Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2015.03.26 0 0 48581

Ha Androidos a készülék ezt a térképet ajánlom:

http://openmaps.eu/archive2014?format=mapsforge

A három app bármelyikéhez jó:

http://openmaps.eu/mapsforgetheme

Előzmény: Vucko (48580)
Vucko Creative Commons License 2015.03.26 0 0 48580

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy van e valami olyan applikáció amit fel lehet telepíteni okostelefonra és az segít a tájékozódásban a kéken. Ilyen gps-es alapura gondoltam. Mert olyat találtam ami offline és rá lehet tenni a kék térképet. Azzal viszont terepen nem sok mindent tudok kezdeni.
Vagy olyan is jó lenne amit PDA-ra lehet rátenni. Van egy PDA-m iGO navigációval. Az is jó lenne, ha lehetne túrázáskor használni.

Tudtok valamit?

Güsziológus Creative Commons License 2015.03.26 -2 0 48579

"...olyanok írják át, változtatják meg a kéktúrázást és annak szabályait akiknek nem sok lövésük van róla."

A kéktúrázás szabályai évtizedek óta változatlanok.

A jelenlegi füzet már közel 10 éves, én nem tudok arról, hogy változtak a szabályok.

Gyalogosan és síléccel teljesíthető, annyiszor lehet megszakítani, ahányszor szükséges, ha megszakítjuk, akkor azt igazolni kell (kétszer), na és az irány is tetszőleges.

Nem tudom, jelenleg kik a bizottság tagjai, de az elbírálás változatlan.

Bozó Bandi és Kovalik András bírál, Vencel adminisztrál.

Amúgy Kovalik András nem teljesítette még a kéktúrát, legalábbis akkor, amikor erről beszéltünk, még azt mondta, mindig voltak fontosabb.

Előzmény: hörpölin (48574)
Güsziológus Creative Commons License 2015.03.26 -2 0 48578

Amikor 15 évvel ezelőtt kezdtem, akkor még Mátraháza - Szarvaskő volt a napi adag, de most örülök, ha két részletben megcsinálom a Bükköt Bélapátfalva és Mályinka (Dédestapolcsány) között.

Tervezel folytatást?

Előzmény: asciimo (48571)
Güsziológus Creative Commons License 2015.03.26 -2 0 48577

Szerintem etikus, de ez csak egy vélemény.

Kétszer nem lehet elszámolni az MTSZ felé, ha mondjuk gyűjtöd a minősítéshez a pontokat, de a túramozgalom teljesítése szempontjából közömbös, hogy hány mozgalmat teljesítesz.

Az érintőpontos mozgalmakat is úgy teljesítettem, hogy valamelyik túra keretében kitértem, ha kellett, de pl. Sas-kő "miatt" nem megyek "pecsételni", arra vezet az OKT, amikor legutóbb ott jártam, feljegyeztem, amit a mozgalom kiírója kért.

Előzmény: AttHunter (48575)
Güsziológus Creative Commons License 2015.03.26 -2 0 48576

Köszi.

Igen, még a régi jelvényt kaptam, számomra ez "a" jelvény.

Nagyon remélem, hogy a nyavalyáimat leküzdve hamarosan indulhatok.

Nincs sok kilométer hátra, de ezek a leghúzósabbak.

És autóval megközelíthetetlen helyek vannak:-)

Bár mióta tudom, hogy meg lehet szakítani a túrát Nagy-Hideg-hegyen is, és vissza lehet menni minibusszal, azóta a Börzsöny már nem akkora kihívás.

Figyelem ám túráidat!

További szép napot!

Előzmény: HEV (48565)
AttHunter Creative Commons License 2015.03.26 0 0 48575

Bocsika, de újra megkérdeném Tőletek:

Az etikus, hogy aki a Balaton Kört csinálja, az bélyegez a BFKT füzetbe is, hiszen rengeteg az átfedés, és kis tervezéssel együtt vihető a kettő (kicsit hosszabb a BFKT, de üsse kavics)?

Én ezt komolyan kérdeztem, mert éppen most járom mindkét utat.

A fényképkészítést (szelfizést) erősen támogatnám, és nehezen megközelíthető helyekről kérnék képeket (most csak így hirtelen eszembe jut a Disznó-kő, Gazos-kő, vagy a Cserepeskői bg....).

hörpölin Creative Commons License 2015.03.26 0 0 48574

Sok mindennel egyetértek abból, amit leírtál, mint ahogy rozaa (48542)-es hozzászólásával is. De azért egy-két dologgal kiegészíteném a leírtakat:

"Nem vagyok bennfentes, de vannak olyan pletykáim ami szerint a központi puccos irodában ülőknek összesen nincsen annyi km a lábában mint mondjuk Hadidokinak, vagy Hörpölinnek."

Ez bizony így van! Az irodában dolgozók 80-85% százaléka szerintem sem kéktúrázik. Viszont a projekt lebonyolításához szükség volt emberekre, akik effektíve a munkát végezték. És hogy miért olyanokat vettek fel, akik nem csak hogy nem kéktúráznak, de még esetleg a túrázás is messzi esik tőlük? Hát azért, mert olyanok jelentkeztek az álláshirdetésre. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy itt sem volt nagy tolongás, amikor két éve jelentkezőket kerestem a bedolgozásra.

"Kivéve a régieket, még mindig ők tartják a lelket a kéktúrázásban, de ők egyre inkább a perifériára szorulnak majd már csak a koruknál fogva is."

Ez tényleg így van most, de néhány hónapon belül a projektre felvett dolgozók nagy része befejezi a munkát, és megint csak maradnak a régiek. Az igazoló füzetek kiértékelése pedig mindig is az ő dolguk lesz. És olyanok vannak közöttük (idősebbek és fiatalabbak vegyesen), akik előtt még én is kalapot emelek. 

"A fő gond az hogy olyanok írják át, változtatják meg a kéktúrázást és annak szabályait akiknek nem sok lövésük van róla."

Lásd első kérdésre adott választ. Én vállaltam a bedolgozást ennek tudatában is. Mindenesetre megpróbáltuk befolyásolni a döntéshozókat, volt úgy, hogy ez sikerült, és volt úgy, hogy nem. Egy dolog biztos: három-négy hónap múlva az iroda sokkal csendesebb lesz majd a mostani állapotánál, és ha lezárul a projekt utáni öt éves időszak, akkor már csak a régiek maradnak majd, akik továbbviszik majd az egészet, ahogy eddig is tették. 

"Lehet így is, lehet változtatni, lehet lazítani a szabályokon, de akkor ezzel párhuzamosan az egész az értékét is ugyanilyen arányban veszíti el."

Ezzel a kijelentéssel én sem értek egyet! A teljesítés értékét nem a szabályok szabják meg, hanem a megtett kilométerek és a közben begyűjtött élmények. Engem most nagyon nem érdekel, hogy Pityi Palkó hogy szerezte meg a kéktúra jelvényét! Számomra az jelent értéket, hogy tudom, én hogyan szereztem meg a sajátomat. A mások által csalással (kispistázással) szerzett jelvény nem csökkenti a szememben a sajátom jelvényem és teljesítésem értékét! Arra meg, hogy más mit gondol a teljesítésemről - és általában a kéktúra teljesítésről -, arra pediglen teszek széles ívben.

Most ez az álláspontom ezzel kapcsolatban. Eccerű, mezei kéktúrázóként megtehetem ezt. Természetesen, ha egyszer majd talán felkérnek arra, hogy én is legyek tag abban a kis teljesítés-értékelő csoportban (mert nem csak Bozó Bandi bá' végzi azt egymagában), akkor én is kénytelen lennék revideálni az álláspontomat, hiszen az értékelő egyben bíró is: elbírálja egy számára ismeretlen ember kéktúra teljesítését. És persze döntenie is kell, "elkövette-e", elkövethette-e a teljesítést, avagy nem.

Előzmény: Törölt nick (48562)
annyi baj legyen Creative Commons License 2015.03.26 0 0 48573

Márciusi verseny:
http://heyjoe.hu/okt/oldal/marcius26.php

Kojo által választott képekkel.
Jó játékot!

Előzmény: jzp2107 (48570)
asciimo Creative Commons License 2015.03.26 0 0 48572

Valahol egyetertek Veled. Nekem a Bajcsy mar csak azert sem volt szimpi, mert a legnagyobb termeszetjarok a legbelebb belvarosban mi a fenet csinalnak?

Ha valaki megkeri a haverjat, hogy pecseteljen vegig egy fuzetet, attol neki miert lesz jobb? Es nekem attol meg nem lesz rosszabb.

Ez az egesz osszehasonlitgatas furcsa. Güszi 5 nap alatt csinalja meg a Putnok-Sirokot. En 1 nap alatt. Nemeth Csabi fel nap alatt. Akkor most nekem nem jar jelveny vagy nem?

Tölem egy ilyen vizsgan megkerdeznek, hogy melyik faluban van a Mari Neni fajta köcsögmuzeum, hat biztos nem tudnam. Vagy pl. aki vizsgaztatast követel, az gondoljon mar bele, hogy egy 8 eves gyerektöl is szamonkerne? Amikor altalanosban kekturazni jartunk, nem mindig az utat figyeltuk, hanem mondjuk egymast. Csomo osztalytarsam csak ugy ment, azt se tudta hol van. Lazan megbuktunk volna a vizsgan, es most nem lenne Uttörö kektura jelvenyem :)

Előzmény: jzp2107 (48570)
asciimo Creative Commons License 2015.03.26 0 0 48571

Nalam:

1. Felsöpetény

2. Hollóháza

3. Nagymaros

Előzmény: Güsziológus (48547)
jzp2107 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48570

"Mindent megváltoztatnak ami régi"

nem lehet, hogy csak öregszünk és az állandóságot szeretjük?

az új helyen én is utálom a liftet, olyan lassú, de közlekedésileg meg jobb mint a Thökölys

és a kékjelzéses fatörzset pedig kimondottan imádom :-)

a Bajcsy hangulatos volt? na neeee! az a sötét "előszoba" ahová belépett az ember

és általában nem volt ott senki csak egy titkárnő szerű valaki a 6. szoba mélyén, aki a francba kívánt hogy egyesével veszem a füzeteket (mindenből csak egy példányt)

viszont mikor oda jártam akkor még nem voltam 40, szóval minden jobb volt :-D

útvonal: azt gondolom (remélem) hogy most megváltoztatják amit megváltoztatnak, aztán 20 évig nem is kell semmit változtatni

és akkor leírom 7-edszerre is: senki nem akar lazítani, de vasszigort se, mert a csalók ellen úgyse jó, akkor meg minek szívatni a többit?

csalók ellen a legjobb a "terepre" kitett bélyegző lenne

ttúrán is a pontőrök stratégiailag fontos helyeken vannak, nem csak a rajtban meg a célban de azért útközben megkövetelik a szelfizést 10percenként

hát mindenki kiröhögné őket (egyébként a Kinizsisek téli túráján volt az szokás, hogy nincs pontőr, a "jellem próbája", így hirdetik

nem tudok róla hogy tömeges lenne a kispistázás

de ha mégis, attól még az én kitűzőm nem csillog kevésbé :-)

uff

Előzmény: Törölt nick (48562)
HEV Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48569

„…a magam részérõl mindig egyszerre vagyok szkeptikus és optimista, hátha egy parányit ettõl is tovább mozdul valami, és akkor már nem jártuk hiába végig ezt a több mint másfélmillió lépésnyi utat, ami a gondok-bajok ellenére is valamennyiünk számára felejthetetlen marad, és amirõl mindenfajta pátosz nélkül hadd mondok csak annyit: ehhez hasonló jókat és szépeket kívánok minden természetbarátnak, és nemcsak a kék túrán, és nemcsak õsszel, mert országot járni mindenhol és minden évszakban lehet.”      

/Rockenbauer Pál, 1980/

Csuhás Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48568

Az élmény nem lesz kevesebb, csak egy kis kesernyés szájíz kapcsolódik hozzá.

Előzmény: jzp2107 (48567)
jzp2107 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48567

tegyük fel hogy holnap 300 gój motoros vesz át csalással szerzett okt jelvényt

attól szerinted hadidokinak kevesebb lesz az élménye?

az ottalvás, egy hátranéző szarvas, fű fa virág, egy naplemente

nekem ezt fogja majd jelenteni a jelvény, nem az lesz az értéke, hogy ha más is ilyet akar akkor jól meg kell érte "szenvedni" és egy csomó pénzt rákölteni

Előzmény: pozo (48564)
hadidoki Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48566

:-))  Mostanában valóban rajzolgatok Tuhu-ról az OSM-re. Alapvetően az útjaimat és közeli környékét rajzolom át, hiszen végesek erőim.

Köszönöm a jelzést, ma már nem, de holnap megnézem és javítom! 

Előzmény: HEV (48563)
HEV Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48565

Gratulálok az újabb teljesítéshez.

Csak halkan érdeklődnék, hogy a rendszerváltás előtti régi jelvényt kaptad vagy a 16 millás új arculatút?

Előzmény: Güsziológus (48477)
pozo Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48564

Nem érted a dolgot. Arról van szó, hogy van olyan, aki energiát, pénzt nem sajnálva végigjárja a Kéktúrát, s van olyan, aki nem járja végig, semmibe sem kerül neki és épp úgy megkapja a jelvényt.

A Kéktúra kiírói szabhattak feltételeket, akinek ez nem tetszett, az is végig járhatta a Kéktúrát, de nem kapott jelvény, de élménnyel gazdagodott.

Előzmény: bmalag (48551)
HEV Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48563

Akkor nyilván emlékszel arra, hogy az RP-DDK nem fonódik a K+-al itt Ropoly előtt.

Láttam, hogy átmásoltad a közelben  turistautakhu-ról a K+ jelzést amit még én mértem fel 2013-ban de akkor azt is be kellene fejezni mert az átkötése az erdészeti útról hiányzik.

A jutalmad pedig egy kevésbé hibás térkép lesz :-)

Előzmény: hadidoki (48561)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48562

1. Is-is.

2. Miből látszik hogy a mozgalom túl van a zeniten?

Sok mindenből. Elindult egyfajta erózió.

-Mindent megváltoztatnak ami régi, hogy csak a legfontosabbat említsem az útvonalat rengeteg helyen, 80%-ban olyan részeken ahol teljesen felesleges. Ezen lehet vitázni, mi a jó mi a nem jó, szerintem amelyik útvonal megfelelt 40+ évig az kevés kivétellel ezután is ugyanolyan jó lett volna, kizárólag indokolt esetben változtatnék, nem csak úgy az íróasztal mellől.

Ettől függetlenül vannak jó ötletek is, de régebben sokkal-sokkal ritkábban változtattak, és azt gondosan előkészítették.

-De ez még önmagában mindig nem lenne nagyon nagy baj. A fő gond az hogy olyanok írják át, változtatják meg a kéktúrázást és annak szabályait akiknek nem sok lövésük van róla.

Nem vagyok bennfentes, de vannak olyan pletykáim ami szerint a központi puccos irodában ülőknek összesen nincsen annyi km a lábában mint mondjuk Hadidokinak, vagy Hörpölinnek.

Kivéve a régieket, még mindig ők tartják a lelket a kéktúrázásban, de ők egyre inkább a perifériára szorulnak majd már csak a koruknál fogva is.

Ha ők már nem lesznek ott akkor az ott maradó brigád szinte egy füzetet nem fog majd tudni átnézni.

Beszámoltatásról szó sem lehetne, mert ők sem ismerik (fel) a helyszíneket.

Utolsó, szubjektív benyomásom:

Legelőször mikor füzetet venni mentem, és utána 3 évvel mikor leadtam akkor is még a régi, ódon, hangulatos Bajcsy-Zsilinszky utcai irodában voltam, komoly, hangulatos, hagyományokhoz illő hely volt, és majdnem félórát tudtam beszélgetni P. Vencellel, személyes élménynek tekintettem az egész procedúrát. Nézelődtem a régi túrázással kapcsolatos könyvek közt, vettem is még pár füzetet, kéktúrást is másmilyeneket is.

Voltam a Thökölyn is párszor, már az sem nagyon tetszett, de ami most van... Pontosan úgy éreztem magam mint egy bankban a legutolsó ügyfél.

Beléptetés, hetedik emelet, sok-sok "fontos" ember, szinte hozzád sem szólnak, majd végül egy titkárnő-féle hölgy érdeklődik hogy mit szeretnék, ja hagyjam csak ott, majd átnézik....

Ott volt velem az a régi '38-as Turisták Lapja könyv, nekik akartam adni csak úgy, de végül a feleségemre néztem, ő meg csak annyit mondott: látom nem akarod itt hagyni, ne is hagyd ezeknek...

ő is érezte azt a leszaromságot ami ott volt.

Nem is hagytam, mikor mentem a füzetért akkor Vencel vette a fáradtságot és beszélgetett velem pár szót, de már az sem olyan volt, összességében az egésznek semmi hangulata nem volt, kezembe nyomták a füzetet meg a plecsnit, a pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el...

Hát ezért szeretem én inkább a hagyományokat, ebben is, mennyivel szebb lett volna úgy mint régen, összevárnak pár tucat teljesítőt és mondjuk Dobogókőn átadják a jelvényeket, vagy valahol máshol, de legalább volna valami kerete a dolognak.

Így kb mintha befizetnéd a telefonszámlát.

Lehet így is, lehet változtatni, lehet lazítani a szabályokon, de akkor ezzel párhuzamosan az egész az értékét is ugyanilyen arányban veszíti el.

Előzmény: jzp2107 (48558)
hadidoki Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48561

Én körbejártam az országot, gyalog, ahogyan a kéktúra előírja, (ezt tudom biztosan) de nem vizsgáznék. (Már csak azért sem mert még valaki belekötne, hogy itt-ott letértem a kékről néhány érdekesség kedvéért.) A heyjoe féle kvízben sem vagyok jó. De nagyon sok élményt gyűjtöttem, amiről nem mondanék le semmi pénzért. Ez a jutalmam az útért, a jelvény csak ráadás.

De szerencsére a patak, a fák, a rét ahol éjszakázom nem kérdezi, bélyegeztem-e, és jól csináltam-e. Szerencsére minden szélsőségünk és túlkapásunk ellenére a természet mindig visszavár, és befogad, ha odamegyek. És amíg ez így van, nem lehet semmi gond!

Előzmény: jzp2107 (48558)
jzp2107 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48560

vagy választhatod a hibrid megoldást:

OSM alapon tuhus jelzés

Előzmény: Pápai vándor (48556)
HEV Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48559

Egy korabeli túrabeszámolóm ezt irja erről a szakaszról.

http://te2007.atw.hu/balatonikek2004_5/balatonikek2004_5.html

Azóta már volt jelzés festés, és ezt érdemes követni. A Mogyorós-hegy egy kritikus hely, mi megkerültük.

Előzmény: Pápai vándor (48548)
jzp2107 Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48558

hűha, néha már nem tudom hogy ezeket komolyan gondolod vagy csak szeretsz vitatkozni? :-)

ki mondta hogy ne legyen szabály, ne legyen ellenőrzés?

csak azt mondtuk páran, hogy nem kellene géppityus őrökkel bekísérni az európa ház recepciójáról a hetedikre a kéktúra füzetet leadókat (kicsit sarkítok, hátha jobban átjön :-)

maradjon a pecsét

sőt, költözzön ki lakott területen kívülre is

de ne kelljen már a vasutasnak könyörögni ha nem akar dátumos bélyegzőt adni, meg ne kelljen már km-enként szelfiznem, ha lehet

a biztos vagyok magamban kérdésre csak annyit, hogy én is biztos voltam míg heyjoe el nem kezdte ezt a kvízt

azóta már abban sem vagyok biztos hogy egyáltalán belekezdtem az OKT-be :-)

és miért is romlik az egész? ez miből látható?

Előzmény: Törölt nick (48553)
osm Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48557

Képet menteni Magyarország területéről a térkép bal alsó sarkában lévő "Kép mentése" gombbal lehet több formátumban,tetszőleges méretben.

http://turistautak.openstreetmap.hu/index.php?zoom=13&lat=47.13527&lon=18.08341&layers=B0000T

Útvonal:
http://turistautak.openstreetmap.hu/turautvonal.php?utv=1427310209

Előzmény: Pápai vándor (48556)
Pápai vándor Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48556

köszönöm a segítséged

Előzmény: Törölt nick (48554)
pavarotti Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48555

Talán nem véletlen eleink bölcsessége, és szép magyar nyelvünkön érdemes ízelgetni a "jó hangulatú beszámoltatás" és a "vizsgázás" kifejezéseket és a közöttük levő távolságot:)

Egy többszörös végigjáró "nagy öreggel" a beszélgetés megtisztelő, egy bármilyen objektív vizsgával pedig az egész Kéktúramozgalom - számomra - lényegének adunk egy tekintélyes pofont.

Előzmény: Törölt nick (48553)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48554

jzp2107-nek igaza van: beszkennelt raszteres vagy digitálisan meglévő vektoros, szerzői jog alatt álló térképet / állományt senki nem fok Neked küldeni. Helyette javaslok egy ingyenes alternatívát. Nem OSM raszteres állományokat küldök, hanem ún. Permalinkeket. Ezek szabad adatbázisból származnak és jogszerűen felhasználhatók.

A Pétfürdő - Királyszentistván szakasz ráfér kb. 6 db A/4-es oldalra, ráadásul nem is rossz, 1 : 14 000 méretarányban. Azért a saját magam által fenntartott "A Kéktúrák és a Szent István Vándorlás (1938) útvonalai" nevű honlapról adom a hivatkozásokat, mert itt sokféle alaptérképet a turistautak alá Kapcsolhatsz, ha nem tetszik az alap OSM (Mapnik) színvilága, jelkulcsa. Az erdők -mezők jól elkülönülnek, az utak látszódnak. Képernyőmentéssel el Tudod menteni őket és raszteres képkezelő programból (Paint / GIMP / PhotoShop stb.) Tudsz nyomtatni vagy akár képtulajdonságokat manipulálni.

Sajnos most nincs időm komolyabb térképet előállítani a szakaszról.

Pétfürdő - Peremartoni-erdő (észak):

Térkép

Peremartoni-erdő (észak) - Peremartoni-erdő (dél)

Térkép

Peremartoni-erdő (dél) - Vilonya - Királyszentistván

Térkép

Királyszentistván - Litér

Térkép

Előzmény: Pápai vándor (48548)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.25 0 1 48553

A kéktúra éppen arról kéne hogy szóljon amibe eleink "belelovalták magukat" 50-60 éve ezzel kapcsolatban, megalkották a szabályait, és a céljait ennek a szép mozgalomnak.És ezek közé a szabályok közé nagyon sokáig beletartozott bizony a jelvény szervezett, ünnepélyes átadása, és az idézem: "jó hangulatú beszámoltatás"  Ha tetszett ha nem.

És mennyivel jobb is volt az úgy, bizony én is szerettem volna így jelvényt átvenni, de már nem tehettem, a beszámoltatástól meg nem fostam volna mert biztos voltam magamban.

A fene nagy szabadságban minden felhígul, lényegét veszti, és végül tönkremegy, Minden, még ez is,  ha egy kicsit kinyitnád a szemedet akkor látnád hogy a kéktúra, a kéktúrázás is éppen efelé tart mostanság, kb 4-5 éve. Aki nyitott szemmel jár az láthatja.

Nem lesz még egyszer 60 éve az biztos. Ez kell? Szabályok nélkül, ellenőrzés nélkül? Na, annyit is ér az egész, és addig is fog tartani.

pavarotti Creative Commons License 2015.03.25 0 0 48552

kicsit erős a megfogalmazás:), de alapvetően ebbe az irányba húz az "én szívem" is.

Ettől még nem tilos a füzet átvétele/átadás kapcsán egy sporttársi beszélgetés keretében megkérdezni hogy hány xxxxHuta település van a Zempléni hegységben:), de ezt a vizsgázás-igazoltatás akármi reflexet jó lenne elfelejteni.

Pecsét lehet több, változhat gyakrabban stb. (persze itt újra a régi témát is melegíthetjük hogy a fémbélyegző pl. nekem anno érzelmi pluszt adott //aztán büszkeséget, hogy szépet tudok vele nyomni:)//)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!