Valamikor a 80-as évek táján, amikor már minket is pofán csapott az olajválság, a kínai munkaerőpiac megnyitása, bizony létezett "alibi" munka. A cégek megtartották a munkaerőt, a partnerek - SZU, Közel-Kelet- meg nem fizették ki a terméket. El is adósodtunk rendesen....
Ma már könyörtelenül kivégzi a piac a gyengéket, kivéve, ha állami támogatásból élnek.
Na, de hogy is van ez ? A szocializmusban is az állam tartotta el a gyengéket, ha jól emléxem...)))
Szerintem több ilyen is van, amiről beszéltem, ezt ezért mertem róla leírni.
Amiket itt leírtam, azok nem annyira kényes dolgok, ilyenekről sok ember tud. Viszont azért nem szeretném a cég nevét elmondani, vagy utalni rá, mert ha más topikban cégnév nélkül elmondanék valamit, ami problémás, akkor kicsi utánajárással összeköthető lenne a kettő.
Értem miért nehéz számodra elképzelni, nekem is leesett az állam, és én sem tudtam volna elképzelni, ha nem a saját szememmel látom ezeket az embereket is, meg a gyár egész területén random helyekre eldobált "tüskéket" is..
Mondjuk inni még egyiket sem láttam, de valahol biztos megoldják, ha 2 méterről bűzlenek a töménytől és tele van minden kicsi üvegekkel.
"másrészt a termelés munkafázisok folyamata, nem lehet egy-egy műveletet ellinkeskedni"
Úgy képzeld el, hogy ezeknek az embereknek kvázi nincs munkakörük a cégnél. Nélkülük ugyan úgy elfutna a cég. Azért vannak csak ott, mert a min. 20-30 éves munkaviszonyuk miatt megtűrik őket így is, hogy semmit nem csinálnak.
Nem akarok kitérni a cég nevére, de hogy jobban megértsd annyit elárulok, hogy külföldi kézben van. A külföldi tulajdonos nem foglalkozik a céggel, kvázi "magától" megy. Nem optimalizálják a munkafolyamatot, nem fejlesztenek, semmi nincs. Az egészet kvázi a kormány tartja fenn, mert a munkahelyek megmentése miatt folyamatosan ad milliárdos mentőcsomagokat, ehhez tökéletesen megfelelnek nekik a lézengő semmit sem csináló alkoholisták is, sőt minél több semmittevő emberrel fel van töltve a rendszer, a kormány annál inkább nem hagyja a céget csődbe menni, mondván sok (nagyon sok) család megélhetéséről beszélünk.
Nem lehetne 400 helyett 4000 tulorat elrendelni? Akkor a dolgozok almukban is tulorazhatnanak. Egyebkent a 400/ora serti egyes egeszsegugyi intezmenyek szabalyzatat, ahol 420 tulora az engedelyezett hatar.
Ez nyilván valami kisebb cég, ahol leginkább rokonok, szomszédok és volt iskolatársak, katonatársak dolgoznak, meg a sógor félhülye fiacskája, akit nagy nehezen átrugdaltak az OKJ-s vizsgán.
Családias a hangulat, megy a piálás, a döglés, a bagózás, a munka imitálása.
"Lézengenek, elbújnak, isznak. Néha odamennek 1-1 munkáshoz okoskodni, ebből áll a napjuk."
Egy gyárban ezeket szerintem úgy hívják, hogy mérnök, technológus, auditor meg HR-es.
Pl. olyan mérnök, aki szerint az M6-os csavar elnevezésében az M azt jelenti, hogy "Made in Hungary", meg olyan, aki a két emeletes csarnokban a harmadik emeletet keresi.
Ezt a gyárat - amit példának hoztál - el sem tudom képzelni.
Működésben lévő gépek között lézengeni elég baleset veszélyesnek tűnik, másrészt a termelés munkafázisok folyamata, nem lehet egy-egy műveletet ellinkeskedni.
Hogy ma hogyan mennek a dolgok, azt nem tudom. - azt sem tudom, létezik-e még ipari termelés ?...)))
Egy raktárban bármit el lehet rejteni, akár egy hajóágyút is.
Egy raktáros ismerősöm mesélte nem is oly régen, hogy náluk mindenkinek van bent tömény dugipiája, és azzal zrikálják egymást, hogy ha anyagmozgatás közben valaki megtalálja a kolléga piáját, beleiszik, és eldugja máshová.
Most is nagyon szigorú munka és tűzvédelmi protokollok szabályozzák a munkavégzést, csak vannak helyek, ahol ezt figyelmen kívül hagyják. Pl. én nagyon ritkán látok olyan karbantartási munkát, ahol 2 méter magasban ki van biztosítva a munkavégző.. de ez csak egy példa, nagyon sok szigorú előírás nincs betartva a gyakorlatban.
Annál a gyárnál, aminek a nevét nem szívesen hangoztatnám pedig úgy működik a dolog, hogy vannak munkások (elég sokan), akik effektíve munkavégzésre alkalmatlanok, meg vannak tűrve az alkoholproblémáikkal együtt, kvázi termelésben semmit nem adnak hozzá a dolgokhoz. Lézengenek, elbújnak, isznak. Néha odamennek 1-1 munkáshoz okoskodni, ebből áll a napjuk. Csak nincsenek elküldve, mert már 20+ éve ott dolgoznak, onnan is fognak elmenni nyugdíjba (legtöbbjük nem sok időn belül) az anyagcég meg küldi utánuk a kvóta pénzt..
Anno elég szigorú előírások - munkavédelmi, tűzvédelmi stb. - szabályozták a munkavégzést, amit nem csak a főnököknek, de a melósoknak is ismerniök kellett.
Ezen kívül egy gyártási folyamatban nem lehet bizonytalan minőséget produkálni és teljesen elrugaszkodni a normaidőtől, amit egy részeg kollega simán megtesz.
Elméletileg elő sem fordulhat, hogy valaki ittasan veszi föl a munkát, ez a munkafegyelem alapja.
Ez nagyon specifikus dolog. Én is jártam már sok helyen, legtöbb helyen egyáltalán nem jellemző. Viszont tudok egy gyárat, ahol nagyon is az, a mai napig.
Ez olyan, mint ahogy a dohányzás is elvileg tilos zárt térben gyárterületen is, és vannak helyek, ahol ott cigiznek a gépek mellett, van ahol kijárnak az épület elé. Nagyon sajátos, hogy melyik munkahely milyen. És hogy a dolgozók milyen igénytelenek vagy igényesek. És az alapján amit látok még csak az sem igaz, hogy ez azon múlik, hogy szegény vagy gazdag régió.
"a munkaidő kezdete utáni 38. percben az első munkás dolgozni kezd"
Miért, ma ez másként megy?
Nálunk irodában pl. bejönnek az emberek 9-re (néhányan pár perc késéssel a dugó miatt, ilyen miatt már senki nem szól egy szót sem). Aztán szépen lefőzik a kis kávécskájukat, a kávéhoz elszívnak egy cigit a tetőn, megbeszélik a tegnap délutáni-esti történéseket, van aki szépen megreggelizget magában, aztán 9.30-9.40 körül visszafáradnak az irodába és elkezdenek lassú tempóban ráhangolódni a munkára. Ilyenkor legtöbben egyébként még 15-20 percen keresztül az email-jeiket bújják meg facebookoznak.. Eltelik egy óra és már mindenki az étkezőben "uzsonnázik", persze ez gyakorlatban abból áll, hogy legtöbben nem esznek, csak ott állnak és nyomják a pletykákat meg a dumálást bármiről csak ne munka téma legyen :D
Viszont biztosan tudok olyan helyet (nem szeretném a cégnevet leírni), ahol eddig is volt és a mai napig tart a töményezés a munkások között. Tele van a gyár eldobott "tüskékkel" (így hívják a dolgozók a kis feles üveget).