Keresés

Részletes keresés

M61 021 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 270

A két honlap pontosan:

www.nika.hu

www.conrad.hu

M61 021 Creative Commons License 2005.01.18 0 0 269

A Sigma 500 DG Super ára tavaly 64300 volt a www.nike.hu-n. Nem a Hamán keresztül szerzik be, ezért olcsóbbak.

MÁS: szeretném a papucsos vakuimat rádiófrekvenciás jellel kioldani. A www.conrad.hu-n látok ilyen szerkezeteket, de ezek audiora vannak kitalálva. A 3,5 mm-es jackdugó mindkét műfajban szabványos de vajon van-e más technikai akadálya ennek? Illetve milyen készülékek léteznek a piacon? (A fotókereskedésekben a műtermi vakukhoz csatlakoztatható soktízezres szerkezeteket lehet csak kapni.)

farkzoli Creative Commons License 2005.01.17 0 0 268
BbojsziI
"Nemnagyon ismerem az E-TTL vezérlést"
Valami ilyesmi. Az elővillanással feltérképezi a téma fényvisszaverését, és meghatározza a következő villanás nagyságát. Ehhez a kiértékelő mérést használja, de itt-ott más vélemények is keringenek. De ez csak rendszerobival mén, mert kell neki az is, mekkora lesz majd a rekesz az expó alatt. Ennek hiányában villant ugyan előre, de kegyetlenül aláexponál. A vakuexpó rögzítéshez pedig a részleges mérés mezejét használja fel.
"Az érintkezők átmeneti ellenállását..."
Az tuti ! Volt már olyan patyolat az érinkezősor, hogy a légy hanyatt esett, de nem ment a FEC, csak miután kontaktsprével áttamponáltam.
Az eredetin ferritgyűrű van ? Ez nem rossz, a nagyfrekis jelet szedi le a vezetékről. Árnyékolt kábel se lenne rossz, esetleg amit direkte gyorsabb átvitelre csináltak. Pl. az árnyékolt UTP drót, van tán sodrott is belőle valahol.
Ámbár a TTL-nél is viszonylag gyors kommunikáció van a gép és a vaku között. Ilyen szempontból az E-TTL csak egy csotrogány, hisz eldönti mekkorát fog villanni, és hátradől :-))

Szlejer koma képén a füstkarika se rossz ám !
Előzmény: BbojsziI (253)
BbojsziI Creative Commons License 2005.01.16 0 0 267
A ferrit gyűrű egy (azthiszem porkohászati úton készített) kis vaskarika. Zavarszűrésre használatos.
Előzmény: EOS-Bandi (264)
tEKErcs Creative Commons License 2005.01.16 0 0 266
100-ha

nincs iylentapasztalatom, de ezen a digitnél könnyen át is lépnénk, mert az azonnaliság miatt, nem használjuk a fénymérőt...
Éppen az előbbi órákban néztem meg az 1Ds napi árait. volt ahol 3400 dollár. Igaz csak 11 Mpix, de FF. így akár jácchat is...
biztos nem gyenge a Markt II.
Néhány tagtársam határozzottan a film felé mozdul. (Asszem még én is..., vagy legalábbis párhuzamosan. Vettem tegnapelőtt egy újabb RT-t...)
Előzmény: Százbolha (265)
Százbolha Creative Commons License 2005.01.15 0 0 265

eke:

Diginél van svarcsild szerű effektus???

Vagy a visszonossági törvény tágabb határok között értelmezhető???

--------------

más:

láttam majdnemnél 1,3x-es MarkII + telével készült digiállományolat.

az elélvezés határa volt.....

Más kategória mint a 10D. Ránézésre is....

Százbolha

Előzmény: tEKErcs (262)
EOS-Bandi Creative Commons License 2005.01.15 0 0 264

Nem ferrit gyuru, hanem egy dioda.

_Szlejer_ Creative Commons License 2005.01.15 0 0 263

Puszta felezéssel 1/100.000 körüli érték jönne ki az 550EX-re (csak a leghosszabb világítási idejét tudni pontosan), ami tényleg irreális... Ezért csináltam több légpisztolyos tesztet otthon, annál a bemozdulás alapján becsültem meg az értéket, amit leírtam. (Nem precíz vonalzós teszt volt, szóval tévedhettem.)

Előzmény: tEKErcs (262)
tEKErcs Creative Commons License 2005.01.15 0 0 262
vigyázz, egyszerű felezéssel nem kapsz jó eredményt a villanási időtartamra. sajnos nem tudom fejből hogy a mért villanási idő mekkora 1/128 esetén de a Nikon SB 26 os (?) vakujának a manuáljában precízen vannak az adatok megadva... Inkább az ad jó eredményt hogy ismert sebességnél mennyi volt a golyó által megtett út...
Előzmény: _Szlejer_ (261)
_Szlejer_ Creative Commons License 2005.01.15 0 0 261
1/128-ra, ami számításaim szerint olyan 1/40.000-1/50.000 világítási időnek felelhet meg.
Előzmény: tEKErcs (260)
tEKErcs Creative Commons License 2005.01.15 0 0 260
ügyes! És mennyire osztottad le a vakut?
Előzmény: _Szlejer_ (259)
_Szlejer_ Creative Commons License 2005.01.15 0 0 259

Csináltam már korábban teszteket házilag fabrikált piezo-elektromos hangkapcsolóval, 550EX-el és az a metódus nekem megfelelőnek tűnt (1kép ,2kép). Biztos vagyok benne, hogy az új vaku hangkioldója sokkal érzékenyebb, szerintem nem lesz gond megfogni a lövedéket közelebb a csőtorkolathoz. A vezérlőegységben van beépített fotocella, azzal torkolattűz villanásra is tudok exponálni.

Ami a torkolati sebességet illeti, egyelőre csak pisztolykaliberű eszközökkel fogok dolgozni, mert a puskákhoz extra biztonsági intézkedések kellenek (sok lőtéren nem bírja a fém golyófogó, repeszhatás, stb). A pisztolyok torkolati sebessége tipikusan 260-450 m/s között mozog. A puskalőszerek kb. 800 m/s körül kezdődnek.

Előzmény: tEKErcs (257)
BbojsziI Creative Commons License 2005.01.15 0 0 258

E-TTL vakuvezérlésnél a gép sokmezős fénymérője végzi a mérést.

TTL vezérlésnél pedig egy egyszerűbb fénymérő méri a filmről visszaverődő fényt.

Bandi-T

Küldtem Mailt

Előzmény: jakacs (255)
tEKErcs Creative Commons License 2005.01.15 0 0 257
milyen torkolati sebességgel kalkulálsz? A torkolattűz villanása, a golyó által megszakított fénykapu, vagy a hang fogja indítani a vakut?
Előzmény: _Szlejer_ (256)
_Szlejer_ Creative Commons License 2005.01.15 0 0 256
Pontosan ezt fogom csinálni, amint le tudok szervezni egy nyugodt/zárt napot a lőtérre. :-))
Előzmény: tEKErcs (242)
jakacs Creative Commons License 2005.01.15 0 0 255
Ha ezt csak a E-TTL vakuvezérlés tudja, akkor mit tud a TTL? Igaz, még sosem olvastam utána, de én hasonlóképp képzeltem el azt is. A TTL-nél nincs elővillantás? Még sohasem használtam külső vakut, mert eddig nem szántam rá magam a beszerzésre. A régi vakuimat pedig nem tudtam/dom használni a Canonnal.
Bandi-T Creative Commons License 2005.01.15 0 0 254
Digitvázam van, vakum viszont nincs; elméletben benne vagyok a próbában, ha találunk megfelelő helyet és időt.

Van mérnök vagy műszerész errefelé? Többsugaras, felvevős oszcilloszkóppal? Mert akkor egy ilyen hosszabbító kábelre ráakaszkodva, egy eredeti Canon vakuval... :)
BbojsziI Creative Commons License 2005.01.14 0 0 253

Elmélkedjünk együtt!

Eddig azthiszem érthető okokból az E-TTL nem hatott meg. Egy digitvázas tesztelés iIgencsak érdekelne.

Az eos fan clubot végigolvastam. (nem most) Amit írtál nem rémlik. Bennem csak az maradt meg hogy a gyáriban van egy ferrit gyűrű.

A 3 méteres drót csak egy egyszerű 6 éres vezeték csatlakozókkal a végein (nem vaku) méregdrágán. Maga a többvakus rendszer nem E-TTL hisz a gépváznak a három mérővillantás értékelése után címzetten kellene vezérelni a vakukat. Ezt inkább vezeték nélküli változatban oldották meg.

A vezeték hossza károsan befolyásolhatja az adatkommunikációt. Az érintkezők átmeneti ellenállását és a kunkorodást sem szabadna elfelejteni. Hibalehetőség van dögivel.

Egy hatos csavar elöbb akad a kezembe mint egy 1/4 colos ez volt a döntő szempont.  A közdarab elkészítésére is van ötletem.

Nemnagyon ismerem az E-TTL vezérlést. Az elővillantás alapján a gépváz meghatározza a villanás hosszát és ezt közli a vakuval az pedig a kioldójel érkezésekor ekkorát villan? Esetleg. Az elővillantás alapján a gépváz meghatározza a villanás hosszát és az előre kiszámított időben lekapcsolójelet küld a vakunak (akár ugyanazon az érintkezőn mint a TTL)?

Előzmény: farkzoli (252)
farkzoli Creative Commons License 2005.01.14 0 0 252
Szia ! Engedelmeddel boncolgatnám a válaszod, mindannyiunk épülésére :-))
Inkább ide írok, most nem a műhelyünkből levelezek, hurcolnom kell az ID-met.
Az idézőjelest BbojsziI írta :

"Mivel minden érintkező továbbítva van valószínüleg minden funkció működik.
A tapasztalatok korlátozottak... (EOS 300 , Sunpak 440) Szóval a power zoom-rol meg az E-TTL vezérlésröl nem tudok nyilatkozni.
Negatív tapasztalatom nincs! Olyan kép nem készült ami beégett volna (nem
kapcsolt le a TTL automatika)
Én egy 1,3m hosszút használok, de már ketten is kértek 5 méterest... A gyári valóban csak 60 cm. Az elosztóshoz van 3m toldóvezeték is."
"A vaku felöli végén egy M6 csavaranya van beépítve ezzel lehet rögzíteni. "

Ez egy ígéretes fusi, drága holmit váltana ki. Valaki az EOS topikban régebben beszámolt arról, hogy a gyári 60 centis drótot elvágta, meghosszabbította, és nem ment utána rendesen. Olvassa a barkácsoló is ?
Ha jól olvastam valahol, a 3 méteres madzag csak TTL hosszabbító, nekünk az E-TTL is kéne.
Szerintem a drót hosszának a kérdését egy EX vaku + DSLR kombinációval hamar el lehetne dönteni, talán az E-TTL kényes a vezetékelésre. Erre gondolok: a gépre szerelt vakuhoz képest különböző dróthosszaknál változik-e a vaku viselkedése ? Ha ez eldől, mehet a gyártás :-)
Én nem jelentkezem a kísérletre, mert filmes gépem van, és lehet, hogy idegesítően sok kockába kerül mindent eldönteni...
A vakutartón a menet 1/4 collosra lenne a legjobb, csak úgy érzem, ilyen szerszám mestereknél is ritka, a boltban meg vagy 6-8 ezerért láttam 1/4 "-os menetfúrót. Akkor rögtön egy állványra lehetne tenni, de így kell még valami lemezke.

Ja, meg egy ilyen fusi toldóval, egy valahová beépített kis kapcsolóval ki lehetne iktatni az E-TTL és a TTL szálat és ekkor síma TTL-ként megy a vaku (ez csak javarészt filmesnél érdekes persze), illetve szabályzás nélkül. Így pedig egyszerűen lehetne egy filléres triggert-kisvakut indítani, nem kellene az elővillantás miatt drága szolgavakut használni.
(mert ugye aki ki akarja iktatni az E-TTL-t, és a TTL-t, annak le kell takarni egy műanyagdarabbal 1-2 érintkezőt)
Itt van lábkiosztás erről:
http://www.eosdoc.com/manuals.asp?q=EX-M-TTL
Ki is próbáltam ezt az eos50 + 420ex-emmel.

Engem is érdekel ez a szerkentyű, és ezennel megkérem unatkozó digitulajdonos topiktársaimat, segítsenek a kütyü tesztelésében !!!
:-)))
Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Előzmény: BbojsziI (251)
BbojsziI Creative Commons License 2005.01.13 0 0 251

Én is gondolta már a két (vagy több) vaku üzemeltetéséte. A probléma a következő. A két (vagy több) vakut nem egyszerre hanem egymás után kellene elvillantani. Sőt a TTL vezérlésnek lekapcsoló jelet is többször kell adnia. Kérdés hogy ezt megteszi-e gépváz . Valahol volt egy képem a gyári elosztórol (persze most nem találom) van rajt egy nyitható kis ajtó valószínüleg az elektronikát működtető elem behelyezésére. Ha csak a vakuk egymásutáni villanását kezeli le és a gépváz küldi az egymásutáni lekapcsoló jeleket és az épen működő vaku lekapcsol (a többit pedig nem zavarja a lekapcsoló jel) akkor lehet ilyet építeni. Kicsit sok az ismeretlen. Azonban egy automata vagy manuális vakut viszonylag könnyen el lehet villantani együtt a redszervakuval. Ezt is el kellene tolni időben hogy ne zavarják egymás fénymérését.

Előzmény: papugaja (249)
jakacs Creative Commons License 2005.01.13 0 0 250
A másik, hogy durván mennyiből jön ki egy ilyen?
Előzmény: BbojsziI (244)
papugaja Creative Commons License 2005.01.13 0 0 249
Nemtom hülyeség-e ami az eszembe jutott:
Meg lehet-e csinálni úgy ezt a hosszabbítót, hogy mindkét végén legyen vakusaru? Ez arra lenne jó, hogy a vázra ugyanúgy lehetne tenni vakut, így két vakuval működhetne a rendszer.
papugaja Creative Commons License 2005.01.13 0 0 248
Néhány zsebtükör elfogyna a kísérletezés alatt, de asszem megérné!
Előzmény: tEKErcs (242)
papugaja Creative Commons License 2005.01.13 0 0 247
Ez sirály! Nem is vacakolok tovább az e-bayjel! Mail megy.
farkzoli Creative Commons License 2005.01.13 0 0 246
Írtam neked levelet a megadott címre.
7Ed7 Creative Commons License 2005.01.13 0 0 245

Helló!

Nekem van, de csak nyomtatva, a vakumhoz, de ha kell, beszkennelem. Vagy ha konkrét kérdésed van, válaszolok, ha tudok.

Írj mailt: kelly_wts@freemail.hu.

+7+

Előzmény: ictboy300d (243)
BbojsziI Creative Commons License 2005.01.12 0 0 244

Ilyen "hosszabbítót" TTL kábelt tudok készíteni pillanatnyilag Eos-hoz, de az érintkezők helyzetének egyeztetése után akármihez (Minolta Dynax kivéve)

akit érdekel kereshet mailba bojszi@pannongsm.hu.

Előzmény: P.Peter (239)
ictboy300d Creative Commons License 2005.01.11 0 0 243
Üdv!

Nincs valakinek magyar vagy angol nyelvű Sigma EF-500 DG Super leírása ? (használati utasításra gondolok)
Köszi...
tEKErcs Creative Commons License 2005.01.10 0 0 242
impozáns! Mióta láttam az adatait elképzeltem, hogy szemből hogyan makróznám meg egy nagykaliberű fegyver torkolattüze ááltal keretezett , kilőtt golyót...
Előzmény: _Szlejer_ (240)
dzsaffa Creative Commons License 2005.01.10 0 0 241
helló megvan még Lumiquest Pocket Bouncer ? várom válaszod jaffak@freemail.hu
Előzmény: WiZARD (210)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!