Igen, ez kimaradt: sütés után megnyúzható, de ilyenkor nem árt neki egy kis pirítás.
A fűszerezést nem részleteztem, mert sztem ez mindenkinek magánügye, de így igaz: nagyon széles a skála.
Csináltam sokféle fűszerrel, sőt reszelt sajttal ekevert sonkadarabkákat gyömöszöltem a bőre alá enyhe bazsalikomos fűszerezéssel (nem akármi:)))de pl. a csirkecomb nekem natúr, (csak sóval ízesítve) ízlik a legjobban. (ekkor érezni legjobban a pipihusi ízét legjobban, amit az enyhe sózás még kiemel)
Masik otlet: dorzsold be a szarnyas boret, susd ropogosra - es fogyasztas elott vedd le. Igy az izek benne lesznek a husban, de ha esetleg egyik masik fuszer alkatresz megeg, nem kellemetlen az ize.
Ami meg a fuszerkevereket illeti. . .micsodakat lehet hazilag keverni! Szaritott keverekek mellett johetnek a firssek is, aprora vagott fuszernoveny valogatas - nem mindenfelet egyszerre!!! (vagy robotgeppel osszevagni, vagy deszkan egy jo eles kessel), mint fokhagyma, hagyma, kakukkfu, tarkony, bazsalikom, rozmaring. . .lehet adni hozza sot, borst, es szepen bedorzsolni a hust. Csodalatosak a friss izek!!! HA meg par csepp citromlevet is adunk hozza . . . fennseges!
Szárnyasokat a bőrével együtt sütögesd. A bőre alatt dörzsöld be sóval és a gondolt fűszerrel - lehetőleg egyféle fűszert használj és bánj vele takarékosan, de ez akár el is maradhat.
Körítésnek adhatsz hozzá grillezett zöldségeket, grillezett krumplit akár héjában, akár pucolva és negyedelve, lájtosabb savanyúságot.
Tálalhatod krumplipürével is, ilyenkor savanyú gyümölcsből (szilva, alma) készült kompótot (befőttet), vagy gyümölcssaláltát kínálhatsz hozzá - különleges ízharmónia.
A lavako azert kell a gaz grillre, hogy egyenletesebb legyen a hoelosztas - ne legyen "hot-spot". Faszenes, brikettes grillre nem szoktak tenni - ott egyenletesen lehet elrendezni az egnivalot.
Alul a gazego - rajta grill, ezen a lava, es egy masik grill, amire a sutnivalo jon.
Ha latsz langot a lavan az attol lehet, hogy zsir csoppent ra, es az eg, nem a lava.
Aki szeretne csemegézni, hogy milyen grill fűszert válasszon, vagy melyiket érdemes használni, vagy csak egy helyet szeretne ahol grillezni lehet, az katt errre: katt!!!!
Én úgy tudom, hogy van olyan megoldás is, hogy simán lerakom a lávaköveket a sütőbe (kerti grillsütő) és lehet hozzá venni ezt a gázgyújtót (nem tudom pontosan a nevét)hasonló mint amivel a disznót szokták pörkölni:-)csak kisebb kiadásban. Állítólag ezzel kell izzítani kb. 10 percig, amgí fel nem melegszik.
Nem a faszénre akarom rárakni!!!!! Van egy sima grillsütőnk, amit a szokásos módon (faszénnel) szoktunk begyújtani.
Vettünk egy doboz lávakövet. Ezt szeretnénk kipróbálni, de csak úgy, hogy a lfaszén helyett a lávakő van benne. Ezt lehet így, és mivel lehet begyújtani illetve felizzítani. Csak gázgyújtóval vagy van egyéb lehetőség is amit már írtam.
Tudna valaki segíteni. A lávakövet lehet sima faszenes grillen is használni? Mivel lehet begyújtani, csak gázzal, vagy lehet hozzá használni gyújtókockát vagy folyadékot mint a faszénhez?
hello! én is imádok grillezni és újabban rákaptam a kész fűszerkeverékekre!régebben még magam készítettem de mostanság nincs rá időm, így csak reggel beáztatom a fűszeres olajba a húsokat és este csak rá kell dobálni a grillre!imádom!tippek ezen az oldalon még pár tipp!és hát nem tagadom ezek a kotányi fűszerek a kedvenceim!:)
Nem muszaj faszengyujtot hasznalni. Barmilyen nagyobb meretu konzervdoboz megteszi... kivagod mindket oldalat es meg nehany lukat az oldalara. Rehelyezed a grill rostelyara beledobsz nehany darab faszenet erre raontod a "benyat" es meggyujtod. Amikor mar jol eg mehet ra a tobbi szen. Ugyanolyan jol mukodik mint a faszengyujto... persze kicsit proletarul nez ki :D fontos, hogy a grill also szellozoje nyitva legyen (a kemenyhatast erositi) es a fedot sem szabad racsukni termeszetesen.
Ha a fenti valamiert nem megvalosithato akkor kis piramist kell epiteni a faszenbol es lazan elhelyezni benne nehany papirdarabot. Itt sem art egy kis benzinnel rasegiteni. Ha nincs benzin akkor az aljan levo papirokat kell begyujtani...
Nagyon köszönöm a segítséget, éppen Budapest ellenkező oldalán lakom, de kedden (vagy a héten valamikor) megyek ki Érdre, akkor útbaejtem, kis szerencsével még marad.
No, pontosítás: a 70-es úton lévő (Péterhegyi út sarok) Plusban van ilyen begyújtó, ráadásul a kiárusítási cuccok között, féláron. 799 ft. A legbelső pénztár mellett a falnál van egy rácsos gondola, az előbb még volt vagy 6-8 db.
Ha nem bp-i vagy, akkor sajnos ez nem segít rajtad. :-(
Pont a Plust akartam ajánlani, de látom, nem találtál. Ha bp-i vagy, érdemes esetleg lakótelepi boltjaikat nézni - nyilván ott nem annyira fogy... Pár hete Kelenföldön én még láttam.
Köszi a tanácsokat, megmondom őszintén a kerti grillezést a párom csinálta csak a mosogatás gondja az enyém, de az nagyon. A teflonnal így még nem jártam, pedig jó pár éves konyhai tapasztalat van mögöttem, de így ráégetve cuccot soha nem produkált a párom. Nem hibáztatom érte, de tényleg lehet, hogy ki kellett volna olajozni a sütőt. De arra gondoltunk, hogy a hús amúgy is olajos. Majd próbálkozunk.
azért óvatosan kísérletezz az alufóliával... Nekem pl. tepsibe égett már úgy bele (pedig ott nem olyan közvetlen közelben van a hőforrás), hogy ki kellett dobni a tepsit. :-((( Inkább ecseteld be picit olajjal bekapcsoláskor a sütőfelületet (is).
Ha ráég egy kicsit a kaja, próbáld meg jól beáztatott papírtörlővel beborogatni. Esetleg nemcsak sima vízbe, hanem jó mosogatószeres vízzel átitatott többrétegű papírtörlővel még hatásosabb....