Óraátállítás napján raktam fel az üzemórát a szivattyú mellé. Gondolom halál pontos. 21 nap telt el, 77w os szivattyúval 45fokos kevert vízzel, nappal 20,5 fok estefele 22,5fokot tartva 50 órát ment összesen. 2,4 óra per nap. Lehet ebből energiát számolni?
Tetszik ez a hozzászólás, egyetértek vele. Nagyon sok okos, értékes ötlet van ezen a fórumon, de néha én is olvastam kissé hihetetlen dolgokat, hogy másutt mennyi gázzal jönnek ki egy évben és milyen kevés fával pl. felfűtenek egy házat + az 1000 literes puffertartályt. Nem mondom én hogy nem hiszem el, de nálunk ez nem működik.
"A pufit nem 20fokról kell felfűteni, mivel a pufi tetejére szerelt termosztát letilt, ha túlságosan hideg víz van a rendszerben, nekem ez 30 fok, de van aki 40-re állítja." erre írtam , hogy nekem nincs.
Nekem a pufi tetején autómata légtelenítő van, egy csappal, ami nyitva van, de jóljöhet cserénél, ha a szelep bedöglene és folyna.
Ha a legalsó hőmérőm 60 fokot mutatm és a felette lévő 70-et, akkor teszek még rá 1 ládával.
De van, hogy ez a mennyiség hirtelen sok, és akkor beindul a vészhűtésem.
Mivel nem a legalsóba teték az érzékelőt, így sajnos előfordől, hogy mire érzékeli, hogy lehült, alulra rengeteg hidegvíz jön vissza a rendszerbe, és 60 fokig visszaesik alul a hőmérséklet.
Ezen kell változtatni, de csak úgy tudok, ha beáldozom a legalsó hőméröt (annak a helyébe tudna menni).
Gondolom a pufi aljába is elég a 90 fokos érzékelő, mert felette 95 fokos víz is lehet.(vagy 110-ig érzékelő kellene oda, és visszatekerni 90-re)
Nem lenne húzós, a német ebay-en pár euróért lehet kapni cuccot. Egy arányos belimoval meg lehet nyitni és zárni a 3 járatút.
De.
Mivel vannak termoszelepek és van öntanuló termosztát, meg van A2-s szivattyú, ezekre azonnal nem lenne szükség, vagyis az időjáráskövető nem tenne hozzá érdemi megtakarítást szerintem.
-ha van a pufi tetején termosztát, de nincs még felszerelve,
-egyik rendszer sem fort meg azért mert egy megrakásra sok lett volna a tüzellő.
-nekem rézcsöves a rendszer , lapradiátorral, itt is hallani amikor ráküldöm a 95 fokos vizet, nyúlik a cső 8-méteren kb 8-10mm-t.
a túllendüléstnem tudod elkerülni , legfeljebb ha beépítesz egy keverőszelepet és maximálod az előremenő hőfokát , persze minnél kisebb értéken lenne jó és akkorkevésbé lendül túl. Hidegben lehet nővelni a hőfokot .
- ugyanezt megtenné egy időjárás követő szabályozás is, és nem lenne lengés. de az drága ( 3 járatú motoros szelep, ennek a vezérlője, kölső érzékelő )
Nálam 45 fokos meleg jön fel, s így is pattog, de nem vészes a 2 colos rendszer. Az tuti hogy tegyél be keverőzelepet, és még jobb lesz a hatásfokod. Vasárnap megírom eddig mennyi órát ment a szivattyú nálam 2 hét alatt.
Van egy DT-32 es kazánom, használaton kívül kiváló alapotban kb.tízszer használtuk,azóta csak gázt.
A kérdésem az lenne ,hogy ki tudna vajon szolgálni két egymás melleti kb.azonos hőigényű házat? Az édesanyámé 130m2-es az enyém szintén. A két épület éves gázfelhasználása 3300 m3.
De igazam volt ! Mert nincs 32 kw-os...csak 30 ! :-))
Amúgy nyugodtan...csak "kötögessél" belém...
Abból - is - tanul az ember.
Meg az is lehet - sőőőt biztos - hogy nem minden pillanatban 30-32 kw a leadott teljesítmény. Hacsak nem ott üldögél, és fél kg-onként adagolja a fát..
Lehet, hogy igazad van, csak mondok én is néhány dolgot.
A pufit nem 20fokról kell felfűteni, mivel a pufi tetejére szerelt termosztát letilt, ha túlságosan hideg víz van a rendszerben, nekem ez 30 fok, de van aki 40-re állítja.
A sokkal nagyobb teljesítmányű kazán nembiztos, hogy jó:
1: Az 1000l-es pufimat a 6-os viadrusszal 5 ből legalább 1 alkalommal túlfűtöm, úgy ,hogy elindul vészhűtés. Igaz ez annak köszönhető, hogy a termosztát 90fokra van állítva, és nem a legalsó 1/2colosra van bekötve, de ezen majd változtatunk tavasszal.De akkor is nehéz kiszámolni a famennyiséget.
2: Inkább legyen 2000l 75 fokos vizem, mint 1000l 85-ös, mert amikor a 25fokos rendszerre ráengedem a 85 fokosat 1. forgatás alkalmával, a vascsöves(öntvényradiátor) rendszer nemigazán szereti, olyan, mintha 3másodpercenként kalapálna valaki, gondolom a diletáció miatt. Tapasztalja ezt más is ? A 2. forgatásnál már csak 50fokos jön, akkor nincs ez.Nemtudom mennyire fogja szeretni a 30-éves rendszerem.
3:Siemens digitális szobatermosztátom van, a hőfok 23,2-re van beállítva(kiscgyerek van), ezt azt jelenti, hogy 22,8 nál kapcsol be, és 23,6 nál ki.
De ha 85 fokos vízet tol fel a rendszer, akkor amikor 23,6 nál kikapcsol, azután a radiátor még leadja a hőt, így beleugrok a 24 fokba. Ez a 2. forgatásnál már nem igazán jelentkezik. Valami ötlet, ennek kiküszöbölésére ??
Esetleg öntanulóra állítsam a termosztátot, vagy lassú reagálásúra, mert most a gyári van beállítva.
4:Most 1 nap alatt majdnem teljesen kihasználom a pufit, de mi lesz a -20foknál ?
Ha 2000l-es lenne, akkor lehet, hogy csak 50 fokról kell felfűteni,de biztos elég lenne 1 napra.
ne az 1kw-ra eső litereket számold , hanem mennyi víz kell ahoz , hogy 1 napi energiát raktározz. a mostani fa fogyásából csak hozzávetőlegesen lehet kalulálni.