Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66821

Mondom en hogy tudashiany miatt osszevissza irogatsz. Szoleszek boraszok altalaban magyar mustfokban vagy laborban merve cukor gramm/literben beszelnek, te kevered ide oda osszevissza a brixet. Rozenak elhiszem hogy savra szuretelnek, de a jo roze alapanyag nemigazan jo vorosbornak, ezert kerdeztem toled tegnap... Mas az, ha vorosborbol kenyszer roze, ha mar mindenaron egy anyagbol akarsz voroset, rozet. A masik, meseld mar el hogyan mersz otthon alkoholt? Tenyleg nagyon kivancsi vagyok.

Előzmény: Jocó0423 (66820)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66820

Maci hazaérek akkor megmérem a vörösbor alkoholfokát, mást már nem tudok :)

A rozé még javában forr, azt ha kész lesz akkor tudom mérni.

Készítek róla fotót is, nehogy hülyeséget mondjak.

Egyébként a cukorfokot a szedők közlik velem, ezt adtam tovább.

A borász Úr (Dancsó Gábor) egyébként váltig állította, hogy nem igazán érdekli a cukorfok, akkor szüretel ha a savtartalom ideális. 

Előzmény: Maci_P (66817)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66819

https://www.distilling-fermenting-seminars.com/de/schnaps-selbst-destillieren-kurse-buecher-zubehoer-zum-brennen/berechnungen-braende-selbst-herstellen-und-destillieren/zucker-alkohol-umrechnung/?calcReset=1

Ha  "Zuckergehalt" alá beírod a brix értéket, ,ajd a "go!"-ra klikkelsz, kiadja Oechsle-ben, KMW-ben (Babo, MM°), meg megmutatja, hogy szárazra kierjesztve mennyi alkohol lesz benne.

Előzmény: Jocó0423 (66815)
kifli Creative Commons License 2018.08.28 0 1 66818

havi 200 brixxel,

az ember könnyen viccel:)

Előzmény: Maci_P (66817)
Maci_P Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66817

Jocó, biztos birx az a brix? "17-es brixel és 11°lett az alkoholja." 17-es Brix 9,5 alatti alkoholt ad, 17-es MM viszont kb. 11-es et. Nem lehet, hogy KMW lesz az a Brix inkább?

Előzmény: Jocó0423 (66813)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66816

A rozét felénk savra szüretelik de szólj ha tévedek.

Előzmény: Jocó0423 (66815)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66815

Bizony bizony :) és nagyon finom rozé lett belőle. Szerinted egy rozéhoz mikor kell szedni az alapanyagot?

Látom értesz hozzá, ezért kérdem.

11 palack marad mára mutatóba belőle.

Előzmény: van_Persil (66814)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66814

Te képes voltál pénzt kiadni egy 17-es brix-ű szőlőért?

Nincs több kérdésem...

Előzmény: Jocó0423 (66813)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66813

Bizonyára te sokkal többet tudsz nálam és sokkal több vörösbort készítettél :)

Én csak 2013 óta készítem őket, tehát tényleg kezdő vagyok a témában.

Ma ha hazaértem megmérem az alkoholtartalmát a vörösömnek és majd hamut szórok a fejemre :DD

 

Egyébként a kékfrankos szőlő 16,5-ös Brixet mutatott, a pino pedig 22-őt. 300 és 200 kg.

Kíváncsivá tettél mert tavaly csak kékfrankost vettem, 17-es brixel és 11°lett az alkoholja.

A hegyvidékin ezüstérmes lett.( tudom ez nem számít:)) 

 

A szöveged meg nem kell már megbocsátsd, hallottam mástól eleget, nem kell neked folytatni!

Előzmény: naivkezdo (66812)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66812

Joco, rengeteg tevkepzeted van, hianyos es/vagy teves tudasbol fakadoan. Tenyleg beszelgess mar el egy komoly borasszal. Ha nekem a Szentesi tarsasagom lenne, biztosan szomjaznam a tudasat.

Felre ne ertsd, en is csak egy hobbilofaszjoska vagyok, de ilyen butasagokat vorosborrol kar vilagga kurtolnod.

Előzmény: Jocó0423 (66805)
BZoltan Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66811

LOL :D beragad valami a vágólapomról... bocsánat

Előzmény: BZoltan (66810)
BZoltan Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66810

Szerintem a 19.5brix alatt még borként sem igazán értelmezhető. Az az alapanyag ami hozzáadott cukor nélkül nem erjed ki 11vv% alkoholtartalomra az bornak még kevés.

Vannak persze olyan fehér és rozéborok amik 9.5-11vv% között vannak, de azok inkább kivételek és nem igazán ezek a fősodor.


Komolyabb vörösbornak pedig a 12.5vv% alkoholpotenciál vagyis 21.5brix az amiről beszélni érdemes. Ennél vékonyabb anyag az szerintem inkább sillernek vagy rozénak való.

should not be done too often and advertised in the team.

Előzmény: Jocó0423 (66808)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66809

De miért nem a 21-es brix a viszonyítási alapod? Minöségi bor csak ilyen, vagy jobb mustból készíthetö.

Előzmény: Jocó0423 (66808)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66808

Így igaz. Ezért írtam a 18 feletti értéket :)

Előzmény: van_Persil (66807)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.28 0 1 66807

18-as brixböl 9,8-as alkohol lesz, 18-as magyar mustfokból 11,5-ös.

Előzmény: Jocó0423 (66805)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66806

Igen csak az enyémnek 3/5 része kékfrankos.

Tavaly szín kékfrankos volt és sikerült 18°-on végig vinnem.

30°felett nem lesz kicsit főt ízű?

Előzmény: joskabacsi (66804)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66805

Maradjunk annyiban, hogyha 18 feletti a brixe akkor az nagyon jó vörösnek is :)

Egyébként az íz már most is nagyon ok.

Előzmény: naivkezdo (66803)
joskabacsi Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66804

A 20 fok pinónak még nem sok, sőt olyat is ismerek aki 1 napra elengedi 30 fölé is.

(nálunk idáig 18-21 között ment, tegnap a zajosban picivel fölé is csúszott)

Savat nem néztem, elfogyott a lötty és amúgy sem nyúltam volna bele, ízre rendben van.

 

 

Előzmény: Jocó0423 (66798)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66803

Maradjunk annyiban, hogy inkabb roze alapanyag az. 

Előzmény: Jocó0423 (66802)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66802

Igen augusztusban :) A szegény szőlő nem tehet róla, hogy megérett.

Előzmény: naivkezdo (66801)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.27 0 0 66801

Jol ertem, abbol keszitettel vorosbort amibol a rozet is? Augusztusban?

Előzmény: Jocó0423 (66800)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.27 0 0 66800

Ma reggel szépen leállt a vörös erjedése, lefordult a kalap. 8 nap alatt lett kész, nekem kicsit gyorsnak tűnik, spontánban pláne.

Enyhe préselés után ment a tartályba, 180 liter lett. Lekéneztem, lezártam és hagyom ülepedni.

Érdemes két hét múlva egy derítés?

Előzmény: Jocó0423 (66798)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.26 0 0 66799

Rendben, koszi. Amugy a tervunk az volt, hogy ketfelet keszitunk, egy rovid aztatasos feheret megegy rozsas szinut:)

Előzmény: BZoltan (66797)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.26 0 0 66798

Ma megint beindult a rozém. Annyira, hogy felment 20°-ra a hőmérő. Benyomtam 4 pillét, remélem visszaesik.

Nem tudom, hogy ez a hullámzás jó e.

BZoltan Creative Commons License 2018.08.26 0 0 66797

Hehe :) Hát pont kikaptad azta fajtát amit egyébként szoktak még akár héjjon erjeszteni is. A szürkebaráttal bármit meg lehet csinálni és ugyebár bármit meg is szoktak.
Áztatni lehet a nulla perctől akár több hétig is. Minél többet áztatod annál rózsásabb színe lesz és annál határozottabbak lesznek a csersavai. Ha nekem szürkebarátom lenne akkor  én 4-8 órán át áztatnám.

 

A cefrét mi nem kénezzük. Max a tele áztatókád tetejére spriccelünk gyenge törzsoldatot mielőtt lezárnánk.

 

 

Előzmény: naivkezdo (66796)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.26 0 0 66796

Nagyon konkret leszek:) alapanyag szurkebarat, olyan helyrol, ahol csak spontan erjedes megy, emiatt tegyuk fel, a szolo rendben. (Ot is faggatni fogom) Ezt a fajtat jol tudom nem szokas sokaig aztatni, ugye? Max 1 ora a szin, frissesseg miatt? Aztataskor mennyi kent mondanal? Ha ezigaz, ilyen rovid aztatasnal gondolom ne ulepitsek.

Aztan varjak, malmozzak esetleg ima, zsoltar?

Előzmény: naivkezdo (66795)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.26 0 0 66795

Ezt korabban korabban mar tobbszor olvastam, de akkor most frissen ujra es utana ami maradt kerdes bombazlak, koszi.

Előzmény: BZoltan (66793)
BZoltan Creative Commons License 2018.08.26 0 1 66794

Loimer - Kamptal/Ausztria - Zöldveltelíni - 2017

Harminc hektáron, évi 200 ezer palackot termelő, organikus/biodinamikus gazdaság... vagyis ekkora méretben is lehet spontán erjeszteni :D

A bor maga vékony, jó illatú, vedelhető eszetlenül, de engem zavar a szénsav amivel operál és úgy általában egy kicsit jellegtelen  bor. Finom, meg kényelmes, de sek egyéniséget nem éreztem benne.  Nem mondom, hogy kidobott pénz volt a 15 eurós ára, de szerintem cirka fele ennyit ér maga  a bor. 

BZoltan Creative Commons License 2018.08.26 0 0 66793

A Bakó Ambrussal egyszer összedugtuk a fejünket és leírtunk mindent amit tudunk: http://gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/az-erjesztes-kiskateja

 

De ha kérdésed van akkor toljad bátran :)

Előzmény: naivkezdo (66792)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.26 0 0 66792

Zoli, ket pincem van, az egyik egy pici a haznal. Meszkobarlangot csinaltam belole, steril. Spontanoznek ott par tetelt, az elejen kell esznel lenni szerintem, oda szeretnek kerni howtot ha van idod:)) aztatas szerepe a spontan erjesztesnel, kenszint, ilyenek. Van kedved idod segiteni?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!