A régi NDK-ban sokat utaztam az un. durchgang vonatokkal Berlinen keresztül. Nálunk miért nincsenek ilyenek IC változatban. Gyors és nem kell bumlizni a pályaudvarok közt
Három oka lehet:
1: A MÁV nem akar több utast szállítani
2: A MÁV az átszállásokkal a dupla pótjegyekkel nagyobb bevételt remél
3: Valakinek érdekeltsége van a BKV-nál
Komolyra fordítva a gondolatot. Véleményem szerint is ésszerűbb lenne olyan IC vonatokat közlekedtetni, ami átszeli az országot. El tudnék képzelni egy Szombathely-Debrecen-Nyíregyháza, vagy Zalaegerszeg-Szeged vonatot. De még hosszasan sorolhatnám a lehetőségeket. Ezzel még a MÁV is jól járna. Nem kellene két szerelvényt és két mozdonyt futtatni. Így a megmaradt szerelvényekkel esetleg sűríthetnék a járatokat. Bp-Ferencvároson keresztül az ország minden pontja elérhető bármelyik vonalról. Biztos, hogy több utas venné igénybe a vonatot és kifizetné a pótjegyet is ha nem kell Pesten bumliznia.
Erre a szlogenre kéne változtatni a mottót. A mai 8503-as (Fonyód - Budapest Déli pu) gyors 7 kocsival közlekedett, ebből 5 le volt foglalva. A maradék kettőben lehetett utazni. Emellett ráadásul 1 órát késett. Nem értem: ha tudják, hogy 5 kocsi foglalt, miért nem tesznek rá többet? Vagy miért nem lehetne limitálni a lefoglalható kocsik számát? A MÁV vezérigazgatóság tagjait kéne ilyen vonatra ültetni.
Annyit fűznék a sebeshez, hogy az tulajdonképpen egy gyorsított személyvonat, és azért van, hogy a sebes mellett ne kelljen egy időben személyvonatot is közlekedtetni, és max. a pusztai megállókat kihagyja. A gyors és a sebes az vegyes kocsi összeállítású (By, Bp, Bhv stb. - ill. a sebesben lehet Bko, Bo, Ao stb.), az expressz (Bko, Bo, B Ao stb.), az IC pedig (Avmz, Bvmz, Bmz, WRR stb). Remélem nem írtam hülyeségeket.
FOMÁtól kérdem, hogy, ha nem lennének vészterhes idők, akkor ő személy szerint üzemeltetné-e az általam írt Pécs-Szeged vonatot (én még egy-két korrekt átszállást, csatlakozást is javasolok).
Az attól függ, hogy hány éves, személyi száma mivel kezdődik és, hogy néz ki...
:-)))
Nem fiatal ágyékokra gondoltam.
Sebes: ez az, ami már nincs
Akkor Sopronban és Győrben miért így írják ki a menetrendi táblára a csarnokban ?
Ezzel az a baj, hogy a mostani vészterhes időkben nem biztos, hogy arra kell költeni, hogy a 9800 előtt/után küldjönk még egy vonatot annak a pár embernek, akik eddig átszálltak rá Tapsifalva-alsón.
Köszi Csukacska 1991.
Csak az is gond ha sok helyen megáll , meg az is ha nem. Pld úgy tudom,hogy a menetrend váltáskor megállnak az IC-k Kapuváron. Akkor ez most IC vagy gyorsvonat. Amúgy ha itt van vasutas mondja meg nekem mi a különbség a sebesvonat a gyorsvonat és az expresszvonat között.?
Kérdezted, hogy mi van a Szeged-Miskolc vonattal. Nos, ez a vonat közlekedik, 65-ös korlátozással. A vonat 13:20-kor indul Szegedről, és ceglédi delta-Szolnok-NYíregyházán át megy Miskolcra, és van rajta közvetlen záhonyi kocsi. Csak a menetidő egy kicsit hosszú, Miskolcra 18:33-ra ér (5 óra 13 perc), Záhonyba 19:18-ra ér be (5 óra 58 perc az út).
Más: kérdezte valaki, hogy nem lehetne a Dombóvár alsó-Szeged vonatot megtoldani Szeged-Pécs vonattá (Ud alsón át). Ez szerintem kivitelezhető lenne, csak lenne egy irányváltás Dombóvár alsón, de ezt ki lehet kerülni úgy, hogy megjön a vonat, és a másik végére rögtön rááll a villamos mozdony, és ezt talán 3-5 perc alatt lehetne kivitelezni. Egyébként a legrövidebb út Pécs-Szeged viszonylatban a Pécs-Bátaszék-Baja-Bácsalmás-Szabaka-Röszke-Szeged lenne, csak, hát Szabadka az már Szerbia, plussz ehhez meg kellene csinálni a Pécsvárad-Bátaszék ill. Bácsalmás-Szabadka szakaszt.
"a menetidő nem lenne túl rózsás (kb. 5:30-5:45)..."
Kérdés, hogy hol állna meg Dombóvár alsó és Pécs között. Pécs - Szentlőrinc - Sásd -Dombóvár alsó - Máza-Szászvár - Hidas-Bonyhád - Bátaszék - Baja - Bácsalmás - Mélykút - Jánoshalma - Kiskunhalas - Kiskunmajsa - Kiskunfélegyháza - Kistelek - Szeged megállással kivitelezhető lenne, és akor expressz is lehetne, és pénteki és vasárnapi rend szerint kellene járatni.
"Majd most is lesznek hétvégék amikor a 160 ülőhelyen lesz 120 fő is.,...és lesznek amikor lesz 30 fő."
7végeken általában 100 % felett volt a két kocsi kihasználtsága. Ez személyes tapasztalat, amíg volt, addig soxor jártam vele Fészkesfehérvárra fotózni.
"Volán menetrendszerinti 45 ülőhelye mellé"
Már jó ideje E99 jár., Fészkesfehérvártól állandó másodrésszel.
Ez volt az 1etlen olyan vonat, amire utas és vasutas 1öntetűen mondta nálunk, hogy hiányozni fog. Kisebb csoda, hogy két napja ismét jár. ter,észetesen rajta fogom tartani a szemem, és beszámolok róla majd egy-két Vilmos mellett.
Infós,
direkt=szándékosan
Amúgy fényezném a GySEV-et. Amióta átvette a MÁV-tól a Sopron-Szombathely vonal működtetését tisza kocsik, fess, udvarias jegyvizsgálók ( lánykori néven kalauz) kellemes utazást biztosítanak. Szerintem növekedett az utaslétszám is. Sürgősen vegye át a Szentgotthárd -Szombathely-Kőszeg vonalat is!!!!
Nem tudom. Valószínű megkapja a MÁV értesítőt, mert ott 2 db. is van. Legalábbis annak idején a Szászberek állomásra küldött példány is nálunk landolt, mivel közel 20 éve megszünt Szászberek állomás, így nem volt aki átvegye, és a központi nyilvántartást nem frissítették, hogy oda ne küldjenek...
Viszont én konkrétan nem erre az állomásra gondoltam, igaz arra, amire én gondolok elvileg csak gyalog tudna menni, mert személyvonat nincs.
Nekem sokszor az az érzésem hogy a MÁV direkt le akarja szoktani az embereket a vonattal történő utazástól.
De valszeg rossz a MÁV reklámpolitikája,mert pld. én nem hallottam hogy lesz újra Győr-Pécs. De Komáromon át vagy Veszprémen át ? Ha meg hétvégén tele volt miért szüntették meg ?
Én Szegedre jártam egyetemre a 80-as évek elején és sokan utaztak a Pécs-Szeged és a Szeged-Miskolc ( Cegléd-Debrecen-Szerencsen át )közvetlen vonattal. Mi van az utóbbival ?