Keresés

Részletes keresés

Vámpír2008 Creative Commons License 2009.02.14 0 0 64
De ezt egyébként nem panaszképp írtam, én nem tudnék innen elmenni, akkor sem ha volna rá módom.
Előzmény: Vámpír2008 (63)
Vámpír2008 Creative Commons License 2009.02.14 0 0 63

Hát ja. El kellett volna menni a picsába. Öcsém 10 éve él az USA-ban, Floridában dolgozik egy mezőgazdasági vállalkozásban amolyan technikusféleként, hogy pontosan mit nem tudom, de nem a topmanager kategória. A felesége ápolónő.

5 szobás házban laknak, 3 egyáltalán nem gagyi kocsijuk van (Focus, Voyager, Camry), és gyarapodnak szépen.

Na ehhez a nívóhoz itthon minimum egy vezérigazgatóság kell valahol.

Előzmény: futóék (61)
Vámpír2008 Creative Commons License 2009.02.14 0 0 62

Igen, sokat tanultam. Az emberekről is. :)

Hát az iskola az kommunikáció-művelődésszervező (ezt hívják könyvtár-ruhatár szaknak :)), de ezt teljesen a magam örömére, szórakozására csináltam, nagyon sok számomra érdekeset és hasznosat tanultam, remek előadások voltak, élveztek a vizsgák sikerélményét, stb. A nyelvtanulás persze muszáj volt, a mi időnkben - 38 éves vagyok - sajnos még az iskolában nem volt, egyébként sem számított fontosnak, most viszont nagy hasznát veszem.

Amúgy meg mi fontos még? Én tényleg iszonyúan szeretek utazni, és pl. azokat az élményeket amiket ott összeszedek, egy vagyonosodási vizsgálatnál sem tudja elvenni tőlem a legszigorúbb APEH-ellenőr sem. :)

Előzmény: karoly.ignac (60)
futóék Creative Commons License 2009.02.13 0 0 61

" A luxusom annyi volt, hogy évente 1 külföldi nyaralás (nem luxushelyen!), egy alsó-középkategóriás autó, plusz imádtam étteremben vacsorázni, bulizni járni. Mondjuk azért közben jártam általam fizetett főiskolára, plusz magánnyelvtanárhoz, utóbbi kettő talán nem a kidobott pénz kategória. Sőt, támogattam anyámékat is. "

Sajnos, hogy ez már itt luxus.....máshol ez az "alsó-kategóriás" normális....

Előzmény: Vámpír2008 (57)
karoly.ignac Creative Commons License 2009.02.13 0 0 60

Naja, később lehet jól jön ez az élettapasztalat. :)

Utólag mit mondasz, melyek voltak a leghasznosabb dolgok, amelyekre ebben

az időszakban költöttél?

Iskola, nyelv?

KI

Előzmény: Vámpír2008 (57)
Vámpír2008 Creative Commons License 2009.02.12 0 0 59

Szerintem annyi a gond, hogy nem ér annyit az autó két éves korában, mint a még meglévő tőketartozás. (a törlesztésnél az első időkben nagy a kamat, és alig csökken a tőke.)

Persze ezzel együtt lehet hogy érdemes eladni, és a fennmaradó talán nem túl nagy összeget kicsengetni pár hónap alatt, akár átütemezni egy finanszírozható mértékű családi-baráti kölcsönre.

Előzmény: Icsiro (53)
Vámpír2008 Creative Commons License 2009.02.12 0 0 58
Ezt a rosszhiszeműséget már csak azért is hagyjuk, mert amíg jól ment a sorom, hetente hívtak különféle hitelintézetek hogy megkínáljanak egy hitelkártyával, vagy ilyen-olyan hitellel, és persze csúcsbiztonságos befektetésekkel is, úgymint ingatlanalap... :) Szóval, az autóhitelt leszámítva, nem én kuncsorogtam náluk.
Előzmény: karoly.ignac (22)
Vámpír2008 Creative Commons License 2009.02.12 0 0 57

Sajnos ez nem ilyen egyszerű.

Én fiatalon egy proli helyen - rendőrségi raktár :) - dolgoztam, egyszerű proletárok között. Kerestem annyi pénzt hogy kajára, cigire futotta, néha elmentünk sörözni valami késdobálóba a kollégákkal, meccs.

Na de előrébb akar ugye jutni az ember. Tanultam. Aztán találtam egy jó munkahelyet. Multi, jó pénz, elegáns környezet, több pénz. Igenám, de az emberek is elegánsak, finomak, jó családból valók. Onnantól kezdve ők voltak a minta, sok gazdag kis zs...., akik az I. kerületben laktak, cabriókkal jártak, volt srác akinek az volt a hobbija, hogy a hétvégenként Angliába repült - rendszeresen - meccset nézni. Nyaralás Izlandon, Seychelles-szigeteken, Kenyában. Na, ezt próbáltam én követni, basszameg életem első 30 éve szegénységben telt, aztán 5 jól, majd 2 megint szarul. Most mit mondjak? Hogy TÚL jól éltem? A luxusom annyi volt, hogy évente 1 külföldi nyaralás (nem luxushelyen!), egy alsó-középkategóriás autó, plusz imádtam étteremben vacsorázni, bulizni járni. Mondjuk azért közben jártam általam fizetett főiskolára, plusz magánnyelvtanárhoz, utóbbi kettő talán nem a kidobott pénz kategória. Sőt, támogattam anyámékat is.

A lényeg, hogy az az életforma, amibe én belerokkantam, ugyanennél a cégnél, ugyanebben a beosztásban, csak Németországban röhögve ment volna.

Előzmény: zaragozaB410 (18)
Vámpír2008 Creative Commons License 2009.02.12 0 0 56

No, hát köszi az érdeklődést. :)
Szóval, két év után teljesen letudtam a tartozásokat.

Kellett persze hozzá egy jó munkahely, és az, hogy még a kétforintost is hosszas foghozverdesés után adjam ki a kezemből.

És persze biztosan tudom hogy ilyet soha többé...

Rosszhiszemű adós? Az nem tudom micsoda. Én pl. miért lettem volna rosszhiszemű, amikor kerestem havi 400-450 ezer ft-ot 2004-2005-ben, aztán egy csütörtök reggel hivattak a humán igazgatóhoz, és minden előzmény nélkül kirúgtak. Ezt honnan tudtam volna előre? Véleményem szerint ez a bank kockázata, hiszen akár Abramovics is tönkremehet egyszer.

Előzmény: karoly.ignac (17)
karoly.ignac Creative Commons License 2009.02.08 0 0 55

Szia!

Először a bankban kellene utánna kérdezni.

Mekkora futamidővel vetted fel a hitelt?

Futamidőtől szinte függetlenül, biztos vagyok benne, hogy 2 év alatt többet esett

az autó értéke mint amennyivel csökkentetted a tőketartozásodat. Ehhez jön még, hogy erősödött a frank, ami ugye növeli a forintban kifelyezett tőketartozásodat, tehát valószínőtlennek tartom, hogy az autó eladásával elegendő pénzre tehetnél szert a maradék tartozás kiegyenlítésére.

Menj be a bankba és kérdezd meg, hogy frankban illetve forintban kifejezve jelenleg mekkora a tartozásod, illetve milyen feltételek mellett lehetne előtörleszteni. El tudom lépzelni, hogy elengedik az előtörlesztési díjat, ha fizetsz, főleg ilyen kockázatos hiteleknél, (Autó, CHF, 0 önrész) hogy ezzel is az előtörlsztésre motiváljanak.

üdv

KI

Előzmény: Icsiro (53)
zaragozaB410 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 54
"Az alapoktol kellene ( altalanos iskolaban ) elkezdeni a penzugyeket, az egy generacio alatt megoldana az ilyen problemat. " voltak ezirányú törekvéseim, de feladtam, hülyének néztek.

Persze, hogy kitiltottak, mert még mindig nem szabad csak úgy megmondani, hogy kérem szépen te hülye vagy. A másik probléma, hogy azért sem fogadják meg a tanácsot me azt hiszik, hogy hú ez bazi okos biztos nincs hitele oszt ossza az észt ha kell ha nem. A hozzáértők között is vannak kóklerek (ezt értsd úgy ahogy gondolom), de hát igyekszik az ember uralkodni önmagán.

Az első hitelünket mi is forintban vettük fel annak idején és már akkor csuda jól jártunk. 300e vettünk fel (jó rég volt) és 17 évi törlesztés után 284e fizettünk vissza a lótépének me, hogy egy kicsit változtattak időközben a kamaton meg a szerződésen meg amin lehetett azt akkor még nem volt kétszintű a bankrendszer sem. Anyáztam rendesen az elszámolásnál még akkor is ha az összeg már koránt sem azt érte mint a felvételkor. A probléma a forinthiteleknél is az, hogy teljesen kiszámíthatatlan a törlesztés hiába mondanak mást, hogy ez tuti. Ma már az sem tuti, hogy reggel fel kell a nap.

Ha az ember nem is tanult pénzügyet azért csak olvas, lát, hall, figyel és ha gondjai akadnak eme tevékenységeket még hatékonyabban folytatja. Én vagyok csak ilyen sarkos?))
Előzmény: Törölt nick (52)
Icsiro Creative Commons License 2009.02.07 0 0 53
2 éve autót vásároltam svájci frank alapú hitelre. Önrészt nem kértek az autókereskedésben a vásárláskor.
Az az ok, ami miatt új autót vettem sajnos megszűnt. (A válás után vidékre rabolt kislányom látogatása miatt - így sem teszik lehetővé a láthatást). A jó autóra már nincs szükségem, kiszállnák a törlesztésből és az autót visszaadnám. Ez nem lizing, hanem hitel.
Kérlek adjatok tanácsot, hogy hogyan szállhatok ki. Eddig rendesen törlesztettem, de ez egyre nehezebb. A jövedelmem nem nőtt azóta sem - sajnos.
Ki tudok-e szállni úgy, hogy ne kelljen fizetnem?
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.07 0 0 52
Ja, en is jol szorakoztam rajta, amig ki nem tettek a szuromet egy hetre :DD

zaragozaB410: piaci forinthitel volt korabban is ( sot, amikor en kezdtem, akkor meg nem volt tamogatott sem, deviza meg plane nem ), a durva az, hogy egyreszt nincs ertelme, masreszt meg vannak olyanok, akiknek az van. A hozzaertes pedig a nem szakmabelinek nem evidens, ld. most ne vegyunk fel devizahitelt, mert nagyon gyenge a forint, vagy most vegyunk fel forinthitelt, mert az ot evig nem fog emelkedni. Az alapoktol kellene ( altalanos iskolaban ) elkezdeni a penzugyeket, az egy generacio alatt megoldana az ilyen problemat.
Előzmény: Híd (50)
zaragozaB410 Creative Commons License 2009.02.07 0 0 51
Na ezeknek mondja az apacs, hogy szopacs:)) má bocsi. Itt téptük a szánkat meg a másik topikon is, hogy ne má me átbaszás, de vannak akik még mindig vagy olvasni nem tudnak, vagy az olvasottakat értelmezni nem tudják vagy, de a szomszéd is azt mondta, most mehetnek a balettba ugrálni az átváltásukkal. Azt hiszem némelyik ember úgy van vele ha bukok akkor minél nagyobbat. A kamatos kamat számítás persze nem egyszerű, de azért egy számológéppel elnagyolva ugyan, de kilehet számolni, hogy merre tovább. Na meg küldenek éves egyenleg értesítőt is oszt abból is lehet számolgatni, de nem aszonták hát akkor csináljuk. Tegnapi körolvasásomba alátámasztották azon egyszerű gondolati állításomat, hogy a forint még el is tűnhet azt akkor mi lesz ezekkel az átváltósakkal azt nem tom. Jaj de szomorú tudok lenni a hülyeség miatt.
Előzmény: Törölt nick (49)
Híd Creative Commons License 2009.02.04 0 0 50
Én is. A lakáshiteles topik amúgy már megint kezd viccessé válni :)
Előzmény: Törölt nick (49)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.04 0 0 49
Azert azokra kivancsi lennek, akik forintra valtottak..
Előzmény: Híd (48)
Híd Creative Commons License 2009.02.04 0 0 48

Vadi új közlemény a PSZÁF-tól:

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) ügyfélszolgálatának és panaszkezelésének megerősítéséről döntött azt követően, hogy észlelte: megnövekedett a pénzügyi intézményekkel kapcsolatos panaszok száma. A Felügyelet tisztában van azzal, hogy a válság nyomán számos fogyasztó élethelyzete kedvezőtlenül változhat meg, ami az eddigieknél jelentősebb számban válthat ki a szolgáltatókkal szemben megfogalmazódó kritikákat.

A Felügyelet elemezte, hogy a devizahitellel rendelkező adósok védelme érdekében 2008 novemberében a pénzügyminiszter és 9 kereskedelmi bank között létrejött megállapodás nyomán az első hónapban hány szerződésmódosítást kezdeményeztek az ügyfelek. 2009 január közepéig mintegy 1200 ügyfél jelezte igényét banki hitele futamidejének díjmentes meghosszabbítására, esetleg türelmi idő biztosítására. Devizahitelének előtörlesztését mintegy 4100 adós kezdeményezte, míg forint alapúvá történő átalakítását mintegy 900 ügyfél kérelmezte.

Ezek a számok vélhetően növekedni fognak (a megállapodáshoz azóta további bankok csatlakoztak és a kormány a megállapodás meghosszabbítását kezdeményezi). Ezért a Felügyelet felkészült arra, hogy az ügyfelek panaszt fognak tenni akkor is, ha úgy vélik, hogy a pénzügyi intézmény ugyan nem sértette meg a jogszabályokat, ám nem tartja be a megállapodást. A Felügyelet az e kérdéssel kapcsolatos ügyfélmegkereséseket is kivizsgálja.

Azokban az esetekben, amikor a hatóság a pénzügyi szolgáltatók részéről a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény, egyéb pénzügyi jogszabály megsértését tapasztalja, eljárást folytat, amelyet határozattal zár le. Egyéb esetekben a panaszügyi eljárás a panaszos tájékoztatásával vagy végzéssel zárul.

A Felügyelet az eddigi gyakorlatát kiegészítve, panaszelemzéseit kibővíti azzal, hogy elemezni fogja a megállapodás be nem tartására vonatkozó megkeresések megoszlását, főbb jellemzőit, és erről a megállapodás aláíróit külön is tájékoztatja.

A Felügyelet ezúton is felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy a panaszkezelési eljárását követően, az egyedi szerződéses kapcsolatokból eredő jogviták tekintetében a bíróságok igénybevétele nélkül lehetőségük van ügyükkel békéltető testülethez fordulni, amely megkísérli, hogy egyezséget hozzon létre a panaszos és a pénzügyi szervezet között, ennek eredménytelensége esetén pedig határozzon a vitában.

A Felügyelet a 2009. év során a bírságként befolyó összegek egy részét a békéltető testületek munkájának megerősítésére fordítja, elősegítve ezzel, hogy a panaszosok eljárással kapcsolatos terhei ne növekedjenek. A békéltető testületek a területi gazdasági kamarák mellett működő független testületek, elérhetőségükről itt tájékozódhatnak:

Híd Creative Commons License 2009.02.04 0 0 47
Ne félj banknevet írni, hadd lássa mindenki, melyik bank szemétkedik. Meg csak így van esélyed, hogy sorstársakat találj. Megpróbálunk holnap rászállni Erdei Tomi bácsira, ha már ilyen szépen dedikál.
Előzmény: kovkata78 (46)
kovkata78 Creative Commons License 2009.02.04 0 0 46

Szai Híd!

Köszönöm a részletes, minden kérdésre kiterjedő válaszod!

:) Nem akartam banknevet írni... De megérdemled: MKB :)

Híd Creative Commons License 2009.02.01 0 0 45

Kértem a PSZÁF-tól információt még a múlt héten e-mailben, de nem válaszoltak.

Ne információt kérj, hanem panaszold be, de úgyis hiába lesz, mert törvényt nem sért a "Bank".

Az a nyűgöm, hogy mikor szerződtem a bankkal, akkor nem kellett bejegyezni ezt a jogot. Most meg egy módosítás miatt be kell.:(

Szuper! Erőfölénnyel való visszaélés, menj a GVH-hoz.

Az az igazság, hogy két ingatlanfedezet van bevonva és mind a két ingatlanra be akarjkt jegyeztetni. :( Anyukám nagyon óckodik...

Ha én volnék az anyukád, én is ódzkodnék

Nagyon nem akarom ezt a jogot bejegyeztetni.Pontosan nem is tudom, hogy mit is foglal magába ez a jog. Próbáltam utánanézni, de mindig csak adásvétel esetén a vevő bebiztosítására jegyzik ezt be. De most ugye a Banknak lenne ilyen joga...
Kit kérdezzek meg szerintetek?

Ha nem fizetsz, jelzálogjognál a banknak bírósághoz kell fordulnia, hogy állapítsa meg, hogy érvényesítheti a jelzálogjogot. Ilyenkor kimegy egy igazságügyi értékbecslő, megaszondja, hogy ennyit ér a lakás, és annak a 70 százalékáért lehet kényszerértékesíteni, ha egyetlen lakóingatlan. Ha másmilyen ingatlan, 50 százalék az ár.

Opció: nem fizetsz, a bank él az elővásárlási joggal a szerződésben megállapított áron. Ez lehet sokkal kevesebb annál, ami az ingatlan ára. Pl. veszel egy ingatlant 10 millióért, a bank bejegyez rá opciós vételt 7 millióért. Tíz éven át fizeted a hitelt, felment az ingatlan ára, költöttél is rá, ér már 20 milliót, de megszorulsz. A bank ilyenkor 7 millióért megveszi tőled a 20 milliós lakást. Jelzáloggal 14 millió alatt nem adhatná el.

És mi van akkor, ha a bank képviselője ideadja nekem ezt a bejegyzési kérelmet, mert ugye mindent én intézek, én meg nem jegyeztetem be... A bank hozzájárulása nélkül úgy sem terhelhetem tovább egyik ingatlant sem...:(

Felbontja a hitelszerződést, és vissza kell fizetned az egész tartozást. Ha nincs kp-d elegendő, akkor ki kell váltanod a hitelt, vagy el kell adnod a lakást, hogy visszafizesd.

Előzmény: kovkata78 (43)
Híd Creative Commons License 2009.02.01 0 0 44

Például engem, csak én név nélküli bankokkal nem tudok mit kezdeni.

Előzmény: kovkata78 (43)
kovkata78 Creative Commons License 2009.02.01 0 0 43
Sziasztok!
Köszönöm a sok érdeklődést.
Kértem a PSZÁF-tól információt még a múlt héten e-mailben, de nem válaszoltak. Holnap felhívom őket.
Az a nyűgöm, hogy mikor szerződtem a bankkal, akkor nem kellett bejegyezni ezt a jogot. Most meg egy módosítás miatt be kell.:( Az az igazság, hogy két ingatlanfedezet van bevonva és mind a két ingatlanra be akarjkt jegyeztetni. :( Anyukám nagyon óckodik...
Nagyon nem akarom ezt a jogot bejegyeztetni.Pontosan nem is tudom, hogy mit is foglal magába ez a jog. Próbáltam utánanézni, de mindig csak adásvétel esetén a vevő bebiztosítására jegyzik ezt be. De most ugye a Banknak lenne ilyen joga...
Kit kérdezzek meg szerintetek?

És mi van akkor, ha a bank képviselője ideadja nekem ezt a bejegyzési kérelmet, mert ugye mindent én intézek, én meg nem jegyeztetem be... A bank hozzájárulása nélkül úgy sem terhelhetem tovább egyik ingatlant sem...:(
zaragozaB410 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 42
Ez egy teljesen új szerződés lenne. Kérj állásfoglalást a PSZÁF-től, megtudod tenni e-mail formájában is. Hol itt az egyszerű eljárás? Az elővásárlási opció jelentheti azt is, hogy 1 hónap csúszás után felmondják a szerződésedet és intézkednek az érékesítésről, sajnos úszhat a mama háza is. De tényleg melyik bank ez?
Előzmény: kovkata78 (38)
zaragozaB410 Creative Commons License 2009.01.29 0 0 41
Megtámadták, de a mai napig van olyan bank, amely használja ezt az eszközt és változatlanul így helyez ki hitel.
Előzmény: Híd (40)
Híd Creative Commons License 2009.01.28 0 0 40
Ez melyik bank volna? A vételi jogot már egyszer keményen megtámadták a hatóságok.
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.28 0 0 39
Lehet, hogy nem annal a banknal erdemes tovabb tokolni.. Ha irsz reszleteket, okosabbak leszunk.
kovkata78 Creative Commons License 2009.01.28 0 0 38
Sziasztok!

Nem tudom vannak-e erre szakemberek, de valamit nagyon nem értek és jó lenne egy kis segítség.
Én is beleszaladtam ebbe a nem tudom fizetni zsákutcába. Futamidőt hosszabbítok, mert nem nyertem meg ezen a héten sem az ötöst.
Szóval X Bank futamidő hosszabbításhoz új értékbecslést, munkáltatói ellenőrzést, tul. lapot kért, meg a szokásos bankszámlakivonatokat, 3x3 közüzemi számlát, stb... A költségek persze engem terhelnek. Ami viszont felháborító, hogy a kis lakásomra további jogokat akar bejegyeztetni. Annó, a kölcsön felvételekor bejegyzésre került a jelzálogjog és az azt biztosító elidegenítési és terhelési tilalom. Édesanyám ingatlanára meg (mint kiegészítő fedezetre)jelzálogjog. Most, a futamidő módosításakor az én ingatlanomra vételi jogot, az édesanyáméra pedig további elővásárlási jogot akarnak bejegyezni. Van ehhez joguk? Én e-mailben érdeklődtem tőlük, ahol megerősítettek azzal kapcsolatosan, hogy díjmentes a futamidőhosszabbítás és egy igen egyszerű eljárásrendet vázoltak. Ehhez képest...:(
És ez az elővásárlási és vételi jog bejegyzése... Ha tavaly nem kérte a bank, akkor most miért? Rendesen fel vagyok háborodva. És ráadásul az édesanyám nagyon meg is van ijedve...:( Megértem.

Mi a véleményetek?
Bucser Creative Commons License 2009.01.24 0 0 37
Ingatlan hitel esetén az első helyű jelzálog már a szerződéskor bejegyzésre kerül.
A társadósra vagy garantőrre azután mozdulnak rá, hogy a főadós nem fizet.
Előzmény: R-Point (30)
zaragozaB410 Creative Commons License 2009.01.24 0 0 36
Jelenleg de!, mert a tőketartozásod deviza alapú.
Előzmény: cirkóniu (35)
cirkóniu Creative Commons License 2009.01.23 0 0 35
A tőketartozás 273-on lett kiszámolva. Az első fizetendő 283-mal, mivel azt már a deviza eladási árral számolják.
Engem az érdekel, hogy a tőketartozást azt nem számolják-e minden hónapban újra az adott árfolyam szerint?
Előzmény: zaragozaB410 (33)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!