Fehérbora válogatja. Az én tapasztalatom az, hogy a fehérborok többsége 12.5vv% alkohollal bír. Nagyjából ugyanolyan gyakori a 13vv% vagy a 13.5vv% mint a 12vv% és a 11.5vv%.
11vv% és annál alacsonyabb alkoholtartalma csak a nagyon édes fehérboroknak és a kimondottan laza, olcsó nyári vedelősbornak van.
"1 Brix-fok a cukortartalma annak az oldatnak, amelynek 100 grammja 1 gramm szacharózt tartalmaz"
Tehát cukor / oldat, nem pedig cukor/víz (azaz oldat - cukor).
A magyar mustfok elvileg szintén ugyanez ("A magyar mustfok azt mutatja meg, hogyegy kilogramm must körülbelül hány dkg cukrot tartalmaz."), nem értem mi a különbség.
Ezt is írják:
"Mindenhasonlatosság mellett a mustfok (MM) és a tömegszázalék (BRIX%)nem egyezik egymással teljesen. A különbség kb.10%. Pontosabban, ha a mértmustfokot akarjuk átszámolni BRIX%-ba, akkor a MM értéket meg kellszorozni 1,106, vagyis BRIX% = 1,106 x MM, ha viszont a BRIX%-ból akarjuk megkapnia mustfokot, akkor MM = BRIX% /1,106."
Legyunk pontosak: a Brix fok azt mutatja meg, hogy egy oldat surusege milyen szacharoz (repacukor) oldat surusegenek felel meg. n Brix megfelel n g szacharoz / 100 g oldatnak. Nem mindegy, hogy az oldoszer vagy maga az oldat a viszonyitasi alap.
Többé-kevésbé a 12 a minőségi fehérbor alkoholtartalmának alsó határa, ha nem is törvényileg. Hiszen egy megfelelően alacsony (0,5-2kg) tőketerhelés mellett a 19MM-et el kell hogy érje a teljes érettségben a legtöbb fehér szőlő (az évjáratok nagy többségében).
Létezik olyan refraktométer, ami borban mér alkoholt? Én eddig úgy tudtam, hogy nem lehet ilyen elven mérni, mert lehet benne maradékcukor, vannak benne színanyagok, stb. ami elviszi a törésmutatót, így nem jó értéket ad a végén. Mindenesetre ha tényleg van ilyen, érdekelne, hol lehet beszerezni.
Tapasztalatom szerint 20 mustfok alatt nem készíthető értékelhető minőségű vörösbor.Nálunk a Kékfrankosnál 20,a Cabernet Franc fajtánál 21 mustfok a minimum.Fehéret 19 mustfoktól készítjük.
Nem kényszer egyiksem csak te hiszed annak. Egyszerű a képlet: bejön az 500 kg kék szölö, amit belebogyozok és darálok egy kádba. Idáig tiszta?
Következő lépés, hogy a színmust 150 literjét leengedem tartályba 3 óra múlva, ez lesz a rozé. Idáig ok?
A maradék mind rajta marad a szőlőszemen és ott forr ki. Majd ha kiforrt (most 8 nap volt), gyenge préselés után, leeresztem szintén tartályba, ez lett 180 liter.
Sajnos még igazán nem tudok alkoholfokot mondani mert még túl sűrű a vörösbor, megkell várnom a leüllepedést.
A refraktométer egyenlőre nem mutat éles képet.
Egyébként REFRAKTOMÉTER a megoldás ha erre is kíváncsi vagy :)
2 hét múlva lefogom deríteni és pontos adatot mondok neked.
De szívesen fogadok veled és bárkivel, hogy 12°felett lesz az alkoholja.
Az úszó alkoholmérőm nem alkalmas 20°alatti mérésre, azt pálinkához alkalmazom epruvettához.
Nem az a lenyeg, ki miota keszit bort. Mondhatnam, hogy mar az ukapam is vorosbort csinalt, de megis mire erv. Egyebkent pont a vorosbort szeretem a legjobban kesziteni, csak jo alapanyag kell hozza legkorabban szeptemberben, erted ugye:)
Azt elhiszem, hogy egy gazdának nem a cukorfok az elsődleges szüreti kritérium, de az, hogy egy szőlész ne tudja pontosan, hogy mennyi a cukortartalma a gyümölcsnek amiért egész évben dolgozott az nálam a SciFi kategória :)
A borász úrnak pontosan tudnia kell a must analitikáját, ugyanis ha kevés az alkoholpotenciál akkor neki azt bizony fel kell javítania. Kétlem, hogy az esetleges eredetvédelmi kategóriáját kockáztatná azzal, hogy kicsúszik a bora a követelményekből.
De olyan, hogy egy borász ne tudná, hogy mennyi a mustfoka az alapanyagnak az nonszensz.