Keresés

Részletes keresés

mávtelep2 Creative Commons License 2018.12.02 0 1 231

Megdöbbentő !

Valamikor a 80-as évek táján, amikor már minket is pofán csapott az olajválság, a kínai munkaerőpiac megnyitása, bizony létezett  "alibi" munka. A cégek megtartották a munkaerőt, a partnerek - SZU, Közel-Kelet- meg nem fizették ki a terméket.  El is adósodtunk rendesen....

Ma már könyörtelenül kivégzi a piac a gyengéket, kivéve, ha állami támogatásból élnek.

Na, de hogy is van ez ? A szocializmusban is az állam tartotta el a gyengéket, ha jól emléxem...)))

Előzmény: Törölt nick (225)
pert2 Creative Commons License 2018.12.02 -4 0 230

A kozszferaban annyit vagok a munkahelyen amennyit akarok, ha neha hetvegen kell dolgoznom kapok helyette szabadnapot.

Előzmény: Törölt nick (224)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 229

Pl. tegye fel a kezét, aki látott már józan BME szeniort xDD

Vagyis nem tudom még így hívják-e őket, és most mi a divat, de régen egytől egyig mind alkoholista volt :D 

Előzmény: Ludwygh van der Uexxkhüll (228)
Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -8 1 228

Biztos, hogy vannak ilyen helyek.

Sok helyen megy ám a piálás, irodában, gyárban, de még az egyetemen is.

Előzmény: Törölt nick (227)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -1 1 227

Szerintem több ilyen is van, amiről beszéltem, ezt ezért mertem róla leírni. 

Amiket itt leírtam, azok nem annyira kényes dolgok, ilyenekről sok ember tud. Viszont azért nem szeretném a cég nevét elmondani, vagy utalni rá, mert ha más topikban cégnév nélkül elmondanék valamit, ami problémás, akkor kicsi utánajárással összeköthető lenne a kettő. 

Előzmény: Ludwygh van der Uexxkhüll (226)
Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -9 1 226

Csak nem egy bizonyos vagongyárról van szó?

Az a hely már Kádár alatt is alkoholista-elfekvő volt, de úgy hallom, hogy ma is az.

Előzmény: Törölt nick (225)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -2 1 225

Értem miért nehéz számodra elképzelni, nekem is leesett az állam, és én sem tudtam volna elképzelni, ha nem a saját szememmel látom ezeket az embereket is, meg a gyár egész területén random helyekre eldobált "tüskéket" is.. 

Mondjuk inni még egyiket sem láttam, de valahol biztos megoldják, ha 2 méterről bűzlenek a töménytől és tele van minden kicsi üvegekkel.

"másrészt a termelés  munkafázisok folyamata, nem lehet egy-egy műveletet ellinkeskedni"

Úgy képzeld el, hogy ezeknek az embereknek kvázi nincs munkakörük a cégnél. Nélkülük ugyan úgy elfutna a cég. Azért vannak csak ott, mert a min. 20-30 éves munkaviszonyuk miatt megtűrik őket így is, hogy semmit nem csinálnak. 

Nem akarok kitérni a cég nevére, de hogy jobban megértsd annyit elárulok, hogy külföldi kézben van. A külföldi tulajdonos nem foglalkozik a céggel, kvázi "magától" megy. Nem optimalizálják a munkafolyamatot, nem fejlesztenek, semmi nincs. Az egészet kvázi a kormány tartja fenn, mert a munkahelyek megmentése miatt folyamatosan ad milliárdos mentőcsomagokat, ehhez tökéletesen megfelelnek nekik a lézengő semmit sem csináló alkoholisták is, sőt minél több semmittevő emberrel fel van töltve a rendszer, a kormány annál inkább nem hagyja a céget csődbe menni, mondván sok (nagyon sok) család megélhetéséről beszélünk. 

Előzmény: mávtelep2 (218)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -1 1 224

"Nem lehetne 400 helyett 4000 tulorat elrendelni?"

Eddig 250 túlóra volt "elrendelve", te mennyit túlóráztál tavaly? Kitalálom: 0 órát. Vagy 10-et, de utána 3 hónapot hisztiztél :D 

Előzmény: pert2 (222)
mávtelep2 Creative Commons License 2018.12.02 -1 1 223

A kisebb cég olyan 300 fős,  családinak nem mondanám, de normális közösséget lehet kialakítani.

Előzmény: Ludwygh van der Uexxkhüll (221)
pert2 Creative Commons License 2018.12.02 -1 1 222

Nem lehetne 400 helyett 4000 tulorat elrendelni? Akkor a dolgozok almukban is tulorazhatnanak. Egyebkent a 400/ora serti egyes egeszsegugyi intezmenyek szabalyzatat, ahol 420 tulora az engedelyezett hatar.

Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -8 2 221

Ez nyilván valami kisebb cég, ahol leginkább rokonok, szomszédok és volt iskolatársak, katonatársak dolgoznak, meg a sógor félhülye fiacskája, akit nagy nehezen átrugdaltak az OKJ-s vizsgán.

Családias a hangulat, megy a piálás, a döglés, a bagózás, a munka imitálása.

Előzmény: mávtelep2 (218)
mávtelep2 Creative Commons License 2018.12.02 -1 3 220

Össze is dőlt volna a gyár, ha a Lojzi bácsi raktárában  ital fordult volna elő...)))

Agyoncsapta volna a segédmunkást, de előtte összetörte volna az üveget....)))

Előzmény: Ludwygh van der Uexxkhüll (217)
Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -10 0 219

"Lézengenek, elbújnak, isznak. Néha odamennek 1-1 munkáshoz okoskodni, ebből áll a napjuk."

Egy gyárban ezeket szerintem úgy hívják, hogy mérnök, technológus, auditor meg HR-es.

Pl. olyan mérnök, aki szerint az M6-os csavar elnevezésében az M azt jelenti, hogy "Made in Hungary", meg olyan, aki a két emeletes csarnokban a harmadik emeletet keresi.

Előzmény: Törölt nick (216)
mávtelep2 Creative Commons License 2018.12.02 -1 2 218

Ezt a gyárat - amit példának hoztál - el sem tudom képzelni. 

Működésben lévő gépek között lézengeni  elég baleset veszélyesnek tűnik,  másrészt a termelés  munkafázisok folyamata, nem lehet egy-egy műveletet ellinkeskedni.

Hogy ma hogyan mennek a dolgok, azt nem  tudom. -  azt sem tudom, létezik-e még  ipari termelés ?...)))

Előzmény: Törölt nick (216)
Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -8 2 217

Egy raktárban bármit el lehet rejteni, akár egy hajóágyút is.

Egy raktáros ismerősöm mesélte nem is oly régen, hogy náluk mindenkinek van bent tömény dugipiája, és azzal zrikálják egymást, hogy ha anyagmozgatás közben valaki megtalálja a kolléga piáját, beleiszik, és eldugja máshová.

Előzmény: mávtelep2 (212)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -2 1 216

Most is nagyon szigorú munka és tűzvédelmi protokollok szabályozzák a munkavégzést, csak vannak helyek, ahol ezt figyelmen kívül hagyják. Pl. én nagyon ritkán látok olyan karbantartási munkát, ahol 2 méter magasban ki van biztosítva a munkavégző.. de ez csak egy példa, nagyon sok szigorú előírás nincs betartva a gyakorlatban. 

Annál a gyárnál, aminek a nevét nem szívesen hangoztatnám pedig úgy működik a dolog, hogy vannak munkások (elég sokan), akik effektíve munkavégzésre alkalmatlanok, meg vannak tűrve az alkoholproblémáikkal együtt, kvázi termelésben semmit nem adnak hozzá a dolgokhoz. Lézengenek, elbújnak, isznak. Néha odamennek 1-1 munkáshoz okoskodni, ebből áll a napjuk. Csak nincsenek elküldve, mert már 20+ éve ott dolgoznak, onnan is fognak elmenni nyugdíjba (legtöbbjük nem sok időn belül) az anyagcég meg küldi utánuk a kvóta pénzt.. 

Előzmény: mávtelep2 (215)
mávtelep2 Creative Commons License 2018.12.02 -1 3 215

Én nem így látom.

Anno elég szigorú előírások - munkavédelmi, tűzvédelmi  stb. - szabályozták a munkavégzést, amit nem csak a főnököknek, de  a melósoknak is ismerniök kellett. 

Ezen kívül egy gyártási folyamatban nem lehet bizonytalan minőséget  produkálni és teljesen elrugaszkodni a normaidőtől,  amit egy részeg kollega simán megtesz. 

Elméletileg elő sem fordulhat, hogy valaki ittasan veszi föl a munkát, ez a munkafegyelem alapja.

Előzmény: Törölt nick (213)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 214

*szegény vagy gazdag úgy értve, hogy mély szegény vagy szegény :D 

Gyári munkások körében nem igen van "gazdag" régió. 

Előzmény: Törölt nick (213)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -2 1 213

Ez nagyon specifikus dolog. Én is jártam már sok helyen, legtöbb helyen egyáltalán nem jellemző. Viszont tudok egy gyárat, ahol nagyon is az, a mai napig. 

Ez olyan, mint ahogy a dohányzás is elvileg tilos zárt térben gyárterületen is, és vannak helyek, ahol ott cigiznek a gépek mellett, van ahol kijárnak az épület elé. Nagyon sajátos, hogy melyik munkahely milyen. És hogy a dolgozók milyen igénytelenek vagy igényesek. És az alapján amit látok még csak az sem igaz, hogy ez azon múlik, hogy szegény vagy gazdag régió. 

Előzmény: mávtelep2 (212)
mávtelep2 Creative Commons License 2018.12.02 -1 2 212

Én soha, egyetlen kis üveget sem láttam, - pedig megfordultam forgácsoló és szerelő műhelyekben, nyersanyag és készáru raktárakban.

Nyilván előfordult egy-egy piáló melós, de hogy ez jellemző lett volna,  az kizárt.  Délután sokan voltak a kocsmában, az egy másik dolog.

Előzmény: Törölt nick (209)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -2 0 211

"a munkaidő kezdete utáni 38. percben az első munkás dolgozni kezd"

Miért, ma ez másként megy?

Nálunk irodában pl. bejönnek az emberek 9-re (néhányan pár perc késéssel a dugó miatt, ilyen miatt már senki nem szól egy szót sem). Aztán szépen lefőzik a kis kávécskájukat, a kávéhoz elszívnak egy cigit a tetőn, megbeszélik a tegnap délutáni-esti történéseket, van aki szépen megreggelizget magában, aztán 9.30-9.40 körül visszafáradnak az irodába és elkezdenek lassú tempóban ráhangolódni a munkára. Ilyenkor legtöbben egyébként még 15-20 percen keresztül az email-jeiket bújják meg facebookoznak.. Eltelik egy óra és már mindenki az étkezőben "uzsonnázik", persze ez gyakorlatban abból áll, hogy legtöbben nem esznek, csak ott állnak és nyomják a pletykákat meg a dumálást bármiről csak ne munka téma legyen :D 

Előzmény: ásítósmacska (208)
ásítósmacska Creative Commons License 2018.12.02 -2 2 210

6:40-től van a munkahelyi alkoholizálás...! 

Előzmény: ásítósmacska (208)
Törölt nick Creative Commons License 2018.12.02 -1 0 209

Én azt nem tudom, hogy ott mi ment vagy megy. 

Viszont biztosan tudok olyan helyet (nem szeretném a cégnevet leírni), ahol eddig is volt és a mai napig tart a töményezés a munkások között. Tele van a gyár eldobott "tüskékkel" (így hívják a dolgozók a kis feles üveget). 

Előzmény: mávtelep2 (207)
ásítósmacska Creative Commons License 2018.12.02 -3 2 208

Ezt ismered? 

https://www.youtube.com/watch?v=F4IxX_JmUEg

"a munkaidő kezdete utáni 38. percben az első munkás dolgozni kezd"....

:))) 

1:05-nél: "'11:20 perc - "ő is megvan" …. jön a söröcske... :-DDD

Előzmény: Ludwygh van der Uexxkhüll (199)
mávtelep2 Creative Commons License 2018.12.02 0 2 207

Nem olvastam. Ott dolgoztam.

ásítósmacska Creative Commons License 2018.12.02 -2 0 206

nevetséges, hogy képes ilyesmi miatt lemínuszolni… :-DDD

Előzmény: Ludwygh van der Uexxkhüll (205)
Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -7 1 205

Amikor meg bejött a szesztilalom, előző nap vásárolták be a műanyag tasakos féldeciket, és azt itták a vonaton.

Előzmény: ásítósmacska (203)
Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -7 1 204

Erről van szó, de "mávtelep" nick úgy tesz, mintha a szombati munkanapok ugyanolyanok lettek volna, mint a többi.

Ha minden munkanap egy-két féldecivel indították a napot, akkor egyértelmű, hogy szombaton még jobban a lovak közé csaptak.

Előzmény: ásítósmacska (203)
ásítósmacska Creative Commons License 2018.12.02 -1 1 203

https://library.hungaricana.hu/hu/view/DunantuliNaplo_1987_09/?pg=90&layout=s&query=f%C3%A9ldeci

"Annyit, mint más normális ember, reggel munka előtt 1-2 féldeci"

Abszolút tipikus, hogy el sem tudták képzelni, hogy ez nem normális... :))))))) 

Ludwygh van der Uexxkhüll Creative Commons License 2018.12.02 -7 1 202

Te már most, még a 400 órás éves keret bevezetése előtt is napi 16 órát dolgozol?

Szar lehet.

Előzmény: Törölt nick (201)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!