Tegnap hallottam mekkora gáz van a 20-as vonalon..Namármost ha ennyire nem tudják megközelíteni, akkor nem lehetne-e azt megcsinálni hogy ilyen nagyteljesítményű helikopterrel fölérepülnek, és azzal emelik vissza a jó vágányokra kocsinként a szerelvényt? (Elvileg ha tankokat meg rohamkocsikat elbír szállítani egy ilyen helikopter akkor egy kis vasúti kocsit már csak vissza tud rakni.)
Ha viszont kulon mozdony huzza fel EC-kent Bp-re, akkor ki fizeti a plus mozdony futasi koltsegeit, stb.? A MAV nyilvan nem, hisz nem az o hibaja! Akkor HZ, SZ vagy FS, netan kollektive?
Erről nem tudok, de szerintem ezt a MÁV bevállalta, ő fizeti. Egy belföldi vonat(rész), semmi köze hozzá a horvátoknak és az olaszoknak.
Mivel ott egy idoben annyira valtoztak a teruletek es birtokosai igy nem tudtam pontosan behatarolni. Csak telepulesneveket hallottam (hatarallomasok), ahova ciril betukkel volt kiirva, hogy a vonatrol leszallni tilos!
Az az egy pozitívum, hogy 4-en ültök az autóban. (Ez azért elég ritka, hog 3 embert is felszedsz útközben. De hogy kerülöd el a dugókat, hogy elég 18 perc? Csak nincs kék villogód?)
Az M3-mat meg meg kellene hosszabbítani legalább Rákospalota-Újpestig. (ca. 2 megálló). Akkor azért a tömegközlekedés előnyösebb helyzetben lenne.
Én kifelé megyek a városból amikor mindenki befelé jön, este fordítva. Így kényelmes, és lehet haladni is a táv nagyobb részén min. 80-al. Ha a vonat tartaná a menetrendet, és/vagy csatlakozna hozzá villamos, semmi probléma nem lenne, de így elég nagy lutri, mert 1-2 perc késésen már elúszik a pontos érkezés.
2.
A másodikról az 55 perces menettartam, és ez "beszélt" le.
Miért? Ez talán mindennapos eset? Mi történt itt?
Nem, nem mindennapos, de egy hónap alatt 3-4-szer fordult elő, hogy vagy műszaki hiba, vagy a forgalomszervezés miatt 20 perceket késtem. (A képen az első szerelvény vonatszakadást érzékelt, se kép se hang, aztán 5-6 darabban fél óra alatt sikerült abszolválni 3 megállót.) Az is elég kellemetlen, amikor egymás után látod elmenni a két azonos viszonylatú villamost, utána a nagy csend és idegeskedés, meg rohamléptek. De ez itt már OFF.
Irod, hogy felfele Goldoni ha min. 30 percet kesik, akkor belfoldi resz kulon eljon. A kerdes: A Goldoni akkor kulon mozdonnyal jon, vagy abbol is szemelyvonatot csinal a MAV, mint tavaly a belepo Maestralbol? Ha szemely lesz belole (utannacsapva vmi esti szemelynek), akkor fel vagyok haborodva!!! Ha viszont kulon mozdony huzza fel EC-kent Bp-re, akkor ki fizeti a plus mozdony futasi koltsegeit, stb.? A MAV nyilvan nem, hisz nem az o hibaja! Akkor HZ, SZ vagy FS, netan kollektive? Hisz a keses nem biztos, hogy HZ-s eredetu minden nap, vagy igen???
Rendes IC ként jön a Goldoni menetrendje szerint. Költségeket nem tudom. Az infót egyébként én először itt olvastam. Most 3-szor láttam az elmúlt 2 hétben. Egyszer pedig július közepén is átéltem , meg is írtam.
OFF A metrózásnál sokan elfelejtik, hogy a mélyállomásra való le- és az onnan feljutás is idő, mégpedig 3-5 perc, és a villamos sem percenként jár (kivéve 4-6), és a pályasebesség is hagy kívánnivalót maga után. ON
Semmi sem történt. Optimistán számolva: 5 perc séta a metróig. Le a mozgólépcsőn, vonat megvárása: 5 perc. Utazás: 20 perc. Felgyaloglás, villamos várása: 5 perc, villamos 3 megálló: 10 perc, gyaloglás munkahelyre: 5 perc. Ez kb. 50 perc. És még optimistán számoltam.
Másik (élő) példa: én mentem a Batthyányról a Nyugatiba. Metrókkal kb. 20-25 perc, HÉV+villamossal: 8 (!!!) perc volt. Igaz, siettem, és épp indult is a HÉV (6 percenként járt).
Az az egy pozitívum, hogy 4-en ültök az autóban. (Ez azért elég ritka, hog 3 embert is felszedsz útközben. De hogy kerülöd el a dugókat, hogy elég 18 perc? Csak nincs kék villogód?)
Az M3-mat meg meg kellene hosszabbítani legalább Rákospalota-Újpestig. (ca. 2 megálló). Akkor azért a tömegközlekedés előnyösebb helyzetben lenne.
Cirill betűkkel írnak Bulgáriában és Macedóniában. Alapvetően Szerbiában és Montenegróban is, de ők azért (még mindig) elég gyakran írnak latin betűkkel is. Bosznia-hercegovinában értelemszerűen vegyes a helyzet. Görögországban a görög betűk használatosak, a többi ország latin betűkkel ír jeleneg. (A románok a 19. században, ha jól emlékszem az első felében tértek át a latinra a cirillről, a törökök a 20. század elején az arabról.)
Szerintem is Maestral az egyik legkihasznaltabb nyaron, de Taxxx ezt kovetkezetesen tagadja. Kerdes, hogy miert?
Serintem meg maestro Taxxx non tagadta, hogy summer sobotakon, amikor tournushvaltash van az Adriatische Küste parthiain, jelentoes forgalom van in Spalaoto. Az ev tobbi 355 napján viszont nem.
A felgyülemlett víz több helyen sebességcsökkentésre kényszeríti a vonatokat. Így például: Kaposvár és Kaposfüred, illetve Kaposvár és Mernye, továbbá Keszthely és Vonyarcvashegy, Hidas-Bonyhád és Bátaszék, valamint Nagykanizsa és Bajsa között kell késésekkel számolni. Taszár és Kaposvár között már szerda reggel óta közlekednek a vonatok, ott az áradás miatt eddig vonatpótló autóbuszok szállították az utasokat - tudatta a MÁV.
Osszesitett valaszok mindenki szamara es kerdesek:
- Harmasbakter:
Goldoni-n Kennedy? Ezt meg hol, hogy es mikor fotoztad? Hogy volt ez egyeltalan lehetseges???
Ja nem, OK, latom, szoval Osijek allomason ez csak egy IC, pedig olyan Goldoni-s kocsik vannak rajta es pont 5 db, gyanus volt ez nekem ...
De jo a foto!!!
- Rutthin:
Ugy latom Hegyeshalom sem hemzseg mostanaban a tranzitteherektol, legalabbis a BDZ-s desiros fotoidon ...
A cimem ion5-cern@gmx.de , ha irsz, akkor legyszi azt itt is jelezd, hogy e-mail ment, vagy vmi hasonlo, mert ritkan nezek ra! Ott megbeszelhetjuk az ugyet (en szept. kozepe tajan indulok, ez meg sok mindentol fugg).
Azota megneztem en is egy reszletes Kosovo terkepet, a Kosovo Polje - Pristina - Nis szakasz ertheto, ahogy mondod. A Kosovo Polje - Skopje szakasszal is valszeg etnikai problemak vannak, hisz anno Kosovo nekiallt haboruzni Macedoniaval is (Tetovo elegge meg is sinylette, UCK nem cicazott). Skopje nagyon kozel van a Kosovi-i hatarhoz, hogy mennyi az alban a Macedonia-i oldalon, nem tudom, de tetovonal mar sok (ezt alban haverom mondta).
Ami viszont meglepett, hogy Kosovo Polje-bol van vasutvonal Pec es Przen fele is, egy ideig egyutt futnak, majd elagazas. Azokon sincs kozlekedes, vagy azokrol mit tudsz?
Te amugy hova keszulsz, kifelyezetten Kosovo-ba?
Tovabbi reszletek es targyalas akar itt akar e-mail-ben, de ha az utobbi, akkor jelezd please itt is, hogy irtal!!! Kosz!
- HLP:
Szerintem is Maestral az egyik legkihasznaltabb nyaron, de Taxxx ezt kovetkezetesen tagadja. Kerdes, hogy miert?
- Zjakabfi:
Irod, hogy felfele Goldoni ha min. 30 percet kesik, akkor belfoldi resz kulon eljon. A kerdes: A Goldoni akkor kulon mozdonnyal jon, vagy abbol is szemelyvonatot csinal a MAV, mint tavaly a belepo Maestralbol? Ha szemely lesz belole (utannacsapva vmi esti szemelynek), akkor fel vagyok haborodva!!! Ha viszont kulon mozdony huzza fel EC-kent Bp-re, akkor ki fizeti a plus mozdony futasi koltsegeit, stb.? A MAV nyilvan nem, hisz nem az o hibaja! Akkor HZ, SZ vagy FS, netan kollektive? Hisz a keses nem biztos, hogy HZ-s eredetu minden nap, vagy igen???
- Taxxx:
Csak ponebol irtam, de egy biztos: Szeretem a Kennedy mozdonyokat, nagyon nagy tekintelyt sugarzo monstrumok, es mar csak ugy alapjaratban is sokat sejtet a hangjuk ... Aztan meg sebesseg szempontjabol sem roszak! (Mennyit birnak max, tudja vki esetleg?)
Szova jo lenne egy Goldoni Kennedy-vel vagy akar a Venezia dec.-tol, viccet felreteve!:-)
Ha meg plusz tanacsokra van szukseg utasvisszaszerzes ugyben, szolj nyugodtan...:-)
- FOMA:
Tehat Somogy IC mar a helyen, remek! Na es a Corvinus? Es a sok sok sok sok sok tehervonat?
Az utasoknak felvilagosito kurzust kene tartani a MAV reszerol, hogy jobban figyeljenek oda a mozdonyra ... Nagymamam is csak annyival nyugtazza a dolgot, hogy a vonat elejen mozdony volt, aminek volt arboca... (arboc nala aramszedot jelent). Hogy tanitsam meg a gep felismeresere???
- BodeCsabi es SCsabi:
Bocs az idegennyelvusegert, de kicsit mar megszoktam, igy nehez lesz valtani, de megprobalom. (Amugy sokszor hibazok, tul gyorsan irok.) (Horvath-nak pl. a horvatok soha nem mndjak magukat, ellentetben van Horvath nevu haverom...:-))
De amint latom itt mindenki vilagotlatott ember, utazott eleget Europaban, ugyhogy ez senkinek sem gond. Ha a Ba^le elmegy Basel-nak, akkor a Cakovec is Csaktornyanak ...
- Oldmumus:
1.: Albaniaban miota irnak ciril betukkel? 2.: Bosznia es Hercegovina fele delnek menve max. Ploce varoska erheto el vonattal, mas nem nagyon. Albania fele csak Podgorica felol van vasuti bejarat, ami meg Crna Gora ugyebar,ami meg csak SZerbia felol erheto el vonattal. Szoval nem ertem ....
OFF Erre irta, hogy eldobja a mercijebe a GPS-t, amit irtam sokkal jobb:P Annál nem nehéz, mivel még úgy 2 évig a beépített navigációs rendszereknek Hegyeshalomtól errefele csak nagy fehér folt van. A GPS mond két, önmagában nem túl informatív koordinátát, térkép meg alma. ON
"sok az egyedul autoval utazgato polgartarsunk. Ha megnezunk egy araszolo kocsisort, szinte 10-bol 7 ilyen atlagban bizonyos idoszakokban. Velemenyem szerint ok trendi modon, hogy nekem is van kocsim nem belegondolva sok mindenbe jarnak igy dolgozni nap mint nap. Nem belegondolva amit tesznek pazarlas es total felesleges. "
Elárulom, hogy a Nyugatitól 5, az Oktogontól 7 perc sétára lakom, a munkahelyem pedig Rp-Újpesttől számítva a 14-es villamos 3. megállójától szintén 5 perc sétára van. 7re járok, 4 verzió van:
1. Pv 6:30-as személy, Rp-Újpest, 14-es
2. Metró Újpest központig, onnan 14-es
3. Oktogon, földalattival Mexikói út, 25-ös busz, 13 perc séta.
4. A ház előtt beülök az autóba, a Mexikóin felveszem az egyik kollégám, Kassai téren a másikat, a 25-ös végállomásán a harmadikat.
Vissza ugyanez.
1.
Vasútmániásként először az első verzióval próbálkoztam, de miután a vonat késése 8 km-en 3 és 8 perc között szóródik , így nem érem el a villamost, nem érek be időre.
2.
A másodikról az 55 perces menettartam, és ez "beszélt" le.
3. Nagyjából mint a 2., csak több a séta (esőben necc)
Végül maradtam a negyedik verziónál, ez a legkényelmesebb, 18 perc az út, és nincs stresszelés meg futkosás a közlekedési eszközökhöz, ha az előző nem ér be pontosan. Próbáld meg ilyen szemszögből is végiggondolni.
Akkor gondold el, hogy Jaszberenyben a fenysorompotol amig a neszur vegeig (Pest megye hatara) nem volt bicikliut addig a 31-es fouton biciklisek kozott menni ahol szinten palack, permetezo, kapa-kasza, termeny, stb. fent volt.
Súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt ma reggel az egyik vasúti átjáróban Békéscsaba határában. A városhoz tartozó Mezőmegyer külterületén a vasúti fővonal és a Mezőmegyerre vezető föld bekötőút kereszteződésében vonatnak hajtott egy motoros. Valamivel háromnegyed 9 előtt egy Simson Sztár típusú segédmotor kerékpárral egy 19 éves fiatalember Mezőmegyer irányába tartott. Utasként a motoron ült még egy ugyancsak 19 éves fiatalember. Az elől ülőnek az ölében volt egy PB gázpalack, a hátul ülő pedig ezt a palackot próbálta megtartani úgy, hogy az menet közben le ne essen. A vasúti átjáróhoz érve a motort vezető fiatalember figyelmetlenül hajtott fel a vasúti töltésre, nem észlelte, hogy a fénysorompó tilos jelzést mutat. Nekiütközött a Békéscsaba felől közlekedő nemzetközi gyorsvonat egyik kocsijának. A motoron hátul ülő fiú könnyű sérüléssel megúszta a balesetet. Az elől ülő 19 éves barátját azonban súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállította kórházba a mentőszolgálat. A vonat vezetője nem észlelhette a balesetet, mivel a motoros a szerelvény hátsó részének ütközött, így megállás nélkül folytatta útját Budapest felé. Miután azonban a motor utasa a rendőrségen bejelentette a történteket, a már Budapestre ért vonatot megvizsgálták a szakemberek. A szerelvény nem sérült meg. A fiatalemberek által szállított gázpalackon sem keletkezett semmiféle sérülés. 08. 17.
B@zmeg, ez félelmetes. Ketten egy Simsonon egy gázpalackal, és nekirontott a gyorsvonatnak. Ezekkel közlekedünk együtt nap mint nap.
"Az új bérletrendszerrel az utasok Budapest közigazgatási határán belül a MÁV, a BKV és a VOLÁNBUSZ járatain történő utazásaikhoz közös bérletet használhatnak."
Ezt a Bochkor be is mondta 5 eve a radioba, amikor az ebresztos jatekba Pusztamonostori embert kellett felebreszteni, csak elfelejtettek megkerdezni az hol van? En meg leirtam nekik SMS-ben Budapesttol. Erre irta, hogy eldobja a mercijebe a GPS-t, amit irtam sokkal jobb:P
Személy szerint én nem rendelkezem fotóval, mert nem jártam arra mostanában. Csak terveztem Zeg.-re egy utat, de lehet hogy inkább elhalasztom egy pár nappal, amíg helyre áll a rend azon a környéken. Tényleg kb. ez mikorra várható? válaszod köszi. M41 2152
Herend állomás végénél állt TV2-s autó is, Ford Ranger is; öltönyösökkel - ez utóbbiak a Csörgő vontatta köves kocsiról szálltak le az útátjáróban. A Platov benn áll(t) Herenden, a darumenet kint a vonalon. Közúton nem lehet megközelíteni a helyszínt, egy baromi sáros földút vezet csak arra.
Amindenit! Akkor erről már lemaradhattam. De bepótoltam, a 2-es mellett Desiróztam egy jó nagyon, becsúszott egy Usgyi is, na meg egy Csörgő :)) (Fel is jelentettek rögtön, ilyen kicsi a világ :))) )
Elkészült a soronkövetkező képes riport, Pécs környékéről.
"Déli végeken" - Pélmonostor, Pécsvárad, Komló, 2005.07.16. ("Magyarország" szekció, legfelül. OFF A kezdőlapot egy kicsit át kellett szerkesztenem, mivel már nagyon hosszú volt. Egy icipici JScript-et is muszáj volt beletennem, úgyhogy akinél le van tiltva, ott nem fog menni. No meg, mivel új lapon nyílnak a riportok, a "vissza a főlapra"-nak innentől nincs sok értelme. Ha nagy leszek, majd végigmegyek az egészen és kiszedegetem... :) ON) Jó olvasgatást is nézelődést!
Most volt a TV2 Tényekben a hír, elmondottak szerint 1-2 hét még, mire járható lesz a pálya. Pedig jövő héten az Ex900-al mentünk volna Zalaegerszeg-Nagyrákosra, vissza meg Zalaegerszeg-Szombathely-Győr útvonalon.
Vannak vonatpótlók és vannak késések is! Cirka minimum 30 perc amivel számolni kell.
A helyzet arra felé majdnem reménytelen, állítólag a harckocsi is addig pörgött forgott, amíg a feneke leére a sárba és így elakada! A daru nem tudja a pálya hiánya miatt emelgetni a kocsikat közút pedig nem sok vala arra fele (tehát onnan segítség szóba sem jöhet).
Szemtanú elmondása szerint igen sok a fotós! valaki a harckocsiról helyszíni felvételekkel rendelkezik a tisztelt topiktársak közül?
Sziasztok! Én más vasútnál dolgozok, igy nem tudom mi lehet ez: Bhv-s posta... a Bhv-t értem. Milyen posta? A posta nem szállt ki a vasúti szállitásból? Vagy én tudom rosszul? Köszi a válaszokat.
Ma délután Sátoraljaújhelyről hazafelé jövet a kihúzóvágányokon a szokásos miskolci vegyesvágott kocsik mellett egy 3-4 kocsis posta Bhv szerelvény is állt. Eddig úgy tudtam, a vasárnapi mentesítő vonatot kivéve nem járnak errefelé ilyenek. Nem tudjátok mit keresett itt?
A 17-es vonalon Püspökmolnári-Vasvár között a 1172-1174 között 20-as lassújel van kitűzve, ez lenne a Rába-híd? Ha igen, akkor megmondaná még valaki Püspökmolnári mh. szelvényszámát?
Érdekes :)) Ezentúl ezzel a vonattal járok, ami ennyi idő alatt leér.
Az a menetidő jelenleg még az ICR-nek is (1 megállással) 153 perc.
Más kérdés, hogy valaha volt 3 megállással 2:25 = 145 perc is.
Viszont tekintettel arra, hogy a pálya jelenleg is nagy hosszban 120-as, nem hiszem, hogy 145 perc alá lehet menni, ahhoz 140-es szakaszokat kellene építeni, amire az esély az elkövetkező 10 évben egy a millióhoz (tehát van esély! :)))))
ajjajj... akkkor volt ám káosz... én csak tudom milyen ( meg szerintem a fórumon még sokan) amikor késés miatt 1-2 óra +várakozás van a tovább menetel előtt. 19én a Dacia expressz Bukarest-Wien része 2 órát állt Keletibe tovább menet előtt, meg Győrbe majdnem félórát, egyedül Hegyesről mentünk elég gyorsan tovább :(( de erről már írtam akkor.
Nem szeretem a MÁV sztrájkokat, szerencsére régen volt már. De a Kóka intézkedések elleni sztrájkot szívesen támogatnám. Amihez nyúl, ott csak zavar, zűr káosz lesz.
En tudom ki kicsodat kepviselt, de nem ez a fontos, hanem a vegeredmeny. Kivancsi vagyok meddig birjak a kamionosok ujabb akcio nelkul ha a kormany valami extra dolgot kitalal? Erre ertettem a vegeredmenyt, most total mind1, ki kit kepvisel. Mindket oldalon jo ha hozzaerto van.
Csak annyi kulonbseg van amiota eszemet tudom a Gasko Urnak van a vasutnak ralatasa, a Szanyi Ur meg hol a mezogazdasagi reszlegnel, hogy a gazdasaginal szolgal. Lehet ennyifele szakiranyu kepesitese van?:O
A Wiener 3 részből áll össze Bécsben 1 kocsi Berlinből, 4 kocsi Zürich-ből, és 3 kocsi Bécsből jön Budapestre. Mivel az EN 467 Zürich-Bécs között késett, az 1 Berlinből jövő kocsit+a 3 Bécsből jövő kocsit leközlekedtették Bécs-Budapest között az eredeti géppel (Taurus).
A késett Zürich-Budapest vonatrészt pedig Bécsből külön küldték el Hegyeshalomba egy másik géppel, ami viszont nem vihette végig, mert ÖBB "belföldi" gép volt.
Ebben igazad lehet. Az indoklást küldd meg emailben, légyszi!
OFF OFF OFF
Ha már szóbajött újra a dolog. Annyira nem is abszurd a példám, mert Valentinus Hungaricus-ék csapata ezt az 1000 éve eldöntött kérdést nemrégiben kvázi népszavazásra bocsájtotta.
Igen, és a MÁV-nak sikerült még jobban tetéznie...
Nem sokkal 13 óra után ugyanis belépett Hegyeshalomban, előtte 13.05-kor elküldték a 943-ast, ami épp elvihette volna, de nem.
Aztán megvárták vele a Rajkáról jövő EC 131-es Polonia-t, ami már egyébként is késett, +még a Wiener rásorozása Hegyeshalomban. Így aztán a Polonia is 30 perc körülire növelte a késését, meg a Wiener kocsijai is vártak még 1,5 órát Hegyeshalomban.
De csak akkor nem iram be sorry, pedig este mar volt infom. 851-rol az a 28-eves ferfi perontol ellentetes iranyba kiugrott a mozgo vonatbol. A vezer ezt nem vette eszre es a delibol vissza kellett az erkezes utan menni baleseti vizsgalatra.
Nono! Itt írta valaki , hogy új rendelkezés szerint ha EC53 30 percnél többet késik, akkor a belföldi rész eljön előbb. Tegnap is így volt! Gondolom a kérdés arra vonatkozhatott, hogy ez most csak nyárra van így, vagy végig a téli menetrendben is.??
Hát ahhoz, hogy a megkérdezettek legalább 99%-a állítson valamit, az kell, hogy megkérdezz legalább 100 embert..., különben nem jön ki sehogy a 99%-os részarány... :))))
Lenne 3 kérdésem, nem tudom volt-e már most nem tudtam visszaolvasni mindent.
1. A Goldoni belföldi részének önálló közlekedtetése csak nyári menetrendben van, vagy télen is? (Mert ugye itt a késés nem függ az időponttól, mint a Maestralnál)
2. Tényleg megszűnik a Polonia? Lesz belföldi pótlása?
3. Merre jár mostanában a 1146-os Szili mozdony. Nagyon régen láttam. Régebben a 41-esen és a 40-esen is többször megfordult.
Ki van az hasznalva, hiszen delelott a reggeli 859-es express utan az egyik leggyorsabb eljutasi lehetoseg ebed elott es kora delutan attol fugg ki hova megy? Masreszt penteken a paros, vasarnap a paratlan tomve van diakokkal.
Sokat olvastam a maestralról mostanában. 2 gondolat: nem tudom az elküldött levelem, illetve az ide bemásolt válasz módosított -e valamit, vannak e még késések Zágráb felé?
Többen javasolták a megszüntetését. Nem szabad! Az egyik legkihasználtabb vonat, főleg nyáron, mind a belfldi mind a külföldi forgalomban. Generációk ismerik, hiszen már állítólag a 60-as években is járt (ezt itt olvastam). Reméljük jövőre jobb fordát kap, illetve ősztől megszűnnek a problémák, amikor már csak Zágrábból jön.
Budapest-Szolnok táv 100 km, mindegy, hogy Újszászon vagy Cegléden át.
Ha cegléden át jössz, akkor Szemeretelepig kapsz jegyet, (-16 km), ha Újszászon át, akkor pedig (Rákoskert -18 km). Tehát mindkét esetben 90 km-es jegyet fogsz kapni.
A munkabeszüntetés lehetőségét sem zárja ki a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) és a Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a MÁV körül kialakult személyi, pénzügyi bizonytalanság miatt mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke.
Gaskó István a két szakszervezet közös sajtótájékoztatóján közölte: amennyiben nem sikerül olyan, a kormánnyal közösen kialakított stratégiát létrehozni, amely stabilizálja a MÁV pénzügyi helyzetét, akkor minden eszközt, a legkeményebb eszközt is bevethetik a következő fél évben. (Uno.hu)
szerintem menjél, mert amikor jöttünk , akkor már csinálták. Egyébként 1 vágány. Más késés nem volt kiírva sem az érkező, sem az induló oldalon. 974 épp akkor indult.
Kb. 3-4 éve (állítólag) egy idegen (valszeg Stadler) motorvonat vendégeskedett Szentendre vonalon,hajtását tekintve elektromos motorvonat -> a saját lábán mozgott a vonalon;tehát tud e a dologról valaki?(a fotót már meg sem merem említeni!!!)
Érd felső Nagytétény-Diósd szakaszra kap jegyet, ami 4 km, így egy 10 km-es havijegyet kell venni.( +BEB) Ha BEB-hez veszed, kapsz rá hologramos cimkét! :)
És az eddigi Érd felső - Bp-Déli 20km-es dolgozó havijegyek helyett helyett például mit fognak árulni?
Szerencsére mind a 30a, mind a 40a vonalon 2km ill 4km távolságra 10km-es bérlet kell, mert itt Éed alsótól is használható, csak hogy tovább bonyolítsuk :-)
Adnak egy normál 10km-es havijegyet Érd felső-Nagytétény-Diósd viszonylattal? Vagy lesz valami speciálisan erre a célra gyártott BEB kiegészítő bérlet? Vagy normál bérletet adnak, de megjelőlik?
A bérletváltáskor fel kell mutatni a BEB bérletet?
Felsővezeték szakadás volt Kelenföld és Háros között. Ezért 8507 +45-tel érkezett, több vonat késett (5609, illetve a Füredi személy).Softtrans mozdonyt tehervonattal Martonvásárnál előztük. 12.30-kor 4 kocsis különvonat indult Szilivel Fonyódra a Déliből.
Na igen, ezt én is kérdeztem tegnap, de még senki sem tudta megmondani. Illetve én már kapásból azt kérdeztem, hogy ilyenkor a jegy nélküli utazók, vagy a menetjegykiegészítés pótdíját kell-e fizetni?
Lesz a BEB (Budapesti Egyesített Bérlet), ez gyakorlatilag a közigazgatási határig érvényes.
1-es vonal: Budapest-Kelenföld, (-4 km)
2-es vonal: Budapest-Üröm (-14 km)
30-as vonal: Nagytétény-Érdliget (-18 km)
40-es vonal: Nagytétény-Diósd (-16 km)
70-es vonal: Rákospalota-Újpest (-8 km)
71-es vonal: Rákospalota-Kertváros (-10 km)
80-as vonal: Rákoscsaba (-17 km)
100-as vonal: Szemeretelep (-20 km)
120-as vonal: Rákoskert (-18 km)
142-es vonal: Pestszentimre (-20 km)
150-es vonal: Soroksár (-16 km)
Ha valaki ezen túl utazik, de a BKSz határain belül (Székesfehérvár, Kunszentmiklós-Tass, Pusztaszabolcs, Lajosmizse, Nagykőrös, Szolnok, Jászfényszaru, Hatvan, Nógrádkövesd, Szokolya, Szob, Esztergom, Tatabánya) utazik, akkor a Máv kiegészíti a jegyét, méghozzá úgy, hogy az egyébként a menetrendkönyvből SZÜSZ szerint számított kilométerből a fenti, zárójelben levő értékeket kivonja. (Tehát Tatabánya-Szolnok viszonylat esetén, BEB-bel rendelkező utas kap egy (60+82=142) 160 km-es menetjegyet az egyébként járó (64+100=164) 200 km-es helyett. Ha valaki a BKSz-határon túlra megy, akkor úgy kell eljárni, mintha BEB-bel nem rendelkezne.
Kérdésem: Ha pl Pécelre akarok utazni, akkor megtehetem-e, hogy ilyen közös bérlettel nyugodtan felszállok a vonatra a Keletiben, és majd a kalauztól veszem meg a kiegészítő jegyet? Elkerülendő a Keleti km-es sorait...
A 40-es vonal az 1ik nagy kivétel. Amíg a 6-os úton- némi túlzással - Budától Pécsig 1másba érnek a járművek a 2x1 sávon, addig sokan választják az IC-ket autó helyett.
"A vasút szervezetlenül működő cégből áttekinthetően működő társasággá vált, amelyben világosan láthatók az egyes üzletágak bevételei és költségei - mondta a lapnak Mándoki"
Ha ez így van,akkor miért nem gazdálkodhatnak önállóan az Üzletágak?
"hozzátéve, hogy az évente 250 milliárd forintot költő állami óriásvállalat végrehajtotta a tőle várt racionalizálási intézkedéseket is. Szakszervezeti megmozdulások nélkül 20 százalékkal mérsékelte álláshelyeinek számát, ami 11 ezer fős karcsúsítást jelentett."
Politikusi megfogalmazás.Az álláshelyek számát csökkentették nem a MÁV-nak (állami pénzen) dolgozók számát.A vízfejről nem is beszélve.
Népszabadság Kapitány Szabó Attila 2005. augusztus 24.
két idézet:
Mándoki Zoltán nem először hall közelgő felmentéséről. Lapunknak arról beszélt: az elmúlt három évet nem tartja eredménytelennek. Szerinte a MÁV olyan pályára állt, amiből már nem tud visszatérni a "brezsnyevi tespedéshez". A vasút szervezetlenül működő cégből áttekinthetően működő társasággá vált, amelyben világosan láthatók az egyes üzletágak bevételei és költségei. A vállalat a szomszédos Ausztria vasútjával azonos vezetési rendszerben működik. Az évente 250 milliárd forintot költő állami óriásvállalat végrehajtotta a tőle várt racionalizálási intézkedéseket is. Szakszervezeti megmozdulások nélkül 20 százalékkal mérsékelte álláshelyeinek számát, ami 11 ezer fős karcsúsítást jelentett.
A vasút átalakításáról szóló kormányhatározatok végrehajtása vállalati szinten nem oldható meg, ezekért a gazdasági, illetve a pénzügyi tárca a felelős. Feladataik szerint a vasúti személyszállítás finanszírozásának teljes körűvé tételére már 2004-ben meg kellett volna születnie a megoldásnak. Ez a változtatás azonban még várat magára. Emellett gondot jelent, hogy hazánk EU-csatlakozása megroppantotta az évtizedes hagyomány szerinti, állami garanciával felvett hitelekre, majd azok szanálására épülő finanszírozási gyakorlatot.
Egy megjegyzest meg a mai napon had tegyek meg. Sokan irtak mar itt a vasuttarsasag tehetetlensegerol, ugyfel - utasbaratlan magatartasarol, stb. Mindenki a konkurencia, az igazi piaci vilag beerkezeset varja, mert akkor majd rend lesz. Ha egyik szolgaltato/ceg nem megfelelo majd megyunk a masikhoz.
Nos az elet nem mindig ilyen rozsas! Napjainkban az informatikat viragzo agazatnak tuntetik fel. Baratom felkert, hogy segitsek neki egy uj epuletben a halozat kiepiteset, mivel most meg furnak-faragnak es hamarosan burkolni kell szerezzuk be az alapanyagokat.
Internet segitsegevel kb. 5 db ceg kerult kivalasztasra, telefonon v. e-mailben egyeztetve kiderult, hogy a weblapokon megjelent ajanlatok idejet multak. Vagy nem forgalmazzak az adott termeket, vagy a baratom szamara megfizethetetlen aron. Mint kiderult azert mert akkor ugy tudtak beszerezni (a piaci ara azota csokkent), de inkabb szaradjon rajuk mint olcson eladjak.
Egyetlen egy ceg maradt ami ugymond beszamithato, elmentunk kiderult ami jo lenne, mar csak egy darab van, de mivel bemutato modell nem adjak el. Mondtuk azt, hogy nekunk kozel 40 db kellene. Erre ok: vegyuk ezt meg most ez van, de mi: ez nekunk nem jo. Kiderult a masik alkalmazott szerint, hogy ezt mar nem gyartjak es ezer nincs csak volt. Egy harmadik szerint azert nem tartanak mert nem veszi senki es szerinte ezert nem gyartjak. Kezunkbe adtak egy katalogust, hogy ebbol valasszunk ezeket meg tudjak rendelni. A katalogusba megtalaltuk a szamunkra megfelelot, raboktunk, erre azt mondtak, hogy ilyen sincs. Erre mi: tessek mar megkerdezni a katalogus kibocstojat ha rendelnenk 40 db-ot akkor lenne-e? Nekunk nem azonnal kell, raer a jovo heten is, de ezt kellene beepiteni.
Nagy unszolas es 20 perces egyezkedes utan volt hajlando felhivni azt a valakit az cegvezeto es kiderult, hogy pentekre meghozzak pont azt ami kell nekunk.
Masik pelda: A fenti munkalatom resze az antenna szereles es belso zart lancu TV halozat kialakitasa. Itt nincs akkora konkurencia, de van ket ceg ahol megfelelo termekek vannak. Vegul elozetes egyeztetes utan eldontuttukhova megyunk. Csak a cegnevet tudtam es a cimeket. Szoltunk oda 16:18 perckor, hogy dugoba keveredtunk de mar kevesebb mint 1 km-re vagyunk az uzlettol de mar jol halad a kocsisor. Erre az alkalmazott azt mondta: forduljunk vissza mar zarva vannak. Megneztem az interneten, 16:30 a zarasi idopont. Odaertunk volna 16:25 perckor es nyugodtan 5 perc alatt megvehettuk volna ami kell nekunk. Ha akar 10 perccel tovabb marad bent meg abban sem halt bele senki. Inkabb elzavart bennunket.
A fenti esetek is peldazzak hiaba van piaci verseny, piacgazdasag, megsem olyan olajozottan megy mint ahogy sokan hiszik. Itt is vannak, tehetetlen, alkalmatlan es negativ hozzaallasu emberek, nem csak a vasutnal!
Tegnapi MAV-HZ atjarhatosaggal kapcsolatban had jegyezze meg, hogy 1993-1995 kozott (es ahogy irta itt valaki kesobb is) jartak at 1142-es villanygepek. En szemely szerint a ket szememmel kozepiskolaskent Kaposvaron lattam vasarnaponkent a fenti idoszakban este 7h korul futott be az Agrammal.
Én is szeptemberben készülök arrafelé, dobj egy mailt, mert a tied nem publikus.
Egyébként amit írtam, tavalyi infók, de ahogy hallottam nem változott azóta semmi.
A Nis felé menő vonalon valószinűleg még jó ideig nem lesz közlekedés, ugyanis Kosovo Polje-Pristina albánok által lakott helyek, a koszovói határtól Nis-ig pedig szerbek lakta rész. Na ezért nem valószinű hogy mostanában összekötik a két területet.
Deneral Jankovic-ból lehetne közlekedni Macedonia felé, hogy miért nem jár vonat nem tudom, de valószinű hogy ennek is etnikai okai (is) vannak.
Már az első eredményhirdetésen mormolták, de gondolom nagyobb kommunikációs -stratégiai- szerepet szántak a dolognak, így akkor nem ugráltak. Most ezzel lehet egy kicsit imázst javítani:))
Sok helyen, tobbek kozott itt is szo volt a kozos berletrol, annak elonyeirol es hatranyairol. En a tegnapi budapesti utazasom soran kialaitottam egy velemenyet, hogy ez jo is es rossz is.
Jo azoknak akik tenyleg evek ota tomegkozlekedest hasznalnak, mert vagy csak erre telik vagy mert megfelelo megfontolasbol tomegkozlekedessel utaznak. Ez utobbiakat igen tamogatom.
Rossz azert mert hiaba "kedveskednek", hogy tomegkozlekedest minel tobben hasznaljak, nem igen no az utasok szama.
Tegnap anyagbeszerzo koruton voltunk a nagyvarosban egy ismerossel. Delutani felhoszakadas kovetkezteben nem mindennapi forgalmi viszonyok alakultak ki. Ebben a helyzetben sokan fejuket vesztve kozlekedtek. Nem csak most hanem korabban is tapasztaltam mar, de most szova teszem, hogy sok az egyedul autoval utazgato polgartarsunk. Ha megnezunk egy araszolo kocsisort, szinte 10-bol 7 ilyen atlagban bizonyos idoszakokban. Velemenyem szerint ok trendi modon, hogy nekem is van kocsim nem belegondolva sok mindenbe jarnak igy dolgozni nap mint nap. Nem belegondolva amit tesznek pazarlas es total felesleges. Termeszetesen megint ram hurroghatnak, hogy mit szolok bele... Igen szive joga eldonteni azzal utazik amivel akar, szive joga, de ezzel ellehetetleniti azok normalis kozlekedeset akiknek tenyleg nincs mas valasztasuk, mint tegnap nekunk. Mi nem vihetunk kb. 2 es fel mazsa es egy atlag autot csomagtartot es egesz utasteret (kiveve 2 elso ulest) megtolto alkatresszel, alapanyaggal, kellekekkel.
Csak sajnos nagy UR lett az elkenyelmesedes es a trendi eletmod utanzasa.
Csalhogy az eljutási idő tekintetében a közeljövőben nem lehet drámai csökkenésre számítani. Pedig a Versenyképeség érdekében Miskolcra és Szegdere ca. 1,5, Pécsre és Debrecenbe ca. 2 óra elvárható lenne, a megépülő vagy a megépült párhuzamos autópályák mellett.
Szerintem azért van néhány. Pl. Gipsz Jakab el szeretne jutni Győrből Bp-re. Ha vonattal olcsóbb, akkor azzal megy, mert nem szereti a dugókat. De ha drágábban, akkor inkább beválallja az autót.
Elég sok emberrel találkozta, már, aki nem átallotta megállapítani azt a tényt, hogy ennyi pénzért akár autóval is mehettem volna. (Főleg akkor, ha nem egy, hanem két ember utazik. 3-4 ember esetén meg sokkal egyértelműbb a dolog.)
A honvédség is segít a kisiklott tehervonat mentésében
augusztus 23. 21:35
[MTI]
A Magyar Honvédség is részt vesz a Veszprém és Herend között kisiklott MÁV tehervonat mentésében - közölte kedden a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztálya az MTI-vel. A minisztérium közleménye szerint kedden, a késő esti órákban egy VT-72 típusú harckocsi vontatóval kísérlik meg elhárítani a kialakult vasúti válsághelyzetet.
Havril András vezérezredes, vezérkari főnök a MÁV vasútbiztonsági főosztály vezetőjének külön kérésére határozott arról, hogy a hétfőn hajnalban Veszprém és Herend között az esőzés miatt kisiklott szerelvényeket katonai segítséggel próbálják meg eltávolítani a sínekről.
Magyar Honvédség tatai Hunyadi Mátyás harckocsi zászlóaljától a kedd esti órákban indul útnak egy VT-72 típusú harckocsi vontató, amelytől azt remélik, hogy a kialakult vasúti válsághelyzetet - több helyi érdekeltségű járat szüneteltetése mellett két InterCity járat sem közlekedik - elhárítja - olvasható a minisztérium tájékoztatójában.
Tíz vaslemezzel rakott teherkocsi hétfőn hajnalban siklott, amikor a szerelvény egy megsüllyedt pályaszakaszra futott. A baleset óta Veszprém és Herend között vonatpótló autóbuszok szállítják a helyi járatok utasait.
Ez az IC. De azon is az utasok többsége diák. Ők nem azért mennek IC-vel, mert annyira jó, hanem, mert nincs más. Szóval a vasúthálózat egészére nézve szerintem elhanyagolható az önkéntes vasúti utasok száma. Akik meg mégis vannak, azok a jegyárakra relatíve kevésbé érzékenyek.
Azért létezik ilyen szerintem, főleg a relatíve minőségi, vagy legalábbis annak nevezett távolsági vonatokon. Más kérdés, hogy csökkenés várható, hisz az autópályaépítések hatására az eljutási idő autóval lényegesen csökkeni fog a korábbiakhoz képest több vidéki város és Bp. között. De ezzel gondolom egyáltalán nem mondtam újat. :)
Azért elgondolkodtató, hogy egy MÁV jegy 10Km-re 92Ft, miközben egy BKV jegy
közel kétszerese, holott kevés BKV járat vonala éri el a 10 kilómétert, nem beszélve arról, hogy a vonatok többségén ezért ülőhelyem is van szemben a BKV járataival...
Ha a vonatjegy jobban emelkedne, mint a benzin ára, akkor többen választanák az autót. :(
Elsősorban a népnevek és egyes idegen eredetű szavak írásánál használt sajátos írásmódra. A helynevek használata egy másik kérdés, ahogy a világ boldogabbik felén senki nem csinál gondot az anyanyelvi (illetőleg a hivatalos nyelvtől eltérő) helynévhasználatból (Bâle, Genf, Turin, Bozen(!), Sarrebruck, Capodistria és társai)* én sem problémázok ezen. Az utastájékoztatás egy másik kérdés, sok helyen jól megférnek egymástól a többnyelvű feliratok (természetesen a Kärntnerstraße túlsó végén). Hangos utastájékoztatásban pedig kifejezetten zavaró ,agyarnyelvű szövegben az idegen helynév helytelenül kiejtett változata (eheti elrettentés: Kúty kútynak (Kút') ejtve)
*persze csaltam, hogy szebb legyen a felsorolás :-)
Tegnap este fél nyolc felé-épp amikor a kenesei nyaralónkat öntötte el a víz:)-akkor "száguldott" el egy vonat Fehérvár felé, elől és hátul is egy-egy remot Csőrivel. a hátsónak is ment a motorja és kb 8db By-t húzott. Mi lehetett az oka? Ki tud róla valamit?
Scsabi talan a sloven, horvath, visum, serbia szavakra gondolt. Horvatok magukat talan Hrvatski-nak mondanak, a szlovenokat nem tudom, Szerbia eseteben pedig cirill betuket kene hasznalnod... :)) De ez egy magyar nyelvu topic, szoval ha lehet, akkor inkabb magyarul ird a nevuket.
"Meg utasbol is tobb lenne, hisz Kennedy huzta vonat kuriozum!!!:-)"
Na ja. Gyere ki holnap hozzánk, és várd meg a 981-et, hátha ismét Szergej hozza. Utána meg kérdezd meg a leszálló utasokat, hogy mi húzta a vonatot. A válasz szerintem 99 %-ban az lesz, hogy "hát valamilyen mozdony":-)) Utána annyi sört fizetek a Restiben, ahányan azt válaszolják, hogy "hűű, az annyát, most Szili helyett Szergej":-))) (vasútmániás beépített utasok nem játszanak:-)) )
En minden orszagot megtisztelek azzal, hogy a MOST naluk levo osszes telepulest olymodon irom, ahogy ok, tehat nekem nem Pozsony, hanem Bratislava es nem is Csaktornya, hanem Cakovec, etc...
Na meg ha a Keletiben egy kulfoldi utas azt latna, hogy EC megy Pozsonyba, mit gondolna? De ha azt latja, hogy Bratislava-ba, akkor rogton erti, mivel minden terkepen ez van.
Udvariatlan kérdés, de nem bírom megállni: A hozzászólásaidban a földrajzi és népnevek írásánál alkalmazott - meglehetős' szokatlan- írásmódok honnan erednek?
Akkor mar asszem tavvezerelhetoek voltak a futokocsik, nem kellett belejuk ember. A hataron szemelyzetvaltas volt. Emlekeim szerint az elejen a 153, utana a 266 jart ki.
Akkor volt az, hogy a Veneziaval Szili jart ki Zagrabig, 3 Ud-s gepen meg is volt a horvat vb. Valamint a Maestrallal eljott a Kennedy Balatonszentgyorgyig, tett egy kanyart az Avassal Gyekenyesre, majd este visszament a Maestrallal. 1994-es menetrendvaltassal kezdodott, majd 1996-ban ert veget ez a jatek.
Szegeny 266. Regen az egyik csilivili kanizsai gep volt, meg a villanyitas elott. O jart anno 1999 nyaran az IC vonatokkal Balatonszentgyorgyig. Meg jart ki Pragerskoig 1995 kornyeken a Dravaval.
Ma szinte egész nap távol voltam, így nem láttalak. Csak ebédelni ugriottam be, amikor a helyettesem beszáguldott a peronról, és szólt, hogy kapjam fel a fotómasinát, mert itt a 266.. A 163-at viszont ő is látta napközben, de azzal gondolom Te is találkoztál mostanában többször a 65-ösön. Itt pl. augusztus 20-án kaptam le:
Fura amit mondasz, szerintem a MO az jelenti a hatart atlepo azaz nemzetkozi vonatot, slovenul. Ergo a tippem szerint (99.99% valoszinuseggel) a napi 2 db MO elojelzesu vonat az, ami Ormoz-bol Cakovec-ig atmegy. Egy reggel, egy meg kora este, aztan szevasz, ennyi van az utasnak felkinalva. (INkabb csak az SZ valtoszemelyzetnek Cakovec allomason.)
Az altalad leirt 18:00 (Ormoz) es 18:11 (Sredisce ob Dravi) vonat az nem megy at Cakovec-be, az csak hatarig megy. A reggeli Ormoz - Cakovec vonat 5 es 6 ora kozt indul vhogy. Ld. menetrend.
HOgy a MO es az SZ nem irja ki a nem sloven allomasokat az a sajat hulyeseguk, tulzasba viszik a nemzeti ontudatot ... Keres ra talan a www.bahn.de -vel, o megmutatja.
A deli vasut-on a kedvenc vonalam nekem a Murakeresztur - Pragersko, epp azert mert 3 oraszagba esik immaron, megis oriasi potencial lakozik benne meg mindig, a Hodos-i reinkarnacio ellenere is.
Hiszek abban, hogy egyszer drot lesz Muraker. es Pragersko kozt, vegig, es IC + teher fog menni rajta. Lehet, hogy 30 ev mulva csak, mivel horvatok tokolnek az EU-val, de ez igy lesz! Van ra egy sorom, fogadasra!
Persze ezidotajt Bp - Hodos - Ormoz mar negyvaganyu ICE es TGV palya lesz, ugyszinten tyukbellel, de attol a Deli Vasut meg mindig Deli Vasut, es a munder ill. a mult nala van, sot, remelem a jovo is! A jelen meg hadd legyen csak Hodosnal....
Kosz az infoklat Kosovo ugyben ismet, akkor a kerdes eldolt: Kraljevo - Lesak - Kosovo Polje vonattal, majd onnan Pristina busszal vagy akar gyalog, mindegy. A Kosovo Polje - Deneral Jankovic vonalat valszeg kiprobalom, nagy kar, hogy Macedon hatarnal vege es nem lehet tovabb menni.
Arrol tudsz vmit, hogy infrastrukturalis okok miatt nem megy-e tovabb, vagy csak Macedon - Kosovo politikai megegyezes hianya miatt?
A Kosovo Polje - Pristina - Nis vonalon attol meg lehetne kozlekedes, ha a hatarnal be is vannak robbantva az alagutak. Nagy kar erte, komolyan!
A tavlati tervekrol tudsz esetleg? Marmint csak nem szuntetik meg a vonalat, kipofozzak es ismet lesz vonat, vagy?
Kosz megegyszer az infokat! (Mikor jartal amugy ott, vagy honnan e pontos infok? En sept.-ben keszulok arrafele.)
Vissza pedig talán ő vitte, legalábbis 266 állt rá a szerelvényre, amikor rövid időre letévedtem a helyemre. +várni már nem volt időm, mert vissza kellett mennem a "Nagyházba".
Nem tudtál maradéktalanul meggyőzni. A MÁV papiron részvénytársaság, ennek ellenére 100%-ig állami tulajdon. Ha a kórházakat, és az oktatást is részvénytársasággá alakítanák, mindjárt veszteségesek lennének, és nem
alulfinanszirozottak.
A vasúti személyszállításnál, problémának tartom, hogy a költségek negyedét fedezik
a menetjegyek, és a bérletek, a fenmaradó költségeket az államháztartás állja (részben). El kell dönteni azt is, hogy az utasokra közvetlenül a költségek mekkora
hányadát kellene a jövöben átháritani. Ennek növelése nyilvánvalóan a menetjegyek árának növekedését vonná maga után, amire a parlament valószinüleg nemmel szavazna. Legalábbis a mindenkori ellenzék biztosan...
Azért elgondolkodtató, hogy egy MÁV jegy 10Km-re 92Ft, miközben egy BKV jegy
közel kétszerese, holott kevés BKV járat vonala éri el a 10 kilómétert, nem beszélve arról, hogy a vonatok többségén ezért ülőhelyem is van szemben a BKV járataival...
Ma a 60-as vonalon közlekedett a Corvinus IC , M62 xxx + rezsó. Remélem holnap lencsevégre kapom Barcsnál.Állitólag holnap is erre jön. Valami gond van talán a 41-es vonalon .......?
Ez igaz. Én elsősorban azt tartanám reálisnak, ha egy Bz-n csúcsidőben 50 helyett 100 utas lenne. Az utóbbi már reális szám egy szerelvényhez, és jó menetrenddel, csatlakozásokkal és ráhordással reális cél lehet néhány vicinálison.
Ma kinn álltam az egyes számú -- töménytelen lassújellel megalázott -- vasúti fővonal mentén 7 hónapos fiammal. Másfél-két óra alatt egy tehervonat ment el Pest felé. Vissza semmi.
Erről kérdezd meg a vezéreket is, mert éjjel majd' elhagyják a f...ukat is, annyi a tehervonat. De múltkor napközben, mikor mentem Győr felé, két tehervonat térközre üldözte egymást. De éjjel a gyereknek ágyban a helye:-))
Nydqist:
mi a fészkes fenének kell Ácson olyan nagy peron, mint ami épült?
Mert ha rövid lenne, akkor az lenne a baj. :-)
Az Elvira szerint szeptemberben a Porpác-Csorna vonalon módosított menetrend lesz érvényben. Ennek oka csak nem a villamosítással függ össze?
Szeptemberben a GySEV-en vágányzár lesz Csorna-Fertőszentmiklós között, többször is, lehet hogy ezzel van összefüggésben, de az is lehet, hogy valahol gányolnak valamit.
Pl. úgy, hogy Bp-en nem egy, hanem fél órát kell majd arra a vonatra, amelyikre átszállsz.
Ez hülyeség, mert ma is kevesebb átszállással megyek át Pesten.
Az óra 7 perckor Keletibe beérkező IC-ről már óra 31-kor megyek tovább Zuglóban a személlyel, ez 24 perc ma is.
Amúgy a 4,5 órás utat úgy értem el, hogy Miskolcon a Mezőcsáti vonatról 5 percem volt átszállni az ICR-re, majd Keletiből Zuglóba 29 percem volt átszálni, Monoron a vonatról a buszra 10 percem volt átszállni, és 10:42-kor meg is érkeztem haza, és 6:10-kor indultam Mezőcsátról. Ennél rövidebben képtelenség ma tömegközlekedéssel megtenni az utat, és nincs is realitása annak, hogy ez akár 10 perccel is csökkenthető lenne a közeljövőben. Ezzel szemben kocsival most 2 óra az út (anno amíg nem volt Füzesabony-Mezőcsát autópálya, akkor 2 óra 15-20 perc volt a táv), és saccolásom szerint az M0-ás Vecsés-Gödöllő átadása (2007) után már 1 óra 40-45 perc alatt megtehető lesz ez az út .
trehány a MÁV ellenőrzés a trehány dolgozó munkájának ellenőrzésekor."
Ami nem jelenti azt,hogy a szalagkorláton ez esetben átszabad mászni.Érdekes,nem volt személyvonat útban a ma mhely felé,mégis volt olyan személy aki átbújt a korlát alatt.
"Aki azt hiszi, hogy a vasútirtástól megváltozna a MÁV helyzete, teljesen agyalágyult. A héveket azért akarják megölni, hogy piacképes legyen a MÁV egy esetleges privatizációhoz."
"Én eredetileg a "elveszett" vágányok miatt jöttem ide.
Kiderül ez a vasútírtók fóruma, kannibalizmus, ha megszünik pár vicinális majd több pénz lesz erre arra, NE REMÉNYKEDJETEK!........................................................"
A MÁV Rt., ahogy egyébként más közlekedési cégek, például a BKV Rt. is, valóban alulfinanszírozott, és ezértveszteséges. A két kifejezés nem szinonimája egymásnak, a részvénytársaságok mérleg szerint veszteségesek, ezért működési hitelt vesznek fel, melyet aztán az állam általában konszolidál.
Gyakran írtok itt a MÁV veszteségéről. Jó lenne ezen a topicon ezt helyére billenteni végre, és helyesen az alulfinanszirozott szót használnánk ebben az összefüggésben.
A MÁV személyszállítás nem piaci alapokpn működik, az állam rendeli a szolgáltatást,
ami után nem fizeti a valós költségeket. Vagyis semmiféle veszteségről nem beszélhetünk. Ez maradjon meg a "tényfeltáró" újságírásnak, mi továbbiakban ne használjuk!
Ez nem tipikus utazási példa. Monor felé meg javulni fog az elővárosi közlekedés a jövőben.
Ennek mi köze ahhoz, hogy mennyi idő alatt jutok le Monorról Mezőcsátra?
Pl. úgy, hogy Bp-en nem egy, hanem fél órát kell majd arra a vonatra, amelyikre átszállsz.
Na ugye! A busszal utazóknak is át kell szállni. Akkor meg annyi erővel már a vonatra is átszállhatnak.
NEM, a busszal utazók sehová sem szállnak át, met a busz végig viszi őket Mezőcsát-Miskolc között, és betér az említett településekre.
Te buszról buszra való átszállást írtál. Azt hittem, hogy valaki busszal jön be Mezőcsátra a szomszéd faluból, és ott száll át a Miskolci járatra.
Ha meg a Búza téren való buszról buszra való átszállásról beszélsz, akkor az mennyiben különbözik a Tiszai pályaudvaron történő átszállástól? (Szerintem nem sokban.)
Minek Volán bérlet településen belül? Aki messze lakik az állomástól, az megy busszal,
Mióta ingyenes a Volán?
Nem ingyenes. Csak úgy gondoltam, hogy aki az állomás kközelében lakik, az a MÁV+MKV, aki meg az állomástól távol lakik, az meg a Volán+MKV kombinációt választja, ami olcsóbb is az előbbinél.
A VOLÁN+MKV bérlet az kevesebb, mint a VOLÁn+MÁV+MKV nem?
Amúgy meg a busz a Búza tér előtt is sok helyen megáll, és a központba tesz le, így akik a Diósgyőr felé mennek, azoknak kell egy MKV jegy.
Aki közel lakik az állomáshoz, az megy vonattal, aki távol, az meg busszal. De a jelenlegi menetrend azokat is buszra kényszeríti, akik amúgy vonattal mennének.
Te írtad azt, hogy régen sokan voltak, pedig át is kellett szállni.
De miért voltak akkor sokan? Tisztázd már ezt magadban előszőr.
Akkor még műkökött a rengeteg gyár, de múgy meg nem az a lényeg, hogy mennyien voltak, hanem az, hogy akkor az átszállás nem volt kifogás a vonat ellen. Ha meg olyan sokan voltak, akkor meg hogy fértek fel a másik vonatra, ami gondolom szintén zsúfolt volt?
Mondjuk azzal nem ertek egyet, hogy ha a BKSZ hataran kivulre tortenik az utazas, akkor miert nem veszik figyelembe, hogy az utasnak van BEB-je, de ez mar mas kaposzta.
Orulok annak, hogy van ilyen. Oktoberben majd tesztelem :)
Amúgy meg a jövőben, ha majd megalakulnak a regionális vsutak, akkor majd nem lesz sok értelme különválasztani azt, hogy az önkormányzattól, a megyétől, a régiótól vagy az államtól kapja valaki a lóvét.
............és ezt miért nem Zalaegerszegen kérdezed a vasutastól ?
1. Vasúti témájú topic, vasúti témájú kérdés. Talán még jobban is ideillik, mint pl. a sikkasztás és lopás közötti különbségek feszegetése.
2. Nem Zalaegerszegen vagyok.
3. Madzagos telefonom süket, madzagnélküli lemerült, internet egyelőre működik.
4. Annyival kevesebben fogják a zalaegerszegi forgalmistákat zargatni, ahányan itt elolvassák az esetleges választ.
5. Te is a topicon tetted fel a kérdést, ahelyett, hogy Herenden megkérdezted volna a vasutast:))
6. Állampolgári jog, tudod:))
Van azért napi pár közvetlen busz is.
Emberünk nem szeret buszozni, sem átszállni. Rosszul lát, nehezen tájékozódik idegen helyen, stb. Az is lehet, hogy megvan már a jegye, amit külön idő+pénz veszteség visszaváltani.
Mégis az ilyen bonyolultságú összefüggéseket napi dolgokra lefordítani, beágyazni mismásoláshoz, elkenéshez vezetne.
Úgylátom alapvető Közgazdasági dolgokat kérdőjelezel ezzel meg, innentől akkor kár is erről beszélni...
De arra jó ez, és elteszem talonba, melyszerint a mai Volánbusz képes arra, hogy Monorról Budapestre a vasúti kölekedést plusz beruházás nélkül kiszolgálja, és ezzel a vasútnak juttatott forintoktól mentesítse az államkasszát, és így az államprolgárok jól járnak.
És ha egy önkormányzat évente x milliót fizet azért, hogy a helyi autóbuszközlekedésnek a jegybevételből és a fogyasztói árkiegészítésből nem fedezett költségeit kiegyenlítse, akkor az is termelői árkiegésztíésnek számít? Ha igen, akkor miért mondod, hogy csak a vasút kap ilyent. Ha meg nem, akkor meg hogy hívják ezt?
Gyors stb.: Ex, IP, IC, EN, EC, ICR-en nem lesz érvényes, csak gyors- és személyvonaton (és a pótlóbuszon, ha lesz ilyen).
Határok:
1-es vonal: Budapest-Kelenföld
2-es vonal: Budapest-Üröm mh. (-14 km)
30-as vonal: Nagytétény-Érdliget (-18 km)
40-as vonal: Nagytétény-Diósd (-16 km)
70-es vonal: Rákospalota-Újpest (-8 km)
71-es vonal: Rákospalota-Kertváros (-10 km)
80-as vonal: Rákoscsaba (-17 km)
100-as vonal: Szemeretelep mh. (-165 km)
120-as vonal:Rákoskert (-18 km)
142-es vonal: Pestszentimre (-20 km)
150-es vonal: Soroksár (-16 km)
Ezek a BEB határok. Aki ezen kívül akar utazni, az kiegészítő jegyet fog kapni, BKSz-es hologrammal (ez lehet gépi jegy, bárcajegy, kéregjegy, űrjegy, MJR még nem tud ilyent, de majd fog! :) ). A kiegészítést úgy kell végezni, hogy a budapesti állomástól a célállomásig (Pl. Keletitől Szolnokig) meg kell nézni, hogy hány km az út, a SZÜSZ szerint (100 km), majd ebből ki kell vonni azt a távolságot, amit az utas a BEB-bel tesz meg (Rákoskert 18 km), és a maradék távra kell kiadni egy menetjegyet (82 km > 90 km-es menetjegy).
A BKSz határa Kicsit tágabb: Esztergom, Székesfehérvár, Tatabánya, Kunszentmiklós-Tasss, Lajosmizse, Nagykőrös, Szolnok, Jászfényszaru, Hatvan, Nógrádkövesd, Szokolya, Szob. Aki ennél tovább menne (pl. Kecskemét), annak úgy kell kiadni a jegyet, mintha nem lenne BKSz.
helyesen .:............."...........vasút nem pusztán pénzügyi probléma és gazdasági kérdés, hanem olyan társadalmi ügy, amely az ország lakossága kis részének mindennapjait érinti - tette hozzá.
Szerintem amit írsz az nem fedi a valóságot.
Ha holnaptól nem lenne vonat Monorról Pestre, akkor hány embert is éríntene a dolog?
Mindenkit, akik autóval és busszal eddig is ment a 4-es úton, na meg a Pestieket, magyarán mindenkit, aki nem a házban ül egész életében.
Gondolom ők örülnének annak, ha az eddigi 1-1,5 óra helyett 2-3 óra alatt érnének fel munkahelyükre-iskolába-hivatalba kocsival és busszal.
Kiszámoltad már valaha, hogy a megyeszékhelyek között és az agglomerációs vasúti forgalom megszünte mennyibe kerülne az országnak, és az mindenkit érintene?
Itt pedig ne csak rövidtávú piilanatnyi költségeket számoljál, hanem a minimum 6-8 sávos bevezető autópályákat, a mindent elkerülő utakat, a zajvédő falakat, a növekvő légszennyezzettség hatására fellépő egészségügyi kiadásokat...stb. Ezt kéne már globálisan átgondolnod, mielőtt számolsz, és számokkal rukkolsz elő. Egy jól müködő vasút személyszállítási vesztesége sokkal de sokkal kevesebb kiadást jelent az államnak, és az adófizetőknek, mint ha a fentebb vázolt dolgokra kéne költeni.
Csak hogy jol ertem-e, kiegeszitve BUKKZSERC kerdeset. Utazom Kecskemetre a szegedi gyorson, tegyuk fel, hogy ez nincs kizarva a BEB-bol. Akkor logikam szerint ehhez az utazashoz egy BEB melle 90 km-es jegyet adnak majd ugye?
Tovabbi jo kerdes a potdijak kerdese. Ha valaki BEB-vel szall fel a vonatra de varoshatron tulra utazik, es nincs kiegeszito jegye. Ilyenkor a menetjegykiegeszites potdijat, vagy a jegynelkuli utazo potdijat fizeti majd?
Vagy Nagytétény-Diósdig (-16 km), vagy Nagytétény-Érdligetig (-18 km) használható a BEB. Odaírták a térképre, hogy hány kilométert kell kivonni, ha valaki BEB-bel megy, és a kelenföldi -4 km-en megakadt a szemem.
"A BEB azon a vonalon Budapest-Kelenföldig érvényes, "
Na ezt nem ertem. Es Budafok-Belvaros, Haros, Budateteny nem Budapest teruleten fekszik? Odaig mar nem jo a BEB? A vegen megsem veszek ilyet, pont Belvarosig akartam hasznalni....
Elég. Sőt, mivel Székesfehérvárig tart a BKSz határa, ezért, ha van neked BEB-ed (Budapesti Egységes Bérlet - ugye ez az, ami 10%-kal drágább, mint a BKV-bérlet, pontosan 6875 Ft), akkor ahhoz kapsz egy csatlakozó menetjegyet, méghozzá BKSz hologramosat! :)
A BEB azon a vonalon Budapest-Kelenföldig érvényes, így a Budapest-Déli pu. Velence 47 km-es távból ki kell vonni a Déli-Kf 4 km-ét, és akkor kapsz egy 43 (50) km-es menetjegyet.
De mi van akkor, ha Budapest Kártyám van? És mi van, ha kerékpárral megyek? Vannak még ilyen hasonló kérdések...
oldalon található Volán menetrend MÁV menetrend adataiból vettem át ctrl+c ctrl+v
Lényege:
be akarom bizonyítani a VOLÁN a kedvezményes jegyeknél ugynevezett menetjegy kiegészítést akárcsak a MÁV.
Lényege van egy teljesárú jegy.
Van egy kedvezményes jegy.
Kettő külülönbsége a "központi" árkiegészítés"
Lényege a kedvezményes jegy árát, teljesárú jegy árára kiegészíti állambácsi.
Ezen a jelen két Szentmártonkáta-Budapest
Budapest-Székesfehérvár
viszonlatokon bebizonyítottam, hogy közel azonos, vagy teljesen azonos kilométertávolsággal ( Bp Szfehérvár mindkét esetben 70 km díjszabási távolságú)
A központi kedvezményes (67,5%) menetjegyárkiegészítésen az állam bukik jegyenként 150-170 ft -ot átlagosan.
Azaz ugyanazon útvonalon közlekedő busz és vonat közül, (mível 80% kedvezményes utas) , jegyenként 150- ft al több árbevételhez jut a VOLÁN mint a MÁV.
Ennek fényében kap valami "termelői árkieget" de amíg nem látom tisztán világosan, hogy mekkora a kedvezményes jegybevétel, mennyi a kiegséztett, addig nem látok világosan és tisztán.
Jelenleg a MÁV olcsó menetjegyekkel utaztatja a jónépet.
Olcsóbb mint a BKV meg a VOLÁN
A MÁV kijelentem, hogy OLCSÓ.
OLCSÓ jegyekkel azonban nem tudja fedezni, kiadásait, ezért eladósodik időről időre.
Korábban a teherszállítás bevétele, kompenzált ez mára már nem!
Így marad a Csőd!
Lényeg:
Nagyon nagyon olcsók a menetjegyek, a Volán tarifái meg drágák, ők a diákok utazásai miatt jegyenként több állami támogatást kapnak.
Később ezt a több támogatásat az állam termelői árkieggel, adóságelengedéssel, pénzügyi szanálással orvosolja a MÁV felé.
Pedig nekem is van egy csomo kerdesem: nem tudom, hogy pl. ha Velencre utazom, eleg-e Nagyteteny-Diosdtol jegyet valtanom, meg azt se tudom, hogy melyik allomasok szamitanak Budapestinek. Egyaltalan melyik vonatok lesznek igenybevehetok a kozos berlettel?
A VB honlapjan legalabb van egy korrekt tajekoztato. :((
Továbbra is tartom magam ahhoz az állásponthoz, hogy amíg a vasút jó, addig drágán lehet eladni/megvenni. Amint lezüllesztik annyira, hogy olcsó legyen és megveszik, máris javulni fog a színvonal, mindenki mosolyogni fog stb. Addig nem. Szvsz.
1
Budapest-Déli pu. 03:55
05:17
1:22
67 km
202 Ft
-
2.
Máv kap ebben az esetben 418 Ft központi árkiegészítést kap (620-202), míg a Volán 68 es jegy után 846- 275=571 Ft-ot!!
Budapest
Budapest, Népliget
6:00
0.0
Budapest
Budapest Petőfi híd, budai hídfő
6:06
4.8
Budapest
Budapest, Bocskai út
6:10
6.4
Budapest
Budapest, Sasadi út
6:13
8.6
Székesfehérvár
Székesfehérvár, Zombori u.
7:09
63.9
Székesfehérvár
Székesfehérvár, Király sor
7:12
66.0
Székesfehérvár
Székesfehérvár, autóbusz állomás
7:15
68.0
A 68 km es teljesárú jegy 846 Ft a diák 275 Ft különbség: 571 Ft
65,1- 70
</P>
</P>
</P>
</P>
</P>
</P>
2 esetben 571-418=153 Ft
Budapest Székesfehérvár között:
Azaz 153- Ft al kevsebb központi árkiegészítés kap a MÁV a Volánhoz képest!
Aki akarja ellenőrizze le.
Egy adatra vagyok kíváncsi, csak taxxx majd leírja, hogy mennyi a MÁV tiszta bevétele, valamint ugyanez termelői árkiegészítés nélkül! Ugynis , ha 80-90% ban kedvezményes jeggyel utazók használják a közlekedési eszközöket (ha tud valaki pontos számot, kérem javítson szívesen veszem!), és a állam árkiegésztést ad, akkor, lényegében a MÁV egy 50-70 km -es távolságoknál 150-170 Ft al kevesebbet kap mint egy VOLÁN, ugyanazért a viszonylatért!!!!
Ugyanis bebizonyítottam, hogy könnyű úgy önnfenntartónak lennei a VOLÁN-oknak, ha Magasabb központi árkiegészítést kapnak! Ezek után termelői árkiegre már nem is jogosultak.....
Jó, így legyen. Autópályára is elmegy közel ennyi, az 5-ös metró pedig önmagában többe kerül, mint 860 mrd. Ez tehát nem lehetetlen. (Lehet, hogy még alul is becsülöd a számokat. Az ÖBB-nél többe került.)
Egyértelmű politikai akarat kell hozzá. Mit értek ez alatt? Nem a politikusok jószándékát, hanem azt, hogy felismerjék: a vasútépítés is lehet olyan jó buli, mint az autópálya. :) :(
Egyetértünk. Sőt, én még a gördülőállomány cseréjét is említettem volna a helyedben, az se kis tétel.
Abban azonban talán megegyezhetünk, hogy ezen intézkedésekkel (tehát komoly anyagi kormányzati szerepvállalással, azaz komoly és valós politikai akarattal) szélesítené lehetne a vasút által "érintettek" körét. A cél szerintem inkább ez, mint az, hogy kijelentjük, hogy úgyis csak a kisebbséget érinti és ezért hagyjuk döglődni.
Nem lehet, hogyha jobban működne a vasút, akkor az ország nagyobb részét "érintené", azaz többen használnák? Én azért már láttam ilyet, legutóbb pl. Ausztriában...
helyesen .:............."...........vasút nem pusztán pénzügyi probléma és gazdasági kérdés, hanem olyan társadalmi ügy, amely az ország lakossága kis részének mindennapjait érinti - tette hozzá.
exmv:
Absztrahálva numerikus koncepciódtól:
Valamilyen formátumban az ország lakosságának nagy részét érinti a MÁV. Elsősorban azáltal, hogy tudomást sem véve róla -és ezért fogának csikorgatás nélkül- rendszeresen dotálja a vasutat MÁV-ot. Teszi ezt pedig adójának egy részével - nem az 1%-kal, hanem teljesen önkéntelenül (ha ez az önkéntesen ellentéte).
Olyan 2000 ősze lehetett, amikor egyik szombat este elindultunk, hogy bemenjünk Pestre szórakozni. Választásunk a 22.xx-kor induló személyvonatra esett. Kiértünk az állomásra, és vártuk a vonatunkat. Egyszercsak megjelent a helytelen vágányon. Semmi bemondás! Elötte már nem tudtunk átmenni, ezért megvártuk míg megáll, kinyitottuk az ajtót a helytelen oldalon (oldschool Bhv), a barátnőm felkapaszkodott, én ráálltam az alsó lépcsőre, és a vonat elindult. Annyit hozzátennék, hogy a vonatra összesen mi ketten vártunk. A vezér valószínűleg belenézett a tükörbe: nincs leszálló, nincs felszálló mehetünk. Az, hogy valaki a helytelen oldalon akar felkapaszkodni az eszébe se jutott. Pedig integettünk is neki, mikor beérkezett...
Ez nem tipikus utazási példa. Monor felé meg javulni fog az elővárosi közlekedés a jövőben.
Ennek mi köze ahhoz, hogy mennyi idő alatt jutok le Monorról Mezőcsátra?
Na ugye! A busszal utazóknak is át kell szállni. Akkor meg annyi erővel már a vonatra is átszállhatnak.
NEM, a busszal utazók sehová sem szállnak át, met a busz végig viszi őket Mezőcsát-Miskolc között, és betér az említett településekre.
Minek Volán bérlet településen belül? Aki messze lakik az állomástól, az megy busszal,
Mióta ingyenes a Volán?
Amúgy meg miért állítod, hogy a Volánnal utazóknak nem kell MKV-bérlet? Ismét csak megkérdezem, hogy mindenki a Búza tér környékén dolgozik, vagy köbejárja a helyközi busz a várost?
A VOLÁN+MKV bérlet az kevesebb, mint a VOLÁn+MÁV+MKV nem?
Amúgy meg a busz a Búza tér előtt is sok helyen megáll, és a központba tesz le, így akik a Diósgyőr felé mennek, azoknak kell egy MKV jegy.
De miért voltak akkor sokan? Tisztázd már ezt magadban előszőr.
Úgy látszik, sok embernek nem ér annyit az élete, mint a vonat elérése. Kösz én nem kérek ebből, a gyomrom nem bírja, ha elöttem mászkálnak át. Nem szoktam sz*rozni, én rá szólok. Ha a vonathoz megy, ha nem.
Valaki ezt még azzal is megtetézi, hogy viszi magával a gyereket.
Volt aki a 80-nál nyitotta ki az ajtót és indult lefélé egy kisgyerekkel, amikor szóltam még engem akart leb*szni, hogy mit képzelek magamról...
Emberére akadt, bennem is és az utastársakban is, szerintem többet nem tesz ilyet...
Ohommm, annak ellenre, hogy egyetertek Veled, vajon miert fel az utas, hogy a masik vaganyon jovo vonat nem varja meg? Talan mert van par kellemetlen tapasztalata, nem bizik a vasutban.
Errol az utas tehet? Hiszen epp az elott verte at a vasut, az utolso pillantban mondtak be a vaganyvaltozast.
"Vecsés-Kertekalján a hangos utastájékoztatás Vecsés állomásról történik. A mai napon a vonatot a helytelen vágányra fogadták, amiről a hangos a vonat érkezése elötti másodpercekben tájékoztatott csak. Mindenki ahogy tudott úgy mászott át a szalagkorláton, miközben a kanyarban Üllő felől megjelent a két vonat: a helytelen vágányon a személyvonat, a helyes vágányon az azt előző gyorsvonat. Ezt már nem először játszották el! Ismét csak a szerencsén múlott a dolog.
taxxx:
1./
Szerintem a vecsési forgalmista teszteli a Vecsés-Kertekalja megállóhelyen vonatra váró utasok reakció idejét, meg azt, hogy tényleg igaza volt e a helyi torna tanárnak amikor - szerinte helytelenül - annyi hármas, négyes osztályzatot adott az ottlakóknak, mert a többség csak kettest vagy egyest érdemel.
2./
Elutasították a "benne leszek a Tv-ben sorozatra " jelentkezését, és most így szeretnne bekerülni.
Csinál 10 halottat, tuti, hogy benne lesz.
3./
trehány a MÁV ellenőrzés a trehány dolgozó munkájának ellenőrzésekor."
Az fel se merül senkiben, hogy nem ott kell átugrálni?!
Lehet, hogy késett az utastájékoztatás, felőséget ezért válalhatja de, hogy valaki átmászik a sineken és elcsapják, az már a saját felelőtlensége.
Szerinted hányan maradtak volna le, ha látják, hogy még özönlik a nép?!
Sebaj folytassuk a jó magyar szokást ebből kiindulva, csapórudas sorompót, sőt falat az őtátjárókba, szögesdrótot a megállókba a sinek közé.
v_peti: "nem szabad a lakosságra bízni a döntést!!!"
FOMA..:....Éljen I. v_peti, szeretett abszolút uralkodónk.
taxxx :
ön tanulatlan.............:-)))
A Mondat helyesen úgy hangzott :......... Éljen hőn szeretett drága..........stb
Lehet cinikusnak lenni, de a dolgokon nem változtat. A kijelentés tény, hogy markáns, de reális.
Önök szerint társadalmunk megérett a józan döntések hozatalára?!
Egy példa: megkérdezik, a lakosságot: "Mit tegyünk emeljük a nyugdíjat pár %-kal, vagy pedig ugyanezt az összeget, gazdasági oktatási célokra fordítsuk inkább?" Válasz: "pénzt a nyugdíjasoknak!"
Nem látják a gazdasági összefüggéseket, a társadalmi érdekeket. A nyugdíj csak kiadás, míg a gazdasági oktatási céloknál ez egy megtérülőü befektetés. A nyugdíjas nem gondol a jövőre, az unokáira. Jobb helyeken nem így lehet választást nyerni, de nálunk igen...
A szabad döntésnek nincs hagyománya, akár mennyire fáj. Csak a rövidtávú, önös érdekek érvényesülnek.
Ilyen körülmények között, önök nyugodt szívvel írnának ki szavazást, szakmai kérdésekben?!
Csak várd ki a dinnyét, izé a végét a napnak! Ki tudja, lehet, hogy megjön még Andó Gergő is, aki pedig a Panasziroda nemzetközi kapcsolatait és új alapokra helyezve létrehozza az Andó és Andó Rt-t, aki kisöpri az ÖBB személyszállítását az osztrák piacról! :)
Amikor mai teziseimet eloadtam, akkor a mult tapasztalatabol indultam ki.:-) Egesz pontosan abbol, amit Gyekenyes es Murakeresztur kornyeki orgeke meseltek nekem anno (hatarorok es vasutasok is) arrol az idokrol, amikor meg Jugoszlavia volt (nagy) es nem eppen voltunk joban veluk (nyomsav, stb., stb.). Ezidotajt volt a szabaly es volt a valosag...
Ma is lehetne kicsit ezen elgondolkozni. Papiron jo Bruesselnek az, amit var, a valosag meg jo nekunk es szomszedunknak...
Irodgalomjegyzek: Be kell menni egy korcsmaba Gyekenyesen vagy Muraker.-on, kicsit felhorpinteni es megkerdezni /elbeszelgetni az oregekkel, hogy regen hogy is volt, amikor meg akkora volt a forgalom. Ok tudnak mesleni,boven ...
Portugalianak, csakis neki! Hogy miert? Mert Rijeka van legkozelebb szarazfoldon hozzank, egyszoval odaig a legolcsobb vasuton! (Ja, hogy az ostoba VAM es ilyenek kozbeszolnak? Hat el kene mar vegre torolni a mestersegesen fenntartott falakat, hogy valoban szabadversenyes kapitalizmus legyen, reszrehajlas nelkul!!! (reszrehajlas = Koper reszere hajlas!))
Onnan meg mehetne tengeren.
Egyszeruen tagadhatatlan teny, hogy mind kozuton mind vasuton Magyaro. es Rijeka tavolsaga kisebb mint Koper-ba vagy Trieste-be menese.
Azt hiszem van is valami terv a VAM-mentes kikoto resz biztositasarol Magyaro. szamara Rijekaban. Csak minden olyan korulmenyes es lassan halad, kozben meg a business Koper-nek tolja a penzt, feleslegesen!
Peti, felreerttetel. Nem mondtam, hogy nincs igeny. Arra akartam kilyukadni, hogy az ott femerulo igenyeket (tobb tenyezo osszejatszasa folytan) celszerubb _nem_ vonattal kielegiteni.
Ezek az okok:
1. A telepules messze van a vasuttol.
2. Palyakapacitas.
3. Mas vasutvonalra van rahordas.
4. A helyi igenyeket kilegiti a busz.
Nem a vonatozasra van igenye az embereknek, hanem a tomegkozlekedesre.
Köszönön elismerő szavait, de azért a diplomáját ne dobja a folyóba:)))
Egyébként hol a hiba a levezetésben azon kívül hogy a bírói gyakorlat nem így tudja? Kérem árulja el, mert tényleg nem tudom! (Beismerem amatőr vagyok a joghoz).
Állításom 2. felét (hogy itt topikon tök mindegy melyiket használjuk) továbbra is fennttartom.
Gazda megtermeli a gabonajat, traktorjan behozza az allomasig, ott megy be a vagonba, azonnal. PL. Koprivnica-n sokszor lattam ilyet, sot meg a Muraker. - Cakovec vonalon is kisebb allomasokon, pl. Donji Kraljevec -en. Szoval nem lehetetlen, a kamion amugy sem megy ki Jozsi bacsi birtokara, hanem akkor is be kell Jozsi bacsinak valameddig hoznia.
Szükséges hozzávalók:
1 db vasúttársaság, ami képes kiállitani a megfelelő számú kocsit, a megrendelt időben az állomásokra, rakodóhelyekre, illetve azt a berakodás után záros határidőn belül a kikötőbe továbbitani.
1.: nehogy mar Bruesseles szabja meg az onallo es szabad magyaro.-nak, hogy mikor es melyik szomszedos orszagaval epit ujja egy vasutat es nevezi esetleg korridornak azt is. Ilyet a kommunizmusban lattam utoljara, amikor meg Stalin osztotta a lapokat. Jo az EU, de nem minden aron, azert ne parancsolgasson mar, vagy csak otthon!
2.: Passz.
3. es 4.: Epp az a lenyeg, hogy a gabonasilokat magyar penzbol felfejlesztettek ismet Rijekaban is, ugyhogy most mar ismet vetelytarsa tud lenni Koper-nek is. Rijekaba ketoldalrol megy vasut, egy egy vagannyal, Koperbe meg csak egyoldalrol. Ha Koper meg birja szervezni, akkor Rijeka is, ezt bizzuka HZ-re. Aztan meg hajok kezdenek ismet visszapartolni Rijekaba is. Szoval Koper nem lesz orokkel kiskiraly a tersegben, ezt azert ne feledjkuk el.
Trieste es Rijeka sem futott azert meg teljesen le! Marcsak azert sem, mert Rijeka utan tobben erdeklodnek, koztuk Magyaro. is. Hogy miert? Mert a legkozelebbi kikoto az, es nem pedig Koper, aztan meg azert, mert a legnagyobbb merulesu halyok csak oda birnak beallni (foldrajzi adottsagok). Koper specko molojat (III. szamu molo) allanodan kotorni kell, hogy a hajok be birjanak allni. De meg igy is van olyan hajo, amit nem bir fogadni.
Koper elonye Trieste es Rijeka alleneben az, hogy mindenuk quasi uj es holt modern, ezaltal borzasztoan hatekony. Trieste-nek is van mar uj moloja (VIII. molo), Rijekaban meg a privatizacio utan megindulta felylesuztes. Meg kis ido kell neki, es hodit az vissza forgalmat, hidd el!
Uram. Ön ezennel forradalmasította a büntetőjog elméletét. Elnézést kérek, én a Földvári jegyzetből tanultam, nem tudtam, hogy mára már elavult. Ha legközelebb valamelyik folyópartján járok, ígérem, hogy belevágom a Földvárit is (már a jegyzetet, nem a professzor urat), meg a diplomámat is. Sajnos a magyar bírói gyakorlat még nem ismeri ezt az új elméletet, és az ügyészség ilyen esetekbben továbbra is sikkasztásban emel vádat, a bíró meg abban hoz ítéletet. Remélem, hogy ők is olvassák hozzászólásodat és +változtatják helytelen gyakorlatukat.:-)))))
Te nagy falukról beszéltél, és nem akkorákról mint a magyarok. (500-1000 lakos, bár vannak azért itt is nagyobbak) Akkor viszont 5-10 000 ember is lakhat bennük, és már városnak hívják őket. És akkor meg nem az utasigény hiána, hanem a szűk pályakapacitás miatt kellett bezárni az állomásokat. :( Magyarul szükség az lenne rájuk, de telített a pálya.
Ugy kell csinalni, ahogy V_Peti mondja, erre jo pl. pl. Horvato. is manapsag:
Gazda megtermeli a gabonajat, traktorjan behozza az allomasig, ott megy be a vagonba, azonnal. PL. Koprivnica-n sokszor lattam ilyet, sot meg a Muraker. - Cakovec vonalon is kisebb allomasokon, pl. Donji Kraljevec -en. Szoval nem lehetetlen, a kamion amugy sem megy ki Jozsi bacsi birtokara, hanem akkor is be kell Jozsi bacsinak valameddig hoznia.
1.Azért mert az EU-ban Brüsszelbe lehet ilyeneket kérni, de ott elég lassan őrölnek a malomkerekek, nem meglévő vasútvonalra meg minek adjanak korridor engedélyt?
2.Tényleg Áfu-ba otthon levők Horvátország meg a jugók SZMGSZ vagy CIM forgalom? Ha különböző a két ország, akkor újra kell fuvarlevelezni az egész szerelvényt.
3. A fiumei kikötő kapacitása és infrakstruktúrája sokkal kisebb és elmaradottabb mint Koperé. Ha rászabadítjuk a gabonádat bedugul a vasúthálózat.
4. Valamint a hajóstárasaságok se Fiuméba járatják a hajóikat.
Hat erre akkor meg azt mondom,hogy a Roszke es Csikeria allomason szolgalatot tevo vamosokat (mind a magyart mind a serbet) jol meg kell fizetni es kiadni nekik az utasitast: Ha EU biztos jon, akkor itt bozony at nem ment mar 10 eve semmi a kulcsmondat! Amugy meg nem lattak semmit es a forgalom mehet zavartalanul, ilyen egyszeru a dolog ...:-)
Kit erdekel az EU, ha egyszer a szabalyai (neha) a mi erdekeinket is sertik?! Nemde?
Nemzetiseg ide vagy oda es fuggetlenseg meg amoda, gondoljunk csak bele: Serbia es Montenegro profitalna ha magyar teherszallitmany es idovel szemelyszallito vonat is athaladna a kis 30-40 km-es szakaszukon? Igen, mivel Magyaro. megfizetne!
Akkor meg melyik serbet es hol serti az, hogy arra ismet vasut lesz? En a kezemet osszetennem, ha azt latnam, hogy ismet vasutat epitenek kisfalumban sot ebbol meg penze is lesz orszagomnak.
Amugy meg az ilyen szerzodeseket ugy kell megkotni, hogy ha a szep szo nem segit, akkor eloszor vodkaparty, majd pedig segiteni kell az illetonek, vezetve a kezet, hogy itt es igy tessek alairni. Hidd el, hogy Serbiaban a Vodka es a Viljamovka hat, mindenkire!:-)
Nagy varos nincs a kornyeken, a helyi forgalmat buszokkal megoldjak, masreszt mas vasutvonara rahordanak.
Kozvetlenul nem lenne akkor helyi forgalom a vasuton, hogy megerje fenntartaniuk, ugyanis akkor a fontosabb tavolasgi forgalomnak meg teherforgalomnak tennenek keresztbe. Mondom meg egyszer: a palyakapacitas a legnagyobb hiany.
Bovitsek a kapacitast, mondod? Tudod, hogy ez mennyibe kerul, tudod, hogy mennyibe kerul a fold Hollandiaban? Megis mennyibe kerul 48 km 3-4 vagany, mutargyakkal, kicsit draga beruhazas volna az elerheto haszonhoz kepest.
Abbol a penzbol talan most epp az Utrecht-Duivendrect 4 vaganyt epitik, ami egy picit fontosabb.
Ne legyel mar ilyen szemellenzos, otleteid ha megvalosulnanak tobbet artananak a vasutnak, mint hasznalnanak.
A lenyeg epp az lenne, hogy Rijeka-ba menjen a gabona, ne Koperba, mint ahogy iden teszi is (legalabbis egy resze biztosan (olvastam tobb helyen is, plusz lattam Gyekenyesen gabonaszallito kocsikat ki es belepni iden nyaron))! Pedig CRO nem EU-s, megis arra (is) megy gabona! Vajon miert?
A korridor vonalaknaal meg egyszerusiteni kene a VAM-ot, avagy inkabb elhagyni, mert felesleges, ha Vojvodina teruleten a magyar teher meg sem all, hanem csak athalad. Ez miert nem oldhato meg jogilag? Csupan azert, mert at EU az EU? Ez vicces es buta dolog!
Ha a 6. parancsolat a "ne paráználkodj", akkor a népszavazás eredménye 1értelmű lett volna.:-))) Sznyvsz az élethez való emberi jog, és a közlekedési eszközök közötti választás joga azért nem egészen egy súlycsoportba tarozó kérdés, talán próbáljunk meg hasonló ügyeket összehasonlítani.:-)
Van ahol kis pályaudvarokkal is meg tudják oldani a dologokat. Ahol meg kicsi a kapacitás azt bővítsék! Ilyen hosszú táv állomások nélkül azért elég durva. :(
Sajnos tévedsz. A sikkasztás a rábízott idegen dologgal sajátjaként történő rendelkezés. A jegyvizsgálóra a munkáltatója rábízza a kasszát, így abból lopni nem tud, csak sikkasztani. ha pl. az utas nyúl bele ügyesen, akkor az lopás. Amennyiben szeretnéd, hogy a két cselekmény azonos legyen, akkor beszéld meg országgyűlési képviselőddel, mivel a büntető törvénykönyvet a parlament módosíthatja.
És szépen, a romok felett felragyog a szivárvány, mert a vasút régebbi vezetői felvásárolják az üzletágakat és egy szebb, jobb, gyorsabb, olcsóbb vasutat üzemeltetnek, "TÉNYLEG-GAZDASÁGI" alapon... Szvsz.
minden alfoldi varoskabol - Szeged - Horgos - Subotica - Csikeria - Bacsalmas - Baja - Bataszek - Dombovar also - Gyekenyes - Zagreb - Karlovac - Rijeka
Nézzük hány határátlépésre is gondolsz vajon?
1.Szeged - Horgos (HU-YU)
2. Csikeria- Bácsalmás (YU-HU)
3. Gyékényes-Kapronca (HU-HR)
4. Van még egy HR-SI átkelés is Koperig
Plusz a Horvátokba nem vagyok biztos, de a jugók nincsenek benne a CIM-be, tehát az egész szerelvényt teljesen újra kellen feladni, mikor viszalép hozzánk.
Ennél még az is gyorsabb meg olcsóbb ha Békéscsaba v. Szeged kiindulással FC-Kelenföld-Murakeresztúr v. Hodosi Kilépő, az unió miatt inkább Hodos.
Gondolkodni is kéne néha nem csak írni a vakvilágba. Már nem az OMM meg nem a szoci világ van. 2005 van, a Balkánon meg 4 ország a szomszédunk, plussz még mi meg a szlovénok uniósok is vagyunk a többi meg nem.
Tegyuk fel, hogy a vonat(teher) a Roszke - Subotica - Csikeria szakaszon nem allna meg,csak max lassitanai, akkor meg vamolni sem kene, ugyhogy kit erdekel az EU? Az a vonal regen nem veletlenul lett ugy megepitve, ahogy! Ilyenkor pont jol jonne pl. gabonaexportra ...
Peti, ne keress mar mindehol osszeeskuveselmeletet.
A Holland vasutra azt allitani, hogy utasleszoktato lenne, enyhen szolva is kacagtato. Nincs potjegy, helyjegy mizeria, csucsidoben is 96% valoszinuseggel kapsz ulohelyet (Az NS adata, en ketszer alltam vonaton idaig, egyszer munkanap reggel 9 elott Amszterdam kornyeken, egyszer meg egy mellekvonalon egy csoport miatt, de ott lett volna ulohelyem, csak nem akartam az embereken boroddel atvergodni). Tiszta vonatok. Es tenyleg mukodik az, hogy indulas elott 10 perccel kiersz az allomasra es tudsz jegyet venni... Nem hivnam en ezt utasleszoktato vasutnak.
Zsufolt busz... Ez a busz allando jelzoje? Vonat nem lehet zsufolt?
Csucsido: Amiben itt hiany van, az a palyakapcitas. Nem veletlenul negyvaganyusitanak vonalakat. (Rotterdam-Dordrecht, Haga-Leiden, Utrecht-Duivendrecht es meg sorolhatnam)
A peldanal maradva:
1. Csucsidoben megy meg mentesito IC. Jo, legyen szemelyvonat, de akkor a mentesito IC elol veszed el a palyat a 40 ember miatt, es mgszivatsz 400 embert. Jot tettel a vasuttal? Deventerben (ami egy ertlmes vegallomas lenne) nem ferne be az allomasra, es ismet szetverted a pokot a Roosendal-Arnhem-Zwolle gyorsvonat es az Amszterdam/Haga/Rotterdam-Enschede IC kozott. A 40 emberert ezeknek a vonatoknak az utasit szivatod meg. (Nezd a terkepet is melle)
2. A szemelyvonatnak csak ugy lenne ertelme, ha Amersfoortbol tovabbmenne, oda viszont csucsidoben mar nem fer be a szemelyvonat.
3. A busz nem a kozvetlen vasutvonalra, hanem az Arhem-Utrecht illetve az Amersfoort-Zwolle vonara hord ra, a helyi igenyeket meg boven kielegiti.
Vannak olyan esetek, amikor a vasut alkalmatlan a feladat megoldasara, vagy csak igen komoly aran alkalmas ra. Ezt kene belatnod.
Most mar latod, hogy nem szabad, mindig, mindenaron eroltetni a vasutat?
Ah, vagy ugy. Ertem. De meg az is lehet, hogy az is Portugaliaba megy, ki tuduja. Talan meg ekkora kerulovel is olcsobb tengeren szallitani? De akkora hajokrol a Tisan nem beszelhetunk, ezert nem ertem. Na mindegy, azert erdekelne hova mennek azok a hajok. Nem lehetne egy ottani hajon dolgozotol esetleg megkerdezni, ha mar a kozeleben laksz ugyis a berakodasnak?
V-Peti:
Elirtam, Taszar - Kaposvar szakaszra gondoltam, bar epulhetne egy Tarnok - Kaposvar vonal is :-)
Tobbiek:
Hat nekem ez volt a legfrisebb hir, most hallottam ma legeloszor.:-)
Bp - gyekenyes alternativakkal meg vagyok gyozve, kosz.
Csikéria: A túloldalon egy darabig aztb hiszem, hogy egy másik vonal használja, tehát nem kellene olyan rengeteget éíptkezni. De ha majd szép lassan Szerbia is közeledik majd az EU-hoz, akkor talán több esély lesz erre. Addig meg csak legyen meg papírvasútként a csikériai vonal, akkor könnyebb lesz visszaálltani.
A hajó a kisebbik rossz. Sőt annyira nem is rossz. (Összességében nem olyan jó a hajózás helyzete, hogy a hajósokat szidjuk.) A kamion a nagy gond. :( Elég ha azt szidom. Amúgy vonattal is elvihették volna Szegedre. Dehát van ahol nem a józan ész diktál. Egy hajórakományhoz rengeteg kamion kell. :(((
200 000/20=1000 Tehát ha egy kamionba monjuk 20 tonna fér, akkor 1000 kamion fog környezetszennyezni??? :(((
A buza/kukorica export Portugaliaba fenyes bizonyiteka annak, hogy az Alfold - Fiume vasutat VISSZA KENE MAAA VEGRE ALLITANI, megpedig ilymodon:
minden alfoldi varoskabol - Szeged - Horgos - Subotica - Csikeria - Bacsalmas - Baja - Bataszek - Dombovar also - Gyekenyes - Zagreb - Karlovac - Rijeka
Miert nem lehet mar vegre a Roszke - Horgos - Subotica - Csikeria - Bacsalmas vonalat rehabilitalni es korridorkent uzemeltetni? Ahol kell palyarekonstrukcio, ahol meg kell uj palya! Pl. Subotica - Csikeria fel lett szedve, vagy megvan meg? Csikeria - Bacsalmas tudtommal megvan, csak benottek a bokrok + fak ... , sajnos.
Helyre kene allitani azt a vasutat, aztan a magyar gabona irany a kikotobe (Rijeka) ismet, mint regen!
"A szakminiszter ősszel radikális reformokra készül a vasúttársaságnál
Ősszel radikális változtatásokra készül a MÁV-nál a gazdasági és közlekedési miniszter, aki csődtömegnek nevezte a vasúttársaságot. Kóka János szerint véget kell vetni a jelenlegi állapotoknak, nem szabad feltételek nélkül több pénzt ölni a cégbe, melynek átalakítását már régen végre kellett volna hajtani. Úgy tudjuk, Kóka kedden dönt a társaság alaptőkéjének leszállításáról, melynek nyomán a cég akár csődbe is mehet jövőre.
Csődtömegnek nevezte a gazdasági és közlekedési miniszter a MÁV Rt.-t, melynél radikális reformokra készül ősszel. Kóka János az MTV Nap-Kelte című műsorában pénteken azt mondta: noha az utóbbi időben már több vezetői poszton hajtott végre személycserét, ilyen lépések ismét várhatóak. Hozzátette: nem szabad feltétel nélkül pénzt ölni a MÁV-ba, melynek átalakítását már évekkel ezelőtt végre kellett volna hajtani.
Úgy tudjuk, a tárcavezető megelégelte a vasút körüli áldatlan állapotokat és "kezébe veszi" az irányítást, akár a jelenlegi menedzsment akaratával szemben is. Értesülésünk szerint ennek első jele, hogy a vasúttársaság vezetésének tiltakozása ellenére a miniszter holnap dönt a társaság alaptőkéjének csökkentéséről. A MÁV felett a tulajdonosi jogokat gyakorló tárca tervei szerint a jelenlegi 208 milliárd forintról 78 milliárdra szállítanák le a vasúttársaság alaptőkéjét. Csakhogy ez a lépés a MÁV további hitelképességét jelentősen rontja. Holott a társaság, amely 200 milliárdos hitelállományt görget maga előtt, s az idei évet várhatóan 70 milliárdnál is nagyobb veszteséggel zárja majd, már az alapvető működéséhez is hitelfelvételre kényszerül. Úgy tudjuk, a társaságnál a tárca tervezett lépése nyomán attól tartanak: ha ilyen ütemben romlik a cég helyzete, akkor tartalékainak maradékát is feléli jövőre, s akár csődeljárás elé is nézhet."
Ebbol kovetkezik az, hogy vasuton semennyi sem megy Rijekan at esetleg? Remelem nem.
Mindenesetre nem ertem, hogy Szegeden hajora rakva, majd Tisa es Duna utan feketetengerbe menve a hajo dardanellak es Bosporus szoroson athaladva atmegy a Foldkozi tengeren, hogy ez miert jobb, mint:
- vegig vasuton VAGY - legrovidebb uton tengert fogni (Alfold - Fiume VASUTON), majd onnan minimaluton Portugaliaba
Miert eri meg Fekete tenger fele hajokazni, nem ertem!
Taxxx: "Szerintem a vecsési forgalmista teszteli a Vecsés-Kertekalja megállóhelyen vonatra váró utasok reakció idejét, meg azt, hogy tényleg igaza volt e a helyi torna tanárnak amikor - szerinte helytelenül - annyi hármas, négyes osztályzatot adott az ottlakóknak, mert a többség csak kettest vagy egyest érdemel."
M41 2202: Szerintem ez a megjegyzésed egyáltalán nem vicces.:(((
Hosszu tavon a GPS-re semmilyen kozlekedes vezerlot igy vasutit sem biznek ra. Gondoljunk bele az ev vegi napkitoresekre aminek valos muholdakra gyakorolt hatasairol (amivel a GPS-ek is mukodnek) igen csak elhallgattak.
Vagyis kidobnanak egy beruhazasra egy talicska penzt ami nem hoza ugyan azt a hatast. Maradjunk a fold felszinen es ott is lehet poziciot es mar telemechanikai adatokat meghatarozni, stb.
Nem én bíztam rá, hanem ők. Ezekszerint hiába. :( Persze, igazából nem is a vezérlést kellene rábízni, hanem csak tájékozatást adna a vonatok helyeztéről, és ha ez tényleg így működött volna, akkor a forgalomirányító látta volna, hogy avalami nincs rendben.
Het 30.000 tonna szorozva 500 km-el, az helyből 15 millió árútonna km pluszban.
Abból a 60 euroból is vmennyi a vasúti szállításra is esik mint támogatás.
Az is bevétel., a fuvardíjon felül.
Na az ilyen dolog nagyon tetszik, és sokszorta fontosabb mint 10 Bz ökörködése."
Ahogy tapasztalom, Békésből kamionokkal hozzák a szegedi kikötőbe, onnan hajóval megy tovább. (Mindez az ablakom alatt, a ház falától kb 10 méterre dübörögnek a kamionok, egy kertvárosi részen keresztül)
Kepzeld el, hogy itt sem viszik tulzasba a vasuti utazasokat, a Te otleteidet (vigyen ki a busz a falu szelen levo vasutallomasra, stb) nem nagyon valositjak meg. Van itt olyan fovonal, ahol 48 kilometeren keresztul nincs utasforgalomra megnyitott allomas. (Amersfoort-Apeldoorn). Mas helyen is latni, hogy a vonat elmegy a falu mellett, latni az esetleg felhagyott alommast. Az elobbi peldaban a 48 kilometer extrem adat, de jpar 20 kilometer feletti allomastavolsagok is vannak.
Miert? Mert itt rajottek arra, hogy bizonyos helyeken nem erdemes eroltetni a vonatokat, mert az esetleges minimalis utasnyereseg nem fedezi az esetleges hatalmas plusz megallasokbol eredo veszteseget. Rajottek, hogy a falut (ami sokkal nagyobb, mint egy atlagos magyar felu, itt nincsen par szaz fos telepules, keves a hely) sokkal jobban es olcsobban ki lehet szolgalni massal, busszal, ami esetleg rahord egy masik mellekvonalra.
Azért ez túlzás. Svájcban működik a dolog. Hová tűntek az utasok? Hollandiában úgyis szinte mindenki bicajozik, így ésszerűbb kibicajozni az állomásra, mint a zsúfolt buszon zötykölődni és állni a dugóban.
Amúgy meg miért minimális utasnyereség ha csúcsidőben 40-50 fő is biztosan felszállna. Akkor menjen vonat csúcsidőben, és busz csúcsidőn kívül, és akkor elférnek a tehervonatok.
Kizártnak tartom, hogy az utasok annyira elszoktak volna a vonattól. nem szándékosan szoktatták le őket? (Bezárjuk az állomást, és punktum!)
Nem nagyon akartam itteni (Holland) peldat hozni, de most megteszem, mert ugy erzem "bezzegeles" nelkul illik ide.
Eloljaroban par adat: az orszag kisebb, mint a Dunantul, 41000 negyzetkilometer, es el itt 17 millio ember. El tudod kepzleni, hogy kicsi nagyobb igeny van a tomegkozlekedesre itt, mint otthon. Parszor leirtam mar az orankent 6 IC vonatot vonalankent, a napi tobb, mit egymillio utast es egyebeket.
De,
Kepzeld el, hogy itt sem viszik tulzasba a vasuti utazasokat, a Te otleteidet (vigyen ki a busz a falu szelen levo vasutallomasra, stb) nem nagyon valositjak meg. Van itt olyan fovonal, ahol 48 kilometeren keresztul nincs utasforgalomra megnyitott allomas. (Amersfoort-Apeldoorn). Mas helyen is latni, hogy a vonat elmegy a falu mellett, latni az esetleg felhagyott alommast. Az elobbi peldaban a 48 kilometer extrem adat, de jpar 20 kilometer feletti allomastavolsagok is vannak.
Miert? Mert itt rajottek arra, hogy bizonyos helyeken nem erdemes eroltetni a vonatokat, mert az esetleges minimalis utasnyereseg nem fedezi az esetleges hatalmas plusz megallasokbol eredo veszteseget. Rajottek, hogy a falut (ami sokkal nagyobb, mint egy atlagos magyar felu, itt nincsen par szaz fos telepules, keves a hely) sokkal jobban es olcsobban ki lehet szolgalni massal, busszal, ami esetleg rahord egy masik mellekvonalra.
Az Amersfoort-Apeldoorn peldanal maradva: Ha erolettek volna ezen a szakaszon a szemelyforgalmat, akkor a vonalra legalabb meg orankent ket szemelyvonatot kellett volna bezsufolni, vagy a Enschede-Amsztedam/Haga/Rotterdam IC vonatokat tobb helyen megallitani. Utobbi nem egeszseges, es a plusz megallas miatt esetleg borulna egy jol kidolgozott atszallasi rendszer (pok) Amersfoortban, es Deventerben
A plusz ket szemelyvonat pedig palyakapacitast csokkentene, ami pedig jol fizeto tehervonatok elol venne el a palyat (a vonal Bad Bentheimen keresztul Nemetorszagba vezet). Azaz, ha eroltettek volna a szemelyforgalmat, akkor adtak volna egy pofont a vasutnak par utasert a teherszallitast kellett volna korlatozni.
Es Peti, ismet mondom, itt nem magyar falu meretu telepulesekrol van szo, hanem nagyobbakrol.
Csak itt nem arra gondolnak, hogy mindent vonattal, hanem arra, hogy legyen egy jol mukodo kozlekedesi redszer. A _megfelelo_ eszkozzel.
1. Nem hiszem el, hogy mindenki a Búza téren dolgozik! Vagy Miskolcon képesek 1000-2000 métert is gyalogolni, míg Mezőcsáton párszáz métert nem?
Milyen pár százat? Ismét amit nem tudsz pontosan, arról ne írjál hülyeséget.
Mivel a vasútállomás a település szélén fekszik, és nem attól több km-re, így sok embernek nem kell kilométereket gyalogolnia az állomásig.
2. Régen jó volt az embereknek az átszállás. Ma nem. Változnak az idők. Ez van.
Annakidején nem volt baj a kevés vonat, mert a busz nem volt konkurencia, autója meg sok embernek nem volt.
Ne a múltal foglalkozzunk már állandóan, én a jövőnek élek, vagy holnaptól hozzunk törvényt, hogy mindenki köteles az államnak beszolgáltatni az autóját, és mennyenek vonattal?
3. Ha lenne tisztességes vasúti menetrend, biztos nem pártolt át volna az utasok egy jelentős része.
Szeretem az ilyen biztos kijelentéseidet:-)))
Mi az, hogy jelentős része?
Mi az, hogy tisztességes menetrend?
A tisztességes menetrend az, ami kiszolgálja a műszakosokat, a hivatásforgalmat, az iskolásokat és a vonatra való ráhordást. Napi 8-10 vonat szükséges hozzá.
4. A többi településről, mehetnek busszal, de ahol vonat van, ott azt kellene előnyben részesíteni! Pl. Helyi járatos ráhordó busszal kell segíteni a vasúti közlekedést.
Ki az a "marha", aki vesz Volán bérletet+MÁV bérletet+MKV bérletet, amikor egy szem Volán bérlettel megoldja a dolgot?
Minek Volán bérlet településen belül? Aki messze lakik az állomástól, az megy busszal, aki közel lakik, az meg kisétál. Amúgy meg miért állítod, hogy a Volánnal utazóknak nem kell MKV-bérlet? Ismét csak megkérdezem, hogy mindenki a Búza tér környékén dolgozik, vagy köbejárja a helyközi busz a várost?
Szavaidban némi ellentmondást fedezek fel. Most akkor hová tűntek az utasok? Egy rélszük mégiscsak átszállt a buszra. Vagy nem? (Jó, a másik részük munkanélküli lett.)
Az utasok eddig is a busszal jöttek a vonathoz, mint írtam, így most is buszal jönnek, csak már nem a vonathoz.
Valamint én és rokonságom anno még vonattal látogattuk egymást, évente 3-4-szer is, ma meg kocsival, egyedűl én vagyok az, aki évente 1 szer még levonatozik nyáron. A többi ember is hasonlóképpen jár el. Az országot átszelő családi utazásoknál nem alternatíva a tömegközlekedés, ha van otthon autó. Sem árban, sem kényelemben, sem időben, és ezt kár elfelejteni. A vasútnak a napi munkába-iskolába járást kell megoldania, és az 1-2 fős nagyvárosok közötti utazásokat (IC, Ex...stb). Egy Monor-Mezőcsát táv kocsival 2 óra, ez vonattal a legszűkebben volt tavaly 4,5 óra, de átlagosan 5-6 óra az út.
Tegyük hozzá, hogy ma egész jó osztályzatok születtek, köszönhetően, hogy nem volt kismama, és nyugdíjas az utazóközönségben, aki lefelé húzta volna az átlagot.
Porpác-Csorna: Mivel tudomásom szerint a tendert csak szeptemberben írják ki, és csak jövőre indul a villamosítás, annak ellenére, hogy Beleden már ott van egy csomó gyanús oszlop, így inkább csak egy pályafelújításról lehet szó. Bár ez lehet, hogy összefügg valamilyen szempontból a villamosítással.
Nekem olyana munkám, ahol ez elő sem fordulhatna, hál' Istennek!
Látod, erről beszélek Te magadról el se tudnád képzelni, akkor neki miért lenne szabad?
És szerintem innen lehetne valahogy elejét venni a dolgoknak.
Szerintem meg onnan, hogy mindenkit úgy nevelünk, hogy NE LOPJ!
De ez itt már kezd offos lenni.
Az hogy annyi a keresete valakinek amennyi nem jogosítja fel a lopásra! Amikor aláírta a munkaszerződését tudta mit vállalt, és hogy mennyi pénzért. Ne azzal lázadozzon a feltételek ellen, hogy zsebre kiegészíti a fizetést.
A további félreértések +előzése végett jegyzem meg, hogy a zsebredolgozó jegyvizsgáló nem lop. A cselekmény minősítése sikkasztás. Értékhatártól és minősítő körülménytől föggően lehet sikkasztással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés, illetve bűncselekmény (sikkasztás vétsége vagy bűntette.) Ez nem vasútspecifikus, a Volánok is szorgalmasan rugdossák kiefelé a hasonlóan tevékenykedő autóbuszvezetőket. Ez a küzdelem jelenleg kb. annyira hatékony, mint a királyfi küzdelme a hétfejű sárkánnyal, minden levágott gkv. és jv. helyett kettő nő. Majd 1szer elmúlik...
1. Nem hiszem el, hogy mindenki a Búza téren dolgozik! Vagy Miskolcon képesek 1000-2000 métert is gyalogolni, míg Mezőcsáton párszáz métert nem?
Milyen pár százat? Ismét amit nem tudsz pontosan, arról ne írjál hülyeséget.
Annakidején nem volt baj a kevés vonat, mert a busz nem volt konkurencia, autója meg sok embernek nem volt.
Ne a múltal foglalkozzunk már állandóan, én a jövőnek élek, vagy holnaptól hozzunk törvényt, hogy mindenki köteles az államnak beszolgáltatni az autóját, és mennyenek vonattal?
3. Ha lenne tisztességes vasúti menetrend, biztos nem pártolt át volna az utasok egy jelentős része.
Szeretem az ilyen biztos kijelentéseidet:-)))
Mi az, hogy jelentős része?
Mi az, hogy tisztességes menetrend?
4. A többi településről, mehetnek busszal, de ahol vonat van, ott azt kellene előnyben részesíteni! Pl. Helyi járatos ráhordó busszal kell segíteni a vasúti közlekedést.
Ki az a "marha", aki vesz Volán bérletet+MÁV bérletet+MKV bérletet, amikor egy szem Volán bérlettel megoldja a dolgot?
Szavaidban némi ellentmondást fedezek fel. Most akkor hová tűntek az utasok? Egy rélszük mégiscsak átszállt a buszra. Vagy nem? (Jó, a másik részük munkanélküli lett.)
Az utasok eddig is a busszal jöttek a vonathoz, mint írtam, így most is buszal jönnek, csak már nem a vonathoz. Valamint én és rokonságom anno még vonattal látogattuk egymást, évente 3-4-szer is, ma meg kocsival, egyedűl én vagyok az, aki évente 1 szer még levonatozik nyáron. A többi ember is hasonlóképpen jár el. Az országot átszelő családi utazásoknál nem alternatíva a tömegközlekedés, ha van otthon autó. Sem árban, sem kényelemben, sem időben, és ezt kár elfelejteni. A vasútnak a napi munkába-iskolába járást kell megoldania, és az 1-2 fős nagyvárosok közötti utazásokat (IC, Ex...stb). Egy Monor-Mezőcsát táv kocsival 2 óra, ez vonattal a legszűkebben volt tavaly 4,5 óra, de átlagosan 5-6 óra az út.
Most hiába támadsz engem, nem én tettem zsebre a vonaton a jegyek árát. :-))
Nekem olyana munkám, ahol ez elő sem fordulhatna, hál' Istennek!
De, akik ezt magasabb szinten milliókkal, milliárdokkal követik el, azok nagyrészt megússzák. Mindig a kisembereken statuáljunk példát? Mert ő azt látja, hogy a nagyhalak mindig megússzák. Gondolja, akkor ő miért ne?
De, ha az ellenkezőjét látná százszor meggondolná, hogy eltegyen, akár húsz forintot is.
És szerintem innen lehetne valahogy elejét venni a dolgoknak.
Azért érdekes, hogy az volt az első reakciód, hogy meghurcolnak egy vasutast.
Pedig én nem dolgozom a cégnél. :-) Maximum annyi, hogy sok ismerősöm, sőt barátom van, akik a MÁV-nál dolgoznak és igencsak több száz utas van nap mint nap a felelősségére bízva és szó szerint felháborító, hogy annyit keres mint egy bolti eladó.
Augusztus 23-án kedden a szokásos 2627-es vonatomat választottam utazásomhoz. Vecsés-Kertekalján a hangos utastájékoztatás Vecsés állomásról történik. A mai napon a vonatot a helytelen vágányra fogadták, amiről a hangos a vonat érkezése elötti másodpercekben tájékoztatott csak. Mindenki ahogy tudott úgy mászott át a szalagkorláton, miközben a kanyarban Üllő felől megjelent a két vonat: a helytelen vágányon a személyvonat, a helyes vágányon az azt előző gyorsvonat. Ezt már nem először játszották el! Ismét csak a szerencsén múlott a dolog.
Megjegyzem, hogy hétfőn is helytelenbe érkezett a vonat, de akkor a vecsési forgalmista jóval a vonat érkezése elött bemondta, hogy a helytelen vágányra fog érkezni a személy, így nem lett gond belőle. Mint látható megfelelő utastájékoztatással egyébként a dolog prímán működik, annak hiányában azonban veszélyes helyzetet teremthet.
De azt Te is tudod, hogy a jegyvizsgáló esete abszolút nem egyedi. Az országot járva folyamatosan szembesülök a zsebredolgozás minden formájával mindenféle téren.
Ez akkor se menti fel a kallert a lopás elkövetése alól.
Ne hidd azt, hogy ezt nekem tetszik, én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem azért döglődik a vasút, mert néha előfordul ilyen eset. Én csak azon csodálkozom, hogy a Volán még létezik, mert ami egy időben ott ment...
Azért érdekes hogy az volt az első reakciód, hogy meghurcolnak egy vasutast. Tudom hogy nem ettől fog kimászni a vasút a gödörből, ettől függetlenül a kallernak még nem kell lopnia!
Azzal zárom, hogy természetesen valahogy elejét kellene venni az ilyen zsebredolgozásoknak, de megint csak oda lyukadunk ki, hogy a bérek európai szintre emelésével ez elérhető lenne.
Az eu-s béreket én is elfogadnám, de addig is munkaidőben, a cég egyenruhájában, a leginkább utasokkal közvetlenül kommunikációs viszonyba lévő munkavállaló ne lopjon már a nyílt színen, kvázi együttműködve az utassal, mert erre nem mentség az alacsony? munkabér.
Ha nem tetszik a fizetés keressen jobbat. Más annyi pénzért 3 műszakba robotol hétvégén is úgy hogy van fél óra szünete a 8 órába!
És igenis példamutatás miatt ki kellene rúgni, hogy a maradék észbe kapjon már, mert nem hiszem hogy csak ez az egy kaller dolgozik zsebre. (Tudom hogy nem az összes, meg nem a többség, de azért jó páran pl. a múltkori Maestralos esetben ez is felmerült).
Azzal zárom, hogy természetesen valahogy elejét kellene venni az ilyen zsebredolgozásoknak, de megint csak oda lyukadunk ki, hogy a bérek európai szintre emelésével ez elérhető lenne.
Nem lesznek itt európai bérek, amíg hagyjuk a sok köcsögöt, hogy hadd dolgozzanak zsebre.
Egy időben ez pontosan ugyanígy ment a Szilvásváradi kisvasúton is, ezt évekig minden nyáron személyesen tapasztaltam. Eredetileg meg lehetett venni a jegypénztárban is a jegyet, de a jv-nál is a vonaton. Természetesen, ha nem kértél jegyet olcsóbb volt. Aztán, hogy ennek elejét vegyék ott kitalálták, hogy csak és szigorúan a jegypénztárban lehet megvenni a jegyet és kordonnal volt elválasztva a vonat a perontól és felszálláskor kellett kezeltetni az ellenőrrel. Nyílván ezt a nyíregyházin nem lehet megoldani, de csak van valami megoldás.
Ha Te mindenkit kirúgnál, aki ebben az országban zsebre dolgozik, akkor a fele ország nem dolgozna. Valószínű, ha normálisan meg lenne fizetve, akkor eszébe sem jutna.
Nem! Ha mindenkit kirúgnánk, aki ebben az országban zsebre dolgozik, akkor egy idő után senki sem dolgozna zsebre, mert tudomásul vennék, hogy nem érdemes.
Döbbenetes élményeimnek szeretnék hangot adni annak kapcsán, amit a Nyíregyháza Nyk-ról augusztus 16-án 11.10-kor Balsára, majd onnan visszatérő vonatpáron átéltem!
Az utasok fele Nyíregyháza nagyállomáson, másik fele a piacnál szállt fel. Előbbi csoport durván felének, másik csoport egyikének sem volt érvényes menetjegye. A négykocsis vonaton két-két kalauz teljesített szolgálatot. A kocsimban a jegyvizsgálat irreálisan gyorsan történt. A kalauz megkérdezte az utasokat hova utaznak, azok mondták, de közben pénzérméket tettek a kalauz nyitott tenyerébe, aki azt bűvészeket megszégyenítő mozdulattal a zsebébe csúsztatta, és már a következő utasoknál állt! Lényegében fél perc alatt "kiadta" a jegyet az összes utasnak úgy, hogy közben meg sem állt!
Ez az élmény nem csak a Nyíregyháza-Herminatanya, hanem a Herminatanya - Balsa, Balsa - Hermina és Hermina - Nyír szakaszon is jellemző volt!
Kivétel nélkül az összes jegyvizsgáló, akinek ezirányú tevékenységét láttam zsebre dolgozott, és nem "csak" egy-két esetben, hanem szinte kivétel nélkül minden utasnál! Ilyen brutális mértékű korrupciót még a Balkánon, Ukrajnában vagy épp Romániában sem láttam! Ezzel az "aránnyal" a T. MÁV Rt tiszteletet nem érdemlő munkavállalói világrekorderek lehetnének!
Megkapó volt az a jelent, amikor az egyik kalauz "véletlenül" a másik kocsijába tévedt és "kérte" a nemlétező jegyeket. Ez érezhetően zavart okozott a kocsiba, lévén csak nekem és utastársamnak volt érvényes menetjegye. A helyzetet a kocsi kalauzának megjelenése oldotta fel, aki elzavarta a "tilosba" tévedt kollégát "ez az én kocsim" felkiáltással...
A dologban nem az "fáj", hogy utasonként 20-100 forint "zsebpénzt" keres a kalauz, hanem az, hogy a MÁV "kihasználatlanság" miatt se perc alatt meg fogja szüntetni a kisvasútjait, miközben semmiféle intézkedést sem tett azok "gazdaságos" üzemeltetésére, JOGOS BEVÉTELEIKNEK BESZEDÉSÉRE!
Abban biztosak lehetnek, hogy a nyírvidéki kisvasút esetleges megszüntetése esetén minden létező sajtóorgánumot tájékoztatni fogok arról, hogy "hogyan" üzemeltette a MÁV a kisvasútat. Az az érzésem, hogy a MÁV azért tűri el ezt a helytelen, az országos "MÁV átlagot" messze felülmúló korrupciót, mert a "kihasználatlan" vonatok "statisztikája" adott esetben a MÁV Rt érdekét szolgálja!
Követelem, hogy tegyenek azonnali, és hatásos intézkedéseket arra, hogy a korrupció megszűnjön a Nyírvidéki Kisvasút szerelvényein. Ellenkező esetben a nyílvánossághoz fordulok!
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
A nemzetközi díjszabási anomáliák miatt szeretnék panaszt tenni, melyeket a csopi határátmeneten való utazásom során tapasztaltam!
Terveim szerint az esti InterCity vonattal mentem volna Csopra augusztus 16-án kedde. Erre Nyíregyházán kívántam jegyet váltani. Zentai Nóra "LATORCA IC" KEDVEZMÉNY című távirati munkája alapján kívántam utazni. Tekintettel arra, hogy kedden léptem ki, és vasárnap terveztem hazatérni, így megdöbbenve értesültem arról, hogy a menetjegy érvénytartama Zentai szabályozásás 2 hónapjával ellentétben mindössze 4 nap! Továbbá a Nyíregyháza - Záhony szakaszon ugyan utazhatom belföldi jeggyel "hivatalosan", ám csak akkor, ha megfizetem az IC pótjegy árát. A MÁV Rt az eleve elítélhető módon kiadott távírati "belső" rendelkezést felülírta a "minap" egy másik távirattal. Ám az utazóközönséget egyik esetben sem tájékoztatták, Hírdetményt nem helyeztek ki, a Közlekedési Értesítőben sem jelent meg értesítés, sőt, még a MÁV Rt Értesítőjében sem jelent meg ezzel kapcsolatos módosítás.
Szokás szerint az Üzletág kiválló munkássai "fű alatt" mutyizva változtatták meg a díjszabást. Csakhogy nem csak a két hónap csökkent négy napra, de "immár" a belföldi menetjegyet sem kell "függésbe hozni" a nemzetközivel. Így viszont az utas a Budapest - Záhony szakaszon "belföldi utasnak" minősül és csak a "Záhony-Csop" szakaszon lesz "nemzetközi utas". Ebből következően a pót- és helyjegy mentesség is csak a Záhony-Csop szakaszon illeti meg. Ám mivel a "rendszeres" utazók sem értesültek a díjszabás módosulásáról, és pénztáros Gizik sem világosították fel őket a "változás" további következményeikről, így őket az új módi szerint megpótdíjazták a vonaton!
Ezzel megítélésem szerint a MÁV Rt visszaélt gazdasági erőfölényével, "értesítés nélül" árdrágítást hajtott végre ami köztörvényes bűncselekmény, visszaélt a közérdekű adatokkal, ami szintén bűncselekmény...
Várom a MÁV Rt álláspontját erről a kérdésről! A válasz nem megfelelősége esetén "szokásos" módon hatósági vizsgálatokat kérek a MÁV Rt ellen...
"Nem flancoléhatunk, akár mennyire fáj... elsőnek legyen elég jármű, majd megfelelő mínőségű legyen, utána jöhet a szociális érzékenység!"
Azért egy picit álljunk meg. Látszik, sohasem próbáltál két gyerekkel, és babakocsival felszállni egy villamosra, vagy egy bmx kocsira. Ajánlom teszteld le. Ha most nem alacsonypadlós járműveket vesznek, akkor 30 évig megint nem lehet öregeknek, mozgássérülteknek, babakocsisoknak rendesen utazni?
Mert itt mindenki más a kalleron kívül meg van fizetve...
Én azt egy szóval nem mondtam. Sőt. Ebben az országban a munkavállalók nagyon nagy százaléka nincs megfizetve.
De azt Te is tudod, hogy a jegyvizsgáló esete abszolút nem egyedi. Az országot járva folyamatosan szembesülök a zsebredolgozás minden formájával mindenféle téren.
Valószínű megdöbbenve hallgatnád a boltos témában, ha leírnám ide részletesen, hogy igenis, ott is előfordult már hasonló eset. Természetesen nem a Tescoban.
Sajnos!
Ne hidd azt, hogy ezt nekem tetszik, én csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy nem azért döglődik a vasút, mert néha előfordul ilyen eset. Én csak azon csodálkozom, hogy a Volán még létezik, mert ami egy időben ott ment...
Azzal zárom, hogy természetesen valahogy elejét kellene venni az ilyen zsebredolgozásoknak, de megint csak oda lyukadunk ki, hogy a bérek európai szintre emelésével ez elérhető lenne. Mert az áraink azok már eu-sak. :-(
A menetrend szerint 11.10-kor induló 31622-es vonat késéséről szóló tájékoztatás nem változott. Szerencsére nem mentünk el másfél órára várost nézni, így láthattuk, amint Átrakóból 11.05-kor kiállt a vonat és 11.10-kor menetrend szerint elindult velünk Balsára!
A kirándulásod miatt lemaradtál a topic szinvonalának múlt heti kicsúcsosodásáról, amikor is illetékesünk kijelentette, hogy az utas feladatai közé tartozik a nyilt pálya sasolása, és annak figyelése, hogy a szomszéd megállóból elindult-e már a vonat:))
Korai óvás időn túl Népszabadság • Kapitány Szabó Attila • 2005. augusztus 23.
Bíróságon folytatódhat a MÁV gépkocsitendere. A Közbeszerzési Döntőbizottság úgy utasította el a hatmilliárd forint összértékű pályázatot kifogásoló X-Rent Kft. jogorvoslati kérelmét, hogy a flottakezelő érdemi panaszait nem is vizsgálta.
A rádiókabaré illetékes elvtársának is komoly fejtörést okozott volna jobb kifogásokat találni a MÁV gépkocsitenderének jogszerűségét firtató panaszok elutasítására, a Közbeszerzési Döntőbiztosság (KD) augusztus 18-i határozatában szereplő indokoknál. A közbeszerzések tisztasága felett őrködő testület az összesen mintegy 900 gépkocsi tartós bérletére és flottarendszerű üzemeltetésére tavaly decemberben megkötött szerződést ért kritikákról első lépésben megállapította, hogy elbírálásuk nem tartozik a hatáskörébe. Kétszeri hosszabbítás, tehát hetven nap után megszületett határozatában ugyanakkor a MÁV tenderén második helyre szorult X-Rent Kft. jogorvoslati kérelmének elutasítását egyszerre magyarázta a kereset elkésettségével, illetve időelőttiségével.
A kissé zavarosnak látszó ítélettel egyelőre holtpontra jutott ügy tavaly nyáron kezdődött, amikor a MÁV közzétette pályázatát személy-, és tehergépjármű-flottájának cseréjére. Mint arról beszámoltunk a vasút eredetileg 394 személy-, és 767 tehergépkocsi - illetve plusz-mínusz 30 százaléknyi jármű - négyéves, flottarendszerű üzemeltetésére kért ajánlatot. A kiírásban emellett olyan követelmények is szerepeltek, mint a MÁV meglévő autóinak megvásárlása, az új járművek menetleveleinek nyilvántartása.
A decemberben lezárult közbeszerzési eljárást a LeasePlane Hungária Rt. nyerte meg. A társaság azonban nem örülhetett sokáig több mint hatmilliárd forintos szerződésének. Az állami vasút korábbi flottakezelője, az X-Rent Kft. ugyanis ellenlábasa teljesíthetetlennek látszó vállalásai miatt azonnal a KD-hez fordult. A második helyre szorult flottakezelő akkor még csak azt kifogásolta, hogy a LeasePlane olyan gépkocsik - például Opel Frontera terepjárók - beszerzését vállalta, amelyeket 2003 óta nem gyártanak. A KD viszont nem osztotta a protestáló cég aggályait, és nem talált kivetnivalót a MÁV és új partnere szerződésében.
Négyszemközti beszélgetéseken ma már a MÁV-nál sem tagadják: az élet az X-Rent félelmeit igazolta. Olyannyira, hogy a vasúttársaság a szerződés szerinti március végi határidőre csak autói harmadát kapta meg. Így például a 31 fehér Opel Frontera helyett május végéig is csupán öt érkezett meg. Más kérdés, hogy a KD-hoz benyújtott iratok szerint átvett ezüstszürke terepjárókat a MÁV-nál látszólag hiába keresik. A történetet színesíti az is, hogy a vasút a beígért Toyota pick-upok helyett Fordokat kapott. Emellett a LeasePlane ajánlata szerint a kért Opel kisteherautók helyett is Fordokkal kellett volna beérnie. A típusmódosítást azonban talán már a MÁV is túlzásnak tartotta. Ezért vagy másért, mindenesetre annyi biztos, hogy a társaság megkezdte az előkészületeket kötbérigénye érvényesítésére. Ezzel párhuzamosan felkérte régi flottakezelőjét, hogy mintegy száz régi gépkocsi szerződését hosszabbítsa meg.
A MÁV kérését az X-Rent teljesítette is, ám júniusban ismét a KD-hez fordult. Második jogorvoslati kérelme szerint azzal, hogy a MÁV látszólag elfogadta a LeasePlane nem szerződés szerinti teljesítését, lényegében belement a közbeszerzési eljárásban megfogalmazott igényei megváltoztatásába, decemberben aláírt szerződésének módosításába. A KD azonban ismét nem osztotta az X-Rent álláspontját, kérelmét pedig érdemi vizsgálat nélkül elutasította.
Ítéletének indoklásában a döntést a testület részben azzal magyarázta, hogy a MÁV és flottamenedzsereinek ügye polgári jogi kérdés. Márpedig az ilyen ügyek elbírálása bírósági hatáskörbe tartozik, az igények peres úton érvényesíthetők. Emellett határozata szerint az X-Rent jogorvoslati kérelme amúgy is elkésett. Az eljárás során ugyanis a KD arra a következtetésre jutott: a cég már március végén tisztában volt azzal, hogy a MÁV és a LeasePlane közötti szerződés nem teljesül betű szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy június elején beadott jogorvoslati kérelmével kicsúszott a rendelkezésére álló 15 napból.
Ugyanakkor a KD indoklásából az is kiderül, az X-Rent beadványa bizonyos szempontból idő előtti is. A közbeszerzési törvény előírásai szerint ugyanis az egy évnél hosszabb, vagy határozatlan időre kötött szerződéseknél, a részteljesítésekről - az esetleges szerződésmódosításokról - évenként kell tájékoztatót készíteni. A MÁV és a LeasePlane négy évre szóló szerződése esetében ennek a beszámolónak december végéig kell megszületnie. Ráadásul a vasúttársaság és a LeasePlane között még nem is jött létre az írásos szerződésmódosítás sem, amelyet a MÁV-nak öt munkanapon belül közzé kellene tennie. Így ezekkel a lépésekkel a MÁV még nincs késésben. A még létre sem jött szerződésmódosítás miatt tehát az X-Rent idő előtt protestál.
A partvonalon kívül rekedt flottamenedzser természetesen a KD határozatát, valamint a szerinte a MÁV és a LeasePlane hallgatólagosan létrejött szerződésmódosítását egyaránt megtámadhatja a bíróságon. Ezen felül az év végére gyűjtheti a puskaport ahhoz is, hogy a legkésőbb januárban írásban is megjelenő szerződésmódosítással a bíróság előtt támadja meg a MÁV tenderét.
Ez egyértelmű, hiszen a vonat csak akkor megy tovább , ha készleteit feltöltötték .... Ezentúl nem villanyos vonalak lesznek,hanem a technika új vívmánya az ácsi cukorrépával működő vasúti közlekedés :)))))
Ha Te mindenkit kirúgnál, aki ebben az országban zsebre dolgozik, akkor a fele ország nem dolgozna.
Mert itt mindenki más a kalleron kívül normálisan meg van fizetve, csak a szegény vasutas, azon belül is csak a kaller nyomorog. Te ezt el is hiszed?
Vagy ha nem csak a kaller, akkor a péntáros is dolgozhasson zsebre!
Sőt egy hónapban két napon az fszt-k is felszálhatnak zsebre dolgozni!
Plusz egy hónapban két napon keresztül az mv se vezessen vonatot ameddig nem kalapozza végig a szerelvényt!
Sokszor hozzátok a boltos példát (bemész a boltba kapsz kenyeret ha nem fizetsz), vigyük tovább ezt: Te is elég bután néznél a Tescóban ha a 15628 Ft-s számlád helyett a pénztáros azt mondaná 10000 zsebbe, aztán nem is ismerjük egymást.
Nekem érdekes módon 7 éves munkaviszonyom alatt eszembe se jutott hogy zsebre melózzak egyszer se, mert abban a pillanatban kirúgtak volna mikor kiderül.
Csak érdekes módon a MÁV alkalmazottak gondolják úgy, hogy a cég szoc.foglalkoztató (úgyse rúgnak ki minket mert már kevesen vagyunk).
Augusztus 16-án kedden 10.09-kor Nyíregyháza állomásra érkezvén "rögtön" csatlakozó vonat után néztem! A kijelzőn szerepelt is a Balsa-Tiszapartra tartó (kis)vonatom. A megjegyzés rovatban már ekkor ki volt írva, hogy 30 percet késik!
A menetrend szerint 11.10-kor induló 31622-es vonat késéséről szóló tájékoztatás nem változott. Szerencsére nem mentünk el másfél órára várost nézni, így láthattuk, amint Átrakóból 11.05-kor kiállt a vonat és 11.10-kor menetrend szerint elindult velünk Balsára!
Mi szükség volt az utasok dezinformálására? Miért kellett egy "rendes" vonatról azt hazudni, hogy fél órát késik? Milyen kártérítést kaphat az utas, aki naiv módon hisz a MÁV Rt által "szolgáltatott" utastájékoztatásban, és emiatt lekési a vonatot? Miből gondolta az utastájékoztatást végző, hogy a vonat 30 percet késik? Ki mondta ezt neki?
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
Felháborodásomnak szeretnék hangot adni annak kapcsán, hogy a Nyíregyháza állomáson elhelyezett érkező és induló vonatok jegyzékéről a Nyírvidéki Kisvasút valamennyi vonata lemaradt! Mi ennek az oka? Ha ott lemaradt, akkor a kijelzőn - rosszul - miért szerepelt?
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
Nyíregyháza állomás nemzetközi pénztárában jegyváltás során értesültem arról, hogy a Latorca és Rétköz IC-k igénybevételének szabályozása csopi utazás esetén módosult! Így "természetesen" betekintésre kértem az új szabályozást. Ezt azonban nem kaptam meg! A nemzetközi pénztárban erre nyílvánvaló módon nincs hely, mód és lehetőség. Ellenben az Utazási Központban erre lenne ember, hely, lehetőség. Ők azonban ezt a lehetőséget megtagadták. Nem csak a Latorca/Rétköz szabályozását, hanem a teljes nemzetközi díjszabási rendszer összes "elemét" nem biztosítják betekintésre. Ez pedig jogszabályokat sért, és akár bűntetőjogi felelősséget is felvet!
Kérdés: Mikor fogja a MÁV Rt betartani végre a hatályos nemzetközi, magyar jogszabályokat?
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
Szeretnék elégedettségemnek hangot adni annak kapcsán, hogy augusztus 16-án kedden Nyíregyháza állomás nemzetközi pénztárában egy olyan kollégájuk teljesített szolgálatot, aki nagy pontossággal és szakmai alázattal végezte munkáját a MÁV Rt Személyszállítási Üzletág Marketing Főosztályának minden aknamunkája ellenére! Sajnos fényévente egyszer találkozom a végrehajtásban ilyen jól felkészült, az utasokkal valóban törődő munkavállalóval...
Ne legyél már ilyen kishitű, merjünk nagyok lenni..... :))) Arra nem gondoltál,hogy áxon újra működni fog a cukorgyár a legszebb napjait idéző kapacitással és akkor már a személy peronoknál is cukrot fognak rakodni, így megfosztva szegény utasokat a fejlődő metropolisznál való leszállásra és városnézésre :))))
Ha Te mindenkit kirúgnál, aki ebben az országban zsebre dolgozik, akkor a fele ország nem dolgozna. Valószínű, ha normálisan meg lenne fizetve, akkor eszébe sem jutna.
Dehogy koronázzák, a szomszédban már a katonai puccsot szervezgetjük éppen, úgyhogy utasperon helyett mindenhol oldalrakodó lesz a harcjárműveknek. Úgyse fog senki utazni, mert kijárási tilalom lesz:-))))))))))))))))
Nem értem, hogy mit nem értesz. A peron a jövőnek épült. Hamarosan eljön egy szebb kor, amikor I. v_petit a Duna jegén +koronázzák, utána pedig betiltásra kerül a közúti-, vizi- és légi közlekedés, valamint a csővezetékes szállítás. Akkor lesz majd szükség az extra peronokra, az ácsi csak az első.:-)))
Lenne olyan kérdésem, hogy mi a fészkes fenének kell Ácson olyan nagy peron, mint ami épült? Vasútbarát szempontból örvendetes, hogy 2-3 hétig volt ott mindig valami érdekes vontatójármű, de hogy 2 hosszú peront minek kellett odahúzni????? A Győr-Tatabány inga 4, vagy 5 kocsis, ezen kívül néhány gyorsvonat áll meg. Arról még kevesebb fel-leszálló. Ez azért lényeges kérdés, mert nem olcsó mulatság egy ilyen építkezés.
Augusztus 16-án kedden a MÁV Rt 5200-as számú vonatával utaztam Miskolcról Nyíregyházára. A Rákóczi nemzetközi gyorsvonattal érkeztem, mely helyesen az 5200-assal egy peronra futott be. Sajnálatos módon azonban az utastájékoztatás színvonala panaszra ad okot!
A digitális kijelzőn a "Slovenské Nové Mesto - Budapest-Nyugati" felirat szerepelt. Ez súlyosan megtévesztő, és sok átszállóban zavart keltett. A kiírás egyrészt azt sugallja, hogy a vonat Szlovákba közlekedik és onnan TOVÁBB Budapestre. Másrészt a Miskolcon felszálló, Pest felől érkező utasok NEM Budapest FELÉ akarnak utazni, hanem Tokaj és Nyíregyháza irányába! Nem hiszem el, hogy lenne Miskolcon olyan felszálló, aki azzal Debrecenen túl utazott volna...
Nem lehetne a kötőjel helyett vesszőt kitenni és Budapest helyett Debrecent, vagy Nyíregyházát kiírni?
A vonaton két jegyvizsgáló volt, egy elől, egy hátul. Az utasok meg középen álltak értetlenül...
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
Augusztus 16-án kedden a MÁV Rt 5200-as számú vonatával utaztam Miskolcról Nyíregyházára. Miskolc állomáson sajnálattal tapasztaltam, hogy a vonat kocsijain nincsennek iránytáblák! Ez pedig egyébként is fontos, nemhogy egy olyan vonatnál, amelyik közvetlen kocsit továbbít!
A hangosba ugyan bemondták, hogy a vonat eleje és vége máshova közlekedik, de azt nem mondták mit tesz vonat elejének és mit vonat végének lenni! Honnan tudja az utas hány kocsi az "eleje" és mennyi a "vége"?
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
Augusztus 16-án kedden a MÁV Rt 5200-as számú vonatával utaztam Miskolcról Nyíregyházára.
Sajnálattal tapasztaltam, hogy noha két jegyvizsgáló is volt a vonaton Miskolc és Szerencs közötti idő nem volt nekik elég arra, hogy végig menjenek a vonaton. Erre Szerencs állomáson sem tettek kísérletet. Mint már jeleztem, az utastájékoztatás igen alacsony színvonalú Miskolcon ennél a vonatnál (is). Miért nem lehet legalább a kalauzokat arra kötelezni, hogy a vonaton - jegyvizsgálattal egybekötve, vagy anélkül - meggyőződjenek arról, hogy mindenki a helyes kocsiba szállt? Ha az utas rossz helyre ült, akkor "utolsó esélyként" a kalauztól sem értesülhetett e napon a tévedéséről...
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
Augusztus 16-án kedden a MÁV Rt 5200-as számú vonatával utaztam Miskolcról Nyíregyházára.
Tanulságos volt a párbeszéd, amely Szerencs állomáson a vonat szétakasztását végző szakember és a forgalmista között zajlott az akasztás UTÁN!
- Biztosan 4-3 arányban kellett kapcsolni - kérdezte az akasztó ember. - Biztos, Miskolc így jelentette le... Nem úgy csináltad? - De, csak az első pesti kocsin szlovákiai iránytábla szerepel...
A vonaton egyetlen iránytábla volt. Slovenské Nové Mesto szerepelt rajta. Csak az a kocsi a Nyugatiba ment...
"nem szabad a lakosságra bízni a döntést!!!" Helyes, nehogy már az emberek mondják mi nekik a jó, azért vannak a dicső vezetők. Sőt, vezetőből is csak egy kell, nehogy má' összevitatkozzanak azon, hogy mi a jó. Éljen I. v_peti, szeretett abszolút uralkodónk!:-))))
Nehany eve velem is megtortent. Edesanyam en, es keresztapam utaztunk valaha az alfoldon. En teljesarut kertem, mama 90%, rokon szinten. Ket nyugdijas nem kapott semmit, en egy 75%-ost....
Nem. Nem emiatt van ott a vasút, ahol van. A probléma sokkal fentebb, magasabb körökben keresendő. Könnyű azokon elverni a port mindig akik előtérben vannak és szemmel követhető a munkájuk. De amibe nem láthatsz bele vagy mögé, azzal mi van?
Valóban csúnya dolog, de azért kár volt megírni. Párszor már ki lett ez tárgyalva, hogy miért nem jó. Ha így is volt bizonyítani nem lehet. Kb annyira volt jó, hogy ez be lett írva ide, hogy esetleg kipattanhat megint egy vita, melynek se eleje se vége és egy dolgozót megint meghurcolhatnak emiatt.
A másik pedig valóban az, amely alant meg lett írva, hogy azért ez a MÁV-nál abszolút nem mindennapos eset, ellentétben a Volánnal. Szerintem a Volán-os topicokon mindennap több estben tárgyalhatnák ezeket az eseteket. Én magam, mikor fél évig vidéken laktam, minden nap beírhattam volna időponttal, rendszámmal. És mit értem volna el vele?
Hosszu tavon a GPS-re semmilyen kozlekedes vezerlot igy vasutit sem biznek ra. Gondoljunk bele az ev vegi napkitoresekre aminek valos muholdakra gyakorolt hatasairol (amivel a GPS-ek is mukodnek) igen csak elhallgattak.
Vagyis kidobnanak egy beruhazasra egy talicska penzt ami nem hoza ugyan azt a hatast. Maradjunk a fold felszinen es ott is lehet poziciot es mar telemechanikai adatokat meghatarozni, stb.
Na igen csunya... Akkor kepzeld el ha nem tapasztaltad meg volna, hogy a buszosok evek ota es nagyobb tetelben dolgoznak sajat zsebre egyes teruleteken.
Pont azért említettem, negatív példaként, hogy miért nem szabad a lakosságra bízni a döntést!!! Azaz ez a jó példa arra, hogy hogyan ne csináljuk a dologokat!!! Azaz, meg kellett volna mondani nekik hogy ott a kisvasút, eszi nem eszi nem kap mást!
Jaj. :-)
A Szeged-Makó vonal esetén sem szabad népszavazást kiírni!!!
Nem hát ott a busz. eszi nem eszi nem kap mást! (c)v_peti
Nem hát, az már most is jár a legtöbb helyen, csak más rajta az embléma, ezért a legtöbb helyen nincs is új/plusz buszra szükség.
A mostani sokhelyen párhuzamos vonat-busz rendszer helyett szükségtelen kiépíteni ugyanezt busz-busz verzióban.
így ha az adott vasúti infrastuktúrát továbbra is fenntartjuk azon a vonalon,
Fenntartjuk egy darabig, hátha jelentkezik rá újabb igény, vagy anélkül is megéri már most is, ha meg mégsem, akkor... .
Persze ha gazdaságilag a busz a nyerő ott, akkor mennyen busz,
A legtöbb helyen az a nyerő, kivéve talán a nagyvárosok környékén jelentkező elővárosi forgalom, és a nagyvárosok közötti távolsági forgalom.
Vonatot ott kell indítani ahol a megfelelő (nagy) létszámú utas részéről igény van rá.
A számon lehet vitatkozni bizonyos határok között.
a lényeg, mint írtam, hogy a jelenlegi anyagi forrás mellett mindenkinek jobb közösségi közelekedés biztosítása a cél, mert a jelenlegi rendszer csak pazarló, és nem is jó mindenkinek.
Mezőcsáton 10-20-30-40 évvel ezelőtt is átszállós vonatok voltak, 1986-ban a 9 párból csak 3 ment Miskolcig, míg 1978-ban 8 párból szintén csak 3, mégis 4 Bhv kocsival mentek a vonatok, és nem üresen.
Az utasok meg nem pártoltak sehová, mert eddig sem a vasútnál voltak.
Mezőcsát: Ha lenne tisztességes vasúti menetrend (8-10-12 vonat), talán nem pártolt volna át az utasok jelentős része. A menetidő nem olyan rossz. De annak a kevés vonatnak a nagy része is átszállós. Így ne csodálkozzanak, hogy nincs utas!!!
Legalább olyanról ne nyilatkoznál így, amiről nem is tudsz.
Mezőcsáton 10-20-30-40 évvel ezelőtt is átszállós vonatok voltak, 1986-ban a 9 párból csak 3 ment Miskolcig, míg 1978-ban 8 párból szintén csak 3, mégis 4 Bhv kocsival mentek a vonatok, és nem üresen.
Az utasok meg nem pártoltak sehová, mert eddig sem a vasútnál voltak. Igricinél a település a mh.-től 3 km-re van, és régen a vonathoz busz járt be, ma már nem. Hejőbába-Hejőpapi is a semmi közepén van, itt is 2-3 km-re a településektől, ide is busz hozta a vonathoz az utasokat. Hejőszalontánál meg a vasút a település szélén van, úgy mint a közút, így itt a lakhelytől függ, hogy ki merre. Mezőcsát esetében meg a vasút a város szélén található, míg a busz a város közepén, így itt is már csak a közelben lakók mennek vonattal. Valamint ott van még, hogy a Tiszakeszi-Ároktő...stb buszok is már a buszra hordanak Mezőcsáton, mint vonatra. A helyiek azért is szeretik jobban a buszt, mert az Miskolc közepébe visz be, így megspórolnak egy-egy MKV jegyet is, amit a Tiszaitól kéne váltaniuk.
Köszi, bár nem ide linkelve olvastam, hanem a Hírös IC-n onnan Hazafelé, félálomban, a tanyán meghalt bácsi híre után közvetlenül, ezért nem nagyon vágtam, hogy hol is volt pontosan! Köszi!
Pont azért említettem, negatív példaként, hogy miért nem szabad a lakosságra bízni a döntést!!!
Hát igen, lehet Mezőcsáton is jobban jártak volna, és az M3-as építésénél megszűnt volna a vasútvonal.
De Szokolyánál volt egy gond, mégpedig a vasút a település Duna felöli végében nem állt meg, és ide igényeltek a lakók egy megállót, mivel ezt a vasút nem teljesítette (ennek miértjébe most nem megyek bele), ezért a lakosság a buszra szavazott, ami a település központját bejárva több helyen áll meg.
Mezőcsát: Ha lenne tisztességes vasúti menetrend (8-10-12 vonat), talán nem pártolt volna át az utasok jelentős része. A menetidő nem olyan rossz. De annak a kevés vonatnak a nagy része is átszállós. Így ne csodálkozzanak, hogy nincs utas!!!
Sajnos nem olyan zsúfolt az a vonal, hogy akadályozzák a BZ-k a forgalmat. Ha pedig így lenne, akkor meg forgalmi kitérő kellene útközben. Különben meg lesz arra forgalom, ha megépül Las Bezenye. Igaz, hogy a milliomosok nem vonattal mennek oda (legfeljebb vissza, ha elkártyázzák a kocsijaikat), de a dolgozók igen.
Régen a diákigazolvány buszokon csak 40 km távolságra volt érvényes! 1992 körül-ig
2. Így van teljesárú jegyekkel operáljon a VOLÁN ha már ugyis csalnak a sofőrök a 90% ossal!
3. bizonyos helyeken a közút a hosszabb ami párosulva a magasabb tarifával többletköltséget jelent az utasoknak
4. Én általában úgy szállok át sajnos, hogy vagy 4.32 kor kelek vagy sűrűn 2-3 esetleg pár másodpercem marad ászállni ronahva!
Volán nem csatlakozik semmihez senkihez.
5. A buszok dugóba kerülnek és tervezhetetlenné teszik az átszállást.
6. Egerben a korábbi összvonalas bérlet érvényes volt 2004.1231-ig a helyközi buszokra a tarifa határig.
5 km el kevesebb távolságú bérlet kelett sokfelé, mint most.
Volán azt csinál az utassal akar.
7. átszállásokhoz:
Volt nem egy két eset hogy betelefonáltak a buszpályaudvarra, hogy tartsák vissza a buszt amibvel az illető tovább akar utazni, mert az a járat amivel utaztak késett.
8. a Mezőcsáti buszhoz: Igrici meg Hejőpapi betéréssel, +9 k utazik az utas.
Nyéken nem várja meg a vonatot ezért nem lehet hosszútávra utazni biztonsággal.
Mezőcsátra menő pesti 14.00 -s busz hering mert Gyöngyösre 13.15-14.00 között csak 1 busz megy.
Szerintem ha a Románokat nézzük a Desirókkal, előrébb fognak tartani.
Ha jól tudom fővonalat utoljára a Székelyföldön 1962 Csauszeszku záratott be.
Nézd a vonattendert: 300 milliárd 30 vonat és össz max 4 vonalra jut
Iker BZ meg 120 millioból kijött volna!
Ugyhogy egy fővonalra sokmilliárdos csoda kell addig egy mellékvonal beéri egy 120 milliossal.
Én azt támogatom, amit az EU-nál is kitaláltak, hogy egy településre csak egy közösségi közelekdési módot támogasson az állam, többet nem.
Így van: ne kapjon árkiegészítést a VOLÁN ott ahol van vasút, csak a helyi járatra!
Teljesárú jegygel oda menjen busszal vasutastelepülésről vonattal párhuzamosan, mindenki ahova akar!
Tegnap jöttem haza a Balatonról. Egyedül ültünk a fülkében, én és a kedvesem. Gyütt a kalauz bácsi. Kértem tőle jegyet (a pénztár már nem volt nyitva). Mondtam, hogy honnan hova lesz, ő mondta az árat. Elkezdtem számolgatni az aprót (eközben ő leült velünk szembe), majd konstatáltam, hogy nincs annyi. Mondtam neki, hogy csak tízezressel tudok fizetni, mert nincs annyi apróm amennyi kell. Erre ő megkérdezte, hogy miért, mennyi van. Én nem nagyon értettem, miért nem mindegy hogy mennyi van, ha annyi nincs. Közben elővettem a tízezrest. A kalauz, látva az értetlenkedésemet, így szólt: kérünk-e jegyet. Erre én, csodálkozva: persze, hogy kérünk és ahogy ezt kimondtam, akkor esett le, hogy mit is akar. Közben odaadtam a tízezrest, és a kalauz csalódottan elkezdte számolni a visszajárót. A kedvesem, aki eléggé elvarázsolt, naív lélek, nem értette az egész szituációt, és megkérdezte a kalauzt, hogy miért lenne jó, ha nem kérnénk jegyet. Ő erre kissé zavarba jött, és valami olyasmi választ mormogott, hogy "úgy kedvezményes lenne".
A vonatra Balatonvilágoson szálltam fel kb. 20 órakor. Ez a 19:53-as vonat volt, csak késett 6-7 percet (vonatszám: 8701, dátum: augusztus 21). Azt üzenem a kalauz bácsinak, hogy csúnya dolog saját zsebre dolgozni.
Pont azért említettem, negatív példaként, hogy miért nem szabad a lakosságra bízni a döntést!!! Azaz ez a jó példa arra, hogy hogyan ne csináljuk a dologokat!!! Azaz, meg kellett volna mondani nekik hogy ott a kisvasút, eszi nem eszi nem kap mást! Máshol sem tartottak kívánságműsort. Elég abszurd, hogy itt az volt. Igaz, akkoriban kezdődött a demokorácia, és akkor azt hitték, hogy így kell az ügyeket intézni.
Ugyebár vannak esetek amikor egy népszavazás nem úgy sül el, ahogy kellene. :( Ez is ilyen volt. :(((
A Szeged-Makó vonal esetén sem szabad népszavazást kiírni!!!
Én meg megyek a kocsival 90-el, ezért biztos nem szállok vonatra, 80-alatt nem is érdemes a pályára költeni, ha legalább ezt a sebességi szintre nem csinálják meg.
A 108-ason meg most utaztam, és jó állapotú, de szerintem ennek nincs is tervbe a megszüntetése, itt azért nem 5-10 fős Bz szaladgál. Itt egy jó menetreddel érdemes is lenne megpróbálkozni, természetesen a 80-as tempót a vonalon továbbra is biztosítva.
Kinyered a szerelvényt Bz-t, ennek a költségeit (ember, pálya stb.).
De a busz sem magától megy a Bz helyett, így ha az adott vasúti infrastuktúrát továbbra is fenntartjuk azon a vonalon, akkor másképpen kell mérlegelni a vonat-busz variációkat. Persze ha gazdaságilag a busz a nyerő ott, akkor mennyen busz, a lényeg, mint írtam, hogy a jelenlegi anyagi forrás mellett mindenkinek jobb közösségi közelekedés biztosítása a cél, mert a jelenlegi rendszer csak pazarló, és nem is jó mindenkinek.
De nyersz. Kinyered a szerelvényt Bz-t, ennek a költségeit (ember, pálya stb.). Gyorsulhat és akár bővülhet a teherforgalom is a szabad menetvonalak miatt. A nemzetközi távolsági személyforgalom maradhat ha van rá igény, de az a napi 8-10 Bz-s helyi személy még nagyobb veszteséget ne termeljen se mellékvonalon, se fővonalon.
hogy szükség van a vonatra. Ld. pl. Szokolya esetét is. :(((
Na ez rossz példa.
Ha Szokolyán múlna már rég nem lenne kisvasút arra. Ők a mai napig legszívesebben nem látnák a vágányt a házuk előtt. Az utasok 95%-a túrista, a pár helyi utas is inkább nyugdíjas, tehát ez a példa nem jó.
A svájci jelzők meg azért nem jók példaként emlegetni, mert meg kéne nézni azt is, hogy költségvetésileg, gazdaságilag hol vannak hozzánk képest. Nekünk jelenelg csak ennyi pénzünk van, így ebből kell jobbat csinálni, ha majd egyszer 100 év múlva Svájc színvonalán leszünk, akkor majd nekünk is olyan közösségi közlekedésünk lesz.
radio100jozsiválasz | vissza a topikba2005.08.22 20:17:38 (194563)
Itt inkább arról írjál, hogy milyen módon lehet a költségeket csökkenteni, hogy ne romoljon a szolgálatási színvonal, de az utasokat továbbra is vasúton szálltsuk el!
Lehet még Józsikám a költségeket csökkenteni, nem csúcsidőben bevinni a fűtőházba napivizsgára a BZ-t stb
Pl fénysorompó:
84-esen pár ember kiváltaható lenne vele. vagy a 95-ösön.
Milyen színvonal?
Tudod te, hogy ez mennyi milliárdokba kerülne, az állam minden pénze a MÁV-ba menne, hogy normális vasút legyen a jelenlegi hálózaton.
Nem tudom, hogy az utasoknak milyen színvonalt jelent a 20-40-el döcögő Bz,
20-40 el döcögő?????
Nos a 102 103 84
Recsk-Kál stb rácáfolnak erre.
Ott vannak szép 60-as szakaszok akárcsak a 108-as vagy 109-esen. többiről ne beszéljünk, mert regelig tartana
amikor ott megy mellette a friss légkondis Merci busz?
Most vett az egyik cég 11 éves használt elavult ócska gépet! /Érd/
Neoplan pl olyan hogy hőgutát kapsz benne. mire megérkezel akkora kezdene el hűteni, ha éppen jó benne a légkondi /Érd/
A busz már megvan, a vonatnál meg költeni kell milliárdokat, hogy elérjen egy normális elviselhető színvonalat.
Buszokra is kell majd költeni!
A VOLÁNBUSZOKOSOK pénzét most csökkentették egy 10 000 Ft al egész uton arról nyavalyognak-jogosan.
Azt hiszed végtelenségig kapható lesz bagért buszsofőr, aki egy kamionos bérének töredékéért vállal sokszoros kockázatot? (akkor majd mekkora lesz a buszjegy ára?)
Nézted már az állásajánlatokat?
Hány buszsofőrt keresnek?? Bagóért kinek van kedve dolgozni?
Én továbbra is a főhálózat és az agglomeráció fejlesztését támogatom vasút terén, inkább a 2-es vonalba pumpáljanak pénzt, na meg a leromlott 71-esbe, mert ott értelme is van a dolognak, na meg persze a többi fővonalba.
Ez Budapest központú gondolkodás.
Az ország 30% a Budapest és Pest megye.
70% vidék.
Nincs mindenkinek autója, a VOLÁN 40%-al drágább, ha neki vagy kiszolgáltatva bármit megcsinálhat Veled!!!.
Ha TE támogatod a megszüntetőket, az egyet jelent azzal piacképesen, de bagóért fillérekért eladható, privatizálható a MÁV.
Nézd meg mennyi kamion megy az utakon ennek kárát meg mindenki fizeti.
Régen az IFA A Zil az összes többi csoda nem okozott annyi kárt mint ezek.
2-3 évet bír ki az útjelenleg, korábban 12-14 évet kibirt!
Hiába építenek autópályákat azok halálfolyosók sajnos.
Belváros felé közeledve a Városhatár előtt 2-4 kilométerrel bedugul minden.
Anyukám Ausztriában összehasonlította a buszjegy- vonatjegy árakat.
Sokkkal többe kerül egy buszközlekedés, csak TE nem tudod , hogy mi lesz ha kimegy a 200-as IKARUSZ buszcsalád.
Nekem a levegőtlen, elhúzható ablak nélküli járműveket, ne ajánljad, amit esetleg nyugatról 8-10 évesen hoznak be aminek az üzemeltetése sokszorosa egy Ik-200 típúsú járműnek.
Nekem Nagyon megfelelt a a Neked nem tesző felújított BHV!
Nekem felüdülés volt félig le lehett húzni az ablakot, sokkal kényelmesebb volt mint egy VOLÁN heringdoboz!
Én még a BZ-t is szeretem.
De ha AB ABy meg ilyen járna azt is nagyon szeretném!
Sok helyen ez nem működne. Tiltakozna a Volán, ha a többség a vasútra szavazna. Van ahol meg szükség van a vonatra, de a buszra is. Ha a lakosság többsége a buszra szavaz, attól még lehet, hogy szükség van a vonatra. Ld. pl. Szokolya esetét is. :(((
Svájcban jól működik ez, de ott a két cég egy érdekeltségű, és nem konkurál egymással.
A kisforgalmú fővonalaknál pl. Rajka felé ugyanúgy le kellene állítani a vasúti személyszállítást mint a mellékvonalaknál. Az itt is veszteség. Semmi nem indokolja a létét.
De ezzel semmit nem nyersz, mert Rajka felé a nemzetközi személyszállítás és a teherfogalom továbbra is fent lesz tartva, így itt a személyszállítás költségének csökkentésével érdemes foglalkozni, aminél én a Bz-s megoldást javasoltam. Vagy egy Pozsony-Győr-Bécs közös közelekedési tengelyen közös finanszírozásban egyedi tarifaközösségben közlekedtettni a vonatokat.
Én azt támogatom, amit az EU-nál is kitaláltak, hogy egy településre csak egy közösségi közelekdési módot támogasson az állam, többet nem. Itt Monornál is van vonat Pestre, és busz is, az állam innen a busznak ne adjon egy fillért se, a Volán maga gazdálkodjon ezen a viszonylaton, és szerintem még akkor is megéri üzemeltetni, de egy kis településen, ahol van busz is 10 utassal, meg vonat is 10 utassal, ott az állam döntsön, hogy melyiket finaszírozza, és a másik meg maga gazdálkodja ki, ha továbbra is akar üzemelni, vagy zárjon be.
Van a költségvetésben X milliárd évente a közöségi közelekedésre elköltve, ezt jelenleg a legpazarlóbban használjuk fel, holott ebből az összegből egy mindenki számára jobb közösségi közlekedést lehetne hazánkban kialakítani.
El kellene felejteni ezt a "párhuzamos" vonatpótlóbusz dolgot a legtöbb helyen. A legtöbb vonalnál van párhuzamos "egyéb" közlekedés. Itt nincs szükség pótlásra.
A kisforgalmú fővonalaknál pl. Rajka felé ugyanúgy le kellene állítani a vasúti személyszállítást mint a mellékvonalaknál. Az itt is veszteség. Semmi nem indokolja a létét.
De ahol 50 helyett 100 utas lesz csúcsidőben a Bz-n, az már jelentős eredmény. És ehhez lehet, hogy csak eygszerűen a műszakkezdéshez kellene igazítani a menetrendet, és nem a 10%-os leépítésekben kellene gondolkodni.
Van összefüggés. Amíg a mellékvonalak egy részének dolgában nem kerül pont az i-re, addig a vasút egészének szerepe sem lesz a közlekedéspolitikában helyre téve. És amíg ez nem történik meg, addig nincs vasúti közlekedési koncepció, nincs ésszerű, tervezett fejlesztés sem.
Miért? Folyik a fejleztés csak szépen lassan. Villamosodik a 10-es, a 16-os, majd később a 25-ös vonal is. Talán a 120-as is elkészül, majd talán nekiállnak a 41-esnek, és az elővárosi motorvonatok is előbb-utóbb ideének, és remélhetőlega német kocsik is. Mindez attól függetlenül, hogy mi történik a mellékvonalakkal.
Nem hiszem, hogy túl szoros összefüggést kellene keresni a kettő között.
De az egész mellékvonal kérdés nem ilyen egyszerű, mint erről itt irogatunk, de a jelen állapot senkinek nem jó, így sok variáció nem lévén vagy megtartjuk a jelenlegi vasúthálózatot a jelen állapotban, vagy megpróbálunk egy jobb törzshálózatot kiépíteni, és a vasúthálózatból kieső településekre kényelmesebb közösségi közlekedést biztosítani, mint most van, az igények szerint.
Mellékvonalakion egy tisztességes menetrenddel akár még a duplájára is növekedhet az utaszám. Szeretném ha ilyen helyeken álmatlan éjszakái lennének a Volán vezéreknek.
Közlekedési szövetség? Elvben jó ötle, de mivel ekkor a MÁV-nak süríteni kellene, amibe ha van esze belemegy, de a Volánnak meg ritkítania, amibe meg mi érdeke lenne belemennie?
Van összefüggés. Amíg a mellékvonalak egy részének dolgában nem kerül pont az i-re, addig a vasút egészének szerepe sem lesz a közlekedéspolitikában helyre téve. És amíg ez nem történik meg, addig nincs vasúti közlekedési koncepció, nincs ésszerű, tervezett fejlesztés sem.
Azért, mert pénzt kell bele pumpálni, hogy a pálya használható legyen, a lassújelek maguktól nem tűnnek el a mellékvonalakon sem.
Bár igazából megtérülésről nem beszélhetünk egyik esetben sem.
Miért nem?
Gondolkozzál már globálisabban is. Ha egy jól működő elővárosi vasút van, ott több utas is, és ezzel kevesebb autós, kevesebb légszennyezés, kevesebb zajártalom, egészségkárosodás, kevesebbe kerül az államnak az emberek gyógyítása, táppénz kiadása, többet tudnak aktívan a munkával tölteni. Tehát összeségében megtérül eme beruházás.
A hidat amerikai légitámadás érte. A helyette épített hadihíd 1947-ig üzemelt, ha jól tévedek, 1946 telén ez a vasúti híd volt az egyetlen összeköttetés Szeged két része között, a jégzajlás miatt.
Nem tudom, hogy az utasoknak milyen színvonalt jelent a 20-40-el döcögő Bz, amikor ott megy mellette a friss légkondis Merci busz? A busz már megvan, a vonatnál meg költeni kell milliárdokat, hogy elérjen egy normális elviselhető színvonalat.
Ez nem igaz copyright by Torgyán
Kedves Józsi!
HA TE mutasz nekem egy 60 milliós mercit Noszvajra lakhelyemre menetrendszerintibe járatni, annyi sört fizetek ahány ilyen buszt küldenek!
Felénk
256.44 (1993)
256(1987,98,90,91)
C.56 (2000) buszok járnak mivel nincs állomás a településemen, de Egervárnál elérem a vasutat, csak nincs vonat EGERVÁR VMH-n (87) azt a 6 vonatpárt én nem nevezném sokmindennek!, :
Eger Szilvás között (87)
Nincs megálló se a TESCO-nál, pedig a TESCO 15 millot adott volna, + a buszvégállmomást oda Ő építtte 100% ban!
Lett volna rá pénz.
Egervártól nagyon jó lehetőség lett volna Tihamér ( régi megállóhely) Eger-nagyállomás, Tesco felé.
Nem lett.
Okos SZESZA megakadályozta,
Drót is van!
Felnémetig.
A megyénkbe is 6 merci busz jár össz vissz.
Ha téged egy olyan E95 vagy ilyen megtéveszt ami 10 éves, meleg levegőt fúj hideg helyett 40 perc is sok lenne Neked.
Közvetlen vonat alig van Budapest Eger vagy Debrecen Eger között
Miskolc Eger meg nincs is sajnos.
Közvetlen vonatok nélkül 100 éves strukturában nem lehet gondolkjodni.
Ahol buszkonvolyok mennek meg pár üres vonat a 2-es vonalhoz hasonló Dezsős átszoktatással lehet operálni.
BULGÁROK, ROMÁNOK miért vesznek DEZSŐT?????????????
Jó lenne, ha az elhárítás gyakrabban ellenőrízné ilyen helyeken a jv-kat, mert tényleg sokszor van rá példa, hogy inygen utazhat az utas. Más kérdés, hogy nem szabadna olyan sok pénztárat bezárni, vagy ha igen, akkor automata vagy kocsmapénztár kellene a helyükre.
DE sokszor nem is az ABC-be kellene kiköltözteni a pénztárat, hanem a pénztáfülkében kellene berendezni egy mini üzletet. Újság, chips, cola, menetjegy...
De azért azt is nézni kéne, hogy a befektetett pénz milyen arányban térül is vissza mind a színvonal javulásában, mind a konfortosságban (kényelem, gyorsaság...stb).
Fővonalakon látványosabb eredményt lehet elérni, viszont a vicinálisokon relative nagyobb utasszámnövekedést, akár minimális beruházással is.
Ma kinn álltam az egyes számú -- töménytelen lassújellel megalázott -- vasúti fővonal mentén 7 hónapos fiammal. Másfél-két óra alatt egy tehervonat ment el Pest felé. Vissza semmi. Ha egy vasúti teherkocsit egy kamionnak számítok, a vasútnéző helyről tisztán látszó M1-es autópályán percenként elment egy tehervonat mindkét irányba.
Azt hiszem, felesleges erről többet szólni!
Aki azt hiszi, hogy a vasútirtástól megváltozna a MÁV helyzete, teljesen agyalágyult. A héveket azért akarják megölni, hogy piacképes legyen a MÁV egy esetleges privatizációhoz.
Ezen a szemétdombon minden kövér disznónak az az érdeke, hogy az árut közúton, 260 forintos dízelojalból szállítsák. Szarnak a vasútra! És senki sem tudja megakadályozni ezt a tendenciát.
Van a vasútirtásnak észrevétlen módszere. A Körmend-Zalalövő vonalon nyár eleje óta a Bz-t aszfaltra terelték, mert a vasútépítésnél kitérő nélkül kötötték át a 25-ösw vonalat a körmendi vonal párhuzamos vágányára. Menetrendváltásig kampó, aztán meg ki tudja?!
Szerintem nincs mit megspórolni a mellékvonalakból, mert az EU-t fialjuk meg, hogy fussa a fővonalakra.
Pont ez az! Akkor meg miért zárnánk be őket?
De azért azt is nézni kéne, hogy a befektetett pénz milyen arányban térül is vissza mind a színvonal javulásában, mind a konfortosságban (kényelem, gyorsaság...stb).
A fővonalakon hamar megtérülne, mégsem dől oda a lé. :((( Bár igazából megtérülésről nem beszélhetünk egyik esetben sem.
A tarifaközösségre vannak törekvések, valamelyik Délalföld, vagy melyik újságban olvastam egy cikket a polgármesterről. Szeretné elérni, hogy a SZKT járatai eljuthassanak a Máv pályáján akár Makóig is.
Lényeg Érd alsón 12.30 után már csak a vonaton lehet venni.
Lényeg:
A kalauzok itt a fővonalon összjátszanak az utasokkal, nem járják végig a vonatot, következmény: be nem folyt bevétel.
éN volt hogy a gyorson magam kerestem meg a kalauzt (ujságot olvasott), vagy menettértit vettem így én fizettem, mások meg nem!
Mellékvonalon a BZ-n igenis dolgoznak a kallerok, ha kevés volt az utas akkor is, ha sok akkor is, sőt igyekeztek "megkeresni" másik kocsiból BZ-ből átjönni, és megkérdezni hova utazok.
Ezt fővonalon hanyag JV-k voltak többségben.Mellékvonalon ellek az ellenkezője Ők ott örültek , hogy van kivel foglakozni. És nem voltak gépiesek!
Fővonalon volt aki csak elment mellettem, ha akartam volna ujra leutazhattam volna azzal a jegygel, de nem tettem.
Amúgy meg a mellékvonalakon a szintentartás sokkal de sokkal kevesebbe kerül, mint a fővonalak fejlesztése, amire nem azt a pénzt fordítanák, amit a mellékvonalakból megspóroltak.
Szerintem nincs mit megspórolni a mellékvonalakból, mert az EU-t fialjuk meg, hogy fussa a fővonalakra.
Itt inkább arról írjál, hogy milyen módon lehet a költségeket csökkenteni, hogy ne romoljon a szolgálatási színvonal, de az utasokat továbbra is vasúton szálltsuk el!
Milyen színvonal?
Tudod te, hogy ez mennyi milliárdokba kerülne, az állam minden pénze a MÁV-ba menne, hogy normális vasút legyen a jelenlegi hálózaton.
Nem tudom, hogy az utasoknak milyen színvonalt jelent a 20-40-el döcögő Bz, amikor ott megy mellette a friss légkondis Merci busz? A busz már megvan, a vonatnál meg költeni kell milliárdokat, hogy elérjen egy normális elviselhető színvonalat.
Én továbbra is a főhálózat és az agglomeráció fejlesztését támogatom vasút terén, inkább a 2-es vonalba pumpáljanak pénzt, na meg a leromlott 71-esbe, mert ott értelme is van a dolognak, na meg persze a többi fővonalba.
Nem mindenhol megy 20-40-nel a Bz. Amúgy meg a mellékvonalakon a szintentartás sokkal de sokkal kevesebbe kerül, mint a fővonalak fejlesztése, amire nem azt a pénzt fordítanák, amit a mellékvonalakból megspóroltak.
Én eredetileg a "elveszett" vágányok miatt jöttem ide.
Kiderül ez a vasútírtók fóruma, kannibalizmus, ha megszünik pár vicinális majd több pénz lesz erre arra, NE REMÉNYKEDJETEK!
Az egész folymatból nem jön ki annyi mint amennyit hisztek
Kis politikusaink zsebe nem lenne tele, jutna mindenre.
A Bulgárok Románok hány Desirót vettek?
Bukarestben is a főutakat felújjították!
Budapest lassan lemarad mögötte.
Vannak itt olyanok akik azt hiszik rongyos kis 15 milliárd Ft elég a fővonalakra.
Csakhogy kevesebb állami támogatást fog kapni a MÁV mert kevesebb vonala lett!
Spanyolok , Portuglok mennyi lóvét kaptak EU tól a vasútra meg az "infrastruktúrára?
Más:
Svájc, hagyománytisztelő.
Au a legnagyobb baj, hogy ha a vicinálisokat megszünetik azt is jelenti egy országban nem nagyon van szükség vasútra.
Egyáltalán nem.
Pályaépítés-fenntartás -on is sok múlik.
Ma mesterségesen le kell rohasztani mindent, akárcsak a gyárakkal meg a piacszerző karvalytőke áldozataival.
Piac kell.
Megveszik a MÁV használható részét.
MALÉV-et is bagóért veszik meg 160 millió.
MÁV ra is az a sors vár.
HA megszünteted e vonalakat, akkor csak annyit teszel, hogy a tőkéseknek hasznot csinálstz.
VENGÉGSÍN talán elmegy akkora nyugdíjba , mikor lesz*rják a biztonsági szabályokat azt csinálnak a vonalakon amit akarnak piaci alapon.
Angliában is a privatizáció eredménye sok baleset lett.
ÉN SAJNÁLOM A MELLÉKVONALAKAT!
Kevés járattal,rossz helyeken kialakított vagy éppen hiányzó megálókkal, kevés buszos ráhordással, rossz menetrenddel, elhanyagolt pályával ez is sok tőlük.
Lesz olyan ember azonban itt ezen a fórumon kívűl is meg megszünteti Őket.
56789-szer el lett mondva, le lett írva, hogy egy sor - kb. 2500 km - olyan vonal van kis hazánkban, ami felett eljárt az idő.
Amíg ezek helyét be nem vetik sóval, hogy többé ne nőjön vasút ott, addig csak ábrándozni lehet azon, hogy mikor érjük utol a szlovák, román, bolgár, stb. vasutak színvonalát. A tőlünk nyugatra fekvőkéről pedig még ábrándozni is felesleges.
Tegyük fel, hogy a MÁV összes ráfizetésének a 20%-át okozzák a vicinálisok. A MÁV színvonalas működéséhez (a nyugati színvonal utoléréséhez) a jelenleginél kb. kétszer ekkor pénz kellene. Vagy több. Ha a vicinálisokra ekkor is csak ugyanannyi pénzt fordítanánk, akkor ez az összeg ca. 10% lenne. Magyarul nem túl jelentős összeg az összköltséghez képest.
Csak a a GPS-jeleket kell megfelelő módon feldolgozni. Akkor meg ők a hülyék, ha ennek ellenére nem képesek a biztonságos, balesetmentes üzelemtetésre, és nem biztos, hogy a módszer a rossz.
Kidolgoznád egy kicsit részletesebben?
Én? Na jó, a C64-es szimulációt megcsinálom. De a GPS-szel való összeköttetést nem vállalom. Talán kad valaki itt, aki megcsinálja.
Az a megoldás, hogy "a vonat személyzetét értesíteni kell" az előre látott eseményekre, "a helyzet tisztázása" az előre nem látottakra vonatkozóan a mi forgalmi utasításunkban a helyére kerüljön, egyszerűen kizárt.
56789-szer el lett mondva, le lett írva, hogy egy sor - kb. 2500 km - olyan vonal van kis hazánkban, ami felett eljárt az idő. Amíg ezek helyét be nem vetik sóval, hogy többé ne nőjön vasút ott, addig csak ábrándozni lehet azon, hogy mikor érjük utol a szlovák, román, bolgár, stb. vasutak színvonalát. A tőlünk nyugatra fekvőkéről pedig még ábrándozni is felesleges.
Melyik vonalak esnek ebbe pontosan!
várom a halálistádat.
Harkány is benne van kivéve BCM-Villány ugye.
Azonkívűl?
listát kérek szépen! halállistát!
Amúgy mennyi sót használjunk a bevetésre? 1 évre való KPM-es só elég lesz?
Anno MÁV Vezérigazgatóhelyettes mondta, hogy a Pécs-Szkfvár-Komárom-Győr vonat azért jár ezentúl Pécs-Szkfvár- Veszprém-Győr útirányon át,
A Pécs-Győr vonatot égen földön kerestem a menetrendben, de se az 5-ös, se a 11-es mezőt nem érinti, továbbá az 1, 8, 10, 40, stb. mezőket sem. Így a BAkonyt sem. Vonatpótló helikopter közlekedik a szép bakonyi táj felett? :-))))
Nos, a Bakony vonalai valóban gyönyörűek, de mi van akkor ha 1. sötét van, 2. azért utazok, mert el akarok jutni A-ból B-be, és nem azért mert vasútmániás vagyok. Megjegyzem, csak ez utóbbi miatt választottam a 11-27-es vonalakat a lejutásra, és nem az évente 100-szor beutazott 1-es és mellékvonal-jellegű 30-ast.
Ausztriában is sok helyen a MERÁFI-hoz hasonló mószerekkel oldják meg a mellékvonalakon a forgalom lebonyolítását.
Végképp nem zavar, hogy mibe kerül?
Aki a módszer ellen van, az felhozhatja példaként, hogy sok baleset van belőle.
Az osztrák sebességek kicsit nagyobbak a mi MEFI-s, MERÁFI-s vonalainkénál.
Viszont olvastam, hogy már GPS is be van építve. Egx vicinális forgalmát meg egy C64-es is leszimulálhatja. Magyarul nem nagy ügy.
Az biztos. Csak pénz kell hozzá.
Csak a a GPS-jeleket kell megfelelő módon feldolgozni. Akkor meg ők a hülyék, ha ennek ellenére nem képesek a biztonságos, balesetmentes üzelemtetésre, és nem biztos, hogy a módszer a rossz.
Kidolgoznád egy kicsit részletesebben?
56789-szer el lett mondva, le lett írva, hogy egy sor - kb. 2500 km - olyan vonal van kis hazánkban, ami felett eljárt az idő. Amíg ezek helyét be nem vetik sóval, hogy többé ne nőjön vasút ott, addig csak ábrándozni lehet azon, hogy mikor érjük utol a szlovák, román, bolgár, stb. vasutak színvonalát. A tőlünk nyugatra fekvőkéről pedig még ábrándozni is felesleges.
Nem akarom különösebben védeni a mellékvonalakat, mert annak valóban nincs értelme, hogy naponta 4-5 Bz pár 20-40 km/h-val "végigvágtázik" a vonalon 4-5 utassal, és mellette semmilyen teherforgalom sincs. Viszont egy szomorú tendencia figyelhető meg: leépülnek a mellékvonalak és a fővonalakon is sok rakodóvágányt elbontanak. Ha sehol se lehet az árut ki-berakni, akkor mit fog szállítani a vasút. A busz is csak addig tud a Bz-knél gyorsabban haladni, amíg a kamionok végleg tönkre nem vágják az útjainkat. Utánna már felelőtlennek nevezném azt a sofőr, aki kátyukkal teli úton 20-40 emberrel a háta mögött 80-100-al száguldozik. Az állam ma már a közúti hálózatát sem képes normálisan fenntartani! Valóban fontos a budapesti aglomeráció közlekedésének a fejlesztése, viszont szerencsére ma még budapest 100 km-es körzetén kívül is laknak emberek Magyarországon, akik a budapesti aglomerációban élő társaikhoz hasonlóan ugyanúgy szeretnének eljutni a munkahelyükre, iskolájukba, az orvoshoz, a bevásárlási helyekre, stb. Nem feltétlenül van autójuk vagy képesek vezetni. Ők is megérdemlik a normális, európai közlekedési szolgáltatást.
A jövőben a BKSZ-el kombinálva volna szükség a körvasúti hálózat beüzemelésére is, hogy a vonattal a városba bejutó utasok közvetlen átszálással tudjanak más városrészekbe is átjutni, illetve a BKV és a MÁV között csökkentve az átszállási távolságokat.
Így van, csak egy gondom van:
Jelenleg a Kelenföld-Keleti menetidő 13-16 perc vonattal.
Busszal 46 perc alatt értem a Bosnyákra, 32 perc kelett a Keletihez Kelenföldről!
Összekötő híd mellé kéne egy nagyobb híd, mert kapacitásban a vasút bírná ezt a távot.
Kihúző a Tejgyárig a Tétényiig meg is van.
KIrályvágány sajnos nem duplavágány!
Vagy itt van a Városliget környékén az a sok vágány, de jólenne ha a Kacsó Pongrácnál megállna a vonat, hogy a M1 meg másra át lehet(ne) szállni.
Rákosszentmihályon 1956-ban volt utoljára személyvonat....
Vagy a Északi összekötő hidat kétvágányúan megépíteni.
Budapesten és Pest megyében él az ország majd 1/3-a.
Én már több mint 20 éve itt élek, és akik kiköltöztek Pestről, azok ma mind autóval járnak dolgozni, szórakozni, a gyerekkel iskolába, óvodába...stb.
A vonaton elszállított utasok száma 20 év alatt csökkent a kiköltöző lakosok ellenére. A 80-as évek végén még 9 kocsis ingák jártak a mainál 5-10%-al több vonattal, tömötten.
Míg a 4-es úton ma már 1 óra alatt csak Pest határáig lehet feljutni.
Ezek a tények, mivel az embereket nem lehet kényszerből visszaköltöztetni Pestre, ezért más módon kell a problémákat megoldani, a zsúfoltságot, és a zajt, légszennyezést csökkenteni. Egy megfelelően funkcionáló a kor színvonalát kielégítő vasútvonalra terelni az autóval közlekedő embereket itt. Ez jó pályát, kényelmes ls tiszta vonatokat, na meg sűrű menetrendet igényel. Senki nem fog 1 órát várni a következő vonatra, ha épp valami mehetnékje van Pestre, és pont akkor ment el a vonat, hanem autóba ül, de ha 30 perc vagy akár 20 perc múlva itt a következő vonat, lehet meggondolja, hogy mivel mennyen fel Pestre. Tehát az adott probléma így is, úgy is pénzbe kerül, de nem mindegy, hogy az emberek egészségének károsodása után a korházakba a táppénzbe, rokkantságra költsük a pénzt, hanem egy megfelelően működő vasútba, aminek a hasznát itt mindenki megérzi majd.
A jövőben a BKSZ-el kombinálva volna szükség a körvasúti hálózat beüzemelésére is, hogy a vonattal a városba bejutó utasok közvetlen átszálással tudjanak más városrészekbe is átjutni, illetve a BKV és a MÁV között csökkentve az átszállási távolságokat.
Tegnap az EC53 számú vonat Ée - Nt között a jobb, azaz a helytelen vágányon közlekedett. A gond az volt, hogy a B/3 számú váltó Érdi elágazásban látszólagos foglaltságot jelzett. Bj. Hívójelzés, majd Hívójelzés feloldása. Nt kísérletet tett a mozdonyrádión keresztül történő értesítésre, de ez meghiusult. Amikor nálam, Tárnokon áthaladt a vonat, még nem lehetett tudni, hogy így lesz.
Ha megnézed az előírásokat, akkor rájösz, hogy egy mellékvonali állomáson a bizt.ber. felújításához a MEFI a legolcsóbb és legoptimálisabb megoldás. A régi berendezés nem tartható fenn végtelenségig. Új építésénél pedig eldöntheted, hogy minimum egy D55-öt raksz be 300-500 millióért (plussz személyzet vagy távvezérlés), vagy a te becslésed alapján egy MEFI-s berendezést 80-200 millióért. A sebességet pedig nem csak az állomás, hanem a vonali sorompó típusa és a pályaállapot is befolyásolja (hány és hány fővonalon van 60 km-es sebességkorlátozás, a mellékvonalak zömén pedig 40-nel ballagnak a vonatok). Ezeken a vonalakon a vonatszemélyzetre visszajelentett sorompók csak 60 km/h-ig alkalmazhatók, viszont nincs több km-es kábelezési igényük, és olcsóbbak a fedezőjelzős társaiknál. A vonatszemélyzet pedig a helyszínen kap tájékoztatást a sorompó állapotáról. Abban igazad van, hogy a MÁV "Szabaduljunk meg mindenáron az emberektől!" programja nem átfontolt lépések alapján történi, és semmi más nem számít, csak a fő cél: 10-15 ezer kisfizetésű (bőven bruttó 100 ezer alatti kereset.) vasutastól megszabadulni.
Elméletileg lehetséges, 4 kocsi+Dácsia összeállítással. Bár asszem a kalapjukat rágták volna az utasok, mikor már negyedik órája haladtak volna a Bakonyban :-))