Keresés

Részletes keresés

tamburmajor Creative Commons License 2003.09.12 0 0 662
Nagyon jól!!! Én is szoktam ilyeneket csinálni, csak úgy, emberbarátságból, most jutott eszembe, hogy akiken segítünk, azokban ez marad meg, és ez jó.

Előzmény: AliceCsodaországban (661)
AliceCsodaországban Creative Commons License 2003.09.12 0 0 661
Sztorim némileg off, de azért kicsit talán on..

Megyek csütörtökön a MOM üzletházba, megállít egy egy német fiatal srác, én ugyan nem tudok németül, de pillanatok alatt megértettem, hogy telefonálás miánt fel akar váltani egy százas érmét, alőveszem a pénztárcám, kiborítom az aprót... hát nem volt benne annyi, ő csalódottan menne tovább, mikor nekem eszembe jut valami: "Ein moment bitte" - ennyit tudok még németül, ő visszafordul, én meg odaadtam neki a mobilomat, mutatom neki melyik az oké gomb, ő felhív valakit németül karattyol, majd visszaadja, fizetni akar, én meg legyintettem meg mosolyogtam... ugye jól tettem?

ke_p Creative Commons License 2003.09.12 0 0 660
Bocs, akkor megint egy kis off, de erről jut eszembe:
Londonban megállok egy sarkon, kezemben térkép és nézem, hogy melyik és melyik utca sarkán állok. Odajön hozzám egy angol ifjú, mosolyogva köszön és megkérdi: mit segítsen. Majd eligazít.

Hasonló sztori:
1979, a bicajomat szerelem a Budaőrsi úton. Megáll egy német autó és nekiállnak térképet böngészni. Odamegyek, kérdem, mit segíthetek. Mondják. Eligazítom őket. Kérdeznek. Válaszolok. Megint kérdeznek, megint válaszolok.
Majd papa odanyúlt a kardánboxhoz és a kezembe akar nyomni egy ötmárkást. És marhára nem érti, miért nem fogadom el.

Itt nekem az esett rosszul, hogy minek néznek ezek minket. Azután megtudtam.

Előzmény: verbal kint (659)
verbal kint Creative Commons License 2003.09.12 0 0 659
Vegre, vegre, vegre. On topic vagyunk megint.

Egyszer a muterral nezolodtunk Londonban, amikor megkerdezte, hogy merre jarunk. En csak hummogtem, amikor egy pali ket lepesre megszolalt hogy "ez a St. James park". Bar csak ilyenek jutnanak az ember eszebe az utazik a magyar topikban.

Előzmény: Csiperke Panni (658)
Csiperke Panni Creative Commons License 2003.09.12 0 0 658
Üdv!
Én Belfastban járok hetente kétszer, és tele van kukával a város. Még a legközelebbi kis faluban is van az utcán kuka.

on
Már itt lehettem vagy három-négy hónapja és még mindig nem talűlkoztam egyetlen magyarral sem. Aztán egyszer gyalogtúrára mentünk (német, spanyol,olasz, + én), Belfastból indulva,zebránál megállunk, mivel piros a lámpa, nem jön autó, de itt elég gyorsan vált a lámpa, az autópálya-kijárat kb 300 méterre, az ember nem meri megkockáztatni, hogy átblattyog. Nagy zaj a hátunk mögül, hátranézek, kisebb csoport, tömött tesco-s szatyrokkal közeledik ordítozva, majd két mpnyi várakozás után éktelenül káromkodva, "büdös ír barmok, hát nem látjátok, hogy nem jön semmi, a k*** anyátokat, és ugyan nem fogok várni ezekkel a k**** nehéz szatyrokkal" félrelökdöstek minket, és átkeltek (persz eközben váltott a lámpa). Komolyan mondom kellett húsz mp, hogy rájöjjek, hogy magyarul beszéltek és nem angolul, és már túl messze voltak, hogy utánuk szóljak valami "szép"et.

Ezek tán már nem hiányzott annyira a magyar szó:)

Más történet:
Román határ közeli város egyetem, este buli, túraszervezés a határhoz, mondván a duty free shopban olcsóbbanbe tudunk vásárolni némi szeszt.
A sofőr sűrű látogató volt arrafelé, és odaúton úgy szidta a románokat, mint a bokrot. Az országot, a várost (elmentünk egy közeli városba enni, persze McDonalds, mert ő ugyan a hely kaját ki nem próbálja), a helyet, az embereket. Mikor félénken megkockáztattam, hogy ilyen közel a határhoz biztos sok a magyar is, és hogy menjen csak el egy magyar iparváros maradványába, ott sem fog kevésbé koszos gyárépületeket látni, válaszra sem méltatott. Az eurót persze ejrónak ejtette, de ami legjobban megdöbbentett, hogy két másik útitársam is csatlakozott hozzá, pedig akkor jártak ott először:()
A sofőr válallkozott, hogy majd ő beszél a mekiben, és valamit elkezdett mutogatni, mikor a kedvesen mosolygó srác megszólalt magyarul.
Aztán persz ejött a morgás, hogy it sz@rabb a szendvics, a fanta, a kiszolgálás, koszos minden, büdös románok hogy vezetnek....
Azt hiszem soha életemben úgy nem szégyelltem magam, és hatalmasat csalódtam a barátnőmben is, akinek egyszerűen nem tudtam megmagyarázni, mi a problémám.

Előzmény: bogyó (339)
ke_p Creative Commons License 2003.09.11 0 0 657
Nincs kölcsön egy kisebbségi fúród?
Kérjetnék a szomszédtól is, de akkor biztos nekiáll velem kisebb... (no a cigánykodásnak mi a szalonképes megfelelője?)
Előzmény: Fatboy Slim (652)
Televana Creative Commons License 2003.09.10 0 0 656
"Nem mondom, hogy a szervezett utazásoknak nincs létjogosultsága, de én biztos, hogy az előbbi híve vagyok... "

Én is!

Egy csoport önállósult LÉNYként viselkedik, a benne levők képesek teljesen kivetkezni önmagukból. Nem azt mondják rájuk, hogy volt ott egy csoport benne néhány bunkóval, hanem hogy volt ott egy bunkó csoport.
Ez a veszélye a dolognak a normálisak számára. No meg a birkaszellem, utitársak elviselése, alkalmazkodás stb.stb.

Előzmény: Szürke Csacsi (655)
Szürke Csacsi Creative Commons License 2003.09.10 0 0 655
Hétvégén utaztam haza busszal Brüsszelből. Felmászok a járgányra, elhelyezkedek - és látom ám, hogy a túloldali ülésen egy láda sör terpeszkedik (sofőrök aggódó pillantásokkal vitatkoznak). A rekesz gazdája hamarosan előkerül, baseballsapkás, felvilágosult gondolkodású fiatalember, aki röviddel később fennhangon ecseteli, hogy legközelebb csakis repülővel utazik, mert ez olyan "balkáni" (a busz szép, tiszta, kényelmes, a sofőrök udvariasak, menetrend betartva, az egész szervezés nagyon profi). Az út további részében aprólékosan megtudhatják a környezetében ülők, az elmúlt héten az úr melyik este, melyik haverjával, hol és hogyan részegedett le. Ez nem balkáni... Szerencsére legalább a buszon utazó belga fiatalok nem értettek magyarul...

Egyébként az a tapasztalatom, hogy a nem szervezett turistaúton részt vevő, hanem saját szervezésben utazó magyarok sokkal normálisabban viselkednek külföldön (kevés kivétellel). Sokszor látok magyarokat, kezükben térképpel, útikönyvvel, nyakukban fényképezőgéppel - ahogy kell, elfogadható öltözékben, aránylag kevés káromkodást megeresztő (vagy akár ezektől teljesen tartózkodó!) modorban beszélgetni, sétálni, bejárni az adott turistalátványosságot. Szerintem igen más körből kerülnek ki azok, akik maguk megszervezik az utazást, kitalálják, mit akarnak megnézni, mire kíváncsiak, utánanéznek ennek-annak, mint azok, akik befizetnek valamire, aztán hagyják magukat terelgetni ide-oda. Nem mondom, hogy a szervezett utazásoknak nincs létjogosultsága, de én biztos, hogy az előbbi híve vagyok...

(Múzeumokban tényleg ritkán hallani magyar szót, viszont műemlék erődben / várban / kastélyban / palotában / toronyban / katedrálisban stb annál többet.)

LUCzI FERencz Creative Commons License 2003.09.10 0 0 654
Strassburger
Előzmény: tefi (644)
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.09.10 0 0 653
végül is korrektebb, mint lecigányozni mindenkit ...

Előzmény: Fatboy Slim (652)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.09.10 0 0 652
ezeket benyújtjuk a nyelvújítóknak.
el kell, hogy fogadják.
érzem.
"kissebbségi útra ment a kissebbségi pecsene"
:O)))))))))))))))))))
Előzmény: Goendoer Tapir (646)
tamburmajor Creative Commons License 2003.09.09 0 0 651
Széllovas Tomika!

Köszi a könyvcímeket, holnap elkezdem keresni őket.

OFF

Miért van az, hogy a tenger mellett kisebbségi barnára sül az ember, de két hét múlva lekopik, a "strandbarnaság" meg maradandó?

Előzmény: Széllovas Tomika (626)
bogyó Creative Commons License 2003.09.09 0 0 650
Izé, kissebségi/sémi/közelkeleti tojást készített a nőm vacsorára. Ezt hogy mondjam?
Előzmény: szedmák bakter (649)
szedmák bakter Creative Commons License 2003.09.09 0 0 649
A kisebbségi récéket figyelve köpködtem a kisebbségi meggy magját...
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.09.09 0 0 648
:-)
Előzmény: Széllovas Tomika (647)
Széllovas Tomika Creative Commons License 2003.09.09 0 0 647
én annyira unatkozom itt a melóban, hogy vetettem néhány kisebbségi kereket :)
Előzmény: Goendoer Tapir (646)
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.09.09 0 0 646
Verjél má' hátba légyszi, kisebbségi útra ment a kisebbségi pecsenye ...

kezd kicsit bonyolult lenni ez az újbeszél :-)

Előzmény: Fatboy Slim (645)
Fatboy Slim Creative Commons License 2003.09.09 0 0 645
:O))
nevezd csak kissebségi pecsenyének.
le ne cigányozd

Előzmény: tefi (644)
tefi Creative Commons License 2003.09.09 0 0 644
A kedven ételemet - Cigánypecsenye - hogy fogom hívni ezután ? Az egyik ismerősöm,aki beszéli vmelyik cigány ? beás ? nyelvet -azt mondja, hogy abban a nyelvben a "roma" szónak -felnőtt férfi- a jelentése. Ugye amikor azt mondják,hogy " roma nő " - kissé hülyén hangzik nem ?
Széllovas Tomika Creative Commons License 2003.09.09 0 0 643
Jó meglátás, akkor mit kell mondani zsidó helyett? Ezek szerint én is antiszemita vagyok...

Szerintem járnak a magyarok múzeumba, én is szoktam, bár lehet, hogy az idősebb korosztályra jobban jellemző. Például a wielicka-i sóbányát is inkább az idősebbek ismerték, pedig nagyon szép hely.

Előzmény: asx (638)
rebetli Creative Commons License 2003.09.09 0 0 642
Mi pedig latinul. :)

Egyébként én már elég sok helyen jártam, és elég sok múzeumot megnéztem, de magyarral még nem találkoztam. Illetve egyszer, Salzburgban.

Előzmény: asx (640)
Riff-Raff Creative Commons License 2003.09.09 0 0 641
...nálunk negatív értelmű a félvér szó...

???????
Ez baromság. Mitől? Itthon nem is használják ezt a szót semmilyen értelemben (legalábbis emberekre, lovakra inkább), kiskoromban az indiános könyvekben előfordult, de élőszóban kimondva...hát talán egy kezem ujjain össze tudnám számolni, hányszor hallottam eddig, abból is kb. kétszer én használtam.

Itthon meg inkább tartom a négerekre negatív értelműnek a fekát, mint a négert.

Előzmény: vélemény (633)
asx Creative Commons License 2003.09.08 0 0 640
"Miért nem jár a magyar turista múzeumba?"

Miből gondolod, hogy nem jár? Mi a múzeumokban pl. németül társalgunk. :))

asx Creative Commons License 2003.09.08 0 0 639
"Gondolom Asx sem azért írta, mert itt gyűlölethullámot akart kelteni "

Nem volt szándékomban!

Előzmény: Széllovas Tomika (632)
asx Creative Commons License 2003.09.08 0 0 638
"negro" szó pedig mindig is a magyar "nigger"-el volt egyenlő, tehát erősen sértő, lealacsonytó jelző"

Most teljesen összekavartál! Hogy kérjem ezentúl kedvenc cukorkámat, hogy ne sértsek meg senkit?
Csak azt ne mondd, hogy vegyem meg a Tescoban...

"egy amerikai néger ha meghallja, hogy így nevezed, teljes joggal sértődik meg, honnan kéne tudnia, hogy nálunk kivételesen nem sértegetni akarják ezzel a szóval?"

És nekem honnan kellene tudnom, hogy egy amerikai néger megsétődik, ha azt mondom rá, hogy néger? Vagy ez egyértelmű, hogy nekem tudnom kell? Miért?

"amerikában nyugodtan lehet arról beszélni, hogy valaki zsidó, itt viszont, bár a szó maga nem sértés, mégis csak súgva, pironkodva lehet valakiről ezt mondani, mert ha nem, akkor rögtön "zsidózol""

Sokáig nem értettem, hogy miért is vagyok én antiszemita, ha azt mondom, hogy zsidó...
Köszönöm a felvilágosítást!
Én vagyok a hülye.

Előzmény: brigi88 (631)
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.09.08 0 0 637
panzió volt Szlovéniában. Szvsz egy étterembe elég gáz saját kaját-piát bevinni...
Előzmény: alpesi (636)
alpesi Creative Commons License 2003.09.08 0 0 636
Légy szí, valami közelebbit is írj a dologról. Ha egy bakkancsos turista házban történt a dolog, akkor nem is bunkóság. Bár túrához meg nem viszünk magunkkal Baccardit.
Előzmény: Goendoer Tapir (635)
Goendoer Tapir Creative Commons License 2003.09.08 0 0 635
sikerült a 7végén látnom egy magyar társaságot, akik a panzióban levitték a vacsorához a saját bacardit + gyümölcslevet - amivel nem az a gond, hogy itthonról vitték, hanem az, hogy ezt levitték a vacsorához.
bogyó Creative Commons License 2003.09.08 0 0 634
újbeszél, asszem.
vélemény Creative Commons License 2003.09.08 0 0 633
Az USA-ban a handicapped- mozgássérült- szó helyett már a közbeszédben a challenged- kihívásokkal küzdő- kifejezést használják. Az első szó már sértésnek számít.
Ugyanígy nálunk negatív értelmű a félvér szó, Japánban a japán és nem japán kapcsolatából született gyereket gond nélkül nevezik half-nak, nincs benne semmi sértő.
Egész más téma. Én sokat járok külföldön múzeumba, ahol mindenféle nyelven hallok beszélni embereket,nagyon sok az orosz, magyart viszont még véletlenül sem. Miért nem jár a magyar turita múzeumba?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!