Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66851

Láttál te már életedben egyszer is NÉBIH (leánykori nevén OBI) borvizsgálati jegyzökönyvet? Kétlem...

Itt egy részlet egy ilyen vizsgálati jegyzökönyvböl:

Előzmény: Jocó0423 (66847)
BZoltan Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66850

Fehérbora válogatja. Az én tapasztalatom az, hogy a fehérborok többsége 12.5vv% alkohollal bír. Nagyjából ugyanolyan gyakori a 13vv% vagy a 13.5vv% mint a 12vv% és a 11.5vv%. 

11vv% és annál alacsonyabb alkoholtartalma csak a nagyon édes fehérboroknak és a kimondottan laza, olcsó nyári vedelősbornak van.

Előzmény: Zsömle2 (66839)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66849

Mindegyik a fajsúlyon alapul, de a Babo-féle Klosterneuburgi mustfok (magyar mustfok) esetében levonódik a cukormentes extrakt becsült értéke.

Előzmény: szenyor Lopez (66845)
Zsömle2 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66848

Én úgytudom de javítsatok ha nem igaz, hogy 9% alkoholtartalomtól felfelé lehet fehér bort annak nevezni.

 

Előzmény: Maci_P (66843)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66847

Igen, ezzel egyetértek, elírtam a vizet, oldatot kellett volna. Dezsőnek is igaza van.

De semmiképp g/liter!!

Előzmény: szenyor Lopez (66845)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66846

:) lassan írtam :)

Előzmény: dezso (66844)
szenyor Lopez Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66845

"Ja különben a brix az g/100g   cukor/víz"

 

Nem. Pont a te általad linkelt oldalon ott van:

 

"1 Brix-fok a cukortartalma annak az oldatnak, amelynek 100 grammja 1 gramm szacharózt tartalmaz"

 

Tehát cukor / oldat, nem pedig cukor/víz (azaz oldat - cukor).

 

A magyar mustfok elvileg szintén ugyanez ("magyar mustfok azt mutatja meg, hogyegy kilogramm must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz."), nem értem mi a különbség.

Ezt is írják:

"Mindenhasonlatosság mellett a mustfok (MM) és a tömegszázalék (BRIX%)nem egyezik egymással teljesen. A különbség kb.10%. Pontosabban, ha a mértmustfokot akarjuk átszámolni BRIX%-ba, akkor a MM értéket meg kellszorozni 1,106, vagyis BRIX% = 1,106 x MM, ha viszont a BRIX%-ból akarjuk megkapnia mustfokot, akkor MM = BRIX% /1,106."

 

Forrás: https://agraragazat.hu/cikk/szureti-labormeresek

Előzmény: Jocó0423 (66827)
dezso Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66844

Legyunk pontosak: a Brix fok azt mutatja meg, hogy egy oldat surusege milyen szacharoz (repacukor) oldat surusegenek felel meg.  n Brix megfelel n g szacharoz / 100 g oldatnak.  Nem mindegy, hogy az oldoszer vagy maga az oldat a viszonyitasi alap.

Előzmény: Jocó0423 (66827)
Maci_P Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66843

Többé-kevésbé a 12 a minőségi fehérbor alkoholtartalmának alsó határa, ha nem is törvényileg. Hiszen egy megfelelően alacsony (0,5-2kg) tőketerhelés mellett a 19MM-et el kell hogy érje a teljes érettségben a legtöbb fehér szőlő (az évjáratok nagy többségében).

Előzmény: Zsömle2 (66841)
Maci_P Creative Commons License 2018.08.29 0 1 66842

Létezik olyan refraktométer, ami borban mér alkoholt? Én eddig úgy tudtam, hogy nem lehet ilyen elven mérni, mert lehet benne maradékcukor, vannak benne színanyagok, stb. ami elviszi a törésmutatót, így nem jó értéket ad a végén. Mindenesetre ha tényleg van ilyen, érdekelne, hol lehet beszerezni.

 

Előzmény: Jocó0423 (66824)
Zsömle2 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66841

Szerinted nem magas alsó határnak? Számtalan fehérbort ittam ennél kevesebb alkohollal, meg rozét is.

Előzmény: naivkezdo (66840)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66840

Mar miert lenne magas? Vagy csak viszed tovabb Joco troll vonalat?:)

Előzmény: Zsömle2 (66839)
Zsömle2 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66839

19-es mustfok az 12-es alkohol. Elég magas fehérbornak.

Előzmény: K Benő (66838)
K Benő Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66838

Tapasztalatom szerint 20 mustfok alatt nem készíthető értékelhető minőségű vörösbor.Nálunk a Kékfrankosnál 20,a Cabernet Franc fajtánál 21 mustfok a minimum.Fehéret 19 mustfoktól készítjük.

Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.29 0 0 66837
Előzmény: Jocó0423 (66836)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.29 -1 0 66836

Értem, tehát a brix mértékegysége a g/liter, gratula.

Előzmény: van_Persil (66833)
kifli Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66835

az te vagy és nem én

Előzmény: van_Persil (66834)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66834

Szerintem nem én vagyok az, aki itt valamit nem ért...

Előzmény: Jocó0423 (66829)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66833

Meg a szabad kén, meg az, amit a labor abban ad meg. Szerencsére nem te döntöd el, hogy mit milyen mértékegységben kell megadni.

Előzmény: Jocó0423 (66830)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66832

Kölcsönös :)

Előzmény: naivkezdo (66831)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66831

Ne haragudj, hogy komolyan vettelek. Tobbet nem fordul elo.

Előzmény: Jocó0423 (66827)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66830

És általában a savtartalom szokott g/liter lenni.

Előzmény: van_Persil (66828)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66829

Értem én amit írsz de te értetted, hogy itt a brixről volt szó?

Előzmény: van_Persil (66828)
van_Persil Creative Commons License 2018.08.28 0 1 66828

Már ne is haragudj, de egészen pontosan miért nem adhatja meg a labor g/l-ben a cukortartalmat?

Tekintettel arra, hogy az van legközelebb a hivatalos alapmértékegységhez (kg/m3)...

Ha megnézed az általam belinkelt átszámító oldalt, ott Oechsle, Brix, KMW (MM°) és g/l van feltüntetve.

Előzmény: Jocó0423 (66827)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66827

Ja különben a brix az g/100g   cukor/víz

A g/liter az savtartalom, bocsika.

Előzmény: naivkezdo (66821)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66826

Én szeretem Stanislav Lemet, Asimovot :)

Komolyra fordítva, nyilván tudja de nem igazán az érdekli. A fő szempontja a savtartalom.

Ha 8-10 g/l akkor elkezdi a szüretet mert nagyon gyorsan csökkenni tud a sav és vékony lesz a bor.

Ha kicsit kevesebb a cukor, azt még 2°ig tudja pótolni szabályosan. Savpótlás sokkal macerásabb!!

Vagy ezt is rosszul tudja?

 

Előzmény: BZoltan (66822)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66825

Látszik, hogy ezek szerint idén nem néztél körbe az országban :)

Legalább az agroinform oldalait nézd meg, hányan hirdetnek és mióta kék szőlőt.

Az idei év kicsit más ám.

Irsait augusztus elején kaptam, érdekes mi? A szilva 3 héttel előbb jött. Barack meg nem volt. Folytassam?

Hol élsz te?

Előzmény: naivkezdo (66823)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66824

Ha kíváncsi vagy elmondom hogyan :)

Nem kényszer egyiksem csak te hiszed annak. Egyszerű a képlet: bejön az 500 kg kék szölö, amit belebogyozok és darálok egy kádba. Idáig tiszta?

Következő lépés, hogy a színmust 150 literjét leengedem tartályba 3 óra múlva, ez lesz a rozé. Idáig ok?

A maradék mind rajta marad a szőlőszemen és ott forr ki. Majd ha kiforrt (most 8 nap volt), gyenge préselés után, leeresztem szintén tartályba, ez lett 180 liter.

Sajnos még igazán nem tudok alkoholfokot mondani mert még túl sűrű a vörösbor, megkell várnom a leüllepedést.

A refraktométer egyenlőre nem mutat éles képet.

Egyébként REFRAKTOMÉTER a megoldás ha erre is kíváncsi vagy :)

2 hét múlva lefogom deríteni és pontos adatot mondok neked.

De szívesen fogadok veled és bárkivel, hogy 12°felett lesz az alkoholja.

 

Az úszó alkoholmérőm nem alkalmas 20°alatti mérésre, azt pálinkához alkalmazom epruvettához.

Érthető voltam?

 

Előzmény: naivkezdo (66821)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66823

Nem az a lenyeg, ki miota keszit bort. Mondhatnam, hogy mar az ukapam is vorosbort csinalt, de megis mire erv. Egyebkent pont a vorosbort szeretem a legjobban kesziteni, csak jo alapanyag kell hozza legkorabban szeptemberben, erted ugye:)

Előzmény: Jocó0423 (66813)
BZoltan Creative Commons License 2018.08.28 0 0 66822

Azt elhiszem, hogy egy gazdának nem a cukorfok az elsődleges szüreti kritérium, de az, hogy egy szőlész ne tudja pontosan, hogy mennyi a cukortartalma a gyümölcsnek amiért egész évben dolgozott az nálam a SciFi kategória :)

 

A borász úrnak pontosan tudnia kell a must analitikáját, ugyanis ha kevés az alkoholpotenciál akkor neki azt bizony fel kell javítania. Kétlem, hogy az esetleges eredetvédelmi kategóriáját kockáztatná azzal, hogy kicsúszik a bora a követelményekből.

 

De olyan, hogy egy borász ne tudná, hogy mennyi a mustfoka az alapanyagnak az nonszensz.

Előzmény: Jocó0423 (66820)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!