Keresés

Részletes keresés

Pillanatragasz Creative Commons License 2017.03.04 0 0 720

Ahogy elnézem elképzelem erősen jó lesz ,s egyedi. Azok a féltégla alyzat is jó mert a nappali meleget elraktározza s éjjel visszaadja az űvegházadnak. Ezért jó volna ha valami szigetelést be tudnál építeni a tégla alá hogy a meleg ne a föld felé távozzon. Mondjuk szallagparketta alá való lépésálló szigetelés. 

Gondolom a növények polcokon  edényekben balkonládákban lesznek. Itt mivel a föld víztartaléka kicsi a rendszeres  öntözés nagyon fontos . 

Előzmény: Törölt nick (718)
CBNora Creative Commons License 2017.03.03 0 0 719

Ezeket a fűszernövények így együtt nem raknám bele.

A bazsalikom jól érzi magát üvegházban, ezt tapasztaltam, azt érdemes.

Nekem volt petrezselyem fóliában, kevésbé telelt át, mint szabadban, és nem is lehetett sokkal tovább szedni. Pár tővel esetleg lehet kísérletezni.

Korianderem még nem volt, a levele nem ízlik.

A kakukkfű télálló, szárazságtűrő, sziklakertben remekül elvan még nálunk a fagyzugban is, nem tenném üvegházba. A menta viszont szereti a vizet, a kettőt egy helyen nem jó termeszteni, azon kívül a menta iszonyúan terjed, idővel mindent elnyomna. Jó helyen van az valahol a kertben egy félreeső helyen.

Nekünk csak vad oregánónk (szurokfű, gazdaboltban vett magról), ez is szabadba való, nálunk honos, teljesen télálló növény. De ez nem túl aromás, fűszernek valószínűleg más fajt termesztenek, azt nem ismerem.

Összességében én ezek közül csak bazsalikomot és mellé inkább más növényeket ültetnék be, nálunk pl. kígyóuborka és padlizsán szokott ott lenni, miután kikerültek a palánták. Mi elsősorban palántanevelésre vettük az üvegházat, arra nagyon hasznos.

Előzmény: Akos1313 (716)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.02 0 0 718

Én is hasonlót csinálok éppen. A munkahelyemen ablakcsere miatt kibontott fémszerkezetes ablakokat kunyeráltam el és  raktam be oldalfalnak, szintén a munkahelyemről szerzett bontott üvegek lesznek belerakva majd a festés után, egy bontott régi üveges veranda-ajtó lesz az ajtaja és egy régi ganéjtároló alapjára épül, alulra bontott tömör féltéglákat tervezek lerakni - amit másra már nem tudnánk használni. Felül mondjuk új polikarbonát tetőt tervezek, de amúgy tiszta low-cost :) ..

Előzmény: Akos1313 (716)
Pillanatragasz Creative Commons License 2017.03.02 0 0 717

Egész nyugodtan felhasználhatod . Legalább tűző napsűtésben nem kell árnyékoljad gyékénnyel az üvegházad tetejét.

Előzmény: Akos1313 (716)
Akos1313 Creative Commons License 2017.03.02 0 0 716

Sziasztok! Teljes analfabéta vagyok, ne bántsatok, ha óriási baromságot kérdezek. :) Röviden: tavaly kertes házba költöztünk, ahol óriási udvarunk van. A ház előző tulajdonosainak koncepciója anno az volt, hogy amihez ingyen hozzá jutottak, azt beépítették. Most tavasszal szeretném ezeket a toldásokat lebontani a házról, melyek nagy része vasszerkezetre szerelt régi üvegpanelekből áll ( úgy néz ki kb, mint a polikarbonát elemek, hosszú keskeny csíkokból vannak és régen sok üzemnél használták ezt az üvegtípust, nem átlátszó). A családból jött az ötlet, hogy ne dobjam ki az üveglapokat, hanem építsek belőle üvegházat. Az első kérdés, hogy ilyen matt üvegből megéri-e üvegházat csinálni. Az üvegházban fűszernövényeket szeretnék tartani, de azt sem tudom, hogy egyáltalán ezeket lehetne-e egy területen termeszteni. Fontossági sorrendben, ezeket a fűszereket szeretném: koriander, petrezselyem, bazsalikom, oregánó, kakukkfű, menta.

 

A segítséget előre is köszönöm!

maxham Creative Commons License 2017.02.28 0 0 715

A kereskedők igen sokféle mérettel forgalmaznak aluvázas, polikarbonát lemezzel készült melegházakat. Ami nekem teszik az a VidaXL kb. 3.5 m"-es háza de nincs rajta alaphoz rögzítés. A 41316-os tipusról van szó, még egy pereme sincs. Azon kívül hogy ilyet nem veszek, kiváncsi vagyok a adtak már el belőle hogyan sikerült rögzíteni.

 

rocky_ Creative Commons License 2017.02.15 0 0 714

ettől is tartok meg a gombásodástól-penészedéstő fánál, lehet tényleg marad a zsalukő betonnal, köszönöm a tippet !

Előzmény: CBNora (713)
CBNora Creative Commons License 2017.02.15 0 0 713

Nem tudom, de ami érintkezik a talajjal,az biztos, hogy korhadni fog. Az alapnak szánt gerendát mindenképpen kezelni kell.

Ha nem párásítasz az üvegházban, el fognak lepni mindent az atkák. Szóval a kezeletlen fa szerintem nem túl jó ötlet.

A beton alapból nem mosódik ki semmi...

Az állványok nálunk festett acélból vannak.

Előzmény: rocky_ (712)
rocky_ Creative Commons License 2017.02.15 0 0 712

valaki tett be üvegház belsejébe kezeletlen lucfát ? csakmert ilyen gerendából akarom az alját, és nem tudom hogy a fa nem-e gombásodik be, a pára miatt, vagy annyira nem jellemző ez ?

 

kezelni még csak festékkel sem szivesen kezelném, ne mosódjon vissza semmi a földbe

rocky_ Creative Commons License 2017.02.14 0 0 711

En 12x12es fagerendaval oldom meg korbe a szerkezetnel, 2 helyen pluszba ha szukseges foldbe verheto coloppel, de szerintem a gerenda is elg lesz majd

Pillanatragasz Creative Commons License 2017.02.13 0 0 710

Láttam már olyan polikarbonátos könnxűszerkezetes üvegházat amit símán leraktak a földre s a szél fölborította.

Előzmény: CBNora (707)
CBNora Creative Commons License 2017.02.13 0 0 709

Igen, csak ki akartam emelni a dolog fontosságát!

Mondjuk nekünk még nem sok kedvünk lenne betonozni. Ásni még nem próbáltam, nem tudom, mennyire van átfagyva a föld, de a hó még nem olvadt le rendesen. Csak napközben pár órát nem fagy, ha süt a nap.

Előzmény: Kontroll-R (708)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.13 0 0 708

Szerintem is kell egy stabil alap, ezért is írtam, hogy akár a betonozásra is alkalmas a jelenlegi enyhe tél.

;-)

Előzmény: CBNora (707)
CBNora Creative Commons License 2017.02.12 0 0 707

Ezekhez a kész üvegházakhoz szerintem kell valamilyen stabil alap, mi zsalukővel alábetonoztunk egy sávot. A váz elég vékony anyagból van, ha valahol megsüllyed, törhet az üveg, vagy ami benne van. Így viszont már jó pár éve stabilan megvan.

Előzmény: Kontroll-R (706)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.12 0 0 706

Szia !

 

Semmivel nem vagy elkésve. Növényházat télen is lehet építeni, a szerkezeti anyagok nem fáznak, max. az emberek, akik dolgoznak vele. :))

Mostanában viszonylag enyhe az idő, tehát némi fagyálló adalékkal még betonozási munkák is végezhetők, amennyiben erre szükség van.

A helyedben én biztos megcsinálnám minél előbb, mert az a tapasztalat, hogy amikor berobban a tavaszi jó idő, akkor meg hirtelen annyi tennivaló lesz a kertben, hogy nem győzöd majd idővel.

Növényt úgyis csak akkor teszel majd bele, ha a kemény fagyok elmúlnak.

Előzmény: rocky_ (704)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.12 0 0 705

Szia !

 

Ha szabályos félköríves tetőben gondolkodunk, akkor nagyon egyszerű a válasz a kérdéseidre.

A kör kerülete: átmérő (d) x Pi (3,14)

A félkör ívhossza ennek pont a fele: (d x Pi)/2

Tehát 6m = d x 3,14/2  átrendezve az egyenletet l=2 x 6m /3,14 vagyis a 6 méteres csőhosszúsághoz tartozó hajó szélesség ez esetben kb. 3,8m.

Ha szabályos félkör ív lesz a tető amit ráhegesztesz 1-1 talajból 1m-re kiálló csőre, akkor középen a max. belmagasságod kb. 2,9 méter (d/2+1m emelés) lesz.

A fólia szélessége: 2 x 1m + 6m (talaj szinttől talaj szintig) + 2 x 0,5m a földelés céljára.

Ez így 9 m. Ilyen fólia gyári standard szélességben létezik. Ha jól tudom a TVK gyárt 8,5 m szélességűt is, ez esetben a méreteket némileg hozzá kell igazítani a fenti kalkuláció szerint.

Előzmény: jenos (703)
rocky_ Creative Commons License 2017.02.11 0 0 704

Hello

Uj vagyok az uveghazas temaban abszolult. Polikarbonat uveghazat rendeltem es azon tanakodtunk hogy mikor kellene uzemkessze varazsolni a jelenlegi idojarast nezve szerintetek ? Meg 1 jo hetig fagyosabb ejjszakai idot ir. El vagyunk kesve ha meg nincs osszerakva? (sima kis hazi termesztes a cel paradicsom.paprika.retek. stb..)?

jenos Creative Commons License 2017.02.10 0 0 703

Köszönöm a tanácsodat én is pont arra gondoltam hogy nem én fogom csinálni, már találtam szakembert rá. Ha sima félköríves fóliasátrat csináltatnék 6 méter hosszú colos vascsőből akkor milyen széles sátor lenne és milyen magas lenne? Én arra gondoltam hogy egy hat méteres csövet félkörívesen  meghajlíttatnák és egy-egy oldalon 1,5 m hosszú vascsővet hegesztetnék hozzá és a bordák 0,5 m mélyen lennének a földben! Erre milyen széles fólia kell rá ? Azért szeretném megemelni az oldalát mivel így jobban kitudnám használni a helyet meg így magasabb lenne a belmagasság ezáltal jobb a hőgazdálkodása. Kígyóuborka és folytonos növekedésű paprika és paradicsom lenne benne!

Előzmény: Kontroll-R (702)
Kontroll-R Creative Commons License 2017.02.10 0 0 702

Halihó !

 

Szerintem az a 6m csőhossz kevés lesz ahhoz, amit szeretnél.

Fogj egy darab papírt és rajzold le az elképzelésedet, látni fogod, hogy a 6m semmiképpen nem adja ki a borda hosszát.

1-1 méter egyenes oldalfalat szeretnél a talajhoz képest ez eddig 2m. A bordákat a stabilitás érdekében ajánlaton leszúrni a talajba az plusz 2x40  cm. Csaknem a cső hosszának felét felhasználtad eddig és még át kellene hidalnod a 4,5 méteres oldaltávolságot, amit célként tűztél ki. Ha nagyon lapos háromszögű tetőt szeretnél (ami nagyon nem előnyös a csapadék miatt), akkor is kell még legalább 5-5,5 méter cső. Ha klasszikus íves tetőben gondolkodunk, akkor meg még több.

 

Nem akarom a kedvedet szegni, de a helyedben én elgondolkoznék azon, hogy mennyi  kudarctól kímélem meg magam, ha a fém szerkezet elkészítését inkább egy olyan szakemberre bíznám, aki ebben a témában jártas és rendelkezik a szükséges eszközökkel.

Neked meg megmaradna a kertészkedés öröme.

:-)

 

Előzmény: jenos (701)
jenos Creative Commons License 2017.02.09 0 0 701

Sziasztok Fóliasátor szeretnénk csinálni a tavasszal a méret az 10 m hosszú és olyan 4,5-5 méter széles lenne colos vascsőből. Kérdésem az lenne hogy az oldalfalakat egyenesre szeretném csinálni olyan 1 méterrel a föl felett azt hogyan lehetne megvalósítani, és mekkora fólia kell egy ilyen sátorra ? 6 méter hosszú a vascső ,  colos csövet kézzel meglehet hajlítani ?

szantojo Creative Commons License 2017.01.30 0 0 700

Valószínűleg polikarbonát lesz feltéve, mert az üveget macerásan tudnám csak rögzíteni a fa kerethez, és ami üvegem van elég vékony is. Fűtésben egyenlőre nem gondolkodok, de sok trópusi növényem telel jelenleg is a házban, lehet, hogy előbb utóbb oda is eljutok. Köszönöm szépen a tanácsokat mindenkinek!

rocky_ Creative Commons License 2017.01.28 0 0 699

sziasztok, nagyon új vagyok a témában, bocs ha hülyeségeket kérdezek majd :) :

 

nekem olyan kérdésem lenne, hogy tapasztalatotok alapján a kettő közül hova lenne érdemes tenni az üvegházat majdl (polykarbonát, 3,7*2,7 m - főleg alapdolgok; paradicsom, paprika, retek stb., saját célú felhasználása hobby szint):

 - 10órától 6ig egész nap tűző nap vagy

 - napkeltétől kb 2ig tűző nap, utánna diófa szűri a napot

 

- milyen hőfokon érdemes tartani majd a bennti hőmérsékletet

- érdemes-e venni automata ablaknyitót hozzá - https://www.mall.hu/kiegeszitok-uveghazakhoz/lanitplast-automatikus-tetoteri-ablaknyito

 

 

előre is köszönöm a válaszokat !

 

Nam Wan Creative Commons License 2017.01.20 0 0 698

Attól függ, mire használnád az üvegházat. Ha csak temperált hőmérséklet kell, akkor minimális fűtéssel és extra szigeteléssel plusz jól átgondolt tervvel megoldható viszonylag egyszerűen. Nekem földbe süllyesztett van, egy része trópusi fajoknak, a másik része csak temperált, thermo üveggel oldalán és a tetején, a legnagyobb fagyban is szuperül működött. Padlófűtés van benne. Azt gondolom, ha egzótákat tartasz, akkor a legdurvábbra kell gondolni, akkor is, ha az egy évben csak pár éjszaka. Ha nem, akkor az energiahatékonyság miatt szóba jöhet más alternatíva is. Én nem kockáztatok. Az a hordós megoldás felejtős. Aki javasolta, nincs tisztában a hosszan tartó tartós hideggel...

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.01.20 0 0 697

A polikarbonáttal annyi baj van csak, hogy elöregszik egy idő után. Viszont sokkal jobban hőszigetel mint az üveg, illetve ha nincs bontott üveged akkor olcsóbb is.
Viszont ha van bontott üveg és eddig megtette a fólia is, akkor az üvegnek van nagyobb létjogosultsága. 

Jbori Creative Commons License 2017.01.20 0 0 696

Polikarbonát jó, még mindig van alatta hagymám és salátám.

Előzmény: szantojo (695)
szantojo Creative Commons License 2017.01.18 0 0 695

Sziasztok,

 

A segítségeteket szeretném kérni. Hét éve építettem a képen látható fából készült, fűtetlen, fóliasátrat. Azóta a legnagyobb szeleknek is ellenáll (fólia rajta hagyva télen is), a szerkezete stabil.

Idén télen sajnos elfáradt a fólia és szétszakadt ezért tavasszal szeretném lecserélni. Megfordult a fejemben, hogy fólia helyett polikarbonát lapokat teszek rá vagy beüvegezem (sok cserélt ablakom van félretéve keretestül).

Szerintetek lenne értelme? Mi hasznom lenne belőle? A polikarbonát beengedi a szükséges fényt? Az üveg nem törik be könnyen, megoldható a rögzítése? Mérete kb. 3x5m.

 

Köszönettel,

Józsi

 

Dmitrij Petrovic Creative Commons License 2017.01.11 0 0 694

Nem vagyok nagy szakértő, de hasonló típusú üvegházat tervezem!
Az biztos, hogy nem működik úgy, ahogy anno pár éve elő lett adva! Annak a készítője már hirdeti is a saját üvegházát. Balhé is lett belőle!
A gond télen van, amikor nem süt a nap, vagy hosszabb ideig van tartós fagy. Akkor bedőlt a dolog. Fokozatosan áthűl a szerkezet, a víz és máris mínusz körül vagy az alatt vagy. Arra jó, hogy a fűtési-hűtési költséget csökkentsd. Persze nem mindegy mi a cél. Zöldség termesztés? Fagyérzékeny növények teleltetése? Nem mindegy! Előbbinek erősen korlátozva(tehát ne álmodj februárban paradicsomról, fűtés nélkül), utóbbinak teljes körűen használható kiegészítő fűtéssel!

Én utóbbinak akarom, de hőszigetelve és eleve jól szigetelő riolittufa rétegbe süllyesztve. 

Az áron szerintem abszolút nem spórolsz, még drágább is, viszont ésszerűbb és jobban használható mint a hagyományos 4 oldalas full üveg és talajszintre épített üvegházak. 

A videón látott üvegház élettartalma pedig max 10 év. Fából párás helyen soha semmit. Esetleg akácból, vagy vörösfenyőből... :) Sokkal jobb az aluprofil. 
Az üveg pedig a hőszigetelés szempontjából előnytelen...a polikarbonát viszont elöregszik idővel. Nehéz ügy... :)

Előzmény: Zolfie (693)
Zolfie Creative Commons License 2016.12.29 0 0 693

Sziasztok! Érdeklődni szeretnék hogy földbe vájt, passzív üvegházról hol találok magyar vonatkozású infókat? Esetleg ha valaki az itt jelenlévők közül épített ilyet, vagy találkozott már ilyennel, az is érdekelne. Az egész lényege hogy az üvegház téli nap járása szerint van tájolva. Télen fűt, nyáron pedig hűt, hőközlőnek pedig hordókba töltött vizet használnak. A földszint magasságától számítva kb. 2,5 méterrel van az alap megsüllyesztve. A falak _/-formában vannak kialakítva a jobb súlymegtartás végett. A szigetelés pedig sokféle lehet, a lényeg hogy figyelembe kell venni a téli talajviszonyokat (pl. fagyás). Azért érdekelne, mert állítólag jelenleg ez az egyik legolcsóbb megoldás üvegház tekintetében.
Néztem ilyen jellegű tervrajzokat és találtam egy magyar videót is erről:

 


Viszont szeretnék minél több infót megtudni erről az üvegházfajtáról. Azért érdekelnének a magyar nyelvű infók, mert angolból sajnos nem vagyok túl perfekt, a fordítok meg semmit sem érnek.

Esetleg ha valaki az itt jelenlévők közül épített ilyet, vagy találkozott már ilyennel, az is érdekelne.

Pillanatragasz Creative Commons License 2016.11.01 0 0 692

Nagyon jó,  komoly alapot érdemes csinálni nek,i nem nőnek be a burjánzó növények az üvegházba s nem fog megsűlyedni viszont a hangyák szeretnek melléje bolyokat rakni. 

Előzmény: Attila610311 (691)
Attila610311 Creative Commons License 2016.11.01 0 0 691

Folytatva a megkezdetteket:

A 2*5 m -es alap kész van. Igaz kissé túlbiztosítottuk az alapot. Akár rendes épület is mehetne rá. közel 2 m3 beton ment bele. Plussz a vasalás.

Eddig járok 50 eFt- nál. Ebbe az anyag és a munkadíj (persze nem az enyém) is benn van.

Jelenleg a beton köt. Én meg öntözgetem. :)

A vasas munkák majd következnek. Vezetem a költségeket. Kíváncsi vagyok, mennyibe fog a végén megállni.

 

Előzmény: Attila610311 (686)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!