Háát igen: Anti tényleg elég sokszoros teljesítő, az elején még együtt kezdtük, mivel az unokanagybátyám. A lánya Kati, pedig elég jó tájfutó, úgyhogy valószínűleg nem okozott volna neki gondot a Kinizsi.
Like. Bár az arcodba nyomás inkább a visszaigazolást kereső kényszer mondatja a legtöbb emberrel. Meg a falkaösztön. Ha új tag kerül a körbe, akkor egyből el kell helyezni magunkat/őt a megfelelő helyen a rangsorban. :)
2008. október, Zemplén, Gerendás-rét: zsír új pihenő - még a a faanyag illatát is érezni - rajta korommal felkaparva " a nyíregyházi ... nyugdíjas turisták" Az embernek az a mániája, hogy nyomot hagyjon maga után, egyidős az emberiséggel. Ha nem a fába karcolja bele, akkor a lelkedbe (arcoskodás).
Nekem életem (teljesen OFF) egyik legviccesebb arcra esése az volt, amikor kb. 24 évesen volt általános iskolás osztálytársnőmnek enyhén büszkélkedve meséltem hogy én már két Kinizsi 100-ast is teljesítettem. Ugyancsak nem értettem a helyzetet hogy miért csak egy elnéző mosoly járt ezért...de hamar kiderült, Ézsiás Antal 22x-es teljesítő lánya volt az illető:)
Azt soha nem értettem hogy miért érzi úgy általában 3-ból minimum 1 túrázó hogy mikor szóba elegyedik egy másik turistával akkor a második mondat után mindenképpen közölnie kell valamilyen formában hogy ő mekkora nagy májer, miket teljesített már és milyen sokat is tud menni egy nap alatt, és úgy általában érezd úgy hogy nálad mindenképpen tapasztaltabb profival futottál össze.
És essél is hasra ha lehetséges! :-)
Fel a Csóványosra túra után a Kisinóci turistaházban összefutottunk két hölggyel és egy sráccal, kiderült hogy ők is Nógrádról jöttek a kéken... - Jó kis túra volt ez, éppen elég is -mondom én. -Ja, egy sétának megtette, nem akartunk most tovább menni Nagymarosig- jött a válasz.
Innen indítottuk a társalgást, majd hamar kiderült hogy 40 kilométereket szoktak menni, már majdnem megvan a kék kör stb, 55 km volt a cúcs (amire a szimpatikusabb lány kissé szarkasztikusan meg is jegyezte hogy azt inkább hagyjuk is hogy mennyire volt élvezhető a 35 fokban nyáron) Majd mikor kiderült hogy mi is láttuk már a kék jeleket párszor és konkrétumok is szóba kerültek akkor jött a pofára esés:
Negyven+ kilométeres barátainknak halvány segéd-fogalma nem volt hogy hol van Makkoshotyka, (Vilma néniről lett volna szó egyébként), sőt még azt sem tudták hogy az bizony OKT, valahová a Dél-Dunántúlra tették saccra...
Másik: Idősebb túrázó a Mátrában, hazai pályán, mindegy mit mondasz ő tud jobbat és szebbet. Mondom neki hogy azért ez a kéktúra egyik legszebb része, szerintem. Ááááá, nem, neki nagyon tetszett arra Sümeg körül, az nagyon szép. Jól van mondom, tudom, nem rossz az sem, de azért messze nincsen olyan az a vidék mint a Mátra, Káld, Hosszúpereszteg, Kisvásárhely, azért mégiscsak sík vidékek... Igen, igen, tudom ezeket is ismerem, ezek a Dél-dunántúlon vannak, na az még szebb mint a kéktúra! ... Totális csőd, innen még vitát indítani sem érdemes. Hagyjuk is ezt, gondoltam magamban.
És ez csak két példa, biztosan mindenkinek volt már hasonló élménye, mikor szeretne valakivel jót beszélgetni a közös hobbiról (túrázás) és helyette jön egy kis arcoskodás.
Hagyd már ezt a hülyeséget, szerintem ilyet senki nem mondott, legfeljebb annyit hogy bizonyos rongálásoknál nem feltétlenül egy turista a tettes, hamarabb tesz ilyet egy szórakozó suhanc, vagy éppen egy spicces fiatal.
Csak egy példa: 2014 januárjában ezt írtam a ttt bélyegzőhelyek fórumára:
"Novemberben jártam itt utoljára, azóta a bélyegzőt ellopták, viszont rendkívül gyorsan pótolták és most egy vadiúj van a váróteremben egy kis láncra rögzítve. Tökéletes lenyomat! ( Ezt a lenyomatot viszont nem a váróterem fehérre meszelt falán kéne ám tesztelni kedves kéktúrázó társaim! Még akkor sem ha a jegykiadás jelenleg szünetel és kevésbé van használva a terem.) Melegedőnek így is kiváló a kis helyiség."
Csak magamról tudok beszélni, én biztosan nem mondtam semmi ilyesmit, nagyon rövid ideig tartott nálam a "kéktúrázószentéssérthetetlenbiztosannemcsinálsohasemmirosszat" korszak. Túl sok kellemetlen tapasztalatom volt már túrázóval, ami mondjuk úgy hogy az alázat teljes hiányát mutatta embertársaink, a tereptárgyak, és nem utolsósorban a természet iránt. Magyarul: elég sok a nagyképű, kihaénnem típusú turista az erdőben.
Talán valami olyan rendszer lehetne, mint a heyjoe oldalon a teljesítés nyilvántartására. Persze a hálózat nagyobb, hiszen nem csak a kékről lehetne szó ebben az esetben.
Ha egy ilyen oldalon lenne több szintű felhasználó. (felzésfestő, bejelentő) akkor egy festést akár előre is lehetne ütemezni és térképen jelölné, akár
hőtérképen, hogy mely jelzések frissek (zöld és mely jelzések régen frissültek piros) aki fest az felviszi a szakaszt. Ha rongálás történik itt bejelenthetné
bárki a szakasz megjelölésével.
Sok lehetőség lenne benne, csak egy szervező apparátus kellene mögé. Kicsit sajnálom, hogy nem vagyok olyan közegben, ahol ezek fölött döntenek. Persze lehet túlgondoltam a dolgot és csak túrázni kellene, de egy ilyen rendszer nem csak a jelzések karbantartására lenne alkalmas...
Csóványosnál láttam rengeteg kék jelzést egy kupacban.
A másik most hétvégén Keszthely után volt a kéken. Nagymezőnél?
Ott volt két fán is egymástól egy méterre ugyanaz a jelzéssorozat. Kék, K3, Sárga kereszt és D
Nekem ezek nem ütik meg az ingerküszöböm, hogy külön szóvá tegyem nem is ismerek fórumot, ahol ezt megtehetném, csak most merült fel bennem, hogy téma lett itt.
(Egyébként ezen jelzések állapotát valahol gyűjtik központilag? Mert azt tapasztaltam, hogy van ahol nagyon frissek és szépek, de van sok elhanyagolt szakasz. Nem gondolt erre senki, hogy egy térképes oldalon jelölni lehetne mikor ki frissített jelzést? Lehet célirányosabban lehetne az elhanyagoltabb részekre erőforrásokat összpontosítani. És most itt nem csak a Kék-re gondolok.)
...ezt mondtam én is, csak a jelenlévő kivételek szerint ezzel hülyeséget mondtam, mert rossz helyen pecsétet próbálgató ember nem lehet felkent turista... :)
Szerintem minden megítélés kérdése. Én például nagyon tudok értékelni egy jó falfestést és igazán lehangol mikor minden második fa jelzésekkel van telepingálva.
Mindkét esetben lehet olyan mértéket meglépni ami elítélhető vagy elismerésre méltó. Szerintem nincs olyan, hogy valami csak fekete és fehér.
Nemrég ment a diskurzus itt a fórumon, ahol többen letorkoltak, hogy hogy mondhatok olyat, hogy esetleg egy Turista nyomja a pecsétet nem oda illő helyre... :/
Kissé már bánom is a borsos megjegyzést amelyhez csatlakoztam, ugyanis érdekes volt olvasni a beszámolóitokat, és szimpatikusak is vagytok. Az a festék meg úgyis lejön, bár ennél nagyobb bajunk sose lenne! :-)
Ez jó hír (mármint a jó jelzettség), mert a Pici Paci tanya - Kéleshalom szakasz korábban meglehetősen hirhedt volt ilyen szempontból, amiben közrejátszhattak a sorozatos erdő- és bozóttüzek, valamint az ehhez kapcsolódó tarvágások/újulatok.
Múlt hét pénteken összekuszálódtak egy kicsit a természetjárásra fordítható hétvégéim, ezért különösebb logisztikai rákészülés nélkül az Alföldi Kéktúra Kunfehértó - Hajósi pincék közötti szakaszán sétáltam. Tökéletes jelzettség, sok friss jellel, szép túra volt. Az apró termetű lóféléről elnevezett rurális épületegyüttesnél (Pici Paci Tanya) szükség lenne az igazolás állandóan elérhető megoldására (kihelyezett bélyegző, matrica, nyalóka, kód, bármi). A tanyán csak egy rozoga kutyával találkoztam, ő ott tartózkodásom ideje alatt végig neheztelt rám, míg én a megadott telefonszámon próbáltam valakit elérni - sikertelenül. Ezzel a túrával AK Bács-Kiskun megyei szakaszának a végéhez értem, nagy élmény volt számomra.