"Neee! Új jelvény lesz?! Sírok... van róla valami látványterv?"
Ne keltsünk kérem pánikot! Bár most a Kék Kör nyilazott emblémáját és az abból származtatott OKT, RP-DDK és AK emblémákat kultiválják, a három kéktúra mozgalom teljesítése után járó jelvények állítólag változatlan maradnak!
Jesper Olsen:
Az OKT kiírása szerint:
"Kéktúra jelvény: a túra útvonalának teljesítője elnyeri az MTSZ Kéktúra jelvényét, amelyet az érvényes Természetjáró Kártyával rendelkezők térítésmentesen kapnak meg. Érvényes igazolvány hiányában, a teljesítőknek a jelvény mindenkori önköltségi árát kell megtéríteniük.
... Az Országos Kéktúra többször is teljesíthető. Többszöri teljesítés esetén a jelvényt külön kell megvásárolni."
A második teljesítésemnél már rólam is legombolták az önköltségi árat....
Güsziológus:
"A kéktúrázás szabályai évtizedek óta változatlanok."
A GPS elég szerintem, bár megmondom őszintén nem figyeltem van-e hálózat, miközben pozícionál. Én vodás vagyok a túratársam T-mobile volt és érdekes
módon neki többször nem volt hálózat, pedig azt gondoltam a Voda gyengébb lefedettségben. Mindez a Balatonfelvidéken történt...
Nekem azért szimpatikusabb az mikor online tölti le a térképrészletet, mert mindig a legaktuálisabbat használom és ha hely kell a memóriában, csak kiürítem a letöltött részleteket és nincs probléma.
Szerintem próbáld ki mindkettő alkalmazást és hosszú távon kiderül, hogy melyik válik be. Én a Locus-nál maradok, mert nincs problémám vele.
múltkor bevittem Kisinas füzetét, járt neki egy szakaszjelvény (tehát nem kitűző, hanem még a régi úttörős) meg összejött neki a 300 km is, úgyhogy megkapta a gyermek kéktúra jelvényt is
1800-at fizettem, 100 ft volt a csodás antik hatású ódon illatú jelvény, és 1700(!!!) a gyermek kéktúra jelvény, ami nem is igazán tetszett
nem tudnám megmondani miért, talán mert nem fém hanem olyan tűzzománc hatású valami?
hazavittem, mutatom a kölöknek, mondtam neki melyik mennyibe került, ugyanezt mondta amit én éreztem, hogy a 100 ftos nagyságrendekkel jobban megérte :-)
ez akkor jól sejtem, hogy mostanában változott?
a régi az fém volt? és kevésbé voltak rajta harsányak a színek?
ez a változás nekem sem tetszik (öregszem én is, no :-) de ettől még nem érzem azt hogy túl lenne a zeniten
a fő értéke az a sok-sok élmény, szép jelvénynek meg ott a 60 éves jubiliumi :-)
Jól hangzik! És navigálásra kell neki mindig mobil hálózat vagy elég a GPS? Sajnos túl sok helyen nincs hálózat ma sem a kéken. Vagy éppen csak szlovák vagy osztrák. Adatroamingra meg nem költeném rá a gatyám.
Tegnapelőtt a Nagy-Gerecse tövében kerültem épp egy kicsit Spanyolországba. Az egyik szlovák mobil hálózat a spanyol Telefónicáé.
Locust ajánlom, mi azzal kéktúrázunk és bár megvásároltuk a térképet, de mióta az alkalmazás a telefonomon van nem vettük elő a zsákból.
Nagyon egyszerű, mert elindítod és ráhelyez fél perc alatt a térképre, azonnal látod hol vagy minden útvonal rajta van ami a tuhu-n éppen aktuális. Mikor egy elágazáshoz elérünk vagy egy ideje nem látunk jelet, csak ránézek és tudom mi a helyzet. Eltévedésnél is jó, mert tudod merre vagy és hogy találsz vissza.
Érdemes még otthon wifi kapcsolat mellett betölteni a térképszeleteket többféle zoom tartományban is, így nincs akkora adatforgalom kinn a terepen és gyorsan is betölt. Tényleg csak dicsérni tudom az alkalmazást. A Locus Free tartalmaz reklámokat, én megveszem a teljeset, mert szerintem megéri.
Mi túrázás közben a Locus mellett a teljesitmenyturazoktarsasaga.hu OKT fórumát szoktuk használni ahol az egyes pecsételőpontokról van aktuális infó.
Sajnos egyet kell értsek hobo-boboval. Ez a mostani helyszín elvesztett valamit a régi hangulatából. Ugyan még Vencel ott van, de a hangsúly a "még"-en van. Lassan, de biztosan egy személytelen gyárrá alakult az MTSZ. Nem csak a neve lett más.
Azt azért el kell ismerni, hogy soha ennyit nem költöttek a kéktúrázásra, mint ez alatt a kétéves projekt alatt, de ettől még én sem értek egyet minden útvonalmódosítással. Viszont a fő gond tényleg az, hogy a túl sok, autóval is elérhető bélyegzőpont számát jó lett volna ezzel együtt csökkenteni. Az viszont, hogy csökkenni fog az aszfalton vitt kilométerek száma, az tényleg üdvözlendő.
Ami viszont elgondolkodtató: a legutóbbi füzetem leadásakor megkérdeztem Vencelt, hogy abból a szép, OKT hímzéses pólóból lehet-e venni, amit az OKT reklámarca (Németh Csaba) kapott. No, hát azt nem, egyszerű mezítlábas túrázónak az pénzért sem jár! De ez sem Vencel hibája.
Nem létezik hogy lecseréljék a jelvényt! Mindezt azért mert az arculat tervezés címén lehet haveroknak sok pénzt adni! Ha megteszik akkor dobjuk össze és gyártassunk magunknak.
Én azt mondanám ez nem etikus, tény, hogy vannak közös pontjai, de mindkettő útvonalkövető mozgalom nem pedig érintőpontos. Az útvonalak találkoznak de azért nem egyezik, ez tipikusan az az eset amikor magadat fosztod meg egy élménytől, mert a két túramozgalom másról szól.
Olyan kérdésem lenne, hogy van e valami olyan applikáció amit fel lehet telepíteni okostelefonra és az segít a tájékozódásban a kéken. Ilyen gps-es alapura gondoltam. Mert olyat találtam ami offline és rá lehet tenni a kék térképet. Azzal viszont terepen nem sok mindent tudok kezdeni. Vagy olyan is jó lenne amit PDA-ra lehet rátenni. Van egy PDA-m iGO navigációval. Az is jó lenne, ha lehetne túrázáskor használni.
"...olyanok írják át, változtatják meg a kéktúrázást és annak szabályait akiknek nem sok lövésük van róla."
A kéktúrázás szabályai évtizedek óta változatlanok.
A jelenlegi füzet már közel 10 éves, én nem tudok arról, hogy változtak a szabályok.
Gyalogosan és síléccel teljesíthető, annyiszor lehet megszakítani, ahányszor szükséges, ha megszakítjuk, akkor azt igazolni kell (kétszer), na és az irány is tetszőleges.
Nem tudom, jelenleg kik a bizottság tagjai, de az elbírálás változatlan.
Bozó Bandi és Kovalik András bírál, Vencel adminisztrál.
Amúgy Kovalik András nem teljesítette még a kéktúrát, legalábbis akkor, amikor erről beszéltünk, még azt mondta, mindig voltak fontosabb.
Amikor 15 évvel ezelőtt kezdtem, akkor még Mátraháza - Szarvaskő volt a napi adag, de most örülök, ha két részletben megcsinálom a Bükköt Bélapátfalva és Mályinka (Dédestapolcsány) között.
Kétszer nem lehet elszámolni az MTSZ felé, ha mondjuk gyűjtöd a minősítéshez a pontokat, de a túramozgalom teljesítése szempontjából közömbös, hogy hány mozgalmat teljesítesz.
Az érintőpontos mozgalmakat is úgy teljesítettem, hogy valamelyik túra keretében kitértem, ha kellett, de pl. Sas-kő "miatt" nem megyek "pecsételni", arra vezet az OKT, amikor legutóbb ott jártam, feljegyeztem, amit a mozgalom kiírója kért.
Az etikus, hogy aki a Balaton Kört csinálja, az bélyegez a BFKT füzetbe is, hiszen rengeteg az átfedés, és kis tervezéssel együtt vihető a kettő (kicsit hosszabb a BFKT, de üsse kavics)?
Én ezt komolyan kérdeztem, mert éppen most járom mindkét utat.
A fényképkészítést (szelfizést) erősen támogatnám, és nehezen megközelíthető helyekről kérnék képeket (most csak így hirtelen eszembe jut a Disznó-kő, Gazos-kő, vagy a Cserepeskői bg....).
Sok mindennel egyetértek abból, amit leírtál, mint ahogy rozaa (48542)-es hozzászólásával is. De azért egy-két dologgal kiegészíteném a leírtakat:
"Nem vagyok bennfentes, de vannak olyan pletykáim ami szerint a központi puccos irodában ülőknek összesen nincsen annyi km a lábában mint mondjuk Hadidokinak, vagy Hörpölinnek."
Ez bizony így van! Az irodában dolgozók 80-85% százaléka szerintem sem kéktúrázik. Viszont a projekt lebonyolításához szükség volt emberekre, akik effektíve a munkát végezték. És hogy miért olyanokat vettek fel, akik nem csak hogy nem kéktúráznak, de még esetleg a túrázás is messzi esik tőlük? Hát azért, mert olyanok jelentkeztek az álláshirdetésre. Csak zárójelben jegyezném meg, hogy itt sem volt nagy tolongás, amikor két éve jelentkezőket kerestem a bedolgozásra.
"Kivéve a régieket, még mindig ők tartják a lelket a kéktúrázásban, de ők egyre inkább a perifériára szorulnak majd már csak a koruknál fogva is."
Ez tényleg így van most, de néhány hónapon belül a projektre felvett dolgozók nagy része befejezi a munkát, és megint csak maradnak a régiek. Az igazoló füzetek kiértékelése pedig mindig is az ő dolguk lesz. És olyanok vannak közöttük (idősebbek és fiatalabbak vegyesen), akik előtt még én is kalapot emelek.
"A fő gond az hogy olyanok írják át, változtatják meg a kéktúrázást és annak szabályait akiknek nem sok lövésük van róla."
Lásd első kérdésre adott választ. Én vállaltam a bedolgozást ennek tudatában is. Mindenesetre megpróbáltuk befolyásolni a döntéshozókat, volt úgy, hogy ez sikerült, és volt úgy, hogy nem. Egy dolog biztos: három-négy hónap múlva az iroda sokkal csendesebb lesz majd a mostani állapotánál, és ha lezárul a projekt utáni öt éves időszak, akkor már csak a régiek maradnak majd, akik továbbviszik majd az egészet, ahogy eddig is tették.
"Lehet így is, lehet változtatni, lehet lazítani a szabályokon, de akkor ezzel párhuzamosan az egész az értékét is ugyanilyen arányban veszíti el."
Ezzel a kijelentéssel én sem értek egyet! A teljesítés értékét nem a szabályok szabják meg, hanem a megtett kilométerek és a közben begyűjtött élmények. Engem most nagyon nem érdekel, hogy Pityi Palkó hogy szerezte meg a kéktúra jelvényét! Számomra az jelent értéket, hogy tudom, én hogyan szereztem meg a sajátomat. A mások által csalással (kispistázással) szerzett jelvény nem csökkenti a szememben a sajátom jelvényem és teljesítésem értékét! Arra meg, hogy más mit gondol a teljesítésemről - és általában a kéktúra teljesítésről -, arra pediglen teszek széles ívben.
Most ez az álláspontom ezzel kapcsolatban. Eccerű, mezei kéktúrázóként megtehetem ezt. Természetesen, ha egyszer majd talán felkérnek arra, hogy én is legyek tag abban a kis teljesítés-értékelő csoportban (mert nem csak Bozó Bandi bá' végzi azt egymagában), akkor én is kénytelen lennék revideálni az álláspontomat, hiszen az értékelő egyben bíró is: elbírálja egy számára ismeretlen ember kéktúra teljesítését. És persze döntenie is kell, "elkövette-e", elkövethette-e a teljesítést, avagy nem.
Valahol egyetertek Veled. Nekem a Bajcsy mar csak azert sem volt szimpi, mert a legnagyobb termeszetjarok a legbelebb belvarosban mi a fenet csinalnak?
Ha valaki megkeri a haverjat, hogy pecseteljen vegig egy fuzetet, attol neki miert lesz jobb? Es nekem attol meg nem lesz rosszabb.
Ez az egesz osszehasonlitgatas furcsa. Güszi 5 nap alatt csinalja meg a Putnok-Sirokot. En 1 nap alatt. Nemeth Csabi fel nap alatt. Akkor most nekem nem jar jelveny vagy nem?
Tölem egy ilyen vizsgan megkerdeznek, hogy melyik faluban van a Mari Neni fajta köcsögmuzeum, hat biztos nem tudnam. Vagy pl. aki vizsgaztatast követel, az gondoljon mar bele, hogy egy 8 eves gyerektöl is szamonkerne? Amikor altalanosban kekturazni jartunk, nem mindig az utat figyeltuk, hanem mondjuk egymast. Csomo osztalytarsam csak ugy ment, azt se tudta hol van. Lazan megbuktunk volna a vizsgan, es most nem lenne Uttörö kektura jelvenyem :)
nem lehet, hogy csak öregszünk és az állandóságot szeretjük?
az új helyen én is utálom a liftet, olyan lassú, de közlekedésileg meg jobb mint a Thökölys
és a kékjelzéses fatörzset pedig kimondottan imádom :-)
a Bajcsy hangulatos volt? na neeee! az a sötét "előszoba" ahová belépett az ember
és általában nem volt ott senki csak egy titkárnő szerű valaki a 6. szoba mélyén, aki a francba kívánt hogy egyesével veszem a füzeteket (mindenből csak egy példányt)
viszont mikor oda jártam akkor még nem voltam 40, szóval minden jobb volt :-D
útvonal: azt gondolom (remélem) hogy most megváltoztatják amit megváltoztatnak, aztán 20 évig nem is kell semmit változtatni
és akkor leírom 7-edszerre is: senki nem akar lazítani, de vasszigort se, mert a csalók ellen úgyse jó, akkor meg minek szívatni a többit?
csalók ellen a legjobb a "terepre" kitett bélyegző lenne
ttúrán is a pontőrök stratégiailag fontos helyeken vannak, nem csak a rajtban meg a célban de azért útközben megkövetelik a szelfizést 10percenként
hát mindenki kiröhögné őket (egyébként a Kinizsisek téli túráján volt az szokás, hogy nincs pontőr, a "jellem próbája", így hirdetik
nem tudok róla hogy tömeges lenne a kispistázás
de ha mégis, attól még az én kitűzőm nem csillog kevésbé :-)
„…a magam részérõl mindig egyszerre vagyok szkeptikus és optimista, hátha egy parányit ettõl is tovább mozdul valami, és akkor már nem jártuk hiába végig ezt a több mint másfélmillió lépésnyi utat, ami a gondok-bajok ellenére is valamennyiünk számára felejthetetlen marad, és amirõl mindenfajta pátosz nélkül hadd mondok csak annyit: ehhez hasonló jókat és szépeket kívánok minden természetbarátnak, és nemcsak a kék túrán, és nemcsak õsszel, mert országot járni mindenhol és minden évszakban lehet.”