Keresés

Részletes keresés

Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.28 -1 1 162549

Csak egy jótanács: a fórum öregei szerint, aki panaszkodik a mínusz miatt, azt tovább kell mínuszolni. :) Csodálom, hogy nem kaptál még vagy negyvenet hirtelenjében.

 

Egy jótanács tőlem: ne is nézd azt a részt, felesleges. Te is tudod: nem a mondandónak szól, hanem a nickednek. De gondolj bele: akik mínuszolnak, azoknak annyira borsot törtél az orra alá, hogy képes ezen bosszankodni még órákkal/napokkal/hetekkel/hónapokkal/évekkel később is. :) Akkor kinek rosszabb? Akinek mínusz van a neve mellett és nem is emlékszik, hogy kit bosszantott fel ennyire, hogy mínuszolja vagy a mínuszolónak, akinek minden mínusszal egy régi vita jut eszébe, ami felbosszantotta? ;) Hadd mínuszoljon, sose legyen boldogabb, mint amikor rákattint! ;P

Előzmény: suta3 (162542)
ValamiV2 Creative Commons License 2024.02.28 -1 1 162548

Szia.:)

 

Én is nézegettem, pont azért, amit itt írtál, hogy némiképpen függetlenedjen az ember, de pont az sajnos nem teljesül. Ahogy én értelmeztem egy esetleges áramszünet, áramkimaradás esetén "levágják" a napelemeket is a hálózatról, tehát hiába van napelemed, süt a nap, ugyanúgy nem lesz áramod. Ez igaz akkor is, ha van hozzá akkud (most bocsánat a slendriánságért, de szerintem érted azért), egyetlen kivétel van, ha semmilyen formában nem csatlakozol amúgy az áramhálózathoz, de ilyet nem tudok elképzelni (ebben az esetben ugyanis semmilyen formában nem kapsz áramot, kizárólag csak a napelemekre kell hagyatkoznod).

 

Ebből én azt vontam le saját magam számára, hogy pont a függetlenség az, ami nem teljesül.

 

A szüleim amúgy rakattak fel, és rögtön hűtő-fűtő klímákat is, hogy a gázon spóroljanak. De ott meg az a tapasztalatom, hogy egyszerűen a hőérzet nagyon rossz, hiába mutatott a hőmérő 21 fokot, anyukámtól kellett kérnem egy takarót, meg még egy pulcsit amikor náluk voltunk. Pedig itthon 20,5 fokra van állítva a termosztát, és nem szoktam fázni. Szerintem jobban jártak volna, ha szigetelnek, bár az val.szeg drágábban jött volna ki (nálunk szigetelt a ház, és nem fogyasztunk sok gázt).

 

Szóval maradtam tanácstalan a dologban, hogy érdemes-e belevágni, vagy inkább a fürdőt csináltassam meg (amire nagyon nagy szükségünk lenne, csak lelkierőm kevés belevágni.:))

Előzmény: Rendszer.hiba (162543)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.28 0 0 162547

Miért?

Előzmény: Képvilágosító (162541)


pákosztos cica Creative Commons License 2024.02.28 -4 1 162546

Le a kalappal. :D 

Előzmény: Rendszer.hiba (162543)
pákosztos cica Creative Commons License 2024.02.28 -5 1 162545

Ezek a kérdések jók, de semmiképp nem itt kéne "számon" kérni senkitől, hanem guglibarátodat használni. Megkockáztatom, nem is a te kérdéseid, mert még a kérdő "e" előtt is használtad a kötőjelet. :D Megkockáztatom (2x), hogy ennek ellenére még választ is kaphatsz rá. Bááár, az már szinte jósdajellegű lesz. És megkockáztatom (3x), hogy te továbbra is provokátor vagy. :D 

 

Egy jótanács! A mínuszkás/ok nem érnek ennyit. Már úgy értem, hogy egy hozzászólást sem. :)

Előzmény: suta3 (162539)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 0 1 162544

Erről a madarak is tudnak? :)

 

Néha dolmányos varjak, szarkák, galambok és más tollas jószágok mászkálnak rajta, valszeg gyíkokra és rovarokra vadászva ...

Előzmény: Képvilágosító (162541)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 -1 3 162543

Egy itteni jóismerős szólt, hogy kérdésed van felém... Ugyanis alapon nem látom a hozzászólásaidat. A mínuszokat is másoktól gyűjtötted be... :)

A kérdéseidre viszont örömmel válaszolok, gondolom azért tetted fel, mert komolyan érdekel.

 

"Megtérül-e a befektetéshez használt saját erőd és az általad fizetendő hiteled a rendszered élettartamának végéig?"

 

Igen, megtérül. Ha a mostani számokkal-árakkal számolok, akkor az üzembe helyezésétől számítva körülbelül 7 év alatt fog megtérülni. Hitelem nincsen. Kb 60-65 százalék önerő, és kb 35-40 százalék otthonfelújítási támogatásból lett meg. De mivel előre kp meg kellett finanszírozni et az egészet, akkor is megcsináltattam volna, ha nincs visszatérítési lehetőség, mert már régóta vágytam rá.

 

"Ha igen, akkor mennyivel kerül kevesebbe így a rendszered elöregedéséig az energiád?"

"Ha elöregszik a rendszer, akkor a felújítási költségek mennyi idő alatt térülnek majd meg?"

"Összességében a beruházás és a fenntartás költségeihez viszonyítva hány százalék hasznot hozott neked a napelem telepítése évente átlagban?"

"Ha van ilyen garancia, akkor hány évre, a rendszer megtérülési, illetve elöregedési ideje nem hosszabb?"

 

Ezekre csak egyben van értelme válaszolni. Nem a rövid távú haszonért, hanem az energiafüggetlenségért (vagy legalábbis ennek az illúziójáért) vágtunk ebbe bele.

Mivel kb 7 év a megtérülési idő ... Onnét már a "nyereséget" termeli ... de tudjuk, hogy ez nem teljesen igaz.... :)  A napelem-táblákra 25 év teljesítménygarancia van, az inverterre 22 év teljes garancia van, mind jó minőségű, így nyilvánvaló, hogy kb hét évente lazán  megtérül az általam befektetett összeg, és kb 10.5 évente a komplett kiépítési költség. A jelenlegi becslések szerint még 50 év múlva is minimum 60 százalékos hatásfokkal üzemelnek a napelem-táblák.

A rendszer nem igényel karbantartást. Ha bármi hiba van, azt kijelzi a Fronius inverter, valamint laptopról és mobilról is bármikor értesítést kaphatok akár a hibákról, akár a termelési és hatásfok adatokról... s nem csak adott pillanatra, hanem évekre visszamenőleg.

 

"Milyen energia tarifával számoltad ezt ki?"

 

A most érvényben lévő kWh-nak megfelelő áron, amit az áramfogyasztásunk függvényében a neten fellelhető, MVM-es (??) tarifaugrást-változást is számoló kalkulátorral volt érdemes pontosítani. 

 

"Garantálja-e valaki, hogy majd évekkel később is annyi lesz az energia felvásárlási és eladási ára, mint a telepítéskor?"

 

Nem. S picit sem érdekel az, hogy mennyi lesz az általam megtermelt energia megvásárlási ára X év múlva. Mivel most ez az 5 Ft+áfa /kWh eleve nevetséges ár, ezért nem oszt, nem szoroz. Az utolsó wattig annyit akarok elhasználni belőle, amennyit csak tudok... :)

Ha valóban eljön az az EU-s elképzelés, hogy a megtermelt energiát akár el is lehet ajándékozni, oda lehet adni valaki másnak, egész biztosan fel fogom ajánlani rászoruló, szegényebb családoknak, időseknek.

Ha lehet, egyből élni fogunk ezzel a lehetőséggel... ha még megvan a ház... :) Amúgy pont ma volt egy energetikai felmérő, valszeg A+ besorolást kapunk, nem csak a napelem miatt. Ez komoly pluszt jelent az értékében is.

 

"A napelemeid elhelyezkedése eltér e az optimális déli iránytól, és változtatható-e a dőlésszögük?"

 

Még csak az hiányozna, hogy változtatható legyen a dőlésszög ... Mint minden, sok évtizedre tervezett rendszernél, a hibalehetőségeket minimalizálni kell, amennyire csak lehetséges.
Az elhelyezkedése pár fok híján Déli, mert picit Dél-keleti irányba néz... a dőlésszöge kb 40-45 fok. Mindezek közel ideálisnak számítanak.

 

A termelésről.... ez egy egyszerű, közepes méretű, 8.2-es rendszer.

Pl tavaly kb 10200 kWh áramot termelt meg. Nagy részét el is használtuk.

 

Ha kérdésed van, tedd fel bátran, amire tudok, válaszolok ezzel a témával kapcsolatban.

Előzmény: suta3 (162539)
suta3 Creative Commons License 2024.02.28 -4 1 162542


Kedves (Első) Mínuszoló! Igazán kíváncsi vagyok arra, hogy egy információt kérő hozzászólással mi lehet a gondod. Persze azt is látom, hogy sok 'életpárti' embernek beleléptem mostanában a 'lelkébe'. Így lehet, hogy nem is a téma iránti rosszallásodat fejezed ki ezzel, hanem csak a személyes unszimpátiádat. De az is lehet, hogy egy megfizetett bértapsoló vagy. Ha lenne gerinced, akkor leírnád a véleményedet.

Előzmény: suta3 (162539)
Képvilágosító Creative Commons License 2024.02.28 0 0 162541

A madarak ellensége...

Előzmény: Csalitszeráf (162540)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.28 -1 0 162540

Miért ronda? A mi háztetőnkön is van. :)

Előzmény: Boszorka (162537)
suta3 Creative Commons License 2024.02.28 -4 2 162539


Szia! Engem a beruházás hosszútávú, lakossági tapasztalatai érdekelnének. Ha vannak ilyenek, akkor kérlek oszd meg velem. Pl.: Megtérül-e a befektetéshez használt saját erőd és az általad fizetendő hiteled a rendszered élettartamának végéig? Ha igen, akkor mennyivel kerül kevesebbe így a rendszered elöregedéséig az energiád? Milyen energia tarifával számoltad ezt ki? Ha elöregszik a rendszer, akkor a felújítási költségek mennyi idő alatt térülnek majd meg? Összességében a beruházás és a fenntartás költségeihez viszonyítva hány százalék hasznot hozott neked a napelem telepítése évente átlagban? Garantálja-e valaki, hogy majd évekkel később is annyi lesz az energia felvásárlási és eladási ára, mint a telepítéskor? Ha van ilyen garancia, akkor hány évre, a rendszer megtérülési, illetve elöregedési ideje nem hosszabb? A napelemeid elhelyezkedése eltér e az optimális déli iránytól, és változtatható-e a dőlésszögük?

Előzmény: Rendszer.hiba (162536)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.28 0 2 162538

Európában sokfelé látni balkon-napelemeket. Szerintem semmi baj nincs velük, igen esztétikusan megszokták csinálni. 

A modern háztartási szélturbinákat már nem úgy kell elképzelni, mint egy mahasan lévő ventillátort... :) Az avatatlan szem fel sem ismeri ezeket ... :)

 

Amúgy a szépség szubjektív... Az én szememben a házakon lévő napelem-táblák szépek, modernek, praktikusak. 

Előzmény: Boszorka (162537)
Boszorka Creative Commons License 2024.02.27 0 0 162537

Valahol láttam egy utcaképet, ahol voltak balkon napelemek. Mit mondjak, én se engedélyezném, mert nagyon ronda. A háztetőkön se szép, de akinek kell csinálja. MIni szélerőműveket meg elképzelni se tudom egy városban.

Előzmény: Rendszer.hiba (162536)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2024.02.27 0 1 162536

Azon, hogy miért nem engedélyezik a háztartási mini-szélerőműveket, és a balkon napelemeket?

Az elmúlt másfél évben csak 3 olyan hónapunk volt, amikor a napelemes rendszer a fogyasztásunkat nem termelte meg teljes egészében...

Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.26 -1 0 162535

+diófúrólégy

Előzmény: Képvilágosító (162534)
Képvilágosító Creative Commons License 2024.02.26 0 0 162534

Kabócák, poloskák, levéltetvek, lisztharmat, burgonyavész, kullancsok, almamoly, cseresznyekukac,   rózsabogár, 

anyarozs,   krumplibogár, pockok, hörcsögök....

 

 

 

Előzmény: tuktikka (162533)
tuktikka Creative Commons License 2024.02.26 0 0 162533

Azon gondolkodtam el, hogy mi vár ránk a nyáron egy ilyen tél után?

 

Hallottátok, hogy Ausztráliában 50 fok volt ? Ott most van nyár.

 

Vagy arról, hogy Kínában volt pár hete -30 fok, és egyetlen nap alatt hűlt le alevegő + 20 fokról.

suta3 Creative Commons License 2024.02.26 -2 1 162532


Szia, ne aggódj, a történelem sem emlékszik ránk. De annyit biztosan tudsz te is, hogy a törökök után a német nyelvűek gyarmatosították kivéreztetett hazánkat. Úgyhogy valójában tőlük, hiszen a hatalom az ő kezükbe került. De csak addig, amíg nem akadtak náluk okosabbak.

Előzmény: tuktikka (162455)
tuktikka Creative Commons License 2024.02.23 0 0 162455

Nem is nevet akartam, csak hogy a királytól, vagy a földesúrtól?

kitől lehetett jobbágytelket kapni?

 

Én már annyira nem emlékszem a történelemre.

Előzmény: suta3 (162448)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.23 -2 0 162454

Hm! Akinek ilyen topikismerősei vannak, topikellenség nem is kell. ;P

pákosztos cica Creative Commons License 2024.02.23 -4 1 162453

Inkább egyszer. :D

Előzmény: Csalitszeráf (162451)
Nyúlszájú Creative Commons License 2024.02.23 0 2 162452

Hiszi a PC...:)

Előzmény: Csalitszeráf (162451)
Csalitszeráf Creative Commons License 2024.02.23 0 0 162451

Üdv újra! Mától megjavulok én (csak ebben a topikban)! :)

pákosztos cica Creative Commons License 2024.02.23 -3 1 162450

Világosság! :) 

Előzmény: <(*!*)> (162449)
<(*!*)> Creative Commons License 2024.02.23 -1 0 162449

S .... lőn! ....

suta3 Creative Commons License 2024.02.18 -4 0 162448


Szia, az 1700-as évek vége felé. Nevet nem tudok mondani.

Előzmény: tuktikka (162447)
tuktikka Creative Commons License 2024.02.18 0 0 162447

Azt a jobbágytelket kitől kapták? Mikor?

Előzmény: suta3 (162446)
suta3 Creative Commons License 2024.02.17 -10 2 162446


Ahogy én tudom, az őseim nem kaptak ingyen csak egy jobbágytelket, ahol a házunk áll ma is. Akkor kapták, amikor visszajöttek ide a nyírségből. Birkát tartottak, és az uradalmi legelőn legeltettek, cserébe a szaporulat egy részével fizettek. Aprócska földjüket saját verítékükkel rakták össze később, sok idő alatt. Semmiféle földesúr szétosztott vagyonáról nem hallottam a családi történeteinkben. De az is lehet, hogy csak elhallgatták.

Másik hozzászólásodból (162439): "Ha szerinted is semennyire sem számonkérhető, akkor te pontosan mit is csinálsz most?"

Gondolom az nem tetszik, hogy megkritizáltam a kárpótlás eredményességét. Tehát olyan problémát látok, és bosszankodok miatta, ami más emberek szerint nem is létezik.

"Van, ahol működik a demokrácia, ha szerinted Mo-n nem működik, mit tudnál tenni, hogy működjön?"

Nem írtam olyat, hogy itthon nem működik a demokrácia. Azt írtam, hogy olyanok is felhasználják eszközként, akiknek csak a hatalom a fontos, és minden mást be tudnak áldozni érte. Szerintem ez ellen annyit tudok tenni, hogy tájékozódok, és én is megosztom másokkal a gondolataimat.

"Honnan tudod, hogy a kisebbik rosszra szavazol, ha a másik rosszat nem ismered? Nem lehet, hogy te csak az ismert rosszra szavazol?"

Nem tudom biztosra. Hogyan is szerezhetne bárki teljes bizonyosságot? De amíg két dolog összehasonlításakor észreveszem, hogy melyik pusztítja kevésbé az életet, vagy melyik az életpártibb, addig látni fogom, hogy merre kell továbbmennem.

Előzmény: Csalitszeráf (162438)
tuktikka Creative Commons License 2024.02.17 0 0 162445

Nagyon melankólikus , visszatekintő állapotban vagy. 

Amit én tudok. A földosztás a 2 VH között zajlott, legalábbis megkezdődött.

Az én nagyapám kapott vissza földet, látástól vakulásig melóztak rajta, de a hagyma ott rohadt a földeken nem kellett senkinek.

Adóba meg elvitték a jószágot, keserves idő volt.

Nem kellett nagyon győzködni, hogy lépjen be a TSZ be és 70 feletti korában, amikor nagyon fájt a lába hálásan emlegette , hogy milyen jó is a pár 100 ft nyugdíj.

Előzmény: Csalitszeráf (162440)
suta3 Creative Commons License 2024.02.17 -2 0 162444


Rendben, akkor eldöntötted.

Előzmény: <(*!*)> (162442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!