Keresés

Részletes keresés

bmalag Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48551

mi van azzal, akinek meg sem kottyan a 3-4 kiló? gazdagok nem is indulhatnak? vagy jövedelemigazolást is kérnél?

továbbra is mondom, hogy a gyerekeim nem mennének át a vizsgán, de én magam sem lennék hajlandó vizsgázgatni. abból már volt elég. a Kéktúra szerintem nem arról szól, amibe belelovaltátok magatokat évek alatt.

javaslom indítsátok el az Aranykoszorús MesterKéktúrázók túramozgalmát és ott mehet a kérdezz-felelek.

Nem fog hígulni az a mezőny csalókkal vagy ilyen magamfajta vizsgaundoros hobbikéktúrázókkal.

Előzmény: pozo (48544)
rozaa Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48550

Én még nem találkoztam olyan térképpel, amin a kérdéses szakasz rajta volna. 2009-ben érzés és tájoló után mentünk, mert jelek igen ritkásan akadtak.

Előzmény: Pápai vándor (48548)
jzp2107 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48549

jogsértésre biztatsz ahelyett hogy a tuhuból vagy az osm-ről nyomtatnál

Előzmény: Pápai vándor (48548)
Pápai vándor Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48548

Sziasztok!

Tudnátok feltenni Cartographiás térképrészletet Pétfürdő - Királyszentistván szakaszról amit ki tudok nyomtatni , Balatonfelvidéki kéktúrához kellene , A Balaton térképemen pedig csak Királyszentistvántól van fenn a kék.

Segítségeteket előre is köszönöm

Güsziológus Creative Commons License 2015.03.25 -2 0 48547

Íme a "végek".

1. Visegrád

2. Nagymaros (Hollóháza - Írott-kő irány)

3. Baktakék

4. Bánkút (Hollóháza - Írott-kő irány)

5. Bánkút

6. Kékestető

7, ???

Előzmény: Güsziológus (48484)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48546

Kész tervem van erre a szakaszra is, de valamiért engem nem kérdeznek...:-))

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133232762&t=9012640

Előzmény: Random- (48545)
Random- Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48545

Már értem akkor, hogy miért volt hiányos a festés pénteken! Mi még a régi útvonal szerint az Arany János utcán haladtunk, láttuk is a régi jelzéseket lefestve szürkével! A jobbra lekanyarodást a Malom tó felé nem vettük észre, persze élénken fagyiztunk meg én a mobilos tuhu alapján meggyőztem magam arról, hogy csak egyszerűen még nem festették fel az új jelzéseket.

Előzmény: Törölt nick (48543)
pozo Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48544

A természetjárás nem olcsó szórakozás :-(

Egyetértek. Maradjunk a Kéktúránál. Egy fővárosi család (papa, mama, gyerek) a Kéktúra zempléni szakaszát  szeretné bejárni, ennek az utazási és szállás költsége kb. 50-60 ezer Ft. Az egész Kéktúra bejárása ennek a családnak úgy 300-400 ezer Ft körül van.

Erre írtam én, hogy ha rajtam múlna, bizony alkalmaznám az elfogadásnál a tesztet, mert vannak, akiknek a Kéktúra több százezerbe kerül, és vannak akiknek ingyen van...

Előzmény: HEV (48537)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48543

Csuhás észrevétele alapján az OSM-en javítottam az Országos Kéktúra Tapolcán átvezető szakaszát.

A régi útvonal:

Fő tér - Arany János utca - Szent György utca

Az új útvonal:

Fő tér - "Árkád" - Batsányi János tér (Malom-tó és Alsó tó nyugati partján vezető utca, majd sétány) - Gyaloghíd - Malom köz - Martinovics Ignác utca - Vastagh János utca - Szent György utca

A változás alapjául az MTSZ Országos Kéktúra nyomvonal módosításait tartalmazó, 2014. április 24-i keltezésű .PDF állományt használtam fel. Sajnos az állományban lévő, nem túl nagy felbontású turistatérkép részletek (© Cartographia Kft.) nem teszik lehetővé a pontos beazonosítást. A Batsányi János tér kanyarjánál és a Malom-köznél nagyon közel van egymáshoz két gyalogút / utca / sétány, ezért, ha valakinek van / lesz terepi tapasztalata, jelezze, és - ha hibás a nyomvonal - kijavítom.

A Lonvia / Waymarked Trails térképén már látszik a változás (innen már lekerült a régi útvonal). OSM turistaút-render frissíés tudomásom szerint hetente egyszer van, a mindenféle egyéb csempék és renderek csak több nap elteltével fogják mutatni a változást.

rozaa Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48542

Nos. A mindenféle  fejlesztések szapulása okán - nem célzottan a hozzászólásodra reagálva - érdemes volna elgondolkodni azon, hogy mind a - még meglévő - természetvédelem, mind az erdőgazdálkodás súlyosan alulfinanszírozott. A kéktúra projekt haszonélvezői sem véletlenül az erdészetek (+ néhány farvízen, hátszéllel hajózó). Sajnálatosan a kormánynak egyenlő mértékben kellene költenie egészségügyre, oktatásra, honvédelemre, hülye járásokra... Mivel nincs elég pénz mindenre, ezért kihasználták az EU nyújtotta lehetőségeket, hogy az erdészetek eleget tehessenek az erdőtörvényben meghatározott rekreációs kötelezettségüknek. A magam részéről örülök azoknak a dolgoknak, amik megtörténnek; a "mi lenne, ha" kezdetű mondatokat pedig száműzöm a matematika / elméleti fizika valóságot modellező világába.

Előzmény: Pulmy (48539)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48541

...ezt meg ma találtam a KDP mentén:

HEV Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48540

Talán a Látogató központ  lehet az első, ez a második és májusban várható a harmadik a Zselici Csillagda.

A kéktúrát itt is intenzíven festik, a pihenők elkészültek szóval jut az utakra is egy kicsi :-)

Előzmény: Pulmy (48539)
Pulmy Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48539

Ez már a hányadik,nagyszabású fejlesztés a környéken? 

Előzmény: HEV (48537)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48538

2014. szeptember 23-i hozzászólásom a témával kapcsolatban:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=131825429&t=9012640

A következő 3 nyomvonalváltozást én vittem fel az OSM rendszerbe:

Gyenesdiás - Nagy-mező:

OSM Turistautak

Hévízi-tó kerülése keletről:

OSM Turistautak

Bodza-völgy - Tatabánya-tarjáni összekötö út:

OSM Turistautak

E változások közül kiárólag az első szerepel az MTSZ Országos Kéktúrát érintő nyomvonal módosítási tervei között (2014. április 24-i anyag). A másik kettő ebben a "hivatalos" anyagban nem szerepel: az elsőről egy hozzászólás révén, a másodikről a legújabb Gerecse turistatérkép (© Cartographia Kft.) és Berki Zoltán személyes közlése alapján szereztem / szereztünk tudomást.

Végül egy érdekes hír a Visegrádi-hegység (régi nevén Szentendre-Visegrádi-andezithegység) ismerőinek és kedvelőinek: két hónapon belül hivatalosan is turistajelzést kap az Öreg-Pap-hegy - Ágas-hegy csoportjában kanyargó ún. "Spartacus ösvény". A Zöld sáv jelzés nyomvonala kerül át ide és vezet majd át a Felső-Lepence-völgy oldalvölgyéből a Jenő-kunyhó érintésével az Apátkúti-völgybe. Ezzel egyidejűleg e Zöld sáv jelzés Alsó-Lepence-völgyben vezető szakasza megszüntetésre kerül.

Előzmény: Pulmy (48530)
HEV Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48537

Csak érdekességként az utazási  költségekről:

Egy Kaposvár - Pécs autóbuszjegy kb. 1400 Ft teljes áron.

Egy család is volt velem három gyermekkel, gyakran túráznak és így a nagycsaládos kedvezményükkel 90 %-os kedvezményt kaptak. A teljes család 500 - valamennyiért utazott egy utat, oda.

A túra végén az Éger-völgyből teljes árú helyijáratos jeggyel kellett az autóbusz pályaudvarra eljutni. 1 db jegy 400 Ft, könnyű kiszámolni, hogy az 5 fős családnak ez kb. 4-szer annyiba került mint a Kaposvár - Pécs távolsági közlekedés. Teljesen ingyen csak a 65 év felettiek utazhatnak. A nyugdíjas kedvezmény ha valaki gyakran túrázik két három hónap alatt elfogy. A közalkalmazotti 50%-os az kétszer annyi lehetőséget ad, de az is csak havi  1 db túrát enged meg oda vissza. 

Ritka az olyan nagy család - sajnos - ahol van is kedvük túrázni és élni is tudnak a gyerekek kedvezményével. Az anyuka mint aktív túrázó így látta ezt a szakaszt.

A természetjárás nem olcsó szórakozás :-(

Előzmény: Pulmy (48536)
Pulmy Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48536

A Mecsek rejtett kincsei.. Nagyon jó!  Külön öröm látni a képeiden,hogy a fiatalság is veletek tart.

Előzmény: HEV (48458)
Csuhás Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48535

Osztom a véleményed. Egy kéktúra jelvény addig érték amíg joggal lehet feltételezni hogy egy végig gyaloglás áll mögötte. ( Nem tartom elfogadhatónak az aszfaltos részek lebuszozását stb. )

Előzmény: pozo (48531)
Pulmy Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48534

Ezek már régi problémák. Most megy az M3-on a Másfélmillió... ismétlése,épp a tegnapi részben (Pilisi) emlegették Rockiék,hogy   már a film készítésekor is divat volt több (20-30) füzettel megjelenni a pecsételő helyeken. Akkor még a "pecsétőrök" ezt jelezték is az MTSz felé,ma ki venné a fáradságot ?

Egyébként mindenki csak saját magát csapja be,ha csal,mert nem(csak) a pecsét a lényeg,hanem az élmény megfizethetetlen.

Előzmény: pozo (48531)
Pulmy Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48533

Érdemes belekezdeni,sok rejtett kincset tudsz felkeresni és a Balcsitól mindössze pár kilire van.

Előzmény: Random- (48516)
Pulmy Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48532

Legközelebb a Nagyberek jön,az is teljesen sík,viszont nincs egy árva település sem közben,ráadásul az utak is könnyen víz alá kerülhetnek..   Kiváncsi leszek a szakaszra.

Előzmény: Törölt nick (48518)
pozo Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48531

Nekem más a véleményem. A Kéktúrának komoly erkölcsi s szakmai értéke van, egy haveri beszélgetés alkalmával nem derül ki, hogy végigjárta-e az utat az illető. Nem lenne szerintem jó, ha "felhígulna" a Kéktúrát végigjárók köre...

Kéktúrát végigjárni komoly anyagi befektetés (útiköltség, szállás), én nem tartom jónak, hogy egyeseknek csak úgy ölébe hullna a teljesítés. Itt nem csak  a gk-val közlekedőkre gondolok, hanem főleg azokra, akik egyszerre vagy 10 füzetet bélyegeznek (rokonoknak, haveroknak). Ha lenne egyfajta teszt, akkor igen csak meggondolnák az esetleges "égés" miatt...

Előzmény: donjuan1984 (48529)
Pulmy Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48530

kicsit megzavarodtam. Melyik most a hivatalos kék Nagymező-Gyenesdiás közt? Mi tavaly év elején még a lőtér felé mentünk. Most kezembe került egy tavalyi térkép amin már a sárga+-al megy a régi bányák felé. A régi útvonal meg maradt piros-.

A tuhun még a régi nyomvonal van,az Osm-en már az új. Az MTSz honlapjáról meg ne is beszéljünk....

Kicsit káoszos az egész,viszont a lényegen nem változtat,ugyanoda visz,csak az újabb nyomvonal talán változatosabb,kevesebb benne az aszfalt is.

Nem rémlik,hogy itt is olvastam volna útvonal módosításról.

donjuan1984 Creative Commons License 2015.03.25 -1 0 48529

Nem kell itt "izmozni" :) Mindenkinek a lelkiismeretére van bízva, hogy "kispistázik" -e vagy sem, ha ott a pecsét akkor fogadják el. Az olyan aki kamuzik, csal, stb. úgysem fogja nagy dobra verni, mert egy beszélgetés során úgyis kiderül és az már azért kínos. A tesztet sem támogatom, nem ér ez annyit.

AttHunter Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48528

És valószínűleg újra- és újra is kezdjük, mert fertőzöttek vagyunk.

kakukKata Creative Commons License 2015.03.25 -2 0 48527

Amennyi változtatás volt mostanában az útvonalon, mind kezdhetnénk újra :-) 

Előzmény: pozo (48526)
pozo Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48526

Nagyon jó ötlet. Nem új dolog, amiről írsz. Úgy 40 éve volt vagy 100 fénykép (20-30 képpel én is gyarapítottam a készletet), amikből véletlenszerűen fel kellett ismerni a helyszíneket. Ezek jellegzetes tárgyi helyszínek voltak (turistaházak, vasúti megállók stb.) Egyáltalán nem volt gond, ha egy-két helyet nem ismertél fel, de például, ha a dobogókői turistaházat nem ismerte fel az illető, akkor már gyanús lett a dolog, a további teszt és a beszélgetések nyomán kiderült a turpisság.

Szerintem ez a régi, bevált megoldás elrettentené a csalókat...

Egy érdekesség: Amikor a cserháti szakaszt gyalogoltam, akkor egy fél évre rá megváltoztatták a kék útvonalát, de én még a régi útvonalon bélyegeztem. Az elbíráláskor csak úgy fogadták el a teljesítést, ha az új vonalat is végigjárom. Ezzel nem igazán értettem egyet, de a békesség kedvéért vettem egy új füzetet, aminek alapján végigjártam az új útvonalat.

Előzmény: Csuhás (48510)
bmalag Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48525

nem üldözendő, inkább sajnálnivaló az ilyen ember. valami nem stimmelhet nála

Előzmény: Random- (48517)
Güsziológus Creative Commons License 2015.03.25 -2 0 48524

Lemaradt a térkép.

Íme az ominózus terület, lementettem a jelenlegi állapotot.

Remélem, hamarosan bemutatható állapotban lesz a valóságot is tükröző állapot.

Megjegyzésként még annyi, hogy a síkvidéki túráknál a vízelvezető csatornák "ismerete" igen fontos, sajnos ezt a jelenlegi digitális térképek nem tükrözik.

Az OSM-et is néztem, az sem tükrözi a valóságot.

Előzmény: Güsziológus (48505)
rozaa Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48523

"Az úriember elmesélte hányszor teljesítette ezt meg azt a túrát és zarándok útvonalat. Felét sem ismertem vagy nem értettem, de láttam hogy ő nagyon büszke rá. Én alapvetően nem szeretem az ilyet, de udvariasan végighallgattam."

A dicsekvés nekem olyan, mint a szex meg az orrtúrás: külső szemlélőként hányok tőle, de résztvevőként élvezem. Azaz, a lényeg a közös nevező. Avagy, - ahogy a temetésen is - a részvét a fontos!

Ami pedig a hardcore/liberális kéktúra teljesítést, csalást-ámítást illeti itt is érvényes Liebig minimuma. Ha magas az elvárás kevés lesz a teljesítő, másképpen: ha sok teljesítőt akar a szövetség, akkor inkább lazítani kell - az amúgy is ellenőrizhetetlen - feltételeken. Ez lehet, hogy leértékeli a teljesítményt (-), ám bevonzhat nagyobb tömegeket a természetjárásba (+).

Előzmény: Random- (48517)
AttHunter Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48522

Elég sok a "csilivili" csodapalota és a mellette parkoló Jaguár, de engem nem zavar. Csodálatos volt a Jókai kilátó melletti leánykökörcsin mező, vagy a Péter-hegy elhagyatottsága. A Lóczy-barlanghoz most nem mentem el, mert nemrég voltam a családdal. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ne hagyja ki, ha arra jár.

A kilátók közül az Endrődinek csak az alapja van meg, most kezdik építeni, az alsóőrsi Somlyó-hegyi kilátó félig állt, de a munkások nem engedtek tovább, mert valami csőrendszert vezettek fel és veszélyes volt.

Na tessék, oda mehetek vissza fényképes szelfiért, és akkor csalónak fogok látszani?

A Csere-hegyi kilátó (Szabadság) mindenképp megér egy látogatást túrán kívül is (fel lehet menni kocsival is :) ), remek körpanoráma és egy galéria vár, plusz egy őrkutya a gazdival. Az Óvári messzelátót pedig nem ecsetelném Almádiban, sokan ismerik a panorámáját.

Előzmény: Törölt nick (48521)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!