Keresés

Részletes keresés

lpeter47 Creative Commons License 2021.11.27 0 2 71654

B-csabi Creative Commons License 2021.11.20 0 12 71653

A Grassalkovich titulust elírtam, ami oké, a "Francia" tégla nem samott ahogy jelzed. és a Parizs feliratból következtettem tévesen és hibásan. De ettől még nem fog a világ összedőleni 

Nem áll szándékomban mocskolódni, szerintem semmi sértőt nem írtam. De sztármegfejtő vagy, legalábbis a sok emberkének az írásainak a szétcincálásával, és kielemzésével, és mindennek felette álló értelmezésével, és a megfelelő gúny használatával nekem sajna ez jón le. Persze vannak lesznek akik melletted állnak páran akik remegnek egy egy tégláért, de a többség úgy gondolom nem. Kezdetben ezen akciók haragot ,veszekedést hoztak ide is és az egyesületbe is. Mára ez már átment szánalomba, és nevetség tárgyába. Sztármegfejtő titulust sem én találtam ki, én csak használom, más már arra se veszi a fáradságot hogy kommunikáljon veled. Példa itt sem szól a postjaidhoz senki. És ahogy láttam, hallottam a találkozókon sem vagy az a népszerű emberke. Pedig lehetnél, mert értelmes ember vagy, annyit kellene megértened, hogy amit adsz a világnak annyit kapsz vissza. Ha esetleg valami sértő az írásomban akkor az nem készakarva volt. Itt be is fejezem okoskodásom szép napot. jó küzdést.

Előzmény: WattieNo1 (71652)
WattieNo1 Creative Commons License 2021.11.20 -13 0 71652

Nem óhajtok tovább foglalkozni a mocskolódásoddal, de a korrekt tájékoztatáshoz hozzátartozik az a mondat amit lehagytál a fotó elejéről! (Gondolom nem értetted.)

 

"Vakok között a félszemű a király!"

 

A bejegyzés lényege az lett volna, hogy nem vagyok "sztármegfejtő" meg "önjelölt tégla guru", de neked csak a hányás volt értelmezhető.

Nem hiszem, hogy szégyenkeznem kellene amiatt, hogy észreveszek olyan apróságokat, amit például egy cikk írójának illett volna észrevennie. ...mondjuk ahelyett, hogy a fikázásomra koncentrál!

 

 

"én nem remegek minden áron,ha elírok valamit" Tényleg nem. :) Csak akkor ha nyilvánosságra kerül, hogy mit is írtál.

 

Remélem nem fogok megváltozni és nem fogom alátámasztás nélküli téves infókkal, kitalált nemesi címekkel, kitalált téglagyárosokkal... etetni a gyűjtőtársakat.

 

Előzmény: B-csabi (71651)
B-csabi Creative Commons License 2021.11.20 0 11 71651

Dehogy irigykedem rád :-) mivel nem akarok olyan lenni mint te :-)

És hányásos jelet se posztolok rólad :-)  Na ez a lenézés..lehet tovább vesézgetni mindenkit jót mosolygunk rajta :-).Ellenben veled én nem remegek minden áron,ha elírok valamit,mert csak egy átlag emberke vagyok Bocsátsd meg hogy meg szólítottalak csak kíváncsi voltam hogy van e már valami változás. sajna tévedtem,

de nem baj. 

Előzmény: WattieNo1 (71649)
WattieNo1 Creative Commons License 2021.11.20 -11 3 71650

...hogy visszatérjünk a Wattie-fóbiások fórumáról az eredeti témához:

 

Gróf Zichy Miklós (élt: 1709-1758) padlástéglája Óbudáról

   22x17x5 cm

WattieNo1 Creative Commons License 2021.11.20 -15 0 71649

Sehol nem írtam, hogy nem tudsz olvasni! Tudsz! A baj az, hogy nem érted amit olvasol. (szövegértelmezés)

Amikor azt írom "azt sem látod ami konkrétan le van írva" az kb. annyit jelent, hogy elkerülte a figyelmedet. Minthogy az is elkerülte a figyelmedet, hogy kik foglalkoznak velem. (...rajtad kívül.)

 

Amikor azt írom "szomorú világ elé nézünk!" az nem azt jelenti, hogy én most szomorú vagyok! Eleve jövőidőben írtam, többes számban. Bár kétségtelenül elszomorító, hogy egy-egy, viszonylag egyszerű mondattal milyen problémáid vannak. :(

 

Nekem úgy tűnik te szeretnél az lenni aki viszi a téglagyűjtők zászlaját. Ezért írsz úgy, mintha 500 téglagyűjtő nevében szólnál: "lehet hogy szomorú vagy de a többségünk nem", "magasról lenézed a többi gyűjtőtársadat"...

Nem nézek le senkit! Aki úgy érzi, az meg is érdemli, hogy úgy érezze!

 

A gúnyolódásodat és a valótlan állításaidat betudom annak, hogy irigykedsz. 

Előzmény: B-csabi (71648)
B-csabi Creative Commons License 2021.11.20 0 10 71648

Igen ezt egyszerűbb visszaolvasni :-) De nem gondolnám hogy bántottalak volna ,csupa pozitív vagyok. De ha már személyeskedés, hogy leírod hogy olvasni sem tudok,ám legyen. Én úgy sem tettem annyit mint te,hogy vigyem a téglagyűjtők zászloját, viszont ha tévedek attól még nyugodtan alszom, a lenézettek táborában. Azon gondolkozom. hogy tudnék csak a nyomdokaidba lépni..sajnos esélyem sincs :-)

Előzmény: WattieNo1 (71647)
WattieNo1 Creative Commons License 2021.11.19 -9 0 71647

Bocs, javítom, mert képes lennél visszalapozni. A 71645-öst olvasd majd!

Előzmény: WattieNo1 (71646)
WattieNo1 Creative Commons License 2021.11.19 -11 0 71646

"Ott én nem láttam volna hogy valaki foglalkozott volna veled"

Na, ha majd javul a szemed, olvasd el a 41645-ös hozzászólást. Egy szó sincs benne téglákról, nettó személyeskedés az egész.

Előzmény: B-csabi (71645)
B-csabi Creative Commons License 2021.11.19 -2 14 71645

"

"Ha abból indulunk ki, hogy ezek az írások is a "legjobb tudás" szerint készültek, akkor szomorú világ elé nézünk!" Te lehet hogy szomorú vagy de a többségünk nem. A szomorúság csak a tökéletes emberek kiváltsága, mint amilyen te vagy. Azért mert te sztármegfejtő önjelölt tégla guru vagy attól még, vannak értékeink nekünk is :-) Persze nem olyan nagyok mint a tieid... Tulajdonképpen csak az a baj hogy magasról lenézed a többi gyűjtőtársadat, és azt várod hogy szeressenek, vagy tiszteljenek. De tisztelettel megjegyzem, ez így nem fog sikerülni..

 

Előzmény: WattieNo1 (71643)
lpeter47 Creative Commons License 2021.11.19 0 3 71644
WattieNo1 Creative Commons License 2021.11.18 -15 0 71643

Üdv!

 

"Ott én nem láttam volna hogy valaki foglalkozott volna veled"

Hogyan is láthattad volna, hogy ki foglalkozik velem, mikor azt sem látod ami egy cikkben konkrétan le van írva: "lelőhelyük Pusztaszentlászló"

Egyébként bemásolhatnám a listát, de nem ide tartozik.

 

v.andras47 korábban már felvetette az ötletet itt a fórumon, hogy a kiadványba kerülhetne olyan rovat, ahova az "egymondatos megfejtések" kerülhetnének. Ugyanilyen rovat készülhetne a korábbi téves megfejtések, elméletek korrekciójára is.

Ehelyett - sajnos - többoldalas "korrekciós" írások készülnek korábbi helyes megfejtésekre. Lásd pl.:Alsómocsoládi Kiss József, Farmosi uradalom...

Ha abból indulunk ki, hogy ezek az írások is a "legjobb tudás" szerint készültek, akkor szomorú világ elé nézünk!

 

 

Előzmény: B-csabi (71642)
B-csabi Creative Commons License 2021.11.15 0 16 71642

2013 már nem most volt ,és a tévedés mindig benne van a dologban, abban azért biztos lehetsz hogy az említett cikk szerzője az akkori legjobb tudása szerint próbálta megírni. Az hogy pl te a másik csoportban nem vagy benne oka van mint mindennek. lényegtelen. Ott én nem láttam volna hogy valaki foglalkozott volna veled :-) kutass tovább kitartás és bátorság :-)

 

Örömmel konstatálom hogy kulturáltan oldottad meg a cáfolatot. És gondolom hogy az említett írás gazdája majd korigációs írást tesz közzé a felmerült adatok tényében.

Előzmény: WattieNo1 (71641)
WattieNo1 Creative Commons License 2021.11.13 -12 5 71641

Úgy gondolom azok is megérdemlik a tájékoztatást, akiket az elnök egy másik közösségi oldalon eltiltott az információktól, ahol már olyan sületlenségeket is lehet olvasni, hogy a szebb jövős téglák lelőhelye Barlahida.

 

A tévhit forrása egy 2013-ban megjelent cikk, miszerint a Szebb Jövő-s téglákat a nyilasok (v. nyilas-szimpatizánsok), pontosabban az Eitner család gyárthatta, a rajta lévő dátumnál később.

 

Idézet a cikkből: "A téglán jelölt évszám azért is figyelemreméltó, mert a nyilas mozgalommal foglalkozó források többsége (pl. Paksy 2007 munkája) szerint a nyilaskeresztes párt első zalai (akkor még főként falusi) pártszervezetei 1933 decemberében alakultak meg. Ez egyben azt valószínűsíti, hogy az évszám csak a kezdetekre való emlékezés jegyében került a téglákra, hiszen magát a gyárat később, 1935-ben alapították."

 

Nem vagyok jártas a témában, de a Nyilaskeresztes Párt (NYKP) nevű nyilaskeresztes párt csak 1939-ben alakult. Fura lenne, hogy 6 évvel korábban már pártszervezetei lettek volna Zalában, miközben abban az időben tucatszámra alakultak országszerte a különböző (de tudtommal nem "nyilaskeresztes párt" nevű) nemzetiszocialista pártocskák.

 

Ami viszont a cikkből nem derül ki, sőt, elég megtévesztően csak annyi van a fotók alá írva, hogy "jelmondat": A "Szebb Jövőt!" köszönés a Leventemozgalom köszönése volt. (A nyilasoknál a "Kitartás!" és a "Bátorság!".)

              

 

Tehát nemcsak a dátum, de a felirat is (és tulajdonképpen a lelőhely is) ellentmond annak, hogy bármi köze lenne a téglának a nyilasokhoz, illetve az Eitner családhoz.

 

A Szebb Jövő-s téglát a Leventemozgalom helyi szervezete - vagy szimpatizánsa - készíthette, és nincs alapja azt feltételezni, hogy nem a datálás évében készültek.

Azt is logikátlannak tartom, hogy zalaegerszegi téglagyárban, vagy bárhol, távol a lelőhelytől készültek volna. Eleve a téglák görcsös, téglagyárhoz kapcsolását sem értem. Téglát nem "CSAK téglagyárban" lehet égetni!

 

Megtévesztő az is, hogy a cikkben "kisalakú" (értsd: kisméretű)-nek vannak meghatározva az egyébként 27,5x14x6,8 cm-es téglák. 

 

A Leventemozgalom téglagyártására még 1-2 infó:

a Karádon előkerült "L" betű pajzsban

                                              

 

Illetve vita volt, hogy az alábbi téglán a Leventemozgalom címere van-e (tükrösen), de egy korábbi fórumos bejegyzés fotója úgy gondolom egyértelműsíti, hogy nem "HJ" ligatúra, csak nem volt tökéletesre kifaragva a vetőláda.

 

               

 

És egy cikk a Zalai Magyar Élet egyik 1942-es számából:

 

"Hetven levente számára tíznapos tanfolyamban tanították meg Kaposvárott a szénporos magyar téglagyártását. Az országban minden leventének példát kell vennie a 70 somogyi leventéről, akik megtanulják a tégla vetését csak azért, hogy önkezük munkájával levente otthont építhessenek bajtársaiknak. A leventeintézmény jelszava: „Az ifjúság az ifjúságé“ jelentse azt, hogy a leventének kötelessége a fiatalság kitartásával és lendületével minden alkalmat megragadva a levente élet szükséges berendezéseit is megalkotni. Otthon nélkül nincs levente élet! Önkéntes munka nélkül — nincs levente mozgalom!"

(A linket ezúton is köszönöm lpeter47-nek)

 

Az idézett cikk szerzője később egy angol nyelven publikált cikkben már a Leventemozgalomhoz köti a szebb jövős téglát, csak sajnos az a cikk valamiért nem jutott el a magyar gyűjtőkhöz. :(

Rovart Creative Commons License 2021.11.10 0 3 71640

Pár kis-méretű szépség.

 

WattieNo1 Creative Commons License 2021.10.31 -10 4 71639

Üdv Mindenkinek!

 

Csehpes anno kőröshegyi helyi lakosok információi alapján írta, hogy a "TM" Tomor Márton téglaégetőjében készült. (3. kiadvány 10. oldal)

Bár nem hivatkozott, levéltári és egyházi dokumentumok alapján valóban élt(ek) Kőröshegyen az 1800-as évek végén, a századforduló táján Tomor nevű család(ok).

Hogy téglát is égettek az (egyelőre) nincs dokumentumokkal alátámasztva, vagyis akár cáfolni is lehetne!

 

 

Reőthy Ferenc az 1986-ban megjelent Balatonföldvár című könyvében ír Kőröshegyről.

 

(Ebből korábban ide a fórumra is bemásoltak: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=139189524&t=9096635 

...állítólag a Kőröshegy története című könyvből. (F@sza hivatkozás ez is!)

 

 

"Az első mester Bertalan János, aki a múlt század utolsó évtizedeiben dolgozott itt, egészen 1906-ig. Később a kőröshegyi téglagyárhoz szegődött. Utána, hat éven keresztül Földi (Kucserka) Antal volt a

téglaégetés mestere. A tégla mérete olyan volt, mint amilyet Tóth Mihály 1840 körül a kőröshegyi téglagyárban égetett (30 x 15 x 15 cm).4 "

 

Lábjegyzetben: "4. (Kucserka) Kőröshegyi József zamárdi lakos közlése."

 

99%, hogy a 15x15 elírás, és a "téglagyár" is erős túlzás lehet az 1840-es évekre.

(Azon is lett volna mit csiszolni, hogy az "első mester" mihez képest első? Például az első, akinek fennmaradt a neve.(?) Mégiscsak egy 500 éve működő téglaégető helyről van szó!)

 

 

Egy 2014-es plágiumban pedig ez olvasható: 

 

"...A téglaégető kemencén kívül egy téglaszín és a téglaégető lakóháza is ott állt.4

(...) Az első mester Bertalan János, aki a múlt század utolsó évtizedeiben dolgozott itt, egészen 1906-ig. Később a kőröshegyi téglagyárhoz szegődött. Utána hat éven keresztül Földi (Kucserka) Antal volt a téglaégetés mestere. A tégla mérete olyan volt, mint amilyet Tóth Mihály 1840

körül a kőröshegyi téglagyárban égetett (30 x 15 x 7 cm)."

 

Itt a lábjegyzet így néz ki: "4. Kőröshegyi (Kucserka) József zamárdi lakos közlése"

 

Szerzője szóról szóra másolt, idézőjelek és hivatkozás nélkül, tökéletesen kimerítve ezzel a plagizálás fogalmát. Éppen csak a 15-öt javította 7-re. 100%, hogy hasra ütve! ...Meg néhány mondatot jól összezagyvált.

Illetve szintén hasra ütve odarakott néhány téglát a cikk mellé, amik:

 

1. Ránézésre sem tűnnek 1840 körülinek. Inkább a századforduló idején készülhettek.

2. A téglák mérete 27,5x13x6,5 és 28,5x14x6,5

3...

Van még, de ez a két, szinte észrevehetetlen apróság már kizárja, hogy Tóth Mihály téglái legyenek!

 

Kezdő téglajel-kutatóknak: egy monogram-egyezés önmagában qrvár@ kevés egy megfejtéshez, vagy annak cáfolásához!

 

Úgyhogy akit érint, lehet jegyzetelni: Tomor Márton, Kőröshegy (egyelőre!)  :)

                        

 

 

 

 

WattieNo1 Creative Commons License 2021.10.26 -4 4 71638

Üdv Mindenkinek!

 

Jankó Ferenc nevét egyszer már említették itt a fórumon, bár akkor csak tipp volt a Jávorcsik téglákra.

 

Ez viszont nagy eséllyel Jankó Ferenc:

 

Lelőhely: Orosháza

lpeter47 Creative Commons License 2021.10.25 0 1 71637

Sziasztok! 

 

Talán hasznos lehet.... 

 

https://eleveltar.jezsuita.hu/e-konyvtar-start

WattieNo1 Creative Commons License 2021.10.17 -6 6 71636

Üdv Mindenkinek!

 

Egy eddig más megfejtéssel ismert tégla új megvilágításban.

 

Fontos megjegyezni, hogy nem a 11119-es hozzászólásra reagálok, mert feltehetően 2008-ban még nem lehetett olyan egyszerűen vizsgálni a katonai térképeket, viszont nemrég a net egy másik zugában - mindenféle ellenőrzés és "frissítés" nélkül - megjelent az indexről másolt poszt.

 

Az alábbi idézetet nem az indexről másoltam!

 

"1685-ben az esztergomi káptalan tulajdona volt Boldogkő, majd a lőcsei jezsuitáké lett. Tőlük vásárolta meg 1753-ban péchujfalusi Péchy Gábor. Ő 1768-ban nagy kastélyt és templomot épített, de korábban egy kisebb (mára romos) kúriát is."

 

Érdekes lenne, ha a "költő" megmagyarázná az utolsó sort, ugyanis szerintem megmagyarázhatatlan, hogy az első katonai felmérés (1782-1784) térképén miért nem tüntették fel a kastéllyal közel azonos (ha nem nagyobb) alapterületű kúriát 

 

  

összehasonlításhoz a második kat. felm.:

 

Az idézet folytatása:

"...ott, valamint két, ugyancsak romos gazdasági épületben leltem az alábbi téglákat: Ha két P a jel, akkor talán péchújfalusi Péchy, de én azt hiszem, a PG monogramot 'fordította' így le a sablonkészítő,(nem záródik a vonal, így akár lehet egy ortopédre sikeredett G is, ne feledjük, Péchy Gábor építette az épületeket!)."

 

A "két P"-t nyugodtan kizárhatjuk, mert ahogy két azonosra faragott karakter nem jelenthet két különböző betűt (Lásd: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=157550505&t=9096635)

ugyanúgy két különbözőre faragott karakter sem jelenthet azonos betűket! (Téglajel-kutatás alapismeretek első osztályos anyag!)

 

 

 

Az "ortopédre sikeredett G"-nek elég egyszerű a magyarázata: akkoriban ilyen "ortopéd" G-ket írtak!

 

 

Remélem a térképadatok alapján mindenkinek nyilvánvaló, hogy a kastélyépítő Péchy Gábor - (Gabrielis Péchy), aki 1782-ben, a térkép készítése előtt elhunyt, nem épített "korábban" kúriát.

 

Viszont a fia, Péchy Gábor (élt: 1743-1805) építhetett!

Mint ahogy az idézetben említett "két, ugyancsak romos gazdasági épület" is a kúriával egy időben, valamikor 1784-1805 között készülhetett.

...feltehetően - de legalábbis logika alapján - az ifjabbik Gábor tégláival.

 

Ez utóbbi mondatot erősítené, vagy cáfolná, ha a jelenleg jó egészségnek örvendő, nem látogatható kastélyból is ismernénk téglajeleket.

 

"ne feledjük, Péchy Gábor építette az épületeket!" ...Csak nem mindegy, hogy melyik! :)

12 voltos Creative Commons License 2021.10.09 0 3 71635
WattieNo1 Creative Commons License 2021.10.09 -2 4 71634

Szolgálati közlemény!

 

Nem "SO", hanem "gO" tükrösen.

 

Rovart Creative Commons License 2021.10.04 0 5 71633

Kisszékelyen találtam "őket".

 

WattieNo1 Creative Commons License 2021.10.02 -4 7 71632

Akit érint, lehet jegyzetelni.

 

Uri településen Tahy Antal és neje szül. Jankovich Konstantia 1780-ban vásároltak birtokot.

Tahvári és tarkői Tahy II. Antal királyi udvarnok (élt: 1754-1806) fiai voltak (többek közt) Tahy Károly Pest vármegyei aljegyző, majd főszolgabíró és Tahy Antal.

A "TK" Károly téglája, a "TA" pedig valószínűleg az apja II. Antal (esetleg Károly testvére, IV. Antal) téglája.

 

 

atis68 Creative Commons License 2021.09.28 0 8 71631

Sziasztok!

 

Készítettem egy "cserépfalat"(volt már egy kezdeti a garázsom oldalán) a szomszéd engedélyével, a műhelyének felém néző oldalán, a gyűjtött és a tőletek kapott cserepek felhasználásával:

 

hegesztő89 Creative Commons License 2021.09.27 0 4 71630

Sziasztok,  Tihanyi Apátság két változata Örvényesen 

Előzmény: V.M. (7513)
Balu424 Creative Commons License 2021.09.27 -1 3 71629

Felavatták az Első Debreceni Tégla Tárat

https://www.civisporta.hu/mediatar/20210922_szinkepek.mp4

lpeter47 Creative Commons License 2021.09.27 0 3 71628

Sziasztok! 

 

 

Hátha segít valakit a kutatásban..... 

 

http://real-eod.mtak.hu/view/subjects/DN1.html

WattieNo1 Creative Commons License 2021.09.20 -1 0 71627

Köszönöm!

Akkor félreértettem az előző bejegyzésedet. :(

Előzmény: atis68 (71626)
atis68 Creative Commons License 2021.09.20 0 2 71626

Szia!

 

A "téglások" oldalon nincs szó erről a tégláról.

Előzmény: WattieNo1 (71625)
WattieNo1 Creative Commons License 2021.09.19 -5 2 71625

Üdv!

 

Megtennéd, hogy a "téglások" oldalon közölt adatokat bemásolod ide?

Előre is köszönöm!

Előzmény: atis68 (71624)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!