Vettem a piacon igazi besztercei szilvát aszalni - gépben 2 nap alatt elkészült, pedig nem is ment folyamatosan. Most is nagy a levegő párataltalma, a kiterített ruha sem száradt meg ennyi idő alatt.
Ha lenne fám, lekvárt is főznék. hihetetlenül jó ez a szilva. De már a sokadik szivafával próbálkozunk, és mindegyik csak ezeket az utálatos óriási semmire sem jó gyümölcsöket termi, ráadásul permetezés nélkül már a fán megromlik, moniliásodik. Még az a fa is ilyen szilvát terem, amit beszterceiként adtak el.
És apró penyigei szilvát, ami nagyon finom(nem magvaváló), de végül feladtam, az utolsó tálcával már nem fejeztem be. Több mint egy hétig aszaltam, két napig napon is, szúnyogháló alatt, de mégsem készült el mind. A napon aszalás után le kellett mosnom, mert a legyek így is megtalálták...a muslicákról nem is beszélve.
Valóban elég ijesztően néz ki, ahogy elővesszük az olivából, de nincs baj, főzés, sütés közben megpuhul és isteni!!! Kár, h. kevés. Nekem már csak egy üveggel maradt. Szinte mindet kenyér sütéséhez használtam el.
AZ AUGUSZTUSBAN ASZALT paradicsomot kb 1 honapja olivaolajba tettem fokhagymaval es meg nehany fuszerrel, (karacsonyi ajandeknak szanom), de most megneztem es a pari ugyanolyan kemeny, mint amikor az olajba beletettem ! Most mi lesz ezzel? mire lehet ezt majd felhasznalni?
Sajnos nem a neten, de nekem van egy füzetkém az aszalásról, ami főleg a történetét tárgyalja - bolhapiacon vettem, csak otthon jöttem rá, hogy nem ezt kerestem. Olyan, mintha valaki a szakdolgozatát adta volna ki. Szkennelném neked, de az elkövetkező hetekben nem tudom mikor leszek rá képes (irodai a szkenner, az iroda meg éppen költözik, minden dobozban van már...)
Tudnátok segíteni abban, hogy az aszalás történetére vonatkozóan hol találok anyagot a neten. Már nagyon sokat kerestem, de csak a jelenre vonatkozó dolgokat találok, nekem viszont olyan kellene, hog hogyan alakult ki, milyen eszközök voltak, hogyan fejlődtek az eszközök napjainkig.
Meglepő módon késsel!:) Úgy csináltam, hogy negyedeltem a birset, kivágtam a magház-részt, majd a negyedeket vékony cikkekre vágtam. Ennél még vékonyabbakat is csináltam, de az már túlságosan száraz lett az aszalás után.
Mo-on a BIO-minősítés azt jelenti, hogy teljesen vegyszermentes a gyümölcs, vagy azt, hogy csak biológiai permetszerrel lett kezelve?
Sajnos, kénytelenek vagyunk megbízni a boltosok állításában, hogy az bio gyümölcs, amire mondják. Más termékeknél rajta kell legyen a biokontroll kht. címkéje.
Szép lett az aszalt birsed, hogy bírtad ilyen vékony szeletekre vágni?
Kösz! Én is valami ilyesmire gondoltam. Otthon van egy fiatal birsalma fánk, amit nem permetezünk (tehát mondhatjuk rá, hogy bio!), de ha leszedjük róla azt a pár szem gyümölcsöt, ami megterem rajta, akkor felvágás után kiderül, hogy a gyümölcs fele szét van rohadva, pedig kívülről tök egészségesnek tűnik.
Hello! Második próbálkozásra nagyon finom lett az aszalt birsem, köszönöm a jótanácsokat! A szeletelt birset forró cukorszirupba raktam, és 2 napig áztattam benne. Utána kb. 4 óráig szárítottam az aszalógépben, közben 2-szer megforgattam a szeleteket és megcseréltem a tálcákat. Itt egy kép:
Szüleim családilag foglalkoznak gyümölcs termesztéssel, méghozzá nem is olyan kis mennyiségben (meggy, csersznye, kajszi; kb. 60 fa/fajta). Tavaly a cseresznyénél elcseszték az egyik permetezést (1 héttel később végezték, mint kellett volna), és az egész gyümölcs férges, eladhatatlan sz@r lett, ott rohadt meg a fán. (Ja, és ez csak 1 permetezés volt a háromból, amit muszáj elvégezetni, ha szeretné az ember, hogy egyáltalán eljusson a gyümölcs a szüretelhetőségig.)
Persze a vad-faják vegyszer nélkül is megteremnek (pl. otelló és izabella szőlő, cigánymeggy, vadkörte, faeper), de ezek a gyümölcsök csak kiskertekben vannak jelen, szóval kereskedelmi forgalomba nem nagyon kerülnek.
A birsről nincs tapasztalatom, de azt tudom, hogy az almafélék általában elég érzékenyek bizonyos kártevőkre, szóval nekem elég gyanús, hogy Bp-en valódi vegyszermentes bio-birset árulnak. (Bár nem tudom, hogy Mo-on a "bio" minősítés vegyszermentességet (is) jelent-e, mert pl. az USÁ-ban 1általán nem.)