az lesz az, koszonom. most megprobaltam megszabaditani azt a 3 bazsalikomot es oreganot tole. lejott egy nagy marekkal, de maradtak erosen ratekeredett darabkak is. azok tovabb eloskodnek? mintha ilyesmit olvastam volna. de letekerni oket a lagy szarrol keptelenseg.
az erkelyen tartok nehany fuszernovenyt. van 3 bazsalikomom, amin nemreg ilyen cernametelt vekonysagu indak jelentek meg, amik mindent "megtamadnak". ilyet meg nem lattam, pedig vagy 15 eve vannak ilyen fuszereim. ez normalis? a szomszed oreganot mar majdnem megfojtottak.
Lehet, hogy fajtajelleg. Az enyém is ilyen lett. Vagy a vírus. Sajna már az első éves termésem is fertőzött volt, bár ehető, úgyhogy hagytam, de most lehet, inkább lecserélem egy kevésbé érzékenyre.
Sajnos nem jók már ezek a régi magyar fajták. Túl nagy a vírusnyomás.
Arra még nem jöttem rá hogy lehet vastag húsú paprikát termelni. Ha néha ültetek, kis méretű, csupa bőr paprikáim vannak. Most hogy Amazonozok nagyobbra nőnek, lombjuk is van, de majdnem olyan vékonyhúsú most is mint szokott. megy a marhatrágyaázalékos öntözés és lombtrágya is. Naponta öntözöm. Nem tudom mit lehetne még bevetni.
Nekünk sokkal több tő van, de a termés zömét megesszük frissen. Van egy ismerős a közelben, időnként ő is segít enni.
Ősszel szoktam összevagdosni és betenni a mélyhűtőbe a hibásakat az összes fajtából, levesbe nagyon jó, meg bármilyen főtt ételbe.
Nyáron ha főzök levest, vagy sütök vegyes zöldségeket, akkor persze teszek bele paprikát is. De nincs semmi spéci receptem. Sütőben sült kaják tetejére aprítva, a sajtrétegre rásütve nagyon finom minden paprika, főleg a pirosak. Legjobbak persze a vastag húsúak, de mindig azt használom, amiből éppen sok van.
Nyersen eszem bepirosodva, édes. Zölden nem kóstoltam, minden paprikát jobban szeretek pirosan, ha már van elég paprika, mindegyiknél megvárom, hogy megérjen. A sárgák nem mind lesznek elég ízletesek, a sötétzöldből érők igen.
Persze a Delicadot is ugyanúgy meg lehet főzni, mint a többit, csak a húsa nem vastag.
Mindennek nekiugrani ész nélkül, nálunk fecskét nem látni, a rovarirtással ez is összefügghet, a büdösbogarat, levéltetűt, azt bezzeg nem tudják kiirtani. 75-ben Vácon voltam katona, éjszakai szoliban egy szúnyog megcsípett és csodálkoztam, mert akkortájt nagyon eltűntek, gondolom a Duna közelsége miatt valamennyi megmaradt.
A természetvédelmi szakmai álláspont és kutatások alapján a kémiai szúnyogirtás hatásfoka borzalmasan alacsony. Valójában csak pár napig használ, akkor is elenyésző mértékben csökkenti a szúnyogok egyedszámát, ugyanis a szúnyogok folyamatosan szaporodnak. Mondhatni semmi másra nem jó, mint a társadalomi felháborodás megnyugtatására, egyfajta látványos cirkusz a népnek. Ezzel szemben sokkal nagyobb károkat okoz, egy sor hasznos élőlényt pusztít el. Az MTA kutatása szerint 1000 elhullott rovarból mindössze 1db a szúnyog (lásd a cikket a posztom végén).
Vagy 200 tő, különféle paradicsomot termesztek, eddig semmi féle betegség nem volt a kertemben, de idénre vettem egy francia termesztőtől ritka fajtájú paradicsom magokat, és kizárólag az ezekből nőtt növények szárán (a szár egyik felén barna csík kezdett el végig futni, a szár fele bebarnult, azon a részen a levelek is megfonnyadtak, bebarnultak, ami levél a másik növényhez ért, azt is megfertőzte. (képet nem nem készítettem)
Behoztam volna ezekkel a magokkal a fitoftórát??? Nagyon szomorú vagyok.
Ha mégis fitoftórásak, menthető a többi növény? Mi a teendő azon kívül, hogy kiírtom a beteg növényeket?
Erről a beporzásról jut eszembe hogy a ddt-t állítólag Kínában még használják, közben szinte minden rovart kiirtottak, aztán most a körtefákat( amikből családok éltek generációkon át) ők porozzák be. Kici kínaiak zacskóval, ecsettel másznak a körtefákra. Tanulságos lehet a permetszerek ésszerű használatával kapcsolatban.
A mai reggelinkhez levettem a paprikát. Nem volt vastag a húsa, de illatos volt és finom. Levettem a 2 első paradicsomot is, volt melléjük friss fokhagyma és uborka. Isteni volt.
Nagyon-nagyon-nagyon vigyáznom kell az egészségemre és az erőnlétemre, hogy tudjak sokáig kertészkedni, mert ami itthon megterem, az megfizethetetlen!
Imádom a kis kertemet. Már napok óta eszem a fügét is, 2 féle érik most.
Nektek is jó egészséget és derűs napokat kívánok! 🙂