Déli pu: a Batsányi IC-re 18 perccel a kiírt indulás után állt rá a gép, és +30-cal inult. (kijelzőn persze +20p). Ezen kívül a vonatok többsége késve érkezett. Infó?
"Kellene egy kitérő Lukácsházára, meg villamosítás, és csúcsidei sürítés, meg közös bérlet (MÁV+helyijárat), és akkor a MÁV-nak jobban menne. Több bevétel, de kb. ugyanannyi kiadás, ergó gazdaságosabb lenne."
Na, ezt a gazdaságosságot megnézném! Vegyük csak sorra:
- Kitérő Lukácsházára: X millió ft egyszeri beruházás, és Y millió ft éves üzemeltetési költség. - Csúcsidei sűrítés: Plusz egy szerelvény beszerzése (vagy 2?), ennek bekerülési értéke Z millió ft, éves üzemeltetése (többletszemélyzettel) W millió ft. - Villamosítás: V millió ft. - Közös bérlet: ezt meg kell ugyebár veszteségfinanszírozni: egyszeri bekerülés Q millió ft, éves megfinanszírozás R millió ft.
A költségnövekmény tehát: - X+Z+V+Q millió ft egyszeri kiadás (még akkor is, ha ez később, amortizációként jelenik meg) = A millió ft (inkább milliárdban kellene számolni) valamint - Y+W+R millió ft rendszeres éves többletköltség = B millió ft
Addig oké, hogy az önkormányzatnak jó a többletjárat, és az autósok egy részét is átcsábították. Így akkor ez kiegyensúlyozza a normál helyijárat kevésbé gazdaságos üzemeltetését, amiről korábban cikkeztek. Akkor végülis az önkormányzat nem jár rosszul. De a MÁV igen, pedig szükség van rá. Ez is egy olyan vonal, ahol nagy a párhuzamosság. Kellene egy kitérő Lukácsházára, meg villamosítás, és csúcsidei sürítés, meg közös bérlet (MÁV+helyijárat), és akkor a MÁV-nak jobban menne. Több bevétel, de kb. ugyanannyi kiadás, ergó gazdaságosabb lenne.
Ha annakidején (jó régen, talán a '70-es években) nem szűnik meg Lukácsházán az mrh, és Gencsapátiban az állomás akkor talán beraktak volna egy D55-öt, ahogy a környéken sok helyen tették, és akkor sűrűbb követés lehetne.
Amúgy sem ártana személyzet, mert a KN-es vonatokon a baromarcúak pénzt dobálnak a jegyluykasztóba, így az üzemképtelen lesz, és nem lehet benne jegyet kezelni. Így sokan ingyen utazhatnak. Amúgyis sokan bliccelhetnek, vagy újrahasznosíthatják a jegyüket. Amúgy meg volt elektronikus lyukasztó is, de a baromarcúak hamar tönkretették.
Amikor legutoljára utaztam, amv szedte ki csipesszel a pézt. Nem is egy db volt benne, hanem több. Biztos, ami biztos. :(((
Elárulom, hogy ez szándékos volt: nem véletlenül működnek a szombathelyi járatok helyijáratként Kőszegen. Az önkormányzat partner volt a dolgoban, sőt. Nincs senki sem átverve, viszony egy rakás utast sikerült elcsábítani, részben az autósok közül.
Leírom mégszer: A Szombathely-Kőszeg buszvonalat helyijáratszerűen körbeviszi a városban, de emiatt a normál helyijáraton kevesebb az utas. A költség ugyanannyi, a bevétel kevesebb. Azaz gazdaságtalanabb. Így teremt saját magának konkurenciát. (Csak ezt leszámlázhatja az önkormányzatnak.)
"Amúgy a Volán saját magának is konkurenciát csinál. Igaz, a más kárára."
Ezt ugyan nem értem, de biztosan igaz...
Más: Nemrég felmerült, hogy az új zalalövői nyomvonal is olyan, mint az ökörhugyozás. Akkor ehhez mi? És az autópálya a felszínen miért tud egyenesen menni?...
Amúgy a Volán saját magának is konkurenciát csinál. Igaz, a más kárára.
Ott van a Szombathely-Kőszegi vonal esete. A Volán párhuzamos járatokat indított, amelyek Szombathelyen jó helyről indulnak (autóbuszállomás). Ott van a közelben 4 középiskola, egy főiskola, egy felnőttképző, bíróság (részben), rendőrség (megyei és városi), tűzoltóság, 2 db művelődési központ (megyei és honvédségi), vakok intézete. Így az onnan jövőknek nem kell helyi bérlet, míg a vasútállomásra menőknek kell igen.
Ez adottság, ne szidjuk ezért a Volánt. Úgyis kiköltözik pár év múlva a buszállomás a vasútállomás mellé. De Kőszegen helyijáratpótlóként körbejárja a busz a fél várost, így két helyi bérletet is megspórolhat az utas. Emiatt a kőszegi helyi járaton kisebb az utaszám, és kevésbé jövedelmező, és a számlát ugyebár az önkormányzat állja.
Sajnos a közebeső állomás nélküli (csak tmh-k vannak) vonalon csak egy vonat ingázhat, így az indulási időpontok kötöttsége jópár utast buszra csábított az eddigieken felül is. (Ugyanis amíg Kőszegről indult 22:20 körül műszakos vonat, addig Szombathelyről ez csak 22:55-kor tudott indulni, ami már túl késő. Mivel ez a vonat okafogyottá vált*, ezért most Szombathelyről indul 22:28-kor vonat.
*Gyárbezárások, új gyárak szerződéses járatokkal. A többiek meg mennek busszal. Elvégre Szombathely az elsődleges ebből a szempontból.
Autósokat nehezebb elcsábítani. Pedig azokból is kell utast szerezni. De a buszokról is, mert az autó önmgaában nem elég.
Jó, látom, nem értjük egymást.
Neked utas kell a vonatra, bármi áron. Ezt én nem tudom elfogadni.
Nekem az a vágyam, hogy legalább a most közösségi közlekedést választó utasokat megtartsuk e jó szokásukban, és ne üljenek autóba. Akár buszon, akár vonaton utazik a honpolgár, az nekem jó. És nyugodtan válasszon ízlése, vérmérséklete szerint. Csak a MÁV és a Volán EGYÜTT legyen olyan tökös, hogy az ember ne szoruljon arra, hogy autóba üljön.
Autósokat nehezebb elcsábítani. Pedig azokból is kell utast szerezni. De a buszokról is, mert az autó önmgaában nem elég. Amúgy meg 40 utas nem kevés. Mert azon áll vagy bukik, hogy szóló Bz megy, vagy pótkocsis. És egy vicinális zsúfolt pótkocsis Bz-vel már jóval kihasználtabb, és életképesebb, mint egy szólóval.
de árakat a nemzetközi összeköttetésekre (Malmö már Svédország) emlékezetem szerint csak a SJ honlap keresője ad (Malmö - Koppenhága viszonylatra keress):