Keresés

Részletes keresés

anblock_italia Creative Commons License 2014.11.09 0 0 136

:-) Na ettől félek én is..., a hótól, szóval azt hiszem én sem várok az utolsó percig. De lehet, hogy a legnagyobbakkal várunk, azokat percek alatt be lehet vinni, van fülük a cserepeknek,  csak a kicsik és a közepesek bevitele fárasztó és hosszan tartó. A lényeg, hogy december elejéig nem kell nagyon izgulnunk.

Előzmény: Napvándor (135)
Napvándor Creative Commons License 2014.11.09 0 0 135

Sziasztok!

 

Az idős növényeket azért viszem kb másfél két hétre egy előtető alá, hogy a levélzet száradjon, s azért 25 körül, mivel egyébként is lesem az előrejelzéseket, addig is lesz illetve volt talajmenti fagyunk - de ezt simán bírják -, s ahogy látom dec. elején kezdődik egy komolyabb lehűlés, amit szintén az előtér alatt kibírnának, de már nádszövet kerül  köréjük, s azután tartós - 3 - 5 körül viszem be őket.

Bírnák ezt is, akár dec. közepéig, de egyszer kegyetlenül megsz.... magamat: Én voltam a "Jani, akinél karácsonyig is kinnt vannak a leanderek ", azután jött a hó, s hagy ne mondjam milyen remek dolog szakadó hóban, csatakos 2 m leandereket, 12 db beteleltetni. S persze egész télen az ízgalom, hogy nem  lesz e extra gombásodás a vizes levél miatt.

Az már csak hab a tortán, milyen jól szórakoztak a szomszédok az ablakban: Te Péter nézd már, az most a mikulás, aki viszi a karácsonyi leándereket délre, vagy a szomszéd játszik túlélőpartit...

Úgyhogy szerintem idén kb. dec. 10 körül bevonulnak a teleltetőbe...

Előzmény: anblock_italia (134)
anblock_italia Creative Commons License 2014.11.08 0 0 134

Az önmagában elég gond, ha az ember már nem kb. 30 éves, de ha cipelnie kell, akkor még nagyobb ez a gond:-) De ezen túl pincébe nedves lombozattal 30 évesen sem  nem vinném le őket..., persze lehet, hogy nem lenne bajuk, de azért jobb az óvatosság:-)

És mi van november 25-e körül, hogy akkor jön el az ideje? Mert fagyni fagyhatna korábban is. Pár éve még október végén mindig voltak fagyok, leperegtek pillanatok alatt a fügefák levelei, és persze a még éppen virágzó daturák sem örültek, és én meg aggódtam plusszban a leanderek miatt is.  Talán harmadik az idei tél, amikor Imre napon (nov.5) még simán kinn maradhattak a leanderek, és azóta veszély se fenyegette őket. Most még a fügék levelei is fenn vannak sajnos, bár lejönnének már, de azért jó ez így! Ja, a vadszőlő miatt sem kell pár éve aggódnom, az is a -1-től ledobálja a levelét.

Előzmény: Napvándor (133)
Napvándor Creative Commons License 2014.11.08 0 0 133

Sziasztok!

 

Kb. nov.25 körül mennek a nagy leanderek fedett tető alá a szabadból, de még mindig kinnt lesznek olyan dec. 10 ig. A magoncok s a dugványok 3 hete fólia alatt, szabad fényen, s lehet, hogy megint karácsonyig ott is maradnak. ( a fólia mögött nyitott pinceajtó van, amin keresztül a pince fűt... )

Nem gond az eső, csak nehezebbek a csarapak, viszont sokkal eddzettebbek lesznek a nagy növények... ( évek óta... )

Előzmény: anblock_italia (132)
anblock_italia Creative Commons License 2014.11.08 0 0 132

Igen, a csapadék az, ami aggasztó lehet, mert az átázott föld, a nedves lombozat nem megfelelő pincébe szállításkor, és ugye nem csak eső, hanem akár havaseső, hó is megelőzhet egy komolyabb hideget. Áááá, lehet, hogy elvetem a gondolatot..., tényleg olyan megkönnyebbülés, amikor rájuk csukódik a pinceajtó, kell nekem is az a viszonylagos nyugalom, amikor más dolgokkal foglalkozhatok. Ráadásul jó helyük van lenn a pincében, csak éppen fárasztó a lemenet.

Előzmény: Lora1213 (131)
Lora1213 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 131

Én sem vittem még be a leandereket, csak az idén szaporítottakat.  A többit próbáltam eresz alatt elhelyezni mert nagyon vizesek voltak, és a jövő hétre is sok esőt írnak.  Mínusz egyelőre nem lesz, de figyelek. 

Előzmény: anblock_italia (130)
anblock_italia Creative Commons License 2014.11.08 0 0 130

Köszi, nálunk oda süt a legtöbb napocska, mellette van  a déli fekvésű hatalmas ablak:-) Ha süt a nap, akkor egy kályhát is kiválthat, csak süssön!

Azon töröm a fejem, mi lenne, ha idén kivárnánk a leanderek pincébe cipelésével, hisz bármikor csináljuk, egy nap alatt elvégezzük, és az előrejelzések egy-két napra még megfelelőek. Persze elvben nem történhetne meg idén is az, ami tavaly volt, de úgy tűnik, hogy az elvek egyre inkább háttérbe szorulnak az időjárás területén is.

Előzmény: Lora1213 (129)
Lora1213 Creative Commons License 2014.11.08 0 0 129

Szia !  A 18° C jó neki, de attól tartok hogy az asztalon kevés a fény.  Ha lehet déli fekvésű ablakpárkányra tedd.  Télen is kell néha locsolni, de soha ne áztasd át teljesen a földlabdát.  Elég a cserép szélén körben egy kicsi vizet adni.  Figyeld a levelek fonákját mert szereti a  piros pókatka.

Előzmény: anblock_italia (128)
anblock_italia Creative Commons License 2014.11.07 0 0 128

Lora kedves, megint csak hozzád fordulok, voltál olyan kedves, hogy adtál nekem egy kis sivatagi rózsát..., írnál pár mondatot arról, hogyan bánjak vele a télen? Most a 18 fokos (néha egy-egy napra melegebb) étkezőnk asztalán tartom, ha süt a nap, akkor éri. Ritkán és keveset locsolom. Jó lesz neki így?

anblock_italia Creative Commons License 2014.10.26 0 0 127

Ha tényleg annyira nem szép, akkor dobd ki, mert hiába is virágozna, fontos a szép levélzet, az adja meg az alapot. Ha virágzik az enyém, majd érlelek magot. Sőt, tán más megoldás is akadhat, ha szeretnéd:-)

Előzmény: Lora1213 (125)
anblock_italia Creative Commons License 2014.10.26 0 0 126

Off.Épp most jövünk tőlük, mert a lányoméknak valami dolguk volt..., hát a kicsi lány már aludt, mikor a fiúk még javában csinálták a fesztivált, pedig egy szobában alszanak. Persze az anyja szerint nem mindig olyan tündér, amilyennek én látom:-)

 

Örülök, hogy  a kis Chopin jól viselkedik, majd meglátod, hogy milyen gyönyörű lesz!

Előzmény: domosz13 (124)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 125

Behoztam a klíviát, s most azon gondolkodom ki kéne dobni . Egyetlen egészséges levele sincs, s talán egészséges gyökere sem.

Előzmény: anblock_italia (123)
domosz13 Creative Commons License 2014.10.26 0 0 124

Szia Andi!

Nekem a  két fiú után kész felüdülés ez a kicsi lány!

Hihetetlenül erős kötődés van kettőnk között! IMÁDOM!

Képzeld a legkisebb Chopin amit Tőled kaptam mindenkit lekörözött növekedésben és .... bimbós .... !!!!

Előzmény: anblock_italia (118)
anblock_italia Creative Commons License 2014.10.25 0 0 123

Minimálisan öntöztem. A pincében még kevésbé, azért akkor is virágzott mindig, de a levelei tönkrementek. Lehet gomba ellen kellett volna permeteznem? Lehet. Mindegy, eztán nem tartom ott. Most kissé megkésve, de majd karácsonyig nem fogom locsolni.

Előzmény: Lora1213 (122)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 122

Télen, abban a fürdőszobában mennyit öntözted ? Inkább szárazon, vagy inkább nedvesen kell tartani ?

 

Előzmény: anblock_italia (121)
anblock_italia Creative Commons License 2014.10.25 0 0 121

Igaz, ahogy leírtam, félreérthető, mert új bekezdésként kezdtem..., szóval az a még nem beépített kevés fényes 17-18 fokos fürdőszoba helyiség volt az ideális. Onnan akkor kellett átvinni a melegebb szobába, amikor már legalább derékig kinn vannak a bugái, ez úgy áprilisban aktuális. És akkor már akár ki is lehet tenni a fényre, ha sárgábban szeretjük, de az égéstől óvni kell, néha májusban már nagyon erős a napsütés. És ha hűvösebb van, akkor behozni éjszakára. Aztán a nyár további részében feltétlen árnyékos helyen legyen, ahol szépen növögetnek a levelei. Locsolni kell néha, az idén nem kellett a sok eső miatt. Szeptember, októberben szárazon kell tartani, ez a feltétele a szép virágzásnak.

Előzmény: Lora1213 (120)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 120

Az én clíviáim a halál előszobájában vannak.    Egy az OBI-ból, egy csere, egy saját szaporítás.   Valamiért nem tudom jól gondozni.  Évről évre kevesebb levele van. Talán van valami baktériumos betegségük, valami dudorok a leveleken.  Kezeltem már többször rezes permetszerrel, de nem gyógyult meg tőle. Tudom hogy ki kéne dobni őket, de nem visz rá a lélek.

Nyáron Gyenes úrtól hoztam egy újat, de már látom hogy nem olyan szép zöld mint ott volt.

Kérlek írd le részletesen, milyen volt az igazán jó hely ?

Előzmény: anblock_italia (119)
anblock_italia Creative Commons License 2014.10.25 0 0 119

Meséljetek már arról, hogyan teleltetitek a clíviáitokat, mert biztos sokaknak van olyan gyönyörűségük. Nekem is van már vagy egy évtizede, magról szaporítottam is őket. Különösen becses az egyik, ami amúgy egyáltalán nem olyan szép, mint a másik, de a magját Anacapriból hoztam valamikor nagyon régen. Ott van egy csodálatos kert, amiben mindig az idénynek megfelelő növények virágoznak, a clíviák akkor már lassan elvirágzásban voltak. 

 

  

Ez keskenyebb levelű, kisebb virágú, az utolsó kép már az enyém. 

 

 

 

Ezt valamikor réges-régen kapta a férjem, sokáig sínylődött, de aztán megtaláltam a neki ideális helyet, és nőtt, mint a gomba!

Régebben a még nem beépített fürdőszobánkban teleltettem, ahol olyan 17 fok körül lehetett és volt némi fény, és ezt nagyon szerette. Mikor elkezdtek kibújni a bimbók, akkor vittem a nappaliba, ahol azért annak idején rendesen fűtöttünk. De pár éve leszorult a pincébe, azt nem szereti, sőt, sok levele a tél vége felé elkezd sárga foltokat növeszteni, sőt, gyakorlatilag elrohadnak, kénytelen voltam őket levágni. Most úgy gondolom, nem viszem le a pincében, inkább legyen a nappaliban egész télen, ahol most többnyire 18, 19 fok lesz, ha nem is virágzik most, de legalább legyen szép a növény, bár nem könnyű lemondani gyönyörű virágjáról.

 

 

 

 

 

A titka amúgy az, hogy szeptembertől novemberig nem szabad locsolni, akkor fog majd virágozni.  Na, az idén ezt a szabályt is megszegtem, mert elfelejtettem, és  mostanáig kinn voltak az esőben:-( 

 

És ahhoz, hogy ilyen erős színe legyen, ki kell vinni mihamarabb a napra, mert a szobában nagyon halvány lesz..., bár nekem talán úgy jobban is tetszik. Viszont vigyázni kell a tavaszi napsütésben, mert könnyen megég a levele..., szóval macerás, de azt hiszemmegéri a macerát:-)

 

anblock_italia Creative Commons License 2014.10.25 0 0 118

Tényleg nagyon édes a kicsi lány..., én, mint 3 lányos anya, egyre jobban oda vagyok a kislány unokáimért, csak ezt a fiúk el ne olvassák!:-) Persze őket is imádom..., csak másként!:-) 

Előzmény: domosz13 (111)
anblock_italia Creative Commons License 2014.10.25 0 0 117

Miért is ne??? Ha nem is úszás közben, de utána:-) Nem elérhetetlen álom egyik sem!

Előzmény: Törölt nick (115)
anblock_italia Creative Commons License 2014.10.25 0 0 116

Ez komoly?:-) Reméljük, lesz benne részünk, én már edzek rá, hetente kétszer úszok:-)

Előzmény: Lora1213 (114)
Törölt nick Creative Commons License 2014.10.25 0 0 115

Ja!

Közben egy opera Veronában az öreg Arénában  a béközépből nézve.

Előzmény: Lora1213 (114)
Lora1213 Creative Commons License 2014.10.25 0 0 114

Azt álmodtam hogy nyár van, virágoznak a leanderek, és közösen kirándulunk a Garda tóhoz .

f.ildikó Creative Commons License 2014.10.14 0 0 113

Szia!

Nagyon édes unokád van! :) Jó látni, ahogy ügyködik. :)

És csak ámulok mennyi virágod van még!

Előzmény: domosz13 (112)
domosz13 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 112

Sziasztok !

Hoztam képeket a legkitartóbb leáimról,és a leggyönyörűbb virágocskámról!

Mint látjátok talán a kicsi unokám továbbviszi  a leanderek szeretetét.

A májusban Tőletek kapott magokból kelt magoncokat különösen nagy szeretettel dédelgeti!

domosz13 Creative Commons License 2014.10.12 0 0 111

Törölt nick Creative Commons License 2014.10.12 0 0 110

Októberi bográcsos piknik.

anblock_italia Creative Commons License 2014.10.02 0 0 109

http://www.origo.hu/tudomany/20140910-tuja-boroka-diszbogar-novenykartevo-termeszettudomanyi-muzeum.html

 

Hátha még nem tudjátok, hogy mitől pusztulnak a tuják, és hátha megóvhatok valakit attól, hogy tuják, hamisciprusok őszi ültetését tervezze, kivitelezze!. A dolog teljesen kilátástalannak tűnik, nincs védekezési lehetőség. Itt a mi kerületünkben már gyakorlatilag nincs érintetlen tuja, van amin csak egy-egy sárga ág van, de jövőre kirajzanak a kicsi bogarak, és akkor annyi nekik. Nálunk a férjem hajtatott több tucat tuját amikor telektulajdonosok lettünk, így pontosan tudom, hogy 26 évesek, saroktelkünk lévén bizony jó volt, hogy nem az utcát kell néznünk éveken át. De szerencsére nem erre az egyetlen örökzöldre építettem a kertünket, sőt..., nekem már ilyen korban nem is igazán tetszenek, szóval nem vagyok kétségbe esve, bár a csodaszép hamisciprusunkért fáj a szívem. Hanem van egy olyan mondás, hogy: Ha bezárul egy ajtó, kinyílik egy másik..., szóval esély ez nekem arra, hogy jobb helyeken több napfényben fürdőzve tarthassam majd a leandereim egy részét!:-) Valójában tényleg unalmasak voltak már, de csak ritkán teszi meg az ember, hogy kipusztít élő növényeket csupán azért, mert már unja őket. Szeretem nagyon az örökzöldeket, fontos nekem, hogy télen is szép legyen a kert és ehhez ezek elengedhetetlenek,  van több bokor babérmeggyünk, tiszafánk, bambuszunk, borostyánfánk (valójában a természet kezdte, de a férjem folytatta, egy akácfára felfutott a borostyán, és mára az akácfa feladta, de a borostyán szép gömb alakú fát képez. Igaz, az utcán van, de pont arrafelé, ahol majd a tuják fognak hiányozni, így ez is segít majd a téli hangulat megtartásában. 

Lora1213 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 108

Bocs, most látom hogy pont ezeket a képeket mutattam már.

Előzmény: anblock_italia (106)
Lora1213 Creative Commons License 2014.09.27 0 0 107

Nem, már nem nyílnak. Már a telelőhelyükön vannak. Sokkal érzékenyebbek a leandernél.

Én is átültettem  nyáron az orchideákat. Úgy tűnik tetszik nekik. Hatalmas leveleket kezdtek növeszteni.  Remélem majd virág is lesz.

Előzmény: anblock_italia (106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!