"Ki a fene fizetne 2X PHD-t egy 2X hosszúságú vonalért, amin egyvágányú szakaszokon lehet billegni a fél Dunántúlon?"
Ez egyébként komoly kérdés. A PHD-nak feltétlen távolságarányosnak kell lennie? Tehát, a lassabb és hosszabb útvonalnak drágábbnak? Nem lehetne pl, olcsóbb?
Lehet, ezért nem használják az Vác-Aszód átkötést?
"Az, hogy a jelenleg Budapesten átmenő teherforgalommal sürgősen kell kezdeni valamit, nem baromság"
Nem is erre gondoltam, hogy baromság lenne, hanem arra a pirosvonalhuzogatós térképre, amit az MKK alternatívaként akar bemutatni és már egy korábbi posztjában is szent grálként emlegetett. Zöldmezős vasútépítést ne, de azért a "kisbéri áttörésnél" igen, drága műtárgyakat ne, de azért ne is álljunk sokat a csomópontok előtt, most mégis, Székesfehérváron hogy a búbánatban akarja a 30-as egyik oldaláról a másikra átemelni a teherforgalmat úgy, hogy nyáron egymás seggében baktatnak az ablakosok? Vagy esetleg Székesfehér belterületére építünk átemelési műtárgyat, a frissen átépített állomáson?
Ki a fene fizetne 2X PHD-t egy 2X hosszúságú vonalért, amin egyvágányú szakaszokon lehet billegni a fél Dunántúlon?
Ha meg kétvágányú részeket IS akarunk, akkor az állomásoknál bizt.ber. és pályaállapotok okán mégiscsak jön a radír és a nulláról újraépítés (max. a nyomvonal marad), ha meg nem nulláról húzunk újat, akkor meg a meglévő tákolása lesz, amit meg állítólag szintén nem akarnak.
Van jelenleg is. Kalocsáról kiinduló Foktő iparvágány biodízel növényolajgyárból napi 1-2 irányvonat bejön a meglevő 153 Kiskőrös Kalocsa vonalon dízelel majd Kiskőrös 150 es vonal Ferencváros Kelenföldön át le Gyékényesre onnan irány Horvátország napi min 1 irányvonat szokott lenni..
Ha Ferencváros-Soroksár nem épül át addig Ferencvárosban irányváltás szükséges.
Van jó pár viszonylat ami ide terelhető:
Kecskemét-Gyékényes
Foktő-Kalocsa-Kiskőrös-Gyékényes
Hegyeshalom-Kelebia kilépő
Tény a 120 as vonal Kürtös felé nem lesz jelentős km rövidülés.
Ma sajnos a Bp elővárosban a Ferencváros meg a 100a esetleg a 120a részen alig haladnak napközben a vonatok.
Elővárosi között nem férnek be van rá példa, hogy egy Rákos Rákoshegy távon a helyi személy kap pár percet úgy fér csak be, reggel a 100a Cegléd Köki között szinte 5 percenként jár Kökin is keresztbe kell járni...
A kelebiai irányfordulós meg Ferencvárosban órákig vágányt foglal.
A meglevő vasútvonalak felhasználása felélesztése nem lenne fontos?
Sajnos a dunaföldvári vasúti átkelési lehetőség megszűnt.
Volt egyszer egy pontonhíd Szalkszentmártonnál.
Így adódik egy Győr-Kisbér-Székesfehérvár- Pusztaszabolcs-Dunaújváros-Dunaföldvár-Solt-Fülöpszállás-Kecskemét-Szolnok vagy Székesfehérvártól Sárbogárd rétszilasi delta 43 as vonal mezőfalvi delta-Dunaföldvár-Fülöpszállás-Kecskemét-Szolnok ill. Dunaújvárostól Dunaújváros kikötő-Petőfi TSz-Szalkszentmarton-kunszentmiklósi delta--Fülöpszállás-Kecskemét-Szolnok útvonal.
Esetleg Kecskeméttől Lakitelek-Kunszentmárton-Szarvas*-Mezőtúr vagy Gyoma onnan Gyoma-Dévaványa-Kisújszállás
A meglevő mellékvonali halózatot 100 km/h sebességre feljavítva használhatna valamit sőt személyforgalomra is némileg hasznosulhatna.
Tisztelt hozzászólók (föleg azok akik állandóan engem negatív színben tüntetnek fel), meg lehet nézni ma hány "Pannónia IR" vonat érkezett meg időben Pécs állomásra, úgy hogy 2 hete működik a feltételes megállási rend!
Egyszerűen el kellene ismerni hogy ez a 2 órás ütem alapjában véve jó dolog, de a 60-as vonalon nem működő dolog!
Az M0-s északi szakaszának az építését sokáig az blokkolta, hogy amíg a hídjáról szó sem volt, a budai nyugati oldalon lakók komppal seperc alatt eljutottak Vácra, orvoshoz, kórházba, stb. Az M0-s híd megépültével a komp eltűnik, és ők jó nagy kerülővel jutnának el Vácra. Lehetne ott egy lejáró, de ahhoz meg a Honvédség valamilyen telepe miatt nem járult hozzá (ilyesmiért kellett magas fal az M5-ös budapesti kivezető hídja két oldalára is).
Úgyhogy semmi politika, csak helyi, mondjuk jogos érdek.
Valamint egyes kutatások szerint feltáratlan régészei lehetek vannak az útvonalban (Sicambria, ősbuda, ős-Fehérvár). Egyesek szerint "csak" kőbánya, mások meg épület romokat meg szobrokat is találtak ott.
Ami ebben saját tapasztalat: egy középkori, hivatalosan "Székesfehérvár elvi ábrázolása, mert nem stimmelnek az épületek" alaprajzot a GPS-re vetítve kb 90%-os egyezést láttunk anno. Az egyik bástya nem úgy volt, ahogy az ábrán.
Röviden: Fehérvár-Fehéregyháza nem feltétlen azonos Székesfehérvárral. Létrezett egy másik Fehérvár, ami pont az M0 útvonalába esik, és a török hódoltság alatt rombolták földig, akkor pusztult el, nincs épület, csak az alapok, meg állítólag némi pince. Előtte a térképek is jelzik. Ám, hivatalosan ez "nem létezik, ott csak egy kőbánya volt".
Akár van, akár nincs, ezt a területet úgy eldózerolni, hogy ezt nem vizsgálják meg, az baj. És, hivatalosan nincs, ezért nincs is mit vizsgálni....
Milyen "búbánatos franc délre" ? Olyan 10-20 km-rel lenne délebbre a dunai átkelés. Sőt, a táv sem lenne sokkal több az újabb verzióban, mint a korábbiban. Az baromság, amit írtál.
Anno volt egy egyesület, volt egy munkacsoport, készültek anyagok, amiből lett is valami. Ebben volt egy kicsi, tényleg egész kicsi részem. 3 ötletem ment át, ebből 2 ma is megvan, a harmadik eleve ideiglenes volt. És, rég volt.
azt már régen is sokan sokan felvetették egy időben én is napi szinten közlekedtem biciklivel a vonalon, mivel nem volt akkor még arra járat (Budaörs Tescoban dolgoztam, kényelmes 20 perc tekerés volt 2 óra buszozás helyett :D