Minimum 3 doboz, és igen gyakori, hogy ismételni kell többször. Ha tartósan szeded valamelyik PPI-t akkor garantált, hogy visszatér a baktérium túlszaporodás a bélrendszerben - ez az egyik mellékhatása a tartós szedésnek. Erre a írják fel a Normixot, ami kipusztitja a baktériumflóra egy részét. A baktériumok helyébe utána belépnek a gombák és azok fognak túlszaporodni és tüneteket okozni.
Beszedtem a normixot, a gyomrom nem lett jobb, igaz kevésbé puffadok.Már vagy egy hete minden étkezés után rafakol tablettát szedek valamint mentolos rágót.Így egy kevésbe érzem a gyomromban a nyomást. Persze ez sem tökeletes csak valahogy viselhetőbb.A másik problemámmal is küzdök még.Jövőhétén kell visszamennem addigra lesz szövettan eredmény.
Az szerencse! Nem minden epés refluxosnak vannak különösebb panaszai (pl. családtagomnak volt epe a gyomrában, de nyelőcsőbe nem jött fel, kisebb emésztési gondjai-hasmenései voltak, de abszolút nem nyelőcsői-felső légúti és egyéb refluxos tünetek, mindent evett is ezerrel). Attól még szerintem az epés reflux nem fog magától megszűnni és nem is 1-2 hét alatt alakult ki, de bízzunk benne, hogy a kúra után Te megint visszatérsz a panaszmentes állapotba!
Igen, a dokin azt már én is érzem, hogy jó szakember, de már nincs akkora türelme, nem az a parolázós-magyarázós típus :) Valahol teljesen megértem, egész nap tolja államiban, aztán esténként magánrendelésen, és már szerintem közel a nyugdíj, ennyi év után már mindenkinek csömöre lenne a sok panaszos betegtől. De még mindig jobb, mint az együttérző, de hülyeségeket tanácsoló vagy csak fejet csóváló, "ez van" típusú gasztrós, megjártam párat.
Nekem hányingerem soha nem volt és a nyelvem sem zöld és a hátam sem fájt soha.Nekem egy hónapja kezdődött(kávés tápszert ajánlottál akkor)egy brutál gyomorfájással.Te ajánlottad Takats dokit is.Szóval a diétával jobban vagyok most már..Az itroprideével kapcsolatban mindegy,hogy szedem - e vagy sem..Sőtt mintha rosszabb lenne..de lehet,hogy csak beképzelem.
Most lesz még egy laborom,ha nem jó ,vissza kell mennem Takatshoz.
Én is úgy éreztem,hogy a dokinak már elege van belőlem :)))annyit kérdeztem,leakart már rázni.:))Azért mondta ,hogy meggyógyulok..
Kérdeztem..hogy nem kellene tovább vizsgálni vajon nem - valami felszívódási probléma..??Azt mondta kell két- három hónap mire helyrejön ..de ha mégsem kérjek időpontot. :((
Nekem is ez van, legutóbb már nulla gyulladás volt a gyomromban (persze nagy adag savcsökkentő mellett), picit volt a nyelőcső alja gyulladt, de semmi több. Igazán vész gyulladás, felmaródás soha nem is volt nekem az évek során, egyáltalán nem, csak kis enyhe idült. Attól még ***** rosszul tudtam és tudok lenni, ha úgy van, hátig sugárzó fájdalommal, nem függ össze :D Irritál az epe, és én nem hiszem, hogy ez meggyógyul, nem ez a jellemző...persze a lightos mozgás, kajára odafigyelés az itoprid motilitásjavítóval kombóban segíthet, az csökkenti az epetermelést, és segít abban, hogy ne jusson fel a gyomor-nyelőcsőbe az epe, de ha abbahagyod, valószínűleg visszatér a probléma. Ne legyen igazam, de nekem egyszer kifogyott az itoprid, és egy v. két napig más motilitásjavítót szedtem csak, reggelre már full zöld lett a nyelvem. Nekem soha nem mondta Takáts, hogy meggyógyulok ebből :)
Kaja mellett vagyok én is nem jól, és nekem is délután az egyik legrosszabb, reggel csak a nyelvem fehér, de amíg nem eszem, nincs baj! A fundoplikáció utáni 3 napban a nulldiéta alatt még 3 alatti cukrokkal szédelegve is olyan jól voltam, mint évek óta nem, semmi hányinger stb., visszasírom :) De hát az nem megoldás, hogy nem eszünk :)
Tegnap voltam a szövettan eredményêrt Takáts dokinál.
Minden negatíg /!;))))
Tehát csak egy sima epés reflux a diagnózis.
Savlekötőt nem kell szednem csak az itopridet két hónapig.
Meg a ventert esténként. Na meg diéta ..sokszor kicsit.stb..
Már három hete így élek.
Megszokom lassan..Sőtt ,.néha egész jó már a közérzetem. :))A doki szerint megfogok gyógyulni.Még azêrt kért egy labor t(három hete volt és minden negatív).Hát kiváncsi vagyok...tényleg elfog múlni??Úgy tudom,hogy csak tünetmentes időszakok vannak.Most ami nagyon zavar,hogy délután 4-5 körül elkezdődik a keserű iz a torkomban és bármit eszem iszom..ott van,egész elalvásig.Reggel pedig úgy ébredek mint egy makk egészséges ember.Volt már valaki hasonló cipőben??
Mit lehetne kezdeni ezzel a dologgal.??Ha van valaki aki nagyon jártas a têmában..kérem jelezze..
Csak remélem hogy ez az extra savtermelés nem okoz felmaródásokat.... :( 3 hétig az abbahagyás után nem szedtem semmit....most szedek 1 hete 2x20 mg Quamatelt.
Igen, de az orvos velem hirtelen hagyatta abba.Ezért vagyok most rosszul.Viszont 4 hete lesz lassan hogy abbahagytam.Most már nem akarok újra ppit....Vagyis most már nem lehet mit tenni...gondolom..csak várni hogy visszaálljon a normál savtermelés...
De, a PPI elhagyásával és a savtermelődés visszaállásával a gasztrinszint normalizálódik normál esetben, de amíg magas a szintje, addig a gyomorsav az egekben, ezért tilos az azonnali abbahagyás, csak fokozatosan szabad, apránként csökkentgetve.
Egyéni, hogy kinél meddig tart a rebound, és milyen formában jön ki.
Ennek a vizsgálatnak - széklet hasnyálmirigy specifikus enzim - nem befolyásolja az eredményét a PPI szedés. Ami még érdekesebb, hogy az sem, ha enzimpótlást csinálsz. Egyedül a hasmenéses széklet ad álnegatív eredményt. Az eredménnyel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a 200-as érték arra utal, hogy egy bőségesebb étkezés esetén már nem fog megfelelően emésztődni a táplélék. Főleg a szénhidrátok maradnak emésztetlenek, de a zsírok és a fehérjék sem bomlanak le normálisan. Étkezés után jön a diszpepszia, puffadás, görcsölés, gázképződés, stb.. és ezek következményei a SIBO és a motilitási problémák sora.
Lacy! Ha jól emlékszem neked volt hasnyálmirigy enzim alultermelés a probléma.Nekem most jött meg az eredmény: 200.Ez az alsó határ.Akkor csináltattam amikor már 3 hete nem szedtem ppi-t.Bezavarhat szerinted még az eredménybe a ppi v már nem?
És ezt a gasztrin szintet nem lehet vhogy csökkenteni?Illetve ez az 1-2 hónap ez a ppi abbahagyásától számít vajon vagy pedig onnantól hogy jönnek a rebound tünetek?
Köszi a választ!Eleve elcseszték a 2x40-et mert az nagy dózis volt...nem volt erre sztem indokolt tünetem...most meg olyan refluxos tüneteim vannak mint még soha... :(
Igen, a rebound nem egyből jön vagy nem egyből jön erősen, a PPI-k hatása egy darabig még tart, fokozatosan lesz egyre rosszabb. pH mérés vagy egyéb vizsgálatok előtt pl. pont ezért szoktak kérni vagy 7-10 napot "tisztán".
5 hét után is fokozatos letevés kell...a kísérletekben igazoltan nem refluxos betegeknél is kijön ennyitől a rebound, megjelennek egy darabig előtte soha nem tapasztalt refluxos panaszok a PPI letevése után (rövidtávú szedésnél a PPI által okozott magas gasztrinszint van a háttérben, tartósabb szedésnél más is). Nem minden orvos ismeri ezt el, nem mindegyik tudja, hogy ez milyen szenvedést jelent a betegeknek, pedig létező jelenség, hetekig, 1-2 hónapig is eltarthat, ráadásul Te nyilván nem véletlen kaptad a PPI-t először, alaptünetek is jöhetnek vissza. Szerintem próbáld meg, amit az orvos írt, ha nem jobb, akkor még mindig megpróbálhatod a Quamatelt (vény nélkül is kapható, a teszteléshez még felesleges az orvoshoz visszamenni). Ha egyik sem jó, akkor meg más lehet a dolgok mögött.
Sajnos pont jön a tavasz, sokaknak most indul a szenvedés :)
Kezdetben nem annyira éreztem ilyen rebound tüneteket...mondjuk akkor szerintem a nagy adag ppi-tol voltam rosszul....most viszont ezeket a rebound tüneteket érzem...feszül a torkom nyelocsovem,mintha szétrobbanna...nagyon rosszul vagyok :(