Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.09 0 1 99883

hogyan lehet a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy közel zsemle méretű maradjon?

 

Egyszerű, kisebb cipó méretűt kell megfőzni. ;)

Előzmény: Sparherd (99879)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.09 0 0 99882

...nálam a gomba mindig összeesik, akár főzöm, akár párolom...

Nem csak nálad, mindenkinél, lévén a gomba min. 80%-a víz.

Használj nagy portobello gombát, annál kevésbé látványos a zsugorodás :)

 

ezek itt nagyspórás csiperkék, + 1 piruló galóca

   

Előzmény: Sparherd (99879)
GPF Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99881

Számomra meglepő módon a forrólevegős fritőz nagyon jól megtartja a gomba alakját is, az ízét meg határozottak kiemeli.

Mondjuk eddig csak csiperkével próbáltam. Egész fejjel is.

 

 

Előzmény: Sparherd (99879)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99880

Aúúú... :-)

 

Freud-i elírás, természetesen a kalapját akartam írni, bocsánat. ;)

 

Közben eszembe jutott, hogy a tönköt csak akkor ettük, amikor pörköltnek lett megcsinálva, párolásnál vagy főzésnél mindig kidobtuk.

Ezek szerint kár volt.

Előzmény: Fleur de sel (99877)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99879

Na, akkor eddig feleslegesen pepecseltem velük.:-(

 

Viszont nálam a gomba mindig összeesik, akár főzöm, akár párolom.

 

Nem találtam videót róla, hogyan lehet a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy közel zsemle méretű maradjon?

 

Előzmény: öreg_néne_b (99876)
Popenka Creative Commons License 2023.04.08 -1 1 99878

hagyjátok már, nem veszitek észre?

 

és még nem is kell rosszindulatot vagy trollkodást feltételezni részéről

 

csak mást, nem akarom ragozni

 

én gyakran látok ilyet, kérlek benneteket, engedjétek el "őket"

 

 

Előzmény: Fleur de sel (99877)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99877

Nekem úgy tanították, hogy csak a gomba tönkjét szabad megenni,

..

A tönk is ehető?

 

 

????

Pontosan mit szerettél volna kérdezni? :_D 

Előzmény: Sparherd (99875)
öreg_néne_b Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99876

A legtöbb gombafaj tönkje ehető és hámozni sem kell.

Előzmény: Sparherd (99875)
Sparherd Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99875

Nagyon köszönöm az együttérzést. Sajnos idegbecsípődés volt, csak fizioterápia segített.

 

 

Legyen kérdés is, gomba ügyben jártasaktól kérdeznék kettőt:

 

Nekem úgy tanították, hogy csak a gomba tönkjét szabad megenni, azt is csak úgy, ha előtte meghámozza az ember lánya, legjobb erre a pici kés. De most sajnos volt időm nézegetni videókat, "tv szakácsok" egyszerűen feldarabolták a gombát - volt, akik függőlegesen csak kettévágta a tönkkel együtt, volt, aki pucolás után viszatette a tönköket is a gombafejek közé.

A tönk is ehető?

 

Másik kérdés, nemrég láttam tenyérnyi nagy fejű gombás szendvicset, hogyan lehet azt a nagy gombafejet úgy megfőzni, hogy ne essen össze?

 

Előzmény: Bubo.Bubo. (99857)
Fleur de sel Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99874

Valszeg hsz-gyűjtő.

De mondjuk ehhez is lehetne legalább komolynak látszó kérdést feltenni. :D 

 

 

Előzmény: nagypapi51 (99872)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.08 0 1 99873

Ha már átmeneti tartósítás:

Most, hogy már van új petrezselyem rengeted zölddel, frissen tudod tartani min. 1 hétig.

Kis üvegbe vizet töltesz, bele a cucc, azt körbetekered konyhai papírtörlővel,

és az egészre ráhúzol egy nejlonzacskót, amit összefogsz, és mehet a hűtőbe.

Ha sok zöld kaprod van, azt is érdemes így, sokkal ízletesebb mint a fagyasztott.

Előzmény: Dandrea91 (99870)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.08 0 0 99872

A babakocsis jeled csak a topik használatra, vagy az életkorodra is utal? :)

Tekerd be folpackba, és mehet a hűtőbe. - momentán az erkély is jó, lévén 3 fok van.

 

Előzmény: Dandrea91 (99870)
dulci_nea Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99871

A hűtő zöldséges rekeszében tartok ilyeneket. A zöld részét akkorára vágom, amit megeszünk belőle. A külső héját evéskor vágom le, az is kicsit tartósítja addig. Papírba csavarom és úgy a nejlonba. 

Előzmény: Dandrea91 (99870)
Dandrea91 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99870

Sziasztok!

Zöldhagyma tárolásához keresek ötletet! Panelben lakok, nincs hűvős kamra / spejz. A konyhapulton másnapra már elég csúnyácska lesz. Akad még ehető része, de jobban örülnék, ha az egész fogyasztható maradna. Van ötletetek?

55judit Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99869

Köszönöm, akkor úgy lesz. Tejes tészta, vizes töltelék. És mazsola helyett áfonya.

Előzmény: Popenka (99865)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99868

"megtartsa a formáját"

 

igen, nyilván, de kísérleteztem vele, nem rossz, az ízét végül is nem rontja el

 

lényeg igazából a penészedés megakadályozása: erre a sütőpapírosom is jó

Előzmény: nagypapi51 (99867)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99867

Nálunk nem expedíciós bejgli készült.

Liszt, disznózsír, tej, tojás, élesztő.

Vákuumozással óvatosan, csak annyira, hogy megtartsa a formáját :)

Előzmény: Popenka (99865)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99866

Én vákum fóliába raktam, az jó.

Viszont ha vákumozó gép nincs, akkor sütőpapírba is lehet csavarni szorosan, utána csak a műanyag.

Előzmény: nagypapi51 (99863)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99865

Igen. Vízzel. Sőt a tésztába sem feltétlenül kell. (nagypapi most kitért a hitéből)

Az élesztőt lehet vízben futtatni, ha ez kelt tészta egyáltalán.

A vaj lehet zsír.

Ezekkel áll el jobban.

 

A 2 hét persze belefér még tejes tésztával, vizes töltelékkel is.

Előzmény: 55judit (99862)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99864

Anyám karácsonykor 3-3 bejglit sütött, újévre el is fogyott, öten voltunk rá.

nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99863

Mármint a tölteléket kell vízzel és nem tejjel főzni.

Hogy meddig áll el, az a gyerek önfegyelmétől függ :)

Adagolva fóliázd le, úgy szállítsa.

Előzmény: 55judit (99862)
55judit Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99862

Értem. Tehát vízzel és áfonyával ehető lesz egy bő hétig? Lehet hogy 2-ig is?

Előzmény: Popenka (99861)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 1 99861

Illetve rögtön pontosítok: vízzel kell a tölteléket csinálni, semmiképpen sem tejjel, akkor az aszalható gyümölcs se romlik könnyebben. Na.

Előzmény: 55judit (99858)
Popenka Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99860

Vedd azért figyelembe, hogy mazsolával és így áfonyával is hamarabb romlik.

Ezt egy öreg bejglisütő nénitől tanultam.

Előzmény: 55judit (99858)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99859

persze, miért ne?

Előzmény: 55judit (99858)
55judit Creative Commons License 2023.04.07 0 0 99858

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy a bejglibe mazsola helyett jó lenne-e az aszalt vörös tőzegáfonya.

Fiam nagy útra indul, bejglit kért, mert ezt lehet enni 1 hétig is.

Bubo.Bubo. Creative Commons License 2023.03.18 0 0 99857

ó, te szegény, együttérzésem! ha "csak" izomláz, akkor 2-3 nap és rendbejössz, ha nem, akkor fájdalomcsillapító, izomlazító (receptre lehet főleg kapni, de a magnézium jó szokott lenni izomlazításra, de álmosít is, vigyázni kell)

emellett a mindenféle kenőcsök, tapaszok javasolhatóak még (voltaren, flector, diclac)

van, amikor a meleg víz, masszázs, kicsi mozgatás is segít

Előzmény: Sparherd (99856)
Sparherd Creative Commons License 2023.03.18 0 0 99856
Előzmény: nagypapi51 (99854)
Boarhunter Creative Commons License 2023.03.17 0 0 99855

Nem biztos, hogy az levegővel van felfújva, lehet védőgázos is.

Ettől függetlenül fagyasztani még a normál nylonzacskó is jobb.

Ilyesmit nem szoktam vákumozni, úgyis hamar felhasználom.

Előzmény: Sparherd (99852)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.03.17 0 0 99854

Miért akarod lefagyasztani?

Valami vidéki kapirgálós jószágokból való, ahonnan nincsen utánpótlás? - mert egyébként cs.combot bármikor vehetsz.

Ha le is fagyasztod, javaslom 2*4 db-ban vákuumozni, még akkor is,

ha majd egyszerre fogod felhasználni az összeset.

Előzmény: Sparherd (99852)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!