Bocs, abszolút nem témába vág, csak eszembe jutott:
Azt hiszem Te raktál be Megane órán sok 2-est, meg nemrég írtál izzó cseréről is. Nem voltál Meganeklubos véletlenül? Lehet, hogy csak keverem a nickedet mással..
Gratula a kocsihoz és sok sikert! Azonban csak kis kötekedés a részemről, hogy az elektromos csomag önmagában nem tartalmazza a tempomatot, csak a plusz. :) Tolatóradart tetettél rá, hogy szuperál, milyen? Mennyire esztétikusan néz ki így utólag felszerelve?
Az Autóvárosban vettük-készletről, ezért nincs benne az elektr. csomag - ez a tempomat és az ülésfűtés miatt sajnálatos, - tolatóradart tetettem rá.
A csomagtartót már teszteltük, lapraszerelt IKEA-szekrény(2 db 190*40*10cm doboz) befért ledöntött ülésekkel.
Azért zseniális a formaterv, mert sok részlet lehet ismerős más autókról, de ha nem KIÁ-ról volna szó, eszünkbe sem jutna, hogy ezt "lopták valahonnan".
Ha teljesen hátratolom az ülést, nem tudom kinyomni teljesen kuplungot. Ez a 190cm-es magasságom figyelembe vételével meglepő. Kemény az ülés, emiatt nem gémberedek el fél óra után, mint az eddigi autóimban.
A vevők döntöttek, döntenek és dönteni fognak. Az eladási statisztikákból ki fog derülni majd, hogy hogyan. Mind a két típus nagyon jó és ez a lényeg, csak az a baj, hogy ezt még elég kevesen akarják felfogni és elfogadni.
Elölről a fényszórók kicsit hajaznak a Corollára szerintem azért. Illetve a hátulja a is a lámpatestet leszámítva. Nekem egyébként az elején először a Mazda hasonlóság jött le, akkor nem is értettem, hogy miért Corollázza mindenki. Amúgy vannak rajta ismerős elemek a PUG 307-ről és a Honda Jazzről is.
A Cee'd esetében viszont amivel kezdek egyre jobban elégedett lenni az az átlagfogyasztás: a legutolsó tankolás után 4,6l-re jött ki, 941km-t mentem vele az üzajelző kigyulladásáig. Igaz, ebből kb. csak 40km volt város, a többi országút és autóút, fele hosszban a sebességhatárokat max 10%-al túllépve, fele hosszban meg jobban odalépve. Azért még finoman hajtom, mert csak 2900km van benne. A fenti átlagfogyi természetesen klíma nélküli adat. Viszont a reggeli hideget nagyon nem szereti: 6 fokban Pápa-Celldömölk (kb 25km) távra 5l átlagfogyit mutatott. Ugyanezen az úton délután vissza 21 fokban 4,2l lett az átlag. Az út többnyire sík, magasságkülönbség nem jelentős a két város között.
Akkor miért hívja mindenki corolla klónnak? Inkább mazda klón nem? Szeritem a tervezőasztalon azért ott voltak a mazda tervei is, csak puskázásként:) De bántani a tervezőket, az összhatás viszont teljesen más.
A Cee'd vs i30 vitába nem akarok belefolyni de a hétvégén volt szerencsém szemügyre venni egy kiállított grafitszürke i30-at. Nem tudom milyen felszereltségi szint volt, de a belterét meglátva kénytelen voltam megállapítani, hogy körökkel szebb mint a a Cee'd beltere. Sokkal szebb a műszerfal, kormány, középkonzol, ajtóborítás, az ajtón van kárpit és az üléskárpit is jóval szebb mintázatú. Ha most vennék kocsit akkor a kettő közül én inkább a Hyundai-t választanám, elsősorban a beltere miatt. Ami még meglepett, hogy élőben jobban mutat a Hyundai mint fotókon.
Visszaértem a bajoroktól. Sajnos nagyon jó söreik vannak! Valaki írta hozzak sört a következő talira. Hát hoztam pár üveggel, de sajna nem jósolok neki nagy jövőt a hűtőben :)
Kocsiról nem érdemes szót ejteni, mert olyan mint a meleg kés a vajban, siklik a pályán.
Látom kis parázsvita alakult ki a i30-as testvérrel. Tudjátok, a fiatalabbnak engedni kell, mejd megtanulja, hogy nincs igaza :)
Valamelyikőtök nemrég említette, hogy szerinte milyen fos a Barum Polaris 2 téligumi. Hát én ezzel nem értek egyet. A KIA Shumámom Polaris 1 volt, és töléletesen megfelelt, pedig nem volt kis kocsi, ABS nuku.
Az előző 4 telet pedig egy Polaris 2-vel szerelt Megane kombival nyomtam le a legnagyobb havakban Ausztriától a Tátráig. A 4. szezonban is felment teli pakkal hólánc nélkül a popradi hegyekre, és még mindíg rendben van a mintája, idén is felteszem.
Soha nem kellett gumishoz vinni hiba miatt, most is rendben van.
"Amennyiben nem tudod a helyzetet kezelni, akkor nem kell nyílvános fórumon próbálkozni". => igazad van :D De ezt azért beszéljük meg légyszíves!
2007. februárja óta minden nap figyelemmel kísérem a cee'd fórum hozzászólásait. Feltűnt veled kapcsolatban, hogy itt próbálsz "reklámot csinálni" az i30 javára, a cee'd-es fórumban (nekem ez jött le). Helyzet kezelési képtelenségem csak erre vonatkozott, elnézést ha ezzel megbántottalak!
Pénteken sikeresen átvettük az új autónkat! SW 1.6CRDi EX, Piston Gray. Eddig kb. 300 kmétert mentünk, 6.8L a dugóban araszolós átlagfogyasztás. A gyorsulás a kiméletes bejáratás ellenére meggyőző, az autónak alapjáraton, felhúzott ablakokkal szinte nincs hangja.
Az "A2" 2007. szeptemberi számában jelent meg egy cikk, címe, "i a ponton", amelyben az új Hyundai-importőr válaszol a feltett kérdésekre: "- A Hyundai százszázalékos tulajdonosa a Kiának. Sok modelljük közös műszaki alapon áll. Az i30 is a cee'd rokona. Nem veszik át meglepően hosszú garanciáját? - Ügyes marketingfogás, mindenki róluk beszél. A hét év jótállásnak nincs sok köze a minőséghez, mégis bizalmat kelt. De nekünk, akik minden európai piacon, kilométer-korlátozás nélkül, három év garanciát adunk valamennyi modellünkre, nincs szükségünk ilyen eszközökre, a márka annál sokkal jobban bevezetett. Hollandiában 43 márka küzd a vevőkért, a miénk a kilencedik. A Hyundai Európa-szerte a piacot jól ismerő független importőrökkel dolgozik, és sikeres. Magyarországon is így lesz."
A cee'd-re is az első 3 évben teljeskörű, km-korlátozás nélküli gari van. A Kia abban nyújtja a plusszt, hogy ha a cee'd 3 év és 1 napos (nagyon bagatelizálva), akkor is van rá gari, ha még nem érte el a 150 ezer km-t, mondjuk csak 140 ezer van benne. Évi 50 ezres futás, átlagos felhasználónál nagyon ritka szerintem.
Apropó, megfigyeltétek már, hogy a ceed mennyire hasonlít a Mazda 3-ra? Ma egymás mellett áltunk a parkolóban és megsasoltam: motorháztető dettó, oldalról a hátulját leszámítva szinte ugyanaz, neki is van hátul kisablak, csak mások az arányok egy kicsit.
Egy mondeo tesztje alakult érdekesen, amikor az autó jobb minősítést ért el idősebb korában mint fiatalabb korában elvégzett teszt során. Biztos összeérett:)
Hyundai i30-as szereplése viszont váratlanul alakult: a típus rendre egy csillaggal keveset kapott, mint a vele szerkezetileg azonos Kia Cee'd. A két autó külső lemezeinek egy része persze eltérő formájú, de elvben azonosak a gyűrődési zónáik, ugyanaz a hajtásláncuk, és nagyjából ugyanannyiba is kerülnek, az EuroNCAP szerint mégis eggyel több csillagot érdemel a Kia. A magyarázat a pontszámokban található. A két autó eredményei közt csupán egyetlen pont az eltérés, az i30-ast a frontális ütközési teszten ennyivel értékelték gyengébbnek, de épp ez az egy pont kellett volna az ötcsillagos eredményhez.
Ez mind szép és jó, csak a Hyundai nem fogja büszkén reklámozni a töréstesztjét, mert a laikusoknak csak a 4* vagy az 5 * számít, és ami nem 5* manapság, az hátrányban lesz, annak ellenére hogy tulajdonképpen nincs különbség.
Most néztem meg részletesebben a cee'd és az i30 tesztjét. A cee'd 13 pontot kapott frontálisból az i30 12-öt. Összpontszám 34 és 33. Gyerekvédelemben a cee'd 34-et az i30 37-et. Gyalogosban a cee'd 11 az i30 14.
Az érdekes az egészben az hogy mindkettőnek elég pontja van az 5 csillaghoz de a 12 pontos frontális nem kaphat 5 csillagot. Ez magyarul azt jelenti hogy a cee'd és főleg az i30-as frontális ütközéskor nem a legjobb az 5 csillagos kategóriában.
Röviden a különbség szerintem nem számottevő (a gyerekvédelem pl. nekem szintén számít) tehát biztos nem ez alapján fog eldőlni. Ha a hyundai kijönne a rebesgetett 5 éves garanciával (főleg ha korlátlan) akkor racionális szempontból kiegyenlítődne nálam a verseny (jelenleg a cee'd racionálisabb de a fene vinné el az i30 jobban tetszik és ez lesz valószínűleg a döntő).