Nekem nem jönnek be a "zseb tollak". A klasszikus méretű és vonalvezetésű töltőtollakat kedvelem. A Kaweco Sport-ot nagyon sokan dicsérik, de nekem még nem érkezett el a próba ideje.
A helyben, utólag is javítható szövegek készítésére alkalmas eszközök, programok létjogosultsága és haszna vitathatatlan, de sajnos egyre inkább teljesen átveszik a kézírás szerepét. Szerencsére van még lehetőség a kézzel írásra is, de ez már leginkább a hobbi kategória szintjére süllyed. Mi, akik elég sokat éltünk abban a korban, amikor még többet írtak kézzel, mint géppel, nem szívesen adjuk fel a lehetőséget. De: írhatsz kézzel is, ha akarod...
Vannak szuper jó minőségű íróeszközök, remek papírok és soha nem volt ilyen bőséges választék jó minőségű tintából.
(És ha elolvasod amit a kommentbe írtál és hozzátennél vagy elvennél belőle, azt is könnyen megteheted. Ez itt a fórumon csak addig lehetséges, amíg el nem küldted. Onnantól úgy marad, míg világ a világ. ... Habár az Admin-t meg lehet kérni törlésre vagy módosításra...)
A Kaweco a 30-as években fejlesztette ki a Sport vonalat, a rövid, vastag darabokat. A két háború közti békeidőben születtek meg a sport írószerek, amiket sportolni is magukkal vihettek az emberek, hogy ha kipattant egy ötlet, leírhassák. Az eredeti Sport valamivel finomabb formaterv volt, mint a hosszú szünet utáni Gutberlet-éra Sport tollai. Én szeretem a vékony írószereket, a maiak közül nekem a Special jött be.
Megintcsak elnézést, hogy ilyen sokára válaszolok. Örülök, hogy olvasni tudtad (nagyjából) a kézírásomat. Sokat romlott, mióta végre megtanultam vakon gépelni. Sokszor belevágtam, de valami mindig sürgős volt, és adott szinten gyorsabban gépeltem a két-három-négyujjas random módszerrel, mint a szabályos módon. Bő évtizede sikerült lelassulnom, amivel sebességet nyertem, és most nagyon gyorsan gépelek.
Nem csak a hibák javításának lehetőségét adja a számítógép. Egyszer egy író írta, hogy felismeri a gépen fogalmazott szövegeket, mert még a fogalmazás is más úgy, hogy egész mondatokat, szövegrészeket átjavíthatunk. Egy tömör, ismereteket közlő anyagnál viszont erre gyakran szükség lehet, ha az írás folyamata során új információhoz jutunk, vagy ahogy alakul az anyag, rájövünk, hogy másképp kellene csoportosítani az anyagot.
Szóval imádom a tollakat, ceruzákat, de még nem találtam ki, hogyan térhetnék vissza hozzájuk, eltekintve rövidebb írásokat, feljegyzéseket. Középiskolában, egyetemen, aztán még egy darabig a munkában is elképesztő mennyiségeket írtunk kézzel. A gyakorlat hiánya meg is látszik az írásomon.
Hát, nekem meg a Spoke nem jön be, már ha egyre gondolunk az alul vékony, felül vastagabb fazont illetően. Nem kicsi a kezem, meg valahogy alapból nem esik kézre a túl vékony, túl rövid írószerszám. Nyilván a Pax, meg a Parker Jotter emblematikus darabok, van is belőlük pár darab, de azért egy órát, vagy egy combosabb előadást igencsak megérzett a kezem, ha végig kellett jegyzeteltem.
Ha már a fazonoknál tartunk, akkor egyértelműen a Parker Urban, illetve az Urban Twist, és persze az IM, amelyekkel a legkényelmesebb írnom. Fazonra amúgy a Parker Royal Urban Premiumok a legszebbek. Nyilván nagyon nem mindegy a betét, a legjobb tollat is agyonvágja, ha szar, akadozva fogó betét van benne. Vagy olyan, amit izomból kell a papírra nyomni, és ezért szorítani kell a tollat.
Kaweco még nem volt a kezemben, bár igencsak vonzónak találom a bumfordi formáját. Legalábbis a mostani rövid, szögletes darabokét, mert ha jól néztem, akkor a múlt század közepén ők is a klasszikus vonalvezetést használták. Persze aztán nem tudom, hogy a gyakorlatban nem túl rövidek-e a vastagságukhoz képest.
A Zippo alakú öngyújtó tetszik. Meg a Markant 65 töltőcerka is, kellemesek a vonalai, attól függetlenül, hogy mire hasonlít. Mondjuk az írószerpiacon nehéz nagyot újítani, minden hosszúkás, két vége van, és többnyire az egyik fog. Bár lehetne például ácsceruzára hasonlító töltőceruza, meg radíros grafitceruzára hasonlító töltőtoll. :-)) Mondjuk szög alakú tollam volt kiskoromban, pont úgy nézett ki, mint egy 150-es huzalszeg. :-)
A Markant 65 Exquisit egy nagyon szép fazonú töltőcerka, van fenn egy a Jófogáson, csak elírták a nevét. Ha minden igaz, NDK csuda a '60-as, '70-es évekből. Nem ismertem, és már éppen kezdtem elcsábulni, amikor valahol megtaláltam, hogy 1,18 mm-es grafit kell bele - ez aztán el is döntötte a kérdést.
A Markant neked is beindította a fantáziádat? :-)) Igen szép cerka, én ott engedtem el, amikor láttam, hogy milyen grafit kell bele. Meg amúgy is van több töltőcerkám is, mint kéne. Meg amúgy is megfogadtam, hogy csak 2 mm-est. De amúgy meg biztosan nem utasítanám vissza, ha letenné valaki az asztalomra. :-))
Mintha valahol láttam volna magyar oldalon, de csak úgy rémlik, mert nem azt kerestem. Mindenesetre végigtúrom a másik gépemet, hátha ráakadok az oldalra.
Esetleg meg lehetne próbálni az alatta és fölötte levő méretekkel, hátha valamelyik jó lehet. Meg nem is arany árában adják:
Egy próbát márcsak azért is megér, mert tapasztalatból tudom, hogy van ezekben a cerkákban tűrés. Például a Versatil 5201 és 5900 ceruzákban pompásan használható az 1,8 mm-es magyar grafit, holott a cerkák névlegesen 2 mm-esek. A névlegesen 2,5 mm-es 5205-be viszont már nem jó az 1,8 mm-es bél, de a 2 mm-es klappol. Ugyanakkor nem megy bele a 3 mm-es bél, hiába cseszkó Toison D'or. Pontosabban bele lehet szuszakolni, csakhát akarja a fene beletörni, ha magától nem csúszik ki.
Írásaid olvasása közben az jutott eszembe, hogy abban az időben, amikor még főként mechanikus írógépekkel rögzítették a hivatalos szövegeket, egy sok hibával gépelő gépírónőnknek sokszor kellett újragépelnie ugyanazt a szöveget, mert az ismételt gépelés közben is ejtett hibát - néha máshol is, mint amit javítani kellett.
Ha más is látni fogja a töltőtollal írt szövegem, párszor én is újraírok... De ezt gyakorlásnak is felfoghatjuk.
A kézzel írt szövegedben néhány szót elsőre nem sikerült helyesen értelmezni: az 'egy üveg tiszta' elsőre 'egy üveg tinta' volt (nem véletlenül asszociált erre az agyam), illetve a Fresnel lencsét is többször újraolvastam, mert már régen fordult elő a szókészletemben, de az egész szöveg jól olvasható.
Köszönöm a kedves válaszod, és elnézésedet kérem, hogy ilyen sokára reagálok. Sajnos annyira átálltam számítógépes írásmódra, hogy már nem csak a betűk leírása más, de az utólagos átszerkesztések lehetőségével teljesen máshogy készül el egy írás. Legutóbbi próbálkozásom egy darabja így néz ki: katasztrofális a kézírásom.
Nagyon örülök, ha segítettem. Sokan vagyunk, akik szeretünk töltőtollal írni, de ritkán jut rá alkalom vagy lehetőség. Nem szabad feladni, mert egy nagyon kellemes időtöltéssel lesz akkor kevesebb. A szép és jó emlékeket adó töltőtollak adottak, tinta és papír is akad biztosan, már csak az író kézre van szükség. Az meg ugye mindig kéznél van. Hát akkor gyerünk, hajrá!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy Parker Sonnet töltőtollam, ami nagyon hamar kiszárad. Szerintem a belső, műanyag kupak mehetett tönkre. Tudtok olyan helyet, ahol ezt javítani / cserélni tudják?
Köszönet a linkekért! Mindig nagy toll rajongó voltam, és töltőtollat is sokat használtam eddigi hosszú életemben. A digitális világ azonban háttérbe szorította nálam a tollal írást. Igazán nagy visszaesés akkor történt, mikor nagysokára elhatároztam, hogy megtanulom a korrekt gépírást, és azóta a folyó beszéd sebességével tudok gépelni. Idén próbáltam visszatérni a kiváló (és kevésbé kiváló) tollaimhoz, ráadásul sokat tanultam arról is, hogy hogyan tudom jól kitisztítani a tollaimat. Sokkal jobban, mint valaha. Ezzel feléledtek olyan tollaim is, amikről már rég lemondtam, például a Rotring Art Pen a nyolcvanas évekből. El is kezdtem könyvet írni töltőtollal, színes ceruzával színeztem az ábrákat, de az élet közbeszólt, megint géphez kellett ülnöm, és ott ragadtam. Azért a szép írószerek még mindig fel tudnak izgatni, de amit mostanában leggyakrabban használok, az a grafitceruza.
Pedig nekem be van kedvencelve egy ideje. És titokban elárulom, hogy elolvasgattam az elejitől fogva. Meg persze a golyóstoll blogot is, kár hogy a gazdája felhagyta a művelését, igen élvezetes olvasmány volt.
Tisztelt gyűjtők! Nem vagyok gyűjtő, de ahogy telnek az évek nosztalgiázom. Szeretném megtalálni gyerekkorom kedvenc golyóstollát a koh-i-noor 5856, vagy 5866 számút.
Kedves ismerősömnek segítek új gazdát találni az alábbi Töltőtollra 1936-ból.
Omas Extra Lucens (Armando Simonini) A legkisebb 10cm-es, csíkozott, áttetsző celluloid verzió. Tollhegy 18K. Működő / Használt állapot képek szerint. 170.000 HUF
Tisztelt Forumtarsak! Az alabbi ket golyostoll ertekenek megbecsleseben szeretnem kerni a tanacsotokat. Eladnam oket, de nem talaltam megbizhato forrast az arukra. Aranyozott Cross es Montblanc Meisterstuck, azt hiszem. Segitsegeteket elore is koszonom! Udvozlettel Monika
A tollakon található SZ betű nekem már egy jó ideje a "szabvány" szót jelentette. Most megtaláltam az MSZ rövidítést is, ami a magyar szabvány rövidítése (is lehet).
Mit gondol erről?
A számok jelentése még nem bizonyított, de én a konkrét toll szabvány számára gondolok.
Nem tudom, mikori és milyen ez a Pix, viszont ismerem a Cross ceruzák történetét. Az első mechanikus ceruzájuk tekerős volt (propel), ami csak előre tudta tekerni a hegyet, visszafelé nem volt lehetőség. Újdonság volt az ilyen mechanikus ceruza, az emberek szerettek játszani vele, és rendszeresen beletörték a hegyet, aminek rendbehozatala aztán költséges szervizmunkát igényelt. Alonso Cross a XIX. század vége felé szabadalmaztatta a propel-repel ceruza mechanikát, ami nem csak előretolni, de visszahúzni is képes volt a ceruzahegyet. Ennél sokkal később is készültek olyan ceruzák, melyek forgatással tudták előtolni a hegyet, de a visszahúzásra nem volt funkció. Nagyon kíváncsi vagyok a ceruzád javításának kimenetelére, és hogy milyen is a szerkezete.
Nekem van egy 1 mm-es gold filled propel-repel Cross ceruzám, nagy élmény írni vele, de nem sokat használom, mert nem találok tartalék hegyet hozzá. Vannak 1-es hegyek a magyar piacon, de ez egy igazán hosszú hegyet használ, amilyet sehol nem találtam, még a hazai Cross forgalmazó sem tudott szerezni nekem.
Rejtélyes módon eddig két hsz.-emet elnyelte a fórum, most nekifutok harmadjára is.
Köszönöm szépen a gratulációt, örülök, ha tetszett.
Szathmáry István és Kiss Csaba segítségével az interjú több platformon is megjelent, népszerűsítve ezzel közös hobbinkat a töltőtollazást.
Idő hiánya miatt lassan, de készül a magyar gyártású töltőtollakat egy helyen összegyűjteni szándékozó honlapom is. Több mint 40 saját tollam és a netről leszedett további képek jó alapot adnak hozzá, de a szöveges információ jóval kevesebb.
Emlékszem a korábbi biztatásra:"Aki keres az talál." Hát én nem jó helyen keresek, úgy tűnik. Köszönöm szépen az eddigi segítséget is, de örömmel vennék további hasznos információkat a magyar töltőtollakkal kapcsolatban. E-mail címem publikus. Előre is köszönöm a magyar töltőtollakat kedvelők nevében is.
Bár mindig is vonzottak a szép íróeszközök, nem kerültem velük szorosabb kapcsolatba, ráadásul a kézzel történő írás is ritkaságszámba megy már manapság.
Ugyanakkor úgy alakult, hogy hozzám került egy 149 mm hosszú Montblanc Meisterstück Pix ceruza.
Az óramutató járásával megegyező irányva történt forgatás esetén, ami folyamatos, nem szakaszos és klikkelő, kijött a ceruzabetét, de vaz ellenkező irányba történt tekerésnél a ceruza belseje csavarodott ki. Megnéztem egy videót, ott azt mutatták, hogy nyitva tartva (ott klikkelős volt a nyitás) függőlegesen simán egy kemény felületen vissza kell nyomni a betétet. Megtettem, de nem ment vissza teljesen, egy kb. mm-es rész kint maradt. Valahogy egy gémkapoccsal megpiszkáltam, utána nem fogott, de azóta nem jön ki egyáltalán! :( Ami még érdekes, hogy egyszer észrevettem egy kb. 3-4 mm-es betétdarabot az asztalon, ami felett tevékenykedtem...
Most az van vele, hogy hiába szedtem szét, a betöltött betéteket nem kapja el a belső részen semmi, így nem jön ki, használhatatlan, sőt, előfordul, hogy nem tudom tovább tekerni sem, mert megfeszül.
Mit csináltam rosszul?
Mit tehetnék, hogy megfelelően működjön?
Szakemberre lenne szükség? Ha igen, akkor ki és hol? Én Budapesten vagyok. Néztem, hogy a Montblanc viszonteladója a Watch De Luxe...
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!
nem mindig tudom sűrűn nézni a fórumot, ezért elnézést, ha nem reagálok azonnal!
Kedves Laci, nagyon köszönjük a jó szót és a bíztatást! Ez a fórum mindig a nagy testvér lesz számunkra. Hálásak lennénk, ha a csoport tagjait egy-egy cikk erejéig vendégszerzőként üdvözölhetnénk! A Budapest Pen Show oldalán szerepelnek az elérhetőségeim. Szép estét!
Rég használtam töltőtollat, és bizony a tintáim elfogytak vagy beleszáradtak az üveg aljába. Lehet normális, igazán fekete színű tintát kapni? Látom a J. Herbin már nem beszerezhető és a Noodler's feketéje sem kapható. Esetleg van valakinek ötlete beszerzési forrása? (Külföldről sajnos nem tudok rendelni.)
Kedves Fórumtársak, örömmel szeretném megmutatni Nektek a Budapest Pen Show weboldalt ( https://budapestpenshow.hu/), a töltőtoll, golyóstoll, töltőceruza és egyéb írószerek gyűjtőinek közösségi magazinját.
Várunk szeretettel mindenkit, aki bemutatná kedvenc tollát, a gyűjteménye legféltettebb kincseit, vagy csak szívesen mesélne, sztorizna az írószerekről! A tervek szerint foglalkozunk majd márkatörténettel, tervezünk teszteket, interjúkat, tollbemutatókat, foglalkozunk kalligráfiával, tintákkal és a legkülönfélébb írószerekkel, legyen az új, vagy régi, egyedi, vagy tömeggyártott.
Üdvözletem! Van valakinek valami katalógus-szerűsége, hogy mit is gyártott a Schuler művek és az Irószergyár tollszem fronton? Van néhány típusom, de gondolom, töredéke.
Az árkalkulációt nem volna szükség más analogiák alapján végezni. Nyilván részben a gyártási költségek, tervezett modell élettartam és profit alapján nagyon sok minden kijöhet.
Ha elfogadjuk, hogy ezt a magas árat a titán kis szériás, "kisüzemi" megmunkálása indokolja, akkor belátható, hogy egy fröccsöntött ,ABS alkatrészekből épülő darab ára ettől teljesen független lehet.
Persze ha az ár tisztán presztízs kérdés alapján van meghatározva, akkor el lehet ettől messzire rugaszkodni. Viszont efölött az ár fölött a piac"szelleme" mindenkor ítéletet fog hozni.
Idős embertől hallottam legtisztábban megfogalmazva egyszer, vagy több mint negyven éve az "alaptörvényt":
A francia STYPEN például készített Harley-Davidson ihlette tollakat, de azok messze nem kerültek ilyen sokba. (Nekem is van ilyen töltőtollam és jó minőség. 20 €-ért vettem használtan, de most is hibátlan.)
A Lockheed SR-71 törzse és burkolata valóban titánból készült, de más párhuzamot én nem találok.
Ha olyan sok pénzem lenne, hogy megvegyem a Lockheed nevet, inkább Dubajban bérelnék egy boltot és ott árulnám a tollat garantáltan nagyobb sikerrel.
A LAMY honlapján a Safari ára 22,00 €, az Al-staré 26,90 €.
Ha a műanyag Capillaris árát ezzel arányosan számítjuk, akkor kb. 680 €-ba kerülne.
30 db Safarit vehetsz ennyi pénzért.
Az ETELBURG r.feather nettó 702 €, a jóval olcsóbb de semmiben sem hasonlító DPAF I. (Digital Pasts Analog Futures I.) 149 €. Ennél az áraránynál kb. 180 €-ba kerülne a fröccsöntött Capillaris ugyanolyan kinézettel csak műanyagból. Még ez is 8 db Safari ára.
Ez a toll nem átlag felhasználóknak készül, (sajnos) sosem lesz belőle tömegtermék.
Pataki Zsolt vagyok, a capillaris készítője. Köszönöm Csabának a meghívást valamint, hogy terjeszti a capillaris nevét.
Örülök, hogy felkeltette a toll az érdeklődéseteket. Bár a capillaris honlap nagyon tömör lett, szerencsére a háttértörténet meg tudott jelenni Csaba blogján. Igazából - ahogy ott is írtam - a toll azon túl, hogy egy alaposan kigondolt használati tárgy, szervesen tartozik hozzá az elkészítésének folyamata is. Az ehhez kapcsolódó szösszeneteket az instagram-on publikáltam és ha van kedvetek merüljetek el Ti is benne - már 329 posztnál tart és akinek elég türelme van hozzá vissza tud utazni 2019 januárjáig, egészen a műhely kezdetéig :) https://www.instagram.com/manufactura.capillaris/ Ha bármi konkrét kérdésetek van a capillaris világával kapcsolatban szívesen válaszolok. További jó kutatást az írószerek végtelen történetében! Zs
Bennem az merült fel, lehet azért, mert szerszámkészítő és fröccsöntő cégnél dolgozom, hogy milyen jó volna, ha azt a modellt követné, mint pl. a Lamy a Safari modellel. Van alumínium hordós-kupakos verzió drágábban, és ABS-ből fröccsöntött, olcsóbban.
Volna a titán verzió, és meglévő modell alapján lehetne fröccsöntő szerszámokat készíteni.
Vagyis két bőrt le lehetne húzni a rókáról, és örülhetne az is, akinek csak az olcsóbb kivitelre futná a keretből. (Nem mellékesen az eladott műanyag példányok megismertetnék a márkát szélesebb körben, és talán hamarabb kialakulna a titán kivitel presztízse.)
Sziasztok, megkérem Zsoltot, hogy csatlakozzon a közösséghez, és mutassa be Nektek Capillaris-t. Nekem pont a héten volt lehetőségem találkozni Vele és persze a töltőtollal is :-)
Engem lenyűgözött a sztori, az erőfeszítés, az a tökéletességre törekvés, ami jellemzi ezt a projektet.
jó volt kézbe venni, hallani arról, hogyan készült az egyedi, titánium tollszem, a felületkeményítés, a különleges csomagolás.
Én is drukkolok neki, hogy megismerje a világ és sikeres legyen.
Maga a titán anyaga szinte alig verné fel az árat (kilója néhány tucat dollár), de a megmunkálása jóval macerásabb, de millióféle cső alapanyag is kapható a globális piacokon, ugyanúgy fillérekért. Pl. a Boccia évek óta kínál tömör szemes, full titán karórákat, 30-40 ezerért is, és ott jóval több összetevőt kell megmunkálni. Igaz, a globális ipari termelés gazdaságossági viszonyai nyilván jócskán mások, mint a kisszériás gyártásé. Szóval nyilván figyelemre érdemes a fejlesztés útja, de ahogy írtam, ez a hétköznapi ember számára ugyanúgy értelmezhetetlen, mint a 20 millió Ft-s karóra.
Ez a cikk is nagyon tetszik, köszönöm, hogy közreadtad.
Sokat töprengtem viszont, hogyan tudnám a fórum adta keretek között elmondani mindazt, ami a cikk olvasása és a videó nézése közben eszembe jutott.
Sehogy.
Mégis megpróbálom, csak a lényeges gondolatokat kiemelve. Aki idejár, megérti ennyiből is...
Megyeri Gábor: ETELBURG - r.feather. Magyar tervezés és gyártás. Hurrá!!! Büszke vagyok. Kell nekem ilyen. Magyarnak magyar legyen a töltőtolla! 1000 EURO??? Prémium/Luxus. ÖÖÖ... Talán máskor... Már nem is olyan szép. (Irónia!). (A toll egyes részeit más cégektől szerzik be.)
Pataki Zsolt: Capillaris. Újabb magyar tervezés és gyártás. Hurrá!!! Még büszkébb vagyok, mert nekem is van 25 év repülős múltam. Biztos nagyon drága... 835 EURO??? Prémium/Luxus. Hááát, ilyenem se lesz. Pedig tetszik. Minimál stílus, nem ez a kedvenc forma, de nagyon ott van. 35-ért biztos vennék, 135-ért már meggondolnám. Értem én, hogy sokba kerül az anyag, a gyártás és a többi rész is, de egy átlag magyar ezt nem tudja megfizetni. Sajnos én sem. (A toll lényeges részeit - adagoló, hegy, konverter - külföldi cégektől szerzik be.)
Piackutatás - utólag? Fizetőképes kereslet? Egy repülőműszaki ember nem közgazdász ésszel gondolkodik, tudom.
Kívánom, hogy mindkét töltőtoll fényes nemzetközi karriert fusson be és öregbítsék a magyar töltőtoll gyártás hírnevét! Szívből gratulálok mindkét honfitársamnak, akik mertek nagyot álmodni!
Karórából se adnának annyit ismeretlen vadonatúj márkáért, a luxus-szegmensben a presztízsért fizetnek.
Ebből úgy lehetett volna működőképes üzletet csinálni, ha még többet fektetnek be és megveszik egy repülőgyártó nevét, ez lenne mondjuk a Lockheed töltőtoll.
Szerencsére a fotóimat kezelhető rendszerben archiváltam, így sikerült megtalálni azokat a képeket, melyek közt az általad mutatott fotó is ott van. Kovács tollkiállítás a Nagyegyházi Galériában. 2017 február 20-án készült, nagyon közel ahhoz az időponthoz, amikor egy hónap alatt 17 kilót fogytam, kiszáradtam, kis híján el is patkoltam, és kaptam egy új, üres elmét. Nem csoda, hogy ez a történet nem volt meg, amíg az archívumot meg nem találtam.
Nagyon szépek a tollaid, köszönöm, hogy megmutattad.
Az idézett fotót nem kizárt, hogy én készítettem. Rémlik, hogy voltam egy pesti galériában, ahol egy magyar tollgyűjtő kiállítását nézhettem meg, de sem az időponttal, sem a hellyel kapcsolatban nincsenek konkrét emlékeim. Talán annyi, hogy vagy a galéria, vagy a gyűjtő neve volt Kovács. Az rémlik még, hogy egy olyan telefonnal fényképeztem, ami már rég nincs meg.
"Végül lenne itt néhány kép a töltőtollaimról, de nem engedik feltölteni."
Talán a fórum méretkorlátot szab a feltölthető képeknek. Kisebb felbontásban talán engedné. Az is lehet, hogy miután kiválasztottad és feltöltötted a képet, nem nyomtad meg a beillesztés gombot, ami a feltöltés ablakból átmásolja magába a kommentbe.
"A születési éved láttán kicsit meglepődtem, mert idősebbnek gondoltalak."
Én is idősebbnek érzem magam. Brutális munkákat végeztem, háromszoros tempóval éltem, és azt hittem, ezt örökké bírni fogja a szervezetem. Nem bírta. A jobb írószereimet abban az időszakban tudtam beszerezni, amikor külföldön dolgoztam, majdnem korrekt fizetésért. Sokat kellett utaznom, a repülőtereket pedig olykor átalakítják, olyankor bezárják a vámmentes boltokat, de előbb kiárusítják a készletet. Így tudtam feleségemnek töredék áron Caran d'Ache Madison töltőtoll - golyóstoll - mechanikus ceruza triót venni, nagyon szép kivitelben. Hasonló módon jutottam hozzá egykori kedvencem, a Tombow 707 Zoom különböző változataihoz, köztük a jubileumi ezüst - arany színű változathoz is. A gold filled Cross készletemet egy amerikai professzortól kaptam ajándékba. Ő nyugdíjazásakor kapta, de ki nem állhatta a Crosst :-) .
Én nem vagyon olyan kitartó töltőtoll elemző - teszter - gyűjtő, mint te vagy. Az utóbbi jópár évben az életemért küzdöttem, annyi energiám jutott a tollakra, hogy kitisztítva - kiszárítva tegyem el őket. Egy majdnem végzetes súlyvesztés kapcsán kaptam egy memóriatörlést is. Olyan emlékeztetők, mint az írásaid adnak kapaszkodót, hogy egy-egy régi kedvenc témámban visszaemlékezzek dolgokra.
A születési éved láttán kicsit meglepődtem, mert idősebbnek gondoltalak. Ezek szerint csak 5 évvel vagyok fiatalabb...
Vidéki kis településen élő szüleim anyagi és társadalmi helyzete nem adta meg nekem azt a lehetőséget, amit te kaptál. Ennek hatása máig érződik, mert az elmúlt 4 évben (mióta az őrület tart) én inkább az olcsón elérhető töltőtollakból vettem sokat és nem a drágább kategóriából kevesebbet. Viszont így közel 200 db töltőtollat volt szerencsém kipróbálni. Volt köztük néhány nagy nevű és jó minőségű töltőtoll is. A szerencse hozzásegített néhány használt, de jó állapotú Montblanc, Parker Pelikan, Platinum, Sailor, LAMY és még sorolhatnám töltőtollhoz, melyekből néhánynak arany hegye van. Szerencsére elég sok régi magyar gyártmányú töltőtollhoz is hozzájutottam, ami köztudottan a kedvenc. A megszerzett töltőtollak egy része hiányos vagy romos állapotú, de még így is sokkal több szépen író, jól működő tollam van, mint amennyit rendszeresen használok is. Szeretek foglalkozni velük. Tisztogatom őket, a neten kutatom a fellelhető információkat és írogatok velük. Leginkább csak úgy magamnak, mert a dolgos hétköznapokban egyre kevesebb lehetőség adódik a kézírásra.
És keresem azok társaságát, akik szintén kedvelik és használják a töltőtollakat. Ezért is vagyok itt. Sajnos elég ritkán látogatott ez a fórum. A nagyobb közösségi oldalakat tudatosan kerülöm, mert tudom, hogy abban elmerülnék...
Szóval örömmel olvasok olyan személyes élményeket, történeteket, amik a töltőtollakkal kapcsolatosak, de szívesen segítek azoknak is, akik nem rendelkeznek elegendő információval a témában. Nem vagyok ugyan nagy szakértő, de akik tőlem sokkal többet tudnak azok ritkábban járnak erre.
Végül lenne itt néhány kép a töltőtollaimról, de nem engedik feltölteni. Ha rájövök mit csinálok rosszul, feltöltöm azokat is.
Cross tollaim - ceruzáim, amik soha nem hagytak cserben. Century II golyós- és töltőtoll, Century Classic golyós- és töltőtoll. Már az alap Century Classic ceruza is nagyon ötletes azzal, hogy két irányba tekerve az írószer alját és tetejét más-más funkciót kapunk, de a gold filled készlet ceruzája igazi különlegesség. 0,9 mm-es hosszú grafittal működik, és a Cross régesrégi propel-repel technikáját használja. Egy irányba tekerem - kitolja a hegyet a tekeréssel arányosan, másik irányba tekerem, visszahúzza.
Kedves Laci, örülök, ha tudok olyat írni, ami valakit érdekel. A kor nem érdem, 1960-ban születtem, és mérnök szüleim mellett természetes módon vettem magamba a jó és különleges írószerek szeretetét. Sajnos már egy ideje nem sokat írok kézzel, oldalak ezreit billentyűzeten termelem. Feleségem viszont intenzív kézíró, neki még szebb gyűjteménye is van, mint nekem.
Ami ma a Lamy Safari (elérhető árú, jó minőségű töltőtoll), az volt egykor a Parker Vector. Egyetem alatt többet is elszaggattam, mindegyiknek tintás kéz lett a vége, és előbb-utóbb megelégeltem. A Safarival nincs sok tapasztalatom, de van itthon egy-két igazán jó töltőtoll. Ha ezekkel találkoztam volna anno, nem szerettem volna ki a töltőtollból évtizedekre.
Amerre jártam, onnan próbáltam olyan tollat hozni, ami a helyre jellemző. Egyszer Atlantába vitt a munkám, ahol egy irodaszer-boltban bóklászva hihetetlen Cross akciók voltak. Korábban kifejezetten ellenszenves volt számomra a Cross, de vettem párat, kipróbáltam, és úgy döntöttem, barátaimnak, a családnak is Crosst hozok ajándékba. Nagyon megbízhatóak voltak, ötletes megoldásokkal. A Century II töltőtollamat viszont már itthon vettem, az Office Depot-ban. Amikor kijött a Cross ATX sorozata (nem tetszik), 8000 Ft-ra leértékelték a Century II töltőtollat, ráadásul aranyozott heggyel. Lecsaptam rá, és az lett legeslegjobb töltőtollam, soha nem lettem tintás tőle, még utazásnál sem. Most már húsz éves, kopott, de még mindig megbízhatóan ír. Feleségem legjobb töltőtolla egy Caran d'Ache Madison, az egy álom. Jó régen kapott tőlem és fiamtól egy piros lakk - arany szerelvények kialakítású Parker Rialto készletet, az is szuper volt. Használja ő is a Safarit, és kis kedvence egy átlátszó Kaweco Sport töltőtoll, F-es heggyel. Legrosszabb töltőtollam egy Parker Sonnet volt, a jók között szerepelt a Rotring 600, és van egy Faber Castell Ambition-öm is, ami viszont akkor jött, mikor már nem írtam intenzíven kézzel. Vannak még érdekességek, például egy Harley Davidson, aminek a kupakja dugattyút formáz, masszív darab.
Nagy örömmel és kicsit irigykedve olvasom hozzászólásaidat, mert olyan dolgokról írsz, ami szerintem sokunknak nem adatott meg. A '70-es évek elején, amikor én még a csattogó lepkével szaladgáltam, Te már a Parker szuper golyóstollával írtál és tudtad, hogy az szuper. Kérlek írj még hasonló élményeidről, hátha más is szívesen olvasná.
Az én írásom egy olyan személynek szól, aki határozott elképzelésekkel, de kellő tapasztalat híján kíván a töltőtollal való írással megismerkedni. Legalábbis nekem ez jött le. Röviden és tömören igyekeztem megerősíteni elhatározásában és segíteni a kezdeti lépések megtételében. Hiszen ezért fordult hozzánk.
Anyagi helyzetét nem ismerjük, de első töltőtollnak semmiképpen nem javasolnék 10.000 ft-nál drágább tollat venni, és ezt ő is tudja. Ha ráérez az ízére és megtetszik neki a töltőtollal írás élménye, majd eldönti, milyen tollat vesz még. Esetleg ismét megkeres bennünket és kikéri a véleményünket további töltőtollak vásárlásához. Remélem, megosztja velünk kezdeti és későbbi tapasztalatait! Kíváncsian várom.
Szervusz Laci, csak a történelmi hűség kedvéért említem meg, hogy voltak olyan golyóstollak, melyekkel az írás ugyanolyan könnyű volt, mint a töltőtollal. A hetvenes években, és egy darabig még utána is kedvencem volt a Parker Extra Fine golyóstoll betét, legjobban szerettem a rendkívül karcsú, elegáns vonalvezetésű Classic-ban használni. Ha a sarkánál fogva lelógattam egy A4-es lapot, a Parker Extra Fine úgy is tudott rá írni, a lehelletnél is gyengédebb nyomással. Jóval később, az OHTO ceruza formájú, fa burkolatú Needle-Point NBP-297 tollával volt hasonló élményem.
Sajnos a Parker csődbe ment, kétszer kapott új pénzügyi beruházót nem a tollas szakmából, első dolguk volt, hogy az ilyen finom dolgokat megszüntették. Nincs már Classic, nincs XF-es betét, nincs arany hegyű golyóstoll-betét sem, és sok modellt is megszüntettek, mérsékelték minőségét.
Szeretem a töltőtollakat is, kedvencem egy Cross, de van Lamy Safari-m is, többféle heggyel. Az F tényleg jó választás.
Üdv a fedélzeten! Örülök hogy ismét nő a töltőtollal írók száma.
Golyóstollal írni jó és praktikus, töltőtollal írni élmény.
Régi korok tradíciója elevenedik fel írás közben...
Töltőtollal az írás technikája is más:
Ahhoz, hogy a golyóstollal vonalat húzzunk, a golyót görgetni kell a papíron. Ehhez némi nyomás szükséges, hogy a golyó gördüljön.
Egy töltőtollból a tinta a kapilláris hatás miatt magától kezd folyni, amikor a hegyét a papírhoz érintjük, tehát nem szabad rányomni!
Némi gyakorlás után, kis odafigyeléssel ez természetessé válik.
A LAMY SAFARI (F)-es heggyel szerintem nagyon jó választás. Amikor a profik kezdőknek ajánlanak töltőtollat, ez mindig az elsők között szerepel. Hétköznapi használatra tökéletes kis toll, kiváló német minőség, ergonómikus kialakítása segíti a toll helyes fogásának elsajátítását. Rengeteg színben elérhető, óriási a választék és nagyobb magyar írószerboltokban is kapható. A tinta tárolása viszont a standard európai szabványtól eltérő méretű patronban vagy a LAMY konverterében történik. A neten sok videó található, ahol ezt is megmutatják a tollat bemutató tollguruk. Nekem is van ilyen tollam, javaslom kezdő tollként.
A LAMY JOY szintén jó minőségű töltőtoll, de az 1,1 mm-es hegy jóval vastagabb vonalat húz, amivel nem könnyű a szokásos írás, inkább a kalligrafikus írásra alkalmas. Vásárlás előtt javaslom a kipróbálását, ne otthon derüljön ki, mit is tud ez a toll.
A tintaadagoló nekem a toll hegye alatt található kis műanyag alkatrész, ami a töltőtollban gyárilag benne van.
További hasznos információkkal is szívesen állok rendelkezésre, az e-mail címem publikus. (Buta kérdés nincs, csak buta válasz. Kérdezz bátran!)
Kívánom, hogy legyen sok örömöd a töltőtollal írásban!
Korábban nem használtam töltőtollat, de úgy döntöttem, hogy szeretném kipróbálni :) A munkám révén elég sokszor írok alá, eddig csak gagyi golyóstollaim voltak. A választásom (egyelőre) egy LAMY Safari (F) és egy LAMY Joy (kaligráf heggyel, 1.1mm) tollra esett.
De lenne néhány kérdésem, mielőtt megrendelem.
A két típus között egyáltalán van különbség? :D
Jól gondolom, hogy ezeket nem patronos, hanem üveges tintából kell tölteni?
Találtam olyat is, hogy tintaadagoló...ez is kell hozzá mindenképp, ugye?
Bocsánat, ha butaságokat kérdezek :) A segítségeteket előre is köszönöm!
Szívesen. ma leadom, s bármikor átadják. Én most külföldre készülök, ha visszajöttem jelzem, s akkor tarthatunk egy tollügyi megbeszélést. A töltőtollakon kívül még van néhány írószerem raktáron, mivel vonz a múlt, főleg, hogy már magam is annak része vagyok. A töltőtollakra vonatkozó ismeretei meg hasznosak voltak számomra, valószínűleg fogok többször jelentkezni szaktanácsért.
Köszönöm szépen, de mint említettem, ez nem működő toll, így nincs csereértéke. Én a Néplapnál dolgozom, s az egyszerűbb ügyintézés érdekében holnap délutánig leadom Minarik Laci névre a Néplap piacnál levő irodájába egy borítékban. Ettől függetlenül egy alkalmas időpontban tarthatunk kölcsönös tollszemlét, bár nekem ennyi az összes készlet, amit lefotóztam. Ráadásul olyan bogaram is van, hogy például a leveleimet még a régi mártogatós pennával írom alá, amihez magam csináltam a tintát vizes diópácból, desztillált vízből és tapétaragasztóból. :-)
Ha tud vele valamit kezdeni a garázsban talált régi Pelikánt szívesen odaadom ajándékba, mert én nem tudom használni, javítani meg pláne nem, így csak van. A többihez vagy érzelmi kötődésem van, vagy használom őket.
Mint már említettem mindenevő vagyok. Igaz, 4 év kitartó gyűjtögetés és 150+ mindenféle töltőtoll után már meggondolom milyen tollért adok ki nagyobb összeget.
Köszönöm szépen, de nem merem szétszedni. Inkább meghúzogatom írás előtt, míg beindul. Egyébként milyen tollakat gyűjt? csak használhatót, vagy oylan is érdekli, ami nem működik, de régi?
Sajnálom, hogy a javasolt módszer nem hozta meg a várt eredményt.
A következő javaslatom/ajánlatom, hogy próbáljuk ki a tollban az én tollaim hegyeit. Szívesen kölcsönadom őket, hogy megtudjuk, okozhatja-e a hegy kialakítása a gyors kiszáradást.
Bizonyára nem lakunk messze egymástól... (E-mailben egyeztethetünk helyszínt és időpontot.)
Sajnos a gyenge felbontás miatt nem könnyű alaposan szemügyre venni a tollakat, de ami látszik az tetszik.
Szép kis gyűjtemény. Gratulálok!
A Hellemann-t továbbra sem találom a neten írószerekkel kapcsolatban. A Heilemann-ra viszont van találat. Ez a cég viszont csak fa testű, modern golyóstollakat készít...
Garázs pakolás közben talált toll. Sajnos sérült, a kupak repedt, a hegy befogó részől lepattant egy kis darab. A kupakon Palikan DRP, a hegyen Iridium Tipped USA felirat. Nos, ezek vannak :-)
A szolnoki német használtcikk boltban pár forintért vett Pelikan Silvexa Germany feliratú patronos toll. A hegye törött volt, polírpapíron vágott hegyhez hasonló formára csiszoltam, barna tinta van benne, olyan vonalat húz mint a régi iratokon látható lúdtollas írásé.
Kedves Minarik Laci! Küldöm a képeket, de sajnos csak nagyon gyenge minőségben tudtam őket elkészíteni.
Az első a gyűrűjén a Hellemann Germany feliratot viseli, fémházas, patronos, a hegyen semmi felirat nincs. Az ostor utcai német használtcikk boltban vettem pár forintért. Szépen és azonnal ír, ha előveszem.
Nagy örömömre szolgál, hogy élénkült a látogatottság...
Az érdeklődés egyik iránya a töltőtollak működése felé terelődött, ami a engem is érdekel.
Eszembe jutott, hogy korábban olvastam egy blogot, ami komoly szakmai ismeretekkel szolgált a témában.
Újra felkerestem a webhelyet és alaposabban beleolvastam. Igazán érdekes és sok hasznos információt tartalmaz a töltőtollakról. Jó szívvel ajánlom minden töltőtoll barátnak.
Nekem is van olyan Hellemann töltőtollam, ami bármeddig tartja a tintát. Így olyan munkamegosztás van közöttük, hogy ha hirtelen akarok írni ezt veszem elő, ha van időm piszmogni vele, akkor a másikat, mert szépen fog, meg koromnál fogva is vonzódok a retróhoz. :-)
Vannak tollak, amik nagyon gyorsan beszáradnak, míg mások hónapokig is bírják használatlanul, és rögtön jól írnak. Nálam a két véglet a Parker Sonnet matt króm töltőtollam, ami beszárad, mire felemelem az első tollvonás után, és a Cross Century II, ami már évtizedek óta hű társam akkor is, ha hosszabb ideig nem fogom a kezembe.
Két szép ceruza egymás mellett. A Tombow a világ egyik legjobb ceruzája, a Toison d'Or pedig a Koh-i-Noor Hardtmuth legjobb modellje. Sajnos nem ismerem a történetüket, és hogy miért hasonlítanak, és hogy melyik volt előbb. Ha esetleg tudtok a két ceruza hasonlóságának okáról, megírnátok?
Ennél a kínai töltőtollnál elég egyszerű leellenőrizni, hogy a feltevésem megállja-e a helyét. Mivel a kupak pereme eleve fémből van és a fogó rész anyagánál sem várható károsodás, én egy szigetelőszalag csíkkal (pl. cellux) lezárnám a kupak és a fogó rész közötti rést valahogy így:
A klipsz rögzítésénél lévő nyílás nálam nincs hatással a tömítettségre:
A teszt ideje legyen mondjuk 1 hét. A toll tárolása a megszokott vízszintes helyzetben. Ha ennyi idő után a tollból azonnal folyik a tinta, a hiba oka a tömítetlenség: a kupak menetes része nem zár légmentesen. (Mondjuk egy 60 éves kínai töltőtollnál ez nem lepne meg.)
Ha a toll egy hét "elzárás" után is hozza a hibát, folytathatjuk a kisérletezést...
Kedves Minarik Laci! Arról a kínai tollról van szó, amiről már váltottunk levelet. Én kb. három éve használom, de nem rendszeresen. Gumiharangos töltésű, s harang új rajta, egy gyűjtőtől kaptam hozzá egyet, mert a régi már tönkrement. Mindegyik tollamat vízszintesen tárolom, régi késbakokat használok hozzájuk tartónak. A méretet nem tudom szakszerűen megadni, közepes vastagság lehet. Szívélyes üdvözlettel Landtorpedo
Remélem profi szakértők megmondják majd a tutit, de addig is álljon itt az én véleményem:
Az "Utána szépen fog." nekem azt sugallja, hogy a kupak nem tömít tökéletesen és a tinta idővel elpárolog az adagoló és a hegy közötti szűk résből. Amint azonban a hegy egy kicsit eltávolodik az adagolótól, a tinta rövid idő alatt kitölti a rést és megindul a folyamatos tintaáramlás.
"Mit lehet kezdeni?"
Ehhez a kérdéseim vannak:
Milyen márkájú a toll és mennyi ideje van használatban?
Milyen vonalvastagság jellemzi a hegyet? (Nálam egy EF-es hegy gyorsabban kiszárad, mint egy M-es.)
Használaton kívül a toll heggyel felfelé vagy lefelé van tárolva?
Milyen a tinta töltő/tároló rendszere?
"Más tintamárka?" Szerintem a Pelikan jó minőségű tintákat gyárt és elég nedvesek, hogy ne okozzák a leírt hibát.
Még egy szakmai kérdésben szeretnék segítséget kérni a tisztelt fórumtársaktól. Az íróasztalomon fekszik betöltve három töltőtoll, amiket gyakran csak napok múlva használok. Kettő azonnal fog, amikor írni kezdek velük, de az egyiket előbb meg kell húzgálni kicsit papíron, hogy beinduljon. Utána szépen fog. Mindegyikbe Pelikán tintát használok. Mit lehet kezdeni az akadozva induló tollal? Esetleg más tintamárkával kisérletezzek?
Nagyon szépen köszönöm a részletes és pontos választ. Örülök neki, mert megkedveltem ezt a tollat. Az enyém sötétszürke, egyébként teljesen megegyezik a képen látható vörös tollal.
Szerintem szentségtörésről szó sincs, hiszen a topikot nyitó kheiron egyszer kinyilvánította, hogy itt mindenről lehet írni, ami nyomot hagy a papíron.
Nekem is van két ilyen töltőtollam, mindkettő bordó színű, de eltérő a hosszúságuk. Az egyik gumizsákja szétporladt, a másiké mintha új lenne.
Úgy tudom, hogy HERO LUCKY a márka, 12k aranyból van a hegy és egy SHEAFFER tollról "vettek mintát".
Az 1960-as években Magyarországon is kapható volt, ezt mindkét tulajdonos megerősítette, akitől kaptam.
Nos. Egy 1961-es PETŐFI NÉPE újság hirdetése szerint a magyar Extra és Atlas töltőtollak 65 Ft-ért, a Favorit töltőtoll 75 Ft-ért, a Junior töltőtoll 80 Ft-ért volt kapható. Ugyanebben a hirdetésben konkrétan meg nem nevezett kínai töltőtollak 185 és 312 Ft-ért voltak említve. Hogy ez volt-e valamelyik, azt nem tudom, de az árak aránya a kínai tollak értékét jól mutatja.
Szerintem a mi tollaink is menő tollak lehettek annak idején (is).
Tisztelt Fórumtársak! Gyanítom, hogy kínai töltőtollal előhuzakodni szentségtörés, de hátha valakitől kaphatok felvilágosítást a kérdésemre. A mellékelt képen láthatóhoz hasonló tollat kaptam egyszer valakitől, s kíváncsi volnék, hogy annak idején, amikor még árulták milyen minőségnek számított? Elég szépen ír, néha van olyan gond vele, hogy kicsit járatni kell a hibátlan írásképhez.
Néhány hónapja kaptam egy szép régi töltőtollat. Azóta sikerült egy hozzá való patronnal írásra bírni, kihagyás nélkül és nagyon finoman siklik a papíron. Próbáltam a neten utánanézni, de nem találtam semmit. Esetleg valaki felismeri? Made in Germany, és egy N betű a toll részén...
Korábban már írtam egy választ, de a fotó feltöltés során eltűnt a szöveg. Most ismét megpróbálom...
-> Örülök, hogy mégis meglett a PAT-PEN 200! Kicsit aggódtam, hogy más vette meg. (A gyűrű hiánya nekem fel sem tűnt.)
-> A "más tollakat vásároltam meg" témakörben szívesen megnéznék néhány fotót az új szerzeményekről. Köszi előre is.
-> JUNIOR: a mellékelt fotón látszik, hogy az ICO gyártotta. Hogy mikor, azt nem tudom. Az anyaga, a dizájn és a minőség valóban azt az időszakot sejteti, de én inkább a 80'-as évek elejére tenném a gyártás idejét. Akkor már középiskolás voltam, de nem emlékszem a tollra, igaz akkor még nem is érdekelt a téma (Állítólag Édesanyámé volt a toll és egy fiók mélyén lapult 2018-ig.). Később, a 80'-as évek közepén, főiskolás koromban már volt saját töltőtollam, de nem ez. A 90'-es években is használtam töltőtollat, és ez akkor sem került a kezembe. Tehát kicsivel korábbi darab lehet.
Örülnék, ha valaki megmondaná az igazságot...
A táblázat létrehozása jó ötlet és bizonyára sok időbe telik az anyaggyűjtés (tudom magamról). Ha tudok, szívesen segítek. Én egy kiterjedt mappa-rendszerbe archiválom a témába vágó képeket és szöveges dokumentumokat.
Az Etelburg r.feather tollrendszerről már olvastam korábban is, de a Digital Pasts Analog Futures töltőtoll projektről most hallok először. A címben szereplő felszólítást azonnal magamra értelmeztem, mivel kiemelten kedvelem a magyar gyártású töltőtollakat. A lelkesedésem viszont gyorsan alábbhagyott, amikor a webshopban szembesültem a mindennapi használatra szánt "tömegtoll" árával:€189,23.
Kérdéseim a mostanában ide látogatókhoz:
- Van valakinek a Megyeri Gábor-féle tollak valamelyikéből? Ha igen, mi a tapasztalata, véleménye?
- Csak nekem tünik magasnak egy mindennapi használatra szánt tömegtoll árfekvése?
Mondanak ilyeneket, de nem igaz minden emberre. Vannak emberek, akiknek egy tárgy semmit nem jelent, csak ha a használatának haszna van. És vannak olyan emberek, mint én, akinek a tárgyak beszélnek, történeteket mesélnek. Hiába nem használtam évek óta, hiányozna, ha nem lenne, vagy mert egy számomra fontos emberhez kapcsolódik, vagy mert egy számomra ismerős és érdekes történet kapcsolódik hozzá. Tapasztalatból beszélek, egy amnézia után az ilyen tárgyak segítenek visszavezetni az elveszett múltba. Ott van például a Tombow Zoom 707 toll és ceruza. Egykor design nagydíjat kaptak, és én is használtam őket, intenzíven. Egyszerűnek tűnik, de elképesztően precízen és gondosan elkészített darab, és bár látszatra a használhatatlanságig vékony, valójában ahol fogom, pont olyan vastag, mint egy Parker Classic, a Jotternél soványabb golyóstoll, amit nagyon szerettem, míg el nem vesztettem. Szóval van a Zoom 707, 1987-es tervezés, '88-ban jutott el Európába. A betétje mellesleg jobb volt a Mont Blanc Meisterstück Mozart betétnél. 1998-ban már Párizsban dolgoztam, és a cég számára nagyon fontos feladatra küldtek Brüsszelbe. Hazafelé jövet időben kiértem a reptérre, volt időm nézegetni, és az egyik boltban találtam egy számomra ismeretlen, arany-ezüst Tombow Zoom tollat. A nagy sikerre való tekintettel 10 éves jubileumi kiadást készítettek, ez volt az. Jó ideje nem használtuk, de elég mérges lennék, ha valaki kidobná.
Egy töltőtollas fórumon azt írták, ha egy hónapig nem veszed kézbe valamelyik töltőtollad, nincs rá szükséged. Válj meg tőle! Add el vagy ajándékozd valakinek! Okozz ezzel örömöt annak, aki esetleg pont erre vágyik.
(Nálam most jött el ennek az ideje. Komoly leépítést határoztam el, de a magyarokat megtartom.)
Igmerős történet :) . Évek óta járok heti 2x bolhapiacra. Ami az ember fejéből kipattan, az biztos hogy felbukkan előbb vagy utóbb. Ez a töltőtoll, íróeszköz gyűjtés csak néhány hónapos hóbort, de igy is sokat otthagyok és már most több van mint amire valaha szükségem lesz.
A bolhapiac egy gyűjtőnek a legjobb hely a világon (ha nincs pandémia). A mondás szerint ott a sz@rtól a repülőig minden van. És ez így igaz. Töltőtoll is van. Minden féle. Eddig én is sajnáltam otthagyni ezeket a "kincseket".
140+ töltőtollnál már kezd az egóm jóllakni, már tudok nemet is mondani...
Egy idő után már megismernek az árusok is és Neked hozzák a "szajrét". Kitartás, és meglesz az Art Pen is!
Barna tintát szeretnék venni. Valami olyasmire gondoltam, ami arra emlékeztet, mintha egy sötét tinta már kifakult volna. De azért még a jól olvashatóság határán innen, és viszonylag elfogadható száradási idővel, elfogadható áron.
Az a baj, hogy monitoron (főleg kalibrálatlan monitoron) elég nehéz megítélni színeket.
Van valakinek esetleg tapasztalata? Tudnátok ajánlani valamit?
Keresem a neten a Lamy Ratio 79 CF-et. Lamy Ratio 49 CF van több is és erősen hasonlítanak, de 79-et nem találok. Honnan tudni, hogy 79-es? Az előző tulaja mondta vagy a tollon is rajta van valahol?
A LAMY-val kapcsolatos aggályaidat meg tudom érteni. Nekem is vannak tollaim, amiket azért használok ritkán, mert a fém kupak összekarcolja a műanyag fogórészt. (Ezért is szeretem jobban a csavaros kupakot.)
Az egyik ilyen tollam pl. egy Parker 45 Flighter GT. Nagyon hasonlít a Tiédre.
Az enyémen a MADE IN U.K. fölött a IIIP dátumkód látható ami 1997. I. negyedévi gyártásnak felel meg és a szár vége nincs külön anyagból, mint a Tiédnek.
Ilyen. Ezzel nagyon könnyen lehet írni. Sokkal jobb, meg kényelmesebb, mint a többi. Bár a Lamy -t még nem próbáltam, sajnálom összekenni ( dugattyús).
Sok tollam nincs, csak egy Parker Vector (francia), Parker 45, Lamy ratio 79 cf meg egy Pelikan vmi, amiről nincs kép mert ezt használom a munkahelyen. Csak langyos vízzel tisztítom a tollakat, a CAW'S -ot azzal se nagyon, az kb ilyen állapotban volt.
Örülök, hogy újabb taggal bővült nem túl népes táborunk.
Érdekes és különleges ez a toll, nem nagyon találtam infót róla a neten.
Láthatnánk a többi kincsedről is képeket? ezek után nagyon kíváncsi vagyok...
(Egy óvatos jótanács: Ha esetleg kezdő vagy és nem vagy még jártas a régi töltőtollak tisztításában, használatában légy nagyon óvatos és körültekintő! Nagyon könnyen helyrehozhatatlan károkat tud okozni az ember, ha nem megfelelő tisztítószert, eszközt, feszítő- csavaró erőt stb. használ. Egy akár 100 éves tollal roppant óvatosan kell bánni. Ahogy a többivel is...)
Az utóbbi időben megtetszettek a tollak és töltőtollak. Sikerült is néhányat beszereznem, köztük egy CAW'S "SAFETY" 313 -at. Ez mennyire számít ritkaságnak?
Köszönöm szépen kedves válaszaidat. Nálam is a Parker Quink volt a leggyakrabban használt töltőtoll tinta. Amikor meglódultak az árak, és elkezdett elfogyni a pénzem, akkor kezdtem olcsóbb megoldást keresni, és találtam rá a Pelikan 4001 Royal Blue-ra. Ez egy kimosható tinta, ha esetleg baleset történne, és ha beszáradna, a tollból is könnyű kimosni.
Amikben nem csalódtam, azok a Zebra, a Faber-Castell, Caran d'Ache, Ohto. Ezek közül talán a Zebra a legalacsonyabb árkategória, de mindeddig hibátlanul működött, akár mondjuk egy Zebra F301 Compact-ban. Ez a toll angol kifejezéssel egy understatement, sokkal jobb, mint aminek látszik.
A Faber-Castellnek nagy választéka van Parker stílusú betétekből, mióta a Parkerek elkezdtek folyni, a Parker tollaimba is Faber-Castell betétet teszek.
A Caran d'Ache-ról az a hír járja, hogy nagyon drága, de a 849 erre rácáfol. Ugyanaz a Goliath betét van benne, mint a tényleg drága Ecridorban, és a 849 egy rendkívül megbízható, teljesen fémből készült toll, a legjobb betéttel, amit valaha használtam.
A Cross tollak nálam nyertek a megbízhatósági versenyben. Se nem olcsók, se nem cool a formatervük, de akár a Century Classic, akár a Century II nagyon megbízhatóak, elég jó betéttel.
A kupak nélküli rollertollak szülőanyja és királynője az Ohto, ami nekem van, azzal úgy lehet írni, mint anno a legjobb XF-es Parker betéttel annak fénykorában. Elég érinteni a papírt. Nekem ilyenem van, igaz nem kék, hanem fekete betéttel: https://sklep.escribo.pl/en/ohto/971-ohto-needle-point-blalpoint-pen.html
Tudnátok ajánlani valami olyan nem elszállt árú tollbetétet (tollat) aminek szép világoskék az írásképe, vékony </=0,5mm körüli a vonalvastagsága, mégis könnyen fut a papíron, nem karcolva, kihagyásokkal?
Mind a Z50 és Z52 Fine heggyel van, de nekem a Z52 lx nem olyan karcos, lehet csak kifogtam, de nekem LX gördülékenyebben ir. :-)
Amúgy Művészek Boljában kár hogy már nincs TWSBI ECO, én anno Hollandiából rendeltem, iszonyatosan nagyon jó töltőtoll, nagyon minőségi, tekerős és sok tinta belefér. Csak ajánlani tudom. :-)
Az LX 52-es hegyed az milyen vastagságú? Mert az M-estől elvárható, hogy kevésbé legyen "karcos", de ha az is F-es, és jól érezhető a különbség, akkor tényleg megéri az extra árat (az F Z50-hez képest).
Igen, Mudrák Béla művészek boltját ismerem, jó sok Platinum tollat és tintát vettem már náluk (online). Jelenleg tollból és tintából is több van, mint amennyit használok, de inkább ilyen békés szenvedélye legyen az embernek, mint valami, ami az egészségre káros.
Szia Iván. Én elégedett vagyok a tollal, Al Star-omra én is anno F Z50 hegyet rendeltem, de nekem ez az Lx Z52 simábban ír, nem olyan karcos mint a Z50, jobban bejön. Anno még a Művészetek Boltjában vettem pár tintát, ajánlom, ha kell valami onnan szólj, néha járok Budaörsön és onnan közel van. https://www.muveszekboltja.hu/
- Én eddig a profi és az amatőr kategóriákat figyelembe véve soroltam magam az amatőrök közé. A harmadik kategóriáról megfeledkeztem, de teljesen egyetértek Veled. Vissza is minősítem magam a hobbista kategóriába...
- Bizonyára van abban valami pozitív, ha egy töltőtollat gyártó cég a saját tintáját ajánlja a termékeibe. És ez jól is van így. De kisebb cégeknek nincs saját tintája, illetve más tintát gyártók ajánlatai "ingerelhetik" az eltérő tollmárkák tulajdonosait is: ezt is ki kell próbálni... A Parker Quink egyébként nekem eddig a tisztítási képesség miatt hozzáadott adalékanyagal kiegészített "alap" Parker tintát jelentette. Még nem próbáltam.
- Örülök, hogy jól vagy. Rendszeres és tartalmas hozzászólásaid emelik a topik színvonalát.
- Nagyon érdekesnek és ötletesnek tartom a feleséged oktatás-módszertani megoldásait. A videó megosztón a profi töltőtoll tesztelők egy része is használja ezt a kamera állást.
.Az amatőr szót én a fotósok analógiájára használtam, amatőrnek már az számít, aki következetesen halad az útján, egyesületi tag, pályázatokon vesz részt és eredményt is ér el. Ahhoz képest hobbyfotós vagyok, talán érthető az analógia.
.A Quink-ről csak az ára térített el, meg az a megrögzött szokásom, hogy a tollakba olyan márkájú betétet / tintát teszek, mint a toll maga. A Parker töltőtollaim pedig minőségben messze elmaradnak a többitől. Azért van még egy fél üveg nekem, meg a feleségemnek is van egy kis türkíz Quinkje.
.Amivel foglalkozom, az rendben van, úgy vélem, az agyam nem szenvedett fizikai sérülést. A legmélyebb családi emlékeim hamar visszajöttek, és a többi is a napi rutin követésével. Az olyan hobbykkal, melyekkel nem foglalkozom most aktívan, nem naprakészek az ismereteim.
.Feleségem az órán ír, minden órán új anyagot, a beszéd ütemében. A diszlexiás gyerekek sokkal jobban tudják követni, érteni a papíron végzett munkát, mint a táblaképet, hiszen ők is úgy dolgoznak, mint amit a tanártól látnak. A tanulók is megmutathatják munkájukat a többieknek. Kamera figyeli az asztalt, annak képét vetíti az ernyőre. Vannak követők, évekig ceruzával művelte ezt a műfajt, a minőségi ceruzái népszerűek lettek a gyerekek közt. Többnyire Faber-Castell.
.slr az én nickem volt, ha nem is az elejétől, de elég korántól itt vagyok. A nickemet kék azbeztre változtattam, ebben segítettek a modik. Amikor a katasztrófát és kértem a visszaváltoztatást, már nem működtek együtt.
Nem könnyű nekem a fórumok rövid, tömör fogalmazása, de törekszem rá és igyekszem OFF-mentes lenni.
- Szívesen próbálok segíteni bárkinek, aki kéri, örömmel teszem.
- Lelkes = 3 éve rengeteg időt töltök a töltőtollakról szóló információk gyűjtésével, minden érdekel, ami az utamba kerül. (Ezért is vagyok itt naponta többször is, hátha valaki benéz és mond valamit.)
- Amatőr = Az információkból csak kevés marad meg a fejemben és nem alkot rendezett egységet. A gugli viszont a barátom és sűrűn keresek rá dolgokra ismételten is.
- A Parker Quink tintáról azt olvastam, hogy azért fejlesztették ki, hogy megakadályozza a csatornák eldugulását. Ezért volt könnyű használnod. Érdemes lenne a sűrűbb tintákkal felváltva használni...
- Inkább az olcsóbb tintákat veszem, leginkább a Pelikan 4001-est, de a jóval olcsóbb M&M - Metzger & Mendle (A Müllerben árulják) sem okozott még problémát a tollaimnak.
- Az a memória törlés durva lehetett, de úgy látom sokat javult a helyzet.
- Örömmel hallom, hogy a feleséged a fiatalok körében népszerűsíti a töltőtollat. Vannak követői?
- Az órán is ír, vagy mindig előre elkészíti(tek) az anyagot? Mivel vetíti ki a szöveget? Én 2007 óta nem vagyok benne az oktatásban, akkor még a PPT és a laptop / projektor volt a módi nálunk.
- Töltőceruzáim ugyan vannak, de nem használom őket. Egy ideje már tervezem, hogy eladom őket azoknak, akik ezeket gyűjtik, de még nem jutott rá idő.
- És a végére egy remélem nem indiszkrét kérdés: Az a személy, akit a 70. hozzászólásban slr-nek szólít egy Törölt nick nem azonos Veled? Én eddig azt gondoltam, hogy a fórum kezdete óta jelen vagy...
Én még márciusban rendeltem ugyanezt a töltőtollat a Pirexnél: "LAMY studio lx, töltőtoll (M) all black (Limitált Kiadás) 66", akkor még 12.340 Ft volt az ára. Már akkor feltűnt, hogy lényegesen olcsóbban árulják, mint a nemzetközi piacon. (Lamy honlapja szerint a 89 €-s, azaz durván 30k Ft-os ajánlott árától nem szoktak ennyire durván eltérni.)
Helyből rendeltem hozzá F-es hegyet "LAMY cserélhető hegy (F) fekete színű, Z50", így van egy felesleges, soha nem használt M-es (fekete hegyem). Ez a prémium, Z52-es Lx hegy.
Győri vagyok, így néha rendeléseknél akár össze is állhatnánk. Van egy-két tinta, ami érdekelne. Pl. ezt Bécsben több üzletben is lehet kapni: Organics Studio Nitrogen - 55ml Bottled Ink. Sok YouTube videóban szerepel ez a ragyogó hatású tinta.
Ha ki szeretnél próbálni pár tintát, nyugodtan szólj. A tollhoz rendeltem T10-es patronokat: türkiz, fekete és kékes-fekete színben, illetve azóta rendeltem még tartályokat is: Lamy kék, fekete és türkiz színben, valamint Pelikan 4001 Brilliant-Red tintát.
Köszönöm szépen a részletes válaszodat, és a hivatkozott teszteket. Ha lelkes amatőrnek nevezed magad, én még az sem vagyok a töltőtollak terén. A tollaimba Parker Quink tintát tettem, és használtam őket, nem különösen foglalkoztam tintákkal mindaddig, amíg nehéz idők jöttek, és kerestem egy olcsóbb tintát magamnak. Amit tudtam, azt is elvitte egy memóriatörlés, elég vicces volt üres elmével újrakezdeni. Most inkább feleségem hűséges fegyverhordozójának nevezném magam. Régen őt nem vonzotta a töltőtoll, de mára nagyon megszerette őket. Tanárként már egy ideje elfordult a krétás táblától, és szembefordult a gyerekekkel. Papírra ír ceruzával és tollal, a papírt, vagy éppen kísérletet a falra vetíti.
Az órai munkára, amit a gyerekek is látnak kivetítve vagy szkennelve, M-es Lamy Safarival ír, mióta megleptem egy átlátszó tollal, és többnyire Pelikan kék tintával.
A Divine Pink (ami, mint a tesztekben láttad, nem egy halványrózsaszín, hanem egy erőteljes, különleges tinta) is egy ajándék része volt, együtt egy rózsaszín Caran d'Ache 849 töltőtoll - golyóstoll párossal. A különleges formájú üveget első nyitáskor kicsit megborítottam, amúgy ő hibátlan, egyszerűen csak felfigyeltem arra, hogy mennyivel viszkózusabb az általam használt tintáknál.
Feleségem, ha magának ír jegyzeteket, tehát nem fontos, hogy kivetítve erőteljes képet alkosson, egy átlátszó Kaweco Sport töltőtollal ír, F-es heggyel, ami igazán finom, vékony vonalat ír. Ez a toll kábé három éve dolgozik, és mióta a Kaweco saját (egyébként különleges és szép) tintájával töltöm, már háromszor kellett kitisztítanom, legutóbb a hegyet is kivettem belőle, mert az előző tisztítás után viszonylag hamar újra akadozni kezdett. Itt lettem figyelmes arra a viszkózusságra, amire már a Caran d'Ache tintánál is felfigyeltem.
Nem én írtam anno a tintákkal kapcsolatos esszéket a topikra, én tintában egyszerű gyerek vagyok, de a feleségem mégiscsak egy hölgy, és szereti a különleges színeket.
Én mostanában a grafitceruzákra kaptam rá, kedvenceim most a Faber-Castell 9000 és a hozzá kísértetiesen hasonló török ADEL 2000, ami kevés helyen kapható, de lényegesen olcsóbb, mint a Castell. Feleségem munkáit gyakran én szkennelem, a 3B-s Castell-lel írt szöveg gyönyörűen átjön a digitális világba.
Szeretném már az elején leszögezni, hogy csak egy lelkes amatőr vagyok. Szerintem ezt már mondtam korábban is...
Az említett tintákkal nem volt dolgom, a korábban már említett CROSS töltőtollakat nem volt szerencsém használni. A STYPEN Harley Davidson egy igásló, nekem nagyon bevált, nem válogatós a tinták tekintetében.
De. A Caran D'Ache Divine Pink Ink Review-t beírva a keresőbe profi tintaismerők tesztjeit hozta ki.
Ezt a három leírást néztem meg: első teszt - második - harmadik. Ezekben, - ha jól értettem -, leginkább a tinta neve és színe közötti eltérést firtatták leginkább...
A tinta egyébként elég gyorsan száradó, nem kenődik el, a víz jól oldja, ezért nem dugítja el az adagoló csatornáit, a gyenge minőségű papírok kivételével jól viselkedik a papírokon. Ezt olvastam tőlük a tintáról.
Azt viszont máshol olvastam, hogy a töltőtollal írásnak 3 fontos összetevője a töltőtoll, a tinta és a papír. Ne hagyjuk ki az író embert se, de itt erről nincs szó, hiszen már régóta ír töltőtollal.
Apropó! A tinták nedvességéről nem Te írtál ugyanitt korábban? A töltőtollak között is van nedves és száraz toll. Másoktól olvastam azt is, hogy egy féle tinta másik tollban teljesen másként viselkedett.
Szerintem érdemes lenne kisérletezni a tintával. Több tollban és eltérő minőségű papírokon kipróbálni, hogyan viselkedik. Illetve a megszokott tinták írásmintáját mellétenni, van-e jelentős eltérés. Lehet, hogy a toll és a tinta nem illik egymáshoz?
Azt viszont nem értem, mit jelent, hogy "a szokásosnál alaposabban és gyakrabban kell tisztítani."
Esetleg beszárad? Sokáig tartja magában a tintát mosáskor?
Kedves Töltőtollasok, kérdésem lenne. Évtizedeken keresztül Parker Quink és Pelikan 400 tintát használtam, eléggé hozzá vagyok szokva a viselkedésükhöz. Feleségem ír legtöbbet töltőtollal és szép tollai is vannak, vettem neki Caran d'Ache Divine Pink és Kaweco Midnite blue tintákat. Úgy tűnik nekem, hogy ezek sokkal viszkózusabb tinták, mint amihez én hozzászoktam. A Kaweco Sport F-es hegye olyan finom, mintha EF lenne, ezzel a sűrű tintával a szokásosnál alaposabban és gyakrabban kell tisztítani. Van ezzel tapasztalatotok? Normális, hogy ezek ilyen sűrű tinták?
Hello Laci. Örömmel olvasom hogy ennyi mindent adtak hozzá, nem is gondoltam volna, a tippet szívesen. :-) Pirex nagyon szuper, én Fine heggyel kértem, 5000huf lett volna plusszba a hegy, de ingyen tettek rá egy Fine. :-)
Én holnap hozom el a győri Arkadbol. :-)
Al-star-om van vagy 10eve, imádom, 2000 ára kicsit húzós, de erre a Studiora nagyon kiváncsi vagyok. :-)
A mai napon megkaptam a Herman Szép által ajánlott és azon nyomban meg is rendelt LAMY lx, STUDIO töltőtollat. Ezúton is köszönet Neki.
A PIREX Papír egyik ügyintézőjével történt telefonos egyeztetés során Ő mondta, hogy a tollhoz nem jár semmi más. Ezt írtam le korábban.
Ahogy az a mellékelt képeken is látszik, a tollhoz megkaptam a bemutató / teszt videókban is látható gyári dobozt, tájékoztató papírt és 1 db tintapatront. SŐT! Még egy eredeti LAMY konvertert is küldtek, amire Herman Szép is azt mondta, hogy konvertert nemigen adnak...
Szóval ezúton kérek mindenkitől bocsánatot, akit a korábbi kijelentésem megtévesztett.
Nyilvánvalóan nem a félrevezetés volt a szándékom.
A PIREX Papírt pedig jó szívvel ajánlom mindenkinek. Udvariasak, segítőkészek a dolgozók, a példa szerint megbízható cégnek találom.
A tollat még nem volt időm kipróbálni, de nincs kétségem afelől, hogy a már megszokott német minőséget kaptam.
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem az akcióra! Már meg is rendeltem egyet.
Szeretném azonban felhívni azoknak a figyelmét, akik ezután tervezik a vásárlást, hogy a Pirex ezért az árért csak egy csupasz tollat és egy LAMY patront ad. Nincs doboz, papír, konverter stb.
Mivel a LAMY Safari és az Al-Star már bizonyított nálam, ajánlom másoknak is.
Ez a töltőtoll azoknak is megfelelhet, akik a Safari-féle dizájnt nem kedvelik...
Kihasználatlanság miatt eladósorba került ezüst színű rOtring 600 töltőceruzám (leadholder/clutch pencil), mely 2 mm-es grafittal működik. Eredetileg japán belpiacos modell, bár az utóbbi időben mintha megjelent volna az európai üzletekben is. Makulátlan állapotú, használat jelei és mindennemű sérülés nélküli példány. Sajnos a csomagolása (doboza) nincs meg. Recézett fogórésze miatt inkább rajzoláshoz ajánlom, írásra nekem nem jött be, ezért válnék meg tőle. Kiejtős rendszerű, azaz gombnyomásra elereszti a grafitot.
Irányár: 9 000 Ft. Szívesen küldöm Foxposttal, vagy MPL automatába is. Új ára 18-19 000 Ft. (Cult Pens)
Már nagyon vártam, hogy valaki megtörje ezt az elég hosszúra nyúlt csendet. Az, hogy ezt Te követted el, annak különösen örülök. Kíváncsian várom az írásodat!
Kedves topiktársak! Elnézést kérek a pofátlan önreklámozásért, de mentségemre szóljon, hogy nem anyagi érdek vezérel. Néhányan már ismerhetitek írószerekről készülő blogomat (http://golyostoll.blog.hu). Az utóbbi években családi okok miatt elhanyagoltam, de most szeretnék publikálni valamit, ami esetleg érdeklődésetekre tarthat számot. Egy 1970-es évekbeli PEVDI katalógusról van szó, amit heti 1 oldalanként fogok feltölteni a következő időszakban. Az első oldal szerdán érkezik.
A golyóstollak világában nem vagyok járatos, csak próbáltam segíteni meglévő információim szerint.
Viszont én is kérek segítséget. Az EMBA töltőtollaim gyártójáról hiába keresek infót a neten. Valami viszont azt súgja, hogy az is osztrák cég mint a HEMOS. Ismered esetleg?
Igen, ezüst ("fémszínű") volt, de csak a klipszen és a középsö gyűrűn voltak motívumok. A tollvégen és a nyomógombon úgy emlékszem nem.
A neten itt-ott találkozni ezzel, de ezt a színt (főleg fekete, kék akad) nem láttam még, azért is kérdeztem, nem valami limitált darab lehet-e (ami persze nem valószínű).
Egy gyors kérdés, ha már a Ballograf szóba került.
Még a '70-es években kaptam (inkább az apám, de őt az ilyesmi nem érdekelte) egy Ballograf-ot: korallvörös színben és valamilyen régi viking (?) motívumokkal a fémrészeken (+díszdoboz).
Igyekeztem vigyázni rá, de valahogy eltűnt az idők viharában.
Egyelőre nem akadtam a nyomára. Valószínűleg valamilyen Nordica lehetett.
Van erre esetleg valamilyen ötlet, gyártották többféle kivitelben?
A Ballograf Epoca másolatra én azt mondanám, mint Minarik Laci, tehát hogy Hungaropen, de én inkább azt mondanám, hogy HEMOS. Hemos osztrák cég parnere volt a PEVDI-nek, illetve sok tollat másolt a PEVDI a HEMOS-ról és a HEMOS a márkásabb írószerekről.
Jelen toll magyar másolata a PEVDI Ball-pen, ami nagyon népszerű volt, viszont kevés maradt fenn belőle.
A képen a Ball-pen ritkább fém felsős változata látható, P jelzéssel a klipszen.
Fehértől azért tartok, mert ha kicsit tintás lesz, (gondolom, ez azért csak elő-elő fordul) akkor az nagyon meglátszik rajta. És képek alapján kevésbé karakteresnek tűnt más színekhez képest. Igazából egyébként ezért sajnálom, hogy nem tudom most élőben egymás mellett, kézbefogva összehasonlítani.
Most egy pink verzió felé húz a szívem. Erről mi a véleményed?
Más magyar webshopokban ebben és ebben jóval drágábban láttam ugyanezt a tollat. A más színűek ott is és máshol is drágábbak. Azt nem tudom miért...
Ha már ilyen jó áron megkapod, egy konverter is belefér, bár nem olcsó.
Azt viszont mindenképpen megkérdezném vásárlás előtt, hogy van-e esetleg konverter a tollban alapból (sajnos nincs róla kép), ha nincs, akkor a náluk kapható jó-e ebbe a tollba.
A Waterman díszdobozát nem említik, arra is rákérdeznék. Adják-e a tollhoz, és ha nem, kapható-e náluk.
Ez az én véleményem. De azért van ekkora választék, mert másoknak más jön be.
Ajándékba szeretnék venni Waterman Hemisphere töltőtollat. Most sajnos nem tudok - gondolom nincsenek nyitva - elmenni megnézni élőben, és gondoltam megkérdezem:
Szerintetek melyik a "szebb", "elegánsabb":
- lakk fekete, a) arany klipsz b) ezüst klipsz
- matt fekete, arany klipsz
- kék, ezüst klipsz?
Képek alapján nekem ezek tetszettek képek alpján. Kézbe fogva, egymás mellett látva őket el tudnám dönteni, de így erősen hezitálok.
Nekem pont a leírtak miatt jön be. Amikor hozzászoktam (Stabilo pointVisco), sok lehetőségem volt a cégnél, mint besz.és log. ig., így egy ideig válogattam, aztán ez maradt. Nem drága, nagyon szépen ír, több színben van, bírja a strapát (sokat kellett mennem 2 nagyobb raktár között, néha hidegben is, koszban.....), de ez sohasem hagyott cserben, és ha elhagytam vagy kifigyott, a csere nem gond, és a sok egyéb megoldáshoz képest jóval olcsóbb a helyettesítés.... drágább tollaim persze voltak , de sajnáltam volna, mert az iroda mindössze a munkaidő 1/3 át tette ki. Ezen kívül persze a papírra hangsúlyt fektettem ..... így a kettő teljesen bejött nekem. NB
Szerintem a tollgyártók a fogyasztóknak azt a rétegét célozták meg a rollerral, akiknek a golyóstoll kevés, a töltőtoll meg sok. Amolyan öszvér megoldásnak gondolom. Többet tud mint egy golyóstoll, de nem olyan macerás, mint egy töltőtoll. Nem kell az áztatással, öblögetéssel időt tölteni, ha leejtem nem ér akkora kár, stb. Csak egy új vagy más színű betét és már lehet is írni tovább. Nekem speciel nem jön be.
- Az eladó szemszögéből nézve: a políroztatástól várható értéknövekedés arányban áll-e a políroztatás költségeivel és a kétszeri utaztatás rizikójával? Etikus-e, érdemes-e kozmetikázni (optikai tuning) egy egyébként is drága íróeszközt? A netre feltéve egy alacsony felbontású fotón lehet, hogy az "előtte/utána" típusú képeken sem látszana meg a különbség. Etikus eladók a neten (pláne prémium kategóriánál) kifejezetten felhívják a figyelmet az apróbb hibákra is. (Ha meg má' megvette... ...Vicceltem.)
- Ha a vevő szemszögéből nézem: egy használt (pláne ha idősebb, mint én) íróeszköz esetén a használat APRÓ nyomai természetes hatást keltenek számomra. Akinek ez nem jön be, vegyen újat a boltban. Avatott szem úgyis észreveszi és csalódott lesz(ek) (átvágták(tak)), akinek meg nem számít, az észre sem veszi.
Én kifejezetten szeretem a használt töltőtollakat: mert lelkük van; mert már együtt éltek valakivel, aki szerette őket, vigyázott rájuk, örömét lelte bennük; mert lehet őket "piszkálgatni" (szétszerelés, tisztogatás, ismerkedés, használat stb.); és szeretem, ha úgy kapom meg, ahogy a gazdája (esetleg évtizedekkel ezelőtt) letette.
Igazad van, angol nyelvterületen általában próbálnak következetesek lenni és különbséget tenni a ballpoint és a rollerball között, nem egymás alatti, hanem egymás melletti kategóriába sorolni őket.
Sok jó találatot hoznak ki a keresők "ballpont vs rollerball" kifejezésre.
Ballpoint a hagyományos golyóstoll, ami olaj bázisú tintával működik, a modern vonal a rollerball, mely könnyedebb írást tesz lehetővé, tinták jellegében és színében is sokkal nagyobb a választék, mégis megfér a két technológia egymás mellett, mert mindegyiknek vannak előnyei. (Golyóstollé: nem igényel kupakot, olcsóbb, gyorsabban szárad, kevésbé szivárog be a papír rostjai közé a tinta.)
Lamyból csak a Safari töltőtollat használom elégedetten, és hegyet is sikerült cserélni az igényeim szerint. Körbenéztem a kedvenc magyar online papírboltjaimban, de nem találtam Studio-t máshol, mint a Pirexben.
Üdvözöllek! A konkrét betét dolgában nem tudok segíteni, de jelezném, hogy nem minden rollertollaknak van kupakja. Számos "capless" betétet ismerek, legjobb roller tollam egy OHTO. Lehet, hogy szállításhoz kupakolják a betétet, vagy egy kis viasz jellegű cseppel lezárják, de használatbavétel után már nem kerül kupak a betétre.
Némi keresgélés után a Gárdos webshopjában találtam az említett tollhoz való tollbetétet és rollerbetétet is. Én úgy látom, hogy a két betét nagyon nem hasonlít.
Nade. A golyóstoll és a rollerball két eltérő minőségű tintát használó toll fajta. A golyóstollakhoz ritkán készítenek kupakot (MB-nál nem láttam ilyet), mert az olaj bázisú tinta nem hajlamos a gyors beszáradásra, míg a rollerballok mindíg kupakkal készülnek a vízbázisú tinta miatt. Szóval, ha sikerülne is "beleügyeskedni" egy potom 6900 Ft-ért megvett (2 db-os kiszerelés) roller betétet a golyóstollba, az nagyon gyorsan használhatatlanná válna. Drága mulatság, én nem tenném.
Nekem van egy eredeti és egy utánzat MB Starwalker rollerballom. Szolnokon mindkettő kipróbálható, ha nincs közelebb egy szaküzlet.
Kedves Iván! A 8674-es hozzászólásomban szereplő toll esetleg érdekelhet téged? Ha igen, kérlek írj egy emailt (publikus). Az árban szerintem meg tudnánk egyezni.
Kb. 5 éve használom nagy megelégedettséggel a Platinum Desk Pen töltőtolljaimat, és van pár EF-es, F-es Preppy is.
10-25.000 Ft kategóriában keresgélek töltőtollakat, de úgy látom elég hiányos a magyar felhozatal.
Fontos, hogy ne legyem túl vastag és nehéz, és inkább az elegáns (műszaki) jelleget preferálom.
Amik tetszettek: Parker Jotter, Platinum PTL-5000a (kifutott modell), és most jött képbe a : LAMY studio lx all black 66, de ebből csak M hegyeset láttam idehaza, miközben F-es, és EF-es heggyel is készültek.
Valakinek van tapasztalata a Lamy studio töltőtollakkal?
Pirex-en kívül kik árulják még (normális áron) Magyarországon? Hol éri meg körbe nézni (online)?
Vagy külföldi rendeléssel kapcsolatban ötleteket, javalatokat is szívesen fogadok.
Az alábbi videó megtekintését annak is ajánlom, aki nem ért angolul.
Szerintem az előadó kézírás iránti rajongása és a kézírás fennmaradása iránt érzett elhivatottsága úgy is átjön, ha egy szavát sem értjük. Sugárzik belőle a kézírás szeretete.
Arra próbálja ez a fiatalember rávenni a hallgatóságát, hogy ne hagyjuk eltűnni a kézírást.
Úgy gondolom, rajtunk is múlik, hogy utódaink hogyan viszonyulnak az általunk oly nagyra tartott íróeszközökhöz és ezzel a kézíráshoz.
Írjon mindenki minél többet töltőtollal, golyóstollal, ceruzával!
Köszönöm szépen a segítséged. A ceruza logója valóban a Herlitz "h" betűjére hasonlít, valószínű hogy az lehet. Az én Epoca replikám betétje felirat nélküli, így azon a nyomon sem tudtam elindulni, a Hungaropen logóját pedig nem ismertem, felénk csak Pevdi meg ICO volt a boltban :) A német toll logója is ismerős valahonnan, de még nem akadtam rá. A toll gyűjteményem a bolha piacról szoktam gyarapítani, így a vadászat élményével teljesül ki nálam a gyűjtés öröme, nem megyek utána daraboknak, a véletlenre bízom mit dob a Sors. Manapság már megnézem miket hozok el, mert tengernyi van ezekből is, de nagyon köszönöm a felajánlásod.
- Az ezüst színű töltőceruza szerintem Herlitz márkájú, a jelzés a klipszen nagyon hasonlít a logójára. A neten viszont nem találtam ilyen fajtájú ceruzát. Hátha Te eredményesebb leszel...
- A "H" betűs golyóstollat a mellékelt képek alapján én Hungaropen gyártmánynak tippelem (a betétek miatt). Ezek a tollak az enyémek voltak, de nekiadtam őket egy magyar tollakat gyűjtőnek. Én a töltőtollakat gyűjtöm, abba ástam bele jobban magam.
- A harmadik fickó nem ismerős. (A németek rengeteg-féle tömegtollat gyártottak régen.)
Remélem a golyóstoll guruk pontosabb információt adnak majd.
Ha esetleg töltőtoll vagy golyóstoll gyűjtő vagy küldj egy emailt, van egy pár tollam, hátha érdekel.
Ezeket a fogásokat ismerem, sokféle töltőtollat szedtem már szét eredményesen, de nem mindig roncsolásmentesen. (A JINHAO X750-be külön vett Zebra G hegy rozsdásodott bele a tollba annyira, hogy csak fogóval tudtam kihúzni. A neten egy hsz.-ben írta egy jóakaróm, hogy "SOHA! SOHA! SOHA ne használj fogót a hegy kiszedéshez! Nem fogadtam neki szót... De másként nem jött volna szét az biztos.)
A gondom most az, hogy a hegy jobb oldali éle el van hajolva (a jobb oldali képen a B betűnél talán látszik egy kicsit), azt szeretném kiegyenesíteni, mert ZAVAR. Attól tartok, hogy az előző tulaja is szét akarta szedni és a csavarástól hajlott ki a lemez. Ezért nem akarom nagyon erőltetni a dolgot.
Most éppen áztatom, hátha a tinta száradt bele és az akadályozza a szétszedést.
Két módon szokott. Az egyik egy jobbos menet a másik hogy egyszerűen bele van elölről préselve. Én egyszerűen megpróbálnám kicsit húzni és egyben úgy tekerni ahogy egy csavart tekerek ki egy anyából. De inkább elsődlegesen megkeresném a neten, hogy van-e hozzá szervizutasítás.
Kérek segítséget. Tudja-e valaki, hogy milyen módon van rögzítve az adagoló és a hegy ebbe a STYB töltőtollba?
Szeretném kiszedni őket, de a szokásos erejű mozgatásra nem mozdulnak.
Erőltetni meg nem akarom, nehogy eltörjön valami.
Előre is köszönöm.
Cserébe elmondom, hogy a STYB egy mozaikszó, a spanyol STILOGRAFOS Y BOLIGRAFOS (töltőtollak és golyóstollak) szavakból képezte az írószereket gyártó spanyol cég.
Jókat posztoltok, folytassátok! A topic alapítója, kheiron társunk (RIP) halála előtt fellelkesedett egy találkozó ötletén. Sajnos az első találkozót már nem érhette meg. A későbbieken meg én nem vehettem részt, így eléggé kiestem a társaságból.
A ceruzák sorát egy 1939-es Kaweco-val folytatnám, édesapámé volt. Felül egy két helyes rövid Kaweco bőrtok, alatta egy rövid Special golyóstoll az újjáéledt Kawecotól, alul pedig a 82 éves töltőceruza, ami hibátlanul működik.
jó ötlet csak még ilyen betétem sose volt így nincs mit megtölteni és ha ilyen karcos marad és nem kopik be akkor nem is lesz többet. az ilyen stílusú parker tollba pedig semmi más nem passzol bele kivéve egy monteverde példány . ők gyártanak hozzá kb 5000 ft lenne meghozatni külföldről 1 betétet hogy kipróbáljam őket is.
A kérdéses Parker betétek eredetét nem tudom megállapítani, de miért nem töltöd után a már bevált betéteket?
Hasonlóan a töltőtoll patronokhoz házilag ezek is utántölthetők. Nem tudom hány alkalommal lehet utántölteni egy betétet, de én már próbáltam és működik. A legnagyobb videómegosztón több videó is van, amiben megmutatják, hogy kell csinálni. Olcsóbb, mint ha újat vennél és környezetkímélő megoldás.
"Refill Parker Roller Ball Cartridge using syringe vacuum method V2" - erre keress rá, én ezt tartom a legegyszerűbb megoldásnak.
sziasztok szerintetek lehetséges hogy az angliából vásárolt parker roller irón (rollerball) betétek hamisak lennének ? Írás közben azt érzem hogy karcosan fognak mint valami gagyi minőség. Ez azért van mert pilot gélbetétekhöz szoktam és a gélbetétek a tinta viszkozitása miatt simább futást ad de a roller tinta meg karcos hatást eredményez mert ezeknek tintája vzesebb töltőtoll szerű ? Vagy hamisak és nem szabadna ilyet éreznem parker betéteknél. médium 0.7 vastagságu betétek. kb 1500 ft volt darabja
- Ma elég sok időt töltöttem utánajárással és több olyan ceruzát találtam, aminek a nyomógombjában valóban benne volt a D.R.P. (Deutsche Reiche Patent) és a sorozatszám.
Most már csak az érdekelne, hogy vajon ki és mikor gyárthatta az én ceruzámat? Pont úgy néz ki mint az eredeti, a méretek is azonosak, a logó is pont olyan, pont ott van, csak a tipusszám és a sorozatszám hiányzik.
- Teljesüljön kívánságod és járjon erre valaki, aki profi a témában és megmondja a tutit.
Köszönöm szépen a képeket. Ha megnézed az én képeimet, az enyém is szinte teljesen ilyen. Szerintem nagyon precíz a kidolgozása,még az aranyozás is úgy van lekopva a kúpos részről, ahogy a neten talált hasonló ceruzákon láttam.
De sehol nincs rajta szám! Se a kupakon, se a klipsz mellett. Ha nem eredeti, akkor egy nagyon jó másolat. Biztos nem a kínaiak csinálták...
Honnan tudod, hogy a tiéd 1933-ban készült? A "collectiblestars.com" szerint 1930 és 1945 között készítettek 92 go-t. De mi adja meg a gyártás pontos évét?
- Nekem is van egy Montblanc Pix töltőceruzám, a 8661-es hsz.-en láthatsz róla képeket.
A típusleírásod alapján (amiért külön köszönet) már látom, hogy nem No 82-es, mert az egy vastagabb változat. Inkább a No 72 lehet, mert annál ír piros változatot is.
Anno volt, aki a 2,5 mm-est golyóstoll betéttel használta. A hatvanas évek óta kedves ismerőseim a Versatilok. Csehszlovákia felbomlásának időszakában márkanév és ország jelzés nélkül, talán Grafo néven volt elérhető.
Feleségem nagy Kaméleon-rajongó. 45 éve együtt vagyunk, mindig használt ilyet annak ellenére, hogy tekintélyes tollgyűjteménye van. Én nem voltam igazán nagy híve a zörgő-börgő szerkezete, a gyenge klipsze és főleg az akkoriban silány betétek miatt. 2mm magasságú betűkkel írtam Parker Jotterrel, XF betéttel, amiből többféle színűm is volt. Csak érinteni kellett a papírt, szinte nyomás nélkül gurult a vonal.
Sziasztok! Pár éve követem a fórum életét, de read only üzemmódban. Elnézést, hogy ezzel kezdem a hozzászólásaimat, de mielőtt ebay-ez ék, gondoltam itt jelzem először, hátha valaki érdekel. Gyűjteményem ő eladnám az alábbi tételt:
Lamy Persona modell 23 töltőtoll, eredeti dobozában, tintával, minőségi tanúsítvánnyal. Sosem volt használatban, 14 karátos arany nippel, fekete makrolon test, palládium kupak. Irányár: 40.000 Ft
Akit esetleg érdekel, jelentkezzen email-ben. Minden kérdésre szívesen válaszolok!
Kedves ponggi és mindenki, aki érdeklődik a régi (és új) magyar töltőtollak iránt.
Eredeti célomat, miszerint szeretném egy helyre összegyűjteni a magyar gyártású töltőtollakról még fellelhető információkat nem adtam fel, ezért kedvcsinálónak megkezdtem feltölteni a saját tollaimról készített fotókat. (Nem olyan profik, mint sultati képei, de a lényeg látszik.)
Adagoló - eszembe jutott később nekem is - abban az időszakban találkoztam a nevével, amikor elkezdődött nálam a töltőtoll mánia, és megnéztem, hogy hogyan is működik ez a szerkezet.
Na, pont egy ilyen adagoló hiányzott nekem nagyon karácsonykor. Viszont a hegy már 17-18 éves a tollban, és még ha nem is használtam folyamatosan, egy kicsit megkopott. Most egy kicsit szüneteltettem a keresést.
Érdelődöm, hogy ismerős-e kb 50 évvel eez előtt használt MOFÉM testü nyonós töltőceruza, amelyben vastagabb grafitbetétet használtak? Fent kellett megnyoni, lent szétnyiltak a"fogak". Mamapság lehet-e ilyen nyomós, fémtestü ceruzához hozzájutni? A válaszokat előre is köszönöm.
Ha már a ceruzáknál és az eredetiségnél tartunk, kérnék segítséget a ceruza szakértőktől.
Nem tudom eldönteni, hogy ez a Montblanc Pix No. 82-nek tippelt ceruza eredeti vagy másolat.
A kidolgozása és a részletek eredetinek sejtetik, de pl. nincs rajta a fajtát azonosító "82"-es szám és a Montblanc Pix szöveg sem sikerült igazán egyenletesre.
Gyerekkoromban vágyakozva néztem azokat az osztálytársaimat, akinek futotta ilyenre.
Most, mióta rákattantam a töltőtoll gyűjtésre, a gyűjtés "melléktermékeként" hozzám került vagy 30 db töltőceruza is. Ezek között vagy 10 db a KOH-I-NOOR töltőceruza különböző fajtája. Igazából nincs rájuk szükségem. Ha esetleg valaki gyűjti ezeket egyeztessünk.
Az én nosztalgiám: Általánosban, azok akiknek volt ilyen, fúvócsőnek használták a ceruzák hüvelyét. Szünetben összerágott papírgalacsinnal vagy rizsszemekkel lövöldözték egymást meg a lányokat.
Az évek folyamán nekünk/em is volt pár darab belőle (valahol akad mis is egy), még a gyerekeimnek is ('90-es évek végétől).
Az elsőt, amikor vagy 10 éves lehettem nagyon szerettem és egy jobban kidolgozott példány is volt. A későbbiek egyre inkább nélkülözték ezt, valahogy szögletesebbek lettek, az írás emiatt is fárasztó volt velük (+ nagyobb méret/tömeg). És persze a legtöbb esetben nem használtuk a színeket (kék > piros >> fekete >> zöld).
Hamár nosztalgia és "négyszínű".
Nálunk, úgy '70-es évek közepén az iskolában nagyon népszerű volt a nagyobb méretű töltőceruza (főleg Koh-I-Noor) általában a kék négyszínű betéttel "töltve", grafitbetét helyett. Használt valaki ilyet?
Így van, áttértek a műanyagra. A mostaniakon, ahol a kis gumi bigyó van a végén, az is műanyagból van. Az akasztón is többször volt módosítás formáját, illetve a rajta lévő feliratot, mintázatot illetően. A 70-es évek vége felé készült fekete színben is. Nem tudom milyen festékkel volt lefestve, de a használattól a sarkoknál, éleknél intenzíven lekopott a festék és fényes felület volt alatta, de nem olyan mint ahogy ezek a tollak kinéznek. Gondolom nem volt így polírozva, kissé érdesebb lehetett a felülete hogy a festék jobban tapadjon. A bátyámnak volt ilyen fekete színű. Bizonyára nem lehetett sikeres széria, mert azóta sem láttam. Gondolom tartósabb festékkel bevonni meg aránytalanul sokat drágított volna rajta, így inkább felhagytak vele és maradt a króm változat.
Sokan nem szeretik egyébként ezt a tollat, mert csúszik. Való igaz, izzadt kézben nehézkes vele az írás, mert az ember ujja mindig lefelé csúszik raja írás közben. Engem nem zavar, mert folyamatosan sokat nem írok egyfolytában. Részemről egyébként a nehezebb tollakat részesítem előnyben. Jobban szeretek azzal írni mint a pille könnyű tollakkal.
Sok embernek a gyerekkori emlékek jutnak eszébe ahogy meglátják nálam a tollat. Rácsodálkoznak, hogy ilyen toll még létezik? :)
Az évek folyamán annyi változás volt még ezeknél, hogy a végzáró menetes kupak emlékeim szerint, eredetileg (1978 környékén) gyerekkoromban még fémből volt, később ezt már műanyagból készítették.
Kedvenc tollaidról készített videóid nézése közben szomorúan konstatáltam, hogy valószínűleg már nem lenne türelmem egy ilyen toll szét- és összeszereléséhez.
Ha már a golyóstoll szóba került, akkor ejtenék pár szót az én nagy kedvencemről, az Ico Kaméleon golyóstollról. Legtöbben csak úgy ismerik: négyszínű toll. Igen, ez az a klasszikus fém négyszínű golyóstoll. Otthon és munkahelyen is ilyet használok. Melóhelyen sokan rácsodálkoznak, hogy ilyen toll még létezik? Igen létezik, de sajnos már nem itthon gyártják, hanem mint mindent, Kínában. Viszont ugyanúgy az ICO forgalmazza, mint amikor még ők gyártották. Sajnos arról nincs információm, hogy eredendően magyar találmány-e. Bár a toll múltját tekintve már több évtizedes múltra tekint vissza, amikor nyugatról nem sok minden jött be hivatalosan a kereskedelmi forgalomba. Így ez alapján joggal feltételezhetem, hogy magyar találmány. Itt van egy kis videó róla:
Aki esetleg javítani szeretné, (nyilván ha van donor) akkor itt az útmutató hogyan lehet összeszerelni. Némi kreativitás, illetve házilag barkácsolt szerelő szerszám szükségeltetik hozzá, de semmi olyasmi ami megakasztaná az összeszerelés menetét:
A Century Classic golyóstollat és a ceruzát Atlantában vettem 23 éve, a kettőt együtt 9 dollárért. A töltőtollat kicsit később Magyarországon vettem egy hozzá nem értő üzletben, nagyon jó áron. A szokásos acél hegy helyett arany (vagy aranyozott, ezt nem tudom) hegy van benne. A Classic-ból van egy 14k gold filled golyóstoll-ceruza készletem is, egy amerikai professzortól kaptam, aki nyugdíjazáskor kapta a kollégáitól, de nem szerette. Ott a ceruza 1mm-es, propel-repel rendszerű. Az is hihetetlen jó. Nem terveztem, hogy Cross-ok legyenek a kedvenc írószereim, az elsőt csak poénból vettem, de az idő igazolta a megbízhatóságukat, és az írásképüket is szeretem.
Ilyenek a Harley tollaim. Ami a Cross-t illeti, nem tudom, mi a titok, egyszerűen sokáig tartja a tintát, nem folyik ki belőle, és amikor kell, akkor jön. Sajnos a szekció alsó pereme már kezd korrodálódni, de a toll továbbra is hibátlanul teszi a dolgát. Egy Century Classic golyóstollal és egy ugyanilyen ceruzával együtt alkotják a legmegbízhatóbb írószerkészletemet.
Harley Davidson: a leírásból gondolom, hogy az a Waterman-féle lehetett. Hát az tényleg elég feltűnő jelenség. Vagány motorosoknak való.
Nekem a STYPEN fekete változatából van egy és az egyik kedvencem. Kicsit szolídabb kivitel és nincs is motorom.
Cross Century II.: az a toll hogyan kompenzálja a légnyomás változást? Arra külön odafigyeltek a tervezők?
Egy prémium vagy luxus kategóriájú töltőtoll elveszítése - véletlenül vagy lopás által - szerintem csak azt nem viseli meg lelkileg, aki státusz-szimbólumként vette és azt sem tudja, hogy kell írni vele.
A töltőtoll nekem mindig benne volt az életemben, de soha nem volt elsődleges - kivéve a második általánost, ami már nagyon régen volt. A töltőtollal íráshoz mindig hozzátartozott a tintás kéz, és olykor más dolgok is kaptak a kékségből. Testvéremnek egyszer minden irata tönkrement a tőlem kapott töltőtoll tintájától.
Amit fiatal koromban sokat használtam, az a Parker Vector volt. Kicsit karcos, időről időre cserélni kellett, mert a vékony anyag elrepedt. Kiszáradás-közeli állapotban folyni kezdett. Volt egy időszakom, mikor repülővel ingáztam, az a gyors légnyomásváltozások miatt kizárta a töltőtoll használatát, viszont akkoriban kezdtem el jó tollakat venni, többet a feleségemnek - aki nagyon sokat ír és értékeli a jó írószert -, részben magamnak.
Folytatódtak a kellemetlen tapasztalatok, amire mindig is vágytam, de nem szántam rá a pénzt, egy Parker Sonnet töltőtollat kaptam ajándékba, és sajnos pocsék volt. Nagyon akartam szeretni, de idővel fel kellett adnom, az egy nagyon rossz toll. Használtam extrém töltőtollakat is, mint például egy Harley Davidson, aminek a kupakja egy dugattyú volt.
Az én valaha volt legjobb töltőtollam egy Cross Century II, amivel akár repülőre is szállnék, de ma már nem utazok. A másik csúcs tollat feleségemnek vettem: egy Caran d'Ache Madison lakkos toll, aranyozott szerelvényekkel. Sajnos nem meri használni, miután egy Caran d'Ache Madisont már elloptak tőle.
Próbálom feldolgozni a fórum anyagát, de a több, mint 8000 hozzászólást elolvasni időbe telik. Ráadásul az elejétől kezdtem olvasni és a több, mint húsz éve történtekhez képest az utóbbi évek lehetőségei hasonlíthatatlanul javultak. Pár napja meg is fordult az olvasás iránya...
Szóval a hivatkozott hozzászólásig még nem jutottam el. Köszönöm a célirányos segítséget. Szeretném esetleg azt is tudni, hogy a tollak végénél lévő számok mire utalnak. A JUNIOR-on 410, a BABY-n 81 van. Az egyik Favorit-on 33, a másikon 71, a három Grácia 37, 38 és 57-es. Ehhez van esetleg anyag? Előre is köszönöm.
Köszönöm a Híradós anyagot is, nagyon gazdag forrás lehet. Vizsgálom.
- Szerintem, ha gyorsan kell írni a szépség nem lehet követelmény, de az olvashatóság az lényeges szempont. Nekem erre a nyomtatott betűs írás jött be leginkább és a rövidítések. Most viszont az írásaim zöme a hobbimhoz kapcsolódik. A hobbira meg ugye rászánja az ember az időt. Töltőtollal nagyon szeretek írni. Minden tollnak - a régieknek meg méginkább - egyénisége van. Ebben nekem az a jó, hogy élmény velük az írás.
- "Anyám szépen írt, pedig nem tanult soha kalligrafikus technikát. Ő pl. zsigerből így tudott." A nők mindig szebben írtak az én környezetemben is, de ez a természetükből és a finomságukból adódik. Engem viszont apám szépen írása inspirált jobban.
- A kalligráfia viszont nem "szép írás". Ezt egy kalligráfus mondta nekem. Ott meghatározott szabályok szerint rajzolják a betűket. A kézírás írásképének "cifrázása" viszont rengeteg gyakorlást igényel. Próbáltam, de nézni sokkal könnyebb, mint csinálni. Kíváncsi lennék a haladásod eredményére. Köszi.
Nekem az írásom életem folyamán többször is változott.
Suliban csúnyán írtam. Mivel gyorsan kellett jegyzetelni, olvashatatlan volt az eredmény. (mai napig nem tudok gyorsan, és szépen)
Később, mivel már csak keveset kellett használni íróeszközt, elkezdtem odafigyelni az írásomra.
Anyám szépen írt, pedig nem tanult soha kalligrafikus technikát. Ő pl. zsigerből így tudott.
Többek közt ez is arra sarkalt, hogy próbáljak valami egyedi, esztétikus írást kialakítani.
Pluszban ha az általad alkotott íráskép feltűnően elüt az átlagostól, (jó irányban persze) az bizonyos fokig megjegyzem joggal, elismerést vált ki a környezetedben.
Nem utolsó sorban pedig elégedettséggel tölt el, ha egy szépen megírt dokumentum kerül ki a kezeim alól.
Egyébként tényleg sok függ attól, milyen eszközzel, milyen környezetben, mire, milyen érzésekkel kezdesz hozzá az íráshoz.
Pár hónapja, ismét felfedeztem magamnak a zsinórírást. Rendesen újra kell tanulnom, de jönnek vissza az emlékek.
A kalligráfiával is szemezek, de egyelőre csak tetszik, de nem fogtam még hozzá a kigyakorlásához.
Másoktól is hallottam már, hogy abban az időben a ceruza és a postairón után szigorúan a töltőtoll következett. Én 1971-ben kezdtem az általánost egy vidéki nagyközségben és sajnos a töltőtollról már lemaradtam. A dupla iskolapadok tetején középen még megvolt a lyuk a tintatartónak, a tollszáraknak a keskeny árkok a pad tetején, de használni már nem kellett.
Most viszont a töltőtoll a hobbim és igyekszem minél többet megtudni a témában.
Jó egészséget, jó tollakat/ceruzákat, színes tintákat és finom papírokat kívánok mindenkinek!
1966-ban voltam elsős, szerintem akkor még csak vastag színes ceruzával formáltuk a betűket az akkori egyenes zsinórírással. Rá következő évben töltőtollal kellett írnunk, és bár volt már akkor golyóstoll, szabály volt, hogy töltőtollal kell írnunk. Sajnos nem emlékszem a tollam típusára, és már nincs is meg. Fekete volt, a végét csavarva lehetett felszívni a tintát. Jó egészséget, és az íráshoz jó kedvet kívánok mindenkinek, akár billentyűvel, akár hagyományos írószerekkel.
Bocsánatot kérek, hogy - így utólag számomra is érthetetlen módon - figyelmen kívül hagytam a fórumozás írott és íratlan szabályait és - bár már nem vagyok fiatal - igen gyerekes módon viselkedtem.
Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem a nullkilométeres fórumozóhoz is méltatlan viselkedésemre.
Mentségemre annyit tudok felhozni, hogy mindenben a jó szándék vezérelt, csupán a mértéket túloztam el.
Igazad van a kézzel írt szöveggel kapcsolatban is. Legszívesebben kitörölném az egészet, de nem teszem, hogy mások is lássák miért kaptam a rendreutasítást, amit köszönök.
Hibáztam, vállalom a felelősséget.
Amennyiben elfogadjátok a bocsánatkérésemet szívesen maradok köztetek - kisebb arccal -, ha nem, akkor kilépek és törlöm a profilomat.
Jegyzetelni én is papírra szoktam, sosem telefonba, vagy számítógépre, azaz nem elektronikus formában. Mivel könnyen felejtek, ha valamit később kell elintézni, például otthonról valamit elhozni a melóhelyre, akkor felírom egy darab papírra és zsebre teszem. Az esetek 90 %-ban nem felejtődik el a dolog. :)
Én is szoktam itthon használni töltőtollat. Főleg olyankor, ha olyan papírra írok, amire a golyóstoll nem nagyon akar fogni. Sokszor előfordul, hogy a megérintett papírra az érintés helyén a golyóstoll nem akar fogni. Oda jó a töltőtoll. Tapasztalatom szerint a töltőtollaknak van egy nagy hibájuk. Ha nem folyamatosan írunk vele, akkor fél, egy perc alatt a tinta megszárad és nem akar írni. Tehát ha írás közben megállunk gondolkodni, mikor folytatnánk az írást, nem biztos hoyg sikerülni fog. Persze ha a kupak vissza van téve, akkor nincs gond, dehát ez azért nem túl életszerű.
Tapasztalatom szerint sokat változhat az íráskép, míg "bekopik" egy új töltőtoll, illetve "összeszokik a tulajdonos kezével. Töltőtollat ezért sem adunk kölcsön...
+45 éve mi még "mártogatós" tollal tanultunk írni és talán negyedikes vagy ötödikes korunkig nem is írhattunk az iskolában golyóstollal, legfeljebb töltőtollal vagy ceruzával. Sőt még redisztollal is kellett gyakorolni...
+30 éve egyetemista koromban csak töltőtollat használtam jegyzeteléshez (+csőtollat néhány műszaki feladathoz). A golyós maradt a vizsgákhoz...
+25 éve kézzel (főleg töltőtollal) jegyzeteltem, írtam, amikor "gondolkodni" kellett, de már rengeteget használtam PC-t is. Így még az is előfordult, hogy hosszabb kézírás után az ugrott be, hogy "el kell menteni" a papírra leírt szöveget"....
Ma már szinte csak aláírásra használok töltőtollat (ez néha naponta akár 50-70 is lehet) vagy néha jegyzeteléshez.
Annyira ural mindent az informatika, hogy szinte képtelenség a kézírás használata...
Pedig nekem a kézírás és a "nyomtatott" médiumok (könyv, újság, stb.) nélkül elképzelhetetlen a világ....
Íme a kétféle írás. A felső a régi, középen az új, alul az új töltőtollal. Az újfajta írás szokott szebb is lenni ha rendesen van hely a papírt elhelyezni az íráshoz. Meg úgy egyébként is be kell járódni az íráshoz. :)
Mint például én. :) Na, majd este teszek fel egy rövid írást, hogy hogy írtam 2 évvel ezelőttig és hogy írok most. Kénytelen voltam váltani, mert néha felért egy kalandvággyal a saját írásom kiolvasása. Váltottam, olvashatóbb lett, de lassabb írás. Saját használatra szánt írást ha gyorsan kell írni, még a régi módszerrel szoktam. :) Na, persze ez csak akkor járható, ha nem sokkal később kell az információ, mert órák, napok múlva már esetleges a dekódolása.
Friss fórumozó vagy így kevés ismereted lehet a fórumozás mikéntjéről de azért megpróbálod megreformálni - mert máshol ezt láttad. Összesen van 7 hozzászólásod, nekem viszont csak ebben a topikban közel 1000! Úgyhogy fölösleges engem bátorítanod. Nem az ajtóból bámészkodom AKTÍVABB résztvevő voltam, vagyok (és valószínűleg még hosszú ideig leszek is) mint te. :P
De lássuk a lényeget:
- szívesen idéztem volna a hozzászólásodból azokat részeket amelyekre éppen válaszolok. Értelemszerűen ezt nem tudom megtenni a fényképedből nem tudom kiszerkeszteni.
- a kézzel leírt szöveg nem formázható oly módon ahogy pl fentebb látod. Nincs kövérítés, nincs dőlt betű, ha egyszer leírtad nem tudsz benne kiemelni szövegrészeket (hacsak nem újra leírod az egészet)
- ugyanez a helyzet akkor is ha véletlenül akár csak egy szót szeretnél megváltoztatni vagy visszatörölni.
Ráadásul a saját intésedet sem fogadod meg és az alját rendesen elkapkodtad, az egyenes sorok elkezdtek felfelé mászni. Ilyenkor ezt a hozzászólást az első sorokban foglaltak szerint újra kellene írni. Ugye, nem is olyan egyszerű?
Régóta olvasgatom már a hozzászólásokat, de csak most határoztam el magam a regisztrációra.
ponggi és VRG84 régi magyar töltőtollakkal kapcsolatos bejegyzései adták meg ehhez a végső lökést.
Mivel nagy rajongója vagyok a régi magyar töltőtollaknak, szívesen belevágnék egy honlap készítésének, ahol összegyűjtenénk a magyar töltőtollakkal kapcsolatos jelenleg elérhető minél több képi és szöveges információt.
Célom a következő:
- a jelenleg elérhető információkat egy helyen elérhetővé tenni, akiket ez érdekel;
- emléket állítani ezzel azoknak is, akik a számunkra is oly kedves íróeszközöket megalkották;
- stb.
Kellő támogatás esetén a honlap kiterjeszthető lenne a magyar írószer gyártás történeti összefoglalására is.
Laci vagyok, de nem Minarik. Ezt a nevet azért választottam, mert ehhez is "Kell egy csapat!"
Sziasztok! Lehet Magyarországon Parker alkatrészt vásárolni? Régi Parker Sonnet (2001-2 körüli) töltőtollba való műanyag alkatrészre lenne szükségem. Arra a ki-be csavarható dologra, amire a tollhegyet is erősítik és ezen folyik le a tinta a hegyhez. (Tényleg, mi ennek a neve?)
Hátha valaki tud infót. Idehaza a 70-es évek elején milyen töltőtollak voltak forgalomba? És ha véletlenül lesz akinek van birtokában ilyen historikus adat, még ha csak nagyon hiányosan is, kérdés még az 50-60-as évek. Bocs az eszement érdeklődésért.
De, azért szállítással már igencsak 20 kFt felett kezdődnek az árak.
Új esetén meg inkább 30 környékétől.
Aukción is ki lehet fogni valamit, de az iutri lehet árban is.
Persze mindenki maga dönti el, mennyire akar árban elmenni.
Nekem volt rossz tapasztalatom is. Egy magáneladóval hosszasan leveleztünk, mert először csak NSzK-s szállítást vállalt (valami hagyatékból maradt, "dobozos" új toll volt az ajánlat, elég jó áron). Végül csak megírta mennyiért küldene ide is - ami még szintén belefért volna. Utána néma csend. Az ajánlat lekerült az oldalról, eladta a cuccot valakinek. Persze a saját árujával azt csinál, amit akar, de legalább egy mailt dobott volna, hogy ne várjak feleslegesen...
De volt korrekt olasz, szerb (!) és persze német partner is.
Azt hiszem lemondok a Pelikan M-es tolról, csak mit keressek helyette, ami még viszonylag ezt a régi klasszikus stílust képviseli, és mondjuk 60eFt -ig megúszható. Néztem a Parker Sonnet (F) tollakat, bár annak hegye már elég távolról közelíti a klysszikus formát. Gyerekek Lamy-t használnak (EF), de az modern stílus. Apropó, hová tűntek innen az emberek? Nagyon sajnálom, hogy a régi nyüzsi így lecsengett.
Pelikan M200/M400 (F)... anno (cca. 8-10 éve) ezek nagyon tetszettek, de valahogy csak nem jutottam el Szentendrére a Hungaropenhez. Most meg úgy látom eső utáni köpönyeg. Lehet ezeket a Pelikanokat még kapni? Hol érdemes, és árban mire számítsak? Köszi, ha szántok rám időt.
Az e-bayről rendeltem egy filléres töltőtollat. Dugattyús változat, F-es heggyel. Nem is ez a lényeg. A tintatartályban a dugattyú alatt van egy fém spirál. Gyakorlatilag úgy néz ki, mint egy húzórugó, ami alap helyzetben a tekercsei egymás mellett vannak. Mikor a dugattyót letekerem, tehát alsó állásban van, akkor ez a kis tekercs megakadályozza, hogy a dugattyú teljesen lemenjen a tartály aljára. Természetesen a tinta felszívásakor a felületi vonzás miatt az is megtelik tintával, viszont írás közben onnan nem folyik le. Körülbelül 2-3 csepp tinta benne marad. Ez elég pazarlós módszer ha időnként tintát cserélünk. A kérdés az, hogy egyáltalán milyen célból van az ott benne? Terveim szerint amint a tinta kiürül, ki fogom venni belőle azt a fém tekercset, mert előnyét nem, csak hátrányát látom.
Hozzám került egy Montblanc Meisterstück golyóstoll. Kaptam, ajándékba. Ergo különösen megbecsülendő a számomra.
Alighanem a LeGrand változat, a méretéből ítélve. És meglehetősen régi darab, még nincs benne a Pix jel a csíptetője belsejében.
DE! A toll végén, a havas hegycsúcs (vagy havasi gyopár) imitációnak a kellős közepén van egy kis átmérőjű lyuk, egy furat. Ez vajon általános volt-e a korábbi Montblanc golyóstollakon? És, ha igen, mi célt szolgált?
Sziasztok, keresek egy golyóstollbetétet, amiről nem tudom, hogy létezik-e.
Van egy toll, ami a Schmidt 4875 M betétet használja, ez egy túlnyomásos betét, hasonló a Fisher-hez, még az alakja is, csak rövidebb. Nagyon rossz írni ezzel a betéttel, nagyon rá kell nyomni, és akkor sem biztos, hogy elindul a tinta a sor elején.
Nem igazán van szükség a túlnyomásra, senki nem akar majd a világűrben fagy fejjel lefelé írni. Bármi olyan jó betét megfelelne, ami ezzel megegyező méretű, vagy amit 3D nyomtatott adapterrel kompatibilissé lehetne tenni. Nagyon hálás lennék, ha egy ötlettel használhatóvá tudnátok tenni az adott tollat, ami egy Waldmann sterling ezüst toll.
Rég jártam itt, de néhányan tán még emlékeztek rám.
Most is épp a vesszőparipám, az ős-golyóstollak méltó emlékezete miatt bukkantam fel köztetek.
Nos:
Aki méltó módon elismeri és értékeli Goy Andor munkásságát, a golyóstoll feltalálásában tett érdemeit, aki ismeri és kedveli, vagy sokra tartja a "GO"PEN tollakat, azoknak holnap du. 14:00 órakor Budapesten, a Nádor utca 11. előtt a helyük!
Ugyanis holnap lesz a Goy család és az ICO által felkarolt Goy Andor emléktábla avatás!
Szerintem nemes gesztus lehetne tőlünk, eziránt rajongó hobbystáktól, ha minél többen a személyes jelenlétünkkel megtiszteljük ezt a ceremóniát!
Nézegettem, 5900 van mindenhol dögivel, 5905-öt az emagnál találtam, de most épp nem elérhető. Ezt mondjuk 3 perc alatt. Szóval keresgélni kell és szerintem lesz.
Nem szokásom, de muszáj kicsit megosztanom a szerencsém / örömöm - a telitalálatos lottó sajnos nem jött össze, de Jófogáson sikerült jutányos áron szereznem egy Sheaffer Targa 1002-est (régi vágyam egy Targa, nagyon szeretem az ilyen különleges kialakítású hegyeket) és bónuszként egy Parker Falcon Flighter-t - Itt a nagy szerelem a közel megfizethetetlen Pilot Murex és a még inkább megfizethetetlen Parker T-1, a Falcon valamiért sose volt a radaromon, de végül is hasonlít :) Egy lamy Safairt kivéve jópár éve nem vettem tollat, szóval úgy néz ki visszaeső lettem :)
A Sheaffer ugyan csak acél hegyes, de még doboz is van hozzá és a jelek alapján még használatlan. A Falcon csak simán szuper állapotú
Lémannal nincs tapasztalatom, csak Madisonnal. Kék-fekete márványos lakk és arany kombinációjú, precíz, pontos, tartja a tintát, gyönyörűen ír. Legjobb töltőtoll itthon.
Ceruza ügyben néhány hete sir-től kaptam jó tanácsokat. Ma Budapesten jártam és a Rajz Shop-ban kaptam TOMBROW mono 100 típusú 6B-s grafitceruzát 750 Ft-ért. Nagyon jó, kontrasztos, igen jó a keresztrejtvény fejtéshez. Ez úton is köszönöm a segítséget.
Üdvözlettel umea. ( ez a szó UMEA egy eszperantó nemzetközi egyesületet jelent)
Akvárium-szerű dobozokat építettünk, víztiszta kötést adott a plexi lemezek éle és síkja között. Csak felvetettem mint ötletet, valóban lehetnek olyan anyagok és formák, melyek magukba veszik és nagy kárt csinál a klofororm. Ugyanakkor nem tartom kizártnak egy lecsupaszított cső kitört darabjának sikeres visszaragasztását.
A plexi nevű üvegtiszta sík lemezt [poli(metil-metakrilát)] annak idején kloroformmal ragasztottuk. A klofoform egy nagyon gyorsan párolgó anyag, a lemezek pedig 5 mm vastagok voltak. Egykori makettépítők ennél vékonyabb anyagokat is ragasztottak így.
A felületeknek pontosan kell illeszkedni egymáshoz. A kifolyt kloroform elpárolog, mielőtt kárt okozna a külső felületekben. A folyadékot a kapilláris hatás tartja bent a ragasztandó felületek közt. Megolvasztja magát az anyagot, a két anyagdarab összeköt.
Fogalmam sincs, hogy egy Pelikan-nál működne-e, azt sem tudom, hogy a kloroform ma hozzáférhető-e (veszélyes anyag, ha az ember elkábul tőle, esés közben megsérülhet), de ez a módszer tökéletes kötést adott.
Ezeknek a Pelikanoknak az anyaga elméletileg akril.
Ami ahhoz jó, vélhetően működik is...
A gondom, hogy a törés pont a nyomógomb körül van (ez nem túl szakszerű így), ahol az anyag minden ki-be kapcsoláskor mechanikai igénybevételt is kap.
Korábban már kellett hasonlót ragasztanom (azt pillanatragasztóval próbáltam - kb. akril az is), de nem bírta sokáig....
Ha esetleg lenne valakinek egy fekete kb. ép K150-es felső része (mondjuk ott meg az alsó nem lenne jó) vagy akár egy eladó teljes toll, akkor megköszönném, ha jelezné.
Tapasztalatom nincs, csak ötletem. Talán modellragasztóval lehetne próbálkozni. Átlátszó, nem párolog ki mint a pillanatragasztó. A ragasztás tulajdonképpen úgy megy végbe, hogy az anyag ragasztandó felületére kenve, annak felső rétegét picit feloldja. A darabokat összeillesztani, majd amikor elpárolog az oldószer, akkor szinte egy anyaggá válik a törött és az ép darab. Viszonylag gyorsan száradó festék, apró darabok ragasztására is alkalmas. Biztosan ismered ezeket a maketteket, amiket apró darabokból kell felépíteni, egy fröccsöntött vázszerkezeten vannak az apró alkatrészek. Ezekhez használják ezt a ragasztót. A szaga a nitrohígítóhoz hasonlít.
Zebrát a Green Papirnál vennék, Kaweco-t a Fiókban. Ez a termék mindkét helyen pult alól jön, nincs kitéve polcra. Kérni kell, és az eladó segít. Legalábbis az én esetemben így volt.
Fbaer Castell töltőtoll jelent meg a kínálatukban. Én 3 Müllerben is néztem, mert más okokból mennem kellett ezekbe az üzletekbe. Mindegyik boltban a tollhegye sérült. Mechanikai sérülés van mindegyiken. Gyári hibásak, vagy sérültek. Kivétel nélkül mind a három üzletben!
Ez sima minibetétnek tűnik. Ha nem találsz MB-t, szerintem jó lehet bármilyen más márka. Anno a Mini Mozart Meisterstückben Tombow-t használtam, most azt nem találom, de van Zebra és Kaweco, azok jók.
Ezt feladtam. Örülök, ha a másikban segíthettem. A DURID szóra szinte lehetetlen keresni, mert mindenhol kijavítják druid-ra. Talán acél minőséget jelent.
Az irídium darabkát az arany tollhegyen John Isaac Hawkins 1827-ben találta ki, nem is gondoltam, hogy ilyen korán. Itt a forrás ( http://www.platinummetalsreview.com/pdf/pmr-v31-i1-032-041.pdf ), a PDF ötödik oldal tetején. Szóval ez nem segít a kor meghatározásában, viszont a gyártó létezik, van weboldala és van kontakt (https://www.peter-bock.com/contactform ), szerintem érdemes rákérdezni. A Bock csak tollhegyet és tollhegy-szerelvényt készít, a toll testét valaki más gyártotta, jó esetben erről is tudnak mondani valamit a Bock-nál.
Annyit segíthetek, hogy a hegy a Peter Bock Ag. munkája. A kort aszerint lenne érdemes keresni (általános megfigyelésem szerint), hogy az iridium tollhegy-csúcs mikor számított annyira újnak, különlegességnek, hogy azt külön feltüntették a hegyeken.
Töltőceruzában kedvenc még a Faber-Castelleken kívül az Uni Kuru-Toga. Írás közben forgatja a hegyet, hogy minden irányból egyenletesen kopjon. Az enyémen egy kis ablakban látható a lassú forgás, más modelleken az áttetsző ceruzatesten át látszik.
Mondjuk szerintem is az van, hogy ettől függetlenül a ceruzatest és a bél ugyanaz - többe kerülne két különbözőt gyártani. :) Talán csak a meo az ami a full tökéletesekből százezret balra dob a perfectnek megkupakolni, a maradék meg megy a normálba akár tökéletes, akár van rajta egy 3 mikrométeres festési hiba. ;)
Ezt a ceruza-hármast vettem. Lehet, helytelenül használtam rá a perfect pencil nevet, de ez a ceruza ugyanaz, mint a GvFC egyik Perfect-je fém szerelvények nélkül.
Meghagytam a névjegyem, ha tudnak jobbat szerezni, akkor értesítsenek. Ugyanazon az áron egy szépen megmunkált fém terméket kínáltak. Megvettem. Ha lesz rá lehetőségem és nem felejtem el lefotózom.
Megemlítettem az árképzésüket, a műanyag vacak szerintem drága a telefonba. Amikor másnap mentem a sorjás igénytelen darab ára is már csak ötöde volt a korábbinak, 9.990 helyett csak 1.990.... :)
Tegnap jártam az Alléban a Green Papirban, ott is elég sok Faber-Castell van, perfect pencil is. Vitrinben most fém kialakításút lehet kapni, de biztos van ott más is, én is ott vettem.
Én köszönöm a figyelmet és a kérdést. A nickem nem őlordsága, csak a múlt egy darabkája, a tükörreflexes fényképezőgép angol nyelvű betűszava: single lens reflex. Talán jól jöhet rejtvényfejtésnél :-)
Biztos, hogy kapható, nem figyeltem fel rá, hogy eltűnt, de lehet, hogy valóban ritkábban tartják. Goldfaberben biztos, hogy hapható F keménység. 9000-esből is van F.
Ez a ceruza érdekelne még, szívesen kipróbálnék egyet. Az is érdekel viszont, hogy mi volt előbb: a Toison d'Or vagy a Tombow Mono. Budapesten kapható néhány helyen a Tombow Mono 100, nem azt keresném, hanem pont ami a linkben van. Csak külföldről nem szeretnék rendelni.
Az Alléban van egy Green Papir, ott van grófis is meg gróftalan is. A gróftalanok közt van "sima" és van 9000-es is. A képen felül egy Graf von Faber-Castell Perfect Pencil meztelenül. Egyébként platinázott ezüst szerelvényekkel adják készletben, ez csak egy töltény, és persze ezüst hegyezőm sincs hozzá. Feleségem szerint nagyon jó, én nem merem használni. Alatta egy 9000-es Perfect Pencil. A kupakból kihúzható a hegyező, nincs tartálya a faragványnak. Alul a se nem grófi, se nem kilencezres, itt a hegyezőnek tartálya is van. A ceruzát a védőkupakból ki kell húzni, a kupak tetejét elforgatva válik szabaddá a hegyező. A kupakot szét lehet húzni ürítéshez. Vannak más modellek is, például van fém szerelvény a nem grófishoz is, de az már rénézésre sem tetszik.
A legjobb ceruza a Graf von Faber-Castell Perfect Pencil. Nagyon drága (1000 forint felett van egy szál ceruza), de nincs párja. A következő fokozat nálam a Tombow grafitceruza, az meg nehezen hozzáférhető. A gróf nélküli Faber-Castellnek is van Perfect Pencil terméke, az is rendkívül jó minőségű, nálam az a harmadik.
Igazán olcsó a Faber-Castell 1111 grafitceruza. Az nem nagyon puha, de a jó minősége miatt nagyon szépen ír, és jól látszik a papíron. Ezt 75-150 Ft. közti áron meg lehet kapni. Nekem ezek váltak be. Van még a 1111-nél drágábban Faber-Castell Grip grafitceruza. Feleségem rengeteget ír vele, ő arra esküszik, könnyen elérhető, háromszög profilja van, és csúszásgátló pöttyök vannak rajta. A grafit minőségét viszont szerintem a sokkal olcsóbb 1111 is tudja.
A közepesen és a rettenetesen drága sáv között találjuk a Faber-Castell profi ceruzáját, a 9000-es sorozatot. Ez egy profi ceruza, már a B-s változat is nagyon jól adagolható, és szép fekete rajzot hagy.
A legolcsóbb Koh-i-Noor ceruzákat (ahol a barna felső vég és a drapp test közt nincs világos csík (gyűrű), azt fegyházzal büntetném. A jobbak, főleg a fekete színű Toison d'Or a Koh-i-Noor-ból is vehető, csak nehéz hozzájutni.
Részemről töltőceruzából is a Faber-Castellt ajánlanám: vagy a TK-Fine 9719-est 1mm vastagságban (ez "rotring" jellegű, a hegye szállításhoz egy ügyes trükkel visszahúzható), vagy a TK-4600-at, ez a Versatile-hoz hasonló 2mm-es nyomósceruza. Műanyag a háza, strapabíró.
Még egy mechanikus ceruzát emelnék kis a 2mm-es méretben: a Caran d'Ache Fixpencil 2.0-t. Ez egy abszolút luxus márkának a megfizethető terméke, ráadásul a mai értelemben vett 2mm-es töltőceruza őse, kis változtatással a kezdetektől készítik. A töltőceruzákhoz természetesen azt javaslom, hogy a ceruza gyártójának hegyét használjuk. Gyenge minőségű hegyekben vagy az agyag túl sok, vagy nagyon műanyagosak, ezért karcolják a papírt vagy csúsznak rajta ahelyett, hogy harapnák azt, szép sötét nyomot hagyva.
Régen jártam itt. Nagy keresztrejtény művelő vagyok. A rejtvény fejtésnak j hatása van az agyra.Gondjaim vannak a ceruzával. Már több mindent kipróbáltam ceruzákat illetően, Kérdezem, tudnátok e segíteni nekem, hogy milyen fajta puha ceruzát vegyek, ami a legjobb a fejtéshez. Győrben lakom, van ott néháby paourbolt, de ha valami exra jó lenne, akkor Bp-re is fel tudnék menni.
Köszönöm. Megnéztem még tegnap délután, van. Nem kenyérre kell a pénz, de meggondolom, hogy egy vacak minőségű sorjás műanyagot elcserélek-e egy Szt. István ábrázatával díszített bankóval... egyelőre nem.
Én a munkám miatt teljesen "kütyüs" lettem. Érintő képernyő, billentyű. De 3 éve vettem ismét töltőtollat és naplómat azzal vezetem. Előtte is írtam naplót golyós tollal, majd WORD-ben vezettem tovább 1 évig kb. Most már 3 éve tőltőtolla, bőrkötésű "könyvbe" vezetem. Mellette amikor időm engedi, az 1 év WORD-ben írt termést másolom át papírra, szintén töltőtollal.
Egy parkerrel kedzdtem, de ma már van legalább 6-7. Nem márkásak, van ami pár száz Ft-os patron, van amelyik e-bayes de minőségi.
Egy ideje vettem tollszárat és tintát is, azzal pár napja kezdtem el gyakorolni. Azt hiszem rendszeresen fogom használni azt is. A töltőtollak miatt egyébként is több színű és árnyalatú tintám van itthon.
Nekem is gyarapodnak a töltőtollaim, a meglévő EF-es Safari mellé kaptam egy F-est, és van egy Faber-Castell Ambition acél töltőtollam is. A Cross Century II továbbra is kedvenc, a Parker Sonnet továbbra sem. Golyóstollban talán itt még nem mutattam a nyers sárgaréz Fisher Bulletemet, amiben barna betét van, majdnem óarany, jól lehet vele karácsonyi feliratokat készíteni.
Az én feleségem is újra használatba vette a Platnium zsebtollát amit még itt a topikon keresztül vettem neki. Egy teljesen technokrata munkatársam, akit még nem láttam papírra írni meg rendelt magának egy töltőtollat, hogy most elkezdi. :)
Ha már rendelés: anno még Kínában tett utazásról hoztam pár Hero tollat magamnak, ezek (a legolcsóbbakat kivéve) jól szuperálnak azóta is. Jinhao-t is hoztam, az kevésbé győzött meg
Azóta lett Aliexpress, szóval már utazni se kell...
Vannak esetleg tapasztalataitok más kínai tollakkal? Fent említett kolléga egy Hongdian-t rendelt, kipróbáltam, nagyon meggyőző az EF-es írásképe, meg úgy általában az egész minőségérzet.
Egy hét, két hozzászólás, ez igazi tolongás az utóbbi idők kihaltságához képest. Sajnálom, hogy így elcsendesedett ez a sokáig igen aktív hely. Nálunk az a fejlemény, hogy feleségem, aki messze legtöbbet írja a családban kézzel, három töltőtollat is használatba vett, és rendszeresen használ. Egy Kaweco Sport átlátszót igen vékony heggyel, egy Lamy Safarit fine heggyel, és egy neon rózsaszín 849 töltőtollat divine pink tintával. Rengeteg gyereket tanít, tábla helyett papírra ír, és a papírt kamera nézi, és vetíti a falra. Így finom írószerei igazi publicitást kaptak, a gyerekek is kapnak egy kis írószer-kultúrát.
Sziasztok, érdekességképp meg kicsit büszkélkedésképp :)
2008 körül mászkáltam itt a topicban először még találkozókra is elvetődtem, egy évre rá megszületett az első fiam. Most 10 éves, és nemrég elkezdhettek írni töltőtollal a suliban (Waldorf iskola, első években csak viaszkrétával aztán ceruzával írhatnak, harmadik végén jön be a töltőtoll).
Nem tudom öröklődik-e az ezirántú érdeklődés, de elképesztően lelkes rajongó, megkapta pár régóta nem használt tollam és nagyon boldog vele. Az osztályban pedig gyakorlatilag töltőtoll klub alakult, cserélgetik a patronokat, tollakat kölcsönöznek egymással, összehasonlítgatják az írásképet, stb. Imádnivalók.
Itthon meg ilyeneket alkot szabadidejében, mint a csatolt képek. (A helyesíráson még dolgozunk, de a lényeg, hogy önszántából irogat ilyeneket, nem feladatként).
Megnéztem, az jutott eszembe, hogy vajon miért lesznek a régi kecses formájú tollak újraértelmezései, kortárs változatai mindig robusztusabbak, hogy a legfinomabb szót használjam. Azért jó lenne, különösen ha megtörne az a rontás, amitől a Parker tollaim a legkiszáradósabbak.
Sziasztok! Ma olvastam egy pletykát a FPN fórum kínai tollakkal foglalkozó részében, miszerint a Parker 2020 második félévében új kivitelű Parker 51 töltőtollat dob piacra. Összehasonlító képek is vannak, illetve egy megerősítő levél az állítólagos vevőszolgálattól. Bevallom, felkeltette az érdeklődésemet a dolog. Hátha mást is érdekelhet :)
Van esetleg valakinek egy üveg Pelikan 4001 Brilliant Green-je amitől megválna? Nem találok a neten sehol csak Amerikában onnan meg akarnák rendelni mert többe kerül a posta mint a tinta maga.
Köszönöm szépen a választ. Sajnos egyelőre nem tudom produkálni az említett toll fotóját, majd valaki segít nekem. Annyit írhatok róla, olyan egyenletes a vastagsága, mint egy vastag ceruza. Nekem az is jó lenne, ha Budapesten Parker tollakat árusító boltba elvinném ezt a golyóstollat és ott kapnék valami infót. Egy pár ilyen bolt címét kérném. Előre is köszönöm.
Fémtestű, fémkupakos Parker tollakat lehet kapni, és sokféle van belőlük. A Parkerek egy része gravírozható. Egy fotó segítene megállapítani, hogy milyen modellről van szó, és akkor tudnánk segíteni megkeresni a fellelési helyet.
Tisztelettel érdeklődöm. Évekkel ezelőtt egy banktól ajándékba kaptam egy fémtestü, fémkupakos golyóstollat. A kupakon a rögzítőn egy P jelzés létható (Parker jel) és ezen a csiptetőn MG jelzés is látható A golyóstoll testen a bank neve van bevésve. Az iránt érdeklődöm, hogy ilyen tollat lehet-e kapni valahol Budapesten? Tartaléknak és/vagy ajándékozásra gondoltam.Válaszokat köszönettel fogadok.
A Renaissance Brown már nem kapható de rákérdezhetek a beszállítómnál hátha van még raktáron nekik. Valamint ha látsz valamilyen modellt a neten ami nálam nincs fent azt is megtudom kérdezni, hogy be tudják-e szerezni és tudok árajánlatot adni.
A közeljövőben szeretnék venni egy Pelikan M800 vagy M805 töltőtollat. Tud-e ajánlani valaki beszerzési forrást, illetve kb. milyen árfekvésben mozognak ezek a típusok mostanság?
Tud-e valaki esetleg egy még viszonylag jó állapotú, használható Pelikan K100-ról (fekete-arany), mert kedvenc darabom ma, közel 30 éves szolgálat után balesetet szenvedett és lehet, hogy cserélnem kell....
Kicsit megkésve, de érdeklődöm, hogy nincs-e a "gyűjteményedben" egy 0.3-as, és egy 0.7-es lehetőleg hibátlan tikky special, mert megvenném őket :) Köszönöm a figyelmet.
Nagyon nincs, és engem is érdekelne. Angol nyelvű review-t olvastam már, de nem találtam mérvadónak. Engem az érdekel, hogy ez is olyan kiszáradós-e, mint a Sonnetem. Több töltőtollam is van, a Sonneten kívül egyiknek sincs szellőzőnyílása, ezt a kupakba való belefújással ellenőriztem. A Jotter töltőtoll már-már japános könnyedsége nekem is tetszik, de ezen is van szellőzőnyílás. Kiváncsian várom a tapasztalataidat.
Szia, én is hasonlóan lennék, csak a mártogatós tollakra még nem kaptam rá. Nekem a ceruzák, a mechanikus ceruzák, a befogók, a golyóstollak és a töltőtollak a kedvenceim. Régi hűséges társaim a Cross-ok, szeretem a Faber-Castelleket és a Caran d'Ache-okat, van egy sorozatom Parker Jotterből, de itt a csoportban másnak ilyenből mesés tudásuk és gyűjteményeik vannak. Volt egy éves szertartásom: mivel nem tudok minden töltőtollat napi forgásban tartani, év elején feltöltöttem mindegyiket, aztán minden nap mindegyikkel írtam. Amelyik kifogyott, azt kivettem a sorból, kitisztítottam, eltettem a helyére. Mikor amúgy nem írtam vele számottevően, kedvencem márciusban még vidáman írt.
Megváltozott az életem, most fizikailag nem tudok a kedvenceimmel foglalkozni, de mindig ott vannak a kezem ügyében.
Ezt én host-olom, csak írószeres témák vannak rajta.
Több nyelven is lehet rá írni témát. Ezt csak azért mondom, mert angol témák is vannak rajta, és már jelezték, hogy nem egyértelmű, hogy magyarul is lehet. :)
Szia, él még a topic, azért nem látsz sok kommunikációt itt, mert a kemény mag rendszeresen találkozik IRL. A topic alapító kheiron hosszú szünet után benézett, és rögtön felvetette, hogy jó lenne találkozni. Nem érte meg sajnos, döbbenetünkre nemsokára egy munkatársa jelezte itt halálhírét. Mivel már megvolt az akarat a találkozásra, talán én szerveztem meg az elsőt, majd mások a másodikat és a többit. Elromlott a mozgásom, sokkal kevesebb helyre jutok el, így a most futó találkozókat nem tudom látogatni. Keress rá vagy várd meg a legközelebbit. Vagy egyszerűen írd ide a kérdéseidet - mondásaidat, lesz rá reagálás.
Másik kérdésedre: magyar írószeres csoportba csak ide járok, egyébként meg nemzetköziekbe.
Iskolás koromban a füzeteim nagyrészével előfordult ez. Az egyik fele jobban "szívta" a tintát. Utáltam ;)
A "töltőtoll-barát" papírok általában valamilyen bevonattal készülnek. TUDNI ugyan nem tudom, de simán el tudom képzelni, hogy a te papírod két oldala ilyen értelemben nem egyforma.
Két papírra írok, az egyik amit említettem, a másik a Rhodia jegyzetfüzete. Ott nem tapasztaltam ilyesmit. Tegnap amikor lőttem a képet, akkor ugyanazt a papírt fordítottam meg, összesen azt a két mondatot írtam le. Az egyetlen dolog, amire gondolni tudok, hogy a papír ugyan Clairefontaine, de nem egy top quality cucc. (mondjuk direkt ezt vettem, mert a 90gsm-en úgy csúszkált a toll, hogy feszt nem úgy írtam, ahogy akartam). Végülis nem nagy dolog, csak miután megszoktam egy vonalvastagságot, furcsa az átállás a másikra.
Szia! Én nem vettem észre ilyen jelenséget sem Clairefontain-en, sem egyéb papíron.
Az nem lehet, hogy a tinta átfolyása lassul, és vékonyabban húz? Mert ezzel én is gyakran találkoztam, pl. első két oldal egy bizonyos tinta mennyiség jön, a harmadik negyediken pedig láthatóan kevesebb, s ezáltal a tinta halványabb, a vonal végkonyabb. Ez persze inkább gyors írásnál jellemző, és kell hozzá egy olyan toll is, ami nem tudja tartani az iramot a kézzel.
Tapasztaltatok olyasmit, hogy egy papír egyik oldalán vastagabban fog a toll, mint a másikon? Régóta furcsálltam, hogy egy oldal teleírása után megfordítva a papírt valami nem stimmel. Eddig elintéztem azzall, hogy 'sokat' írtam egyhuzamban, ezért vastagabb / vékonyabb a vonal (persze ez hülye magyarázat). Lőttem egy képet, remélem látható a lehelletnyi vastagságváltozás, mindenesetre érezhető a különbség írás során. Diamine Oxblood tinta, Platinum Balance Maestro EF a toll.
Rábukkantam egy magyar töltőtoll- és tintakészítő vállalkozásra, nagyon érdekes a koncepció, viszont semmi konkrétumot nem találok róluk. Ti ismeritek őket esetleg?
Tudna valaki segíteni abban, hogy Kovács Zoltán töltőtoll gyüjő-javító hogyan érhető el? Pár évvel ezelőtti riportban olvastam a nevét, a cikk szerint ezen a fórumon már feltűnt az elérhetősége, de nem találom.
És esetleg van valakinek ötlete, hogy egy arany bevonatú, de a tollfej és a szár közötti, a menet mentén sajnálatosan cinkkel összebarkácsolt rész hogy szedhető szét? A cink hevítésével az arany olvadni kezd.
Sajnálom, ez nem az én évem, most sem tudok jönni, pedig nagyon szeretnék. Egy kicsit már tudok járni, de erre még nem vállalkozok. Érezzétek jól magatokat, és hálás lennék, ha lenne egy kis összefoglaló utána.