Keresés

Részletes keresés

liszi702 Creative Commons License 2013.10.14 0 0 35015

"Ha kimegy rajta a 13.8 volt akkor használhatod."

Na, ez jó hír!

"Amikor ráteszed az aksira akkor mérd meg, hogy mennyivel tölt."

Most megmértem, szombaton mentem a motorral, tehát aránylag töltött aksim van. Rátéve a töltőt 13,57 V-ról indult, majd szép lassan emelkedett, 13,65-nél vettem le.

Annak van jelentősége, hogy zselés aksim van? Az is ólom/sav akku, nem? Csak mert a töltőm ólom/savas töltő. (Egyébként milyen akksi van még?)

"Viszont a 10 amperórás az kevés a DL-nek. Ez volt benne gyárilag?"

Nem ez volt gyárilag, írtam is, már 2 akksim ment tönkre, szerencsére az egyiket gariban cserélték. Megnéztem a DL650 kezelésijében a specifikációt, "Akkumulátor....12V 36.0 kC(10Ah)/10 HR". Szóval elvileg 10Ah-s való bele. Egyébként ez egy LP SLA 12-10 zselés aksi, utángyártott. A gyári ennek többszörösébe kerül, és nem kételkedek, hogy jobb.

"A lényeg, hogy mindig fullon legyen az aksi és akkor gond nélkül kihúzza a telet."

Oké, akkor igyekszek gyakrabban feltölteni mint eddig, akár 2 hetente sem nagy kunszt rádugni.

Előzmény: kgaboroo (35014)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35014

Ha kimegy rajta a 13.8 volt akkor használhatod. Amikor ráteszed az aksira akkor mérd meg, hogy mennyivel tölt. A lényeg, hogy mindig fullon legyen az aksi és akkor gond nélkül kihúzza a telet. Viszont a 10 amperórás az kevés a DL-nek. Ez volt benne gyárilag?

Előzmény: liszi702 (35013)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35013

"nincs meg a kimeneti 14 volt sem rajta és nagyon kevés ampert tud."

Most lemértem, 13,8 voltot ad le. Az nem elég? A 600mA az elég kevés lehet valóban, de az csak annyi, hogy lassabban tölt fel, nem?

"Ez full automatikus és egész télen rajta maradhat."

Írtam az előbb sau-nak, csepptöltésre nem hiszem, hogy szükségem van. (Vagy igen?)

Persze ha ez a töltő teljesen alkalmatlan, hajlandó vagyok áldozni rá, de nem lehet (kompromisszumokkal) ebből kihozni valamit? Ha télen 3-4 hetente (szép lassan) feltöltöm vele az akksit, az nem lesz megfelelő?

Köszi!

Előzmény: kgaboroo (35011)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35012

Ezt pont a Lidl-ben vettem, de ez nyilván komolytalanabb mint a tiéd, ez csak motor-aksihoz jó, max 12ah-ig. Ha jól tévedek, a mostani akksim 10 Ah-ás szóval elvileg jónek kellene lenni. Csepptöltésre meg szerintem nincs szükségem, nem hiszem, hogy rajta hagynám egész télen, felesleges a folyamatos készenlétben állás. Csak lemerülni nem szabad hagyni, ha jól gondolom.

Előzmény: Saughassy (35010)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35011

Sajnos ez nem alkalmas normális töltésre mert nincs meg a kimeneti 14 volt sem rajta és nagyon kevés ampert tud. Ez inkább egy kis állítható adapter. Nem mondom, hogy  ILYET  vegyél mint az enyém mert ez drága. Ez full automatikus és egész télen rajta maradhat. Csak annyi állítási lehetőség van rajta, hogy választhatsz autó vagy motor aksi közül.

8-10 ezer forintot mindenképpen érdemes rászánni mert egy DL650-be való aksi 15 ezernél kezdődik. Nézz körül  ITT  és olvasd el a paramétereket. Az olcsóbbak között is van használható, bár ezek nem rendelkeznek extra funkciókkal mint pl újraélesztés, szulfátlanítás vagy regenerálás de tudnak csepptölteni.  Mondjuk  EZ  már egy használható darab ami tud pár dolgot.

Off

Előzmény: liszi702 (35008)
Saughassy Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35010

OFF: Igen, egyebkent a Lidl/Aldiban neha remek akksitoltoket lehet venni, nem tul gyorsak de kimeletesek, es a lenyeg: sok mas mellett tudnak csepptoltest, vagyis rajtuk lehet hagyni az akksit egesz telen. Kis egybeontott izek, akar a falra is fel lehet furni oket, max toltoaram talan 4A, de jol is van az igy. Tud motort is 6volttal, van benne polaritasvedelem is meg minden szirszar. Ehhez kepest talan 6000 forintert vettem, made in germany. :) 

liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35009

Előző hsz-t elfelejtettem offba tenni, bocs!

liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35008

"Ha nem akarsz évente aksit venni akkor mindenképpen szerezz be egy normális automata motoraksi töltőt. Ezek töltése 14 voltról indul és fokozatosan veszi le a töltőáramot."

Megtaláltam a papírját, fusd már át, úgy írja, hogy ez automata töltő és változó töltőáramú. Akkor elvileg ez jó, nem?

"A teljesen legyengült akkumulátorban 12.3 V van. Egész télen gyenge aksit tárolsz és ettől szulfátosodik és cellazárlatos lesz."

Tehát egész télen töltött legyen az aksi, ne engedjem lemerülni? Mondjuk havonta egyszer töltsem föl az automata töltővel?

Előzmény: kgaboroo (35006)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35007

El sem hiszed, hogy hány emberkét kellett már kirakni a fórumunkról. Köztük olyat is akivel már találkoztunk személyesen is. 

Előzmény: liszi702 (35002)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35006

Valószínű, hogy nem alkalmas a kis teljesítményű töltő  az aksi töltésére. Egyrészt a 12 volt kevés és az amperszám is. A teljesen legyengült akkumulátorban 12.3 V van. Egész télen gyenge aksit tárolsz és ettől szulfátosodik és cellazárlatos lesz.

Ha nem akarsz évente aksit venni akkor mindenképpen szerezz be egy normális automata motoraksi töltőt. Ezek töltése 14 voltról indul és fokozatosan veszi le a töltőáramot. Mikor eléri az aksi a teljesen feltöltött 12,7 voltot akkor csepptöltésre vált és rajta maradhat az aksin hetekig. De mindenképpen ajánlott havonta rátenni pár napra és tavasszal nem lesz gond.

A WD40 azért nem jó mert híg és 80%-a elpárolog. A láncspray-t motorozás előtt pár órával kell a láncra fújni vagy legjobb előző nap. Szépen kipárolog belőle az oldószer és nem pörög le a láncról. Meg azért kell a sűrű ragacsos láncspray mert ez csillapítja a lánc gördülési zaját.

Off

Előzmény: liszi702 (35003)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35005

"Meg különben is te akarsz ismerkeni vele..."

:)))

Előzmény: asx (35004)
asx Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35004

Miért lenne a barátom? Inkább neked lehetne a barátod, neki is plazmatévéje van!  :))

Meg különben is te akarsz ismerkeni vele...

Előzmény: liszi702 (34993)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35003

"A WD40 alkalmatlan lánckenésre mert lepörög."

Most egy párszor WD40-el fújtam mert elfogyott a Repsol Chain spray-m, de nem vettem észre ilyet. Persze nem is figyeltem, majd leellenőrzöm.

Van nagy aksitöltőm, meg motorhoz való pici, 7.2VA(max), 600mA-es motoraksi töltőm is, múlt télen a fűtött garázsban tartott motorom aksijára többször is rátöltöttem, ennek ellenére tavasszal vehettem újat. Nem tudom, hogy a regenerálást-csepptöltést-szintentartást tudja-e, ezen semmit nem lehet állítani csak a 2-6-12V-ot, meg van rajta 2 LED, oszt' annyi. A dobozát és leírását meg nem találom, de valahol megvan. Autós töltővel természetesen soha nem töltöttem a motor-aksit.

Oké, kösz!

Előzmény: kgaboroo (34999)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35002

"Azt nem mondtam, hogy nekem ez a lényeg, de nem adok bárki szavára úgy, hogy sosem találkoztam vele."

Én meg pontosan erre írtam, hogy akkor ne fórumozz, semmi értelme vagy kérj mindenkitől írásos önéletrajzot meg fényképes személyi azonosítót.

Szerintem egy idő után simán kiszúrható a hiteles és a linkes ember is, hiába arctalan az írás. Az írás stílusából, szakmaiságából, intelligenciájából legalább annyi információ kiszűrhető, mint személyes találkozás esetén a mimikából vagy árulkodó gesztusokból. Személyesen, neked még nem hazudtak? Simán megtörténik személyes ismeretség esetén is hogy becsapnak. Valószínűleg könnyebben is, mert kevésbé gyanakodsz.

Előzmény: kgaboroo (35001)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35001

Azt nem mondtam, hogy nekem ez a lényeg, de nem adok bárki szavára úgy, hogy sosem találkoztam vele. Persze vannak itt az indexen olyan topikok is ahol valóban komoly gondolkodású emberekkel lehet konzultálni és vannak ahol csak a link duma van többségben.

Előzmény: liszi702 (34997)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 35000

De a cikk címe : "Mire jó még a WD40?" Az alapfunkcióján, a kenésen-olajzáson túl.

Én évek óta használom sokmindenhez a WD40-et, mindent azzal olajozok, de tudom, hogy van kifejezetten motorlánc-spray, csak az drágább mint a WD40, és nem vettem észre különbséget magában az anyagban, legalábbis viszkozitásban, szagban, kinézetben. Hát nem tudom.

Oké, köszi!

Előzmény: Teaway (34998)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34999

A WD40 alkalmatlan lánckenésre mert lepörög. Castrol láncspray jó minőségű nem pörög le és nem lesz a felni és a gumi oldala zsíros. A DL650-be nagy indítóamperű aksi való. Nem elég, hogy magasabb az aperóra szám, mondjuk 12V 14Aó hanem az adatai közt az indítási amperszám legyen magas. Különben kikészül egy év alatt és tavaszra vehetsz újat. Télre vedd ki a motorból ha nincs fűtött garázsod és szerezz hozzá egy motorkerékpár aksi töltőt ami tudja a regenerálást és a csepptöltést is. Ezt szinte rajtahagyhatod egész télen mert szintentartó funkció is van benne.

Autós töltőt csak szükségállapotban használj mert ezeknek nagy a legkissebb töltőamperja is. Ha ilyennel töltöd akkor szintén kinyírod az aksit.

Off.

Előzmény: liszi702 (34995)
Teaway Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34998

Láncra? Hát nem is tudom...inkább ezekre ---> link

Előzmény: liszi702 (34995)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34997

Hát, ha neked ez a lényeg, akkor ne fórumozzál, semmi értelme.

Előzmény: kgaboroo (34996)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34996

Igen...ezzel bizony megmondtam a lényeget. Arcnélküli emberek hozzászólásaiból nem szabad ítélkezni. Beszélgetni lehet látatlanba is, de sosem lehetsz biztos benne, hogy a válaszadások saját szavak-e vagy nem.

Előzmény: liszi702 (34994)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34995

Rendben van az öko-mérésed, elhiszem, hogy te ott, abban a helyzetben és adott képtartalommal és fényviszonyok között ennyit mértél, nincs ezzel semmi baj. A baj az, hogy ezt írod : "Valószínű, hogy teljesen sötét szobában akár 40-50 watt is lehet a különbség és valószínű, hogy egy világos szobában csak 10 watt."

Ilyen valószínű-kre alapozva kérdőjelezed te meg az én mért adataimat, a te "valószínű"-d ütközik az én "biztos, mert tapasztaltam"-mal.

De mindegy, feladom.

Inkább lapozzunk egy olyan témára, amihez van esély, hogy értesz. :)

Már 2 aksim ment tönkre a Suzuki DL650-en, mikor elővettem tavasszal a motort. Különböző téli aksi-tárolásokat próbáltam, de csődöt mondtak. Tudsz valami tuti megoldást, hogy kell télre eltenni az aksit? Vagy melyik fórumot javaslod, hogy feltegyem a kérdést? És még egy. A WD40-es spray használható motor-lánc kenésére?

Köszönöm!

Előzmény: kgaboroo (34990)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34994

Hú, most ezzel megmondtad a tutit!

Előzmény: kgaboroo (34991)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34993

"A nullára levett fényerő, sötétben ÖKO-móddal nézett szélesvásznú filmek NEM adhatnak a TV-re jellemző átlagfogyasztást!!! Ez a te speciális igényedhez beállított TV"

Pedig azt mondtad, olvastad a hozzászólásomat. De valószínűleg ismét nem értetted meg. Ezt írtam még júniusban, azóta is erről van szó, ez a vita tárgya:

"Hihetetlen, de szerintem igaz : Panasonic 65ST50-es plazmatévé, számomra kielégítő fényerővel, a mi felhasználási szokásainkkal és beállításainkkal, elmegy 150 W körüli átlagfogyasztással!"

Ez nem elég egyértelmű??? Tehát ez NÁLUNK, A MI FELHSZNÁLÁSI SZOKÁSAINKKAL!!! Ebbe kötött bele a barátod és szellemi társad, minden alap nélkül.

Előzmény: asx (34992)
asx Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34992

"Ki hiszi el, hogy egy 165 centis képátlójú plazma tv 150 watt átlagfogyasztással működik?"

"kielemeztük ezt a kérdést, ...és okokat keresik. És megtaláltuk, nézési körülmények, beállítások, öko mód általában sötétben."

És mi köze van ennek az átlagfogyasztáshoz???
Átlagfogyasztás ---> átlagos körülmények között üzemeltetett TV fogyasztása!
A nullára levett fényerő, sötétben ÖKO-móddal nézett szélesvásznú filmek NEM adhatnak a TV-re jellemző átlagfogyasztást!!! Ez a te speciális igényedhez beállított TV (az az egy darab ami nálad van és úgy van beállítva ahogy be van állítva és olyan kölrülmények között van nézve ahogy te nézed) időegység alatti átlagos fogyasztása!

Előzmény: liszi702 (34989)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34991

Azt nem tudhatod, hogy itt a fórumon ki mekkora tudással rendelkezik. Főleg úgy, hogy sohasem találkoztok személyesen. Az írott tartalomból következtetsz az illető tudására?

Mi van ha ő csak egy google szakember? 

Előzmény: liszi702 (34989)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34990

Az ÖKO módot kimerevített képernyőnél kapcsoltam ki-be miközben rajta volt a műszer. Teljesen átlagos képtartalomnál állítottam pillanat állj-ra a dvd lejátszót és ekkor  mutatta a műszer átkapcsoláskor a 30 watt különbséget.

A szobában félig leeresztett redőny mellett végeztem a mérést. Kint nem süt a nap, felhős idő van jelenleg így a szobában sincs túlzott fényerő.

Valószínű, hogy teljesen sötét szobában akár 40-50 watt is lehet a különbség és valószínű, hogy egy világos szobában csak 10 watt.

Mérd meg te is mielőtt megint lehülyéznél.

Előzmény: liszi702 (34988)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34989

"Csak tedd fel itt nyugodtan a fórumon azt az egyszerű kérdést.  Ki hiszi el, hogy egy 165 centis képátlójú plazma tv 150 watt átlagfogyasztással működik?"

Tőled jóval nagyobb tudású emberekkel is kielemeztük ezt a kérdést, és nem hazugsággal vádolnak, mint te, hanem a miérteket és okokat keresik. És megtaláltuk, nézési körülmények, beállítások, öko mód általában sötétben. De mondom, gyere el, nézd meg.

Előzmény: kgaboroo (34987)
liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34988

"Az ÖKO mód ki és bekapcsolása között kb 30 watt különbség van."

Ezt vajon hogyan, miből állapítottad meg? Tudnillik az öko mód környezeti fénytől függően szabályoz le vagy fel, tehát teljesen ostobaság azt állítani, hogy 30W-ot, mert ha tök sötétben kapcsolod be, teljesen más értékek kapsz, jóval többet, mint ha félhomályban, vagy lámpafénynél. Te milyen körülmények között kapcsoltad be, ha bekapcsoltad egyáltalán? Ez a szám is ugyanolyan találgatás, mint amit megszoktunk tőled, vagy olyan színvonalon végzett kísérlet eredménye, mint amikor az egy heti össz kilowatt fogyasztást 168-al akarsz osztani, nem az üzemidővel.

"De már nem is érdekel mert jöhetek itt a fizikai alapelvekkel"

Semmiféle fizikai alapelvekkel nem jöttél. Itt felhasználási paraméter-különbségekről van szó, amit betegesen nem tudsz megérteni.

Előzmény: kgaboroo (34985)
kgaboroo Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34987

Csak tedd fel itt nyugodtan a fórumon azt az egyszerű kérdést.  Ki hiszi el, hogy egy 165 centis képátlójú plazma tv 150 watt átlagfogyasztással működik?

liszi702 Creative Commons License 2013.10.13 0 0 34986

"Csak hát ezzel az a baj, hogy megtéveszti a leendő vásárlót."

Ostoba vagy. Tapasztalat néküli elméleti agymenést puffogtatsz folyamatosan, ahogy írtam. Soha, senkit nem tévesztettem meg. "Az én 65ST50-es tévém a 33840-es hozzászólásomban leírt körülmények között 11,85 kWh-t fogyasztott 79 üzemóra alatt. Ez van, nem mondhatok mást." Te elméletekről beszélsz (bár elméletben sem vagy képzett), énelőttem meg itt van életnagyságban a tapasztalat.

Azt, amit reménytelenül értetlen fórumtársunknak felajánlottam, mindenkinek felajánlom. Adok egy ímélcímet, ott egyeztetünk lakcímet, eljön, sörözünk, közben megy a tévé, és (bár arra nem vállalkozok, hogy egy hétig ott legyen :) ), de néhány órára rátesszük fogyasztásmérőre (akár a sajátjára) a tévét, hogy vajon hazudok-e a plazmám fogyasztásával kapcsolatban, ahogy betegesen állítja ezt. Nem lesz reprezentatív mérés, de arra jó lehet, hogy igazoljon engem. (Heves-megye)

Bocsánat mindenkitől, akinek már a töke tele van ezzel a témával. Nekem is tele van.

Előzmény: kgaboroo (34985)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!