Pénteken sikeresen átvettük az új autónkat! SW 1.6CRDi EX, Piston Gray. Eddig kb. 300 kmétert mentünk, 6.8L a dugóban araszolós átlagfogyasztás. A gyorsulás a kiméletes bejáratás ellenére meggyőző, az autónak alapjáraton, felhúzott ablakokkal szinte nincs hangja.
Az "A2" 2007. szeptemberi számában jelent meg egy cikk, címe, "i a ponton", amelyben az új Hyundai-importőr válaszol a feltett kérdésekre: "- A Hyundai százszázalékos tulajdonosa a Kiának. Sok modelljük közös műszaki alapon áll. Az i30 is a cee'd rokona. Nem veszik át meglepően hosszú garanciáját? - Ügyes marketingfogás, mindenki róluk beszél. A hét év jótállásnak nincs sok köze a minőséghez, mégis bizalmat kelt. De nekünk, akik minden európai piacon, kilométer-korlátozás nélkül, három év garanciát adunk valamennyi modellünkre, nincs szükségünk ilyen eszközökre, a márka annál sokkal jobban bevezetett. Hollandiában 43 márka küzd a vevőkért, a miénk a kilencedik. A Hyundai Európa-szerte a piacot jól ismerő független importőrökkel dolgozik, és sikeres. Magyarországon is így lesz."
A cee'd-re is az első 3 évben teljeskörű, km-korlátozás nélküli gari van. A Kia abban nyújtja a plusszt, hogy ha a cee'd 3 év és 1 napos (nagyon bagatelizálva), akkor is van rá gari, ha még nem érte el a 150 ezer km-t, mondjuk csak 140 ezer van benne. Évi 50 ezres futás, átlagos felhasználónál nagyon ritka szerintem.
Apropó, megfigyeltétek már, hogy a ceed mennyire hasonlít a Mazda 3-ra? Ma egymás mellett áltunk a parkolóban és megsasoltam: motorháztető dettó, oldalról a hátulját leszámítva szinte ugyanaz, neki is van hátul kisablak, csak mások az arányok egy kicsit.
Egy mondeo tesztje alakult érdekesen, amikor az autó jobb minősítést ért el idősebb korában mint fiatalabb korában elvégzett teszt során. Biztos összeérett:)
Hyundai i30-as szereplése viszont váratlanul alakult: a típus rendre egy csillaggal keveset kapott, mint a vele szerkezetileg azonos Kia Cee'd. A két autó külső lemezeinek egy része persze eltérő formájú, de elvben azonosak a gyűrődési zónáik, ugyanaz a hajtásláncuk, és nagyjából ugyanannyiba is kerülnek, az EuroNCAP szerint mégis eggyel több csillagot érdemel a Kia. A magyarázat a pontszámokban található. A két autó eredményei közt csupán egyetlen pont az eltérés, az i30-ast a frontális ütközési teszten ennyivel értékelték gyengébbnek, de épp ez az egy pont kellett volna az ötcsillagos eredményhez.
Ez mind szép és jó, csak a Hyundai nem fogja büszkén reklámozni a töréstesztjét, mert a laikusoknak csak a 4* vagy az 5 * számít, és ami nem 5* manapság, az hátrányban lesz, annak ellenére hogy tulajdonképpen nincs különbség.
Most néztem meg részletesebben a cee'd és az i30 tesztjét. A cee'd 13 pontot kapott frontálisból az i30 12-öt. Összpontszám 34 és 33. Gyerekvédelemben a cee'd 34-et az i30 37-et. Gyalogosban a cee'd 11 az i30 14.
Az érdekes az egészben az hogy mindkettőnek elég pontja van az 5 csillaghoz de a 12 pontos frontális nem kaphat 5 csillagot. Ez magyarul azt jelenti hogy a cee'd és főleg az i30-as frontális ütközéskor nem a legjobb az 5 csillagos kategóriában.
Röviden a különbség szerintem nem számottevő (a gyerekvédelem pl. nekem szintén számít) tehát biztos nem ez alapján fog eldőlni. Ha a hyundai kijönne a rebesgetett 5 éves garanciával (főleg ha korlátlan) akkor racionális szempontból kiegyenlítődne nálam a verseny (jelenleg a cee'd racionálisabb de a fene vinné el az i30 jobban tetszik és ez lesz valószínűleg a döntő).
A 7 év gari mellett ez is egy nagyon lényeges pont a cee'd mellett. Lehet hogy soha nem lesz szükségünk a cee'd 5 csillagára, az i30 leszerepelt nálam, eddig vaciláltam hogy melyik lehet a jobb autó. Szerencsére ceedem van:)))))))))))).
Én most néztem szét az Euroncap oldalán és lám ott van az i30 töréstesztje. Meglepődtem, hogy csak 4 csillag. http://www.euroncap.com/tests/hyundai_i30_2007/302.aspx
Nálam még nem volt a sport csomag, így lesz elektromos csomag plusz. Igaz ha lett volna se választom a 17"-os felnik miatt, így is azon gondolkodom hogy lecserélem majd a 16" 15"-ra. Bár ott tarthatnék már... :) Amúgy szépen néz ki, jól döntöttél!
A kilométer korlátozás mindig is ott volt, még az 5+2 év garinál is. Sőt úgy állt össze, hogy 3 év vagy 150.000 km, ha elérted akkor nem volt több, ha nem akkor +2 év, így lett 5 vagy 150.000 km, ha elérted vége, ha nem akkor +2, de már csak a hajtásra.
Információim szerint a 7 év garancia OK. Viszont már módosították annyiban, hogy csatoltak hozzá kilóméter korlátozást, ami 150.000 km. Tehát vagy 7 év, vagy 150.000 km. Ha ez megvan, akkor nincs 7 év. Szóljatok ha téves az infóm.
Egyébként én nem a Hyundai ellen beszélek. Egy cég, műszakilag azonosak.
A Audis hasonlat azért sántít mer amikor az A/3 kijött a konszern padlólemezén az azért volt mert az Audinak addig nem volt ilyen kicsi autója így kézenfekvő volt, hogy a konszern meglévő padlólemezéhez nyúltak. (nem előre megtervezte az Audi csak és kipróbáltatta a többövel, hogy elég jó-e)
Én nem azt mondtam, hogy a KIa a régebbi. Talán tont a fiatalság adhat dinamizmust. Nekem a KIA jobban tetszik ezért vettem azt. Neked a Hyundai tetszett jobban és azt vett.....és ez így van rendjén. Ezzel részemről lezárva. TESÓ.