"Úgy vélem, hogy a szabályokat valóban be kellene tartani, de ez esetben a MÁV -nak fel kell készülnie, hogy a pótdíjat naponta több IC vonatnál is vissza kell fizetnie az utasoknak..."
Régóta motoszkál bennem a kérdés, hogy a MÁV-nál melyik számít nagyobb "bűnnek":
"Időközben sikerült pontosan kinyomoznom hogy is van ez, ugyanis ma Bruck-ból az Avalával jöttem haza, és eszembe jutott hogy JZ étkező van benne, így a személyzetet meg tudtam kérdezni. Nos: Novi Sad-Beograd között vonat közlekedés valóban nincs, a 344-345, ill. 340-341 is csak Újvidékig jár. A vonatok helyett viszont vannak vonatpótló buszok, amivel lehet utazni. A vonatok a buszokat természetesen megvárják. Bár Belgrádban a csatlakozó vonatok nem biztos... Hetente egyszer van szerelvény csere a mellékvonalakon keresztül (ez izgalmas lehet), ill. ha valami egyéb gond miatt szükséges, máskor is. A belépő vonatoknál emiatt késésre lehet számítani."
Írtam is nekik, hogy ezt meg honnan vette! A Hírdetményben nem ez van. Abban meg a szeptember 1-je nincsen... Szóval a lelkes faxolvasó rögtön három különböző táviratot, Hírdetményt is kiadott. Az egyik csak bejön! :(
Tájékoztatásul közöljük, hogy 09.01-jétől 08.15-ig a Szerb vasút vonalán,Novi Sad-Cortanovci állomások között pályaépítési munkálatok miatt,a vonatok (Avala IC, Beográd), csak Újvidék állomásig közlekednek. Csatlakozási lehetőségekről további információnk sajnos még nincs.
Nem értek egyet vaskerék minősítésével, sőt általában a minősítésekkel sem, de vaskerék véleményt, a sajátját írta le.
OK! De véleményt akkor fogalmazzon meg valaki, ha vannak hitelt érdemlő információi a témában (lehetőleg ne a bulvár sajtóból informálódjon) és ne általánosítson. Minden bizonnyal van olyan is akiről írt, de nem általánosságban.
Ha másról írnak negatív véleményt ide akkor az jó?, ha vasutasról akkor meg elébb bizonyítson ?
Valószínűleg öngyilkossági szándékkal feküdt a sínekre az a 40 év körüli, ismeretlen személyazonosságú férfi, akit szerdán este gázolt halálra a vonat Székesefehérváron - értesült a HavariaPress.
Az eddigi vizsgálatok szerint a férfi az állomás Budapest felőli végénél feküdt sínekre. Az arra haladó szerelvény vezetője ugyan észrevette a fekvő embert, de a vészfékezés ellenére elgázolta az öngyilkos férfit. Az elhunyt személy halálának körülményeit államigazgatási eljárás keretében vizsgálja tovább a rendőrség.
Én is +fejthetem, és akkor +nézhetek egy csinos rendőrlányt?:-)) Még annyit tennék hozzá a "tuti bevételi forráshoz", hogy ha valaki azt hiszi, hopgy a rendőrségnek bevétele származik a befolyt bírságokból, akkor nagyot téved. A pénzt át kell utalni a központi költségvetésnek, a rendőrjárőrnek meg tökmind1, hogy napi 1000 vagy 100000 Ft bírságot szab ki.
Sért-e személyiségjogot az a fotó, ami közterületen készül egy autóról, majd felkerül a világhálóra úgy, hogy a benne ülők nem látszanak, valamint a rendszám retusálva van, és tutira nem ismerhető fel?
Online kémem és AZ ISTENNŐ infója alapján reggel 4 óra 16 perckor lépett be Szobon a 45521. számú gyorstehervonattal, a SZIRINFO szerint Rákosrendező volt a célállomás.
Mint ahogy a 196136 sz. hozzászólásomban írtam este 19 óra után egy-két perccel ment tovább a csaurusz előfogattal 93940 számon Várpalotáról. A végcélt sajna nem tudom.
"Ennek oka lehet a szúrópróbaszerű szalagellenőrzés, "fejes" utazása a vonaton, vagy csak egy megjegyzés itt az indexen. Ezek közül tök felesleges bármelyiket kiszúrni és a többiek elé helyezni, benne van abban a bizonyos (tegyük hozzá, nem nagy) valószínűségben."
Ha a topicban vannak "elvárt" szabályszegések,akkor nem ildomos máskor a szabályszegés ellen ágálni.
Több szalagközeli ember olvassa ezt a Fórumot,mint gondolnád.
Amúgy mai mérés bizonyította, hogy a Taurusok atomóra pontosan mennek sebességileg, így megint a Teloc kerül elő, hogy az ott mért közel sem pontos adatok, ugyan mire, és ki ellen lehet felhasználni? Na meg egy nonem GPS kép, mire felhasználható?
Na meg azt hiszitek, hogy csak utazgató vasútbarátoknak van ilyen szerkezetük? Akkor nagyon sokan naívak, az elhárítás fel van vértezve ilyen szerkezetekkel, és méreget is keményen.
Ez a "véletlen" viszont benne van a pakliban. Van egy pozitív (gyk: nem nulla) valószínűsége, hogy ha "gyorshajtok" egy vonattal, akkor az kiderül. Ennek oka lehet a szúrópróbaszerű szalagellenőrzés, "fejes" utazása a vonaton, vagy csak egy megjegyzés itt az indexen. Ezek közül tök felesleges bármelyiket kiszúrni és a többiek elé helyezni, benne van abban a bizonyos (tegyük hozzá, nem nagy) valószínűségben. Vagy nem kell gyorsan menni és kész.
"az ugyanúgy nem bizonyít semmit, akár teszek hozzá screenshotot, akár nem."
Így van.Viszont ilyenkor az xxxx. számú vonat mozdonyának a szalagja leesik a polcról és "véletlenül" kibomlik.Nem azért kap az ember büntetést,mert az Indexen megjelent bármi is hanem,mert a "véletlen" ellenőrzés hibákat tárt fel.(Másért miért kellene évekig megőrizni a szalagokat?)
Online kémem és AZ ISTENNŐ infója alapján reggel 4 óra 16 perckor lépett be Szobon a 45521. számú gyorstehervonattal, a SZIRINFO szerint Rákosrendező volt a célállomás.
"Értesítjük Tisztelt Utasainkat, hogy a Szerb Vasút vonalán végzett pályafelújítás miatt 2005. november 14-ig a 341 (790) számú BEOGRAD nemzetközi gyorsvonat, és a 345 (794) számú AVALA Intercity vonat BELGRÁD helyett csak ÚJVIDÉK (NOVI SAD) állomásig közlekedik. A BEOGRAD és az AVALA vonatok a pályafelújítás idején Újvidék (Novi Sad) és Belgrád között nem közlekednek!"
Mégis mikortól? Vagy kissé megkésett a hírdetmény? És a kedves utas mit csináljon Újvidéken? Hogy, mivel, mikor jut el Belgrádba? Van egyáltalán vonatpótlóbusz?
Alapvetően azért nem, mert előbb ki kell képezni a rendőröket, és be kell szerezni hozzá a szükséges technikát. Majd eljön az idő, csak győzd kivárni. De eljön.
Egy VEKE sajtóözlemény. A BKV mozaikszó helyébe egy másik 3 betüs céget írva igaz állításokat kapunk?
"Az eset ismételten rávilágít arra, hogy ebbe a cégbe egyetlen forintot ölni is pazarlás, mert képtelenek a rájuk bízott javakkal megfelelően gazdálkodni.
A legfelháborítóbb azonban a BKV propagandaosztályának viselkedése, amely folyamatos tagadással és nevetséges, félrevezető információkkal eteti a sajtót és az utazóközönséget.
...
A belső vizsgálatok köztudomásúlag fabatkát sem érnek, hiszen az elmúlt években egyetlen zűrös esetben sem találtak a vizsgálatok felelőst.
Ezek a felelősök persze mind ismertek, mind a karbantartás, mind a járműkiadás, mind a kommunikáció területén, de senkinek sem érdeke felállítani őket. Úgy néz ki, sajnos a Fővárosnak sem érdeke és elégedett a jelenlegi helyzettel. Elégedettek azzal, hogy a kirakatcégük nap mint nap szégyenbe hozza a várost. A gyanús kocsi pedig várhatóan holnap is Budapest utcáit fogja róni, a BKV szerint áramütés nem történt, minden a legnagyobb rendben. Egyesületünk regisztrációját a BKV internetes honlapján található Sajtószobához valószínűleg büntetésből letiltották, mert tájékoztatni merjük a közvéleményt.
Orulok, hogy mas is feszegeti itt a kamionosoknal lazabb szabalyozast. A sokszor leragott csont temahoz, hogy miert tud sokkal versenykepesebb lenni a kozuti fuvarozas a vasuttal szembe. Ha mindent betartatnanak veluk akkor megneznem majd!
A GPS által mutatott 129Km/h sebesség nem jelent bizonyitékot, de ennek nyomán vették elő a szalagot ami bizonyító erejű volt. Nem volt nehéz dolguk, mert a topictárs a mérés idejét, és helyét is megadta...
Természetesen nem kétlem, hogy a GPS mérés topicon való lehozása minden hátsó szándék nélkül történt.
Úgy vélem, hogy a szabályokat valóban be kellene tartani, de ez esetben a MÁV -nak
fel kell készülnie, hogy a pótdíjat naponta több IC vonatnál is vissza kell fizetnie az utasoknak...
A másik, hogy úgy gondolom, hogy a mozdonyvezetőknek a legnehezebb, legfelelőségteljesebb, és egyben a legszebb a munkájuk a MÁV-nál. Mindenesetre
fontosabb, mint a MÁV palotában lézengő túlfizetett korrupt senkiháziaké!
A topic valóban nyitott, de a csak olvasgató, rosszszándékú MÁV spiclik ezt arra használják, hogy vasútasokat érjenek tetten szolgálatszegésen egy fénykép, vagy egy GPS eredmény láttán. Ez egyikünk érdeke sem lehet!
Gondoljatok arra, hogy taxxx olvársunkat is ilyen emberek mószerolták, a topicon tett
magánvéleményei miatt.
Elmondhatjuk, hogy a CÉG olvasgatja a hozzászólásainkat, amit régóta sejtek, csak nem abból a szándékból hogy konstruktiv ötleteinket, megvalósítsák. Ez sajnos nem érdekük a vezetőknek.
A Nohabos topicon mindig igyekszünk föltenni az infókat, ha még időben értesülünk róla. Ennek köszönhető a mai sok szép fotó Győrből és Mosonszentmiklósról. Nézz be néha hozzánk! :-))
Az a hang valóban utánozhatatlanul gyönyörű és fenséges! Ezt nevezzük mi a Nohabok dallamos énekének. :-))
(Na, most kapok-é az ellentábortól a fejemre? :-)))) ) De ha egyszer ez az igazság,m amit nem lehet elvitatni. :-)))
A sebességmérő regisztrátumok ellenőrzésére vonatkozó előírások szerint többek köz azt is vizsgálni kell, hogy a jelzőkhöz tartozó érkezési sebességet betartotta-e az indián.
A más munkakörbe helyezés biztos, hogy nem első esetként, a leírt mértékű sebességtúllépés miatt történt, ha megtörtént.
Na, ja. Ez 30-40 éve még elment dumának, de ma már nem. Szerintem ma már senkit nem rángatnak elő, hogy ennyit vagy annyit késett. Annak idején el tudom képzelni, hogy Paládicspusztánál azért ment bele a ködbe 50-nel, mert félt, hogy a sok késés miatt leveszik a gépről. Szerintem ma már nincs ilyen.
De ha túllépi a sebességet, azért bármikor elővehetik, a szalag megőrzi a tényeket. Pláne, ha még bármi baj is lesz pont akkor, ráverik, hogy azért történt.
Tavaly előtt hallottam olyat is, hogy egy vezért azért vettek le a gépről, mert a kettő-sárgát mutató térközjelző mellett 50-nel súrolt el. (Ott ugye váltó nem lehet, csak a fékút hiánya miatt ad két sárgát.) Ez talán egy kicsit durva büntetés volt.
Gondolom azért nem ellenőrzik, mert elég macerás dolog. Ránézésre csak a max engedélyezett sebesség túllépés olvasható le.Egy útvonal kértékeléshez már értékelő készülék kell.
Nem kell oda GPS, van ott tachográf, csak ellenőrizni kellene. A rendőrség nem nagyon ellenőrzi (kivéve baleset esetén) a közlekedési felügyeletet meg csak az érdekli, hogy a pihenő idők be legyenek tartva. A tulajdonosnak meg nem érdeke: ((
Minjárt betartanák az 50-et. GPS-t minden kamionba, meg legalább egy hónapig és utána fosna indenki, és betartaná a szabályokat, mint a kisangyal. Néhány, a tranitforgalom miatt szenvedő település nagyon díjazná ezt a lépést.
Át kellene küldeni néhány embert az elhárítástól az Állami Számvevőszékhez meg a rendőrséghez. Aztán a bűnözők mindjárt a megérdemelt helyükre kerülnének, ha egy sima beírás alapján komolyan intézkednének az illetékesek. :/
És akkor ennek mi köze van ahhoz, hogy GPS volt az embernél? Ha én csak úgy ideírom, hogy a xxxx sz. vonat ma 44.56-tal ment a 40-es lassújelnél, és különbenis zsebre dolgozott a jv., akkor az ugyanúgy nem bizonyít semmit, akár teszek hozzá screenshotot, akár nem.
Én meg 4320-at, miközben a Zemplénben ültem egy sziklán. Ezért mondom, hogy a szám önmagában semmit nem jelent, mint minden eszközt, ezt is tudni kell használni, kiértékelni.
És akkor ennek mi köze van ahhoz, hogy GPS volt az embernél? Ha én csak úgy ideírom, hogy a xxxx sz. vonat ma 44.56-tal ment a 40-es lassújelnél, és különbenis zsebre dolgozott a jv., akkor az ugyanúgy nem bizonyít semmit, akár teszek hozzá screenshotot, akár nem.
A GPS-rõl készült screenshot nem bizonyít semmit. Viszont a mellékelt szövegbõl az illetékes megtudhatja, hogy melyik mozdony mikori szalagját kell ellenõriznie.
GPS-téma: nem egészen értem, hogy az a pár screenshot, amit egyesek ide betettek, mit bizonyít. Még ha a pillanatnyi sebesség látszana is rajta, akkor sem látható, hogy ezt mikor, hol, milyen járművön mérte az illető. Sokan viszont egyenesen a GPS által mért maximális sebességgel jönnek, ami aztán végképp erős kritikával vehető csak komolyan. Az ugyanis még azt sem bizonyítja, hogy maga a műszer valaha is mozgott akkora sebességgel, nemhogy a körülményeket...
Rosszul... A "holnapi" belépés is a pletyka része volt?
Ebéd: épp ma mesélték, miközben ketten ültünk 13.05-kor a céges restiben, hogy "mindenki" délre jár enni. Ott toporognak 11.30-tól sokan a zárt ajtó előtt, ahelyett, hogy érdeminek tűnő munkavégzéssel lopnák az időt, mert a kajálda csak 12-kor nyit! A kajaidő a munkaidő része? Vagy MKSZ? :)
Továbbá jó volna, ha az informális csatornán nem csak bulvárhírek, hanem szakmai információk is áramlanának, ami a végrehajtókhoz is eljut! Ha már egyszer van egy gyors, hatékony rendszer... :)
A múltkor, ha emlékeztek bemutattam Lengyel József üzemeltetési osztályvezetőt, és "sajátos" véleményét a MÁV-ról és tevékenységemről...
Magánbeszélgetésekről nem szép dolog írni egyesek szerint, de én nem tartozom közéjük! :)
Való igaz, ma délre hivatalos voltam az SZÜ vezetőjéhez, Devecz Miklós úrhoz...
Nem igaz, hogy munkaügybe tárgyaltam volna vele. Nem ő "válogatja" az embereket ügyfélszolgálati munkára (sem), és szó sincs arról, hogy főosztályt, vagy osztályt kapnék a CÉG-nél... Bár ahogy nézem, a Marketing Osztályvezetői posztja még "kiadó", drága díjszabásszerkesztő barátaink és azok főnöke ugyanis "rossz úton jár", és szemlátomást nem tűnt nekik fel, hogy az "erő" már nem velük van...
Szóval a beszélgetést - vélhetően - elsősorban VIP ügyfél státuszom miatt kaptam, és a beszélgetés témái is "közérdekűek" voltak...
Devecz úr irodája előtt két percet várakoztunk. Szép nagy előtere van, egy új, fiatal titkárnővel, és egy szintén fiatal, de régebben MÁV-os "szervező" emberrel. Németh Ágnes jött ki Deveczcel az ajtón. Kíváncsi voltam megismer-e, de nem. Mégcsak rám se nézett alaposabban, pedig a "közös múlt" okán, ha tudta volna, biztos megteszi...
Ahogy az lenni szokott, a "jó hírem" megelőzött, ám a főigazgató úr szemlátomást szereti maga kialakítani a véleményét, és ehhez minden képessége megvan.
A "felszínen" nagyon barátságos, közvetlen ember benyomását kelti, de a "mélyben" nagyon figyel, gyorsan gondolkodik és igen profi módon "felméri" a tárgyalópartnerét. Véleményem szerint az egy óra alatt alaposan kiismert, és "átlátta" hogy milyen elvek, szempontok szerint viszonyulok cégéhez, és mi a különböző szintekről a véleményem. Devecz az a fajta vezető, aki minden szavára, utasítására emlékszik, és azokat kő keményen be is vasalja beosztottjain. Képes arra, hogy leválassza a fontos dolgokat a lényegtelenektől, van rendszer szemlélete. Sejti, érzi, hogy hol lehet, érdemes, kell benyúlni a "rendszerbe" ahhoz, hogy az működő képes maradjon, mégis új pályára álljon.
Egyébként MÁV-os szempontból rossz főnök. 0 körüli a toleranciája arra, ha "beosztottjai" rosszul hajtják végre utasításait, elszabotálják a végrehajtást, nem tartják be a határidőket, és főleg ha csak kifogásokat sorolnak.
E munkamódszer egyáltalán nem hasonlít a Lengyel félére. A két "vezető" enyhén szólva nem kompatibilis. E problémát persze Devecz is érzékeli, és bizony aki nem lesz képes felvenni az új tempót, stílust, annak nem lesz jövője a MÁV lassan önálló céggé váló Személyszállítási Üzletágába... E felől szemernyi kétséget sem hagyott...
Kiemelte viszont, hogy mennyire fontosnak tartja, hogy "képbe" legyen a valós helyzetről. E tudását főleg "nyílvános" e-mailcíme révén kívánja begyűjteni. Büszke volt rá, hogy milyen sok kiváló személy írt neki a végrehajtásból, és sok-sok esetben érdemi lépéseket tett a javaslatuk alapján. A középvezetés nem túl nagy örömére... Devecznek írni azonban nem lehet veszélytelen, maga is meglepődött, hogy milyen sokat kérdeztek rá, hogy levelük miatt nem lehet-e bajuk, megszegték-e hivatalos szolgálati utata... Arra bíztat tehát mindenkit, hogy a "megfelelő" mail címekre írjanak bátran. A szerintem-es biztos hozzá fut be közvetlenül... Amilyen nagy jövés-menés várható területi szinteken, nem árt, ha az ifjú, ambiciózus szakemberek jó előre elkezdik gyűjtögetni a piros pontokat... Jól jöhet a belső pályázatok elbírálásakor, új középvezetők kiválasztásakor!
Az Üzemeltetési Osztályvezetővel együtt voltam bent nála, aki egyébként a CallCenternek is főnöke, és persze a panaszlevelek, mailek megválaszolása is az emberei feladata. A konkért "történetek" kapcsán rendre megszólította az osztályvezető asszonyt, konkrét utasításokat, elvárásokat, és határidőket fogalmazva meg...
Ami a konrét történeteket illeti: természetesen aktuális belföldi és nemzetközi témák is szóba kerültek. Utóbbi kapcsán felhívtam a figyelmét, hogy az nem járja, hogy "saját kezüleg" elrendel valamit (a bevezetés után két-három hónappal) a MÁV Értesítőben, de egy-két héttel holmi osztályvezetők a Területen táviratokkal "átírják" azt, és az utasokat meg pótdíjazzák a vonaton! Itt már a két-három hónapon meglepődött. "Mi tart addig?" Kérdezte. Nem tudtunk neki válaszolni. Kijelentette, hogy ő nem írt semmiféle csopi jegyről semmiféle díjszabási rendelkezést. Sőt, az értesítőben neki tulajdonított most megjelent dokumentumok egyikének-másikának születésekor még a cégnél sem volt! Nemhogy s.k... De mégha így is lett volna, hogy lehet azt egyszerű "osztályvezetőnek" helyi szinten, egy parancskönyvvel, távirattal alá tenni? Ő ezzel a gyakorlattal nem értett egyet. Biztosítottam, hogy mi, utasok sem...
A meghírdetési anomáliákra válaszul ő is "egyértelműnek" nevezte a netes publikálás mihamarabbi megoldását. Az Andrássy úton sikerült valami előrelépést is elérni a díjszabás elárusítással kapcsolatban mivel ugye kifogás nem lehetett, vagy megoldják, vagy mennek babot kapálni... Megoldották. Díjszabás ugyan most sincs, de "rendelést" felvesznek rá, és egy-két héten belül át lehet venni, vagy postai úton kézbesítik... Ki fogjuk próbálni...
Kíváncsi volt rá, hogy mekkora a "hekker" csapat, aki ezzel foglalkozik. Mondtam, hogy 3 fő. De a "hekker" szó nem tetszett. Ő viszont frappánsnak találta. Mert igaz ugyan, hogy mi is kiskapukat találunk, meg lukakat a pajzson, csak épp mi nem keressük azokat!
Szó esett a BKSZ bevezetéséről, a Rákosokon emiatt várható "problémákról". Noha ő említette, hogy gondok lesznek, nem volt teljesen képbe. Úgy vélte, hogy a BKV 30-40 perc alatt repít be reggel a Keletibe külső Rákosokról, ami a vonat 18 percével áll "versenybe". Ki kellett ábrándítanom: a BKV 60-70 perce ezen időszakban "átlagosnak" számít, sajnos már nyáron is... Na ezzel van szembe a 18 perc és néhány pár vonat!
A MÁV Panaszkönyv topikon tegnap írt egyik panaszt is említettem neki annak kapcsán, hogy kifejtette milyen válaszokat KELL adni. Nos István Gyuri "megközelítése" nem nyerte el tetszését. :)
Ami engem illet: sem holnap, sem a jövőhéten nem leszek MÁV alkalmazott, de még azt sem valószínüsítem, hogy idén "belépnék". Továbbá nem fogok semmiféle panaszlevelekre mostanában válaszolni a "MÁV részéről", azok tartalmát sem vizsgálom. Értelemszerűen magammal levelezni sem fogok...
A Nyugatiban a padokon tegnap hemzsegett egy autókereskedőnek a reklámanyaga, amelyben olcsó izéket kínál részletre! (Hiába keresztelték át Sevróra, így se fogy...)
A várakozók azonban így könnyen elpártolhatnak vasúttól. Reklámozhat így egy kereskedő?
Mi vajon a helyzet a többi fejpályaudvaron?
A sok rendőr miatt nem mertem mindet felmarkolni. A vasutas takarítókat tudja valaki értesíteni? Elvégre az ő munkahelyük (is) veszélybe kerül ezzel.
Hiába, egyszer végigmegyek egy MÁV-os folyosón, máris beindul a pletyka!!!
Egyébként nem gyenge a házon belüli informális csatorna 12.10-kor mentem be hozzá, és 12.51-kor, mikor még javában bent voltam, te már pletykálkodsz! :)
Árulók? Az ide íróknak a soxorosa az olvasók száma. Az interneten gyűjtött információkat - elsősorban nem erre a fórumra gondolok- pedig én is felhasználom a munkámhoz. És még sokan mások.
Ez egy nyilvános fórum. Bárki, bárhonnan olvashatja, ha van internet elérése, tud magyarul, és ismeri a betűket. Nem kell semmiféle védelmet feltörni, lehallgatni, álnevet és kitalált személyiséget felvenni, megtéveszteni, beférkőzni. Beirom hogy forum.index.hu, klikk ide, klikk oda, és olvasom.
És -mint az köztudott- a mozdonyvezetők sokkal jobban tisztában vannak a pályák állapotával, és az azokon biztonságosan alkalmazható sebességekkel, mint az állapot felmérésével és a lassújelek elrendelésével megbizott dolgozók.
Szerinted az unatkozó aktab*szók azért találták ki a szabályokat, hogy az azt alkalmazókon legyen mit bekövetelni?
Szvsz nem azért van bekövetelve a sebességek betartása, mert nincs az illetékeseknek jobb dolga, hanem azért, hogy az utasok és áruk biztonsága védve legyen!
Az eddigi vizsgálatok szerint megvadult kutyája rántotta a száguldó szerelvény elé azt az idős férfit, akit elgázolt a Budapest felé közlekedő személyvonat Nyékládházán - értesült a HavariaPress.
A szerencsétlenül járt férfi a vasúti töltés közelében sétáltatt kutyáját, amikor az állat a vágányokhoz ugrott, majd gazdájais a sínek közé lépett, ezért nem tudta elkerülni a gyorsan közlekedő vonatot, amely így mindkettőjüket elgázolta. Az esetet - mivel a gázolás nyílt vasúti pályán történt - államigazgatási eljárás keretében vizsgálja tovább a rendőrség.
Az 1925-ös térképemen már csak a deltavágány helyét jelzik, és töltésen van a pálya, kb. a mai állapotnak megfelelően. Csak tippelek, hogy eredetileg nem volt különszintű, a töltésre emelést a 30-as-40-es években kezdték el rendszeresen (Kőbánya alsó, Thököly út, Erzsébet királyné útja stb.).
"Ahhoz képest, hogy idén nyáron Szahalinra akartam menni, most nincs sok kedvem hozzá..."
OFF Ahhoz képest... ...hogy nem is olyan régen a Szahalinra tévedő civilt azonnal elkapták, testnedveit kipréselték, és a szigeten felhalmozott ballisztikus rakéták üzemanyagaként használták fel, ez komoly haladás.
Vegyük még figyelembe, hogy a földprimitív vazallusok rendszerén alapuló állami struktúrák végrehajtó fogaskerekecskéit nem lehet egyik pillanatról a másikra lecserélni. A fickónak lételeme, egyetlen életcélja valamiféle istenközeli hatalomra való feltekintés, és annak nevében ilyen-olyan dolgok végrehajtása. Mármost, ha azt az istenközeli hatalmat elmozdítjuk-megingatjuk, mi marad neki? Csak az, hogy megpróbál továbbra is úgy viselkedni, mintha felette volna. Néhány okoskodó újságírót megszivat, és ezzel teljesítette azt, amit azok a láthatatlan felsőbb hatalmak - őszerinte - megköveteltek tőle. Ha szerencséje van, úgy hal meg, hogy hisz azokban a felsőbb hatalmakban. Ha nincs szerencséje, szembesítik őt a helyzet megváltozásával. Ha még kevesebb szerencséje van, akkor ebből valamit fel is fog. Azután vagy még több vodkát iszik majd, vagy csak simán fellógatja magát. ON
Évekkel ezelõtti történet, a forrás ismét a legendás Terror News... vagy a Kendermag, a memóriám tényleg nem a régi. Valamelyik legendás lemezújság.
Üldögélt a haver az InterCity-n, úgy 1995 magasságában, amikor az IC még csodálatos újdonság volt, még a légkondi és az automata ajtók is rendesen mûködtek. Felszállt két svéd gyerek, ámultak-bámultak a csillivilli új vonat láttán. Megcsodálták a kapcsolószekrény üvege mögött a rejtélyes mutatókat és elektromos lámpákat, s hozzá a kulccsal bezárt szekrényfedeleket. Egy kicsit próbálták nyitogatni, mindhiába, végül megszólalt az egyik:
A mostani, őszi menetrendi korrekció révén a közvetlen Győr-Pécs eljutási lehetőség biztosítására a vasúttársaság Győr-Sárbogárd között közlekedtet vonatokat, onnan közvetlen eljutással Pécsre. Győrből pénteki és vasárnapi napokon, míg visszafelé szombati és hétfői napokon lesz közvetlen eljutási lehetőség.
Ez így igen jónak tűnik, amíg bele nem gondolok, hogy a fiam Vasárnap szeretne lejutni (ez OK) és Pénteken haza...
RailPlus: Ezen már én is gondolkodtam, hogy voltaképpen hogyan is van. Mind az ÖBB, mind a DB a saját vasúti kártyájához köti (VolrteilsCard ill. BahnCard) köti ennek a kiváltását, az internetes jegyvásárlás alapján. Tényleg így van ez? Azaz egy Németországban megváltott jegyhez a német, egy Ausztriában megváltott jegyhez meg az osztrák VC kell. Mert akkor ebből kifolyólag egy magyar RailPlus-hoz csak Magyarországon tudnának kedvezményes TCV-jegyet adni. Vagy ez csak az internetes szoftver miatt van, és a valóságban nem számít, hogy melyik országban lett váltva???
"Bielsko Bialában szemrebbenés nélkül kiadta a Karcag- Kunmadaras jegyet 56.25 zlotyért,
???
Mennyit kóstál egy Zlotyi? Nem annak a váltópénzét akartad arni?
A MÁV honlapját néztem, ott a részletekről semmit sem írnak, mindössze egy sorban említik az akciót!
Akkor december 10-ig továbbra is élni fogok a lehetőséggel, 1. osztályon fogok utazni. Diákkal olcsóbb is nekem, bár az Ap-Bp IC kocsik szinvonala között már szinte alig van különbség.
este, illetve éjjel fél tizenegy után induló mellékvonali, ÚJ vonaton, akkora de akkora tömeg lesz, hogy no........
Milyen új vonat? A fele igaz, mármint, a Bátaszék-Szekszárd vonat, de a másik fele hazugság, mert eddig volt az Ex808/838-as Budapest-Baja között, ez Szekszárdról indult 21:44-kor, és ez után jött Sárbogárdról egy 8318-as személy Bátaszékre, ami Szekszárdról indult 22:35-kor munkanap. Most azt csinálták, hogy az Expressz Sárbogárdtól Bátaszékig Rétszilas kivételével minden állomáson és megállóheléyen megáll! Az utána jövő személyvonat Sárbogárd-Szekszárd közötti részét pedig törölték, ami így már csak Szekszárdtól Bátaszékig jár, és ezt eladják új vonatnak.
Holott nem, hogy új vonat nem lett, hanem töröltek egy vonatrészt Sárbogárd és Szekszárd között.
"Szia, egyszerűen nem bírtam kivárni a ti élménybeszámolótokat, hmsoft is inkább Baranyával foglalkozott, megírtam hát, ahogy tudtam."
Megnéztem, jó lett. Meg kell mondjam, mint "dinamikus együttállás", az uzsoki hágói vonalkifejtésnél a két vonat egymás alatt a legszerencsésebb kép (szerintem), viszont a fene egye meg, látványban valahogy tényleg nem tud annyira érvényesülni, mint a hajasdi személyvonatos-hidas. Mert az valóban a "jól megkomponált téma" című eset. :)
Megjegyzem, Baranya után még mindig van mivel foglalkoznom. Ukrajna sem fut el, és utána még sikerült begyűjteni egy újabb lengyelországi kanyart. Ezúttal többek között citromsárga bérelt 060DA-val meg LHS-sel, de az utóbbi sajnos jármű nélkül. Majd legközelebb talán jármű is akad rajta...
A reggeli órákban Ceglédről az eddiginél 15 perccel korábban indul személyvonat Budapestre, ezáltal biztosítva lesz a 7 órai munkába járás lehetősége a fővárosba is.
Tessék mondani, ilyet hol találni, vagy a 3 sz. módosításnak ide is ki tetszettek adni egy módosítást?
A Miskolc-Tiszai pályaudvar- Szerencs-Sátoraljaújhely között közlekedő négy vonat szerencsi várakozási ideje csökken, így rövidül a menetidő.
Ezt reklámozni, hogy dízel megy drót alatt ilyen olajáraknál?:-)))
De mihez képest csökkent, mert az 5208/5209 ugyan akko indul és érkezik Pestre/Sátoraljaújhelybe, mint eddig, egyedűl az 5215 ér -10-el Miskolcra, és az 5214 indul +8-al Miskolcról, ez akkora hír?
Szia, egyszerűen nem bírtam kivárni a ti élménybeszámolótokat, hmsoft is inkább Baranyával foglalkozott, megírtam hát, ahogy tudtam. :) A Szergej lecserélését villamos gépre csak tippeltem, ha már ott van az a 16 perc Bátyún, nem hittem volna, hogy egészen Lembergig dízel húzza.
A tisztán széles nyomtávú részen tényleg betonaljas a nyíltvonal, a fonódott vágányt én Nagyszőllős után, a Tisza híd környékén néztem, és ott elég hosszú szakaszon talpfás volt...
Kíváncsian várom a ti anyagotokat, hiszen több szem többet lát :)
Ki mit tud?
Tényleg összekötik Hajmáskért Balatonfűzfővel? Állítólag, a Balaton északi partját Székesfehérvár-Várpalota-Hajmáskér-Vilonya-Balatonfűzfő útvonalon fogják a vonatok elérni. Vajon mi lesz a Csajág-Balatonfűzfő közt a vasúttal? Tényleg meg akarják szüntetni az Akarattyai löszfal csúszása miatt? Mi ez? Titkos project, vagy csak szóbeszéd. Az tény, hogy Kb.: 3 éve tervezőcsapat járt a Fűzfőn, hogy felmérje az egykori Nitrokémia megszűnt iparvágányát, amin el lehetett érni a balatoni vonalat a Székesfehérvár-Szombathely fővonalról.
Ha valaki hallott valamit, jelentkezzen!
roby.horwy@feemail.hu
A pénzügyi teljesítőképességgel kapcsolatos követelménynek az a vasútvállalat felel meg,
a) amely rendelkezik a vasútüzem rendes működéséhez szükséges pénzügyi eszközökkel, és teljesíteni tudja a meglévő, valamint a működési engedély kiadását követő 12 hónapban várható pénzügyi kötelezettségeit,
b) amelynek nincs 6 hónapnál régebbi adó-, vám-, járulékfizetési, illetve egyéb köztartozása,
(15/2002. KöViM rendelet a vasútvállalatok működésének engedélyezéséről)
Tehát, ha a MÁV ma kérne vasútvállalati működési engedélyt, nem kaphatná meg?
Valóban, az ÖBB Raillpust írt ugyan rá a jegyre, de mégis teljesárú lett a jegy... Egyébként a kérdés az, hogy nemzetközi utazáshoz, vagy nemzetközi jegyes utazáshoz jár a RailPlus? :)
Mindegy, holnap majd megkérdezem a MÁV fő díjszabási szakértőjétől, aki a díjszabási munkák egyik "ellenjegyzője"... :)
Ahhoz képest, hogy idén nyáron Szahalinra akartam menni, most nincs sok kedvem hozzá...
Szahalin-sziget egyik reptere:
"Másnap újra repülnénk, de lebukunk az útlevél-ellenőrzésen. Három napnál többet tartózkodtunk a városban, és nem regisztráltattuk magunkat. Hiába a logikus magyarázat (pénteken érkeztünk, hét végén nem volt ügyelet a rendőrségen, és hétfőn hiába próbálkoztunk, szünnap volt az idegenrendészeten), egy túlbuzgó apparatcsik átkísér bennünket a rendőrségre. Még arra is odafigyel, hogy előtte vonuljunk libasorban, mert állítása szerint veszélyt jelenthetünk rá. Megérkezünk az őrsre, ahol egy körülbelül másfél négyzetméter alapterületű vasketrec döbbent rá a helyzetben rejlő lehetőségekre (miközben fél óra múlva indul a gépünk Vlagyivosztokba). De felettese megkegyelmez, és indulhatunk tovább. A Balsoj Brat figyel téged látom az óriásplakáton, és nagyobb összegbe mernék fogadni arra, hogy Szahalinra többé nem térek vissza."
Nem hiszem, hogy a "kompra" egyszerűbb feljutni...
ED kedvezmény: Ha nem az a helyzet, amit gw írt, akkor bizony ezt itthon csinálják jól, ugyanis a kedvezményes TCV jegyet csak az ED jeggyel _eggyütt_ lehet megvásárolni, később nem.
A Karcag-Kunmadaras RailPlus jegy se stimmel nekem, mert a RailPlus csak _nemzetközi_ utazáskor használható, belföldi viszonylatra a RailPlus-al nem lehet jegyet kiadni.
Óóóó, ne gondold, nekem egyszer Feldkirchben akart egy pénztáros kérés nélkül 50%-os menetjegyet adni az _osztrák_ ED jegyemhez a Lindau (gr.)-Ravensburg (Németország) viszonylatra. Úgy kellett lebeszélnem, hogy ne, mert nem jár a kedvezmény. Az osztrák ED-t meg azért mutattam neki, hogy a határig van jegyem.
A múlt héten meg Schiholon adtak ki rosszul az egyik barátomnak egy jegyet Brüsszelbe: Roosendal helyett Maastrichton keresztül (csak ez nem derült ki róla, mert Visé gr. volt ráírva) Nem mintha nem menne minden nap óránként vonat Roosendalon keresztül Brüsszelbe Schipholról. Mindenesetre a kalauzoknak sem tűnt fel...
"Na igen, az ukránok pár éve alkotmányellenesnek nyilvánitották ezt a regisztrációs marhaságot."
Ja, emlékszem, 1999-ben a kievi reptéren próbált meg egy rendőr megfejni 200 dollárra, pedig még volt regisztrációs papírom, de az "nem elégítette ki" :) Szerencsére a végén nem kapott semmit, én meg nagyon sajnálkoztam... :)))) Nagy mákom volt, mert előtte az ukrajnát járt magyarok felkészítettek erre a népszokásra.
Kassán Plavec gr.-ig nem belföldi, hanem nemzetközi jegyet adtak ki, ám EuroDominos kedvezményt hozzá, így alig került többe mint hza belföldit vettem volna.
Esetleg a vásárló szlovák állampolgár volt aki Kassán vette az ED jegyét, vagy egyébként hogy kapott EuroDominos kedvezményt?
A belföldi jegy 126 korona lett volna, a TCV 50 %-os (jelenleg) 196. Végülis van, akinek a 35 %-os különbség majdnem ugyanannyi, de nem nekem.
A dolog kölcsönös. Kérdezz meg egy orosz állampolgárt, milyen "egyszerűen" kaphat vizumot egy EU országba.
A városba érve regisztrálni kell, de azt csak kedden és csütörtökön lehet, akkor is csak délelőtt, és akkor se kerül sorra mindenki...
Regisztrálni akkor kell, ha több mint 72 órát töltesz el egy városban. Ráadásul ebbe a 72 órába a munkaszüneti napok nem számitanak bele. Ha a hatóság kötekedik, a vonat/repülő/stb jegyekkel lehet igazolni, hogy még nem telt le a 72 óra, és nem is fog, mire továbbállsz.
De ha az ember nem maradna ott annyi időt, akkor is kiderül, hogy kell, mert pl. nem kap nélküle vonatjegyet...
Ilyenről még nem hallottam (kizárt dolog, mert nem tudom:)), szerintem az újságiró félreértett valamit. Vagy ott sem volt, hanem félreforditotta valaki másnak a beszámolóját. Megadtak valami forrást? Érdekelne...
Már csak azért is érdekes a dolog, mert elővételben (max 45 nap) is lehet jegyet venni, akár más kiinduló állomásról is. Mondjuk egy retúrjegy visszaútra szóló felét, mivel azt külön jegyként adják ki. Akkor hogyan igazolom, hogy bejelenteztem a célállomáson, ha el se indultam?
Itt van Ukrajna, az pont ugyanolyan.
Azért a méretek mások, Ukrajnában nehéz egy hétig átszállás nélkül egy irányban vonatozni:)
És nem mindegy hogy mi a pénz neve?
A neve tulajdonképpen lényegtelen, az értéke számit. Ukrajnában úgytudom jóval olcsóbbak a vonatjegyek, mint Oroszországban (azonos távolságra).
De nincs vízum és regisztráció...
Na igen, az ukránok pár éve alkotmányellenesnek nyilvánitották ezt a regisztrációs marhaságot.
"Az elmúlt években a katolikus közösség két lelkészét ölték meg helyi bűnözők (az egyiktől száz rubelt és a mobiltelefonját, a másiktól pedig a Moszkvába szóló vasúti jegyét zsákmányolva), az amerikai papot pedig azért citálták bíróság elé, mert állítólag külföldi nem állhat orosz állampolgárok közösségének élén. Az atyát nem viselték meg a történtek, mindig mosolygós szemmel járkál a hívei között, akik vagy egykori lágerlakók, vagy azok leszármazottai."
"...csakhamar rájövünk, hogy ez a hely az ismerkedni vágyó férfiak Mekkája is egyben. "Begerjedt hölgykoszorúk szólítják le őket, és arra is volt példa, hogy hirtelen lefékező autóból dobáltak csókokat dekoratív hölgyek a partiképes fiatalembereknek. Később a helyi macsóktól megtudjuk, hogy a városban egy férfira négy nő jut: a katonaság, a bűnözésből eredő börtönbüntetések, a vodka megtizedelte a férfilakosságot. A kényelmes helyzetet egyetlen dolog árnyalja: a nők jelentős részének sminkje és ruhája nagy sikert aratna egy európai transzvesztita fesztiválon. "
Amúgy meg valamelyik biliárd topicon biztosan szívesen fogadják a linkedet. Itt OFFtopic! Tudod ez egy vasútbarát fórum, ahol általában békében megférünk egymás mellett, mindaddig, amígnem jön egy-két szító-uszító arc.
A vonatszám stimmel! De mikor megy? Mert a helyi vasutasok szerint most nem jár...
Olvasom az mno.hu-n az Alaszka-Moszkva út többi részét. Ez a Távol-Kelet nem gyenge...
"A Lenin sugárúton érkezünk a teljesen jellegtelen betonépületekből álló településre, ez a város főutcája is. A helyiek szerint ez a világ leghosszabb utcája, mert Jakutföld felé, ezerkilencszáznegyven kilométeren át, minden településen ez a neve, és mindenütt fő utcának számít."
Gondolom Endre is arról a német szerkesztésű menetrendből tájékozódott, amiből én! Sajnos tévek következtetésre jutott. Komlós és Ilosva között az egyik vonat "fakultativ", csak külön rendeletre közlekedik, lényegében megszüntették...
Поїзд № 6621 факультативний, буде слідувати по призначенню
És 16 perc alatt gépcserézik? Egy másik Szergejre? Mert Csopra dízel hozza be, és körüljárás után az is viszi tovább Uzsgorodon át Lvovba!
Miért, 16 perc nem elég egy gépcserére az SzA3-asok földjén?:) A dizelezés Ungvár felé csak ideiglenes lehetett (júliusban az Ungvár-Munkács vicinális is D1-es volt), hiszen a pálya elvileg végig villamositott. Ezekszerint már helyreállt a rend.
Elolvastam a szombati Magyar Nermzet vlagyivosztoki leírását, mely egy Alaszka - Szibéria - Moszkva útról szóló cikksorozat 6. része. Oda se megyek! Kapják be a ruszkik az idióta bürokráciájukat! A városba érve regisztrálni kell, de azt csak kedden és csütörtökön lehet, akkor is csak délelőtt, és akkor se kerül sorra mindenki... De ha az ember nem maradna ott annyi időt, akkor is kiderül, hogy kell, mert pl. nem kap nélküle vonatjegyet... Oda se megyek... Nem is kell! Itt van Ukrajna, az pont ugyanolyan. Végülis nem mindegy, hogy ororszul, vagy ukránul nem tudok? És nem mindegy hogy mi a pénz neve? A viszonyok hasonlóak... De nincs vízum és regisztráció...
Bocs, biztos nagyon off, de nem találok semmi infót a neten. Szóval holnap szeretnék barátnőmmel Esztergomba menni, és szeretnénk egy Desiro-t kifogni. Az Elvira persze nem árulja el, melyik milyen. Tudja valaki?
1. A diákigazolványok október 1.-ig érvényesek. Utána iskolalátogatási igazolás nem, csak új diák, újraérvényesített diák, ideiglenes diák használható.
2. Miért akarsz osztálykülönbözetet váltani, amikor az akció első osztályú menetjegy vásárlása esetén érvényes?
1. A 2004/2005-ös tanévre érvényesített diákigazolványok meddig érvényesek? Csak szept. 1-ig, vagy iskolalátogatási igazolással tovább is? (Főiskolás leszek, és valószínűleg csak szept. közepén lesz új diákom.)
2. 65 éven felüli (nyugdíjas) személy az 1. osztályú (ingyenes) IC pótjegy mellé válthat-e 20%-os kedvezményű osztálykülönbözetet?
3. Az első osztályú, díjmentes IC kedvezmény meddig marad érvényben? Egy adott időpontig, vagy határozatlan ideig tart ez az akció (magyarán bármikor megszüntetheti a MÁV)?
Emlékeztek? A magyar nemzetközi pénztáros Gizi nem tudta megmondani, hogy mibe kerülne egy jegy az Ister EN egyik állomására , Romániába...
A hely Lengyelország:
"Bielsko Bialában szemrebbenés nélkül kiadta a Karcag- Kunmadaras jegyet 56.25 zlotyért, immár tényleg érvényesítve a 25 %- os RailPlus kedvezményeemt. Apró böki azért volt. A magyar TCV füzet, amit előhozott Karcagról nézve Kunmadaras állomást rosszul írva tűntette fel, így hiába magyaráztam neki a jót, ő jogosan a TCV füzetből írta ki Kunmradas néven. Nem gépi jegy, hanem mint a miénk kézi.
Kassán Plavec gr.-ig nem belföldi, hanem nemzetközi jegyet adtak ki, ám EuroDominos kedvezményt hozzá, így alig került többe mint hza belföldit vettem volna. Milyen érdekes, hogy nem vizsgált semmit, elhitte, hogy van eurodominom és kész. Nálunk meg még a kedvezményt is csak egyszer, s rögtön az ed megvásárlásakor kell igénybevenned. Ennyit erről."
Megnéztem Endre nagyszerű trains.hu oldalának legújabb albumát.
A tiszabecsi határátkelőn a rengeteg benzincsempész és a csak velünk szemétkedő ukrán vámosok miatt két és fél óra alatt jutottunk át...
Hm, ez valami tipushiba lehet. A mi kocsinkat is szétszedték az ukránok befelé. Csak a mienket... Akikről messziről látszott, hogy azt se tudják hol vannak, és mi az a regisztárciós papír...
Nagyszőllős és Komlós között ma napi öt, Komlós és Ilosva között napi három pár vonat jár.
Gondolom Endre is arról a német szerkesztésű menetrendből tájékozódott, amiből én! Sajnos tévek következtetésre jutott. Komlós és Ilosva között az egyik vonat "fakultativ", csak külön rendeletre közlekedik, lényegében megszüntették...
A Szergej az Aknaszlatina - Lemberg járat nyolc brutál kocsiját csak Bátyúig húzza...
És 16 perc alatt gépcserézik? Egy másik Szergejre? Mert Csopra dízel hozza be, és körüljárás után az is viszi tovább Uzsgorodon át Lvovba!
Tisztán normál nyomtávú vágány nincs, csak fonódott, ahol a talpfákra négy sínszálat szegeztek.
Betonaljas a nyíltvonal! Az állomások viszont érdekesek. Az ottani fonódott vágány általában faaljas. Ahogy a külön normál és széles vágány is.
Lenyűgöző az oldalad, és elég informatív... :) Remélem ehhez hamarosan "mi" is hozzá tudunk tenni valamit! :)
Értem. Én is valami ilyesmire tippeltem. Magasabb seb.-re nem emlékszem korábbról sem, így már nyilvánvaló, miért nem. :)
Tényleg, azt tudjuk, hogy mai formájában mikor épült meg? Én arra gondolok, hogy amikor 1884 táján megnyitották a Kelenföldi pu.-t, előtte épülhetett. Csak kérdés, hogy már akkor is töltésen vezetett-e az útvonal, mert ha igen, akkor elég előrelátóak voltak az építők!
Na meg volt valami deltavágány-féleség is Fc-Déli között, nagyjából a mai Kelenföld autóbuszgarázs magasságában, de azt tudomásom szerint valamikor az 1910-es évek végén szüntették meg, pedig milyen jól jönne most a gépmenetek, szerelvényvonatok számára! :)))
A nemzetközi díjszabások, közérdekű adatok, azokat eltitkoló MÁV dolgozók kulcsszavak köré épült feljelentésem, majd fellebezésemről az Ügyészség jogi véleményét is megkaptam.
A kérdés tehát az, köztörvényes-e a díjszabásokat ki nem hírdető, azokat eldugdosó MÁV díjszabásszerkesztő, közép- és felsővezetői gárda.
Az ügyészség szerint nem azok. E tény levezetése azonban, több, mint érdekes.
A tényt, mely szerint a MÁV Rt nem tesz eleget "teljeskörűen" a tájékoztatási kötelezettségének nem vitatták. Megjegyezték azonban, hogy "más fórumokon", "interneten, telefonos szolgáltatással, illetve a Központi Menetjegyirodában megtekintésre " elérhetővé teszi a MÁV az adatokat. Ugyan ez nem igaz, és főleg nem "elégséges" a COTIF egyezmény alapján (sem), de most nem is ez volt a vizsgálat tárgya...
A lényeg:
"... a feljelentésben semmilyen olyan tény vagy körülmény nem található, mely a közérdekű adatok szándékos eltitkolásának gyanúját keltené. A MÁV Rt-nek nem is állna érdekében az ilyen jellegű adatok áramlásának megakadályozása, hiszen piaci alapon működő, profitorientált cégként éppen szolgáltatásainak - és az arra vonatkozó minden információnak - mind szélesebb körben történő ismertté tétele járulhat hozzá ahhoz, hogy szolgáltatásait igénybe vegyék.
A közérdekű adattal történő visszaélés bűntette kizárólag szándékos magatartással valósítható meg, így e bűncselekmény gyanuja nem állapítható meg, amennyiben az érintett szerv a közérdekű adathoz való hozzáférést egy módját átmenetileg gondatlanságból, vagy esetlegesen külső körülmények hatására vétlen magatartásával nem biztosítja."
Ők is az FVF-et ajánlják, mint az ilyen panaszok kezelésére alkalmas szervet...
Tehát a Marketing Osztály, és annak vezetése nem "szakmailag nihil, köztörvényes droidok gyülekezete", hanem gondatlan, azaz hanyag, trehány munkát végző, e szerint munkájuk elvégzéséhez szükséges képességeket csak részben birtokló személyek gyülekezete... Nem én állítom! Az Ügyészség sugallja!
"- Ugyanigy azt sem, hogy Gyor - Papa - Celldomolk miert van pirossal szedve! Nem latom, hogy azt a vonal miert fontosabb, mint a Komarom - Szekesfehervar pl., stb.! Kivancsi lennek melyiken megy el naponta tobb teher, de van egy tippem az utobbira!!!"
Miért kell ezt csinálni? Félévente 1szer elő kell ezt szedni?
Ülj ki egy kellemes szelvénykőre és huzogasd a kezeddel a stirgulákat egy szép fehér papírlapra amikor előtted elmegy egy tehervonat. Ezen tevékenységet végezd el mindkét vonal mellett. Utána tedd be ide az eredményt. Én a helyedben nem lottóznék, ugyanis elég rosszul megy neked a tippelés.
Az, meg, hogy pirossal van szedve és el van nevezve ilyen olyan amolyan folyosónak.... szerinted mennyit jelent?
>>"Európában mindenütt fejlesztik, építik a nemzeti vasúttársaságok a maguk vonalait - a mienk meg rohad, pusztul, mert mostanában épp sikermániás kibicek irányítják..."
Ez igaz, csak azt felejti el, hogy amikor nem sikermániás kibicek irányították, akkor is kb. ez volt a helyzet.
>>Egyébként érdekes Csanádi Györgyről (a '68-as koncepció" atyjáról) szólva az alábbi mondat: "... ne felejtsék a bársonyszékek mai gazdái: nem csupán az érdemesek nevét jegyzi meg az utókor, azokét is, kiknek sírját meg kéne botozn. Nem egyszer: százszor..."
Kerepesi úti temető, a Kossuth mauzóleum mögött jobbra. Botot nem kell vinni, bőven van kicsit hátrébb a parajosban.
Micsoda PR... Tengert korbácsolni, sírt botozni... Javaslom még az ujjlenyomat felpofozást és a hűlt hely megköpködést. Ja, és komoly hasonlóságokat látok a kompc... koncp... kormpc.... koncepció és a harm... háromszáz... háharm... incezer liter víz között.
A transzib cikk "érdekes", a tekintetben mindenképp, hogy egy byte új információ sincs benne! Az ott leírtak "mindegyike" egy az egyben átélhető a Csopról induló vonatokon. Vlagyivosztok és Lvov "leírásában" sincs nagy különbség, ahogy a szerelvény összeállítás és belső is teljesen azonos a transziben, és a Kárpátok hágóinak távolsági vonatain, viszont Kárpátalja sokkal olcsóbb, mert közel van, és vízum sem kell...
Valaki kérdezte, hogy mikor van kint Kelenföldön az IChernyó. Ma 12 és 13 között kint volt.
Ezt meg csak úgy: Közlekedjen olcsóbban, gyorsabban, kényelmesebben a BEB - el. Az új bérletrendszer lényege, hogy az utasok Budapest közigazgatási határán belül a MÁV, a BKV és a Volánbusz járatain történő utazásaikhoz közös bérletet használhatnak. A helyközi utasoknak a BEB mellett a közigazgatási határon kívüli szakaszra szükségük van csatlakozó MÁV vagy Volánbusz jegyre, illetve bérletre is.
Általában ezzel a vonattal jövök haza, ha Miskolcon járok, remélem továbbra is így marad! Összes sem lehet hasonlítani ezeket a Bp kocsikat az itteni "hagyományos" személyvonati Bo, By-okkal.
Romániában sziklaomlás miatt lezárták az Olt völgye forgalmát Nagyszeben és Ramnicu Valcea között. Előreláthatólag két napig szünetel a közúti és a vasúti forgalom. A Fekete-tengerre és a Bulgáriába indulóknak a BrassóBukarest útvonalat ajánlják közli a radio.hu.
A holnapi nap milyen nap (mármint közlekedés szerint) ???
SZERDA és egyben "a hetek első iskolai elõadási napját megelõzõ nap"
ezutóbbi kitételt a Volánbusz menetrendjében olvastam, és az ON infók (buszos) telefonon fele igazat mond, másik fele nem mond igazat !
Akkor most melyik felének higgyek?
Más: Ha van valakinek olyan naptára, ami a menetrend hátsó lapján van, munkarenddel és egyéb piktogrammokkal, lécci küldje el mailben a gertam@vipmail.hu címemre.
Hm, és a szombati Magyar Nemzetes cikket még nem is olvastad! :)
Politikai kiszólásokkal, sok-sok legendát és tényt egybegyúrva, merész következtetésekkel, vaskos beszólásokkal operált az író. Meg is tölt vele két egész oldalt kis híján! A cikk egyes részeibe vélhetően V_peti is besegített.
Egy demagóg mondat a cikkben példának, és ilyen stílusú a két oldal VÉGIG:
"Európában mindenütt fejlesztik, építik a nemzeti vasúttársaságok a maguk vonalait - a mienk meg rohad, pusztul, mert mostanában épp sikermániás kibicek irányítják..."
A mai magyar vasút bemutatása egyetlen állomással ki is merül: Ercsi vasútállomásán nyilatkozik a "helyzetről" a cigányok által félig ellopott, de egyébként is teljesen szétvert épület két "lakója": az fszt, és a pénztáros Gizi... A cikk összes illusztárciója ezen állomás egy-egy neuralgikus szegletét mutatja...
Egyébként érdekes Csanádi Györgyről (a '68-as koncepció" atyjáról) szólva az alábbi mondat:
"... ne felejtsék a bársonyszékek mai gazdái: nem csupán az érdemesek nevét jegyzi meg az utókor, azokét is, kiknek sírját meg kéne botozn. Nem egyszer: százszor..."
A cikk egyelőre nem elérhető az MN onlineon, de ami késik, nem múlik...
"Nekünk most tapasztalt szakemberekre van szükségünk. Maga pedig nem az. - Miért, Maga az? - Nálunk szigorúak a követelmények, itt mindenki az. - Mégis válságban vannak..."
Folytassuk a képzelt diskurzust képzelt szereplőkkel:
- Azért vagyunk válságban, mert tapasztalatlan szakemberek döntéseit erőltetik rá a tulajdonosunkra. - Akkor hát mit számít a saját szakembereik tapasztalata? - Arra az időszakra tartogatjuk őket, amikor a tulajdonos szakembereinek is benő a fejük lágya. - Meddig gondolják még tartogatni? - Ameddig kell. - Közben tönkre fognak menni. - Nem megyünk tönkre. "Lemerülünk és kibekkeljük őket." - A lemerülést már mindenki látja. A kibekkeléssel még adósok. - Erre kellenek a tapasztalt szakemberek. - Tapasztalt kibekkelők? - Így is fogalmazhatunk. - Köszönöm. Önöknek tényleg nem rám van szükségük.
...eddig tart a képzelt párbeszéd. Ha az ember bemegy az Andrássy úti épületbe, mivel szembesül legelőször? Ránéz az egyik falra: xy ilyen-olyan vasúti tisztségviselő, bebörtönözték, kivégezték. Ránéz a másikra: qw ilyen-olyan vasúti tisztségviselő, bebörtönözték, kivégezték. A harmadikon dettó. Naná, hogy naponta ezek között járva megerősödik az ott dolgozóban az ellenállás-kibekkelés szelleme... :)
A pálya kiépítési sebessége 80 km/h-s és emiatt ennyi az engedélyezett sebesség. Ha száguldozni akarnánk, akkor meg kellene változtatni néhány szabályozást...
A biliárd gyűjtőnév! (Így 1 L-lel.) Vagyis a snooker is beletartozik. Amire te gondolsz, az szerintem a pool. (Az amerikában honos játékfajta.) Szerinted ha a snookeres pontosságomat átviszem a poolra mekkora esélyed lesz nyerni? :-)
Tényleg, ez most pályasebesség, vagy lassújel ezen a szakaszon?
Viszont mindez nem befolyásolja a tényt, hogy 120-140 km/h Fc-Klf között enyhén szólva mulatságos elképzelés.
Azt mondjuk számoljuk hozzá, hogy az újságíró feltehetően laikus a vasúti témákban. Neki jóesetben egy szakember, mint laikusnak elmagyarázott néhány dolgot, aki ezután otthon vagy az irodájában megírta saját elképzelései szerint a cikket. Csak ugye itt első olvasatra lejön, hogy az újságíró itt-ott hozzátett, saját elgondolása szerint, ami nem feltétlenül megnegedhető, még egy ekkora (kisebb) volumenű témában sem.
(Hát még ha valaki a napi sajtót olvassa, lát különbet is...)
Kispesten azt mondták, hogy a megrendeléstől függően kb. hetente megy be egy Bobo a gyárba.
Én meg újpesti vagyok és sosem láttam ott még Bobo-t pedig azt mondták, hogy évente kb. 4-5-ször kimegy valami, de általában éjjel, úgyhogy nagyon örültem amikor megláttam.
A zaj további csökkentése érdekében ugyanakkor a vonal ezen szakaszán folyamatos lassújelet vezettek be, azaz a vonatok lehetséges 120-140 km/h sebesség helyett csak maximum 80 km/h sebességgel közlekednek.
Sajtoszsemle - Újbuda újság (Bp. XI. kerületi kétheti közéleti lap) aktuális számából
Bármit elvisznek, mágnesként vonzzák magukhoz a fémet Profi szarkák a töltés mentén
Helyszín a Hamzsabégi út - Dombóvári út - Szerémi út kereszteződése. A vasúti töltés mentén, 300 méteres szakaszon zajvédő fal (volt) látható. A múlt idő használata indokolt, mert a fal az idők folyamán erősen megfogyatkozott, csak a tartóoszlopok meredeznek.
A Lágymányosi híd lehajtó szakaszánál kezdődik, ott még fából készült fonatból van, a vasúti területen épült szakasza viszont fémből. Ez a rész a vasúttársaság kezelésébe került. A fal 4 méter hosszú elemekből áll(t), magassága 2,5 méter.
Az elemeket a benne található alumíniumért lopják: egy mezőből 2 kg aalumínium nyerhető ki. Amikor épült, 2002-ben, folyómétere ötvenezer forintba került. Megépítésére nemcsak a vasúti forgalom, vasúti zaj miatt, hanem a megnövekedett közúti forgalom miatt is szükség volt. A MÁV Rt., valamint a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség rendszeresenméri a zajszintet a vasúti pálya térségében. A zaj nagysága nem érte, nem éri el azt a szintet, amely felett a hatóság zajvédő fal építésére kötelezte volna a vasúttársaságot. A zaj további csökkentése érdekében ugyanakkor a vonal ezen szakaszán folyamatos lassújelet vezettek be, azaz a vonatok lehetséges 120-140 km/h sebesség helyett csak maximum 80 km/h sebességgel közlekednek. Több alkalommal - a legnagyobb tételben 2005 májusában - loptak a falból. A vonzerőt a fal borításának anyaga, az alumínium jelenti. Az éj leple alatt lefeszítik, szétszerelik, a lemezeket alaposan összehajtogatják, és másnap valamilyik MÉH telephelyen néhány forintért megpróbálják értékesíteni. Fémhulladéknak is kinézhet, nehéz felismerni, hogy bűncselekményből származik. A két lemez
közötti kőzetgyapot táblák - ez a hangszigetelő anyaga a falnak - viszont ott maradnak, szanaszét szórva, szennyezve a környezetet. Miután a MÁV feljelentést tett, a rendőrség fokozottan figyelte a környéket, így több alkalommal sikerült "munka közben" elfogni a tetteseket. Ennek ellenére újabb és újabb elkövetők jelentek meg. Hajléktalanok, de előfordult, hogy négy fiatalkorú intézeti gyerek próbálta ellopni a fal elemeit. Az elkövetők minden esetben más kerületből jöttek át - tájékoztatott Szentirmai Olivér őrnagy, a XI. kerületi Rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője. - Eddig 7-8 személy ellen folytatnak eljárást, cselekményük büntetési tétele akár három év szabadságvesztés is lehet. Míg korábban "csak" a jelzőtáblákat és a vasúti jelzőberendezéseket rongálták meg, vagy tulajdonították el, sajnos manapság már a sorompók alkatrészeit, a használaton kívüli, vagy ritkán használt vágányok, iparvágányok síneit, leszorító csavarjait és lopják. A síneket nagyipari módszerekkel, erre szakosodott bűnbandák viszik el, esetenként akár emelődarut, teherautót, vágópisztolyt is használnak. A legveszélyeztetettebb helyek Ózd és Záhony környéke, ahol mindennaposak az ilyen esetek. Az utóbbi időszakban Budapesten és Pest megyében több
sínlopást sikerült megakadályozni, a MÁV fegyveres őrei számos esetben érték tetten az elkövetőket. A helyreállítás megközelítőleg 300 millió forintba kerül a vasútnak. A költségeket növeli, hogy az utasok biztonságának érdekében ezeket a szakaszokat le kell zárni, és a helyreállítás időtartamára máshová kell terelni a forgalmat. A MÁV évente több százmilló forintot költ a vasúti létesítmények védelmére, így a sínlopások, a vasúti pálya rongálásának megakadályozására. A vasúttársaság szakembereinek rendszeres vonalbejárása, esetenkénti pályaszakasz-figyelése mellett folyamatos a rendőri ellenőrzés is. Minden lehetséges eszközzel igyekeznek megakadályozni a lopásokat, de a 7200 kilóméternyi pálya - az állomási sínekkel együtt közel 30 000 km - minden méterén képtelenség a folyamatos felügyelet. K.D.
"Ebből az derül(het), hogy rögtön hárítják a felelősséget, etheát a síndarbot csak idegen helyezhette el merénylet céljából, és nem a pályamunkások hagyhatták ott."
Mikor sikerül már megérteni,hogy Mo. vasútvonalain nem csak,kizárólag MÁV alkalmazottak dolgoznak,tevékenykednek?!
Egy kis carszkojeszelói (rzd.ru): A Krasznojarszki Vasúton előkészületeket folytatnak az emelt tömegű tehervonatok üzemszerű bevezetéséhez.
(Azokon az RZD vonalakon, ahol az elegyáramlás folyamatos, azt jelenleg általában 6000 tonnás "szakaszokra" vágják, vagyis ennyi egy standard tehervonat. A 80-as évek végére ezt egyre gyakrabban kellett átlépni, és bevezették a különféle egyesítési praktikákat. A 90-es évek elejétől a gazdasági krach közepette a módszert megritkították, helyenként elfelejtették. Most újból szorít a cipő a 6000 tonnával, de ezúttal inkább a standard tömeg 9000 tonnában való meghatározása irányába mennek, mivel ez kevesebb üzemeltetési buktatót hordoz a "szupervonatoknál".)
Tegnap a meghatározott szakaszon 76 rakott kocsit (7000 tonna) vittek a szokásos 64 helyett. A kijelölt szakasz sok lejttörést tartalmaz, emelkedők és lejtők jönnek sorozatban, így a Krasznojarszki vasút legkellemetlenebb vonalvezetésű helyeit egyesíti magában. A vonali mozdonyokkal végzendő teendők mellett a tolatósok is gyakorolhatták a kidolgozott műveleteket, és a forgalmi szolgálat is kipróbálhatta magát.
A 7000 tonnás vonathoz 4 mozdonyszekció volt szükséges (nyilván azért "csak" 4, mert - pl. a nemrég emlegetett Kárpátaljától eltérően - az adott helyen nem az emelkedők mértéke, hanem az elhelyezkedésük a kellemetlen). Holnap emelik a mércét 8000 tonnára.
A dugong a lamantinnal együtt a vizitehenek családjába tartozik.
Vegetáriánus, nagytestű, de jámbor. Utóbbi, és az ember szemétsége miatt van a kihalás szélén. Ha a NoHABnak letakarod a középső lámpáját, akkor fogalmad lesz a kinézetéről is. :)
A MÁV vizsgálata szerint nem szándékosan siklatták ki a Budapestről Nyíregyházára tartó InterCityt. Azt azonban továbbra is vizsgálják, miként került a vonat útjába a balesetet okozó sínszál írja a radio.hu.
Kavalecz Imre, a vasúttársaság szóvivője tájékoztatása szerint nem feltétlenül személyi mulasztásról van szó. Az érintett szakaszon az egyik vágányt felújítják, és ilyenkor szabályos, hogy a felszedett síneket a két pálya között helyezik el. Az egyik 120 méteres sínszál azonban valamilyen okból elmozdult és a vége felhajlott a vonat útjába mondta.
Emiatt hétfőn este a Cívis InterCity első két kocsija szaladt le a vágányról Tápiószecső és Nagykáta között, senki sem sérült meg.
A vasúti közlekedés már helyreállt, a sebességkorlátozás miatt azonban kedden 20-30 perces késésekre kell számítani.
Ha elkezded összeszorozni a 0,97, a 0,95, a 0,92-es paramétereket, akkor sose kapsz nullát vagy negatív értéket. Márpedig így kell számolni, ugye te is tudod?
Én úgy emlékszem, volt olyan kütyü is, ami fixen (mondjuk) 2 literrel csökkentette a fogyasztást. Ezt kellett beszerelni utoljára, hogy benzint termeljen az autó.
De én már tegnap is elég sok hülyeséget hordtam itt össze, lehet hogy erre is rosszul emlékszem.
Nem akarok erre reagálni, én úgy fejezném ki magam, hogy: a negyedik baleset történik az átépítés alatt (Nem számítva a munka alatti vágányon történt kilépéseket). Ez nem normális, azt nézve, hogy a Sülysáp-Tápiószecső szakasz átépítése minden gond nélkül ment.
A 5215 sz. vonatot (ami szlovákiából jön) hozza be remot Csörgő (Slovenské Nové Mesto-Miskolc között 2 gépcsere lenne nem?) és a 5214 sz. vonatot viszi vissza Sátoraljaújhelyre amivel megrövidül mind a kettő utazási ideje.
Elég érdekes lesz, ha így lesz, ugyanis az 5215-ös eddig 2*3 kocsival + Szerencsig dupla csörgővel járt (az 5200-ás + az 5222-es szerelvénye jön vissza egyesítve). Így a hátsó csörit Szerencsen le kellene akasztani.
Eddig az Ex 514-es jött tovább S.újhelyig 5214-ként (Szerencsig ugyanazzal a szilivel). Ezekszerint mostantól már nem így lesz?
Pedig kényelmesek voltak az expressz Bp és Ao kocsik :-(
Tudja már valaki, hogy hogyan működik a BEB bérletes ügy a MÁV-nál? Konkrét kérdésem az lenne, hogy ha felszállok a vonatra Pesten ilyen bérlettel, mindenféle pótdíj nélkül megvehetem-e a kalauztól a kiegészítő jegyet a közigazgatási határon kívűl eső célállomásig? Pl Keleti-Pécel
OFF Trunkó valószínűleg tud számolni. De valószínűleg felmérte, hogy hatásosabb lesz "a kocsim a végén már benzint termel" duma, mint "a kocsim a végén már jóval kevesebbet fogyaszt" változat. :) ON
"Nem akarom magamat ismételni, de a 195895 hozzászólásom ezek után még érvényesebb."
Ja-ja, ráadásul a kabátlopás-típusú dologban az a gonoszság, hogy ha egyszer elültetted a sztori csíráját az olvasóban-hallgatóban, akkor az olvasó-hallgató már minden történést, aminek akár semmi köze sincs a "csírához", megpróbál gondolatban addig csűrni-csavarni, amíg hozzáillővé nem válik.
Azért mert az ostoba trunkó nem tud számolni, egy mérnök még tudhatna (ha nyugdíjas is)
Ha elkezded összeszorozni a 0,97, a 0,95, a 0,92-es paramétereket, akkor sose kapsz nullát vagy negatív értéket. Márpedig így kell számolni, ugye te is tudod?
"Trunko Barnabás megunta és összeszedte az összes hülyét."
Vajon ki volt itt a hülye? Szerintem az, aki a 3-5-9% fogyasztáscsökkentéssel kecsegtető kütyüket megvette.
Aki árulta, az 1. Ösztönösen ráérzett, hogy árulni kell, mert abból bevétel lesz. Az ilyen embereket csodálom, mert rendelkeznek azzal, amivel én nem. 2. Tudatosan felmérte a piacot. Az ilyen embereket is csodálom, mert megtanult emberismeretükre alapozva, sok munkát fektetnek abba, hogy embertársaik örök és végtelen ostobaságát a maguk javára fordíthassák.
A 5215 sz. vonatot (ami szlovákiából jön) hozza be remot Csörgő (Slovenské Nové Mesto-Miskolc között 2 gépcsere lenne nem?) és a 5214 sz. vonatot viszi vissza Sátoraljaújhelyre amivel megrövidül mind a kettő utazási ideje.
Azzal is időt nyernek, hogy Miskolcon eleve jelentős tartózkodása van a vonatnak, utascsere, csatlakozás, stb. címén, míg Szerencsen a max. 15 utas elég gyorsan összekapja magát, ott felesleges a 10 perc gépcsere (egyébként azt meg kell hagyni, hogy Szerencsen csinálják szvsz az országban a leggyorsabban a gépcseréket, Sv-nél biztos gyorsabban).
"A múlt héten meghalt egy ember a MÁVÉPCELL hibájából Nagykátán tegnap kisiklatta a MÁVÉPCELL az Interszitit."
A két eseményt összefüggésbe hoztam, de csak mint "játsszunk el a gondolattal"-t. Én úgy fogtam meg, hogy: 1. meghal egy pályaépítő 2. a pályaépítő társaság (pályaépítőinek) közreműködésével kisiklik az IC.
Ez persze úgy marhaság, ahogy van, csak gonosz és rosszindulatú gondolataim szüleménye. De kiváló bulvárcikket eredményezhet, pl.: "Józsi megbosszulta Sanyi halálát". És ahogy a kiváló PR-szakember, Sztálin mondta: "elolvassák és elhiszik majd"...
Ezúton is köszönöm szépen a már második alkalommal szervezett térképosztogatási akciót. Azért bátorkodom ezt a fórumot is használni e célra, mert itt ért többször (esetenként durva hangú) kritika amikor szóvá tettél a vasutaknál észlelt hibákat. Igen nagyra becsülöm azt, hogy önzetlenül munkálkodtál mások térképgyűjteményének, illetve ezen keresztül tudásának bővítésén. Ebben bizony sokan példát vehetnének Tőled.
"A Budapest-Nyíregyháza vasúti fővonalon közlekedő vonatokhoz a csatlakozásokat biztosítják a szárnyvonalakról, az ott közlekedő vonatok menetrendjét összehangolják."
...mert eddig a csatlakozásbiztosításra és az összehangolásra nem volt szükség, csak 2005. derekától. Szeretnék látni egyszer egy olyan nyilatkozatot, amelyben x illetékes leírja, hogy "A Budapest-Nyíregyháza vasúti fővonalon közlekedő vonatokhoz a csatlakozási lehetőségeket megszüntetik a szárnyvonalakról, az ott közlekedő vonatok menetrendjét széthangolják." Ugyanis csak egy ilyet követően lehet a fent idézettet újra előállítani.
Erről mindig eszembe jut, hogy ha a "tökéletesítjük", "továbbfejlesztjük", "finomhangoljuk" csak 0,00000001%-ban igaz volna, ma már a tökéletességnek egy olyan fokán állna az emberiség, ami a tökéletesség tökéletességének tökéletessége volna, tökéletes alapokon.
A mostani menetrendi korrekció révén a közvetlen Győr-Pécs eljutási lehetőség biztosítására a vasúttársaság Győr-Sárbogárd között közlekedtet vonatokat, onnan közvetlen eljutással Pécsre. Győrből pénteki és vasárnapi napokon, míg visszafelé szombati és hétfői napokon lesz közvetlen eljutási lehetőség.
Én ezt nem értem egészen. Mi az, hogy közvetlen eljutási lehetöség? Közvetlen kocsi? Átszállás? Ha utóbbi, akkor miért emlegetnek Györ-Pécs vonatot? Vagy csak rosszul ütötte meg a fülemet Gödön?
Kedden a hajnali órákban visszaadták a forgalomnak a Tápiószecső és Nagykáta közti vasúti pályaszakaszt, ahol előző este kisiklott a Civis InterCity két kocsija - tájékoztatta a MÁV szóvivője az MTI-t.
A mintegy 200 méteres szakaszon egyelőre óránként 20 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben, ami 20-30 perces késést okoz az ott közlekedő vonatoknál.
A Cívis InterCity utasait - mintegy három órás késéssel - különszerelvény vitte tovább a baleset helyszínéről. A szerelvény kisiklását az okozta, hogy a pályafelújítási munkák során két sínszál közé ideiglenes jelleggel 120 méter hosszan egy harmadikat is elhelyeztek, s ez elmozdult a helyéről.
Mert ugye a csörgőkkel nehéz lesz a Szerencs-Miskolci szakaszon a 120-as pályaseb.-et tartani, így aztán amit nyernek a gépcsere Szerencsen törénő mellőzésével azt elveszthetik az említett távon-így első nekifutásra
Vasárnapi napokon - a könnyebb eljutás érdekében - 15.36-kor Nyíregyházáról új expresszvonat indul Budapest Nyugati pályaudvarra, amire a helyjegyváltás kötelező.
Ez ilyen hibrid vonat? Ez az egyetlen olyan express, amin kötelező a helyjegyváltás?
A Miskolc-Tiszai pályaudvar- Szerencs-Sátoraljaújhely között közlekedő négy vonat szerencsi várakozási ideje csökken, így rövidül a menetidő.
Ahogy olvashattuk, Miskolcon meg megnő, mert ott lesz a gépcsere.
Nem csak egy sínszál volt ott, hevedereket is nézegettek, miegymást. A baleset előtti vonat mozdonyvezetője nem észlelt semmit, ő Nagykátán tudta meg a tényállást.
A baleset Szentmártonkáta megállóhely előtt (Szecső felé) az ívben történt (itt), az állomás peronjától kb 150m -re. A két első kocsi siklott, az első négy, a második két tengellyel. A mozdony Nagykátára ment, a szerelvény többi kocsiját Tápiószecsőre vitték vissza M62-essel. Az első kocsi két tengelyét beemelték, majd jött egy remot Dácsia, széthúzta a két kocsit hogy tovább emelhessenek, visszarakták a másik két tengelyt is majd a második kocsi két tengelyét emelték. Ahhoz képest, hogy mi történt, pikkpakk ment a dolog.
A többiről nem szívesen írok én sem, mert páran nem örülnének a véleménynek, és már nem ilyen pikkpakk... :(
A balesetvizsgálók a siklott kocsiktól kb 100 méterre vizsgálódtak, ott egy már kiépített sínszálat és néhány hevedert nézegettek, az egyik sínszál össze volt törve.
Valami hasonló történt velem tavaly decemberben,de egy vasúti menetrendkönyvvel,és nem kabáttal. Valamikor karácsony előtt mentünk le Szolnokra BDVmot 001 topictárssal a 3326-al. Nagykáta után egy gyerek egyfolytában minket figyelt,de nem nagyon foglalkoztunk vele,pedig többször is végigsétált néhány kocsin.
A menetrendet leszállás előtt az ülésen hagytam véletlenül,de amikor visszaindultam érte,mert a peronon sietett vele a csávó. Aztán az állomásról nem ment el,de szemmel láthatólag újabb lopási lehetőséget keresett.
Azt továbbra sem értem, hogy akkor miből gondolod azt, hogy "a Társaság hibázott"?
Abból, hogy Kavalecz rögtön külső hibára utal, azt meg sem említi, hogy ott most pályafelújítás van, így eleve nagyobb az esélye a balesetnek. Amúgy előitélet volt egy kicsit, elismerem, mert többször olvastam itt, hogy a Kavalecz sokszor beszél mellé.
Éppen ezt akartam beidézni én is de HLP már megtette így én is csak kérdezni tudok:
Miért beszél (még ha csak feltételes módban is) az idézett cikk "pályamerényletről", holott még azt sem tudják pontosan, hogyan kerültek a pályára az említett akadályok?
Más:
Az index.hu mai cikke mely az ütemes menetrenddel foglalkozik, ezt írja:
"A vasút azonban nemcsak ezzel jár jobban. A kevesebb megállás miatt kevesebb a fékezés és a gyorsítás, így a motorvonatok és a mozdonyok kevesebb energiát fogyasztanak."
Ez így rendben van de ezzel inkább nem a (vontató)járműállományt kímélem és nem az energiaszámlámat?
Azt továbbra sem értem, hogy akkor miből gondolod azt, hogy "a Társaság hibázott"?
Mert azt mondja Imrénk, hogy "így elképzelhető, hogy azt a vonat elé helyezték, ami felvetheti a "pályamerénylet" gyanúját"?
Ha rád mondok valami gusztustalan marhaságot, megbélyegezlek, amit természetesen tagadni fogsz, akkor ezen logika alapján a tagadásoddal elsimernéd, hogy igazat szóltam?
Bár az is igaz, hogy Imrénkkel itt nem lehet senkit egy lapon említeni...
Milyen Kavalecz nyilatkozatot, hírt olvastál, láttál, hallottál, mert:
Amit itt olvastam.
Kisiklott egy InterCity két kocsija
2005. augusztus 29., hétfő, 21:00
A cikk betűmérete :
kisebb
nagyobb
Tápószecső és Nagykáta között hétfő este kisiklott a Civis InterCity két kocsija. A baleset helyszínén egy síndarabot találtak, így elképzelhető, hogy azt a vonat elé helyezték, ami felvetheti a "pályamerénylet" gyanúját.
Kisiklott a Civis InterCity két kocsija Tápószecső és Nagykáta között hétfő este, személyi sérülés nem történt, a gyorsvonatokat Cegléd felé terelik el, a helyi járatú vonatok utasait buszok szállítják a két település között - közölte a MÁV szóvivője.
A baleset helyszínén síndarabot találtak, így elképzelhető, hogy azt a vonat elé helyezték, ami felvetheti a "pályamerénylet" gyanúját - mondta Kavalecz Imre. A hiba elhárítása várhatóan hosszabb ideig eltarthat, mert a MÁV-nak speciális daruk segítségére van szüksége ahhoz, hogy a kisiklott kocsikat visszahelyezzék a sínekre - tette hozzá.
(MTI)
Kiemelés tőlem. Ebből az derül(het), hogy rögtön hárítják a felelősséget, etheát a síndarbot csak idegen helyezhette el merénylet céljából, és nem a pályamunkások hagyhatták ott.
"A szerelvény kisiklását az okozta, hogy a pályafelújítási munkák során két sínszál közé ideiglenes jelleggel 120 méter hosszan egy harmadikat is elhelyeztek, s ez elmozdult a helyéről. "
Sajnos nem, mert továbbra sincs hétvégén is, egész nap mindkét irányba zónázó vonat, valamint a monori sűrítés is csak hétközben, és nem egész nap megyen, na meg az ütemességtől még messze vagyunk. Ez még csak a korcs változat, de remélem alapnak jó lesz a közeljövő ütemes-zónázó menetrendjéhez.
Természetesen egyetértek. Gondolom, ha pályamunkás volt, akkor kollektíve leszúrják keményen az összes ott dolgozót. Én Kavalecz nyilatkozata alapján gondolom, hogy valamilyen szinten a Társaság hibázott.
Ha pályamunkás volt, akkor a menjen a f@ba, hogy nem figyel. Ne simogassuk meg a buksiját, h ejnye-bejnye??? . Ha meg "civil", akkor meg le kéne törni a kezét, hogy ilyet csinál...
Egy éves az ütemes menetrend a 70-es és 71-es vonalon, cikk az Indexen:
A MÁV nem terjeszti ki az utasbarát menetrendet
z+ü
A MÁV bevezeté Vác városa felé az ütemes és zónázó menetrendet. És látá, hogy jó. Az arra lakó népek eszükbe veszik, hogy mikor megy a vonat és megláták, hogy hamarabb érnek a király városába. A vasút gazdaságosabban üzemelteté vonatjait, és az ő utasai több aranyat adának neki. És mindenki látá, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel. És még háromszázhatvannégyszer lőn este és lőn reggel. És a MÁV nem vezeté be más vonalakon az ütemes és zónázó menetrendet, pedig látá, hogy jó.
Vajon miért szemérmeskednek az emberek gyakran amikor a nosztalicska viselt dolgairól van szó? Lenne miből karbantartani. Nem CSAK lefesteni kellene egy mozdonyt, hanem gépészetileg is rendben tartani. Ja, hogy az M61,020 a MÁV-é, és azok kívül (demagóg leszek ám:-) ) a Magyar Államé? Hát ők aztán nagyívben le....ák:-((( Szétdől? Érdekli őket? Egy fenét. Ott vannak a "sajátjaik. Szegények:-(((
Ezt már le sem mertem írni, azért is fogalmaztam ennyire enyhén és röviden. Oly sokszor volt téma már a az utóbbi 5 év karbantartásának slendrián színvonala. :-((
Sosem mondta senki, hogy kulturált keretek között ezt a témát nem lehet megvitatni. :-)) Pl ahogy Vendégsín teszi, humorosra fogva, azzal nincs abszolút semmi baj. Sőt. :-)) Mióta kifigyeltem, hogy a kulcstartója is Nohabos... :-))))
Viszont a dugong az enyhén szólva is rossz és abszolút nem találó hasonlat. Köszönöm v peti-nek a felvilágosítást ez ügyben. :-))
Kivancsi leszek a hivatalos vegeredmenyre, hogy mitol volt ez a siklas? Talan az is a szerencse, hogy ott nem Vmax palyasebesseggel mehetnek ha jol emlekszem?
Most értünk vissza. Hát, mit ne mondjak, legalábbis tanulságos volt az este. Két Bpm kocsi siklott, az oka még vizsgálat tárgya, de nem síndarab és nem is pályamerénylet az első hírek szerint. A mozdony "saját lábán" távozott. A két kocsi beemelése elég gyorsan lezajlott. A többi vonat Tápiószecsőn forgott vissza, kivéve az utsó kettőt. Az utólsó előtti szedője Tápiószecső bejáraton leszakadt, mindenestől körbejárás alatt, kb 0:45 körül. Az utána beérkező szerelvény az egyetlen szabad vágányt, a 3-at foglalta el (első kettőn gépek, 3-4 ingák, 5 tárolt kocsik) így Tápiószecső fullon van jelenleg... A visszaforgás érdekes lesz. Ott van lent egy M62-es, a számát nem tudom, de nem tud bejárni az állomásra a leszakadt szedő miatt (váltókörzetben), motort leállított és annyi.
A helyzet nem olyan vészes, mint amilyennek látszik, a kocsik egy kicsit "girbegurbán" állnak. Épp most álltak odébb a villanygéppel. Kint van a daru, dolgoznak.
A pályamerénylet szerintem az, ha valaki a pályát szándékosan megrongálja, veszélyeztetve a vasúti forgalom biztonságát.
Ha valaki sindarabot helyez a pályára, akkor azt a mozdony lelöki, vagy ha mégsem, akkor a mozdony fog kisiklani, és nem a kocsik. Itt valami más történhetett, erről többet, majd holnap tudhatunk meg, legalábbis remélem.
Tudom, hogy ez most nem oszt és nem szoroz, de! Én örültem a hozzá- szólásaidnak, úgymint taxxx--nak és a Többieknek is. Én szívesen meghallgatom mások véleményét is, mely nem egyezik esetleg az enyémmel. Ugyan még nem került erre sor, de mindig kíváncsian vártam véleményeteket bizonyos, adott dolgokkal kapcsolatban. Én minden esetre jó erőt és egészséget kívánok Nektek továbbra is, és remélem találkozunk ITT még!
v43-2270 válasz | megnéz | könyvjelző 2005.08.29 20:18:32 (2491) Most tudtam meg 10 perce a Szolnoki menetiránytól hogy a 120 oldalba a maradék egy vágányon siklott egy IC mozdony +4 kocsi a részleteket nem tudom de nálunk a 100-ason közlekedik minden és most megyek is vissza mert készenlét van!!
PANTOGRÁFOSAT !
Hát mit mondjak, meglepődtem ezen:
Tiszta szerencse, hogy a vélemény szabad...Bár minden megvehető.
Délután olvastam egy kemény továbbképzés után, és biz mostanáig gondolkodtam, hogy válaszoljak-e.
Döntöttem: IGEN
Aki ismer, tudja, hogy nem vagyok megvehető !
SEMMILYEN TÉREN SEM !
Sőt kínosam kerülöm a konfliktusokat is.
Csak példaként:
Első vizsgáztatásom után /ahol egy tanítványom elhasalt / édesanyja a lakásomon megkeresett, hogy .
Én másnap reggel jeleztem a főnökömnek, hogy mi történt. Maradt az elégtelen .
Aztán egy másik esetben még egyszer volt egy telefon fentről, de a védelem működött, pedig az alany nem volt piskóta /híres fiatal volt/ Végeredmény: a vizsgabizottság által adott elégtelen osztályzat maradt.
Szóval taxxx-ot messze nem úgy ismertem meg, hogy bárkinek is tenne (ezirányú) ajánlatot, lekenyerezés ügyében. NEKEM se TETT !!! Amit írtam, jó szívből, és saját véleményként írtam.
Ugyanígy sajnálom István Gyuri kiszállását is a topicból, hiszen a színvonalat Ő is emelte, méghozzá ÜTEMESEN !!
Másként pedig a kisnyugdíjas IGENIS hiányozni fog, mert hozzászólásai mértéktartóak, és mindig korrektek voltak.
Ő IS EMBERBŐL KÉSZÜLT :-)))))
A sunyiságot, ő is utálja !!!
Talán épp ezért volt kénytelen a munkáltatójával kerülni az afférokat.
Egyébként sajnos a főnökök nagy része nem szereti az őszinte egyenes kritikát, a háta mögötti síkmezőt díjazza.
Sajnos nekem is volt ebből konfliktusom, pedig egyenesen szemtől szembe mondta.
Üdv
geri
Amikor elhagyta a Ferdinánd-hidat, akkor aztán olyan füstölésbe kezdett, mint egy vén Trabi, hideg motorral. Igazi kékes felhőt csinált, 424-eseket megszégyenítő sűrűségben, mennyiségben.(Enyhe kékes színezet már alapjáraton is volt, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget ) Ugye jól emlékszem, hogy ez nem egy sztenderd NoHAB-jelenség?
Rosszul emlékszel. A kommunista csökevény biztos megbujtatott az MTON irányában egy rossz, kehes Szergejt. Vagy, amit láttál, az nem volt más, mint a NOHAB híresen korszerű, környezetkímélő motorja által az energiavisszatápláló üzemmódba váltáskor a városi levegőből a kipufogóba betóduló szénhidrogének tömörödése! :-DDD
Külön köszönet, hogy amíg mi békésen sörözgettünk az IC 801-re váró Nosztalicskásokkal, addig Te a jól +érdemelt sörözés helyett az e-mailezést választottad.:-)) Ezennel átnyújtok egy 3 korsóra szóló virtuális sörjegyet, amit tetszés szerinti időpontban beválthatsz nálam a Restiben.:-))
Egy éves az ütemes menetrend a 70-es és 71-es vonalon, cikk az Indexen:
A MÁV nem terjeszti ki az utasbarát menetrendet
z+ü
A MÁV bevezeté Vác városa felé az ütemes és zónázó menetrendet. És látá, hogy jó. Az arra lakó népek eszükbe veszik, hogy mikor megy a vonat és megláták, hogy hamarabb érnek a király városába. A vasút gazdaságosabban üzemelteté vonatjait, és az ő utasai több aranyat adának neki. És mindenki látá, hogy ez jó. És lőn este és lőn reggel. És még háromszázhatvannégyszer lőn este és lőn reggel. És a MÁV nem vezeté be más vonalakon az ütemes és zónázó menetrendet, pedig látá, hogy jó.
>>Tehat 1930 korul Magyaro. javasolta, de Romania meg elvetette a Nagylak - Nadlac osszekottetes megvalositasat?
Nem a nagylakiak javasolták egy vágány építését a község és az állomás között, és meg is építették volna, de a román hatóság nem engedte. Ha megépül, akkor az ACsEV vonalán peage forgalomban átjárhattak volna a CFR mozdonyok is Nagylak községbe. Ugyanis 1927 (?) - ben a CFR átvette az ACsEV Pécska - Brád közötti vonalát.
Kérdés: korábban megjelent az egyik újságban, hogy a GySEV - a sopron-szombathelyi vonalhoz hasonlóan - átveszi üzemeltetésre a szombathely-szentgotthárdi vasútvonalat is. Ez mára már biztossá vált? Mikortól fognak ott GySEVes vonatok közlekedni? (pl. a menetrendváltástól?)
A körmend-zalalövői vonalat nem veszik át véletlenül? :))
>>1967-tol van egyeltalan vasuti osszekottetese, nem ertem, hogy a regi Jugoslavia-t hogy tudta a sloven regio ravenni, hogy a Koper-i leagazas megepuljon, de meg ezelott hogy egyeltalan Koper-ben barmilyen terminal is epuljon, amikor Rijeka felol is volt Slovenia felée is osszekottetes (Rijeka - Sapjane - Pivka).
Fiumét lehetett volna bővíteni? Régen voltam már ott, de szvsz nem nagyon.
Elért az mdbz-szindróma, most döbbentem rá, hogy nincs kártya a gépemben, a Rába-Balaton pedig már Mecsekalja-Csrkúton várja, hogy haladjon a 9803.:-(( Akartam kuncsorogni egy tartalékkártyát, de ki vagy kapcsolva.
"Milyen módon lehet kontrollálni az ilyesmit egy vadkapitalistát országban?"
Mármint arra gondolsz, hogy társadalmi berendezkedéstől milyen módon függ az alagút előtt őrt álló faszinak az arra az elhatározásra jutása, hogy ő márpedig most elkezd összevissza lövöldözni, pl. megpróbálja kilőni a mv-t a közeledő vonatban, vagy akár az asszonyt otthon?
Nem egészen erre gondoltam. Hanem arra, hogy vannak olyan helyek, ahol a legjobban a biztonsági őröltől kell félteni a raktárat, mert ők lopnak a legtöbbet, ugyanúgy, ha van valahol egy ilyen testület, akkor nehogy ők is másirányú tevékenységbe kezdjenek. Bár ilyen esetről még nem olvastam (Magyarországon).
A Zahony - Chop szakasz villamositasa (esetleges ketvaganyusitasa) csak allom, vagy van ra esely? Mikorra?
Nem a mikor a kérdés, hanem a miért. Budapest-Kijev között a menetidő jelenleg 24 óra 26 perc, Budapest-Moszkva 35 óra 51 perc. Ebből a záhonyi tartózkodás 28 perc, ezalatt történik a magyar útlevél és vámvizsgálat, valamint gépcsere. Ha sikerülne megoldani a közös vizsgálatot az ukrán oldalon, és Csapon néhány vágány fölött lehetővé tenni a 3kV DC/25kV AC átkapcsolást, akkor lehetne nyerni mondjuk 25 percet...
Jelenleg -úgy tudom- Záhony-Csap között teherforgalom nincs. Annak a napi 6 pár személyszállitó vonatnak a közlekedését egyelőre sikerül valahogy 1 vágányon megszervezni. Ugyanigy, Eperjeske felé sem jellemző, hogy a hid szűk keresztmetszete fennakadásokat okozna a teherforgalom lebonyolitásában.
Ma csak egy hid van, ugye?
2 hid van, Záhony-Csap, illetve Eperjeske-Bátyu között.
Regen is egy volt, vagy tobb?
Egészen régen 1 sem volt, aztán lett 1, majd 2. De ebben nem vagyok teljesen biztos.
Ha lesz villanyositas, akkor hidduplazas is lesz?
Amikor az Ungvár-Nyiregyháza között 30 percenként, ütemesen, utasokkal zsúfoltan közlekedő elővárosi vonatok sűritésének ez lesz az akadálya, akkor minden bizonnyal.
Igen. Az újságcikktől eltérően nem számított fegyveres testületnek, de a tagok felvételére a fegyveres szervek hivatásos állámányára vonatkozó feltételeket alkalmazták. A vasúti őrségek tagjai sok körözött bűnözőt, de főleg intézeti szökött fk.-t fogtak el az alagutak környékén, akik a vasút mentén próbáltak lelépni. A Mecsekben működő őrségekt gyakran ellenőriztem a 90-es évek első felében, mindig és mindenhol rendkívül fegyelmezett, feszes szolgálatellátást tapasztaltam. Azóta persze ez is lazult, mint sok más az országban.
Volt. És persze békeidőben, mivel az utolsó Magyarország területén zajló háború idején még nem létezett az FBŐ, illetve jogelődje a PFŐ. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a 90-es évek elejéig nagyon sok ilyen szervezet volt, aztán a népgazdasági szempontból kiemelt nagyvállalatok megszűnésée, átalakulása miatt ezek többsége megszűnt, ma már csak a töredékük működik.
Én valszeg szept. 7.-én, vagy 8.-án indulok, még nem tudom pontosan, attól is függ mikorra lesz JZ jegyem, mert még nincs. Csak pár napos tartózkodást tervezek, némi fotózás, fűtőház látogatás és egyebek. Kiváncsi vagyok hogy vannak a Nohabok...
Az 1997. évi CLIX. törvény lehetővé teszi az FBŐ-k számára, hogy a személy- és vagyonőröktől eltérően komolyabb tűzerejű fegyvereket rendszeresítsenek. Ezek a szervek folyamatos rendőrségi szakmai felügyelet alatt működnek, így kontrollálható a tevékenységük, főleg, hogy nincs is túl sok belőlük.
4.: Ukrainabol milyen uton modon lehet Romaniaba vasuton atjutni? Mik az atkelok, es melyiken van teher ill. szemelyszallitas? Mekkora volumenuek ezek?
(Még mindig nem világos, hogy milyen elv szerint irod az országneveket...)
4 db közvetlen vasúti átkelő van, Csernivci-Suceava a fő irány, a másik 3, tőle nyugatra, úgy tudom csak helyi jelentőségű. A személyforgalomra vonatkozóan olvasd vissza Andó Gergely néhány hetes útibeszámolóját.
6.: Realis egy Slovakia - Romania osszekottetes Ukrainan at?
A sin elvileg megvan, Ungvár(Ужгород)-Csap(Чоп)-Beregszász(Берегово)-Nagyszőlős(Виноградів)-Királyháza(Королеве)-Szatmárnémeti(Satu Mare) felé 1435/1520mm fonódott vágány. Hogy mennyire járható, illetve mennyire járják, azt passzolom.
Az utasforgalom nyolc százalékkal nőtt azon a két elővárosi vonalon, ahol a MÁV bevezette az ütemes és a zónázó menetrendet - számolt be az egy éve bevezetett új típusú menetrend tapasztalatairól Devecz Miklós, a MÁV Rt. személyszállítási üzletágának vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A nyolc százalékból három százalék a személygépkocsivalközlekedőktől, négy százalék a busszal közlekedőktől pártolt át a vasúthoz, egy százalék pedig most ismerkedik az új menetrenddel - közölte a MÁV felmérése alapján Devecz Miklós. A társaság árbevétele ennek köszönhetően 9,4 százalékkal nőtt - tette hozzá.
A MÁV Rt. 2004. augusztus 29-én a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalakon vezette be az ütemes és a gyorsított, úgynevezett zónázó menetrendet. A két vonalon az eladott jegyek száma 7 százalékkal, a reálértéken számított árbevétel 10 százalékkal nőtt.
Devecz Miklós a hatékonyság jeleként említette, hogy az egyszerűsített menetrendnek köszönhetően másfélszer annyi járat közlekedik a két vonalon, mint korábban. Ugyanakkor negyedére csökkent az utasok nélkül futó szerelvények száma.
A MÁV a jó tapasztalatok alapján a menetrendet több elővárosi vonalon is be kívánja vezetni, ehhez azonban a vágányok fejlesztése és bővítése szükséges, mivel sok esetben az Intercity- és gyorsvonatok akadályozzák az ütemes menetrend szerinti közlekedést. A főigazgató az MTI-nek elmondta: a hatékonyság-növekedés pénzben kifejezett összege mintegy 140 millió forintra tehető.
Szeptember 19-től a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon indítják el a monori betétjáratot, amely ütemesen fog közlekedni, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Újszász-Szolnok vonalakon pedig vizsgálják a bevezetés lehetőségét - mondta az MTI-nek Gutiné Molnár Mária, terméktervezési osztályvezető.
9704 eddig 10:15-kor indult. Mit segít az a 15 perc, a régi 09.10 illetve 08:50-hez képest?
A szerelvényforduló miatt indul 15 perccel korábban a 9704-es a Déliből, így belőle lesz a 9703-as, és nem pedig a 9701-es, mint régen, mert most a 974-es 1 órával előbb indul, így belőle lesz a 9701-es!
Most már Tapolcára nem csak az IC-k, hanem a 9704-es vonat sem óra 15-kor indul a Déliből!
Ez csak azért van így, mert utólag lett beállítva naponta az IC1801->IC801 felfelé.
Annak a szerelvénye reggel az IC800-al megyen le, ami így 2 komplett IC, azaz Bo+Bo+Bo+étk+Ao (ezek lezárva)+Bo+Bo+Bo+étk+Ao összeálításban megyen (A Bo-k lehetnek kevesebbek is.)
Tegnap este Kökin állt egy dieseles szerelvény. Kislégelenállású sárga géptestforma, kalligrafikus díszítéssel: DGKUm 2017.
Szombaton a Gyertyafény expressznek nem 19.00-kor kellett volna indulni?
Ugyan ezen vonat kapcsán: én vagy 20 éve nem láttam/hallottam NoHAB-ot működni. Mikor végre beindították furcsa volt, hogy én egy vérbő motorhangra emlékeztem Finomnak finomnak tűnt a járása.
Amikor elhagyta a Ferdinánd-hidat, akkor aztán olyan füstölésbe kezdett, mint egy vén Trabi, hideg motorral. Igazi kékes felhőt csinált, 424-eseket megszégyenítő sűrűségben, mennyiségben.(Enyhe kékes színezet már alapjáraton is volt, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget ) Ugye jól emlékszem, hogy ez nem egy sztenderd NoHAB-jelenség?
Ennyire rossz állapotban lennének a megmaradt gépek?
Vagy csak a 020-as?
Ma 9.54-kor haladt át Köbánya-alsón Köki felől egy gyors. Elöl V43 1222, hátul 1226.
Keszthelyről/Nagykanizsáról indulva kevesebb helyen állt meg, de a Keletitől ugyanaz volt, mint most az 5208-asé! Viszont a Balaton felé Budapestről 12.05-kor indult! Kár, hogy már nincs meg az a vonat!
"Ezeknek az embereknek a 99%-a, rendkívül egyszerű környezetből érkezett."
A "rendkívül egyszerű környezetből érkezett ember" azért lényeges, mert egyszerű az értékrendje, és így egyszerű számára meghatározni a "működési körülményeket".
Egyébként látod, meghatároztad az A.G.-féle "droid" kifejezés szalonképes formáját. :))) (Igaz, kicsit hosszabb leírni, de majd rövidítjük: "REKE")
Én is emlékszem a "régi szép időkre" amikor Bodrog és Milic nemzetközi gyorsvonat közlekedett ZSR kocsikkal Homonnára illetve Ágcsernyőre.
De régebben még járt a Sirava nemzetközi gyorsvonat is ZSR kocsikkal Keszthely/Nagykanizsa-Budapest-Hidasnémeti-Humenné viszonylatban, és odaútban közvetlen kocsikkal Sátoraljaújhelyre és Cierna nad Tisou-ba! Azok is szép idők voltak! Ahogy néztem, a vonat még megvan, de csak Kosice-Humenné viszonylatban!
"F2; 1.54. Kezdőpont, végpont A Budapestről kiinduló vasútvonalak kezdőpontja Budapest. A nem Budapestről kiinduló vasútvonalak kezdő- és végpontját a Forgalmi Szakigazgatóság jelöli ki."
hogy Kárpátalja - a hazai történetírásban gyakorlatilag tisztába nem tett módon - a Szovjetúnióhoz került
OFF ugyan, meg nem is egészen értem, mire gondolsz, de népszavazással csatlakozott a terület a SZU-hoz.
Vitathatatlan, hogy masszív ukrán többsége van, ha a ruszinokat ukránoknak tekintjük, és ha egyben vesszük az egész oblasztyot. Így nem volt meglepetés az eredmény. Persze ha valóban a népek önrendelkezése vezette volna a hatalmon lévőket, járásonként vagy településenként is szervezhették volna a népszavazást, így bizonyára kerültek volna vissza Mo.-ra (maradtak volna Mo.-n) területek.
Dehát ugye a SZU többé-kevésbé hatalmi kérdésnek tekintette saját határainak kiterjesztését a II. vh. után, ahogy Lengyelország általad is említett addig példa nélküli példája mutatja.
"Milyen módon lehet kontrollálni az ilyesmit egy vadkapitalistát országban?"
Mármint arra gondolsz, hogy társadalmi berendezkedéstől milyen módon függ az alagút előtt őrt álló faszinak az arra az elhatározásra jutása, hogy ő márpedig most elkezd összevissza lövöldözni, pl. megpróbálja kilőni a mv-t a közeledő vonatban, vagy akár az asszonyt otthon?
SZVSZ önmagában attól függ, hogy az őrt álló faszi a lövöldözést a saját értékrendje szerint hová teszi. Ha találsz a számára kellően elrettendő, gátló tényezőt, akkor nem fog lövöldözni. A kellően elrettentő és gátló tényező éppúgy lehet a párt haragja és megvetése, lehet némi átnevelőtábor tetvekkel és találomra való agyonlövetéssel, lehet a munkahely elvesztésétől való félelem, és még bőséges a választék. Ehhez képest tökmindegy, hogy egy politikus egy pulpituson állva minek nevezi az aktuális társadalmi berendezkedést.
Én csak azért gondoltam Sopronra mert a 8-as elvégre GySEV-es vonal, és bár a nevében is benne van Győr de úgy véltem, hogy inkább Sopron lehet a kezdőpont. A 15-ös nem tudom, hogy hogy van, de az úgy is MÁV-os volt.
Én csak azért gondoltam Sopronra mert a 8-as elvégre GySEV-es vonal, és bár a nevében is benne van Győr de úgy véltem, hogy inkább Sopron lehet a kezdőpont. A 15-ös nem tudom, hogy hogy van, de az úgy is MÁV-os volt.
Azért ezt jogilag nem értem. Hogy lehetséges, hogy nem katonai szervezetnél komolyabb fegyver van. Milyen módon lehet kontrollálni az ilyesmit egy vadkapitalistát országban?
Ha jól emléxem 1994-ben még működtek, akkor még jártunk ki ellenőrizni őket, és vezettem nekik gékarabély lőgyakorlatot az A/1. laktanyában. 1995-től már szállítmánykísérési feladatokat láttak el.
Koper-rol most nincs tobb foto, de meg valami ide!
Ime a vilag egyik legcsodalatosabb, legszebb, legregibb es egykor legcsucsrajaratottabb allomasa (ld. most jovo foto)! Ez egy muzealis darab/erteku allomas, igy kell megorizni, ahogy van, minden egyes alkotoelemet!
Ugy latom jarmudomping van az allomason (nem lesz nehez megallapitani a felsorakozott jarmubekre ranezve...)!!!! Hol keszult a foto es vajon mikor, csak ugy nagyjabol? (Sajnos mostanaban nem lehet ilyen jarmukavalkadot mar arrafele latni.... sajnos!)
Aham! Megvan a mego., csak egy kepet enged egyszer egyszer felrakni. De miert, ki quotaz engem itt es miert? Mindegy, a Koper fotokat akkor is felrakom! Tehat a tovabbi kepek:
Melyikre gondolsz? A duplavaganyos bejaratra az egyik allomasra, mikozben a bal oldali jelzo OK-ot mutat?
Sajnos nincs nagyobb foto, en is a netrol szedtem, nem az enyem. Vagyis ott ahonnan leszedtem, ott nagyobb, de ha meg oda mesz,akkor nem lesz nehez rajonni, hogy hol keszult, igy nem lesz benne meglepi...:-)
Termeszetesen a vegen, ha erdekel, elarulom, mert van ott tobb foto is arrol az allomasrol es egyebekrol, ahova az a ket vagany bemegy.
Az mindenesetre igaz, hogy a foto nem Magyaro.-on keszult! Vagyis nem a mostani Magyaro.-on, igy a helyes!
Nem ertem ezt a forum rendszert! Nem engedi felteni a Koper kepeket a pu.-rol, stb!
Na mindegy, akkor meg a hozzafuznivaloim es majd a kepek egyenkent:
Nehany kepen bal oldalt majd kivalloan latszik, hogy a varoska maga nem is nagy, eleg kicsi.
Amugy tervezik maris a 3. molot, a mar meglevo 3. obol (legmelyebb merulesu hajoknak) melle, Trieste iranyaban! Ha ezt is kiepitik, akkor Koper elerte geometriailag a terjeszkedesi lehetosegeinek felso hatarat. Kivancsi leszek hogy tud novekedni tovabb.... Ugyanis Trieste fele mar csak dombok vannak onnan, mig Koper varos fele meg maga a varos, elore meg a tenger, hatrafele meg a szarazfold. Mi lesz igy Koper terjeszkedesevel?
Na, akkor most a kepek ismet, de eloszor ezt elkuldom, hogy legalabb ez menjen at!
Mitol oly hatekony es jo Koper/Capodistria kikotoje?
1967-tol van egyeltalan vasuti osszekottetese, nem ertem, hogy a regi Jugoslavia-t hogy tudta a sloven regio ravenni, hogy a Koper-i leagazas megepuljon, de meg ezelott hogy egyeltalan Koper-ben barmilyen terminal is epuljon, amikor Rijeka felol is volt Slovenia felée is osszekottetes (Rijeka - Sapjane - Pivka). Szoval Slovenia az en szememben ELETMUVESZ!!! Nehez lenne elkepzelnem, hogy a regi YuGo minden tagallama egyontetuen azt mondta volna, hogy Koper kikotojet nullarol felfejleszteni, es vasutat neki, hisz az kesobb nagyon de nagyon jo lesz Neki, marmint Slovenianak, de nem mas egykori YuGo tagkoztarsasagnak... Hat ez rejtely szamomra! De 1967-tol letrejott a vasutjuk, a szemelypu.-on latszik is, hogy vadi uj (nem is szep iagazabol) es kisse tul van tervezve (tul nagy, az ottani forgalomhoz kepest). A rendezo pu.-juk viszont szerintem kicsi, megis annyira effectiv es hatekony, hogy le vagyok nyugozve!!! Azt olvastam, hogy napi 400-450 vagon aru hagyja el vasuton es erkezik vasuton atlagosan naponta Koperbe. Az hany tehervonatnak felel meg? 30-40 kocsival lehet szamolni tehervonatonkent vagy az tul sok a hegy terep miatt? Igy max. 15 tehervonatot indit es fogad Koper rendezo pu.-a naponta atlagosan. Az nem is olyan sok, ugyhogy az auruk tobbsege akkor nyilvan kozuton erkezik, vagy hogy?
Na mindegy, beszeljenek inkabb a kepek a tenyekrol:
A szelvénykőn a szám pirossal alá van húzva. Ez azt jelenti, hogy ez a szelvény egy korrekciós szelvény. És ez a szelvény nem 100 méter!
Ez konkrétan mit jelent, tehát az 1917 előtt nem az 1916 hanem valami más van? Tehát akkor a szelvénynél adott 1912-es nyílvántatási adat jó lenne?
Ha jól gondolom tovább, akkor a második alagút 1977-ben elkészült, ekkor átszelvényezték a vonalat, amikor még az első alagút nem lévén megkerülte a dombot a vágány, majd 1978-ban (vagy 1979) átadták az első alagutat is, és ekkor oda hozták be a szelvényezés folytatását, ami így 500 m-el rövidebben ért a második alagúthoz. Innen viszont már nem számozták ekkor újra Pécs felé a vonalat.
Amúgy ezt eddig nem tudtam, így köszönöm a felvilágosítást.
Szuper ez az alagútőr cikk. A kis képen amit betettél az abaligeti alagút Pécs felöli bejárata látható, de itt ilyen bodegára már nem emlékszem, na meg erre a korláttal védett lépcsőre sem, viszont a régi alagútnál még van ilyen.
Nekem szánt kérdéseid egy részére közben kaptál választ.
Azt a bizonyos deltát még valamikor a XIX-XX. század fordulóján a MÁV építette. Az első Csehszlovákia, amihez Kárpátalja is tartozott, Romániával és Lengyelországgal volt határos, a Szovjetúnió akkor még keletebbre lakott. Tehát a valamikori deltán átvezető irány ezért vált fővonali iránnyá (Bukarest - Prága vasúti összeköttetés, Mo. érintése nélkül).
Az 1. Bécsi döntéssel 1938-ban visszakerült az akkori Magyarországhoz a Felvidék egy része, Kassa irányába a Sátorlajaújhelyen át vezető kétvágányú vasút lett a főirány, bár Legenye-Alsómihályi - Hernádtihany között Szlovákiában vezetett.
Kárpátalja magyar megszállásával 1940-től a csapi útirány is visszanyerte eredeti fontosságát, amin nem változtatott a később Észak-Erdélyt visszacsatoló 2. Bécsi döntés sem.
Az 1947-es Párizsi Békeszerződéssel visszaállított trianoni határok, meg Lengyelország 200 km-rel nyugatabbra költözése, meg az, hogy Kárpátalja - a hazai történetírásban gyakorlatilag tisztába nem tett módon - a Szovjetúnióhoz került, a térség vasúti közlekedésében teljesen új helyzetet teremtett.
Ennek eredménye a záhonyi körzet kialakulása - újabb vasúti kapcsolat. Stratégiai érdekekből viszont a Varsói Szerződés a Bodrogszerdahely - Sátorlajaújhely összeköttetéssel is számolt, ezért újították fel (utoljára a '80-as években) a kétvágányú vasúti pályát és ezért vannak meg a hataron a hidak is. Gyakorlati vasúti forgalom szerintem erre a'40-es évek vége óta nincsen.
De a hibáktól hemzsegő 3-as pótlékban a csúcs, a 29-es vonalon 974/9744-es vonatoknál, ami 1 perce követi egymást Badacsonytomajtól.
Sőt, Révfülöpön még a személy van 3 perrcel a gyors előtt, aztán Badacsonytomajon már a gyors van a személy előtt 1 perccel, közben meg valahol egy új repülővágányon előznek:-)))
Na majd ennek is lesz pótlék pótlékja:-)))
Már van is, hirdetmény formájában!!! (9744 a 974 után indul B.füredről)
Az elobbi fotoseriahoz, ahol 5 db kep volt lathato ime egy hatodik: Bejarat az illetekes allomasra a nyilt vonalrol (meg az a templom is lathato a kodben!!!). A kerdes, hogy melyik allomasra megy a vonal es honnan?
Na jó, segítek: A szelvénykőn a szám pirossal alá van húzva. Ez azt jelenti, hogy ez a szelvény egy korrekciós szelvény. És ez a szelvény nem 100 méter!
Ez azért van így, mert másképp nem lehetett volna megoldani az egykori pályaátépítés során keletkezett távolság-különbség nyilvántartást.
(Az átépített vonalrész rövidebb lett az eredetihez képest.)
amig Satoraljaujhely fele ment a fovonal, addig milyen jelentosege volt a Bp - Debrecen - Nyiregyhaza - zahony vonalnak? Duplavaganyu volt az mar eredetileg is vagy csaj ezutan?
Az I. világháború végéig kétségtelenül a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely-Mezőlaborc-Lemberg vonal volt elsőbberdű vonal, a záhonyi jóval kisebb jelentőségű volt (a térképeken a legvékonyabb vonal jelzi). 1920-ig Szajolig volt dupla vágány, Debrecenig 1940-41-ben, Nyíregyházáig pedig 1969-re készült el. Záhonyig valószínűleg a villamosítással együtt adták át a második vágányt.
A Satoraljaujhely muhely allomas az a mai Slovensko Novo Mesto allomas? (Hol van ott muhely????)
Igen, a Trianon előtti valamint az 1938-45 közötti menetrendekben Sátoraljaújhely Gyártelep néven szerepel az állomás. Úgy olvastam, a város villanytelepe is itt működött korábban.
Érdemes bizony! A 127-es vonal (Körösnagyharsány-Vésztő-Gyoma) román térfélen maradt részén az eredeti szelvényszámozás maradt meg. Ha arra jársz egyszer, nézd meg!
A 20-as régen mellékesebb volt. Akkoriban Budapestről Szombathelyre Győrön át vezetett a fővonal. (Győr-Graz) Tényleg. Miért nem a másik oldalon kötötték be, hogy ne kelljen menetirányt váltani? Amúgy az 1959-es menetrendben is a Győr-Szentgotthárd vonal a 10-es!!! A 20-as csak Celldömölktől Székesfehérvérig vezet.
Gyekenyes --> Pecs relacio, indulasi idok: 05:04 es 08:10 es 11:35 es 16:02 es 20:18 es 22:16 (ez utobbi csak Barcsig). OK, ez mondjuk meg elmegy, mert kb. 3 orankent azert van vonat, bar az a 3 neha 4 sajnos ...
A Pécs-Szentlőrinc-Szigetvár-Barcs viszonylaton nem igaz, hogy nem lehetne egy tisztességes elővárosi közlekedési rendet bevezetni.!!! Kizárt dolog, hogy ne lenne rá igény. De valahogy nemigazán strapálták magukat ezirányban a pécsiek még kevésbé megszorítós években sem. :((((( Jó a Pécs-Szentlőrinc viszonylat eléggé zsúfolt csúcsidőben a pályakapacitás szempontjából.
Az eljutási idő Barcsig, valamint a km-távolság alapján itt lehet az elővárosi közlekedés határa. 64 km 1:15-20 perc. Ezzel semmi gond nem lenne. De a 9 vonatpár kissé kevés. Túl nagy menetrendi lyukak vannak. Barcs után meg különösen. :((( Pedig Nagykanizsa felé ez a rövidebb út. Mehetne néhány sebesvonat erre. (1 pár van csak, ami Szombathelyről jön.)
Szerintem, Vonatszámozás kezdőpontja mindig a Budapesthez közelebb levő állomás általában.
Megnéztem.
Példaként a 117 es Ohat Pusztakócs kezdőpontú,
tehát nem az Soproni Igazgatóságot vagy a Nyíregyházi megyeszékhelyet kell alapul venni, hanem hanem azt a szempontot, hogy Budapest a igazi kezdőpont Pl közutaknál is az (O km)
A hozzá közelebb levő állomás a kezdőpont.
Vegyünk egy másik példát:
Van a 62-es vonal
Ez szerintem azért Barcs kezdetű, mert régen Beremenden volt a vége a Villányi rész az Villányi elág és Nagyharsány között később épült.
Ha megnézzük Szentlőrint 209 km+45 km=254 km
Míg Villány 228+36=264 km.
Máshol: pl 84 es Kisterenye és Kál kápolna is 113 km re van Budapesttől , csakhogy régen a vonat Kisterenyétől épült Kál-Kápolnán Kisujszálláson Dévaványán Szeghalom Vésztő Kötegyán Illye felé neve: Mátra Körösvidéki HÉV talán 1887 ha jól emlékszem.
Itt nem a Budapesttől való távolság hanem az határozza meg hogy a HÉV Kisterenyén kezdődött és mintegy vonalhálózatban több száz kilométeren keresztül Erdély felé ment.
Így nem volt célszerű először Kál-Kápolnát választani kezdőpontnak mert egy nagy 250 km vonalként volt kezelendő, egy kezdőponttal.
Korábban én is sokat gondolkodtam ezen, nem értettem, de van benne logika valamennyire + érdemes vonal történelmet is hozzá venni.
Én is emlékszem a "régi szép időkre" amikor Bodrog és Milic nemzetközi gyorsvonat közlekedett ZSR kocsikkal Homonnára illetve Ágcsernyőre. Mindig ilyenekkel utaztam a nagyszüleimhez Egerbe. Reggel a Bodrog a Rákóczival egyesítve jött Miskolcig (akkor még nem volt drót a 90-esen) így a vége akadt le és ment Kassára, mi pedig jöttünk tovább Szilivel Szerencsig. 1995 környékéig ha jól emlékszem egykocsis csörgős vonatok is ingáztak napi 3-4 alkalommal Sátoraljaújhely és Slovenské Nové Mesto között, a délelőtti talán Sárospatakig is feljött.
Ágcsernyőről: Átlépőben csak a Kassa - Kijev vonat (Dukla) közlekedik, ha jól tudom bécsi közvetlen kocsikkal. Ezenkívül napi egy pár Ágcsernyő-Csap személy.
Slovenské Nové Mesto: tükörfordítással Szlovák Újhely, de nálunk Tótújhelynek
vagy Kisújhelynek is hívják. A helységnévtáblán csak sima Újhely szerepel. Trianon előtt a Sátoraljaújhely városrésze volt (Rákóczi utca vége) a vasút miatt került Csehszlovákiához (a Ronyva patakot "hajózható folyóvá" minősítették és itt húzták meg a határt). Jelenleg egy 1000-1500 fős falu.
Pár hozzászólással előbb Vendégsín kijavított: valójában nem a delta szűnt meg, hanem az egykori Sátoraljaújhely - Csap vonal S.újhely és a Kassa felől jövő deltavágány közötti rész (remélem érthető vagyok). Ezért jelenleg irányváltás nélkül nem lehet Sátoraljaújhelyről Csap felé eljutni.
A napi egy személyvonat megy át Kisújhelybe, Miskolcról jön/megy. Sajnos a személyforgalma minimális (pedig Slovenské Nové Mestoban Kassa és Ágcsernyő felé is van csatlakozás). Pénteken főleg itt tanuló szlovák fiatalok szoktak utazni vele.
Tavaly még volt Ágcsernyői gyors, azzal valamivel többen utaztak. A tehervonatok célállomásásról nem tudok, valószínűleg fát szállítanak errefele ezen kívül kékponyvás ZSR (néha PKP) kocsikat szoktam találkozni. Nemhiszem hogy Csap felé mennének.
Miután mindeketten EU országok lettünk, pár év múlva talán itt is villanymozdonyok fognak közlekedni és sikerül egy normális, Euregio-szerű menetrendet kialakítani. Igény lehet hogy lenne rá (a Bodrogköz északi része nagyrészt magyarok lakta), de ehhez mindenképp új menetrendre és egységesebb díjszabásra lenne szükség.
Bocs, ha hosszú voltam, és előre is elnézést az esetleges pontatlanságkért!
A nagylaki vonalhosszabbítás okát tán Józsga fejtette ki vagy másfél éve ugyanitt. Érdemes lenne megkeresned azokat a hozzászólásokat.
Menetrendi mezők számozása kapcsán csak találgatok: vszínűleg a jellemző utazási viszonylatokat jelölik önálló mezővel, részlegesen tekintettel a vonal számára.
Más:
"- gondolom Zahony a gigantikus atrakokorzeteivel (Tuzser, Komoro, fenyeslitke, Eperjeske, stb.) es a tuloldali Batovo, etc. az mind a KGST kovetkezmenye, ezeknek 1915 elott nyoma nem volt."
A záhonyi átrakókörzetet Kárpátalja vasútjainak szélesnyomtávra való átépítése tette szükségessé. A széles átépítést meg az, hogy Kárpátalját '44-ben az oroszok szállták meg és a Szovjetúnió részévé vált. Amíg Magyarország, ill. Csehszlovákia része volt addig ez nem volt érdekes.
"ekkor kezdodott a mai 100-as vonal karrierje." A mai 100-as vonal karrierje hamarabb kezdődött, lévén ez volt a Bp-Nagyvárad-Kolozsvár-Brassó-Predeál oh. vonal. Ebből ágazott ki Püspökladánynál a Db-Szatmárnémeti-Királyháza-Máramarossziget-Körösmező-(Woronienka) vonal.
A Db-Ni vonal a TVV Db-Ms vonalának részeként épült meg. (Jóval) Később a Db-Ni-Csap-Ungvár-Nagyberezna-Uzsok vonallá nőtte ki magát.
Megjegyzés: itt a vonalak hálózati szerepét az 1914-es állapotoknak megfelelően vettem fel, a nyíregyházi vonal története lényegesen vadregényesebb a leírtnál.
- gondolom Zahony a gigantikus atrakokorzeteivel (Tuzser, Komoro, fenyeslitke, Eperjeske, stb.) es a tuloldali Batovo, etc. az mind a KGST kovetkezmenye, ezeknek 1915 elott nyoma nem volt. A 2. vagany pl. Nyiregy es Zahony kozt hany eve van meg?
Moldova szépen leírja. 1945 előtt egy ötvágányos állomás volt ott.
"A fene egye mar meg ezeket a kepzeletben bizonyos emberek altal behuzott vonalakat a terkepen, hany meg hany vasutat tesznek, tettek es meg fognak is tonkretenni, na meg hany meg hany uj, sokkal hosszabb vasutnak adnak letjogosultsagot?!"
(kicsit OFF, de inkább mégsem az)
Vasútmániásként ez talán helyénvaló kérdés. A társadalom működését - például a vasúton keresztül - megérteni próbálóként már inkább a "terepasztal-filozófia" tárgykörébe tartozik.
Vasútvonalakat ugyanolyan emberek huzogatnak a térképre, mint országutakat, kőolajvezetékeket vagy határokat. Aki amikor amit éppen tehet és amitől hasznot remél, megteszi. Közben mindenki ideológiákat körít a cselekedetei köré, így lehet például a vasútvonalakat behuzogatónak még a fogkeféjét is múzeumban őriztetni, ugyanakkor a határokat behuzogatót minimum elfelejteni, esetleg időnként nyilvánosan megalázni a rokonait a mindennapi életben. De lehet pont fordítva is - minden csak megrendelés kérdése. Lehet időnként így, időnként úgy, bizonyítva, hogy a társadalom mindent kibír...
Ja, Záhony és Csap között van két vágány, rendkívül helytakarékosan építve. ( :) ) Igaz, ebből 50% kezd lassacskán elfogyni, mert nem használják. Ami a kérdéseidet illeti: a villamosítás meg a kétvágányúsítás nem probléma. Amint generálsz akkora (és olyan jellegű!) forgalmat abban a keresztmetszetben, hogy ennek hatására a villamosítás és a kétvágányúsítás eladható, és a többivel szemben nyerőnek beállítható alternatívává válik, azonnal pénz akad majd arra, hogy áthidalja a fennálló, műszaki és szabályozási problémákat...
"Miert nincs meg mindig forgalom, mozdonycserevel Bodrogszerdahelyen???? Nem ertem!"
Miért nem vagyok még mindig a világ ura? Nem értem. (B0cs. :) )
De a hibáktól hemzsegő 3-as pótlékban a csúcs, a 29-es vonalon 974/9744-es vonatoknál, ami 1 perce követi egymást Badacsonytomajtól.
Sőt, Révfülöpön még a személy van 3 perrcel a gyors előtt, aztán Badacsonytomajon már a gyors van a személy előtt 1 perccel, közben meg valahol egy új repülővágányon előznek:-)))
Na majd ennek is lesz pótlék pótlékja:-)))
Amúgy nem szoftverrel készítik a menetrendet? akkor az miért nem jelzi az ilyen ordító hibákat?
Nem, visszavitték Sm-re. De a romkert "zálogul" lenyúlta róla az összes táblát.
Korrábban itt olvastam, hogy "feltámasztanák" a mozdonyt.
Kik? Az előző gépészeti főnök, Csiba úr támogatta a dolgot, mint első (és talán: utolsó?) hazai gyártású nagydízel működőképessé tételét.
Ha igaz, hol tart a munka?
A Közlekedési Múzeum védetté nyilvánította (ez fabatkát se ér, ld. a Szolnok Magasfogadó mögött széthullott favázas kocsikat), rohad, Szombthelyen várja a sorsa jobbra fordulását.
Igen, ui. a 6018 menetrendje módosulni fog a pótlékhoz képest, így csatlakozni fog.
Szuper, a 3-as pótlék pótlékja:-)))
Az utóbbi időben ez már sláger téma itthon.
Örülök, hogy te legalább érted, miről is beszélek.
Valamint az 1-esen az egymást előzgető 9412/19802 Komárom-Győr között.
A 2-es pótlékban a csúcs az volt, amikor ragaszgattam be az új expressz menetrendeket, és továbbra is majd fél évvel még mindíg helyjegy váltás kötelezővel, és pótdíjas szaggatott vonallal ragasztgattam be.
és az 5214/5215 számú vonatoknál a gépcserére Miskolcon, mert a csörgő karbantartás Szerencsen megszűnik, így valamikor be kell menniük Miskolcra.
Tényleg, a ragasztgatásban még csak a 40-es vonalig jutottam el, így erre nem jöttem még rá. De viszont akkor ezt kipróbálom, mert ez napközben megyen. Amúgy a szerencsi bezárást tudtam, és erre gondoltam én is.
A Zahony - Chop szakasz villamositasa (esetleges ketvaganyusitasa) csak allom, vagy van ra esely? Mikorra? Ma csak egy hid van, ugye? Regen is egy volt, vagy tobb? Ha lesz villanyositas, akkor hidduplazas is lesz? Mert Cierna felol duplavagany es villany van, az biztos!
2.: Alex_86:
Kosz a valaszokat!
Szemelyszallito vonat regen sok ment rajta, azt tudom 2 orankent mentek at a Moskvai gyorsok, stb., de meg ma is? Teherforgalom meg gondolom egesz Slovakia + Cseho., vagy van meg mashonnan is, ami Ukraina fele kilep? Multkor viszont szemelyvonattal voltam azon a vonalon, es a szemelyvonatokat elegge megritkitottak Kossice es Cierna kozt, ezert kerdem, hogy hataratlepoben mennyi vonat maradt meg? Mert Moskva fele csak egy vonat ment Kossice-rol, az tutti. De szemely attol meg hatha megy at tobb. Szoval errol van infod?
Azt en sem ertem, hogy miert nem villamositjak ismet fel a Bp - Satoraljaujhely vonalat vegig, sot a hataron is at, azonnal latszik a terkepre nezve, hogy arra a rovidebb, nem Zahony fele, es most mar mas orszag vagy sem, megis EU, egyszoval nem lehet akadaly, es arra a legrovidebb!!!
A delta egyeltalan uzemel Satoraljaujhelynel? Marmint el lehet menni direct Cierna nad Tisou fele rogton, vagy eloszor be kell allni Slovenso Novo Mesto-ba? (Ez utobbinak mi a magyar neve egyebkent? Regebben egybe volt Satoraljaujhellyel, vagy kulon? Csak egy patak van koztuk, ha jol emlekszem, nem?)
Kar, hogy mar csak egy vonat lep ki ott, en ezt nem is ertem!!! Meddig megy az az egy vonat amugy? Na es a teher (az a napi 1 vagy 2) hova megy, Chop fele vagy csak ugy be Slovakiaba vhova? Az a vonal nagyon fontos es nagy vonal volt, nem ertem, hogy EU utan miert nem nyeri vissza fontossagat ismet!
3.: SCsabi:
Elso levelemben en Nadlac-nak irtam! Amugy a mostani romania letrejottere gondoltam, Erdely atcsatolasa utan. Azt hidtem akkor vagtak el a meglevo vonalat es azota semmi. Gondoltam tan meg megvan a vagany, de ezek szerint nem is volt, sajnos ... pedig egyenes az uta Aradig, kiveve egy vargabetut Romaniaban. Az meg meg mindig nem vili, hogy egy sarjki hatarszeli faluba miert huznak ki az 1. VH utan vasutat? Gabonaszallitmanyok miatt vagy van/volt ott barmifele ipar is, vagy miert?
Azt meg nem ertem akkor, hogy miert nem ugyanugy irjak a menetrendben a vonalak szamozasat, mint ahogy az a kozponti MAV adatbazisban vagy mit tudom en hol, de definialva van. Mire jo akkor a menetrendben maskepp szamozni?
4.: seTTebello:
Tehat 1930 korul Magyaro. javasolta, de Romania meg elvetette a Nagylak - Nadlac osszekottetes megvalositasat? A fene egye mar meg ezeket a kepzeletben bizonyos emberek altal behuzott vonalakat a terkepen, hany meg hany vasutat tesznek, tettek es meg fognak is tonkretenni, na meg hany meg hany uj, sokkal hosszabb vasutnak adnak letjogosultsagot?!
Pl. engem mindig is izgatott az a kerdes, hogy a Bp - Lviv fovonal az ugyebar Miskolc - Satoraljaujhely - Chop fele vezetett, csakhogy az 1. VH utan ez igy lehetetlen lett szamunkra, gondolom ekkor kezdodott a mai 100-as vonal karrierje. A kerdeseim:
- amig Satoraljaujhely fele ment a fovonal, addig milyen jelentosege volt a Bp - Debrecen - Nyiregyhaza - zahony vonalnak? Duplavaganyu volt az mar eredetileg is vagy csaj ezutan?
- gondolom Zahony a gigantikus atrakokorzeteivel (Tuzser, Komoro, fenyeslitke, Eperjeske, stb.) es a tuloldali Batovo, etc. az mind a KGST kovetkezmenye, ezeknek 1915 elott nyoma nem volt. A 2. vagany pl. Nyiregy es Zahony kozt hany eve van meg?
- Mi a jovoje a mai 100-as vonalnak, Zahony-i atrakokorzetnek es mi a Satoraljaujhely-i utiranynak manapsag?
5.: GW:
Csak az az egy Moskvai gyors es azon kivul egy szemely maradt Cierna-n at Chop-ra???? Komoly? Ez akkor roszabb, mint Zahony fele! Hogy lehet ez? Ez nulla!
A tehervonatoknak az a 10-15 perc mozdonycsere hol szamit? (Magyar 25 kV AC-rol slovak 3 kV DC-re valtva) Szerintem sehol, ellenban a tav rovidebb. Bar nem tudom, hogy km-enkent vontatni egy tehervonatot 30-40 kocsival, megrakva mennyibe kerulhet, de csak van ara annak is... VAM meg mar nincs, hisz Slovakia is EU-s. Akkor meg miert nem alternativa az az utirany a mai Zahony-nyal szemben? (Nem Zahony leepiteset akarom, csak kerdem.)
6.: BUKKZSERC:
Kosz a vonalleirast es a terkepeket, de egy csomo minent NEM ertek. Pl.:
- Szeged - Roszke - oh. az fovonalabb, mint a Hegyeshalom - Csorna - Szomabthely - Zalaszentivan??? Hogyhogy? Az elobbin megy max. napi 3 db szemely, az utobbin meg jopar teher (Hodosra, meg Muraker./Gyekenyesre is). Szoval nem ertem.
- Ugyanigy azt sem, hogy Gyor - Papa - Celldomolk miert van pirossal szedve! Nem latom, hogy azt a vonal miert fontosabb, mint a Komarom - Szekesfehervar pl., stb.! Kivancsi lennek melyiken megy el naponta tobb teher, de van egy tippem az utobbira!!!
- Erdekes modon a Zalaszentivan - Nagykanizsa meg mar pirossal van szedve, nagyon helyesen!
- Most, hogy a terkepre neztem, megjegyzem, hogy az oh. - Komarom - SzFehervar - Sarbogard - Dombovar - Pecs - Magyarboly - oh. kivallo eszak deli tranzitunk lehetne, leri rola, hogy lehetne belole mit kihozni!!! Vagy csak en latom igy? Tul szepen fut eszek deli iranyban, nem?
7.: Vendegsin:
Tok jo amit irsz! JOl ertem, hogy a delta akkor ezek szerint az, ami szin tisztan slovak oldalonvan?
legeloszor volt Satorlajaujhely - Chop vonal, ez trivi. De utanna tehat azt mondod, hogy a kov. a Satoraljaujhely - Kassa vonal volt? Es ebbol a kettobol lett az 1. VH utan a CsehSzlovakia fovonala, kozbeiktatva a tuloldalon egy addig meg meg sem levo deltat? Vagy miota van meg az a szakasz, ami most a slovak fovonal? A Satoraljaujhely muhely allomas az a mai Slovensko Novo Mesto allomas? (Hol van ott muhely????) Basszus, meg a hataron a hidak is megvannak, de nincs forgalom???? VISSZA A FORGALMAT ARRA A VONALRA! Miert nincs meg mindig forgalom, mozdonycserevel Bodrogszerdahelyen???? Nem ertem! Megint a politika, mikozben a jozan paraszti esz a forgalom ujrafelvetele mellett szolna!!! Csodalkozom, hogy a ket hid egyeltalan megvan meg, nem bontottak el! Mikor ment at rajtuk utoljara vonat?
A Füstiben áll az M63 003-as? Vagy ez egy másik gép? Korrábban itt olvastam, hogy "feltámasztanák" a mozdonyt. Mi igaz ebből? Ha igaz, hol tart a munka?
A sátoraljaújhelyi delta teremtett közvetlen összeköttetést a Sátoraljaújhely - Kassa vonal Sátoraljaújhely-műhely és a Sátoraljaújhely - Csap vonal Bodrogszerdahely állomása között. 1921 után a CSD a deltát elsőrangúsítva biztosította rajta a felső Tisza vidéke, illetve a román határ és Prága gyorsvonati összeköttetését. A delta tehát ma is üzemel, nem üzemel viszont a Sátoaljaújhely - Bodrogszerdahely közti két vágányú határvonalunk.
A fotó Déván készült. Furcsa volt, hogy a legszakadtabb vaganokat pont a peronnal szemben állították le. Kb. 5 percenként jött egy vonat. Semmi rendszert nem találtam a hangjelzésekben. Akkor dudáltak amimkor nekik kedvük volt. Valamikor még az átjáró előtt sem. Elég idegesítő volt, hogy a hangszórók igen hangosan állandó jelleggel zúgnak. Még 200 méterre az állomástól is lehetett hallani csendben.
Igen, már amennyire napi 2 pár vonat forgalma jelentősnek mondható (amiből az egyik pár elég használhatatlan időpontban közlekedik).
Igazad van, tényleg csak két nemzetközi vonat közlekedik, de ezek mellett van napi 10 pár személy Kassára, + 1 gyorsvonat Pozsonyba is! Utaztam már "S.újhely-Gyártelepről" Ágcsernyő felé vonattal, jópáran voltak rajta, pedig délelőtt volt.
Az út tényleg rövidebb lenne, csak az a kár, ha villamosítanák is kellene gépcsere, merthogy odaát 3000 V van
Mozdonyt amúgy is cserélni kellene, mert menetirányváltás is szükséges (mivel a s.újhelyi delta nem üzemel).
Mindenesetre a 80c-re is ráférne a villamosítás, nem kellene Szerencsen a gépcserével bajlódni, jöhetnének a szilik egész S.újhelyig. Nemtudom mennyibe került az itteni csörgők remot-ja, de ennyi pénzből + EU-s támogatással már kihúzhatták volna a drótot arra a 41 km-re. Dehát sajnos ez nem a Dunántúl: itt nincs Gysev, sem ÖBB :-(
Pl a 46,50, as vonalak nem fővonalak, a 60-as csak Nagykanizsa-Murakeresztúr-Gyékényes között összesen 29 km-en fővonal! de ezek a (46,50,60) vonalak "törzshálózatiak" a mellékelt térkép alapján.
a hatályos F.2. benne a 60-as vonal BARCSI második szakasza nem szerepel, azaz a GYÉKÉNYES_BARCS_SZENTLŐRINC szakasz (+46, 50 es vonalak se)
1.sz. Függelék A fővonalak felsorolása
Az utasítás 1.2.sz. pontjához
1.1. Budapest Keleti pu. - Győr - Hegyeshalom oh. és az ebből kiágazó alábbi vonalak:
a) Szárliget elágazás - Felsőgalla - Tatabánya elágazás;
b) Komárom - Országhatár;
c) Győr - Szombathely - Szentgotthárd oh.;
d) Győr - Sopron oh.;
e) Hegyeshalom - Rajka oh.;
f) Hegyeshalom - Porpác.
1.2. Budapest Keleti pu. - Hatvan - Miskolc Tiszai pu. - Szerencs - Nyíregyháza és az ebből kiágazó alábbi vonalak:
a) Rákos - Újszász - Szolnok;
b) Aszód - Galgamácsa - Vácrátót - Vác;
c) Hatvan - Somoskőújfalu oh.;
d) Hatvan - Újszász;
e) Füzesabony - Eger;
f) Nyékládháza - Tiszapalkonya-Erőmű;
g) Miskolc-rendező pu. - Miskolc Gömöri pu.;
h) Miskolc-rendező pu. - Miskolc Tiszai pu.;
i) Miskolc Tiszai pu. - Bánréve oh.;
k) Felsőzsolca - Hidasnémeti oh.;
l) Mezőzombor - Sátoraljaújhely oh.
1.3. Budapest Nyugati pu. - Szob oh. vonal.
1.4. Budapest Nyugati pu. - Cegléd - Szolnok - Záhony oh. és az ebből kiágazó alábbi vonalak:
a) Cegléd - Szeged;
b) Szajol - Békéscsaba - Lökösháza oh.;
c) Püspökladány - Biharkeresztes oh.;
d) Debrecen - Nyírábrány;
1.5. Budapest Ferencváros - Kelebia oh. és az ebből kiágazó alábbi vonalak:
a) Kiskunhalas - Kiskunfélegyháza;
b) Kiskunhalas - Bácsalmás - Baja - Bátaszék.
1.6. Budapest Déli pu. - Székesfehérvár - Murakeresztúr oh. és az ebből kiágazó alábbi vonalak:
a) Székesfehérvár - Komárom;
b) Székesfehérvár - Celldömölk;
c) Szabadbattyán - Tapolca - Ukk - Boba
Ukk - Zalaegerszeg
Zalaegerszeg - Zalalövő - Őriszentpéter;
d) Balatonszentgyörgy - Tapolca;
e) Murakeresztúr - Gyékényes.
1.7. Budapest Kelenföld - Pusztaszabolcs - Gyékényes oh. és az ebből kiágazó alábbi vonalak:
a) Érd elágazás - Tárnok;
b) Pusztaszabolcs - Dunaújváros;
c) Dombóvár - Szentlőrinc - Pécs - Magyarboly oh.
1.8. Szombathely - Nagykanizsa.
1.9. Bánréve - Ózd.
1.10. Szeged - Békéscsaba - Kötegyán oh.
1.11. -
1.12. A budapesti körvasutak alábbi vonalrészei:
a) Kőbánya felső pu. - Kőbánya kiágazás - Rákos elágazás - Budapest Angyalföldi elágazás - Rákosrendező;
b) Budapest Angyalföldi elágazás - Rákospalota-Újpest;
c) Rákos - Rákos elágazás.
1.13. A budapesti összekötő vágányok közül az alábbiak:
a) Budapest Ferencváros - Kőbánya felső pu.;
b) Budapest Ferencváros - Kőbánya-Kispest;
c) Budapest Józsefváros - Kőbánya felső pu.;
d) Budapest Józsefváros - Budapest Ferencváros;
e) Budapest Józsefváros - Kőbánya elágazás - Budapest Ferencváros;
f) Kőbánya teher pu. - Kőbánya felső pu.;
g) Kőbánya felső pu. - Kőbánya kiágazás - Rákos;
h) Rákosrendező - Városliget elágazás.
1.14. Valamennyi olyan deltavágány és egyéb összekötő vágány, amely fővonalat fővonallal, illetve fővonali állomással köt össze.
Az a közkeletű tévedés, hogy a vasútvonal száma és a menetrendi mező száma azonos, már elég sok vitát generált. A két számjelzés között sok az átfedés, de nincs egyértelmű megfeleltetés közöttük.
Forgalmát tekintve kb Záhony méretű, személyforgalma is jelentősnek mondható. Nem véletlen, hogy nem villamosítják a Mezőzombor-S.újhely-Országhatár vonalat, mert így a Bp-Ms-S.újhely-Ágcsernyő-Csap út kb 30 km-rel lenne rövidebb, mint Db-Záhony felé.
Igen, már amennyire napi 2 pár vonat forgalma jelentősnek mondható (amiből az egyik pár elég használhatatlan időpontban közlekedik).
Az út tényleg rövidebb lenne, csak az a kár, ha villamosítanák is kellene gépcsere, merthogy odaát 3000 V van.
Elirtam, szoval a korrekt keres: 12 ora valahany perckor kellene ismet egy vonat Barcs felol Gyekenyesre,hogy quasi 3-orankent lehessen menni mindket iranyban! Miert kellett azt eltorolni (mert vol is olyan vonat) es miert nem allitja vissza a MAV azt ismet?
Ez igy nem kinalat, 6 ora hosszan fovonalon nem lehet egyik iranyba menni, ez abszurd!
Igazából én abban voltam biztos, hogy már a románok építették a Pécska-Nagylak szakaszt. Egyebekre csak a régebbi vitából emlékeztem (ezexerint rosszul).
>>2) A meglévő Mezőhegyes-Ópécska-Arad vasútvonalat kellett meghosszabbítani Ópécskától Nagylakig. Ezt a helyi birtokosok intézték el (részletesebben ugyanitt vmikor tán másfél évvel ezelőtt tárgyalva volt).
Biztos ez? Mert Józsga szerint is háború utáni és én még nem láttam olyan térképet, amin egyszerre lett volna a Pécska - Battonya és a Pécska - Nagylak vonal.
Nem Aradról, hanem Pécskáról. 1944 - ig jártak a vonatok Battonya - Pécska között is, a háború után épült a Pécska - Nagylak vonal, gogy miért, azt nem tudom. A '30 - as években akartak építeni 1 vágányt Nagylak állomás - Nagylak között, de ezt a románok nem engedték. Ma is van forgalom Nagylak - Arad között, legalábbis nemrég még volt, akkor Malaxa motorkocsikkal jártak, napi 3 vonatpárban.
Gyekenyes --> Pecs relacio, indulasi idok: 05:04 es 08:10 es 11:35 es 16:02 es 20:18 es 22:16 (ez utobbi csak Barcsig). OK, ez mondjuk meg elmegy, mert kb. 3 orankent azert van vonat, bar az a 3 neha 4 sajnos ...
Na de a Pecs --> Gyekenyes relacio a 60-as vonalon, Gyekenyesi erkezesi adatokkal: 06:18 es 07:00 es 09:20 es 15:25 es 18:04 es 22:13
Na most 09:20 es 15:25 kozt NINCS vonat Gyekenyesrol a 60-ason Barcs fele, hat egesz oran at, majdnem!!! Jol van ez igy???? Ez igy nem kinalat, lehetetlen utazni!
Vissza kellene allitani a 60-as vonalon a Gyekenyesrol 12 ora valahany perckor indulo szemelyvonatot Barcs iranyaba, hogy megvalosulhasson a kb. 3 orankenti iranyonekenti utemes menetrend!
Miert nem allitja vissza a MAV azt a 12:XY orasi szemelyt Gyekenyes - barcs relacioban is???? Ez igy abszurd es tul kommersz, nem?!