Keresés

Részletes keresés

exhighand Creative Commons License 2020.09.23 -2 1 74298

Azt hiszem a hét megállapítását olvastam most a facen:

A Covid-nak van előnye is. Végre IQ alapon is lezajlik a természetes szelekció. Nem magyarázom meg, nehogy elrontsam a folyamatot. Rajtam ne múljon.

Előzmény: Fricu1 (74297)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74297

Ebben persze igazad van, ez nyilvánvaló.

De mondtam én, hogy a beteg hordja?

Engem védjen, meg az unokám! Neki vettünk gyerek-méretet 3000-ért darabját. Papír, de állítólag FFP2 - rá van írva...

Én a tesztek szerint nem fertőzök, és tünetmentes vagyok voltam - leszámítva a Sroke-ot. És akkor se különítettek el a klinikán - pedig már tartott a lezárás, a kórház-ürítés. De a sima intenzíven voltam - 10-ed magammal.

Ettől függetlenül hordom én is, igaz jobbára a műtőst, ami oda-vissza véd valamennyit.

Előzmény: exhighand (74293)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.23 -1 0 74296

Szigetlakók> buvátis elvtárs valami baj van???  

Előzmény: medikus73 (74291)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.23 -1 0 74295

Nekem tetszik, leálltam a vérhígítóval eddig víziszonyom volt , most söruszonyom nőtt hirtelenjében és ciceregnek reszketnek a dobozok. sarom le a maszkot a spájzban :-)

Előzmény: bosijani (74283)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.23 -2 1 74294

Mivel a levegő az tud kanyarogni, de a páracsepp az kisodródik a kanyarban és kiköt a szövetszálon.

Igen, csak amikor kilégzed a levegőt, annak magas a páratartalma. Aztán a nagy részét visszaszívod a tüdődbe közvetlenül. Én úgy gondolom, hogy ezzel önmagad fertőzöd még jobban, és a tüdődből szabadon kiáramló víz is akadályozva van, ami bepang. Keringési elégtelenséggel küzdőknél ez plusz terhet jelent..... Arról nem beszélve, ha az immunrendszerünket, ha hagyjuk ellustulni, akkor mindenféle kolera ellen védtelenek leszünk. Példa rá a nővérem. Agyon sterilizált, fertőtlenített mindent az utolsó gyerekénél. Tulajdonképp egy hónapon belül két hétig beteg a gyerek. 

Előzmény: exhighand (74286)
exhighand Creative Commons License 2020.09.23 -2 0 74293

Pont a szelep miatt nem ér semmit a kifújt vírusok ellen, a terjedés megakadályozására. Ha valami szart se ér fertőzött betegen, az pont a szelepes drága FFP2 és FFP3.

De úgy látom min 140-es IQ kell ehhez...

Nem rólad van szó.

Előzmény: Fricu1 (74289)
-remény- Creative Commons License 2020.09.23 -2 0 74292

Esküszöm nem én vótam!!!

Előzmény: bosijani (74290)
medikus73 Creative Commons License 2020.09.23 -2 1 74291

A koronavírus története eddig, címszavakban...

Kérlek javítsátok, ha valami kimaradt!

Kína: baj van...

WHO: nem lesz pandémia..

Kína:ki@szott nagy baj van...

Világ: pandémia van!

WHO: tényleg...

Olaszország: mind meg fogunk halni....

Svédország: ló..@szt...

Anglia: nyájimmunitás kell...

Kína: van eladó tesztem...

WHO: aki nem fertőzött, ne viseljen maszkot!

USA: van kórházhajóm....

Cilike: nem kell maszkot viselni, csak ha valaki beteg!

Spanyolország: mind meg fogunk halni!

Svédország: ló@szt...

Kína: van eladó maszkom...(is)!

WHO: tesztelni kell!

Cilike: a teszt nem javít a helyzeten...

Világ: szó-szó...

Anglia: pause

Korea: teszt.

Kína: van eladó lélegeztetőm...

USA: mit is csináltál, Kína?

Hírek: tulajdonképp nincs is megbízható teszt...

Világ: pause...

Cilike: pause....

Svédország: ló.@szt...

Korea: ---

Világ: Svédországban baj lesz...

Cilike: szabadba menni kell!

Kína: minden eladó...

Magyarország: mindenki tájfutó lett...

Cilike: maradjanak otthon.... De szabadba menni lehet...

Világ: ---

Svédország: még nem halt ki..

Világ: nyájimmunitás kell !!!....

Hírek: aki elkapta már nem fertőződik újra .. ja, de... ja! nem... ja! de...Nincs is hatékony teszt....

Cilike: Magyarország play... De csak maszkban....

Budapest: pause...

Svédország : nem halt ki...

Cilike: ha beteg vagy ne menj orvoshoz!

Magyarország: ??

Kína: még mindig van eladó minden (is!).....

Én: Mi a .....van....???”

(forrás ismeretlen, de zseni! )

bosijani Creative Commons License 2020.09.23 -4 0 74290

amúgy,mi van Pythonnal? nem tud valaki róla valamit?

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74289

Azért az ffp 2-3 jobb lehet, mert azok profilozva vannak, jobban ráfekszik az arcra, orra, mint egy szövetdarab.

Nem véletlen drágább, még békeidőben is. Poros munkához vettem 3M FFP-3-as maszkot tavaly nyáron, és valami 5 ezres volt. Igaz, évekig jó lett volna (a porra, nem a vírusra). Szelepes meg minden, szilikonos arc-résszel, gumival, ahogy az egy márkától el is várható. Na azzal nem párásodott a szemügő két perc után.

Előzmény: exhighand (74286)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74288

Írtam neked, de visszadobott a rendszer, rossz a mailcím (szerinte).

Írj rám egy másikról, hogy elküldhessem újra.

Előzmény: exDínó (74281)
exhighand Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74287

Nálam amúgy az számít banknak, amelyik nem megy csődbe pár bankrablástól.

Előzmény: Fricu1 (74277)
exhighand Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74286

Azért mondtam a vírus méretét, mert valamelyik emlegette az FFP3-at. Ami szintén esélytelen egy 2nm-es vírusra. Ha meg a páracseppekben utazó vírusokról van szó, arra jó a sima többrétegű szövet maszk is. Mivel a levegő az tud kanyarogni, de a páracsepp az kisodródik a kanyarban és kiköt a szövetszálon.

Előzmény: Fricu1 (74272)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74285

Pont ezt mondták tavasszal az olasz orvosok, meg pár hete meg a magyar doki Floridából (vagy honnan).

Az emberek jó része még akkor sem tanul, ha érintetté válik.

Ott volt a Boris Johnson. Az intenzíven kötött ki, (pedig ő olyan ellátást kaphatott, amit te vagy én nem) emlékszem milyen hálás volt az orvosainak.

Ma meg hallani sem akar bármiféle zárásról, korlátozásról.

A gazdaság mindenek felett! De ez van világszerte.

Csak nehogy drágább legyen ez az elengedés. Anyagilag, gazdaságilag.

Az emberéleteket nem számítom, mert az szemmel láthatóan nem számít. Már a frázisok szintjén sem.

exDínó Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74284

Két hét óta biztosan nem vagyok vevő az ilyen humorra, sajnálom.

Előzmény: bosijani (74283)
bosijani Creative Commons License 2020.09.23 -1 1 74283

11-előtt nem veszem fel a kocsmában.

TMK-s Creative Commons License 2020.09.23 0 2 74282

exDínó Creative Commons License 2020.09.23 -1 4 74281

Tudjátok amíg nem érintett az ember addig remekül elszórakozik az ilyen Falus-Gödény szerencsétlenkedésen.
Aztán belekerülsz a sűrűjébe: látod, hogy egy zárt közösségben milyen gyorsan tud terjedni, utána Te magad is megkapod és rájössz, hogy rohadtul nem vicces a 39 fokos láz meg az ugatva köhögés (mert nincs szerencséd és nem úszod meg enyhe tünetekkel). Közben ráadásul azon is jár az eszed, hogy vajon a 70-80+ -os felmenőidre rákented-e a lappangási időszak egy hetében.

Szóval véleményem szerint menjen a p..csába mindenki aki szerint ez csak egy sima influenza, csak a gyíkemberek fújják fel a dolgot, hogy olyan 5G-s csipeket tudjanak az oltásokkal befecskendezni, amivel a chemtrail célzottan tud majd hatni a lapos földön túlszaporodott emberiségen.

Tessék rendesen (az orra is felhúzva) használni azt a nyavalyás maszkot.

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74280

Ki mondta, hogy van igazság?

Előzmény: nedolaci (74279)
nedolaci Creative Commons License 2020.09.23 -2 0 74279

Ha felveszel tőlük egy hitelt,30 évig fizeted.   Ha  lelövöldözöd és kirabolóskodod őket,10 év múlva szabadulsz.

Előzmény: Fricu1 (74277)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74278

A felnőtteknél ok.

Azokban van (legyen) önfegyelem, hogy azt az apró kényelmetlenséget eltűrjék.

De a gyerekeket kár kínozni - mondjuk az alsósokat.

Kizárt, hogy egész délelőtt tudjanak létezni úgy, hogy legyen is értelme.

Leteszi, felveszi, megtörli az orrát, eszik, iszik tüsszent, tornaórája van, stb. Kívül nem érhet(ne) hozzá, hogy vegye le, hogy vissza is kell tennie, miután félóránként nem dobhatja el - pedig csak úgy van értelme.

És a méret!

A kisunokámnak nagy nehézségek árán találtunk gyerek méretet (FFP2) - csillagászati áron. Most kezdte az elsőt.

És ezt sem illendő nap-mint nap viselni, folyamatosan cserélni kell, minimum naponta.

Ki az isten győzné ezt pénzel? Pl. három gyerek plusz szülők.

A lányom udvara úgy néz ki, mint egy agybajos nagyi háza. Csak nála nem a túlméretes melltartók száradnak a fákon, hanem a maszkok fertőtlenítés után, a harmadnapi használatig.

Ez van.

Mondjuk a szemüveg sem túl jó. Pillanatok alatt bepárásodik, réteg ide-oda. Nem is tudom mi lenne velem, ha egész nap viselnem kéne.

Így azt a pár percet kibírom.

Előzmény: Törölt nick (74273)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74277

Kötelező.

Épp tegnap mutattak egy bankfiókot, amit a maszkban raboltak ki (kétszer). Ott a bejáratnál le kell venni, hogy lássa a kamera, de az ügyféltérbe már maszkkal lehet csak menni.

Előzmény: szimizso1 (74275)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74276

Igen,biztosan rossznéven vennék!D,D,D,

Előzmény: szimizso1 (74275)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.23 -1 0 74275

Én például egy hosszabb (kb. egy órás) áruházi maszkviselés után elkezdek köhögni, pedig előtte semmi bajom nem volt. Ha lehúzom az orromról a maszkot, akkor egy kicsit jobb. De kérdezem én, hogy a bankokban miért nem kötelező hordani, sőt! még rád is szónak, ha rajtad van. :-) És biztos vagyok abban is, hogy mint látogató nem jutnál be a parlamentbe szájmaszkkal az arcodon ;-)

-remény- Creative Commons License 2020.09.23 0 1 74274

Én sem értem! Nekem a le és felmenőim egyaránt viselik munkában.Az ősök útonállók voltak,az utódok bankrablók.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74273

Számomra teljesen érthetetlen,hogy miért van egyesekben ez a nagy maszk ellenesség.

Mi a családon belül már évek óta használjuk ha bármelyikünk influenzás,hogy megvédjük a többieket.Ez a legtöbb esetben bevált.Az apróbb nyál cseppek nem jutnak át ,amelyben benne lehet a vírus.

Már a 70-hez közelebb vagyok,de én símán bírom viselni.

Most az előbb kaptam egy érdékes hírt,egyik ismerősömet a napokban műtötték,a  műtétet végző dokikröl kiderült hogy covidosak. Ő viszont nem kapta meg.

Tehát mégis csak véd az a maszk.

Előzmény: Fricu1 (74272)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74272

Hát ja, kicsi a vírus.

De mert lába nincs, utaztatja magát - többnyire páracseppek hátán utazik - azok meg már szűrhetők (valamennyire).

Ha pár ezer cseppecske fennakad akár a szövet szálai közt - az már haszon. Kisebb a koncentráció, csökken az esély. Persze nem nulla. Pláne, ha a gyerek egész nap piszkálja, leveszi felteszi, megtörli az orrát, reggelizik stb. Akkor talán tényleg többet árt, mint használ.

Volt a Gödénynek a profhoz is egy kérdése - állítása a PCR tesztek melegítéses ciklusai számával kapcsolatban 16 vs. 45.

Erre sem kaptunk megnyugtató választ.

Mondom ezeket úgy, hogy egyáltalán nem nekik szurkoltam. Nem titkolom, hogy én finoman szólva is nyugtalan vagyok a helyzet miatt - de hát ezt sose titkoltam.

Jó esélyt szalajtott el a hivatalos kommunikáció arra, hogy segítsen szétválogatni a butaságot a jogos felvetésektől.

Talán attól tartottak, hogy a tényleges vitával felemelik őket. De pont az történt. Még csak erőlködniük sem kellett igazán.

Szkeptikusok - hívők 1:0

Előzmény: exhighand (74271)
exhighand Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74271

A műsorvezető az leplezetlenül volt elfogult. Ehhez joga van. 

A Gödénynek mások mellett volt egy észrevétele, amit meg kellett volna válaszolni.

A maszkkal kapcsolatos intézkedések logikátlansága. Kíváncsi lettem volna mit mond a volt tisztifőorvos erre. 

De fizikából mindannyian szökésben voltak. Neked a villamosmérnöknek nem kell magyaráznom, hogy mekkora 2nm...ehhez képest még az FFP3 is...

Előzmény: Fricu1 (74232)
mzoli02 Creative Commons License 2020.09.23 0 0 74270

Köszönöm, majd megnézem

Előzmény: Fricu1 (74229)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74269

Mikor még sokat jártam németbe, együtt utaztunk (dolgoztunk, laktunk) a barátommal.

A nej csinált az útra szenyákat, jó kis csipipaprikával.

Megettük menet közben, aztán vagy egy órával később pisiszünet egy parkolóban.

Mikor visszaülünk érzem, hogy valami nem ok, csíp veszettül. Már éppen szólnék, mikor látom, hogy Péter barátom is feszeng rendesen. Hát ugye volt kézmosás, de már csak utána, nem előtte (is).

Szóval a jó magyar paprika bárhol tud hatást elérni.

Amúgy ez érdekes, de szerintem az erős paprika - nem a méreg - jót tesz a halászlének. Nem elveszi az ízét, hanem felerősíti azt. Nekem úgy jobb tetszik.

Előzmény: robertó69 (74243)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74268

Van még idő, míg 2 méteres leszek...

Bár nem teljesen értem miért mondod?

Én eddig sem mondtam mást! A végkövetkeztetéseikkel most sem értek egyet - más a véleményem (és a tiédtől is jelentősen eltér) - ettől még egyes kérdésekben lehet igazuk(igazatok) - sőt van is.

Én tájékozódom minden témában - aztán (és nem előre) kialakítom a magam álláspontját. Abban viszont már elég makacs vagyok, igaz. Például rosszul viseltem mikor azt a fiatal diplomatát egy otthonában dülöngélő alkoholistának mutatták be, csak hogy elkerüljék a pánikot (lám meghalt, de ő maga tehet róla, mert már harmincakárhány éves korára szarrrá itta a máját. Naná, hogy nem bírta ki, úgyhogy csak nyugi).

Most se bírták ki, hogy a 42 éves magyar embernek ne kreáljanak egy jó kis fog-tályogot, mint krónikus betegséget. Szarul mutatott volna az üres sor? Röhej.

Vagy most a focimeccs. Most akkor le van zárva a határ vagy nincs? Vagy a focirajongók arról híresek, hogy olyan szabálykövetők? Mert én fékevesztett tombolásra, egymás nyakába-borulásra emlékszem, meg előtte-utána jó kis piálásra, randalírozásra, bunyókra bárkivel, ellenfél vagy csak járókelő, mindegy.

De lehet az csak régen volt, ezek mások.

Rémlik a történelemből valaki, aki azt mondta: Azt mi mondjuk meg ki a "veszélyes"! Rossz emlék, biztos, hogy jó az irány?

Folyamatosan követem az eseményeket és figyelek. Ha Rumcájsz tesz fel kérdéseket, akkor arra. Is.

22LR kollégával nem értek egyet - ő az ellen-oldalt is gyengének találta - én meg úgy, hogy kihozták amit lehetett.

Nem volt várható, hogy bárki is megtéríti a másikat, de illet volna megpróbálni. Főként a hivatalos változat képviselőinek.

És Rumcájszéknak szemmel látható ellenszélben kellett hajózniuk, mégis, ezt a menetet ők nyerték - az én olvasatomban.

Más:

Viszont a gyerekek bejelentkeztek a hétvégére, és a kis jánnyal szemben Nektek semmi esélyetek - sajnálom, biztos megérted.

De jelentkezem.

(ha mégis megnéznéd, amíg lehet:

https://www.youtube.com/watch?v=jFUMdgkEd4E)

Előzmény: robertó69 (74241)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74267

50 gramm kapszaicin, ammán TÖPFE

Előzmény: szimizso1 (74260)
TMK-s Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74266

Ezért lőnek rosszul a birodalmiak  : )))

bosijani Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74265

meghozzák,adok szivesen.

Előzmény: chato0078 (74264)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74264

Egy üvegre beneveznék.

Előzmény: bosijani (74263)
bosijani Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74263

erős...3 csepp nekem elég a levesbe,másnak 2 is.

Előzmény: chato0078 (74262)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74262

Az erős?Mert van nekem is de az elég puruttya.Most hírtelen megakartam mutatni hogy milyen,de már nics.Az üveget is kidobtam.

Előzmény: bosijani (74258)
bosijani Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74261

sajna már nem nyitja meg az oldalt,de a képet le tudtam menteni:

Előzmény: robertó69 (74253)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.22 -1 1 74260

Legyél jóba a patikus nénivel, és kérjél tőle 50gramm capsaicint, aztán ízlés szerint adagoljad ;-) Persze poroltó legyen készenlétben, ha túllőttél a célon! :-D

Előzmény: chato0078 (74255)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74259

Most átépítik nálunk a Lidit,de ha kinyit feltúrom az említett terméket.

bosijani Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74258

rendeltem alföldről paprikaolajat,majd adok belőle,ha megjön.

Előzmény: chato0078 (74255)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74257

Mentünk már Mexikó völgy felé is. 3-4 lefelé vágtázó terepjáróval találkoztunk, kivétel nélkül a kanyarokban. Aztán még jött két kisteherautó, és egy autószállító traileres Jeep. Szerinted mikor járnék arra megint? Inkább a Lyukóvölgy!!! :-)

Előzmény: robertó69 (74251)
bosijani Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74256

carolina reapert kaptam,nem mondom,van gondom,ha kicsit többet teszek a levesbe. :-))

Előzmény: Törölt nick (74249)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74255

Azt szívesen venném,Jani.Sajnos nem nagyon kapni igazán erős anyagot.A raktárosunk fia foglalkozik chili termesztéssel,meg külömböző pempők készítésével,de mióta nyugdíjba ment,beszűkültek a lehetőségeim.

Előzmény: bosijani (74240)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74254

Akkor biztos ismered a pacsirtakolbászt. Azt is keverni szokták lóhússal 1:1 arányban. 1 pacsirta : 1 ló

Előzmény: robertó69 (74253)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -2 0 74253

Jut eszembe: pár napja lefőtt a füge pálinkám!!! Határozottan finom lett! Mivel nekünk nincs akkora fügefánk, mint Róka topiktársnak volt, ki kellett pótolni egy kis körtével. 2-3 kiló fügéhez raktunk 230 liter körte cefrét...

robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74252

Elkövettem egyszer azt a hibát, hogy nem levesbe, főzelékbe raktam, hanem szendvicsre egy cseppet.

Egyszer. ;-)

robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74251

Lyukó-völgy felé Parasznyára jutsz, vagy kicsit tovább menve Rimaszombatba! ;-) Lillafüred felé jobb az út, csak hosszabb. Spórolni a Mexikó -völgy és Bükkszentkereszt közötti közvetlen surranóúton tudtál volna, ha nem jön rád a halálfélelem a beláthatatlan kanyarok, a szűk, és kátyús szakaszok, valamint a 40-50 m-es szakadékok láttán, miközben 40-el száguldozol felfelé a szerpentinen! :-))) Pár százszor megjártuk már, miközben a füves ember faházait, és egyéb munkákat csinálgattunk ott hónapokon keresztül.:-)))

Előzmény: szimizso1 (74248)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74250

Érdemben akkor sem szólnék a konkrét műsorhoz, ha láttam volna. De nem láttam...

Én sem tartom szent embernek mondjuk a kigyúrt, Romcájsz szakállas gyógyszerészünket, de facés ismerősök néha küldözgetnek olyan videóit, amiket max. kommentál, fordít. Rengeteg orvos, gyógyszerész, virológus nevét, praxisát felvállalva mondja azt, amit. Főleg Németből...Érdekes módon egyiket sem látod a megosztó portálokon. Talán az Apaszív, vagy mi a bánat alapítvány oldalára töltögeti fel néha a videókat, azt nem tudják törölni olyan sűrűn....

Műsort meg ne vegyél példának! Volt egy nagyon jó barátom, egy hölgy, aki rendszeresen szerepelt Déry Nulladik típusú találkozások c. műsorában. Kérdeztem tőle, egy közös ismerősünk hogy mert olyan sületlenséget nyilatkozni abban a műsorban a gabonakörökről?

Azt mondta: "Hidd, el, nem ezt kérdezték tőle, és nem ezt válaszolta rá! Ott ültem végig a felvétel alatt..." Feltesznek 230 kérdést, leadnak belőle négyet, de olyan választ vágnak be rá, amit tényleg ott, tényleg akkor, tényleg te mondtál, csak éppen nem arra a kérdésre. Ennyit a felelős magyar médiáról! Ezelőtt 20-25 éves történetről beszéltem, szerinted azóta pozitív irányban mozdult el a televíziózás?

Ma már nincs olyan, hogy élő műsor! Ha máshogy nem, de 5-10 s-ot minimum csúsztatnak...hátha valaki szídni kezdi a focistákat...;-)

Na, ezért nem nézek tévét, és nem tájékozódom onnan - még az időjárástól sem.:-(((

Előzmény: Törölt nick (74244)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74249

Gyenge a legény ;-). A tokodaltárói piacon pár éve vettem egy Gabko paprikaszószt, kb 100 ml-es üvegben, még mindig van belőle. Elsőre egy fél mokkáskanálnyit tettem egy tányér lecsóba, az tizedik falat után már halálközeli élményem volt :-D. 1-2 millió közötti Scovill fokos, a kapszaicin önvédelmi szpréké 2-5 milliós.

Azé' ezt a Bring the Paint csak megnézem én magamnak.

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74248

Mexikó völgy!.....:-O Nem külföldre akartunk menni :-) Lyukó völgy felé kanyarodtunk, és úgy mentünk Lillafüred- Répáshuta- Felsőtárkány felé :-)

Előzmény: robertó69 (74246)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74247

Én úgy tudom, hogy az ehetetlen sz@r kajákat szokták még ehetetlenebbé tenni az agyon csípős paprikázással. Vagy ahogy a Fábri mondta: "Semmilyen kaja nem lehet annyira szar, amin egy kis erőspista ne segítene!" Erről jut eszembe :-)

Hallé főző versenyen, az egyik néző mondja egy idős versenyző bácsikának:

-Kedves bátyám! Látom csípősen szereti a hallét, de most már ne tegyen bele több csípőset!

-Miért? Honnan tudja mennyire csípős a leves?

-Hááát. Az előbb láttam, hogy négy szúnyog, és öt darázs repült bele....

Előzmény: chato0078 (74237)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74246

Fél út szorozva kettővel. Egy oda, egy vissza, kijön rögtön a 200..:-DDD

Lillafüred felé mentetek, vagy Mexikó-völgy felé? Ez utóbbi ugyanis rövidebb, de Bükkszentkeresztig gyakorlatilag egy-másfél sávos, helyenként ép aszfaltot is tartalmaz, valamint vagy 200 kanyart ezen a szakaszon....

Előzmény: szimizso1 (74238)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74245

A licitálóson is fenn volt jó ideig!

Előzmény: robertó69 (74242)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74244

Hm, csak az a nagy kérdés, hogy két öltönyös-nyakkendős úriember közül az ember kit vél öltönyösebb-nyakkendősebbnek.

Amúgy végignéztem a műsort, a szememben mind a négyen leszerepeltek, legalábbis ami a műsort illete. Nem kicsit, nagyon.

Előzmény: robertó69 (74241)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74243

Lidl-ben kapható "Bring the Pain" sauce. Eddig azt hittem, bírom a csípőset.... Hát, a Scoville skálán trilliós értékű chili paprikák a lópukiban sincsenek hozzá képest....

robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74242

Illetve: Bosi pár éve kirakott ide egy kitalálós játékot. Ha jól emlékszem, nagant tusába épített be valaki külföldön egy Szlávia 631-es vasat. Nincs meg valakinek a hsz. linkje? Nem, nem nekem kellene - engem is megkértek a nyomozás felhívására, és nem, Bosijani sem tudja már. Vagy csak elfeledkezett a kérésről..;-))

robertó69 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74241

Ismét nőttél jópár centit a szememben!

Továbbra sem állok bele a "vírus" témába - nem is az önkéntes téma száműzetésem miatt, inkább hogy megmaradjanak több év, vagy évtizedes barátságok - , de örülök, hogy végre feltűnt neked is az, amiről már hónapok óta beszélek, csak eddig - kevés kivétellel - mindenki lehülyézett! Jól írja Exhi ( most, és az előbb is), hogy milyen, a pszichológiában ismert, és dokumentált okai vannak annak, hogy "öltönyös-nyakkendős embernek hamarabb adunk aprópénzt, a szavának hitelt, stb, mint egy büdös hajléktalannak.

Nincs egyenes összefüggés ezen jelenség, és az iskolázottság szintje között, ha jól emlékszem a tanultakra, mert a logikus gondolkodás, és az elvonatkoztatás képessége a döntőbb. Van, akiknél az ellentétes állítás-tapasztalás hatására jön a mostanában sokat emlegetett kognitív disszonancia, mások meg elgondolkodnak azon, hogy a szemüknek, vagy az állításoknak higgyenek. Mert hogy ha a kettő között 180° a különbség, akkor a kettő közül az egyik valószínűleg hamis....vagy abban a kis buborékban körülötte más fizikai törvények érvényesek.....

Előzmény: Fricu1 (74226)
bosijani Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74240

erősben tudok segíteni,kérdezd Zsigát. :-)

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74239

Pontosan 178,6742555275145 ;-)

Előzmény: szimizso1 (74238)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74238

Uraim!

Van arról statisztika, hogy Felsőtárkánytól Miskolcig hány kanyar van az odavezető úton? :-) Most jártam meg a nejemmel oda-vissza. Fél úttól kb. 100 kanyart számolt a nejem. De érdekelne pontosan mennyi is van valójában :-)

chato0078 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74237

Nekem jöhet bármelyik tipusú halászlé,csak jó forró legyen,meg kegyetlen erős.

Előzmény: picurgyu (74236)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74236

Csak nem halászléről beszélsz Árpi? Én mint Baranyai paraszt gyerek a Bajai halászlét díjazom. Az egyik nagyapám a Bajai Kalmár klán egyik tagja volt a másik Baranyai Dunafalvai  . Ott a Bajai a trendi . Meg Pakson és Dunakömlődön is a hatos út melletti Halászcsárdákban . 

Előzmény: Fricu1 (74234)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74235

Janika A kábel vége az 9 mm amit bedugsz a gépbe . Ha a tied nem olyan az sem nagy gond átalakítani . Az meg , hogy ingyen nem akkor hozol pár zöld Dréhert és a tied . Ennyire már csak vagyunk haverok . Azután meg próbálhatod a toronyóra láncát AWI-ni .

Előzmény: bosijani (74231)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74234

chato0078

kollégának:

Lehet, hogy félreértitek: magam nem főzök szinte semmit (csak évente egyszer Karácsony-Szilveszter környékén, változó sikerrel. Attól függően, hogy mikor kezdek hozzá. Ha időben, akkor ok, de ha előbb kezdjük az ünneplést...)

Szóval csak eszem, de azt profin...

Mi egyébként szegediesen fűzzük, tehát tészta nélkül, soká főzve, paszírozva, stb. és csak a végén kerül bele a nemes hal-szelet. Hmmmm!

Jó csípősen, még ha utána senyvedek is miatta, gyomorügyileg...

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74233

Szégyen ide,szégyen oda villanyszerelőként én is beszívtam,mert bárrengeteg trafók készítettem,de a CO gép karakterisztikáját nem vizsgáltam. Vettem is egy nagyon jó előtolót-gondolva az MMA gépemre-,hát bukta lett a vége, akkor tekintettem rá a CO gép karakterisztikájára.

Előzmény: klenó1 (74227)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74232

Összességében egyetértünk.

Itt pont az a bajom, hogy nem volt vita. A hatalmon lévők lesöpörték (próbálták) az ellenvéleményen lévőket. Nem érvekkel, hanem hatalmi szóval.

Milyen kezdés az, hogy bemegyek és közlöm mindenkivel, hogy ez nem szakmai grémium? Vagy hogy felolvasok egy proklamációt?

Olyan szakmabeliek, mint ő. Legfeljebb más a szakmai véleménye, előélete, tapasztalata, tudása.

Vagy ne menjen oda - ha rangon alulinak véli, de ha már elmegy vegye fel a kesztyűt, és cáfolja őket pontról pontra.

A vírus nem játék (ahogy a medve sem  :)    ), de még én is azt vagyok kénytelen mondani, hogy ez a két muksó (Falus, meg a Boldogkői többet ártott, mint használt.) Ilyen felkészületlenül nem szabad vitába bocsátkozni.

Azt a látszatot keltették, hogy nincsenek józan és védhető okfejtések azon az oldalon, csak a (z egészség)politika kényszeríti ki (ránk) a dolgokat.

Előzmény: exhighand (74230)
bosijani Creative Commons License 2020.09.22 -1 0 74231

Majd bedobom a gépet,megnézed,ha jó lesz hozzá, megbeszéljük, ingyen nem fogadhatom el. Amúgy meg köszönöm.

Előzmény: picurgyu (74224)
exhighand Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74230

Kihagyod az egészből az emberi pszichikumot. A fehér köpeny effektust. Azaz a tegnapi esetben mindenki húzhatott volna fehér köpenyt. De az emberek eleve előítélettel telve ülnek le nézni egy ilyen műsort.

Hogy melyikük köpenye a fehérebb. Nyilván azoké, akik napai szinten csak ezzel, vírustenyészetekkel foglalkoznak. Velük szemben azok, akik viszont napi szinten a betegekkel foglalkoznak.

Máshonnan hozott példa: az embereknek az a meggyőződése, hogy a bírók tudják a legjobban a jogot, pedig éppen ők a legkevésbé. A bíróknak az eljárásjogot kell nagyon tudni és sajnos nem is tudnak mást. ( tisztelet a kivételnek)  Az egyetemi tanárok tudják a legjobban, de rájuk kockázatos bízni egy ügyet, mert elvesznek a részletekben. Az ügyvédek azokat a jogi részeket ismerik, amelyek beválnak a gyakorlatban és nem is hajlandóak semmi mást megismerni, mert szerintük felesleges.

Az én első feleségem egyszerű ápolónőként kezdte, de már 30 éve mondta nekem, hogy jönnie kell nagy járványoknak, mert túlságosan steril életet élünk. Túlságosan sokféle antibiotikumot használunk. Az családi orvosom a gyerekkori barátom, de hamarabb ír fel heroint, mint antibiotikumot.

Szóval igen, igazad van. Minél kevésbé tájékozott az ember egy témában, annál inkább hajlamos hinni azoknak, akiket a terület specialistájaként mutatnak be neki. Eleve előítélettel hallgatják a vitát.

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74229
Előzmény: mzoli02 (74228)
mzoli02 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74228

Én azt hallottam az M1-en lesz, - pedig érdekelt volna. Nem tudná valaki belinkelni, légyszi-légyszi!

klenó1 Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74227

Nem engem kérdeztél, de megpróbálok válaszolni a kérdésedre.

A régi gépeken a karakterisztikát a főtrafó mechanikai kialakításával "állították" be. Ezért van az, hogy nagyon kevés gép tudta önmagában a CO2-őt és a bevont elektródát is. A CO2 lapos, a bevont elektróda eső jelleggörbét igényelt. Az eső jelleggörbe megfelel az AWI-hoz is. Ugyanazzal a géppel lehetett AWI- val és elektródával is hegeszteni, csak ugyanazzal a beállítással AWI- nál nagyobb hegesztőáram alakult ki, tehát a munkaponti egyenes lejjebb kerül. 

MMA-nál az ívfeszültség: U=20+0,04xI

AWI-nál : U=10+0,04xI

Az invertereknél a karakterisztika elektronikusan van szabályozva, a két eljárás közötti eltolódást elektronikusan kompenzálják. 

/az ábra Gemsperger- Marti- Rejtő Ívhegesztő áramforrások c. könyvből fotózva/

Előzmény: picurgyu (74176)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.22 -24 0 74226

Számos hibám egyike, hogy mindenkit komolyan veszek. Őket is. A végkövetkeztetéseikkel messzemenően nem értek egyet, de ettől még egyes témákban lehet igazuk.

Például ez a maszk-kérdés.

Nem volt túl régen, amikor a csapból is az folyt, hogy NE hordjunk maszkot, csak a betegek, a többinek inkább árt, mint használ.

Ma meg a budira is abban kell menni, már a sál sem elég.

Mennyire hiteles az a "szakember", aki márciusban még hevesen tiltotta, ma meg elrendeli az ellenkezőjét?

(Már akkor megmondtam, hogy azért ellenzik, azért nem rendelik el, mert nincs - le is hülyéztetek)

Aztán itt vannak a statisztikák. Szinte biztos, hogy trükköznek vele - világszerte. Mivel nagyjából állandó a vizsgáltak fertőzöttségi aránya (kb. 6%), a vizsgálatok számával lehet szabályozni, hogy mennyi fertőzött legyen a másnapi hírekben. Ahogy a kedves megrendelő óhajtja.

Pl. franciában ingyenessé tették, meg is háromszorozódott a vizsgálatok száma - és ezzel a fertőzötteké is.

Több beteg lett hirtelen?

Ellenpélda: a románoknál csökkent a szám, és nőtt a gyógyultaké, mert mostantól a házidoki telefonon keresztül is covid-mentesnek, vagy gyógyultnak nyilváníthat bárkit. Teszt se kell.

Aztán itt van maga a PCR teszt. Nem értek hozzá (igen, ehhez sem) - de annyit még én is levettem, hogy annyira kevés a levett mintában a kórokozó (DNS-e, RNS-e), hogy szaporítják - ha jól tudom ciklikus melegítéssel. Ez szokásos módszer, korábban is használták, még a vírus előtti időkben is.

Igenám, de ezeknek a ciklusoknak a száma befolyásolja a kimenetet. Ha elég sokszor melegíted - bármi kihozható - ízlés szerint. Ezért, ezek száma a korábbi ajánlásokban 16 volt (talán) - tegnap elismerte az orvos-kutató, hogy 45-ször teszik!

És senki nem vizsgálta ennek a kockázatát az eredményre.

Aztán a halottak száma. Ma előírás, hogy mindenkit covid áldozatnak kell tekinteni, akiben kimutatható a vírus halálakor. Mindegy, hogy van-e köze a halálához vagy egy kő csapta agyon. Ez sem segíti a tisztán látást. És persze van még. Pl. a fertőzöttek kontra betegek száma.

Ezek komoly ellenvetések, a megválaszolásukra fel kellett volna készülni a vitapartnereknek, de felkészületlenek voltak, belesétáltak a csapdába. Személyeskedtek, a tekintélyükre hivatkoztak, előre megírt kiálltványt olvastak fel, komolytalanok voltak.

Vagy nem kellett volna elmenni, vagy felvenni a kesztyűt és higgadtan, okosan  érvelni. Ezt kihagyták, csak a földbe akarták döngölni őket.

Ez hiba volt. Sokat ártottak.

Ez az "ügy" jó példája annak, hogy ugyanabból a tényanyagból ki-ki az óhajának, ízlésének megfelelő következtetést tudja levonni. Amikor meg politika is beszáll...

Most higgadtságra, józan észre, és a komoly szakmai munkára lenne szükség.

Ártanak a felkészületlen szakértők - de az egészet tagadók is.

Tegnap ők voltak a jobbak - el kell ismerni.

Előzmény: Törölt nick (74223)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.22 0 1 74225

Aranyos vagy, hogy értem aggódsz.

Ne félts, nem ülök a gép vagy a tévé előtt egész nap lesve a covidos híreket. Jut időm dolgozni is, lőni is.

Bár jobbára csak délután, mert a szomszédban az építkezésen jönnek mennek a munkások, amíg ott mozgás van, nem akarok lőni, nehogy konfliktus legyen. Ez lassan gond, mert besötétedik, mire a 60 lövés végére jutok, mint tegnap is.

Szinte minden nap lövök egy-egy teljes sorozat állót, a pontlövés szabályai szerint, íme a két napos, meg a tegnapi:

Messze még, hogy elégedett legyek vele (és azt is tudom, hogy 590 már nem lesz), de minden nap kicsit jobb. Még pár hét (?), és visszahozom a tavaszi szintet legalább - most 500 körül járok.

Ha sikerül azokat a durva kilövéseket csökkenteni, sok sok kört javulhatok, majd meglátjuk. 

Előzmény: nyílt_irányzék (74222)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.22 0 0 74224

16 000-től van szelepes pisztolyú munkakábel ami neked való de ha nem akarsz ennyit költeni akkor neked adom ezt .Vagy a Rehm Boosteré vagy a másiké volt már nem emlékszem de szinte új állapotú .

Előzmény: bosijani (74213)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.21 -25 0 74223

Én nem így láttam ,Gödény és Tamási szerintem nulla volt.Le sem ültem volna vitatkozni két ilyen degradált idiótával.

Előzmény: Fricu1 (74221)
nyílt_irányzék Creative Commons License 2020.09.21 -1 24 74222

Értem én, hogy ki kell magadból beszélni a vírus miatti feszkót, de lassan átesel a másik oldalra, és így AZ fogja uralni a teljes tudatodat-tudatalattidat!

Próbálj meg vmi egészen mással foglalkozni,pl;légpuska?

Előzmény: Fricu1 (74221)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.21 -25 0 74221

Borzasztó volt látni.

Gődény és a Tamasi remekelt, A Falusi meg a másik csak hebegett habogott. A csúcs az volt, amikor a Falus felolvasta a véleményét.

Dillettánsok.

Érdemben nem tudták cáfolni őket.

Ami nagy kár.

Előzmény: Fricu1 (74220)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.21 -24 0 74220

Jóvanna!

Tabiról minden szó kín.

Spóroltam...

A vírus lesz a téma természetesen, és személyesen lesz ott a két szkeptikus.

A harmadik valami biológus (virológus?, nem tudom), az nem volt ismerős.

Az előzetest mutatta a Tívi.

Előzmény: Törölt nick (74219)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.21 0 14 74219

A vírus is ott lesz? Ajjaj ;-)

Előzmény: Fricu1 (74218)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.21 -24 0 74218

Nem szoktam reklámozni műsorokat, de ez "jónak" ígérkezik.

ATV, Rónai, Csatt, ma, fél kilenc.

Vírus, Gődény, Tamasi meg valami biológus...

Előzmény: Törölt nick (74216)
TMK-s Creative Commons License 2020.09.21 -24 0 74217

:  ))

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.21 -18 2 74216

Én is teljesen nyugodt vagyok, de egy szóval se írtam, hogy a közeljövőben lesz oltás, csak azt h hatásos. A többivel, amit leírtál, nagyjából egyet értünk.

Valamelyik nagyságunk mondta, hogy a védekezés további hatékonysága az ország intelligenciájától függ. Tulajdonképpen mégsem vagyok teljesen nyugodt...

Előzmény: Fricu1 (74199)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.21 -24 0 74215
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.21 0 0 74214

Jópofa, de szerintem kamu.

Előzmény: exhighand (74208)
bosijani Creative Commons License 2020.09.21 -1 0 74213

nincs hozzá,40-é nem adnak mindent. :-) majd,ha kell veszek olyat,ami jó hozzá.

Előzmény: picurgyu (74212)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.21 -1 0 74212

Janika .A gépednek az AWI munkakábelét fényképezd le légyszi .

Előzmény: bosijani (74211)
bosijani Creative Commons License 2020.09.20 -1 0 74211

ennek hátul van csatlakozó,valószinű belül szelep,mert co-ra téve ha nyomom a gombot,át tudom fujni,ha elengedem,dagad a pofám.

Előzmény: picurgyu (74206)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.20 0 0 74210

Köszönöm szépen,megtaláltam!

Előzmény: picurgyu (74209)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.20 0 0 74209

Írtam.

Előzmény: Törölt nick (74207)
exhighand Creative Commons License 2020.09.20 -18 1 74208
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.20 0 0 74207

Én úgy tervezem,hogy egy dobozba teszek egy 230/24V-os trafót, gázszelepet, gáz, elektromos csatlakozót ,és egy 230-as aljzatot. erre ráeszem a gépet, amit tudok a hálózathoz is csatlakoztatni. Igaz,hogy csak koppintós,de amennyit én használom,ahhoz jó lesz. Ha már itt vagy,a másik oldalon kérdeztem,hogy hívják azt a kék gumiszerű anyagot,amivel az állító csavarokat bekenik kilazulás ellen?

Előzmény: picurgyu (74206)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.20 -1 0 74206

Ez az inverter aminek megvan a munkakábele azon csak a gázszelep van de elől csatlakozik a gépen a gázcsöve. A másik ami volt a Rehm Booster 170 annak is a gépre jött egyik oldalon a palacktól a tömlő és a másik oldalon volt a kimenete de a pisztolyon nem volt szelep hanem csak az indító kapcsoló és a gépen belül volt az elektromos szelep . 

Előzmény: Törölt nick (74203)
-remény- Creative Commons License 2020.09.20 -8 17 74205

Igen okos összevetése a két sportágnak!;-( Igen okosan szakdumálsz!Még utóbb tudományos szagértő válik belőled!Aggódom érted.Még pár ilyen és úgy maradsz!;-)

Előzmény: robertó69 (74194)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.20 -25 3 74204

Régen is voltak emberek, akik kész voltak meghalni azért, mert ellent mondtak a nyílt színi hülyeségnek, hazugságnak, és nem voltak hajlandóak asszisztálni a népírtáshoz.

Ma már akkora demokráciában élünk, hogy bátran elmondhatom nyilvánosan a mindenkinek hozzáférhető adatokra épülő magánvéleményemet. Tüntethetek a fehér seggemmel a gettólakó bűnözők jogaiért itt, Európa közepén, gyújtogathatok, és kirakatokat törhetek be a "demokrácia", meg a "liberalizmus" zászlaja alatt, büntetlenül.

Miért kellene akkor azért félnem, mert azt mondom: aki taknyos, fújja ki az orrát, szedjen sok vitamint, pihenjen, és kerülje messze az orvost, meg a kórházat. És legfőképp: lehet félni, rettegni éjszaka a szekrény mélyén, ágy alatt lakó szörnyektől - igen, szélsőséges esetekben bele is halhat valaki a folyamatos rettegésbe, stresszbe - , de teljesen fölösleges....

Küldöm a rajzot az ágyadról. Leskicceltem...

Előzmény: szimizso1 (74195)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.20 0 0 74203

Az öreg barátom vett egy invertert, annak az elején és a hátulján is volt gázcsatlakozó. A kettőt belül cső kötötte össze,nem volt szelep,magyarul csak parasztcsalogató. Amit én használtam kábelt, abban sem volt benne szelep,csak simán a csövet szorítja össze. A mostani kábelem -jó lenne tudni-szerintem nem tartalmaz elektromos szelepet,viszont van kapcsolója és és működtetőkábelei. Valószínűleg összehozok egy általa vezérelt mágnesszelepet,mivel az én inverterem sem tartalmazza.

Előzmény: picurgyu (74202)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.20 -1 1 74202

Meg van még a régi kis inverter gépemnek a munkakábele ami koppintós volt . Ennek a pisztolyán van a gáz szelep amit nyitni kellett hegesztés előtt de annak a gázcsöve a gép elején levő csonkra volt bilinccsel felfogatva a palacktól jövő cső meg a gép hátoldalán levő csonkhoz csatlakozott . Majd a Bosi lefényképezi neki van-e a géphez ehhez hasonló . Ha nincs akkor neki adom az enyémet . Nem használtam mert a gép nem gyújtott ívet mindig leszabályozott . Elektródával viszont tökéletesen működött .

Előzmény: Törölt nick (74198)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.20 -24 0 74201

Bocsánat nem voltam pontos:

656 Férfi 42 dentális eredetű fekélyes gyulladás

Forrás:

https://koronavirus.gov.hu/elhunytak

Előzmény: Fricu1 (74199)
pongo77 Creative Commons License 2020.09.20 0 0 74200

Guszti🤗

Előzmény: szimizso1 (74196)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.20 -24 0 74199

Ami az oltást illeti teljesen nyugodt vagyok.
Nem lesz. Hamarosan nem. A felelős kutatók március tájékán 1-1,5 évet prognosztizáltak, nem véletlenül.
Ennyi ideig tart egy vakcina tesztelése - minimum. Mármint egy kész vakcináé. De hol vagyunk még attól. Pár cégnek van ötlete, esetleges vakcinája, de a tesztelés még a felénél sem tart. És ha a végére kiderül, hogy nem jött be - kezdhetik egy másik ötlettel elölről, vagy ezt kell módosítani, stb. Idő, idő, idő.
Persze nagy a politikai nyomás - pl. Trump pár héten belülre minden amerikainak rendelkezésére álló vakcinát ígér, dehát jönnek a választások, és az átlagpolgár dokumentáltan hülye, ott meg pláne. Márciusban azt ígérte, hogy csak nyugi, Húsvétra el is felejtjük. Ja, mind a 6,7 millió fertőzöttet, és a 200 ezer áldozatot (az ő adataik).

HA, mondom HA még ma meglenne minden papír, engedély, vajon azt a 250 millió vakcinát ki a franc tudná legyártani a megfelelő minőségben pár hét alatt?...
A fő járványosa fogja a fejét, és nem győz cáfolni.

Putyin meg azt mondta hogy kész, tessék oltani - és lőn. 70 ember (abban is van kamu), 14 % szövődmény. Kéred? Én tuti nem.

Két amerikai gyógyszergyártó közzétette hol tart: (nem akárkik) Pfizer, Moderna.
https://www.youtube.com/watch?v=qJlP91xjvsQ&feature=emb_logo
https://www.modernatx.com/sites/default/files/mRNA-1273-P301-Protocol.pdf
https://www.livescience.com/moderna-vaccine-trial-protocol.html

Ők jövő tavaszt prognosztizálnak.
Ha minden jól megy. Ha nem működik, vagy nem hatékony, sok a mellékhatás: vissza a rajtvonalra.

És ne felejtsed el, hogy egy vakcina tesztelése teljesen más, mint egy sima gyógyszeré. Ott minden, az időtényezőt befolyásoló részlet irányítás alatt állhat, áll.
Ott meg vannak a betegek, akik placebót vagy gyogyit kapnak és objektíven lehet mérni a hatásosságot. Nincs kecmec. Fél év alatt kiderül hat, vagy nem, mit okoz. Elég hozzá 3-400 pógár, aki beadatja magának. És nem nagyon kell toborozni mondjuk egy végstádiumú rákost, mert úgy van vele: rosszabb már nem lehet, hátha segít.

Itt be kell oltani 30-40.000 egészséges (!) embert (gyáranként!) egy olyan szarral, amiről a kitalálója se tudja mit okoz - aztán várni, hogy közülük hány lesz Covidos, hány meg nem. Ugye direkt mégse fertőzhetik meg őket, etikai okokból. Vagyis nincs időkorlát, várni kell (a ki tudja mire).
És persze reprezentatívnak kell lennie, mert másként szart se ér. Nem lehet(ne) lemenni a gettóba és ott pénzért oltani, hanem kell a csoportba fehér, kínai, gazdag, szegény, beteg, egészséges, stb.

Mondjuk ez a mostani teljes elengedés segít. Mindenütt bedurvult a terjedés.
Ha most azt mondanám, hogy ez túlságosan is kapóra jön az érintett gyógyszergyáraknak (és a politikának) - az összeesküvés elmélet lenne, ezért nem mondom (csak gondolom).

És azt is sokan gondolják, hogy egy működő, engedélyezett, elérhető vakcina maga a megváltás. Hát nem az. És itt nem a mellékhatásokra, egyéb veszélyekre gondolok.
60%-os a megcélzott hatékonyság! Annyival a gyogyigyártók már beérnék.
Magyarul, csak minden második embert védene meg a fertőzéstől, a többi simán elkapja - az oltás ellenére.

Persze elismerem, társadalmi szinten ez is óriási eredmény, de én csak egy egyén vagyok, nekem a vagy-vagy kevés. Most is itt tartunk...
(És az is igaz, hogy az influ elleni oltás sem jobb: 40-60%! Komoly összegbe fogadnék, hogy ezt sem tudja 100 emberből 99.)

Szóval Te nyugodj meg: Nem lesz a közeljövőben olyan oltás, amit felelősséggel beadathatsz magadnak, vagy mondjuk a mamádnak.

Szarok a gazdasági adatok, mindenütt a világban. A politikus most mérlegel: mi a nagyobb szar? Ha leállítom a gazdaságot újabb (és itt az újabb-on a hangsúly) 3-4 hónapra, milliók vesztik el a munkájukat, a megélhetésüket - de életben maradnak.
Megóvom az életet, de szegénységbe taszítom az egész országot.

Vagy Isten kezébe teszem a sorsunkat és elengedem a gyeplőt. Aki nem haldoklik - menjen dolgozni. Páran (?) majd jól meghalnak, de a haver cége nem megy csődbe. És amúgy is ki van adva: csak idős, krónikus beteg hal meg. Ezzel már odáig mennek, hogy képesek ezt klisét ráhúzni egy 42 éves emberre, akinek aftája volt a szájában! (Nem vicc. Krónikus száj nyálkahártya fekélye volt szerencsétlennek, vagy hogy fogalmazták meg).

A napi híreket figyelve már el is dőlt világszerte. Úgy gondolják: ez utóbbi változat, tehát a teljes elengedés hoz majd több szavazatot.

Lesz ami lesz.

Előzmény: Törölt nick (74118)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.20 0 0 74198

A koppintós AWI pisztoly közvetlenül csatlakozik a reduktorra! Mivel a karakterisztikája egyezik az MMA-val,alkalmas az AWI-zásra. 

Előzmény: picurgyu (74197)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.20 -1 0 74197

Nem lehet alkalmas rá mert elől nincs gáz kivezetés rajta az AWI munkakábelhez . Gáz nélkül meg nincs AWI-zás . Egyrészt nincs varratvédelem másrészt nincs hűtése a volfram elektródának valamint korrózió védelme ezért tönkremegy a harmadik , hogy gáz nélkül nincs stabil folyamatos ív .

Előzmény: bosijani (74178)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.19 -2 0 74196

Ma voltunk egy madarasteszkóban. Valamilyen ünnepség miatt kiállították ezt a kedvemre való kis házikót! Szerintetek, jól választanék? :-)

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.19 -3 13 74195

Ezért régen eretnekség miatt már felvágták volna a száradó fáitokat, és felstószolták volna máglyának. Persze Te is ott lettél volna egy karóhoz kötve ;-)

Előzmény: robertó69 (74194)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.19 -25 4 74194

Kardiovaszkuláris szempontból ők atlétikai besorolásúak. Tőlük simán bevonhatják a fegyvereket. A target sprint szintén "futós szám", mégis a sportlövészet égisze alatt "fut". A biatlonisták nem voltak felsorolva a kivételek között, hisz ahogy mondtam, kardiovaszkuláris szempontból ( ugye, hogy ha idegen, érthetetlen szakkifejezéseket használ az ember, rögtön tudományos szakértőnek gondolhatják a témában? ;-))) ők magas kockázati besorolásúak. Kezded átérezni az eszetlenséget? ;-)

És azt is, a több hónapja tartó ámokfutás és tömény parasztvakítás után miért nem fosom le a nadrágszáramat a meghatottságtól, ha akármilyen orvos, politikus, egyéb "szakértő" okosságait hallom a témáról?

Kimutatás készült róla, hogy az orvosok több beteget tesznek el láb alól a világon különböző "műhibák" miatt, mint a ragadozó állatok összesen. Az orvosokat, meg a vadállatokat senki nem akarja karanténba zárni. Az orvosok emberek - és nem istenek!!- így néha hibáznak. A ragadozóknak meg az a dolga, hogy egyen, ha éhes, és azt, amit el tud ejteni.

A világ már csak ilyen, bár egy páran bőszen próbálják belénk magyarázni, hogy a felhők vattacukorból vannak, és rózsaszín egyszarvúak védelmeznek a gonosz kis szörnyektől minket...

Előzmény: -remény- (74192)
bosijani Creative Commons License 2020.09.19 -1 0 74193

majd megvizslatom. köszi a segítséget. 

Előzmény: Törölt nick (74190)
-remény- Creative Commons License 2020.09.19 -1 0 74192

Robikém!

A biatlonisták hová valók?Síelők,vagy lövészek? Esetleg simán futóbolondok?

Előzmény: robertó69 (74191)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.19 -21 1 74191

Végig néztem: felesleges időpocsékolás volt! :-(

A nagy semmi körbe táncolva. Egyes részeknél - ahol a mintavételi számot ecsetelték - pedig a vicc kategória. Bár én nem igazán tudtam rajta szívből nevetni:-(((

Bizonyára olvastad a napokban küldött Szövetségi körlevelet, és bele is gondoltál, mivel járhat ez az újabb OSEI ámokfutás a fegyvertartó sportlövő társadalomra...

Szerencsére ma megjött az újabb, módosított állásfoglalás. Úgy látszik, a Szövetség, vagy a saját, értelmesebb munkatársaik javaslatára bele gondoltak abba, hogy mivel is járna ezen átgondolatlan intézkedésük.

A kardiovaszkuláris szempontból alacsony rizikójú sportágak esetében( lövészet, curling, golf, biliárd, és krikett) a sportorvos eltekinthet a sportorvosid visszavonásától. Egy curlingostól nem fogják bevonni a kőgolyóját, vagy a biliárdos dákóját sem tépik ki a gazdája kezéből PRC igazolt COVID-19 pozitív esetén, de tőled bevonták volna a teljes arzenált egy prüszkölés után, ha marad az eredeti állásfoglalás. Márpedig prüszkölni biztosan fogsz előbb, vagy utóbb. Ma kétszer én is hapciztam portörlés közben...

Szerencsére most győzött a józan ész....

Előzmény: bando53 (74037)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74190

Tehát MMA állásban (bekapcsolva) áttudod fújni? Próbáld meg ugyanezt AWI állásban is ,ki és bekapcsolt állapotban is. Ha a pisztolynak nincs külön AWI vezérlő csatlakozó,akkor a koppintós való hozzá,mert azon egy direkt csap van a (nyitást követően) állandó a gázáramlás.

Előzmény: bosijani (74189)
bosijani Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74189

Azaz,haina ,csak a gépen van rövidebben írva. Jött a drót,még a luft is. De csak,ha kapcsoltam a pisztolyt.

Előzmény: Törölt nick (74188)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74188

Húzva tartod akkor a pisztolyt,és áram alatt van? H-MIG-270 mini rákeresve nem találok semmit, csak Haina-t!

Előzmény: bosijani (74186)
bosijani Creative Commons License 2020.09.19 -1 1 74187

Mellé simán. :-)

Előzmény: robertó69 (74184)
bosijani Creative Commons License 2020.09.19 -1 0 74186

H-MIG-270 mini.  co- rá kapcsolva engedi az átfujást,lift-tig- re nem.oda másik kábel kellene sztem.

Előzmény: Törölt nick (74183)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74185

Nem volt "lik iránt"! (Matula bácsi szavaival élve) :-)

Előzmény: robertó69 (74184)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.19 -1 0 74184

Osz't tudsz-e ilyen szép kis varratot húzni vele?

Előzmény: bosijani (74149)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74183

Ha CO gépként használható,ez törvényszerű. Az AWI-hoz van a gáznak kivezetés is,ha átkapcsolsz AWI-ra (és van gáz kivezetés is) ebben az állásban átfújható a gázvezeték? Írd már le légyszíves a pontos típust!

Előzmény: bosijani (74180)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74182

A hidrogénfluoriddal az a gond, hogy anélkül is oldja a csontban lévő kalciumot, hogy átégetné a húst, laborvizsgálatokhoz mi is használunk, a hűtőben mindig ott figyel egy tubus kalcium-glükonátos kenőcs. 

Előzmény: szimizso1 (74172)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74181

Ne az ÖFNI-ben gondolkozz, hanem a vegyvédelmi védőruhában: csizmával egybegyógyított mellig érő nadrág+ kapucnis dzseki, Baltex kesztyű, gázálarc.

Előzmény: Törölt nick (74171)
bosijani Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74180

gáz csatlakozó van a hátulján.

Előzmény: Törölt nick (74179)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74179

Biztos,hogy alkalmas ha tudod azokat az opciókat kapcsolni,de szerintem ez az "állás" azonos az az MMA-val! Mivel nincs külön gáz és vezérlés kivezetve az AWI számára,gyakorlatilag ez a "koppintós" AWI funkció,amit minden MMA tud.

Előzmény: bosijani (74178)
bosijani Creative Commons License 2020.09.19 -1 0 74178

tán,mert alkalmas rá?

Előzmény: picurgyu (74176)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74177

Szerintem értelmetlen,mert  ha van 3 fázisod akkor 3 fázisú gépet használsz,nem ilyen izét! Azt is kibeszéltük,hogy pl egy 4 érintkezős csatlakozó esetén (pl CO gép) van szükség 380/24V trafóra, az előtolás/gázszelep részére!

Előzmény: picurgyu (74175)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74176

Jani . Miért van a gép üzemmód választóján az AWI ?

picurgyu Creative Commons License 2020.09.19 0 0 74175

Ti ecseteltétek a Hetra két fázisra kötését , hogy az jó vagy nem . Ezért tettem fel ha valaki nem tudja esetleg hogyan nézett ki a megoldás ennél az ipari műremeknél.

Előzmény: klenó1 (74148)
dr!! Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74174

Ilyen "bontatlan"  oxigén palackom van, ha érdekel, elbótolhatjuk - valamit majdcsak kitalálunk. Amúgy elvan a polcon :-) dr!

Előzmény: bosijani (74165)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.18 -2 0 74173

A PCR teszt árát nem ismerem - írtam már.

Mai  hír, hogy 17 marad a tesztre, annyiért nem fogja csinálni a magánlabor, máris kiszállt az egyik.

Orvos nem vagyok, hiszek nekik (többnyire)

"bár bizonyítottan minden élkérem oló mintaadónk fertőzött volt, vagyis átesett a koronavírus-fertőzésen, közülük huszonnyolcan egyáltalán nem védettek az újabb fertőzés ellen”.

(a Testnevelési Egyetem rektor-helyettese a forrásuk, Dr. Lacza Zsombor)

Egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki!

:)

Előzmény: Törölt nick (74169)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.18 -1 0 74172

A megyeri temető sarkán lévő nagy épület, az volt a folysav tároló. Azzal maratták a szilícium lapkákat. Egy kollégám mesélte, -elsők közt volt ott, mint gyártás technológus- hogy minden oszlopon volt egy-egy orvosi szekrény, amiben töltött kálcium injekciók voltak, ha valakire rácseppent volna a savból. Állítólag azonnal átégeti a húst mindent, és a csontot oldja fel. Én egyszer marattam ilyen vegyszerrel üveget, még a tükörgyárban. Volt egy nagyon randa vegyésznő, akiniél jó voltam viszonzatlanul, és ő segített egy szép képet belemaratni az üvegbe. Aztán lett lefoncsorozva tükörnek. :-)

Előzmény: Törölt nick (74170)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74171

Drusza,TE kellően tájékozott vagy végzettségednél fogva a vegyi dolgokban. Szerinted mennyi védelmet adhatott kritikus esetekben az "emberanyag" számára a vegyi-bugyi?

Előzmény: Törölt nick (74170)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74170

Én a délelőttös műszak 10órás kávézása közben láttam a füstöt, akkor már sejtettük hogy nagy a baj. A történet a következő: még előző év végén beindult az automata tűzoltó-berendezés valami banális esemény miatt, és pár hónap se volt elegendő, hogy a telepítő osztrák céggel újra feltöltessék 20k schillingért "halonnal" a rendszert. Hogy a tüzet magát mi okozta, az egy más kérdés, szerintem tényleg az, ami a hivatalos jelentésben állt. A technológiában valami mérgező gáz is szerepelt ( talán HCN ? ) a palackokat vidékről felhozott vegyvédelmi katonák hozták ki, akik a volt kőbányai laktanyánkban voltak elszállásolva ( én már akkor pár hónapja leszereltem ), egy haver mesélte, hogy szegényeknek a zabszem nem fért a seggükbe, hiába voltak beöltözve teljes vv. cuccba. Mondjuk, a lakótelep mellett kissé felelőtlenség volt anno egy ilyen technológiát telepíteni.

Előzmény: szimizso1 (74134)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74169

Mint írtam, az ig G teszt ára volt 5,9k, ez az ellenanyagot mutatja ki a fertőzés lecsengése tán, a fizetős PCR teszt már akkor is 30k körül és fölött volt magánlaborokban.

Az is ismert dolog már ennél a vírusnál, hogy minél komolyabb tünetekkel esett át rajta valaki, annál magasabb a vérében az ellenanyag, és annál tovább mutatható ki. A védettséget pedig nem csak a vérben lévő ellenanyag mutatja, hanem az is, hogy a T-sejtek "megjegyezték-e" a vírus felismerését, a B sejtek meg az ellenanyag-termelés"technológiáját. Ugyanis van "memóriájuk" többé-kevésbé hosszabb távú, mint hogy az ellenanyag kimutathatóan magas szintű legyen, és hiába csökkent az ellenanyag a szervezetben, ha az immunrendszer már rendelkezik avval a tudással, hogy felismerje az adott vírust és azonnal elkezdje termelni az ellenanyagot, nem kell a folyamatot 0-ról megtanulnia.

Persze ez egy leegyszerűsített dolog, de ennél bonyolultabban már én sem érteném ;-)

Előzmény: Fricu1 (74126)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74168

Csaba, az ügyvéd a legjobb! Arra szeretném az unokát rábeszélni,mert ha ott elbaltáz valamit az ember,legfeljebb pár évvel többet ül a képviselt!:-) (de ez mérnök akar lenni mint az apja,pedig ott igenis működik a számonkérés)

Előzmény: exhighand (74166)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74167

Helyre kis készülék,egyengetésnél és keményforrasztásnál igen hasznos! Kukkants légyszi a mailra!

Előzmény: bosijani (74165)
exhighand Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74166

Az embernek szüksége van stabil tényekre, stabil megrendíthetetlen tudásra, hogy az őt körülvevő érthetetlen világban ne szorongjon. Vannak ilyen stabil foglalkozások, pl. közjegyző. Ha ott áll egy közjegyzőnek mondott személy a sorsolás mellett akkor nem gondolkodsz azon, hogy csalnak-e, mert egy közjegyzőről ez elképzelhetetlen. 

Ide tartozik az is, hogy egy ember az egy dologhoz ért. Pont. Lásd az előbbi érvelést. Ha a gyógyszerész egyszer tévedett, akkor tévedett máskor is és már rég kiderült volna az alkalmatlansága.

Hol a hiba ebben az érvelésben?

Ott, hogy teljesen figyelmen kívül hagyja a te képességeidet. Ez a te esetedben is csak azért tudott kiderülni, mert te fejben képes voltál kiszámol  az összetevők arányát. Más erre nem képes, vagyis nem jellemző a tömegere ( ami jellemző: egy ember-egy tudás). vagyis ha máskor is tévedett az a gyógyszerész az nem derül ki.

Ha a vízszerelő fordítva köti a radiátort nem derül ki, mert a megrendelő nem ért hozzá, ha nincsen fagy csap, nem derül ki, mert a megrendelő nem ért hozzá. Majd akkor derül ki amikor elfagy ténylegesen, és a másik javítani érkező fűtés szerelő kideríti.

Érted már? Az ő világuk tökéletes, ahol mindenki csak egy dologhoz ért, mert nem derülnek ki a hibák. A hiba tehát TE vagy, aki több dologhoz értesz és ezért rengeteg hibát kiderítesz. Napról napra. Te egy közösség ellenes kekec vagy, aki állandóan hivalkodni akar a ( a szerintük csak vélt) tudásával, ezért találsz mindenben hibát. Ha tényleg mindenhol hiba lenne az már kiderült volna ( mondják ők).   ---  és itt visszaértünk az elejére.

A hitvilágukkal ellentétes információt nem fogadják, ha bizonyítással erőlteted, akkor a személyeddel szemben fognak védekezni, egyszerre százan, egy akaratban.

Kognitív disszonancia.

bosijani Creative Commons License 2020.09.18 -1 0 74165

ja,meg van egy ilyen is:

Előzmény: Törölt nick (74164)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74164

Hát ha tudnánk,hogy mennyi dolgunk készült Kínában,valószínűleg meglepődnénk!:-)Nem mellesleg,de Kína azért az elektronikában eléggé elől jár! (már az USA-t is vissza lehallgatja) :-)

Előzmény: bosijani (74163)
bosijani Creative Commons License 2020.09.18 -1 0 74163

ja,az lehet. :-) az enyém tuti kínai. :-)) 

Előzmény: Törölt nick (74162)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74162

Ezeknek a ruszki hegesztőgépeknek garanciája olyan hasznos, mint az mkh kártya!:-)

Előzmény: bosijani (74161)
bosijani Creative Commons License 2020.09.18 -1 0 74161

? az miaz,azaz MKH?

Előzmény: Törölt nick (74160)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74160

:DD  Ez a hegesztőgép MKH? :-)

Előzmény: bosijani (74158)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74159

Nézelődj itt egy kicsit,valahol összehasonlították a gyakorlatban is más géppel !https://www.youtube.com/watch?v=6ujSy996z9M

Előzmény: bosijani (74156)
bosijani Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74158

igen,csak azt.

Előzmény: Fricu1 (74157)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74157

Jó, mindketten tudjuk az a gari szart se ér. Mindegy mit mond.

Azért annyi - amennyi.

Gondolom azok csak a hagyományos pálcást művelik

Előzmény: bosijani (74155)
bosijani Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74156

neten is árulnak,oroszként 280A-ost...kiváncsi lennék hogy szed ki 1 fázisú cuccból annyi ampert. :-)

Előzmény: Fricu1 (74154)
bosijani Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74155

ha ad rá garit. szomszédomnak olyan van,még nem köpködte...

Előzmény: Fricu1 (74154)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74154

A kínai piacon árulnak inverteres bigyókat már 20 alatt is. Érdemes nézni azokat?

Előzmény: bosijani (74152)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74153

Most kaptam az értesítőt, átküldték Debrecenbe, a hét végén át is vehetem.

Na, gyors vagyok?

Előzmény: szimizso1 (74072)
bosijani Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74152

ez meg az egyszerűbb,ez 20 körül volt,tán még annyi se. és ez is jó.

Előzmény: Fricu1 (74150)
bosijani Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74151

akcióban asszem 45 körül volt.

Előzmény: Fricu1 (74150)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74150

oszt hogyé mérték?

bosijani Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74149

no,lefotóztam a gépet. nekem teljesen jaóóó!

Előzmény: Törölt nick (74109)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.18 0 0 74148

??? ezzel mit akarsz mondani? Nem értem.

Semmi köze ahhoz a hozzászóláshoz amire válaszoltál.

Előzmény: picurgyu (74147)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.18 -1 0 74147

A Hetra nevű Istencsapása bekötési rajza .

Előzmény: klenó1 (74116)
-remény- Creative Commons License 2020.09.18 -1 0 74146

Kár volt a TV-t magam közelébe engedni! Azonnal rám rontott a pandémiújságolós adataival.Brrrrrr!

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74145

Nincs harag,más a vélemény!

Előzmény: -remény- (74144)
-remény- Creative Commons License 2020.09.17 -1 0 74144

Most már bizton állíthatom,hogy nem azonos nyelvet beszélünk.Az én szóhasználatom szerint,plédájul a berekesztés sem egészen ezt jelenti;-)

Előzmény: Törölt nick (74142)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74143

És nem is a COCOM lista volt az amcsik első piszkos húzása.

A Marshall segéllyel felemelték egész Nyugat-Európát, hogy ott lehessenek az orosz közelében, ha arra kerül a sor...

Még a nácikok is kevésbé zavarták őket, mint az orosz (aki nélkül azért másként nézett volna ki a VHII).

Mi meg olyan feltételekkel kaphattunk volna az ingyenpénzből, hogy tudható volt, azt nem engedi az orosz - "önként" elutasítottuk. (A Valutaalap "kölcsönei" nem ismerősek?)

És ez nem politika - történelem.

Előzmény: Fricu1 (74141)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 1 74142

Akkor a TE álláspontod szerint fele annyian kellett volna dolgozni,és gazdagabbá vált volna az ország. Rengeteg hiánycikk volt amit bőven lehetett volna saját országunk számára gyártani. Az esetben a fizetésén a magyar ember vásárolt volna,tehát a munkájának egy része mások munkájára cserélődik! Szoci táboron belül voltak export lehetőségeink,a nyugati export túlzott erőltetése (vagy a teljesen arra hagyatkozás) olyan,mintha talicskával akarnál  konkurálni sóder hordásban, egy remek teherautó flottával,rakodó gépekkel rendelkezővel. Mond el légy szíves,ha adott egy ország aminek az 50 %-a aktív korú mit tehetett volna? Csak egy kis részük dolgozzon és tartsa el a többit? Vagy netán azok ne egyenek,lakjanak,tanuljanak,ne kapjanak EÜ ellátást? Miből működhetne a rendszer?

Előzmény: -remény- (74139)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.17 0 3 74141

És azt se felejtsük el, hogy nem mi kezdtük!

A nyugat akarta a politikusainkat büntetni a politikai nézeteik miatt a COCOM listával. Mint most Putyinnal.

És előnye is volt - sokkal kevésbé voltunk kiszolgáltatva nekik, mint manapság.

Ha ma két hétre bezár az Audi vagy a Merci, a GDP mélyrepülésbe kezd. Ha jön a járvány, nincs egy rohadt üzem, aki maszkot lenne képes gyártani megfelelő mennyiségben, vagy lélegeztető gépet, kesztyűt, bármit. Végig kell tarhálni a világot amíg kapunk valamit - olyat amilyet, annyiért amennyiért...

Ha meg elzárják a csapokat, mert nem tetszik nekik a vezetésünk stílusa (nekem se, de az nem dönt romba senkit, nekik meg semmi közük hozzá), akkor végünk.

Annak az önellátósdinak volt azért haszna.

Szarabbul éltünk? Igen, de ami nagyon kellett azt megtermeltük magunknak, nem kellett könyöradományra várni, segget nyalni érte.

Az orosz megmondta mit akar és kuss. Nem kellett vita, alkudozás, nyalizás. Mindenki tudta, hogy ő az erősebb, az van, amit mond. Legalább tiszta helyzet volt. Lehetett utálni őket.

Ma meg hazugság az egész. Ma is az lesz, amit a német francia akar, csak be van csomagolva ilyen demokratikus szarba, és jól leöntve egy kis Píszi mázzal. És még jópofát is kell vágni hozzá, hiszen mi "akartuk".

Ha meg nem tetszik a rendszer rögtön antiszemitanácikokantiliberálisbuzigyűlölők vagyunk - szóval szalonképtelenek.

Ááá hagyjuk...

Előzmény: szimizso1 (74134)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 1 74140

Tartok tőle,hogy költői a kérdés. 90-ben nálunk már fel volt szerelve a blokkoló óra,csak a melósoknak volt kötelező használni. Ha eltűnt egy kombinált fogó, jegyzőkönyv fizetés. Ha  5x-ös időbe tellett az "időre " leadott célprémiumos (bőséges baksissal honorált) kiszállítás javítása,szerinted visszavonták a nagy pénzt? Pedig ő volt a ludas,viszont más csinálta a garanciális javítást! Előnyös változás mára?

Előzmény: kriszbon (74138)
-remény- Creative Commons License 2020.09.17 -1 0 74139

Na!Akkor szájbarágás indul:Szerinted volt olyan portékánk,amit normális világpiaci áron értékesíteni tudtunk volna a világ nagyobbik piacát jelentő kapitalista világban?

Ha a xart mégoly termelékenyen gyártottuk volna,előrébb lettünk volna gazdaságilag,vagy csak többet költöttünk volna nyersanyagra?

"Abban nem tudok veled egyet érteni,hogy az ország fele himbálózzon".....Mondtam én ilyet?Netán utaltam ilyesmire?

Én említettem a világ ismeretanyagától való elzártságunkat,Te a termelékenységünk hiányát.(erre reagáltam úgy,hogy tán jobb is volt így!,-)

Biztos,hogy az iménti hozzászólásod az én mondandómra való válasz volt és nem a Te egyéni műsorod?

Mert ha netán tényleg így gondolod,akkor ezt a témát erősvést rekesszük be!Valamelyikünk nagyon nem érti a másikunk nyelvét.

Előzmény: Törölt nick (74137)
kriszbon Creative Commons License 2020.09.17 0 1 74138

" a dolgozót kényszeríteni kell a több és jobb munka elvégzésére", pár mondattal később. " a vezetőket ösztönözni kell rá,hogy többet és jobban dolgoztassanak"!

Mééé...  most nem ugyan ez van???????????????

Előzmény: Törölt nick (74137)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 3 74137

Mit is írt ki piros festékkel  90-ben a  paraszt a falakra? " Magyar búzát adok,szovjet bilincsekért",Büszkék voltunk piszkosul,csak hát amit megvett a Ruszki,a máshol eladhatatlan mezőgazdasági terméket,az utána a nyakunkra rothadt. Van szerinted olyan hülye az országunkban aki azt hiszi,hogy az EU-nak partnerként kellettünk? Fenét, a meglévő piacaink,számukra alapanyagaink,földjeink, és termékeik felvásárlóit látták bennünk,meg persze az olcsó munkaerőt! Abban nem tudok veled egyetérteni,hogy az ország fele himbálózzon minden produktum nélkül a szociális hálóban,igenis mindenki dolgozza le a társadalomnak járót. Ésszerűen törekedhettünk volna az önellátásra,bár itt erős korlátot jelentett a KGST. Szerinted ha szakmunkás vagy bármilyen melósként bemész egy gyárba,a TE feladatod lett volna piacot keresni,hatékony munkát szervezni,biztosítani hozzá a feltételeket? Egy reggeli rádió műsorban hallottam a 70-es években 5 ó körül melóba menet. " a dolgozót kényszeríteni kell a több és jobb munka elvégzésére", pár mondattal később. " a vezetőket ösztönözni kell rá,hogy többet és jobban dolgoztassanak"! Talán ez a szemlélet ,ami nagy károkat okozott. Ha van egy ország amelynek a lakossága kellően iskolázott minden szinten,továbbá egészséges,az nagy kincs,mert könnyedén tud profilt váltani,és lépést tarthat a gazdasági és technikai igényekkel. 4 szakmám van+ érettségim,mindig azonnal találtam munkahelyet (bár volt,hogy 1400 km-re). Ha valaki kimarad a 6.-ból,mi sansza van a munkaerő piacon?

Előzmény: -remény- (74136)
-remény- Creative Commons License 2020.09.17 -2 0 74136

Csavarjunk picit a dolgon:Tételezzük fel,hogy minden durva termelékeny,minden fenemód remek.(Csak mondjuk)Nincs munkanélküliség(mert ugye nem lehetett)Az egész nép hatalmas termelékenységgel gyártja azt a soxart eladhatatlanul.Kihaltunk volna a ránk borult égig halmozott raktárkészleteink súlya alatt !;-DD

Előzmény: Törölt nick (74133)
TMK-s Creative Commons License 2020.09.17 0 1 74135
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.17 -1 0 74134

Ez bizony nem így van! Egyszer kísérletet tett a Magyar kormány, hogy új technológiával a csip gyártás élvonalába törjön. Én minden nap látom azt a gyárrészt, amit felgyújtottak akkor:

https://retrolegends.hu/2013/06/16/a-mikroelektronikai-vallalat-rejtelye/

Előzmény: -remény- (74132)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74133

Sajnos igaz amiket írsz,én is anno sokat tűnődtem ezen. Jó eséllyel azért volt mindez,mert csak párt kádereket engedtek nyugatra,azoknak meg korántsem azon járt az eszük mivel lehetne az ipart,a gazdaságot hatékonyabbá,ésszerűbbé tenni. Most persze a fiatalok rajtunk verik el a port,mert a vörös ülőfelületű történészeik,és állítólagos közgazdász "szakembereik",arról papolnak,hogy mi nem dolgoztunk hatékonyan és feléltünk mindent a 70-es években! Elég csak ha arra gondolunk,hogy nálunk 3 fokozatú a kézi menetfúró,amit két fordulat.majd vissza (forgácstörés) jisoráz a készig. Német munkahelyemen láttam először bárki számára használható gépi menetfúrót,és mindenki aksissal hajtotta, de a "sima" vagy racsnis hajtóvassal is többszöröse a gyorsaság a kézi m.fúróval szemben. Ez csak egy kiragadott példa,mint ahogy a számomra nagy ámulatot okozó hatékony alkatrész és anyagellátás,precíz ,hatékony megszervezettsége. Persze a jó káder ha kiment az "imperialistákhoz",az orkán kabátot vett, a főnök listáját keresgélte az üzletekben. Mondjuk az ő szakmunkájuk fabatkát sem ért,mert nem iskolai bizonyítvány és szakmai gyakorlatból állt,hanem piros könyvből.

Előzmény: -remény- (74132)
-remény- Creative Commons License 2020.09.17 -2 0 74132

Nézd!Ha (szinte)bárminek utána akartál járni,alig-alig fértél hozzá szakirodalomhoz.Az egyetemi könyvtárakban még csak-csak valami,de máshol aztán xart se találtál.Ami a Kokom listáról usákoknál már régen lekerült,még ahhoz sem igazán tudtunk hozzáférni.Egy xar IC tartalmát napokig fejtegették a haverjaim,ahelyett,hogy fel tudtak volna ütni egy katalógust.Mintha direkt sötétben lettünk volna tartva.

Valamiért,nem láthattuk,tudhattuk,hogy mi van,mi történik nyugaton,akár csak technikai fronton is.

Ezt sosem értettem.Miért kellett nekünk,a keleti blokknak újra feltalálni a "spanyolviaszt?"Ha bele néztél egy NDK-s RFT szórakoztató valamibe olyan tranzisztorokat,IC-ket láthattál,hogy csuda!Ők is (szerencsétlenek) mindent is újra kellett,hogy feltaláljanak.Az orosz cuccok bele is máskánt nézett ki,mint a tőlünk nyugatabbra készülőké.Francnak kellett a Tungsramnak is IC-t gyártani,mikor a japánok(IS) már "fillérekért"árulták a remek technológiákat?Lehet,hogy így volt ez a hegesztés körül is?

Előzmény: Törölt nick (74131)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74131

TE Laci,emlékszel? A szódás ballonok is szépen hegesztett aluból voltak (60-as évek elejétől). Valószínű,hogy a mi régiónk nagyon le volt(van) maradva,és ez nem csak az anyagiakról mondható el.

Előzmény: nedolaci (74128)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74130

Az SKÜ-be egy ifjú mérnök ötlete nyomán alakult a kísérleti műhely,ahová nagy nehezen sikerült NEKI egy CO gépet is rendeltetnie. Mi öregek már sok mindent láttunk,mégis a régi talpnyalók írják a történelmet! Biztos rosszul emlékeznek. Vagy mégsem?

Előzmény: nedolaci (74127)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74129

1960-ban a Kővár úton, a ház első felét vitte a PB robbanás.

Előzmény: klenó1 (74123)
nedolaci Creative Commons License 2020.09.17 -2 0 74128

Elbizonytalanítasz!Volt PB.  Én pesti javszerész lévén nem foglalkoztam PB cuccokkal. De mai nap is van itthon 22kilós palackom,ami vasból van,ezüstre festve.Piros csíkkal és ugyanolyan szeleppel,mint az aluk.Innentől semmit sem tudok,de még az ellenkezőjét sem. ;-)

Előzmény: klenó1 (74123)
nedolaci Creative Commons License 2020.09.17 -2 0 74127

Gyanítottam én,hogy így lehet.;-) Hogy én,a kis inas,nem láttam még olyan(nem tudom milyen)hegelő masinát,az egy dolog.  De az "öregek "is csodájára jártak gyár szerte.Olyan vegyipari cégnél,ahol majd'minden xar "fínyesből"készült.Akkor még a valutás vásárlásokhoz engedély kellett,de ez a félszekrénnyi cucc megérkezett egy raklapnyi elektródával.A mi hegesztőnknek nem jött be!Maradt a láng,meg a dinamó.A nagy dög gép,pedig nagyon remekül elálldogált tétlenül a hegelő műhely egy sarkában,a tetején a kotyogó kávéfőzővel,meg a rezsóval.

A másik ilyen "telitalálat" akkumulátor volt.Rendeltünk 10 darab gombaksit,robbanásbiztos hőmérőhöz.Pár hét múlva mehettünk érte a raktárba.Ott megkérdezték,hogy hol a targonca?Kiderült:Elírta valahol valaki a megrendelőn a típusszámot.A beérkezett portékából a villás 2 darabot tudott felrakni egy virgoncára;-) Gomb akksi helyett!!!Öt forduló,egy hegynyi akksi.Tán még a mai napig is ott rohadhat;-((

Előzmény: Törölt nick (74122)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.17 -2 0 74126

A PCR teszt árát nem ismerem.

Ha azt csinálják (5900 helyett) 19.500-ért, akkor gratulálok bölcs vezetőinknek. Eddig azt hittem, hogy csak hülyék - de revidiálnom kell az álláspontom...

Az aggodalom nem (csak) az enyém, hanem a virológusé, aki követi a vizsgálatot.

Az orvostovábbképző cikke már júniusban megírta ezt (kínai eredményekre hivatkozva) - azóta ezt a hazai vizsgálatok is megerősítették.
 http://otszonline.hu/cikk/nem_tartos_a_covid_19_elleni_antitestek_nyujtotta_vedettseg

"Az eredmények alapján a "COVID-19 immunitási útlevél" elve és használata kockázatosnak tekinthető, viszont az összes többi eddig bevezetett egészségügyi óvintézkedés: maszkviselés, szociális távolságtartás, a magas kockázatú csoportok izolálása és a széleskörű tesztelés fenntartása továbbra is szükségesek.
Dr. N. J."

Szeptember elején az izraeliek is ezt közölték:
http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/gyorsan_csokken_az_antitestek_szama_a_gyogyultak_szervezeteben
És ők 17 %-re teszik azok arányát, akiknél egyáltalán nem jelennek meg az antitestek, noha meggyógyultak.

A HVG is közölt cikket az úszók tavaszi fertőződése kapcsán:
"A sportolók közül nemcsak az úszókat, hanem összesen öt sportág 29 élsportolóját tesztelték a TE rektorhelyettes szerint. Közülük csak egyet találtak, de ő nem úszó, akinek a vérében ellenanyagot tudtak kimutatni. Ez Laczat szerint egyetlen dolgot jelent biztosan:

"bár bizonyítottan minden élsportoló mintaadónk fertőzött volt, vagyis átesett a koronavírus-fertőzésen, közülük huszonnyolcan egyáltalán nem védettek az újabb fertőzés ellen”.

(a Testnevelési Egyetem rektor-helyettese a forrásuk, Dr. Lacza Zsombor)

"https://hvg.hu/itthon/20200708_magyar_uszok_koronavirus_antitest_veradas_verminta"

És most a magyar virológusok is ezt találták.
Sajnos ez élő műsor volt valamelyik tévében, ezt nem találtam meg online (de magam láttam, nem mesélték).

Ez egy korábbi riport (ekkor kezdték gyűjteni, ma 5000 mintánál tartanak - abból állítják amit állítanak):
https://www.youtube.com/watch?v=zxShxCgP2sk

De legyen neked igazad, egy oldalnak szurkolunk.

Ja és orosz valami 14%-ban okozott mellékhatást. Ha ezt be kell adni mondjuk 4 havonta, hogy aktív legyen a védelem...

Előzmény: Törölt nick (74118)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74125

Érdekel, mindenből lehet tanulni.

Előzmény: Törölt nick (74120)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.17 -1 0 74124
Előzmény: -remény- (74121)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74123

A Te szakmádba vág, ezt jobban tudod. Volt már palackos PB- gáz? Az alu palackokat már AWI-val hegesztették. Azt konkrétan nem tudom, hogy Magyarországon mikor honosodott meg, de az eljárás 1944 óta létezik. 

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74122

Túl nagy divat nem lehetett(legalább is felénk),mert én 81-ben vizsgáztam ív-lángra,és rá kb 2 évre indult az AWI-CO képzés a GT-ben. Eleinte nem is lehetett az utóbbi párosítást választani,csak ebből is egy,és az előbbiből is egy mellé!

-remény- Creative Commons License 2020.09.17 -1 0 74121

1970-ben divat volt már az AWI?

Előzmény: klenó1 (74108)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74120

Egyszerűen letagadná,hogy valaha is járt a környéken! Egy alkalommal engem is megkeresett a hatóság egy halálos áramütés miatt. Ha érdekel privbe leírom!

Előzmény: klenó1 (74119)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74119

Kíváncsi lennék egy baleset esetén is büszkén mutogatná-e művét a "mester" Úr? 

Előzmény: Törölt nick (74117)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 -1 1 74118

Szerintem a PCR teszt árát "hatóságosították" 19,5 kHUF-ban. Az immunglobulin G teszt ára nyár közepe táján a rótburgi rendelőintézet laborjában ( saját kérésre fizetősen elvégezve ) 5900 forint volt, de a magánlaborok se kértek sokkal többet, mint a dupláját az igG-igM tesztért. A T és B sejtek pedig "megjegyzik" a vírust, illetve az antitestek előállításához szükséges információt, és ha szükséges, elkezdik újra termelni az antitesteket, szóval nem igazán kell aggódni amiatt, hogy az ember nem szerez védettséget hosszabb időre a fertőzésből kigyógyulva vagy az oltás után.

Nyugi, lesz hatékony oltás.

A cár atyuska szerint pedig már van is ;-DDD

Előzmény: Fricu1 (74114)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74117

Sajnos már többször találkoztam ilyennel! Az egyik példa. Egy ismerősöm gépében a 380/24V trafó meghalt-gáz szelep és előtolás nélkül nem lehet hegeszteni-,én pedig betettem egy 220/24 trafót külön hosszabbítóval az ideiglenes működtetéshez. Egy hét múlva a fiú büszkén mutatta,hogy egy tőlem jobb villanyszerelő "megoldotta" ne kelljen a géphez külön hosszabbítót húzgálni! Olcsóbb volt mint megvenni az általam kért eredetivel megegyező trafó,a "mester úr" számára gondolom a rejtett 0 ismeretlen fogalom volt!:-(

Előzmény: klenó1 (74116)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74116

" Durvább  eset (a fázisok világában) pl az is,amikor 4 pólusú csatlakozójánál egy adott berendezésnél, a 3 fázis mellett az adott készülék 220-as részegységét is használják!"

Ha nincs benne 400/230 V-s leválasztó trafó, akkor érintésvédelmi szempontból megengedhetetlen. Gyári készüléknél biztos hogy van benne. Jóérzésű villanyszerelő meg  nem is kötött be így semmit. Akkor lehet a védőföldet nullaként használni, ha fix bekötésű a gép és a védőföld min. 10 mmkeresztmetszetű. Akkor meg már nem védőföld, hanem PEN vezető. De a takecolók világában minden előfordul. Hál istennek egyre több helyen van ÁVK /fi relé/, az meg nem engedi működni a szabálytalanul bekötött gépeket. 

Előzmény: Törölt nick (74113)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74115

Egy jó (és érthető) összefoglaló a tesztekről:

https://www.synlab.hu/lakossagi/magazin/minden-amit-az-uj-koronavirus-laborvizsgalatairol-tudni-erdemes

bocsi, lemaradt.

Előzmény: Fricu1 (74114)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74114

Uraim!

Többen (na jó, néhányan) aggódtak az eü állapotom miatt.

Megnyugtatok mindenkit: teljesen jól vagyok, semmilyen klasszikus tünetet nem mutattam, nem mutatok.

Ez az "Elisa" egy szerológiai teszt - magyarul a vérből mutatják ki a termelt ellenanyagokat.

Ha ez a teszt pozitív az azt jelenti, hogy a delikvens (valamikor korábban) átesett egy Covid fertőzésen, és a szervezete antitesteket termelt ellene. De nem mond semmit arról, hogy az mikor történt. És ez a teszt 98%-os pontossággal dolgozik. Ez a teszt kerül ezután már "csak" 19500-ba, a 20.000 - esetemben, vagy még több helyett.

Ezzel szemben a torokból vett minta PCR-tesztelése magát a vírust mutatja ki, tehát az itt pozitívra tesztelt személy aktívan fertőz! Még akkor is, ha tünetmentes, vagy enyhe tünetei vannak csak. Viszont ez sokkal bizonytalanabb eredményt produkál, ezért kell ismételtetni.

Mi valószínűleg február-március környékén találkozhattunk ezzel. De hogy engem fertőztek meg a gyerekek vagy én őket (esetleg semmi közünk egymáshoz) az sose fog kiderülni.

Az is teljesen érthetetlen, hogy a nagyobbik lányom és a férje pozitív, de a testvére tesztje nem lett az. Pedig pár háznyira laknak egymástól, a gyerekek ide-oda járnak köztük, és a felnőttek is napi kapcsolatban vannak. Mégsem fertőződtek meg.

Sajnos a vérben nagyon gyorsan csökken az ellenanyag szintje. Két-három hét alatt akár a felére is. Ezt jelentette be a napokban egy magyar orvos (ők kezelik az átesett betegek vérmintáit, amit bekértek a kutatáshoz-gyógyításhoz).

Ez magyarul azt jelenti, hogy nincs, nem alakul ki tartós védettség. Újra elkapható. Nem csak évek, hónapok múltán, hanem akár pár héttel később. Ez nem jó hír. És megkérdőjelezi az oltás hatékonyságát - már ha lesz.

Szóval vigyázzatok magatokra.

Előzmény: Fricu1 (74104)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74113

Értem amit mondasz,de mivel két fázis közé volt kötve (csak úgy jött ki a 380 V),egyszerűen nem használható 1 fázisú hálózatról,átalakító nélkül! Ami pedig 1 fázisú hálózatról nem használható (függetlenül a jelalakjától) azért az nem tekintendő 1 fázisú berendezésnek! (megnéznék egy valóban 2 fázisú két oszlopos trafót) Durvább  eset (a fázisok világában) pl az is,amikor 4 pólusú csatlakozójánál egy adott berendezésnél, a 3 fázis mellett az adott készülék 220-as részegységét is használják!

Előzmény: klenó1 (74112)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74112

Picit pontosítanék, a  220/380 V-s Hetra egyfázisú volt, csak 380 V-állásban két fázis közé volt bekötve, ami nem jelenti azt hogy két fázisú. Vannak kétfázisú trafók, un. scott kapcsolásban üzemelnek. AC AWI gépekben lehet velük találkozni, csak visszafelé használták őket.

Előzmény: Törölt nick (74109)
sako Creative Commons License 2020.09.17 -1 0 74111
Előzmény: szimizso1 (74105)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74110

"Kisebb javításoknál lehet vele próbálkozni, több kevesebb sikerrel." Persze,a Simson dekli letört fülét vissza lehetett vele hegeszteni,de akárhogy csiszoltad,políroztad,bizony nagyon elütött a többi felülettől,ráadásul zárványos is volt! A sztenderekhez is jó volt mert működő képessé is váltak,és -előnyükre- nem látható helyen voltak.

Előzmény: klenó1 (74108)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74109

Nem mindent tudtak a régi egyenáramú(sőt csak annak kikiáltott) gépek,amire a mai inverterek képesek! Pl 1 fázisú trafót teljesen fölösleges egyenirányítani,ha nem tudod ideálisan pufferoltatni. A 220/380-as Hetra csak két fázisú volt. A folyamatos szabályzás nem igazán volt megoldva ,kivéve a dinamót. A "leragadás"elleni védelem szintén nem volt jelen,noha ez bírt bizonyos előnyökkel is,bár tapasztaltabb szakit igényelt mint a mai inverterek. A CO trafók 3 fázis egyenirányítás ,sok fokozat,alapos pufferolás,de még az is messze van a mai processzoros utódoktól. (mondom én,amikor-félve az esetleges meghibásodásoktól- trafós CO gépet készítettem magamnak) Olyan dolog ez,mintha a Lada röpsúlyos, vákuumos,gyújtásszabályzóját,és karburátorát,összehasonlítanánk a mai autók vezérlésével,injektorával. Ott sem a gyújtás karakterisztika optimálisra mérésre volt gond,hanem az ideális követése az adott, mára már régen elavult technikával.

Előzmény: klenó1 (74107)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74108

Azt kúrta el, hogy elektródával esett neki, AWI -val kellett volna. Az Al elektróda az iparban soha nem terjedt el, mert nem lehet vele minőségi varratot készíteni. A porozitás természetes velejárója az Al elektródás hegesztésekor. Kisebb javításoknál lehet vele próbálkozni, több kevesebb sikerrel.

Előzmény: -remény- (74087)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74107

Úgy, hogy váltóáramú gépet hasonlítasz egyenáramú géphez. Úgy korrekt, ha az invertereket régi egyenáramú gépekhez hasonlítjuk. Ott már nincs különbség, a régiek is tudják azt amit az inverterek,-sőt. Hirtelen a KND jutott eszembe, de bőven lehetne sorolni.

Előzmény: chato0078 (74067)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.17 0 0 74106

Janika ! Ha bóraxba mártogatnád a pálcádat lánggal alu hegesztésnél biztos nem menne . A bórax ( nátrium -tetraborát ) a kemény forrasztás folyósítószere réz pálcához . Az alunál a sziluminhoz AlSi nem kell folyasztó szer csk a többi ötvözethez .Az pedig vagy klorid KCl ,LiCl vagy fluorid LiF2, MgF2 .Úgy kell rendelni , hogy alumínium folyasztószer . Öntöttvashoz elmegy a savas bórax de ahhoz is van direkt önvény folyasztószer . Sem az alunál sem az öntöttvasnál nem mártogatjuk a pálcát a folyasztószerbe hanem azt pépesre keverve vízzel bevonjuk vele a fémtiszta pálcát és kiszárítás után rögtön hegesztünk vele .Acél öntvényhez és fehér temper öntvényhez sem kell folyasztószer . Ránézésre is meg lehetett különböztetni a három folyasztót . A bórax fehér olyan szemcséjű mint a mosópor , az alu szintén fehér de liszt finomságú , az öntény meg piszkosfehér liszt finomságú .

Előzmény: bosijani (74092)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 -1 13 74105

Tudod, én már semmiben sem hiszek, de semmin sem csodálkozom! Ha egy orvos vizsgált meg, az nem jelent semmit. Nem véletlen, hogy tőlünk nyugatabbra van egy vezető orvos, és van még mellette legalább négy. A vérrögjeidet meg az is előidézheti, hogy keveset iszol vizet, és/vagy az, hogy a táplálékaidból hiányzik a szalicil. Engem elég nehéz megvezetni ebben, a témában, mert a nejem magasan képzett patikus. Az ilyen betegségek nagy része, hiánybetegség. 3-4liter folyadékot iszol minden nap?

Előzmény: Fricu1 (74104)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 -13 1 74104

Miki,

vegyél vissza.

Hármunké lett pozitív. A szívgyógyászom nem talált más magyarázatot a Stroke-omra!

24 órás vérnyomás és Ekg eredmény alapján, szív ultrahang, laborok garmadája szerint nem lehetett más, mint mini vérrögök a tüdőből.

Az orvos lányom és a vőm is lehetett a forrás - és az áldozat is.

Sose fogjuk megtudni.

Előzmény: szimizso1 (74103)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 -1 14 74103

Hál Istennek, hogy ennyi kidobni való pénzetek van. Ez kb. olyan, mint a vér, és vizelet vizsgálati eredmény, meg a vérnyomás mérés. Egyik sem alkalmas egy egyszeri vizsgálatból pontos diagnózis felállításához. Ráadásul lehet, hogy pont akkor fertőzödsz meg, amikor a második negatív tesztet produkálod, vagy utána....

Előzmény: Fricu1 (74101)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74102

Bóraxot meg szalagfűrész lap össze hegesztéséhez használtunk annó ipari mennyiségben, és vékony réz lapkákat....

Arra is jó, meg az öntöttvasra, meg az alumíniumra is. Nekem van rózsaszín bóraxom is. Persze csak azért, mert az ezüstre is jó ;-Đ

Előzmény: robertó69 (74099)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 -13 0 74101

A miénk 20 volt, az elizás. Ha kell, megadom a labor elérhetőségét.

Az orvos lányom valasztotta ki a netről.

Ő tudja mit vizsgálnak...

Előzmény: nzsolt18 (74100)
nzsolt18 Creative Commons License 2020.09.16 -13 0 74100

38 is volt az, ráadásul 2x 1más után

Előzmény: Fricu1 (74098)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74099

Eccerű asztalosként élvezettel olvasom itt a hegesztési praktikákat. Nem mondom, hogy mindent megértettem elsőre, de ha eljut minden az agyamig, hosszú távon biztosan hasznos lesz..

Sajnos én csak taknyolni tudok, nekem sosem kellett üzemszerűen hegeszteni. A régi Hetra helyett vettünk nemrég egy alsó kategóriás inverteres készüléket - talán 40-50 körül volt, meg egy "menő" pajzsot - az is volt vagy 15 ezres. Azóta tényleg könnyebb az életünk, ha alkalomszerűen meg kell valamit heftelni.

Mondjuk, leginkább bükk hurkapálcával használjuk, ha keményfa munkáknál van valami mókolni való. Azzal nem szokott leragadni, ha elég száraz a pálca. Pálca melegítő kemencénk amúgy sincs, azt legutóbb a Kohászatban használtunk, ha nagy nyomású csövet hegesztett a minősített szaki...

Bóraxot meg szalagfűrész lap össze hegesztéséhez használtunk annó ipari mennyiségben, és vékony réz lapkákat....

Előzmény: bosijani (74092)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 -13 0 74098

És még egy!

Ez a nap csak nem akar véget érni.

19500 Ft.-ban maximálták az amúgy 20.000 Ft-os teszt árát.

Mi annyit perkáltunk érte Pesten fejenként.

Hurrá, hurrá, hurrá.

Azért igy mégiscsak más!

Előzmény: Fricu1 (74095)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.16 -13 2 74097

Csoda? A félország a Horvátoknál nyaralt.Nem úgy van,hogy megy egy kört a vírus,és szeptemberre ér országunkba,hanem a nyári idegenforgalom oltárán feláldoztuk az oktatást és a gazdaságot!

Előzmény: Fricu1 (74095)
pistidiana48/52 Creative Commons License 2020.09.16 -13 0 74096
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 -13 0 74095

És végre egy "jó" hír!

Megelőztük egész Európát. Na jó, még a franciák előttünk vannak - de már senki más!

Spanyol, olasz? Ccc. Román, ukrán? Ugyan már.

Most lehet a mellett döngetni!

(Dr Jakab Ferenc, Pécsi tudományegyetem)

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74094

Érdekes!

Olvasom, olvasom, többször is - de egy kurva szót se értek.

Csak annyit, hogy nehéz ügy....

(Csak cukkollak, én vagyok a tudatlan, sajnos. De már megrendeltem a Miki ajánlotta könyvet, jól felkészülök, veszek egy profi gépet és szarrá hegesztek mindent. Öntvény, alu - leszarom!)

Előzmény: picurgyu (74085)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74093

És a Hetrával a műanyag öntvény is hegeszthető.

Ez jó hír!

Több komolyságot kolléga!

Előzmény: szimizso1 (74084)
bosijani Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74092

Bóraxba mártogattuk a pálcát,mikor lánggal hegesztettük az alut. ( Ha jól emlékszem) ma már tuti nem menne a dolog.

Előzmény: picurgyu (74083)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 -1 0 74091

Főleg, hogy a rezes-nikkeles technológia inkább forrasztás volt. :-)

Előzmény: picurgyu (74090)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74090

Láttad amit írtam az öntöttvas hegesztésről hideg és meleg hegesztés . Nem kell ragozni . Ez a technika .

Előzmény: nyugi44 (74086)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.16 -2 1 74089

Egy próbát megérne a dolog,mert az álomfizetések kevesek a tudáshoz. Biztos vannak futballhoz értő és kedvelő emberek,akik önként bérmentve megadnák a tudás ezen lehetőségét a két ballábas fickóknak!:-)

Előzmény: szimizso1 (74088)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 -1 0 74088

Uraim! Uraim! :-)

Ez a "lehet-e vele öntvényt/alumíniumot hegeszteni" dolog a kérdőnek egy teljesen lényegtelen kérdés most. Ez kb. olyan, mint, ha egy kezdő NB1-es focista a Puskás stadionban, egy cselezéskor eltöri a lábát, majd megkérdi az orvost, amikor helyreteszik neki a törött lábát.

-Mondja doktor úr! Ha összeforr a törött csontom, tudok még tovább futballozni?

-Természetesen!

-Jújj de jó! Mert eddig nem tudtam! :-D

-remény- Creative Commons License 2020.09.16 -2 0 74087

Na hegelők!

'hetven-egykettőben a Richternél(akkor Kőbányai Gyógyszerárugyár)a vegyi löttyök alá, a polcokra "alamínyium" tálcákat készített az egész Műszer-automatika osztály.Naphosszat vágtuk,hajtogattuk a tábla lemezeket.Érkezett egy hegelőgép.Én addig sosem láttam olyat,hiszen a dinamók korát éltük.A hegesztőnk gyűrte-gyömöszölte a tálcákat.Próbázta így-úgy.Gányolta össze,meg vissza.Végül lánggal,lila szemüveggel,de a géppel érkezett elektródával taknyolta körbe az összeset.Nem győztük utána lereszelni a hülye csimbókjait .Mi lehetett a masina és mit qrt el az "öreg mágus"?(1969-70)

nyugi44 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74086

Lehet öntött vasat (öntvényt) hegeszteni nem csak inverterrel hanem trafóval is. Én pl. amikor eltört az öntvény satum, simán meghegesztettem és nem öntvénypálcával, ami egyébként is kb. 4x annyiba kerül (van 21 és 27e-ért is/doboz), hanem normállal, már csak azért is mert az öntvénypálcával rideg marad és újra eltörik. Persze most is fennáll a veszélye, hogy a varrat mellett újra eltörik, de eddig bírta.

Na az aluval már kicsit más a helyzet. Azt nem hegesztettem még trafóval, de lánggal se volt kutya. Ha sokáig melengette az ember, jó hővezető lévén összelöttyent az egész. Feltételezem ívnél nincs erre ideje, eddig nem kellet, de azért kíváncsi lennék.

Előzmény: Fricu1 (74070)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.16 -1 0 74085

Elektródával alut hegeszteni természetesen lehet de nem barkács gépekkel és kúva nagy gyakorlat kell jó géppel , hogy ne fecskefészket rakjál hanem elfogadható varratot . Nem beszélve , hogy nem is a folytonos varrathúzás a legnehezebb hanem a kezdés . Az alu pálcák bevonata könnyen leválik ha jobban odakoppintod ívhúzáskor a munkadarabhoz nem úgy mint az acél pálcáké és máris leragad . Ezért kell komolyabb gép ilyenhez ami ívgyújtáskor tökéletesen dolgozik . A másik az hogy soha sem lesz olyan szép varrat elektródával mint AWI hegesztéssel vagy fogyóelektródással argon gázzal A fogyó elektródás hátránya , hogy húzómotoros munkakábel kell az alu huzal előtolásához mert a gép toló motorosa nem tudja továbbítani . Összegyűrődik még a teflon betétes munkakábelben is a lágy huzal . Egy húzómotoros kábelára meg majdnem egy gép ára .

Előzmény: Fricu1 (74078)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 -2 0 74084

Azért tisztázzunk valamit. Az öntvény egy olyan formába öntött valami, ami, folyékony halmazállapotban kitölt egy formát, és ott megszilárdul. Ez bármilyen fém, és műanyag lehet, ami erre alkalmas! Oda volt írva, hogy öntött vas? Ha nem, akkor kár ezen rugózni :-) 

picurgyu Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74083

Vannak azért jó könyvek pl. A régi Ipar Szakkönyvtár sorozat Lánghegesztés c. 1982 . Vagy Dr. Kovács Mihály Hegesztés c. 2002. Az utóbbi univerzális . Természetesen könyvből csak az alapokat lehet elsajátítani . A lánggal való öntvény és alumínium hegesztést én sem könyvből tanultam hanem az elődömtől az öreg művezetőtől. A lánggal alu az igazi kihívás mert hiába csiszolod le az oxid réteget pillanatokon belül kialakul újra és vékonyabb munkadaraboknál mikor elkezded folyáshatárra melegíteni a hegesztés helyén az anyagot az oxidréteg nem de alatta az anyag már folyékony lesz és azt nem látod " érezni "  kell és rögtön adagolni a hozadékot és haladni tovább mert különben szétlöttyen és dobhatod ki a munkadarabot . 

Előzmény: exhighand (74077)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74082

Szemelvény egy szakdolgozatból:

Előzmény: -remény- (74081)
-remény- Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74081
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74080

A hegesztő áramot anno úgy tanították,hogy átmérő szorozva 50-el, minusz 30. No persze ez csak elvi megközelítés, valóságban az elektróda típus,pozíció,anyagvastagság, stb (magyarul rutin kell a szükséges értékre állításhoz)!:-)

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74079

Gyula, de igazad van.

Minden szakkönyv olyan, sajnos.

A kezdőknek szántak semmire se jók, a vicc kategória.

Az összefoglaló meg olyan, ahol illene azzal kezdeni, hogy szakemberek számára készült összefoglaló, vagy kézikönyv.

A kettő közti kategória meg nem létezik (szinte) - mindegy mi a szakma.

Mi terveztünk egy olyan könyvet PC témában (20 éve), amiben az olvasó tudás-szintje szerint lehetett volna olvasni, tehát pl. az abszolút kezdő szintet kihagyni - és úgy is olvasható maradt volna - de utalásokkal visszafelé is, ha valaki elakadna - de a Műszaki Kiadó szerkesztője - pedig eleinte lelkes volt - visszalépett.

Ma az online világban meg nem is értem miért nincs még hasonló sem.

Előzmény: exhighand (74077)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74078

Most a Hetra mini oldaláról, de a többi is ezt írja:

A HETRA MINI inverter MMA (pálcás) üzemben mindenféle, 1,6-3,2 mm átmérőjű elektróda leolvasztására alkalmas, többek között:

• rutilos,
  • bázikus,
  • rozsdamentes,
  • öntvény,
  • alumínium.

Az ajánlott hegesztőáram: elektróda keresztmetszet függvényében, milliméterenként 30-40 Amper.

Előzmény: szimizso1 (74074)
exhighand Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74077

Gyuri bá, könyvet kellene írnod, mert csak olyan könyvek vannak erről, amit csak az ért, aki egyébként is tudja.

Előzmény: picurgyu (74069)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.16 -1 0 74076

Mi direkt a 190-est vettük mert az tud folyamatosan 140 A-t . Súlyban meg ugyanúgy 2,8 kg mint a 170-es . Kedvezménnyel ha jól emlékszem 35 000 volt tavaly . 20-30 ezer forintos AWI gép ha van olyan az kétlem , hogy jó legyen .

Előzmény: Fricu1 (74071)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.16 -1 0 74075

Öntöttvas elektródás hegesztésnél kétféle eljárás van hideg és meleg . Hidegnél nem melegítjük elő a munkadarabot de nem szabad öntöttvas pálcát használni mert akkor a varrat rideg kemény lesz . Ilyenkor ötvözetlen nikkel pálcát kell használni vagy nikkelt 30% réz ötvözettel . A melegnél vékonyabb öntvényt 200-350 fokra , nagy darab lemez grafitost 600 fokra , gömb grafitost 300 500 fokra kell előmelegíteni lassan kb. 40 fok óránként és öntvénypálcával hegeszteni . Hegesztés után pedig 5 óra 660 fokos hőkezelés . Lehet lánggal is öntöttvasat hegeszteni előmelegítés után . Az öntött öntöttvas hegesztőhuzalt bemártod a folyasztószerbe és szórsz a munkadarabra is . " Lágy "  lánggal kell hegeszteni és közben az ömledéket kevergetni a pálcával , hogy ne maradjon benne gázbuborék . 

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74074

Aluöntvényt gondolták. Azt igen! ;-) (megtévesztett az a vessző)

Előzmény: Fricu1 (74073)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74073

Vagyis nem lehetett....

Már persze átlagembernek, hobbi felszereléssel (és a haver villanyszerelő által tekert trafót ide sorolom).

Szakembernek, a megfelelő berendezések, tudás és gyakorlat birtokában igen - de lássuk be: nem ő a tipikus felhasználó.

Most viszont 20 ezres barkács gépekre írják, hogy alu, öntvény hegesztésére...

Szóval lehet vele vagy nem?

Előzmény: szimizso1 (74072)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74072

Régen is lehetett öntöttvasat hegeszteni, csak megfelelő eljárással. Liaz motorblokkot még én is hegesztettem, amikor megrepedt a víztere a motornak. A repedés két végén ki kellett fúrni a blokkot, és a repedés mentén gyökölni kellett. Aztán két-három 8-as pisztollyal átmelegíteni a blokkot, és hegesztés után szintén. Így lehetett megmenteni a motort. Ha nemcsak kerítés oszlopot akarsz hegeszteni, hanem valamilyen szerkezetet pl. egy kaput, vagy asztalt zártszelvényből, akkor érdemes utána nézni a hegesztési sorrendeknek. Különben vagy propeller lesz a kapu, vagy olyan görbe, mint az ökörhuggyozás. :-) Egyengetni mindenképp kell majd a kész darabot, csak nem mindegy, hogy mennyit. Van egy-két jó könyv, ami ezzel a részével is foglalkozik a hegesztésnek. Ezt nagyon tudom ajánlani:

https://bookline.hu/product/home.action?_v=Viola_Czitan_A_hegeszto&type=20&id=181679

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74071

Írtad a Pocket170-et.

A gyártónál 60 felett, az árukereső hozza 37-ért.

???

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.16 0 0 74070

Igen, sejtettem, hogy ez sem olyan egyszerű.

Ehhez képest a helyi vasboltban kettő fajta van.

Kérdeztem a különbséget:

"Az egyik török és olcsóbb, a másik (nem tudja hol gyártják) drágább. Melyiket kérem?"

Itt tartunk ma, vidéken.

A kedvenc példám a verseny-bringám belsőgumi vásárlása volt, már írtam.

Olyan nincs, ha a kezemben a minta - akkor sincs. És nem a készletből, a típusról, a méretről beszélt. Olyan nem létezik és pont.

Megint öreguras vinnyogás, de 30-40 éve az eladó egy szakma volt. Egy Keravill eladó tudta milyen elem kell a TV távirányítóba, hány csatornát tud fogni a tévé, van-e rajta Scart csatlakozó. Ma a MédiaMarkt-ban én mutatom az "eladó"nak a 2032-es gombelemet, mert szerinte nincs. Reagálás? Ja...

És félek, ha holnap keresi valaki, újra azt mondja majd, hogy nincs.

És hegesztés:

én még úgy tanultam, hogy az öntöttvasat nem lehet hegeszteni - törik. Ezzel az új ketyerékkel és a hozzávaló pálcával lehet? Jól értettem?

Ugyan ez alu-ra:

Bennem még az van, hogy csak védőgázas izékkel, az felszíni oxid-réteg eltávolításával lehet hegeszteni - vagyis otthoni körülmények között nem. Ez is változott?

A Hetra trafó leírása említi az alut is, bár nem részletezi hogyan, mi kell még hozzá?

https://trakis-hetra.com/termek/hetra-mini-inverter/

picurgyu Creative Commons License 2020.09.16 -1 0 74069

Fricu. A pálca választósdi komoly két okból . Egyszer , hogy jó minőségben készítsd el a hegesztést , másodsorban meg , hogy egyáltalán el tudd végezni . Az elektródák jelöléseiből tudod mire alkalmasak ( MSZ EN 499 E szabvány ) A jelölés első száma a varrat szilárdsága pl. 35 akkor az minimálisan 355 N/mm 2 . Vannak betűk pl. MnMo akkor a vegyi összetételben van bizonyos százalék mangán és molibdén .Ha nincs ilyen jelölés akkor csak 2 % mangánt tartalmaz . A B vagy R bázikus vagy rutilos bevonat stb. Jelölik számmal a hegesztési helyzetre való alkalmasságot pl.: 1. Minden helyzetre jó , 2. minden helyzet kivéve függőlegesen lefelé hegesztésre nem alkalmas . Pl. ha tartályt hegesztesz vagy komoly vasszerkezetet vastag anyagból akkor a gyökvarratot rutilossal hegeszted és utána a gyök feltöltő és fedő varratokat bázikussal kell készíteni . A pálca átmérő és áramerősség választás sem mindegy . Pl. egy függőleges sarokvarratnál max . 4 mm-es pálca és az ahhoz előírt legkisebb áramerősség kell. Öntöttvashoz logikusan öntöttvas pálca stb. 

Előzmény: Fricu1 (74029)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74068

Az én maszek trafóm is jó volt,a maga idejében.Tökéletesen megfelelt arra amire kellett,sok évig használtam.Nem is nagyon volt összehasonlítási alapom,mert abban az időben nem úgy volt,(1968)hogy bemegyek a boltba és leveszem a polcról a hegesztő  szerkezetet.Nem vagyok hegesztő,de elég jól olvasztgatok,főleg bevonttal és co2-val.AWI-val nemrég óta ismerkedem,de már azzal is lebütykölgetek.Visszatérve az MMA-ra.Három MMA-s gépem van és már van némi összhasonlítási alapom.Egy Iweld,egy Alfaweld és egy Dnipro hurcibálásra.Bevonttal az Alfaweld dolgozik a legjobban.

Előzmény: Törölt nick (74066)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74067

Én a Hetráról beszéltem és nem KND 350-esgépről.Nem értem hogy jön ez ide?

Előzmény: klenó1 (74065)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74066

Sok maszek trafó messze felülmúlta a Hetrákat,és pl a 100/160-as csak 2 fázisú volt,pedig korabeli leírásokban találkoztam 3 fázisúként állítottként is! Ráadásul az elektródák is jelentős fejlődésen mentek át. Az öregek még emlékeznek az EO elektródákra,(kék,lila,piros,rózsaszín)nem egy kellemes kézi mártású cuccok voltak,. Szerkezeti munkákhoz talán az R 23-tól (vagy a celtix bevonatostól?)engedélyeztek váltó áramú hegesztőgépet!

Előzmény: chato0078 (74064)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74065

A Hetra nem gyártott transzduktoros szabályozású gépet. Próbálj ki pld. egy 70'-s években gyártott KND 350-s gépet, utána mondj véleményt. A súly és gazdaságosság egy másik kérdés. 

Előzmény: chato0078 (74064)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74064

Figyelem itt,hogy Mennyire favorizálják  Hetrákat.Nekem is volt.Nálam egy maszek készítésű trafót váltott.Valóban jó gép volt a maga idejében,de nehogy már összehasonlítsuk a mai inverterekkel.Fényévnyi a külömbség úgy ívgyújtásban,mint a varrat minőségében.

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74063

Már nem csinálok trafót,régen volt csak buli(főleg ha melóból jöttek hozzá a cuccok)!

Előzmény: klenó1 (74058)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74062

A papír szigetelésűt ma is használják az olajszigetelésű erőátviteli trafókban. /Legalábbis nemrég még használták, már több mint tíz éve nem vagyok Ganzvillanyos/

Előzmény: Fricu1 (74059)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74061

Köszi, megnézem.

Előzmény: Törölt nick (74060)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 -1 0 74060

Hetra 200 inverter az ára is jó és garantáltan bírja  forró napsütésben egész nap , a kerítésemet azzal csináltam ( és úszókapu nyílóval kombinálva). Könnyű hordozható-megbízható, 4.5-es pálcáig röhögve viszi megfontolandó. 3 éve nyúzom a többivel együtt, patent.

Előzmény: Fricu1 (74029)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74059

Én olyan régi trafókról beszélek, ahol a rézdrót volt papír csíkkal körbetekerve, az volt a szigetelése!

Még a zománc-szigetelésű drótok előtti világ.

A szekunderhez kellhet akár 30 mm2-es drót, az már nagyon nehezen beszerezhető, többnyire nem is kör profilú, hanem lapos, téglalap keresztmetszetű.

Régi, ipari trafók voltak a donorok, abból nyerték ki a lemezt, rezet.

Előzmény: Törölt nick (74055)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74058

Ha valaki ingerenciát érez trafó gyártásra, van még vagy 2-3 mázsa szemcse orientált trafólemezem, szívesen adpk belőle. 

Előzmény: Törölt nick (74055)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74057

A 90'-s években készítettem elég sok hegesztőtrafót, egyenáramú hegesztőgépet. Még maradt egy belőle, én is jobban szeretem mint az invertereket. A kedvenceim a transzduktoros szabályozású gépek voltak. A rövidzáras cseppátmeneteknél a nagy soros induktivitás nagyon jó dinamikus tulajdonságot adott a gépeknek. Érzésem szerint kellemesebb volt velük dolgozni, mint a modern IGBT-s gépekkel. Sőt már ezek is kurvulnak, újabban a barkács kategóriából kispórolják a kimeneti simító fojtót. 

No de ez egy másik történet, külön topikot érdemelne. 

Előzmény: Fricu1 (74051)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74056

Amit én láttam, használtam - kb. így nézett ki.

A látszat csal, ez így jó!

Ha rendesen összefogatod a lemezeket, nem tud szórni, olyankor légrést tesznek bele, mint a gyári olcsókba.

Ott az erősséget a távolság állításával oldják meg - egy menetes szállal, mechanikusan.

Előzmény: klenó1 (74054)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74055

Én szorgalmasan,lelkiismeretesen gyártottam a 2-5 mm-es textilbakelitből a csévetesteket. Viszont egy vill.szer.mester kollégám már a 70-es évek elején is "csak" prespánt használt csévetestnek is. A mai napig is vannak akik azokat a trafókat használják!

Előzmény: klenó1 (74054)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74054

Ne vegyétek komolyan, ez egy pakisztáni trafó, a képet a netről loptam. :-)) 

Előzmény: Fricu1 (74052)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74053

Kicsit magas a szekunder feszültség,így könnyebben gyújt. Gyakorlatilag 24V-al is lehet hegeszteni,csak piszok nehéz a gyújtás. Ha jó lőtted be a méretezést,nem ég tölcsérszerűen vissza a elektróda belseje. Megjegyzem a rutinos hegesztők kesztyűjükben egy pillanat alatt leroppantják,nem kopognak mint a kezdők(azonnal indul az ívük)!

Előzmény: Fricu1 (74052)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74052

Azért a villanyosmérnök azt mondja bennem, hogy nézess egy szigetelési ellenállást rajta.

Ha régi, bontott anyagból van - sanszos - akkor lehet, hogy még papír szigetelésű a szekunder, de talán még a primer is.

Azzal azért lehetnek gondok, idővel elporlik-áthúz.

Ez magyarázhatja, hogy csíp.

De lehet csak az üresjárati feszültsége magas - az is rázhat. Jobb tisztázni.

És egy lemez-ház se lenne luxus neki.

Nehogy valakit megbsszon a hálózati...

Előzmény: Fricu1 (74051)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74051

Jó kis házi tekercselésű szóró-trafó.

Ha eltalálták az arányokat örök darab és könnyű használni.

Próbáltam hasonlóval és égésföld!

Azzal még én is egész szépet varrtam.

Ez a boti, meg se közelíti.

Előzmény: klenó1 (74046)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74050

Az kellemetlen ha elbambul a fickó,és ívet húz a répa!:-)

Előzmény: klenó1 (74048)
bando53 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74049

A "100-s" egy tökéletes műszer! Azt hiszem, hogy ezzel mindent leírtam róla!

Előzmény: pityy palko (74043)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74048

Ja,- meg műanyag székre kell ülni hegesztés közben, mert egy picit csipked. 

Előzmény: Törölt nick (74047)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74047

A géped mellett szól a korlátlan élettartam,de ebbe azért bele kell csimpaszkodni rendesen! Inkább MMA esetében maradok az inverternél, a CO gépem csak a trafós!

Előzmény: klenó1 (74045)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74046

Előzmény: klenó1 (74045)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.15 0 1 74045

Hegesztőgépekhez:

Meg kell tanulni hegeszteni, nem kell az inverter. Én ezzel nyomom az MMA-t, meg az AC AWI-t:

-remény- Creative Commons License 2020.09.15 -26 0 74044

Ez már engem is elszomorít.

History2 A jövő történelme,vagy valami illesmi műsor.Ha minden igaz,spanyolok csinálták.

A demokráciákon belüli"belső dekonszolidáció"címszó magyarázata körül Venezuelával,Törökországgal,oroszokkal,együtt név szerint említenek és mutogatnak bennünket ,mint tipikus eseteket.Nagy bravúr!Kínát már szinte csak mellékszál ként hozza fel a sorozat.

pityy palko Creative Commons License 2020.09.15 -25 0 74043

Így néz ki egy HITELES ember!!! (Görény még a cipőfűzőjét sem köthetné meg)! 

Mik a tapasztalataid a 100-assal? Nagyon aggaszt a hallgatásod!:-(

Előzmény: bando53 (74037)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74042

Ment mail.

Előzmény: nyugi44 (74040)
nyugi44 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74041

iiiiiiiigen :-))

Jól látod a dolgot, de nem egyedi a problémám szerintem.

Hegeszteni még csak-csak tudok épphogy, ha nem is profi szinten, úgy biztos, mint egy-két tesztvideóban. Apám profi hegesztő volt a Mélyfúróknál, a gyémántfejeket általában rábízták a franciák. Ha párszor bementem hozzá a műhelybe, olyankor a kezembe nyomta ami éppen volt. Talán  ragadt rám valami a koszon kívül.  Csak akkor még jól láttam, már egyre kevésbé látom amit csinálok. Volt már úgy, hogy vakon érzrésből csíptem  össze az elejét, mert kevés volt a kezem, nem tudtam mindent fogni. De a szemüvegben + hegesztőpajzs való hegesztés nehézségei egyre jobban hátráltat. Ugyanis hegesztőpajzsban nehéz cserélgetni a szemüveget.

De nem is ez a lényeg, hanem hogy hobbi szinten megfelelő eszköz álljon a rendelkezésemre és ebben döntésben segítettek a többiek. A gorilla jó választás. Szerintem neked is megfelelő.

Előzmény: Fricu1 (74026)
nyugi44 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74040

Karak is a Gorillát javasolta, te is, akkor az lesz a nyerő.

Köszönöm

Előzmény: picurgyu (74025)
nyugi44 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74039

kösz az infókat, hasznos volt.

Viszont én nem akarok beruházni egy ilyen gépbe, mert hébe-hóba van rá szükségem és akkor is kisebb munkadarabokra. Értelmetlen lenne, mert nem tudnám kihasználni. Ezért kérdeztem a kisebbre.

Előzmény: Törölt nick (74021)
pistidiana48/52 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74038

2,5-ös elektródáig jó,az enyém is működik,szinte napi szinten van használva,fiam kedvence a jó öreg HETRA.A súlya nem piskóta,maiakhoz képest:-)))

Defekt az van bennem is bőven,kiben nincs az nem is él,csak éldegél:-)))

Előzmény: mlas45 (74036)
bando53 Creative Commons License 2020.09.15 -24 0 74037

Mindenkinek figyelmébe ajánlom!

A riportban nyilatkozó fiatal biológus professzor keresztlányom férje.

http://www.atv.hu/videok/video-20200914-heti-naplo-svaby-andrassal-1-resz-2020-09-13

mlas45 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74036

Hetra 100 nekem is van! 81-ben kaptam ált. isk. ballagási ajándéknak :) defektes voltam már akkor :)

Még működik...

Előzmény: pistidiana48/52 (74032)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74035

A Hetra képes rá,hogy a felületre lenyomott elektródát kiszárítsa,vagy akár fel is izzítsa.Az inverterem erre alkalmatlan,cserébe több fajta elektróda használható vele,rendkívül könnyű a gyújtása,és szép nyugodt ívet tud! Ja és a telepítéséhez nem kell bemelegíteni!:-) (most jöhet az egyenáramú gépekről szóló hátrány magyarázás: az ívfúvás jelensége,ami a váltakozó áramúaknál nem okozhat problémát)

pistidiana48/52 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74034

Popszegecselés a legjobb,legerősebb,legtartósabb,szóval a leglegleg:-)Azzal szegecselték a hidakat,annyira leglegleg:-)))

(elkapott a röhögés:-))))))))))))))))))))...............

Előzmény: kriszbon (74033)
kriszbon Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74033

"Én még tudnám ajánlani,A szegecselést:-)"

Na jó hogy azt ajánlod, de melyiket, és mihez milyen szegecs a legjobb, meg a régimódi szegecselés tart jobban, vagy az újabb? .-D

Na én abbahagytam, mert nem igazán megy ez nekem. :-)

pistidiana48/52 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74032

"Kovácshegesztést"

Én még tudnám ajánlani,A szegecselést:-)

(nekem megvan még a HETRA 100-asom,amit szüleimtől kaptam 75-ben,van más is,de az-ok nem lesznek ilyen hosszú életűek.)(dicsekvési napból,ennyi:-)))

Előzmény: -remény- (74030)
chato0078 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74031

Nekem többek között van egy ilyenem is.Kimondottan hurcibálni vettem.Nem kell nála jobb gép!Könnyen gyújt,nagyon szépen dolgozik és tudja azt ami rá van írva,szemben nagyon sok géppel,melyeken csak marketing a felirat.Én örülök hogy ezt választottam.

Előzmény: nyugi44 (74019)
-remény- Creative Commons License 2020.09.15 -1 1 74030

OlvaZsgatva itten a zsivajgásaitokat,mindenkinek tudnám ajánlani a "kovácshegesztést"! Kevésbé gép igényes! Egy fújtató,oszt jóvan!

Bár...ahogy elfigyelem,Ti képesek lennétek pár napot a használandó kalapács milyenségén is el polemizálni.;-)

Előzmény: szimizso1 (74018)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74029

Értem, köszi.

Viszont ti ebből éltek - oda kellenek a profi gépek - akár három is.

Nekem egy elfogadható kompromisszumos gép kell, itthoni barkács célra (tehát nem gond, ha ne bírja teljes terheléssel 13 órán át), de egy meg a szögvasat és az 1-es vaslemezt is. Ha nem lesz olyan profi a kinézet, mint lehetne vagy kellene - az úgysem a gépen fog múlni, hanem a fogóján...

Viszont ez a pálca-választósdi mennyire komoly?

Nekem ami választékom van - az csak átmérőben tér el, 2, 2,5 és 3,25 a fajtája talán ESAB 46.16, és van ami csak úgy rám maradt, doboz nélkül - gőzöm nincs milyen. A zártszelvény kerítéshez jó volt. Az talán 3,25 mm-es de mást nem is tudok róla.

Előzmény: picurgyu (74028)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74028

Azért van itthon három gép , hogy mindent mindenhol meg lehessen csinálni . A kis könnyű 2,8 kg Gorilla Pocket csak bevonatos elektródás de mint pl. a Veresi Medvefarmon az oroszlánok magas kerítésének készítésénél a fiam a létra tetején vállán a géppel tudott dolgozni . Hátránya meg kell tudni választani hozzá a megfelelő elektródát a különböző munkákhoz ,fröcsköl és salakolni kell a varratot és . A másik az Gorilla MIG 215 Aluflux egyenáramú az tud bevont elekródával , sima huzallal és porbeles huzallal dolgozni. Aránylag könnyű 14 kg . CO vagy kevertgáz kell hozzá . A harmadik a TIG 220 AC/DC szintén kétfunkciós bevont elektróda vagy volfram elektródás AWI amivel acélt , savállót , alut , rezet lehet hegeszteni argon gázzal . Az is az előnye , hogy nem szikrázik ami olyan helyen jó mint a múlt héten a lakótelepi lakás erkélykorlát javításnál mert a járókelők fejére nem hullik szikraeső . Könnyű is 7 Kg .  

Előzmény: Fricu1 (74026)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74027

beleolvasok, köszi

Előzmény: -remény- (74006)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74026

Semmit, mert nem értek hozzá. Szép...

A témafelvetésem lényege pont ez lett volna:

Mire kell figyelemmel lenni.

Ha légpuskát akar venni valaki 10 m-re és lőlapra akar vele lőni, mert nosztalgiázni szeretne - meg tudom neki mondani mit vegyen és minek mi az előnye-hátránya.

Valami ilyet szeretnék most is a tisztelt uraktól.

Ha csak az eltört slagkocsi kerekét akarod visszavarrni félévente egyszer, esetleg a vaskapu pántját ráhegeszteni, de nem bírod már el a Trakis trafót, akkor vegyél egy inverteres kínai szart 15-ért.

De, ha már egy 312-es Suhl légpuska eltört felhúzókarját kell megcsinálnod, arra már egy CO-s porbeles izébevonatos dróttal dolgozó 40-ezres gép kell.

Ha meg az asszony bizsu fülbevalóját akarod hegeszteni (láttam!) arra bizony kell egy MIG-Szaljut típusú Inverteres konverteres vízhűtéses háromfázisú generátoros IWI gép másfél milláért és persze a fényre sötétedő űrruha és pajzs.

Na, érted.

Ha komplett gépet javasol valaki az is jó - persze még jobb, ha hozzáteszi, hogy azért ezt, mert ehhez olcsóbb pálca és nem kell vízhűtéses huzal-adagoló a védőgáz tartályba, mert anélkül is elvan a cucc. De ezzel alut nem fogsz tudni hegeszteni, mert nincs +/- saru és amúgy is váltóáramos.

Valami ilyen útmutató segítene.

(nyilván nem pótolja az iskolai tanulást, a szakmai tapasztalatot, ismereteket - de kiindulásnak jó lenne)

picurgyu Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74025

Inkább ez . Ennek van szervizháttere . Itthon a 190 A-es van tökéletes naphosszat hegeszthetsz vele akár tűző Napon is . 

https://inverteres-hegeszto.arukereso.hu/iweld/gorilla-pocketpower-170-p243073861/#velemenyek

Az elődje egy 160 A-os Weldi volt annak az elektronikában valami hamar megadta magát 12 000-ért javították .

picurgyu Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74024
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74023

Látod erre nem gondoltam. Én CO-zok,ott nem gond a huzalból "elvesztett" darab.

Előzmény: bosijani (74022)
bosijani Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74022

Köszi,de nem, porbeles dróttal dolgozok vele,az meg csak fél kilós tekercs 5 méter pocsékba menne.majd a testkábelt hosszabbítom,a gép kicsi, könnyű.majd ha otthon leszek,lefotózom.

Előzmény: Törölt nick (74012)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.15 0 0 74021

Nézz el ide Laci! https://www.youtube.com/results?search_query=hegeszt%C5%91g%C3%A9p+teszt A gorillák az ismerős körökben beváltak,ha újra vásárolnék,vagy azt vennék,vagy nézelődnék valami kikopott olcsó profigép felé. Az enyém ilyen 

https://www.lineonline.it/saldatrice-inverter-deca-mos-138-evo.html 2003-ban vettem,hogy lekopogjam azóta is (bár rengeteget használtuk) remekül működik. Most a nász gépe is itt van,bár kisebb,de évek óta hiba mentesen dolgozik. Nehéz tanácsot adni,mert bizony volt ismerős,aki rengeteget nyűglődött az új gépeivel,végül a hagyományos Hetrájánál maradt. Szerintem nézz szét itt is,itt vannak tapasztalt fiúk,akik már láttak ezt-azt! https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9127251

kriszbon Creative Commons License 2020.09.15 0 2 74020

Sziasztok!

Annyit de annyit hegesztettetek itt meg olyan sok fajta géppel, hogy ez is elkészült volna már. :-D

Előre mondom, én csak taknyolni tudok.

De mikor félig megmakkant a maszekba összetákolt "hegesztőm", amivel már taknyolni is alig tudtam, akkor körbenéztem a neten, és vettem egy ilyen kütyüt. :-)

https://www.banggood.com/ZX7-200-220V-200A-Portable-Electric-Welding-Machine-IGBT-Inverter-MMA-W-Insulated-Electrode-p-1431500.html?rmmds=myorder&DCC=HU&currency=HUF&cur_warehouse=CN

Na mit ne mondjak, ezzel elsőre még úgy sem ment/megy a taknyolás mint az előzővel. :-D

Amennyit hegesztek, úgy kb. 30 év alatt majd csak belejövök, kár hogy valószínű annyi időm már nem lesz rá. :-(  :-)

Ja és én még nem ennyiért vettem nem is annyira régen, mert 12.210Ft volt TN számos szállítással.

nyugi44 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74019

Na és ehhez az orosz géphez mit szólnál? A többiek véleményét is kérdezném, ugyanis én is épp inverten gomdolkodom, már nem birom cipelni a hegesztőtrafót.

https://www.jofogas.hu/szabolcs_szatmar_bereg/Inverteres_Orosz_inverter_Dnipro_258_A_2_1_Ev_Garancia__Hegeszto_104199755.htm

Előzmény: Fricu1 (74013)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 74018

Jaa! Nincs itt semmilyen csörte, csak helyretesszük a dolgokat :-) Én azt gondolom, hogy a hegesztést egy jó géppel, de elsősorban egy jó automata pajzs fejpajzs beszerzésével kell kezdeni. Fém tiszta legyen a hegesztendő anyag, és a pálca vége. Érdemes húzni az ívet, nem kopogtatni. 

Előzmény: Fricu1 (74017)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74017

A csörtétekből kimaradnék.

Mindkettőtöket ismerlek, tisztellek, ne én legyek az igazság-osztó.

Bár lehet nem is rossz ötlet, nem vagyok részrehajló és a tudás se zavarja meg a fejem   :)

Viszont szívesen tanulok, bárkitől, aki jobb mint én, szóval akár mindkettőtöktől, sőt volt itt más is.

Ez is egy szép szakma, biztos nem is könnyű.

Doogoztunk egyszer olaszban, valami tejüzemet csináltunk, volt ott egy osztrák csapat, akik a rozsdamentes csőhálózatot csinálták.

Volt egy hatalmas gyerek - mi csak busafejűnek hívtuk magunk közt, az olyan szépen dolgozott, hogy az csoda.

Letörölte a kész varratot valami savas szarral, aztán lemosta vízzel - utáncsiszolni sose láttuk.

Ja, és mindezt akár 10 méter magasban, hason vagy háton fekve - ahogy éppen lehetett.

Volt, hogy fogadtunk rá, egyszer úgy körbehegeszti magát a csövekkel, hogy ott pusztul el, mert már nem tud kijönni.

Kijött, míg láttuk, pedig 2 m feletti gyerek volt, és vagy 150 kilós.

Jó állványaik voltak, mint a Lego. Egyszer elkértem, mert mással nem ertük el a mi dolgunkat.

Egyedül áthúzta nekünk, pedig volt vagy 4-500 kiló az egész.

Rendes gyerek volt.

Előzmény: szimizso1 (74016)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 74016

Ne szégyelld, hogy leragadt a pálcád. Én úgy tanultam hegeszteni, hogy a bevonatot leverte édesapám az elektródáról. Be volt állítva a normál hegesztőáram, és úgy kellett gyakorolnom egy dinamón. A dinamó meg nem egy olyan valami, ami a béna hegesztő tanoncot segítené :-) De vannak trükkök, és megoldások a problémákra. Vélhetően Gyula bátyánknál majd megvilágosodsz pár dologról. Aztán már csak gyakorolni kell :-)

Előzmény: Fricu1 (74015)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74015

Mily' meglepő!

A kezdőknek való rossz hegesztést csinál (rideg, törik),

ami jót hegeszt - nem való nekem!

Eddig jó...

Viszont én (majdnem) a nulláról indulok, a tudást, és a gépet illetően is.

A kezem elég ügyes, de ezzel a géppel nehéz dolgozni. Nehéz ívet-húzni, 10-ből 9-szer odatapad a pálca vége, aztán rángathatom, míg letörik.

Ha végre ívet húztam vagy bealszik vagy szétégeti az ív körül az anyagot. Ha folyamatosnak is tűnik, csak úgy centinként fogja össze a két anyagot - közbül csak látszólagos, ütésre leválik.

Azt hiszem, hogy főként a gép hibája - egyszerűen szar, ideje továbblépni.

Persze, ha egy jobb géppel se fog menni - nos találékony vagyok, majd kitalálok valami okot akkor is!

Előzmény: szimizso1 (74005)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74014

És ismét mondom: ráér. Át van csomagolva, be van számozva beazonosítható módon. Olyannyira nem kenyérre kell, hogy a többit azóta sem volt energiám meghirdetni. Mindig van valami macera. Hol radiátor csere, hol egy-egy OB, hol meg szoba festés, és utána pakolás, takarítás ezerrel...;-))

Előzmény: Fricu1 (73966)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74013

Félreértesz!

A linkelt oldalra ez a kép jött be.

Valamiért nem találta, és ezt dobta ki. Aztán persze a típusnév alapján megtaláltam.

Gondoltam másnak vicces.

Persze, ha már magyarázni kell - a fene megette.

A gépet hogy kritizálnám? Nem is ismerem, érteni se értek hozzá. Szép !

Előzmény: bosijani (74004)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74012

Ha képes az előtolód rá,5 m-es CO kábelem van(csak a kábel,pisztoly és csonk nélkül)!

Előzmény: bosijani (74010)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74011

Majd ha ez gond lesz számodra,biztosan gyorsan megoldod!

Előzmény: bosijani (74010)
bosijani Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74010

Nekem otthonra elég,és a hegesztő haver azt mondta,hogy ennyi pénzért teljesen jó.egyedül a munkakábele rövid,de nem zavar...

Előzmény: Törölt nick (74009)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74009

Az tökéletes,már behozta az árát.

Előzmény: bosijani (74008)
bosijani Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74008

Karosszériát megcsináltam vele,a pálcás részével meg kerti kiülő lett hegesztve.

Előzmény: Törölt nick (74007)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74007

A lényeg az,hogy a TE céljaidnak megfeleljen! A háztájiban nem kell röntgen alá hegeszteni,ha az ember hegesztésből akar megélni,akkor viszont annak megfelelően ruházzon be.

Előzmény: bosijani (74004)
-remény- Creative Commons License 2020.09.14 -1 1 74006
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 74005

A rutil, a bevonat fajtája az elektródán. Ívstabil pálca. Kezdőknek, és egyen/váltóáramra jó. Nagy hátránya, hogy könnyen zárványosodik, ha nem vagy gyakorlott hegesztő. A varrata egy kicsit rideg, törik.

A bázikus bevonatú elektróda nem ívstabil, ezért könnyen leragad az ömledékbe. Nagy gyakorlat kell hozzá, és könnyű kéz. Cserébe nem zárványosodik, és a varrata is sokkal erősebb a rutilosnál. Minőségibb varratot lehet vele csinálni. Csak egyenáramon hegeszthető.

Az alumínium elektróda, az meg csak alumíniumra jó. :-)

Előzmény: Fricu1 (74002)
bosijani Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74004

? Nekem teljesen jó,porbeles dróttal használom,de a pálcás része is korrekt.

Előzmény: Fricu1 (73999)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74003

Élek a lehetőséggel, tanulni, megismerni jó.

Majd jelentkezem előtte és egyeztetünk.

Előzmény: picurgyu (73993)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74002

Érdekelne, persze (bár a töredékét érteném, amit írtál  :)   ).

De majd képzem magam, utána olvasok.

Előzmény: szimizso1 (73991)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 74001

Értem. Akkor most elmagyaráztad nekem, azt amit már kétszer leírtam Neked és nem értettél meg elsőre sem. Igen a lefutó áramot is lehet rajta állítani. Ez most nem azon a programon volt, (mert az enyém még okos is, és megjegyzi a beállításokat) ez most fűző varratokra volt beállítva. Azonnali nagy árammal indul, és kikapcsoláskor azonnal be is fejezi a hegesztést. Még szerencse, hogy a talpán van az a kráter, így nem kell a dunának mennem szégyenemben. Egyébként, ha már ilyen nagyon kritikus tudsz lenni, viríthatnál valamit nekem mint gyenge kezdő. A múltkor a TMK-s mutatott szép varratot. :-)

Előzmény: picurgyu (73992)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 74000

Név alapján megtaláltam persze, ez az 59-ezres ugye ?

Előzmény: Fricu1 (73999)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73999

És ez lett az eredmény?

akkor inkább tovább keresek...

Előzmény: bosijani (73990)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73998

Nem kell magyarázkodni, én is itt élek - láttam már ezt azt.

Őszinte hálám, hogy foglalkoztatok a problémámmal.

A Miki által javasolt csapágy benne van, minden szuper, az élettartamot meg majd meglátjuk.

Ha lett volna márkás a polcon, talán még meg is gondolom és azt veszem meg, de még várjak is két hetet (ha annyi, de lehet csúszás, mint tudjuk...), meg drágább is - így a kérdés eldőlt.

Előzmény: klenó1 (73994)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73997
Előzmény: szimizso1 (73972)
bosijani Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73996

Messze vagy...

Előzmény: Fricu1 (73964)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73995

Ha megint erre jársz gyere be előzetes megbeszélés alapján és a gyerek megmutatja miket tud a mi 3 gépünk.

Előzmény: picurgyu (73993)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73994

"Hát de van."

A kedvenc FAG kereskedőmtől hallottam ezt az információt. Lehet megvezetett, az eredetit szeretné eladni. :-( 

Előzmény: Fricu1 (73986)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73993

Ha nagyon akarsz jó gépet, de látod a mieinket lehurrogták a szagértők akkor a fiam tud neked szerezni bolti ár alatt új garanciás gépet azoktól akiknél vizsgázott minősítőre mert ők árusítanak is   . A csákót a főnököt komoly német cégek hívják ki bemutató hegesztésekhez . Csak azt kell tudni mire akarod használni.

Előzmény: Fricu1 (73987)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73992

Az IWELD-re visszatérve valóban 200 Ampernél a 60 perc 35 %-a  az üzem ideje és 120 Amperen meg egy hétig bír hegeszteni egyfolytában ez igaz . Azonban ezt a gépet arra vettük , hogy hordozható legyen egyrészt és max 4-5 mm-es anyagot tudjon folyamatosan hegeszteni . Azt tudja . Tavaly nyáron csinálta a fiam Veresegyházán az oroszlánok kerítését kúva melegben ennek a gépnek a kis testvérével a Gorilla Pocket 130 IGBT-vel napi 8 órában és az a kis 2,8 kg-os gép nem állt le egész nap egyszer sem . Lehet venni Miller és stb. nagy teljesítményű nagy mafla gépeket amik 300 Amperrel dolgoznak egész nap mint amivel a Gyuszka dolgozott a GE Energy-ben Veresegyházon az erőművi turbina javítóban de azok alaphangon 6 000 000 Forintba kerülnek és nem szállítod személykocsiban . Az Alfádat meg próbáld meg beállítani , hogy a varrat végén lefutó árammal tudjon befejező elfogadható varratot csinálni ha képes rá .

Előzmény: picurgyu (73989)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73991

Nekem van egy FIMER gyártmányú egyenáramú inverteres gépem. 4kg és 70A-ral folyamatosan lehet vele hegeszteni. Új munkakábelek vannak hozzá. Nem mai darab, de teszi a dolgát. Rutilos, bázikus, és alumínium pálcát lehet vele leolvasztani, ha érdekel.

bosijani Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73990

https://hegesztescentrum.hu/haina-mig-270-porbeles-inverteres-hegesztogep-h08284.html

Ilyet vettem,a főállású lakatos haver szerint teljesen jó.kipróbálta....

picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73989

Nem kell eldobni Miki csak be kellene tudni állítani a van olyan funkciója , hogy " lefutás" mert akkor a varrat vége is nem egy kráterben végződne hanem ugyanolyan vastag varrat lenne mint előtte . Szépen indultál csak a befejezés nulla . Ez vizsgán nem megy át .

Előzmény: szimizso1 (73982)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73988

Szia András,

nem tervezem, egy ilyen bütykölős embernek jól jön ez.

Van itt egy gépműhely, türelmes emberekkel - az igényesebb cuccokat oda viszem persze.

Már csettintenek mikor közelítek, Vajon most mit talált ki?

De, becsületükre legyen mondva - eddig mindent megcsináltak.

Előzmény: bando53 (73985)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73987

Én nagy demokrata vagyok (nem), szóval amerre akarod - csak szólj, hogy ott legyek kukázni.  :)

Viszont komolyra fordítva (és ezzel nem akarok senkit felbőszíteni, sem provokálni éles vitát):

Ajánljatok valami jó kis gépet a mostani helyett - ami egy olcsó kínai izé, mert a hegesztő trafó nevet nemigen érdemli meg. Tudjátok ez a nagyonbarkács 10-ezres sima szórótrafó belsővel, vékonyka madzagokkal, stb.

Amit nagyon muszáj meg lehet vele heftelni, de olyat még nem láttam, amit meg is mutatnék...

Tehát érték-ár arányban legyen jó, ha alut nem viszi nem túl nagy baj, de szakértelem híján is vállalható legyen, és ne égessem szanaszét a 2 mm-es zártszelvényt - mint most van rá precedens sajnos.

Nézegettem ezeket a szintén kínai inverteres kis ketyeréket - ezeknél kicsit tovább is elmehetek, ami az árat illeti.

De nem ebből élek, nem is tervezem, szóval olyan 50 körülinél nem költenék rá többet - csak ha azt mondjátok, hogy annyiért még nincs, amiért érdemes pénzt adni.

CO-s palack nem akadály, akár huzalos is lehet - de ezt ti már jobban tudjátok.

Előzmény: szimizso1 (73982)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73986

Hát de van.

Sőt csak az van - mármint occó kínai - 500 pénz. A márkás csak rendelésre, két hét és 2-3 ezer, ez polcon öccáz.

Rákérdeztem, hogy ebben a méretben valami támcsapágy, de azt mondta, hogy csak ferde hatásvonalú lenne, rendelésre 28 ezer.

Maradt a kínai.

Kis fordulat, ritka használat, legfeljebb 25 év múlva újra cserélem, mint az eredetit.

Igaz az szovjet, szóval lehet annyit nem bír, de pár évet remélem.

Megyek és berakom.

Köszi a segítséget mindenkinek.

Örök hála

Előzmény: klenó1 (73979)
bando53 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73985

Szia Feri!

Köszi a levelet és a képeket, választ is küldtem.

Az általad említett ruszki barkács gépre vevő lennék, ha eladnád!

Előzmény: Fricu1 (73971)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73984

Ment mail!

Előzmény: szimizso1 (73983)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73983

Régen, a 80-as években volt egy ilyen szemtornáztató szemüveg. Nagyon drága volt, kb. egyhavi fizetés akkor. Egyszer volt rajtam pár másodpercig. Jobbra-balra kellett a szemet mozgatni benne, és olyan érzés volt amikor ezt csináltad, mint, ha sokkolták volna a szemizmokat. Betiltották a forgalmazását, mert tényleg használt, de volt olyan marha, aki fél órákat használta az egy-két perc helyett. Olyan szemizom görcsöt kapott, hogy napokig csak vinnyogott a fájdalomtól. Ezek a perforált kamu szemüvegek szart sem érnek, mert az eredetin a perforáció ovális volt.

Előzmény: Törölt nick (73981)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 73982

Gyula bácsinak!

Tedd a szívedre a kezed, és nyilatkozz légyszives! Melyik irányba dobjam el ezt a gépet, amivel ilyen varratot tudtam csinálni? ;-)

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73981

A szem oldalnézeti vetületében,közelre nyújtottabb,távolra kevésbé nyújtott oválra hasonlít! 6 db izom végzi ezt a "deformálást".Az optikusi piac szerint, a benne lévő kocsonyás anyag megkeményedik,ezáltal nem képes alakot változtatni. Viszont az esetek többségében ez a fókuszálás a működtető izmok eltunyulásával magyarázható. Ezek az izmok a test többi izmaihoz hasonlóan edzhetők,és ilyen esetekben helyre áll a látás!

Előzmény: szimizso1 (73946)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73980

Egyre jobban ezek is játszanak. :-))

Megmondta az egykori főnököm: ne vágjátok ki a fát, egyszer még vissza kell rá mászni...

Előzmény: Fricu1 (73977)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73979

Azért jók ezek a méretek, mert nincs belőlük gagyi. Az eladott darabszám nem indokolja, hogy tömegtermeljék a szart. Egyszerűen nem éri meg, keveset lehet belőle eladni.

Előzmény: szimizso1 (73976)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73978

Köszi, megpróbálom.

Ez valami mélyhornyú?

Csak mert az egyik fele jelzett (a kicsinek nem, szerintem az sima golyós, és az már csak radiálisan van terhelve - azért bírja még.

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 1 73977

Moszkva, Leningrád?

Akarom mondani Szentpétervár?

Azért az stabilitás és feltétlen bizalom, amikor a fúró öntvényébe bele van öntve az ára...

Nekem még van olyan szovjet fúróm, szivattyúm.

Előzmény: klenó1 (73974)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73976

Szerintem se. Nekem is van helyem, ahol azt kérdezik, hogy milyen színben kérem? :-)

Előzmény: klenó1 (73974)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73975

13/5/4 - de az rendben lévőnek látszik, van benne zsír, és szép simán forog.

A gép egy régi szovjet - nem elírás - barkács eszterga. Gyári új volt, egy debreceni egyetemista srác papája árulta.

A gyerek Leningrádban tanult, vonattal hozta haza (!) egy gyári faládában, volt vagy 80 kiló. Ketten emeltük be a skoda ülésére, hozzám így került, ebből csinált kis pénzt magának a gyerek.

Farmert vitt ki, gépeket hozott be... ügyes!

A gép szuper - a maga kategóriájában (gondolom). Egy csomó szar van hozzá, gőzöm nincs mi-mire való.

Marni is lehet vele - arra már rájöttem hogy. Van előtolás jobbra-balra, ha jól értettem menetet is lehet vele csinálni - már ha valaki ért hozzá.

Én csak ugatom, sajnos. De még így is jó szolgálatot tesz időnként.

klenó1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73974

Meg a kereskedőknél.

Fricunak: ha problémás a beszerzése és európában van akár egy is, tudok segíteni. Ráadásul 40% kedvezménnyel. De szerintem nem lesz gond vele.

klenó1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73973

Így igaz.

Előzmény: szimizso1 (73968)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73972

W61900-as csapágy. Na ilyen tényleg csak a mesében van :-)

És a másik méret?

Előzmény: Fricu1 (73970)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73971

Szia András, nézd meg a mailedet, írtam, hogy itt a benzinlámpa a kiegészítővel.

Előzmény: bando53 (73786)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73970

22/10/6

Előzmény: szimizso1 (73969)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73969

Meg tudod mérni a csapágyakat? (belső-külső átmérő, szélesség) Aztán megmondom milyet vegyél :-)

Előzmény: Fricu1 (73964)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73968

Az azért olyan, mert cserélhető benne csúcs.

Előzmény: klenó1 (73963)
Feree36 Creative Commons License 2020.09.14 -1 3 73967

A harckocsi páncélzatát awizni?Legalább ne vetted volna fel a kesztyűt,most jól melléütöttél,elestél és bibis lett az ojjocskád.

Előzmény: picurgyu (73958)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73966

A lövedékre:

tudom, mondtad hogy nem kenyérre kell, de ki tudja mikor tudunk összefutni.

Add meg mailben a számlaszámot, és átutalom az árát, és elhozom mikor sikerül.

Előzmény: robertó69 (73940)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73965

Hát, a képeket elnézve: Nálunk nincs, de igény lenne rá!

Előzmény: python 357 (73955)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73964

Itt vannak a fotók:

Most megyek a bótba.

Illúzióim nincsenek, ezek a mai eladók már nem szakemberek a régi értelemben, csak árukiadók.

Jobb, ha tudod, mit akarsz pontosan.

De már velük jártam úgy hogy ott volt a kerékpárgumi (amit cserélni kellett), és akkor is azt mondta, hogy olyan nem létezik.

(nem azt, hogy a boltban nincs, vagy ők nem forgalmazzák ezt a méretet, nem. "Ilyen nem létezik". Mutatom neki - megvonja a vállát: "Akkor se"!

Erre elakadt a szavam, és kijöttem. Ha nem létezik, hát nem létezik  :)          )

klenó1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73963

Nekem is van egy régi NDK-s  WMW MT2-s kúppal, amiben három egyforma mélyhornyú csapágy van, - pedig az már nem a legkisebb csúcsok közé tartozik.

Előzmény: szimizso1 (73954)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 1 73962

Ez az a rész amit gondosan kifelejtettél a feltett képedről ;-)

Előzmény: picurgyu (73959)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 0 73961

Bármi lehetséges. Belülre egy kisebb átmérőjű csapágyat tettek, kívülre meg egy nagyobbat. A csapágak belső furata egyezhet akár, de a külső méret az változhat. Pl. egy 6000-es csapágy és a 6200-as csapágy között az a különbség, hogy a 6200-as külső átmérője 4mm-rel nagyobb, és 1mm-rel szélesebb.

Előzmény: Fricu1 (73956)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.14 -1 2 73960

Ha már vetted a fáradságot, hogy lefényképezd a papírját, akkor a "Hatásfok" alatti részt is olvasd el, és próbáld értelmezni. 

Bekapcsolási idő, 200A 35%

120A 100%

Ez azt jelenti, hogy 200A-ral 10 percig hegeszthetsz egyfolytában, mert leáll a gép.

120A-ral meg hegeszthetsz sokáig. A 85%-os hatásfok meg arra vonatkozik, hogy a felvett energiának a 85%-át képes hasznosítani, és 15%-os veszteséggel működik. De ha gondolod hívd fel az iweldéket, és felhomályosítanak ezügyben.

Előzmény: picurgyu (73959)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 -2 1 73959

Lefényképeztem a kezelési utasítást a te kedvedért . Igaz magyarul van írva de azért gondolom el tudod olvasni . " A gép hatékonysága elérheti a 85 %-ot . Jelen hegesztőgép ipari és professzionális használatra alkalmas ...." .

Előzmény: szimizso1 (73930)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 73958

Az ipari felhasználás nem a T 72-es harckocsi hegesztésénél kezdődik ne legyél tévedésben . Nagyon jó példa a hozzá nem értésre gép vásárlásnál a Dunakeszi magáncég ahol a fiamnak egy nagy batár vízhűtéses géppel kellett kis saválló dobozokat hegeszteni egész nap .Külön élmény amikor beindul ívgyújtáskor a hűtőszivattyú és a kezedben bemozdítja a pisztolyt a víznyomás . 

Előzmény: Feree36 (73932)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.14 -2 0 73957

Te már csak értesz hozzá . Úgy mint a román vendégmunkás mindenhez is .

Előzmény: Feree36 (73936)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.14 0 0 73956

Ebben a kúpos szár ki van fúrva, a tengelyt úgy lehet kiütni, szembe.

Ott nincs se hely, se lehetőség egy acélgolyónak.

Viszont a csapágyház  lehet aszimetrikus - mélyhornyú?

Na majd kimosom, megkukkolom.

Előzmény: szimizso1 (73954)
python 357 Creative Commons License 2020.09.14 -27 2 73955

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73954

A mérete alapján megmondják, hogy milyen csapágy való a forgócsúcsba. Te is meghatározhatod, ha van egy tolómérőd a katalógusból. Nem feltétlenül kell ferde hatásvonalú (radax) vagy axiális csapágy bele. Az enyémben van három azonos méretű csapágy, de láttam olyat, aminek a csúcs másik végében egy furatban volt egy csapágygolyó. Az volt a támasz tengelyirányban, és a három mélyhornyún forgott. Egyébként én a precíz esztergáláshoz a fix csúcsot használom álló bábbal.  Kis segítség:

https://www.csapagy.hu/custom/urb/image/data/Katalógusok/Golyós%20csapágyak.pdf

Előzmény: Fricu1 (73953)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73953

Ahelyi boltos?

Hát vannak aggályaim...

De reggel lefotózom, hátha ti többet láttok.

Előzmény: klenó1 (73952)
klenó1 Creative Commons License 2020.09.13 0 1 73952

Az még előfordulhat, hogy ferde hatásvonalú csapággyal szerelték. A boltos felismeri.

Előzmény: Fricu1 (73948)
Feree36 Creative Commons License 2020.09.13 -2 0 73951

Oldalra is erősen terhelve van,a kés nyomása által a munkadarabon keresztül.Pláne ha kissé életlen a kés és automatán megy az előtolás,de axiálisan és radiálisan is kap rendesen.

klenó1 Creative Commons License 2020.09.13 0 1 73950

Pici forgócsúcsoknál előfordul, hogy csak mélyhornyú csapágyakat alkalmaznak. Azok is képesek valamennyi tengelyirányú erő felvételére. 

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73949

Ó ezek a tippek már megvoltak. Volt olyan szemügő, amin millió apró lik volt, volt olyan amin csak egy, mindegy, a vége csak a lencse előbb utóbb.

Persze amíg lehet, próbálkozni kell...

Előzmény: szimizso1 (73946)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73948

Nagy mechanikerek!

Van egy kis barkács esztergám. A szegnyeregbe rakható csapágyas csúcs megadta magát. Két csapágyat találtam benne: elől egy nagyobb, vagy két centivel hátrébb, kisebb átmérőn egy egész picit (kb. 20 és 10 mm-es átmérővel, de nem mértem, csak saccra). Az első adta meg magát, darabosan jár. Csere, addig ok, - viszont teljesen sima golyóscsapágynak látom, még csak nem is zárt, bár teli volt nyomva zsírral a fészek.

Számot nem lehet leolvasni róla, ahhoz túl pici. Van valami a külsőbe gravírozva -(öntve?), de nem lehet kivenni mi.

A méretek alapján fogja tudni a boltos, addig ok, de ide nem valami talpcsapágy kellene? Ami képes tengely-irányú erő felvételére? Egy sima golyós is bírni fogja?

Jó, nem forgatom 24/24-ben az tény, de azért amikor beteszi az ember, csak meg kell tolni, hogy legyen tartása, nem?

Feree36 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73947

Hamár baráti tűzben voltak,igazán összehozhattak volna egy bbq vagy grillpartyt.  :))

Előzmény: szimizso1 (73943)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73946

Én is csak azzal kisérleteznék, hogy egy kilyukasztott papírlapon milyen átmérőnél látok élesen :-) És a szemtorna ezerrel. 

Előzmény: Fricu1 (73945)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73945

Az erősebb lencsével csak óvatosan!

Pont az a baj, hogy az ember túl hamar hozzászokik, aztán megint erősebb kell.

Voltak évek, mikor ha reggel nem kellett feltennem - egész jól elvoltam nélküle estig is.

De ha feltettem reggel a monitor bámulás okán, már nem tudtam letenni estig.

Az öregedő szemnek pont a szem lustasága az oka. Nem hajlandó (képes) annyit feszíteni-lazítani a szalagokon, mint kellene. A szemüveg, bár élesebb vele, de még inkább ellustítja a szemet, mert még kevesebbet kell erőlködnie, és amikor kellene már nem megy...

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73944

Ha csökkentett a menet, és más progi is van, tegyük át későbbre - majd szólj, amikor nem ütközünk.

Nem sürgős, nyugi.

Meg persze 1 óra oda, annyi vissza, egy óráért luxus lenne. Biztos akad egy nyugis(abb) péntek, amikor elférek a ti programotok mellett, velem nemigen kell bajlódni, önjáró vagyok - (még).

És a szemügőre egy kérdés:

Most mi a szabály itthon? Régen semmi nem lehetett, csak a külső, fejen hordott szemügő, még rászerelt (ragasztott) írisz se.

Németben már lehet a lencse a diopter elé egy kereten, sőt 60 felett már engedik az "Adlerauge"-t, ami egy max. 0,75 diopter erősségű lencse a tunelházba csavarva. Kinek melyik válik be - azt használhatja.

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73943

Ja! Az biztos az ipari fajta. Csak át kell festeni a színét mint a többi barkácsgépnek, amit ipariként adnak el.

Hamár maligán. :-)

https://www.facebook.com/majorpaynemegmondja/videos/608710875943139

Előzmény: Feree36 (73936)
Feree36 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73942

Ott a pont!!! :)))))) Vágod az árfolyamokat.

Előzmény: Törölt nick (73939)
-remény- Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73941

Lehet úgy is!De az se nem van kicsukva,hogy csupán csak az éltes korú Regátor Rudi brácsi találta fel.

Előzmény: szimizso1 (73938)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73940

Dehogy titkolok, vagy szégyellek bármi eredményt is! Belőlem "jött ki" az is.

Hogy ne legyen félreértés, nézz rá a Sius lőképekre, és rögtön meglátod, mi a bibi velem! :-(

Edzés nélkül is be tudok jól feküdni, ahhoz megvan a rutin. Légzéssel sincs sok gond. A sütéssel sem, de a gyakorlástól ugye csak jobbak leszünk, nem rosszabbak, úgyhogy abból elfért volna jó sok! :-)))

Ha megnézed a képeket - értesz hozzá annyira, hogy helyesen értelmezd - , láthatod, hogy a szemem már q..a gyorsan fárad, és már nem is a sasé. Ha történetesen nem verőfényes napsütés van, hanem borult esős, a szomszéd lőállás gépét sem találtam volna el.:-(( Pénteken a sok lövés helyett inkább a szíjat állítottam be kényelmesre, és a szemüvegemet barkácsoltam át nézhetőre. Le sem merem fényképezni, olyan "sikkes" lett az orrtámaszra tekergetett félcentis festőszalagtól:-)))

Ráraktam a pluszos lencsére még egy írisz blendét, de sajnos az alap nagyításom már így is kevés:-((

Készíttetnem kell hamarosan egy erősebb lencsét, és gyorsan hozzászokni.

Pénteken ugyan csökkentett üzemmódban vagyunk a Közgyűlés miatt, de ha szólsz előtte, hogy jössz örömködni, akkor lehozom neked az összekészített ólmaidat, amit múltkor "megkívántál"...

Előzmény: Fricu1 (73906)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.13 -2 1 73939

A p és r kimaradt

Előzmény: Feree36 (73937)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73938

25kg! kábelek nélkül! :-O Nem igazán háztetős gép. Bár van egy cimborám, aki százhalombattai olajfinomító egyik fáklyáját, egy baromi nagy Esab-bal viritykölte kőrbe. Valami nagy Kato bergerrel emelték fel a gondolát, meg a gépet, és egy aggregátort :-)  

Tényleg! Azért hívják az aggregátort, aggregátornak, mert olyan régi találmány?

Előzmény: -remény- (73935)
Feree36 Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 73937

Vagy unciában!!! :)))

Előzmény: -remény- (73935)
Feree36 Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 73936

Az iweld márkájú barkácskategóriás hegesztgető géppel rendelkező topiktárs emegette az ipari felhasználást.Arra a verseny példányra értettem. : ))

Előzmény: szimizso1 (73934)
-remény- Creative Commons License 2020.09.13 -2 0 73935

Látod!Egy igazán vérprofi gép MAX 7 Kg!!Nemám 21 kiló!Viccősz Te!Az igazán jó trafót Maligánban mérik és nem Kilóban! ;-DDDD

Előzmény: szimizso1 (73933)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73934

Szerinted egy héten 2-3 alkalommal 4-5 max. 10centis varrat 50-70Amperon az ipari felhasználás? :-)

Előzmény: Feree36 (73932)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73933

Mér! Egy trakis 380-as trafó, ha nem vigyázott az ember, simán volt 150kg. Aztán az nem tudott olyan kunsztokat mint az enyém kicsiben :-)

Előzmény: -remény- (73931)
Feree36 Creative Commons License 2020.09.13 -3 1 73932

Nagyon jók az alfaweld hegesztőgépek,méltatlanul alábecsülik őket,holott megbízható nyúzható stram kis gépek.Áruk sokkal kedvezőbb mint egy fronius,esab,lincoln,ewm vagy stb. gépeknek.Igénybevétel és terhelhetőség terén viszont alig marad alul.Viszont 141-es eljárás tekintetében "ipari" gépnek mindenképp vizes munkakábel kell,még közepesen megterhelő munkánál is.

Előzmény: szimizso1 (73924)
-remény- Creative Commons License 2020.09.13 -2 0 73931

Bakker ecsém!Ebbe a Te hegelő masinádba belegyömöszköltek egy rakat ólmot,mint a Walther LGV-be?

Vellámhárítót ne mókolj vele,mert leráncigál a tetőről!;-DDDD

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 5 73930

Ezt hol olvastad? Légyszi oszd meg velem is ;-) A kezelési útmutatóba más van írva....

Előzmény: picurgyu (73928)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 -4 1 73929

Az IWEL-nél amik jobbak azok azok a Millerek. 

Előzmény: picurgyu (73928)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 -6 2 73928

Ezt kitől hallottad ? Az IWELD 85 %-ot ad le folyamatos  teljesítményben folyamatosan . Kissé félre vagy tájékoztatva . Nem baj .Legközelebb megnézed mit kell venni .

Előzmény: szimizso1 (73926)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 -7 1 73927

Jól átvertek ha ennyit adtál azért a cuccért . Tanulópénz.

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 73926

Szóval most direkt megnéztem az egyéb paramétereit a gépeknek. A tied teljes teljesítményen csak 35%-ot tud, az enyém 60%-ot. Ott nézd meg, hogy "Bekapcsolási idő" a kezelési útmutatókban ;-) Aztán kedzdjél el gondolkodni, hogy melyikünké alkalmasabb a folyamatos hegesztésre mondjuk 140A-on.

Előzmény: picurgyu (73909)
-remény- Creative Commons License 2020.09.13 -4 0 73925

Ilyen őrült futamra nem emlékezem.;-(

Nem elég,hogy szűk,motorverseny pályán rendezték,még szerencséjük sem volt.;-(

szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 2 73924

A Te géped:

https://www.kroweld.hu/6ebe5n30/IWELD-TIG-220-AC-DC-DIGITAL-RC-Hegeszto-inverter-d32.htm?tab=description

Az én gépem:

https://hegesztescentrum.hu/tucana-205-digipulse-200a-230v-digitalis-mma-tig-ac-dc-cut-multifunkcios-inverteres-hegesztogep-es-plazmavago.html

Biztosan sokkal szarabb, ha 157000,-rel drágább, és 15kg-al nehezebb. Nem gondolod, hogy a tartós teljesítményhez alkatrész is kell, meg sok-sok hűtés? A 7kg-os gépedbe ez valószínű nincs benne. Egyébként meg bírom az olyan véleményeket, amit látatlanba kijelentenek sokan. Főleg, ha valamit fikázni kell :-)

-remény- Creative Commons License 2020.09.13 -2 0 73923

Újabb piros zászló! 12 "ló" van még talpon.Lassan oda jutunk,hogy aki beér pontot kap?

Rob Roy McGregor Creative Commons License 2020.09.13 -15 9 73922

Szám szerint nem tudnám megmondani, de olvastam már néhány linket spermáról!

Hogy spermától olvastam-e linket.................?

Most már csak attól függ, hogy mellikre gondoltál, mert mindkét formára rá lehet szabni a "spermalink" elnevezést!?;-)

Előzmény: -remény- (73921)
-remény- Creative Commons License 2020.09.13 -1 21 73921

Miért?Hány spermalinket ismersz?Én spec egyet sem,azért kérdeztem.

Mivel napok óta többször látok efajta linkeket itt napozni,kíváncsi lettem,hogy mifaxis ez?Már megkaptam a felvilágosítást    SZIMIZSOtól.

Előzmény: Rob Roy McGregor (73911)
nedolaci Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73920

Formula 1 Roncsderbi 2020!        A Covid ráhúzódott a pilóták agyára.;-(    Még nem mentek 1 kört sem,de már két rajtbaleset történt. Egy biztonsági autó és egy piros zászló.13 újra induló kocsi marad a húszból(?)

Mi jön még?

Rob Roy McGregor Creative Commons License 2020.09.13 -13 0 73919

Eddig még nem volt szerencsém hozzá!

Majd elválik............ 😉👀

Előzmény: indafapuska 4582 (73918)
Rob Roy McGregor Creative Commons License 2020.09.13 -13 0 73917

No....... meg aztán az is kérdéses, hogy hányadik az a fránya György?

Mert ugye az V. az bizony történelmileg sem éppen a kedvence a nickemnek!;-)

Előzmény: Rob Roy McGregor (73916)
Rob Roy McGregor Creative Commons License 2020.09.13 -14 1 73916

Hát......., ez elég érdekes felvetés!

Én egy ilyen összefüggésbe még bele sem gondoltam.

A magam részéről senkivel nem szeretnék ellenségeskedni, viszálykodni, míg okot nem ad rá.

Célom a békés fórumozás, tanulás a légfegyverek csínja-bínjáról és az információk cseréje.

Igen furfangos vagy és jól vág ám az eszed Laci bácsi!

De nem válaszoltál a kérdésemre?

Előzmény: -remény- (73914)
-remény- Creative Commons License 2020.09.13 -2 1 73914

Kíváncsi lennék.Ez a Rob roy,az a rob roy?György király esküdt ellensége? A "skót partizán"?;-)

Ez esetben viszont ki "györgykirály"?;-D

Előzmény: Rob Roy McGregor (73911)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 73913

Nem kell megsértődni de ipari gépnek alkalmatlan , nem úgy mint az IWELD-ek.

Előzmény: picurgyu (73912)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 73912

Amúgy meg súgom neked , hogy ez a magyar Alfaweld gép multifunkciós de igazából semmire nem jó . 

Rob Roy McGregor Creative Commons License 2020.09.13 -13 1 73911

Mellikre gondolsz Laci bácsi?

Előzmény: nedolaci (73901)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73910

Az üresjárati feszültséggel kapcsolatban előbbinél 60 a tiednél 70, addig értem, hogy érintésvédelmi szempontból 70 a max de egyébként logikusan  levezetve van érezhető teljesítmény különbség?  Árban ha jól látom ugyan az csak az egyiknél mig a másiknál plazma funkció van, befolyásolna ez valamit élettartam szempontjából vagy pusztán modellfüggő funkcióvariáns? 

Előzmény: szimizso1 (73908)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 -20 2 73909

Vaze Miki ! Így legyen ötösöm a lottón . A te géped természetesen übereli a mikis szar IWELD gépeinket és gondolom nem háromszáz ezer volt csak 50 000 a LIDL -ben . Neylon fóliát nem tud hegeszteni véletlen ? 

Előzmény: szimizso1 (73898)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73908

Például ez egy jó választásnak tűnik:

http://hegesztestechnika.net/MTS-210-PHF-multifunkcios-inverteres-hegesztogep

Ez meg az enyém kezelési útmutatója:

https://www.hegeszteskozpont.hu/media/dokumentumok/tucana_205%20digipulse.pdf

Sajnos a hegesztőgép videóit törölték. Vagy csak én nem látom őket, mert egy csomó követési, meg minden szart letiltottam a böngészőben.

Előzmény: Törölt nick (73905)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 25 73907

A permalink az azt jelenti, hogy állandó link. Tehát tök megbízhatatlan.

A spermalink, ezeknek a kis genyáknak a gyűjtőhelye! ;-)

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73906

248 - nyílt irányzékkal nem titkolnivaló. 3 belső tízessel.

Volt jobb? Na és? Ennyi edzéssel jó, hogy nem a gépet lőtted szét.

De neked, hagy' ne meséljek az eredmények hullámzásáról...

És te ott voltál - mi meg innen figyeljük a fotelból, mit csinálnak a nagyok.

De lövünk még együtt OB-n! Ezt vedd fenyegetésnek. Ott nem kíméllek!

Előzmény: robertó69 (73895)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73905

Dobhatnál fel róla vidit megnézném., van ugyanezekkel a paraméretekkel de  plazmavágó nélkül, ugyanílyen memóriaegységgel és teljesítménnyel felszereltséggel?( alfaweld )

-remény- Creative Commons License 2020.09.13 -17 8 73904

;-DDD

Előzmény: Törölt nick (73902)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73903

Nem kell! Hallani így is :-) Egyébként van wave generátorom, de egy Mini Moog szinti az mindent vinne :-)

Előzmény: Törölt nick (73900)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.13 -23 2 73902

Az bizony 18+,tehát majd ha nagykorú leszel!:-)

nedolaci Creative Commons License 2020.09.13 -1 24 73901

Urakok!

Valaki árulja már el nekem,hogy mifranc ez a spermalink?Mit kellene róla tudni?

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73900

Miki,akkor már csak egy VCO ,pár BGG kellene hozzá és egy erősítő. Máris lenne egy komoly szintetizátorod.:-)

python 357 Creative Commons License 2020.09.13 -28 1 73899
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73898

Ennyit az enyém is tud, és még plazmavágni is. Alumínium hegesztéshez pedig lehet variálni a váltóáramot. Fürész, négyszög, háromszög, szinusz, és felső fél hullám szinusz (oxid törés) alsó hullám egyenáram negatív sarka a mélyebb beolvadáshoz. Yutubon a bemutató hegesztő elvágott egy közönséges alufóliát, egymásra fektette a két darabot, majd összehegesztette ezzel a géppel ami nekem van ;-) 

Előzmény: picurgyu (73897)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 0 0 73897

Azért , hogy lásd mit tud .

Előzmény: szimizso1 (73896)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.13 -1 0 73896

Ezt a linket miért tetted fel? Van hegesztő gépem :-)

Előzmény: picurgyu (73894)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.13 -2 0 73895

Szerintem rossz oldalt(évet) néztél.:-( Az egyéni csúcsom minősítőn 267 kör, ami egy OB.-n elég karcsú az üdvösséghez. Viszont elég stabilan lőttem eddig a 250  pluszt. Azt már nem szégyelltem volna ennyire, az egy átlagos eredmény lett volna tőlem...

Jövő pénteken éves közgyűlés az elmaradt első birkahullám-front-apokalipszis miatt, úgyhogy gyakorlatilag 2-fél négy között lesz egy karcsú kis edzés csak....

Azért csak összehozzuk valamikor neked azt a kis nosztalgikus standard puskás örömködést...

Előzmény: Fricu1 (73890)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 0 2 73894
Előzmény: szimizso1 (73891)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.13 -1 1 73893

Megnézhetted volna . Egy kis lyukat kellett bepöttyölni rajta és azzal a géppel ment is . Még meg vannak a nagy diódái mert azt kiszedtem belőle selejtezéskor . 

Előzmény: szimizso1 (73892)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73892

Az én TIG-es gépen is van "lift" és nagyfrekis gyújtás. Szóval nem egy ördögtől való dolog ez az egész. Azt a katonai kulacsot meg megnézném bevonatos elektródával való hegesztés után! ;-)

Előzmény: szimizso1 (73891)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.12 -1 1 73891

Erről nekem az ovisok jutnak eszembe a homokozóban.

-Bibibíííí.. az én apukám nagy autóbuszt vezet....

-Bibibííí.. az én anyukám nagyon hosszú villamost vezeet....

-Bibibibííí... nekünk van toalett kacsánk.....

-Az semmi! Mi meg nem szarunk a perem aláááá!!!!

Előzmény: picurgyu (73887)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73890

Néztem az eredményeket Robi,

nem is rossz.

Hátha még edzeni is tudnátok...

Gratula

Előzmény: robertó69 (73850)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 -2 0 73889

Én nem pontra gondoltam de pont jó , hogy kipróbáljam :-)

Előzmény: bosijani (73867)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73888

Az már profi gép,de itthon elég az kis inverterem és a saját készítésű CO . Hobbizni az ember ne legyen telhetetlen. (mint én a puskával)

Előzmény: picurgyu (73887)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 -2 0 73887

A miénknek a pisztolyon lehet állítani az áram erősséget is nem kell a géphez menni és nem kell kopogtatni vele az anyaghoz .

Előzmény: Törölt nick (73885)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73886
Előzmény: picurgyu (73868)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73885

Bármely MMA inverter tudja ezt a funkciót,de sajnos nincs nagyfrekis gyújtás,ezért érinteni kell a begyújtáshoz. No persze ez nyírja a wolframot,de kis pénz-kis foci!:-) (pisztolya nem gombos,hanem csappal működik a gázadagolás)

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73884

Ha így van, nem túl okosak.

Nem hasraütésre számlázhatnak a szolgáltatónak, hanem a teljesített pontok alapján.

Egy fertőtlenítés 13 pont, egy szemölcslevétel 20 pont, egy órákat várakoztatott nénike 0 pont (0 forint)

Ezért lett Vicusnak a májusi számlázható összege 28 ezer jó magyar forint. pedig egész hónapban ügyelt, otthonról, telefonon távirányította a betegeit, mit mivel kenjen, hogy elmúljon a pirosodás, a gombásodás, stb.

Nincs anyagfelhasználás, nincs elszámolható kezelés, nincs pontszám, nincs pénz.

Gyakorlatilag ingyen dolgozik hónapok óta.

Ha nem lenne a másik két állása - éhen dögölhetne a rendszer miatt.

Előzmény: szimizso1 (73866)
TMK-s Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73883

Szerintem is jó gépek, nekem már kidolgozták az árukat ; ))

Mondjuk én boltban vettem egyesével....  ahogy összejött a pénz az egyikre,  jött a következő.

Előzmény: picurgyu (73881)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73882

A miénk digitális kijelzősök a kis inverter kivételével.

Előzmény: picurgyu (73881)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73881

Na ezek vannak nagyjából és ráadásul bolti ár alatt . Ezekkel lehet alkotni .

Előzmény: TMK-s (73879)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 -1 1 73880

Igen Janika van koppintós is . Megvetettem a céggel egyet amit koppintgatni kellett . Ki is selejteztük mert hegeszteni nyűg volt vele . 

Előzmény: bosijani (73878)
TMK-s Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73879

Nem csak neked : )))

MIG-MAG , TIG , MMA  mind iweld

Előzmény: picurgyu (73877)
bosijani Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73878

VAN koppintós awi,   csakaz nem nagyfeszültségű

Előzmény: picurgyu (73876)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73877

Három szuper IWELD Gorilla gépünk van itthon . Egy inverter bevonatoshoz , egy AWI szinesfémhez és egy CO-s fogyóelektródás szerkezeti acélhoz .

Előzmény: picurgyu (73876)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 0 2 73876

Te meg nem tudsz olvasni vaze . Meg hegeszteni . Megbúbollak ha találkozunk .

Előzmény: bosijani (73874)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 -1 2 73875

Olvasd amit fel tettél MIG/ Mag védőgázos hegesztés AWI. Nagyfeszültségű ívgyújtás . Nem szükséges a volfram elektródát az anyaghoz érinteni . OK ?

Előzmény: bosijani (73873)
bosijani Creative Commons License 2020.09.12 -1 1 73874

öregszel.....  :-))

Előzmény: picurgyu (73872)
bosijani Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73873

az a kőműves csak utólag lett,bánya elektro-lakatosnak tanultam,még szakközépben. igaz,akkor csak ív+lánghegesztés ment.

bemásolom,hamár nem tudsz rákattintani:

Koppintós (scratch) gyújtás / Érintéses gyújtás / LIFT gyújtás:

Lényegében ugyanaz a három. AWI/TIG hegesztésnél alkalmazott eljárás, amikor az elektródát a hegesztendő anyaghoz szükséges érinteni az ívgyújtáshoz.

Hátránya: indításkor odaragadhat az elektróda a hegesztendő anyaghoz, aminek a következménye, hogy az odaragadást követően az elektródát letörve az elektróda hegyéből kiszakadó anyag miatt deformálja az ívet és problémát okozhat az irányításában. Emiatt sűrűbben kell köszörülni a wolfram elektródát. Létezik olyan készülék, ami alacsony árammal indítja az hegesztést, ezáltal kiküszöböli a leragadást. (Az összes Telwin hegesztőgép tudja ezt a funkciót, amit át lehet kapcsolni TIG módba).

Előzmény: picurgyu (73871)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73872

Ott írja , hogy nem szükséges a volfram elektródát az anyaghoz érinteni hanem begyújt a nélkül . Olvassad végig te kis gonosz meg higgyél nekem lakatosnak .

Előzmény: picurgyu (73871)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 -1 1 73871

Mit te kőműves ?

Előzmény: bosijani (73869)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 -1 1 73870

Lehet hegeszteni alut bevonatos pálcával is  aránylag jól csak nehéz ívet fogni vele és nagyon salakos lesz a varrat többször át kell köszörülni és varrni .A Metronál volt nekünk a TMK-ban egy nagy mafla magyar trafo egyenirányító diódás . Azzal a kolléga kislányának a kilyukadt katonai kulacsát be tudtam hegeszteni , hogy nem olvadt szét az egész . De nagyon nehéz amúgy bevonttal dolgozni . A mozgólépcsők törött lépcsőkocsijait javítottam azzal de nem volt leányálom . Az AVI az egy más tészta .

Előzmény: Törölt nick (73861)
bosijani Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73869

hozzá kell érinteni a tárgyhoz előszőr.

https://trakis-hetra.com/tudastar/

picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73868

Mi az a koppintós AWI ? Az AVI-t nem kell kopogtatni begyújt ha közelíted a tárgyhoz a volfram elektródát . Ha márkopogtatni kell az már baj.

Előzmény: Törölt nick (73859)
bosijani Creative Commons License 2020.09.12 -2 0 73867

ponthegesztés azzal a legegyszerűbb,meg 2 szénrúddal.

Előzmény: Törölt nick (73865)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73866

Nekem van egy majdnem jópofa ellentörténetem:

Egy nénike az idősek otthonából, 13,30-ra kapott időpontot a tüdőgondozóba. Én vittem ki, és az SZTK. recepcióján bejelentettem, majd 13,20-kor az ajtó előtt álltunk. Kijött a nővérke, és mondta, hogy üljünk le egy kicsit. Fél órát ültünk 14 óráig. Addig a doki ki-be jött és jópofáskodott amig leváltják. Meg jött a váltás 14-órára. Az új doki kb. fél órán keresztül csak telefonált. Aztán behívta az előttünk levő beteget. Azzal elvolt kb. fél órát. Utána behívták a nénimet. Tíz perc vizsgálat után elküldték még két vizsgálatra. 17,30-után jöttünk ki az SZTK-ból...... Kiderült, hogy az sztk orvosai egy BT, vagy KFT alkalmazottai, és tulajdonképp azt csinálnak amit akarnak.

Előzmény: Fricu1 (73864)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73865

Valahol láttam? ,hogy 2db sorba kötött 55A aksival hegesztettek 

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73864

Az egyik lányom orvos.

Három helyen melózik, hogy a számlák rendben legyenek. Az egyik a Délpesti alá tartozó SZTK bőrgyógyászatata.

Az igazgató (az egyik, több van), bement hozzá, hogy panaszolják a betegek a várakozást, pedig bejelentkeztek előre, már akinek sikerül, mert van akinek egy hét alatt nem ment.

A jány azt kérdezte az igazgatótól, hogy hogyan csinálja?

Vannak a betegek, akik előre telefonon bejelentkeztek, mert másként nem fogadhatja őket - ez ugye nem a sürgősségi.

De csörög a telefon és azon keresztül távgyógyít mondjuk pattanásos tiniket, akiket ilyen aprósággal be sem engedhet.

De míg beszél csöng(ene) a telefon, mert akinek komoly baja van, mondjuk bedurrant az övsömörje - időpontot szeretne, és persze az érvényes szabályok szerint időpontot is csak ő adhat, az adminisztrátor nem.

És ehhez van két óra rendelési idő - ennyit finanszíroz a TB. 20-nál több beteg személyesen, ennyi kb. távgyógyításra, és 10-en szeretnének időpontot (de a jövő héten kedd az nem jó, mert pilátesz-eddzés van, szerdán este se, mert szülői értekezlet, stb. idő, idő, idő)

Az sacc/per kb. 50 kontakt - és van rá kettő óra. 120/50=2,4 perc betegenként! Annyi idő alatt a mamika az asztalig sem ér el...

A pali vakargatta a fejét (mintha eddig ezt nem tudta volna), majd távozott tanács-utasítás nélkül.

Csak azért, hogy a másik oldalt is lássátok kicsit.

(És mert a TB teljesítmény-pontok alapján finanszírozza a rendelést a kórháznak, a kórház neki - az elmúlt három hónapban nem keresett itt még 100.000 Ft-ot sem! Nem havonta, összesen!

A távgyógyításra pl. egyetlen fillér sem jár)

Előzmény: exhighand (73862)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.12 -1 0 73863

Ne haragudj! A téma nagyon jó, és a poén is, de fogalmazd át, mert ez így elég borzasztó! :-)

Előzmény: exhighand (73862)
exhighand Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73862

mai vicc alkotásom ( keressetek rá, nem fogjátok megtalálni):

Pistike anyukája szigorúan kérdi Pistikétől:
- Pistike! Hallottam az óvónénitől, hogy ma doktorosat játszottál Viviennel! na mesélj csak, kitől hallottad?

- Hát tőled anyúúú!

- Tőőlem?
- Igen. Kiküldtem Vivient a folyosóra és ő három órát várta, hogy behívjam...

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73861

Dinamóval használtuk az alu elektródát,de túlzás lenne állítani,hogy szép tömör varratokat tudtunk csinálni. 

Előzmény: szimizso1 (73860)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.12 -2 0 73860

Pozitív sarkon nyugodtan hegeszthetsz alupálcával, mivel az oxid réteget így könnyebben olvasztja le az ív. Az a porbeles huzal még működhet is, csak a huzal előtolót kell jól beállítani, hogy ne nyomja össze a huzalt laposra. Ha tiszta alu huzalt használsz porbél nélkül, akkor argon gázzal tudsz hegeszteni MIG-MAG-al.

Előzmény: Törölt nick (73859)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73859

Köszönöm az infót,akkor ez az elképzelésem kútba esett! Koppintós AWI-t szoktam az MMA inverteremmel,de mivel DC, az alu-t meg sem próbálom vele.

Előzmény: picurgyu (73858)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73858

A MIG alu huzalos technika meg az , hogy kell egy húzómotoros munkakábel a géphez ami nem két Forint . Mert a gép dobtovábbítója nem tudja az alu huzalt továbbítani a sima továbbító motorral . Begyűri és megáll. Egy magyar gép 700 000 a továbbító motoros munkakábel meg 250 000 .

Előzmény: Törölt nick (73856)
picurgyu Creative Commons License 2020.09.12 0 1 73857

AVI -val csináltunk komoly hegesztéseket alunál . Ez a kamu forrasztó huzal csak tökéletes fém tiszta aluminium-nál műkszik ha műkszik . Hoztak egy munkagép megrepedt hidraulika tömböt hegeszteni . Az sem sikerült AVI-val mert a hegesztés közben a repedésbe bekerült hidraulika olaj a hegesztés közben a melegtől ki szivárgott és nem lehetett rendesen meg varrni. a forrasztó pálca meg látod Propán - bután gázégőhöz való . Szerintem kamu dolog. Nagy nyomásnál mint hidraulika ott  4-500 bar ott csak fém tiszta  alu és AVI.

Előzmény: Törölt nick (73856)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.12 0 0 73856

Picurgyu: Az igazat megvallva,nem mernék vele generátorfület,vagy egyéb terhelésnek kitett alkatrészt forrasztani,még ha a cikkben kohéziós kötésként emlegetik is.( Ez nem véletlenül diffúziós kötés?) Ha menet közben letörik a fül,könnyen a töltés és a hűtés megszűnése lehet a legkisebb problémánk! Anno mi dissous-oxigénnél folyasztó porokkal,vagy bevont elektródával bütyköltünk ,ami azért az AWI-val összevetve nem siker történet. Mi a véleményed a MIG aluhuzalos technikáról,van benne tapasztalatod?

python 357 Creative Commons License 2020.09.11 -25 3 73855

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.11 -23 0 73854

könyök - kurva tabi

Előzmény: Fricu1 (73853)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.11 -23 1 73853

Nem nekik voltak olyan versenyeik, mint a foci-kosárlabda keveréke?

Kézzel nem, csak karral, lábbal, kölyökkel kellett a labdát egy függőleges karikán átütni.

A vesztes csapatot meg lefejezték - áldozatul az isteneknek.

Na - ők tudtak motiválni!

Teccccik!

Előzmény: robertó69 (73852)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.11 -24 6 73852

Az aztékok, és az inkák járvány idején feláldozták vezetőiket az isteneknek. Nem célozgatok, csak egyszerűen szimpatikus szokásnak tartom, na!

Előzmény: python 357 (73834)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.11 0 1 73851

Robi, te nem vagy százas. Meg a Feri se!

Én már régóta mondom.

Szent őrültek vagytok - de nélkületek (és a hasonlók nélkül) már nem lenne a vidéki sportlövészetből semmi.

Az a baj, hogy ezt tudják ott Pesten is. Tudják, hogy Ti lóvé nélkül is csináljátok, mert több becsület, tisztesség van bennetek, mint bennük összesen. Tudják - és leszarják.

Ezt elmondtam ott is pár éve - és nem nagyon örültek nekem...

De leszartam, mert elég öreg vagyok hozzá, hogy ne udvariaskodjak. Sokukat ismerem még sportoló korából.

A "nagypolitikához" biztos értenek, de kihagy a memóriájuk, vagy csak úgy tesznek. Mert régen se lett milliomos senki az edzői-segédedzői juttatásokból - de legalább nem kellett otthon vitázni az asszonnyal, hogy miért nem fusit vállal inkább. Szerény, de tisztességes pénzt kaptak, és meg is érdemelték.

Előzmény: robertó69 (73850)
robertó69 Creative Commons License 2020.09.11 -1 1 73850

"...Mondjuk nem tudom hogyan lehet ebből megélni..."

Kis mai magyar vidéki valóság: B.A.Z. Megyében jelenleg 2 db emelt szintű lövész szakedző (vagy akármilyen, de legalább papírokkal rendelkező) van össze-vissza. Mindkettő az egyesületünkben. Az éves tagdíj egyben, év elején kötelezően befizetve.  2-4 évente I. fokú munkaalkalmassági, valamint I.fokú pszichológia...amit ugyan az egyesület kifizet az utolsó fillérig, de az erre elb..tt idődet nem.

Ez azért kell,mert nem csak légfegyveres számokat oktatunk.....

Papíron van 43 gyerekünk, valóságban ma is leszédült 16 gyerek. Szerdán és pénteken alkalmanként 3-3 óra edzés tartás a meló után, fáradtan, ingyen, gyakorlatilag 10-11 hónapban egy év alatt. Két kéz össze téve, ha egy jó és tehetséges csapatot el tudunk vinni a különböző diákverseny döntőkre, országos bajnokságokra. mert hogy a szülő közli velünk, hogy nem engedi el a gyereket 20 lövésért az ország túlsó végébe. Lesz...rja, hogy akár Országos Bajnok is lehetne a gyereke ! :-(((

Cipő kivételével lövész nadrág, kabát, fegyver, lövedék és lőlap ingyen biztosítva a tagság számára...

Ugyanez Pesten, és a maroknyi vidéki kiemelt egyesületnél: Vidéki pénztárcához mérten horror havi tagdíj, a szülő vegye meg a felszerelést, vigye saját költségen a megbeszélt versenyekre a gyerekét, és rendszeresen eddzen a gyerek. A szerződésben kőbe vésve: ha nem jár a gyerek edzésre, nem viszik az előírt versenyekre, visszamenőleg felszámolják az alkalmanként több ezer forintos edzői díjat a szülőnek!

Itt is bejátszik a büdös nagy politika: kiváltságod kluboknak megy az edzői támogatás.Ha csak jelképes összeg volna is, de jövedelem kiegészítésként úgy örülnék neki, mint majom a farkának!!! Esély sincs rá, hogy valaha is kapjunk bármi fizetést érte! A legnagyobb létszámú - nem egyesületen belüli kamuversenyen, hanem tényleg színvonalas megyei prezentálású -  Megyei Elődöntőt csináltunk, többszáz fős HS rendszerű Családi Lövésznapokat szerveztünk teljesen ingyenesen, mégis a kamu rendezéses "nevek" vitték el a jutalmakat, stb.

Miről is beszélünk akkor?

Kicsit a keserűség szól belőlem ilyenkor. Alig másfél órája jöttem haza a lőtérről. Kemény 20 lövést tudtam gyakorolni a holnapi OB. kispuskás számra. A többi időt a gyerekek, a papírmunka, meg a szakmai megbeszélések vitték el.

Nesze neked lágy kenyér! Az sem normális, aki ingyen dolgozik a gyerekek fejlődéséért! Mentem volna focivonal irányában! Segédedzőként megélnék egyéb munka nélkül is a büdös lábú hülye gyerekek edzegetéséből, a szép új stadionunkban.:-(((

Előzmény: exDínó (73826)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.11 -1 0 73849

Értettem! :-) Csak vicc volt! :-D

Előzmény: Törölt nick (73848)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -2 0 73848

Sokszor én sem de kell a gyakorlat ;) és remélem nem lesz tüskés szimiúr ;)

Előzmény: Törölt nick (73847)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 0 22 73847

Be kell valljam: nem minden esetben tudok érdemi mondanivalót kihüvelyezni a hozzászólásaidból :-D

Előzmény: Törölt nick (73846)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -2 1 73846

Gyök3-gyök3 itt feketezserelem, ;-D   ( jaaaaj megindult a fantáziám ;)

Előzmény: szimizso1 (73845)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.11 -1 24 73845

Már nem azért a húsz fillérért, de ez a beszólás a Te generációdra is épp úgy érvényes, mint a mostanira. ;-) <3 <3 :-* Vagy hogy a fenébe szoktad csinálni ;-D 

Előzmény: python 357 (73834)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -2 1 73844

Ok! van egy 120kg üllőm szólj ha mész  ;_) Ja és és olyan kell ami garantáltan saw és lúgálló

Előzmény: Törölt nick (73841)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -2 0 73843

Mocsáry féle mekfogalmazás "ómenklatúra" valamiféle nátrium só a néhány közül, én nem találtam rá fordítást. Köszi a tippet!

Előzmény: Törölt nick (73840)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 0 0 73842

Ha rólam van szó, igazán köszönöm a kedvességed, de ezt a vegyészmérnököt kikérem magamnak ;-)

Vegyésztechnikus vagyok.

Előzmény: Törölt nick (73836)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -1 1 73841

TE dolgod, célod,magányügyed,én ha barnításra lesz szükségem,elviszem egy hozzáértőhöz!

Előzmény: Törölt nick (73839)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 0 0 73840

Lefordítva alsókénessavas nátrium :-DDD. Eléggé sajátos nómenklatura, én azt tippelném, hogy a nátrium-betabiszulfit áll e mögött a cifra név mögött. 

Előzmény: Törölt nick (73835)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -2 0 73839

Túl sok az összefüggés anyagok eljárások felhasználások között,több száz módból és ezek nagy része nem vagy csak részlegesen jó időtálló megfizethető stb. Az alkalmazásuk meg mit mihez miért, meg ne is mondjam összetett. Vannak gyári kiszerelések  amihez nem kell vegyszerengedély stb. bárki számára hozzáférhető de csak egy adott anyaghoz 2-3 száz ezerért( és lehet filléres összetevőkből ). Pár ezerért is van pár tingli tangli néhány mililiteres-literes ez meg az ideig óráig, na az engem nem érdekel. Recept az sok van és anyagok amire a szivárvány minden színében lehet dolgozni, jópénzért vagy anélkül, lehetőségek tárháza van és én informálódok minden esetben. Mi a sértés részedre a lényegi részben? 

Előzmény: Törölt nick (73838)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -1 1 73838

Amely kérdésre írtam,Ő Gyula! 2: nem sértésnek szántam,hanem segítő szándékkal jeleztem NEKED! Az természetes,hogy a magánügyed,amit én nem is vonok kétségbe,de az kölcsönös tisztelet azért kijár!Vagy sem?

Előzmény: Törölt nick (73837)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -2 1 73837

Melyiket a sok száz közül? Globálisan és majd analitikusan, és mit tudok és mit akarok az meg magánügy

Előzmény: Törölt nick (73836)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -1 0 73836

Egy olyan vegyészmérnökkel levelezel,aki profi barnításra képes. Miért nem kérdezed meg tőle a teljes technológiát,ha komolyan érdekel a dolog?

Előzmény: Törölt nick (73835)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -1 0 73835

Van egy Német szó, számomra kibogózhatatlan vegyi utalásra : unterschwáfligsauerem natrium ( 1909-ből ) te ismered az anyagot?

Előzmény: Törölt nick (73832)
python 357 Creative Commons License 2020.09.11 -26 3 73834

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 -13 0 73833

Kívánom maradjon örökre ez a boldog állapot így!

Előzmény: python 357 (73831)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.11 0 0 73832

Megvaaaan, Inzelt István: Vegyi receptek. Hasznos kis könyv.

Előzmény: Törölt nick (73765)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -26 1 73831

😊..Köszi!...Nagyon jó a kapcsolatunk, már két  éve vagyunk együtt!..

Előzmény: Törölt nick (73820)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -25 0 73830

Köszi Lacus!...😅😅❤❤❤💋

Előzmény: nedolaci (73828)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -25 1 73829
nedolaci Creative Commons License 2020.09.10 -1 23 73828

Urakok! Tévedtem,tévedtünk.;-(  Mégiscsak megértette.;-)

Előzmény: python 357 (73819)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73827

Nos a mai menő edzők még hagyján. 60 körül, kicsit felette. Ez rendben van. Viszont a fiatal edzőknél is van természetszerűen lemorzsolódás, tehát cirka dupla annyi fiatal kellene ma ahhoz, hogy maradjon is mire mesteredzővé válhat. Itt már látok hiányt.

A megélhetés? Az már politika, most kaptunk ki éppen...

Előzmény: exDínó (73826)
exDínó Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73826

Hát igen, egyre korosabb az edzői gárda, de azért van pár lelkes fiatalabb szakember is. Mondjuk nem tudom hogyan lehet ebből megélni, milyen életpálya modellel számolhatnak....

Sajnos sportlövő tömegbázis nincs, talán a diákolimpiákon találhatnak tehetségeket a nagyobb egyesületek.

Ettől függetlenül szerintem az elmúlt pár évben az utánpótlás a lehetőségekhez mérten* jóval több figyelmet kapott, talán mostani fiatal gárda egyre több sikere is ennek köszönhető.
Bár ez valószínűleg csak arra a top 20-30 versenyzőre igaz, akik tudtak villantani már valamit itthon előtte.

* egy NB3-ban labdázgató "focistára" is több pénz jut valószínűleg

Előzmény: Fricu1 (73808)
bosijani Creative Commons License 2020.09.10 -1 26 73823

a lefagyó géppel még könnyebb.

Előzmény: ZoliD65 (73822)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.10 -26 0 73820

Remek ízlésed van (remélem megszoktad az Ő ízlését is dicsérni)!:-)

Előzmény: python 357 (73788)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -27 1 73819

🤣🤣🤣...Udvari bolond az,- aki kibogozta a kacska lábaidat amikor megszülettél Lacus!..❤❤💋😉

Előzmény: -remény- (73816)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -27 1 73818

Szép őszi napfényes délutánt Fiúk!..😊

-remény- Creative Commons License 2020.09.10 -2 1 73817

Muzsikáljunk stílszerűen!

https://www.youtube.com/watch?v=KA17rBXC3y4

-remény- Creative Commons License 2020.09.10 -2 23 73816

Óvatosan ám,hogy mit mondasz a Földről!Nehogy megsejtse!Itt unatkozhatnánk fél napokat udvari bolond nélkül.

Előzmény: Törölt nick (73809)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73813

20/3727264

de már hívlak is

Feri

Előzmény: bando53 (73786)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73812

Propó!

Van itt valaki aki az átlagnál jobban ért az optikához?

A klasszikus, matekos, lencsés optikához?

Lenne egy jó témám átbeszélésre - öregedő szem és az ő korrekciója témájában. (persze ez csak az alap, ennél sokkal izgibb a dolog - és persze lövészet!)

Fricu1 Creative Commons License 2020.09.10 0 1 73808

Nem tudtam, hogy itt is van kvóta (és elnézést is kértem a többiektől, nem mintha ettől rosszul aludnának...)
De legyen:
Sike Renáta, Csonka Zsófi, Mészáros Eszter, Fábián Sára, Lovász Dorina, Gáspár Lalita, csak pár, akinek a neve beugrott - szerencsére sokan vannak, többen a fel nem soroltak. (de itt álljunk meg, az lmbtq kvóták feltöltéséhez rám ne számíts!)

A lényeg:
Azért vannak ilyen sokan, mert jó edzőik vannak.
Olyanok, akik maguk is jó lövők voltak (Oroszi Edit, pl.) - ha ennyire nem is vitték, de nem könyvből tanulták a szakmát (jó, tudom, onnan is, de volt stabil alap). És azért, mert még volt honnan meríteni, voltak, vannak olyan "kis" klubok, akik észrevették, hogy egy gyerek tehetséges, lehetőséget adtak neki - aztán, ahogy régen is volt - a nagyok (Dózsa, KLK, Honvéd) begyűjtötte a termést és átvette őket. Nem mindet, de sokat. Ott meg még jobb nevek vették a kezükbe a sorsukat és jöttek az eredmények.

Két aggodalmam is van:
Ezek az edzők sem fiatalodnak, lesz-e utánpótlás a maiak közül?
A másik, hogy ha ma nem költünk az utánpótlásra, hagyjuk leamortizálódni a kis klubokat - miből lesz új Sike Renáta?
Ki és hol fogja észrevenni a tehetséges gyerekeket? És akkor miből lesz a Dózsának versenyzője? A saját nevelés karcsú ehhez, 100 vagy 1000 versenyző gyerek közül kerül ki egy olimpikon, kell az országos merítés. Mi nem Oroszország vagyunk, aki a saját határain belül is fel tudta, tudja tölteni a sportolói kvótáit - hiába estek ki a régi tagországok.
Pláne, ha hagyjuk eltűnni, elsikkadni a fiatalokat - mert tényleg övék a jövő! 

Előzmény: exDínó (73795)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.10 0 16 73802

Meg se érdemled :-D

Előzmény: python 357 (73788)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -26 0 73796

Olan kis nyugodt az élete!...:-D

Igyekszem egy kicsit felpaprikázni,-az jót tesz az agyi keringésének!...😅😅😉

A mosdatlan szájú postjaira így reagálok,-mert idegállapotba kerül tőle!...😅

Régi 5-6 éves a story kezdete!...😃

Előzmény: Törölt nick (73686)
exDínó Creative Commons License 2020.09.10 0 1 73795

"Nem lesz több Sidi, Péni, Hammerl (már a második, a Soma), Pekler és bocsánat a kimaradóktól"

Tudom, hogy nem ez volt a mondanivalód kényege, de legalább egy lányt megemlíthettél volna :)
Belőlük jelen pillanatban talán több is van, aki nemzetközi szintű eredményre képes, mint a fiúból. Ráadásul jellemzően utánpótlás korúak, vagy legalábbis 25 év alattiak (pld. Major Vera)

Előzmény: Fricu1 (73779)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -26 0 73793

Az MTK pályán forgatták a focizós jeleneteket..

Én is ott voltam statiszta,-lehet hogy találkoztunk!..:-D

Egy német őrt alakítottam MP 40-es géppityuval.

A pálya szélén álltunk,-a lelátó felé kellett hesszelnünk.

3 napig ment a buli,-elég jó pízt kaptunk érte!

Előzmény: Törölt nick (73724)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -26 0 73792

Tetszik!.....:))

Érdekes,-különleges!....✌😊

Előzmény: huta50 (73757)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -26 0 73791

😀😉....Ő sem érti!...

Előzmény: Révkomárom (73773)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -25 0 73789

Rád írtam!....:))

Előzmény: Révkomárom (73769)
python 357 Creative Commons License 2020.09.10 -26 2 73788

Kérlek tisztelettel,-ő a párom:

Előzmény: Törölt nick (73644)
nedolaci Creative Commons License 2020.09.10 -2 0 73787

Csodálatos színkavalkád!;-)

Előzmény: szimizso1 (73776)
bando53 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73786

Szia Feri!

A múltkori privát levélváltással kapcsolatosan szeretnék veled beszélni, csak nem tudom a telefonszámodat. Perceken belül nem leszek gépközelben, ezért légy szíves küldeni sms-t a 06 20 594 2124 számomra és visszahívnálak.

Üdv. Bandóbá

Előzmény: Fricu1 (73784)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73784

Hát ja.

Szar, mikor az ember látja, hogy egyre kevesebb a lövészsport iránti érdeklődő.

Nincs is könnyű dolguk, nincs is lassan hová betérni.

A héten Pesten voltam, kétszer is elkolbászoltam a FÉG lőtere felé, de senkit nem találtam ott, (még Laci szegény feleségét sem) minden zárva, életnek semmi nyoma, hiába csöngettem.

1-től, 2-től már kizárt volt, hogy ne durrogtasson ott pár ember. Mire a suliból oda ett bennünket a fene, Kuna Laci bácsi, vagy a Csorba már tuti ott volt. Aztán 3-tól már a fiatal Gajzágó is.

De legalább az épület még áll. Vagy két ablakot is kicserélt valaki (ki?) nem régiben. Készülne ott valami?

Na megyek a kertbe, műhelybe - jött két puska, át kell nézni.

Előzmény: nyugi44 (73782)
mlas45 Creative Commons License 2020.09.10 -13 0 73783

Persze hogy támogatott volt a cucilizmusban a lövészet - hisz harcolnunk kellett a világ, legfőképp az imperializmus ellen :)) Aztán a renccerváltással ez megszűnt. Harcolgatunk ugyan, fociban, de ott se vagyunk eredményesek a betolt 100 milliárdok ellenére sem.

Bár ha így haladunk, újra harcolhatunk az imperialisták ellen :D talán a lövészsport támogatására is több jut majd.

nyugi44 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73782

Na az ilyenekre szoktam mondani, hogy utálom mikor igazam van ... sajnos most neked is

Törölt nick Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73781

Kösz,hogy "átjöttetek" FIÚK,jó egészséget NEKTEK! (szaladok unokázni)

Előzmény: nyugi44 (73780)
nyugi44 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73780

Addig jó míg elvicceljük a dolgot. Pl. Jóanyám sok hasonló nyűgöt megélt (szívinfarktus, bénulás, csontritkulás, 7 törés, sokízületi gyulladás ... de most 93 éves múlt és még mindig viccelődik, megnevettet sokszor. Pl. mindig "tárt karókkal" vár és hasonlók.

Pedig nem könnyű már neki sem, úgyhogy mi ne is szóljunk semmit, "csak adogasd a lőszereket". Addig míg örömet jelent a lövöldözés és a velejáró, addig fogyasztjuk az ólmot.

Előzmény: Törölt nick (73778)
Fricu1 Creative Commons License 2020.09.10 0 0 73779

Adnánk mi már a stafétát, a fenének kell...elég lenne nekünk már a kis élmény-lövészet magunknak, egy-egy helyi verseny, esetleg egy kis edzősködés pár gyerek mellett.

Csak nemigen van kinek adni.

Valamikor a lövészet "Úri" sport volt. Sikk volt oda járni. A felső középosztály ácsingózott oda, a nagyok mellé (vadászat), mert arra nem tellett még neki. Akkoriban alakultak a "Polgári lőegyletek" szerte az országban - százszámra. A Marcibányi téren például a lőcsarnokok előtt, az első részen pavilonok voltak az Úrhölgyeknek, akik édes csevegésükkel töltötték az időt, míg életük párja durrogtatott. Komoly társasági élet zajlott. Hasonló volt, mint a lóverseny. Egy-egy kupa társasági esemény is volt egyben.

Aztán jöttek a háborúk, és a hadvezetés rájött, hogy a honvédelmi nevelés-képzés sikeres része lehet: jöttek a levente lövészetek. Apám, nagyapám is úgy kezdte, de lényegében én is, ha az MHSZ-t is ide sorolom.

Aztán jött a coci rendszer - és ott is támogatott volt, kiveséztük elégszer. Ott már ketté is vált: volt a hadi képzés részének tekintett MHSZ-es ág, hivatásos gépkocsivezetőkkel, vitorlázó repüléssel, ejtőernyőzéssel, lőklubbokkal. Mind egy esetleges háborúra készülés jegyében, de jutott az élsportnak is, a vállalati sportnak is bőven.

És ma?

Szenved még pár jobb sorsra érdemes kis klubbocska (nem bántásiból), maradt egy pár nagy, és vannak az idiótákat lehúzó "élménylövészetek".

Átható hullaszag.

Talán - mondom talán - ha nem csak a szájuk jár, és tényleg lesz 60/30/6 új centrum, megerősítik a honvédelmi nevelést és netán a még meglévőknek is dobnak valamit, akkor nem hal ki velünk a sportág tömeges része.

Ha nem: újra csak a kiváltságosok Úri huncutsága lesz.

És akkor a mostani szép eredményektől is el kell búcsúzni. Nem lesz több Sidi, Péni, Hammerl (már a második, a Soma), Pekler és bocsánat a kimaradóktól - mert ha nincs utánpótlás, nincs széles merítés - akkor nem is lesz kit kinevelni, kiemelni a nagyoknak.

De ne legyen igazam, és jöjjenek a szép idők!

Előzmény: Törölt nick (73778)
Törölt nick Creative Commons License 2020.09.10 0 1 73778

Nyuginak és Fricunak : A természet törvénye,hogy át kell adni mindenkinek a helyét a következő nemzedéknek! Sokunk számára ez egy betegségekkel és egyéb szenvedésekkel tele időszak.Azt,hogy ebben mennyi az egyén,a munkahely,a genetika,a kormányok felelőssége,az jó eséllyel egyénenként eltérő! Viszont egy tény,hogy mindenkit érint ez a természeti törvény,még azokat is,akik mos le vénsz...rozzák az öregeket,és kétségbe vonják életmunkájukat. Egyet tehetünk mi ,becsületben megöregedett(betegséggel küzdő) sporttársak,hogy lehetőségeinket felmérve ahhoz igazítjuk céljainkat,magunkkal szembeni elvárásainkat. Hobbizok könnyített versenypuskával,VM rúgóssal,CO és PCP-vel. Ezek a puskák messze felettem "tudnak,de hát ez van,fel a fejjel!:-)

picurgyu Creative Commons License 2020.09.10 0 1 73777

Szentendrén a Fodor Laci a főnök . Meg megyei titkár .

Előzmény: Fricu1 (73770)
szimizso1 Creative Commons License 2020.09.09 -1 0 73776
Előzmény: huta50 (73757)
Révkomárom Creative Commons License 2020.09.09 -13 0 73775

... és nem is így!

:-)

Előzmény: Révkomárom (73774)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!