> NEM úgy autózik mint mi: megmozdul az autó, már 2-ben vagyunk...
Na ja, de őnáluk biztos nincs "Alacsony fogyasztás" topic, meg olcsó autózásra való törekvés olyan szinten, mint nálunk. :) (mielőtt kötekedni kezdenél, éltem kint)
Ergó megtehetik.
Ahol van turbónyomás, ott biza kaját is nyel a gép. Ha spórolni akarunk, benzinesnél alacsonyabb fordulatról is lehet bátrabban gázt adni, mert a pillangószelep akkor nyit ki teljesen, dízelnél viszont úgy lehet spórolni, ha igyekszel turbónyomás _alatt_ autózni. Kis gázzal.
És ezt asszem az Auto Bildben írták le, akik csak értenek hozzá, hisz az általad példának hozott országban írják. ;)
Amúgy igazad van abban, hogy nem szabad bejáratás alatt a túl alacsony fordulatot se erőltetni, de ha kis gázt ad csak, akkor azért egyáltalán nem gond, ha 2000 körül elváltogat az ember. (Pláne hidegen.)
Az viszont szentigaz, hogy alacsony fordulatról ne padlózzuk!! (Pláne hidegen.)
Én azért túlzásnak tartom azt a "2200 fölé ne vigyük a fordulatszámot"-mért is ne?
Innét felváltva a turbólyuk-(nem optimális) fordulat tartományába esve "leültetjük" a mocit. Nincs elég nyomaték, feltöltőnyomás, értsük meg: túl kicsi fordulat és itt is előbefecskendezés van, majdnem visszavágná a dugót, még fel sem ért.
1 (szgk)dízelnek a 2-3000 között tökéletes, csak nem kell 2/3-nál nagyobb gázt nyomni. Kis gáz-közepes fordulat: jó kenés mindenütt (moci-turbó), könnyedén megy a moci, forog a vízpumpa, optimális üzemanyag és feltöltőnyomás.
Szeretném mondani, aki volt már nagy németországban, sem benzines, sem dízel géppel NEM úgy autózik mint mi: megmozdul az autó, már 2-ben vagyunk...Ők kihuzatnak minden fokot-jó nem a maxig.
Volt még egy olyan cikk is, amiben fel volt sorolva, hogy az egyes autógyártók milyen megoldással égetik a kormot az új, részecskeszűrős autókban. De nem találom a linket.. totálkáros cikk az is. ha megvan beirod?
A részecskeszűrő nélküli dízelekről volt szó. Azt mondta a srác, hogy rönó-féle részecskeszűrős dizelt jó messzire kerüljük. És mivel ott dolgozik neki el is hiszem.
"ha autópályán mész 130-140-nel tartósan, akkor tökéletesen kiég a korom"
Totalcaron volt egy cikk a részecskeszűrőkről, ugyanezt írták. Egész pontosan azt, hogy aki állandóan csak városban araszolgat, annak nem bír annyira felmelegedni a kipufogórendszere, hogy a részecskeszűrő időnként elégesse a benne felgyűlt kormot. Ilyenkor előfordulhat, hogy minden látható ok nélkül megemelkedik az alapjárat, mert éppen kormot éget. És ehhez nem elég egy-két lámpától-lámpáig gyorsulgatás.
Szerintem ne a kilométer órát nézd bejáratásnál hanem a fordulatszámot. Na jó azért a km órát sem árt :)) Én úgy váltanék vele, hogy a fordulat ne essen 1400-1500 alá és 2200 fölé nem vinném csak néhány pillanatig. Autópályán meg 110-120 közt mennék vele. Aztán 1000 km után emelném a fordulattartományt, tehát 2500-nál váltanék, autópályán meg átlag 140 :-)) Egyébként azt mondta az egyik autószerelő hogy a dizel kikormolására, hogy ha autópályán mész 130-140-nel tartósan, akkor tökéletesen kiég a korom. Tehát hülyeség az az álláspont, hogy úgy kell kikormolni, hogy kinyomjuk a szemét. Arányaiban magasabb fordulatszámokat kell használni elváltásnál mint ahogy szoktad, és akkor kormolod ki. Pár perc is elég a kikormolásra. Szóval ha mindig 2000-nél váltassz feljebb, és kormolni akarsz, akkor 2500-3000-nél válts sebességet. A lényeg az új autónál, hogy nem szabad hagyni ellustulni a motort. Az első 1000 km után dinamikusan kell vezetni, kicsit jobban pörgetni, mint ahogy szoktad, akkor járódik be. És megjegyezte hogy milyen érdekes, hogy mindig azok az autók romlanak el amiket állandóan óvnak, vigyáznak, alig pörgetnek.
1800 - 2200 közt váltanék, vagyis én ott szoktam. :) A második kérdésre nehéz felelni... bejáratásra gondolsz? Vagy hogy, nekem kicsit érthetetlen, fogalmazd át máshogy.
Este megyek Münchenbe megtekintem a holnapi Oktoberfest első 7végéjét. ha minden jól megy még helyem is lesz abban a sátorban ahol a Polgármester megcsapolja az első hordót! :)
Utitársam gazdaságos, csendes, dinamikus Cee'd-ünk lesz.
Sajnos ebből nem látszik semmi :(( Ketté tudod szedni az eredeti képet és két képként feltenni ? Leirni nehezebb mint megcsinálni :) De ha elküldöd emailben, szivesen megcsinálom...
136 Ló? Lesz az még brutálisabb is...:) Az én 200 lovas kis Volvómat egy márkatárs 272-re csavarta fel...:) Meg is hajlott a főtengelye egy idő után :)
Xenon témában elég ha ide kattintotok, bőséges a választék:
http://portal.martincaraudio.hu/xenon_lampa.html
Egyébként a hivatkozott oldalon a chiptuning-box témában az általam eddig az interneten talált legkimerítőbb információs csokrot is megtalálhatjátok!
üdv egy nem füstölős 4,8 liter/100 km átlagfogyasztású 1,6-os Crdi 136 Le-s Ceed tulajtól!
Aki meg parázik a garivesztéstől meg továbbra is fanyalog a témán nem akarjon többlet-teljesítményt gépéből kicsikarni, vagy vegye meg a 2,0 CRDi-t bő 5 milláért!
Joda mestertől szabadon:"Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!"
Teljesen normál, én is ezt várnám el. Azoknál a kereskedőknél akiknél mi jártunk és (az egyikkel üzletet is kötöttünk) csak ugyan azok voltak. 1,4, meg crdi. Mentségükre bemutató hltvlge volt...
De más márkáknál is ezt tapasztaltuk. Amikor Toyotat akartunk venni akkor csak 1.0-as Yarist lehetett... Se dizli, se 1.3-as. Fordból csak kombi 1.6 Focus... Szóval a magyar piacon attól tartok ez a kereskedők lehetősége...