Mondom en hogy tudashiany miatt osszevissza irogatsz. Szoleszek boraszok altalaban magyar mustfokban vagy laborban merve cukor gramm/literben beszelnek, te kevered ide oda osszevissza a brixet. Rozenak elhiszem hogy savra szuretelnek, de a jo roze alapanyag nemigazan jo vorosbornak, ezert kerdeztem toled tegnap... Mas az, ha vorosborbol kenyszer roze, ha mar mindenaron egy anyagbol akarsz voroset, rozet. A masik, meseld mar el hogyan mersz otthon alkoholt? Tenyleg nagyon kivancsi vagyok.
Ha "Zuckergehalt" alá beírod a brix értéket, ,ajd a "go!"-ra klikkelsz, kiadja Oechsle-ben, KMW-ben (Babo, MM°), meg megmutatja, hogy szárazra kierjesztve mennyi alkohol lesz benne.
Jocó, biztos birx az a brix? "17-es brixel és 11°lett az alkoholja." 17-es Brix 9,5 alatti alkoholt ad, 17-es MM viszont kb. 11-es et. Nem lehet, hogy KMW lesz az a Brix inkább?
Joco, rengeteg tevkepzeted van, hianyos es/vagy teves tudasbol fakadoan. Tenyleg beszelgess mar el egy komoly borasszal. Ha nekem a Szentesi tarsasagom lenne, biztosan szomjaznam a tudasat.
Felre ne ertsd, en is csak egy hobbilofaszjoska vagyok, de ilyen butasagokat vorosborrol kar vilagga kurtolnod.
Szerintem a 19.5brix alatt még borként sem igazán értelmezhető. Az az alapanyag ami hozzáadott cukor nélkül nem erjed ki 11vv% alkoholtartalomra az bornak még kevés.
Vannak persze olyan fehér és rozéborok amik 9.5-11vv% között vannak, de azok inkább kivételek és nem igazán ezek a fősodor.
Komolyabb vörösbornak pedig a 12.5vv% alkoholpotenciál vagyis 21.5brix az amiről beszélni érdemes. Ennél vékonyabb anyag az szerintem inkább sillernek vagy rozénak való.
should not be done too often and advertised in the team.
Hehe :) Hát pont kikaptad azta fajtát amit egyébként szoktak még akár héjjon erjeszteni is. A szürkebaráttal bármit meg lehet csinálni és ugyebár bármit meg is szoktak. Áztatni lehet a nulla perctől akár több hétig is. Minél többet áztatod annál rózsásabb színe lesz és annál határozottabbak lesznek a csersavai. Ha nekem szürkebarátom lenne akkor én 4-8 órán át áztatnám.
A cefrét mi nem kénezzük. Max a tele áztatókád tetejére spriccelünk gyenge törzsoldatot mielőtt lezárnánk.
Nagyon konkret leszek:) alapanyag szurkebarat, olyan helyrol, ahol csak spontan erjedes megy, emiatt tegyuk fel, a szolo rendben. (Ot is faggatni fogom) Ezt a fajtat jol tudom nem szokas sokaig aztatni, ugye? Max 1 ora a szin, frissesseg miatt? Aztataskor mennyi kent mondanal? Ha ezigaz, ilyen rovid aztatasnal gondolom ne ulepitsek.
Harminc hektáron, évi 200 ezer palackot termelő, organikus/biodinamikus gazdaság... vagyis ekkora méretben is lehet spontán erjeszteni :D
A bor maga vékony, jó illatú, vedelhető eszetlenül, de engem zavar a szénsav amivel operál és úgy általában egy kicsit jellegtelen bor. Finom, meg kényelmes, de sek egyéniséget nem éreztem benne. Nem mondom, hogy kidobott pénz volt a 15 eurós ára, de szerintem cirka fele ennyit ér maga a bor.
Zoli, ket pincem van, az egyik egy pici a haznal. Meszkobarlangot csinaltam belole, steril. Spontanoznek ott par tetelt, az elejen kell esznel lenni szerintem, oda szeretnek kerni howtot ha van idod:)) aztatas szerepe a spontan erjesztesnel, kenszint, ilyenek. Van kedved idod segiteni?