Elsősorban a váltó és kitérő közti különbségre gondoltam; ahogy Infós kifejtette, a kettő egymásnak nem szinonímája.
Volt egy mondat, amit kétszer is elolvastam, míg egyszer megértettem, mire gondoltál:
A szakkifejezés azt jelenti, hogy a kitérő azon végéről, ahol két sínpár fut bele, nem arról érkezik egy jármű, amerre a váltó állítva van.
Próbáljuk átfogalmazni:
A szakkifejezés azt jelenti, hogy a váltó felé nem arról az oldalról érkezik a jármű, amelyik irányból terelni (váltani) képes, és az érkező jármű a kerekeivel állítja át a váltót.
(Ezzel kikerültük a 'gyökkel szemben' kifejezést, amitől az átlag olvasót kilelné a hideg.)
A szakkifejezés azt jelenti, hogy a kitérő azon végéről, ahol két sínpár fut bele, nem arról érkezik egy jármű, amerre a váltó állítva van.
Konkrétan erre a mondatra gomdoltam, itt ugyanazt a műszaki berendezést két szóvak jelöli. Mindkettő jó, de szerintem egy mondaton belül zavaró, pláne, hogy olyanoknak magyarázza a felvágást, akik nem biztos, hogy tudják, a két szó szinoním.
Szajolon 1994.12.02-án 16:45-kor - kb. 110 km/h sebességgel - siklott az előzőleg felvágott 43. számu váltón a V43 1360 psz. géppel közlekedő 613. számú vonat.