Ha valakinek kérdése van a terhessége alatti ultrahang-vizsgálatokkal kapcsolatban, nyugodtan tegye fel.
(Persze mindenféle egyéb, akár nem nőgyógyászati képalkotó diagnosztikai kérdés is jöhet. :-) )
Ja, az AFP szerepe a nyitott gerinc diagnosztikájában van elvileg, a Down-kór szűrésére a kromoszómavizsgálatokat szeretik (amniocentézis vagy chorionboholy-biopszia).
Az általad beírt értékek szórása 34w4, és 36w6 között van. Mind a BPD, mind az AC pedig 34 hetes terhességnek felel meg. Tehát a 35 hetes babád teljesen jól fejlődik.
Én úgy gondolom, ne pánikolj. Ha a babád nem növekszik, akkor érdemes csak megemelinteni a szemöldököt.
Azt hiszem, már írtam: nem szabad mítizálni a vizsgálat során mért értékeket. Egyrészt azért, mert számtalan alkalommal meglehetősen nehéz behozni a standard síkot, és az ember kénytelen egy képkockát visszakeresve megtenni a mérést, ami bizony levesz a pontosságból.
Az meg már más kérdés, hogy ezeknek a méréseknek a tűrése nagyon nagy - van, amelyik plusz-mínusz 3 hét.
Szóval nem kell számolászni a tizedmillimétereket, nem lóverseny a magzati élet. :-)
Kedves Kheiron!Párom a terhessége 30.hetében jár és a tanácsodat szeretnénk kérni!4 D-s felvételeket szeretnénk a magzatról készíttetni lehetőleg Siófok ill.Székesfehérvár közelében.Tudnál-e segíteni azzal hogy ajánlanál valakit?Segítségedet előre is köszönöm!Tommen
Kedves Kheiron! Bajban vagyok. Utolsó menzesz jún.26. első ultrahang kb. két hete, akkor az embrió 6,5mm, szívhang van, egy hét múlva 9 mm, szívhang nincs, ma 16 mm, szívhang, életjel nincs. Szerdán kell befeküdnöm, ha megint nincs szívhang, akkor abortusz. Létezik az, hogy nincs életjel, de az embrió tovább nő? Ha utánanézek a méreteknek, kb. egy héttel le van maradva. Nagyon aggódom, kérlek válaszolj, ha tudsz, még szerda előtt. Zsuzsa
Elnézést, azt elfelejtettem írni, hogy főleg a Dawn-kórtól aggódok, tehát arra lennék kíváncsi, hogy (azonfelül, hogy jók-e az UH értékeim), van-e valami jele a Dawn-kóros magzatnak, ami pl. a koponyaméreteiből, vagy a combcsontméretéből kiderülne, esetleg igaz-e, hogy szinte minden esetben kis súllyal születnek?
35 éves vagyok és második kisbabámat várom. A 12 hetes UH szerint 13 h 5 napos. Mért értékek a következők: CRL 76 mm, BPD 24 mm. Nyaki redő 2.1 mm. Különösen a nyaki r. mérete izgat, mivel első gyermekem Down-szindrómás (10 éves). Akkor még nem létezett ez a vizsg. Egyébként koronra várok(életkor miatt), csak hátul tapad a méhlepény és várni kellett.Szerinted rendben vannak ezek az értékek? Köszi válaszodat! Szeretettel: Anikó
35 hetes UH vizsgálaton a mért adatok: BPD: 86, HC: 319, FL: 71, THQ: 93, AC: 310 mm. A terhességem a 12 hetes UH alapján 5 nappal idősebb. A BPD érték miatt aggódok, ami talán a többi értékhez képest sokkal kevesebb. Főleg a HC értékhez nagyon kevésnek tűnik. Jelenthet-e ez valami bajt? Nagyon köszönöm előre is a választ, így a vége felé egyre jobban aggódom....(Főleg mivel volt egy 6,7 MoM-os AFP-m, de nem vállaltam az amniocentézist...)
Ezek után az a kérdésem, mennyire függ a szonográfustól, milyen érettségi fokozatba sorolja a lepényt?
Kedves cattail, elég jól megfogható a méhlepény stádiumbeosztása. Az ember lát úgy 50-60 lepényt, a tanára megkérdezi, hogy szerinte melyik stádium, és ha már az összes esetben megegyezik a kettejük véleménye, akkor megvan a biztonság. :-)
Ma megvizsgált a dokim, azt mondta, a terhesség nagysága a korának megfelelő, úgy látja, minden rendben, és csak 4 hét múlva menjek újabb UH-ra.
Ezek után az a kérdésem, mennyire függ a szonográfustól, milyen érettségi fokozatba sorolja a lepényt? ....most csak az ütött szöget a fejembe, hogy ugyanez a doki, aki II. érettségűre értékelte a placentát, mindig lát egy miómát a méhfalon, amit másik 3 UH-s közül, akik idáig vizsgáltak, senki. Keresgélték ugyan a leletek alapán, de egyik sem erősítette meg.
Szerinted érdemes megnézetni azért - egy újabb független szakértővel :) - , mi a helyzet, vagy próbáljak nyugton maradni?
1. Mivel semmiféle pénzbeni juttatást nem továbbítottam a fórum felé, ezért egyáltalán nem gondoltam a fizetett alkalmazott válaszol rendszerre. Mint azt te is olvashattad bocsánatot is kértem a türelmetlenségemért.
2. Köszönöm válaszodat. Bevallom első babás kismamaként -lehet, kicsit több aggódással az átlagnál - ennyire lettem volna kiváncsi mindössze.(Nincs fogadott orvosom, nem igazán tudjuk/tudnánk fizetni...ezért is érdeklődöm ilyen helyeken, mint internet).
Azért - mindentől függetlenül - köszönöm felvilágosításodat.
Kedves zpety!
1. Ez a fórum és ez a topic nem a "fizetett alkalmazott válaszol" rovat.
2. A magzat nemének megállapítása az esetek egy részében nagyon nagy biztonsággal lehetséges, egy részében valószínűsíthető, egy részében pedig lehetetlen.
Ha a köldökzsinór a láb között van, de nem teljesen szorosan, akkor lehet sejteni a külső nemi szerveket. A lányok esetében láthatók a nagyajkak, ami hamburger-szerű képet ad, a fiúknál nem ez figyelhető meg. Az orvosod is valószínűleg ez alapján tippelt lányra. Nagy eséllyel a következő ultrahangnál látszani fog, aminek látszania kell.
1 óra alatt nem biztos, hogy tud az illetékes válaszolni! légy türelemmel. de én úgy gondolom, hogy egy szakember tudja, hogy mit lát. Ezért szakember.
Tegnap voltam UH-on (24.héten vagyok) és az orvos megnézte milyen nemű lesz a gyermekem (én kértem erre), de a köldökzsinór a baba lába között van. Mégis azt mondja, hogy ettől függetlenül ő lányra tippel (persze mondta, hogy ez nem 100%). Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt hogyan tudják a dokik megállapítani, ha a köldökzsinór takarja a dolgot? (Tapasztalat?, vagy ő látja, hogy ott vastagabbnak kellene lennie, ha fiú lenne?, vagy hogyan?)
Jól tudod, a lepény érettségének három fokozata van: az I. fok az, ahol a lepény teljesen homogén, szép, friss, a II. fokban érett lepényben már megjelennek a mészlerakódások az öregedés jeleként, a III. fokozat meg már egészen szülés előtt szokott látszani, sok-sok mészlerakódással.
A II. fokban érett lepény egy cseppet korai ebben a korban, én általában a 30-33. hét után szoktam látni. Beszéld meg a dolgot a szülészeddel szerintem!
Köszönöm a múlt heti segítséget. Ma voltam uh-n, van szívhang:-), petezsák 22*14-es CRL:4,6 és még a hematóma is felszívódott. Szóval azt hiszem minden a legnagyobb rendben.
Rutascorbint szoktak ajánlani, 3x2-ot és pihenést. Bocs h belepofa, de nekem is volt hematómám, aztán minden oké lett, (a gyermek már 2 éves) Selloke, ez bíztatás akar lenni :)
Nagyon köszönöm válaszodat. Mikor megnéztem a táblázatot engem is teljesen meglepett, hogy 4 hetesre tette az uh-s a baba korát. A leleten egyébként nincsen a CRL-re adat. Lehet, hogy ezt nem tudta lemérni? Vagy üres volta a petezsák? Modjuk ilyet nem említett és gondolom a diagnózisba is be kellett volna írnija, ha ez lenne. Hétfőn megyek kontroll uh-ra, remélem addig nőni fog és már a szívhang is látszani fog addigra már 6+6 leszek.
A hematóma felszívódását mivel lehet elősegíteni? Vagy ez inkább nőgyógyászati kérdés? Mit tapasztaltál eddig, többnyire azért felszívódtak? Mit okozhat ha mégis ottmarad?
Bocsánta, hogy ennyi kérdésem van, csak kicsit meg vagyok ilyedve.
Az a leletben levő hematóma nekem nem tetszik igazán, de remélhetőleg felszívódik. A 6. hét elején (mert az 5 hét 7 nap pont a 6 hét :-) ) kb. 10 mm-esnek illene lennie a petezsáknak (l.d itt a lejjebb levő táblázatot), és nem feltétlenül kell, hogy látsszon a szívcső pulzációja. Szóval igazán nem tudom, honnan származik a 4. hét.
A pulzáció ugyanis elvileg a 6. héten már kimutatható (én is láttam már jó párszor), viszont a kimutathatósághoz nem árt egy jó irányban fekvő embrió, és egy szép nagy (minél nagyobb és modernebb) ultahanggép (én is csak csúcskategóriás masinákon láttam a szívverést). No meg egy jó szemű ultrahangos. ;-)
A segítségedet szeretném kérni uh-s leletem értelmezésében. Hétfőn voltam uh-n 5+7 napon 10*8-as petezsákot találtak szívhang nincs, a petezsák alatt 18*12-es hematóma van. A diagnózisban az volt, hogy 4 hetes terhességnek felel meg az érték. Az inertneten találtam egy tárblázatot, ami azt írja, hogy 5+7-en 10mm a megfelelő. Teljesen elbizonytalanodtam. Az előző terhességem vetéléssel végződött, ezért most nagyon izgulok, hogy ez megmaradjon. 4. héten kétszer volt vérzésem azóta semmi, mondjuk progit szedek lehet hogy ezért nem.
Mi a véleményed a mértetről? Nem baj, ha még nincsen szívhang?