Az szart se ér ha fagyállóval átmosatod mert szétmegy a nyomásszabályzója meg a gumiharang és belekerülegy pár ezresbe!
én faterral leszedtük novemberben a szivatyut nyomásszabályzót meg a gumiharangot és a vegyszerezöt bettettem egy fedet helyre kint van de tetö alatt és betakarva egy kis rongyal de jobb leszedni mert ha szétfagy akkor szar ügy utánnajárni és nem tudsz dolgozni vele!
Leírtam valamelyik nap, én hogy vettem észre a termosztátot kótologni a házban, rácsavarozott fedéllel, tömítés nélkül... A termosztát pereme alá is kapott egy vékony gumit, meg fölé is, hátsókerék belsőböl.
Ezt könnyű leellenőrizni, a felső vízcső helyén benyúlsz és megpróbálod megmozgatni.
Én a permetezőszivattyúba (görgős) egy kevés olajat szoktam beönteni, körbetekerem kétszer-háromszor, és megy be a kazánházba.
Nagy szerelés már nem lesz, csak annyi, hogy orrsúly le, első sárvédők le, elsőkerék csere, konzol fel, merevítő fel, munkahenger fel, többi meg készenlétbe. Ez meg kb 2 órás munka.
Az nem lehet esetleg ahogy melegszik a víz a hengerfejbe és úgy növekszik a nyomás a rendszerbe és akkor megemeli a termosztátot? Mert amit tettem alá O-gyűrüt lehet kevés és megtudja emelni és akkor megy is a víz a hűtőn keresztűl!
Várod a havat... én már a tavaszt inkább. Utálom a hideget, egyre jobban... :-))
Ma letéliesítettem a permetezőt.. kicsit megkésve már, mert volt -1,-2°C éjjelente... Fagyállóval szoktam megjáratni. De ez most elmaradt, lekerült a szivattyú és az elosztó, aztán bekerültek meleg helyre.
Ilyenkor kint szerelni, igencsak vesemedence gyulladásos feladat... :-))
Szia Gyalogakác.Mi a helyzet a sütőtők fogy???????Hát ha nem tud belegondolni akkor igy járt és mindig csak égeti magát és utánna meg megy a besértődés.Képzel én is felvágok utánfutósos gépszálitásnak,jóbban mondva a fönökkel együtt csak mi egy trágya szórót fuvarozunk haza.....
Terhelés nélkül, úton 60-62°C körül volt, legalábbis az óra ezt mutatta.
Pár napja tettem be másik hűtőt, a régi oroszt, bent van a termosztát, hűtőredőny megcsinálva. Ha nem fagy le nagyon a hétvégén, akkor még kiszántom a maradék lucernát, azután meg hóeke felszerelés, és várom a havat.
Az nem lehet esetleg ahogy melegszik a víz a hengerfejbe és úgy növekszik a nyomás a rendszerbe és akkor megemeli a termosztátot? Mert amit tettem alá O-gyűrüt lehet kevés és megtudja emelni!
Igen az úgy van ahogy a kolléga mondja , teljesen előre tolod :úszó, ha onnan még erővel tovább nyomod a rugó ellenében akkor süllyeszt de ez nem olyan süllyesztés hogy teljes nyomással csak egy kis nyomás megy a munkahengerre, én arra szoktam használni ha ilyenkor hidegben nem akar magától le menni a hidraulikakar akkor így rögtön lemegy. Visszaemelni kézzel nem bírod(én sem), ez a zuhanásgátlóktól lehet szerintem.
ne bánsd a rudazatot a régifajtákon nem müködik,csak az ujakon amin kis kerékel lehet a reagálás gyorsaságát álitani,amugy hejzet szabájozásnál is is mozdul felfelé a kar csak a süjesztés van egyszinten
Szerinted létezne hogy ezért nem akar nekem bemelegedni üzemmelegre vagy legalább 70-fokra? Látod ezt nem értem mikor lábos vízbe néztem hőmérővel 75-80-körül kezdett nyitni kifelé!
Pasztát, a ház és a fedél közé is, a ház és a hengerfej közé is, meg a termosztátot a házba, a gumival együtt is beragasztottam. Még véletlen se kerülje ki a víz a termosztátot.
Be lehet forrasztani, de kis pákával nem tudom sikerül-e. Nem biztos hogy fel bírja melegíteni, mert hamar elvezeti a hőt a réz...
Ha teljesen előretolod, az ugye süllyesztés. De azt tartani kell elvileg... valamiért én nehezen tudok süllyeszteni. Elvileg nyomással süllyeszt, de az enyém nem. Szerintem a rudazatot állítanom kell...
Ha úgy úszó ahogy írod, akkor elvileg a karoknál fogva vissza kellene tudni nyomni a munkahengert. Ezt én sosem próbáltam.
Nekem általában erőszabályzásba van kapcsolva. Ha pl. kombinátorozok, akkor előretolom teljesen és úgy van. De, direkt kerestem nem ír úszó helyzetet...
A műszerfal alatti burkolatot arra érted ahol a hűtőzsalu állító karja is van? Tömítőpaszta körbe a termosztátfedél alá tettél meg plusz a klingerit tömítés?
Tegnap ki lett próbálva az új termosztát. Az a sárga színű régi típus. 70°C van ráírva, és be is tartotta, szántás közben is . Pedig a tömítést biciklibelsőből vágtam a termosztát és a ház közé.
Szerintem ő azt gondolta ,hogy akkor mikor 2lábbal nyomja neki dombnak felfele 2pótkocsival ami meg van bugyantva szemes kukoricával.Istenem-istenem......
Úgy döntöttem egyenlőre marad az elektromos óra! Vízgombát azt veszek egy újat majd hátha az is ludas!
Nagyműszerfalasnál hogyan lehet könnyen hozzáférni az óra test vezetékének a felcsiszolásához?
Mondtam hogy a termosztátnál a kis pici lyukat szabadon hagytam és mondtad azért is nyit ki hamarabb mert ott elmegy valamennyi hő! Azt hogyan tömitetted le azt a kis lyukat?
Jaj ti nagyon okosak vagytok,már ha az ember nem tud valamit már kiröhögitek,a tököm eldurran,nem lehetek okos embert,látod Orbán se okos és mégis becsapta a embereket de a Morékat azt segiti!
Hisz a pap is holtig tanult és mégis hülyén hal meg! hátha tudni fogom én nem hanem dolgozok trakival nem jegyzek meg minden dolgot ami a mtz hez ami az 1000 dolgot ami kapcsolatos a trakival!
Így is van:hátrafelé feszíti a rugó!!A bajom,hogy 3 golyó van benne ezek vezetik meg,de 6 féle képpen lehet a tengelyt fordítani,most kb belőttem ahova jónak láttamcsak nem akartam volna sokszor visszaszedni!
Belül a rugó, a menetiránynak, hétraféle fordítva tartja.
Ha középre állítod a kis kart, úgy hogy egyik pálca se vezérelje, akkor járó motor mellett kipróbálhatod, kézzel előre fordítod és emelnie kell a hidraulikának. A jobbos kar, semleges és szabályzási tartományában.
Oda "kösd" ahol a jeladó (vízgomba) van most. Hengerfej bal hátsó sarka...
Tegnap Józsi még az "átalakítót" is betette neked. Sima 16-18-as közcsavar, de kivan fúrva nagyobbra. Azért hogy a "szonda" átmenjen rajta... (legalábbis a képen én így látom) Alapba kisebb a belső átmérője a közcsavarnak. (szerintem)
Elektromos óra:
Tisztogasd meg a csatlakozásokat, mert valamelyik rosszul érintkezik az óránál... Ezért változik a világítás ráadásakor... már többször leírtuk.
Az pedig nem 3 test ami rámegy... egy pozitív, egy negatív, és egy jel. (ami szintén test, de a jeladótól jön)
Kivettem,szétszedtem a szabályzót,a hiba is megvan össze is raktam CSAK a lapolt tengely hogy is áll alaphelyzetben??????ugye ez nem jól állt az tuti így ahogy volt megszorulva,Tehát teljesen visszatérített állapotban,hogy kéne állni a lapolásnak,hogy majd működjön is????
Mit akarsz 300 ezernél többet azért a leppentyűért wazze!!! A talicskám nagyobb mint az .)))))))))) Gondolom neked úgy lenne jó ha valaki elcserélné veled egy felújított 6,5-esre , aztán még fizetne is rá.))))
Egy mbp-6,5 tonnás pótkocsi ami jó bőrben van 800-900ezer Ft Számoljunk 1millióval amit mondtál.
1000000 / 6,5 = kb 154000Ft egy tonna pótkocsi ugye? :)
A te pótkocsid 2 tonnás. Tehát 2x 154000Ft-al = 308000Ft. Igen jó ár érte szerintem. Ja a mbp pótkocsin két tengely van 4 kerék stb a tieden meg csak 1 tengely és 2kerék.... :)
Az orosz 4,5Tonnás pótkocsi olcsóbb és az is 3oldalra billent. a 4,5tonnás plató mérete majdnem megegyezik az mbp-ével.
4,5Tonnás pótkocsira felmagasítózva 70mázsa szemes tengeri rámegy. Tudom, mert huztam már egy párszor olyat is.
Egy 4,5 tonnás pótkocsi 600ezer Ft körül mozog. 600000/4,5= kb 134000Ft.......
Úgyhogy akárhogy számoljuk 300ezerFt az baráti ár. :)
Ne szórakozzál már ,hogy 300eft odaadom én meg veszek 6.5t meg 1milláért és ez meg 3 oldalra billent,nem 2 oldalra többért fogom és lesz rá jelenkezö ugyis fent lesz mikor eladom a pótot szerintem tavaszig nem is lesz,de 300eft kevés érte egy ilyen jó pótkocsiért!
,,keményen meg fogom kérni az árrát ha nem adják meg akkor itt lesz a z udvaron,és kiadom bérbe vagy elhuzogatom csak 11mázsa és kell egy kis kondi csinálok egy kereket középre és kész ennyi a véleményem"
pl-gyári alatrész van e benne és nem e külömbözö alkatrész,ha eladásra kerül a traki pl felujittás és 4 henger több alkatrészböl van használt és nem ujj vagy a motor nem volt megfözve,hütö gyári azonos vagy kissebb vagy nagyobb,esetleg a ventilátor több lapát van mint a gyárin,és a szelepek vagy a porlasztó jók vannak beállitva mint a gyári,mert ha ugy állitják be akkor csal a vizgomba
Azért mert a 4 hengernél van és azt be lehet állitani hogy 50 fokot mérjen és a többi 70-vagy 80fokot ,hisz a hengerek mind más más ütemben dolgozik,de ez csak mindenki mást mond én tudom hogy enyém nem a legjobb traki de elmegy egy darabig,és nem mondjátok ha 80 fokos üzemi a viz akkor tovább meg mint a 50-60 fokos viz erögép bár mikor bedögölhet de lehet ha nem jó mér a gomba akkor megég a motor,és akkor lehet nylni a zsebbe,nekem jó hisz csak 8,5 holdam van és évente csak 100 üzemórát megyek nem hajtom tönkre a trakit mint egyes gazdák és megtákolják és eladják bagóért és röhögnek hogy mikor esik szét!
Mi minden jó cucot eladtunk csak olcsón
T-25-2ekét-2m kombit-2.3m tárcsát-t-25 gumit haszáltat-és még é lesz egy pótkocsi ha tudok venni egy 4.5t vagy 6.5t csak elég drága és szarr az állapota,az enyémet meg vinnék elfelé többen nézik és azt mondták jó állapot és meg van becsülve szinte semmi baja de nem fogjuk bagóért odaadni keményen meg fogom kérni az árrát ha nem adják meg akkor itt lesz a z udvaron,és kiadom bérbe vagy elhuzogatom csak 11mázsa és kell egy kis kondi csinálok egy kereket középre és kész ennyi a véleményem ha nem jó tudom akkor lehet röhögni,hisz eég nehéz jó mtz-82est venni hasznátba amijó és nem kell rá költeni!
Ígyis van rajta vagy 3-test vezeték is alig lehet hozzá férni megpucolni! Nagyműszerfalas alig lehet akármihez hozzáférni! Fémházas óra van benne! Ha reggel mikor beindítom akkor ráadom a világítást nem megy feljebb a mutató csak mikor már a gép is melegszik!
Ha a világítás rákapcsolására elmozdul a vízhőmérő mutatója, akkor valahol érintkezési gond van. Már írtam, hogy nálam a töltésmérő vezetékeinek meghúzása után lett jó a vízhőfokmérő. Melyik óra van a gépedben? A régi fémházas, vagy a műanyagos?
Segitenél esetleg hogy a mechanikus órát hová kössem be? A termosztáthoz nem a legjobb mert ott ugy se a blokk hőmérsékletét mutatná! Ma néztem olyan 5-fokot megy feljebb a mutató ha rákapcsolom a világítást! Vagy a gombát cseréljem ki? Vagy mechanikus órát vegyek? Szerinted te csak jobban értesz a gépekhez!
Igen, vagy laposvasból legyártom (3 db. 8mm-es talán elég lesz:) a távtartót ,, vagypedig esztergáltatok olyan nyújtott ékszílytárcsát mint ami a képen van. Viszont azzal biztos hamarabb kiveri a csapágyakat..
Ilyen Golf 1-es generátort vettem .Jó széles a felfogatása.
A gyári Mtz generátor tartó bak lényegében megfelelő ,csak el kell tolni kb. 2,5-3 centivel előrefele(a traktor hosszirányába).Tehát kell gyártanom egy olyan vastag hézagolót, amit a tartó és a motor közé rakok és hosszabb csavarokkal összerakom. Ez a terv.:)
Jó lenne ,ha ilyen kitolt tárcsa lenne rajta. (A kép illusztrácció:)
Átpántolod egy bilincsel, és kész a felfogatás. A téli-nyári átállítási lehetőség a régieknél a fesszabályzón volt ( az a nagy buta doboz a szervóoszlopon), az újabbaknál a generátorba épített fesszabályzón van rajta.
Ez a két érték, 12V feszültség, 2,7 Kw teljesítmény.
P=U*I (teljesítmény = feszültség és áramerősség szorzata)
Tegyük fel, hogy leadja a max teljesítményét, akkor 2700W:12V=225A-t vesz fel.
De, indítózáskor lejebb esik a telep feszültsége, 10V-ig még OK, ez alatt már kezd gatyásodni az akksi, meg persze az se mindegy milyen önindítóval terheled le....
De most legyen 10Volt. Akkor 2700:10=270A
Az áramfelvétel függ még, a motor állapotától, hőmérséklettől stb.
A gyári adatokban az önindító teljes lefékezésekor felvett áramot adják meg.
Urak. A kiszemelt generátornál azt írják hogy 14,7 voltot mérnek rajta. Kicsit soknak érzem . A vezetékeken mennyi lehet a veszteség amíg hátra ér az aksihoz ?
Vélemény ? ..(Esetleg a vezetékbe beilleszteni valamit ami lejebbviszi picit .?..vagy ez így tökéletes?)
================
Termosztáttal kapcsolatban még azt megpróbálom hogy kiveszem és leolvasztom az ónozást a csavarról és egy kicsit állítok rajta ...
Azért szedtem le mert itt sok az okos ember,és azt mondták hogy rá van csavarva a nyomásszabályója ,mikor leszedtem és ujat feltettük semmi ugyan olyan a uj mint a régi,és a régi feleslegben van valamikor 13eft vettem 2 éve és most már 20eft közül van azért jó lenne eladni 8-10ft!
Ezt a falyta órát vedd meg és rakd be a gépedbe,kösd a motor hátsó felére-fülke felüli részre...Elektromoságot csak anyit igényel ,hogy sötétben lásad az órát van benne egy 5w-os izzó.
Ez a legbiztosabb megoldás nekem is ilyenem van a gépben igaz nem ez a falyta.Hátul a blokkban van a hőérzékelője....ennél nincs gond anyi a fok amenyit mutat mert a hütőben más a hőfok mint a motorban.....
Bölcsőcsere a MTZ 82 esen:hütő kivesz.szervóoszlop levesz összefogó csavarok kilazítva szereztem 1 kocsit amit kuplungszereléshez szoktak használni azzal akarom az oilteknőnél elől megemelni...első hidat kigurítani ebben jártas emberek segítségére lenne szükségem csap hogy jön ki??stb
Szeintem inkább az lesz hogy veszek egy mechanikus vízórát és akkor kiderül minden! A régi vízórának a helyére belehet tenni? A spirál másik végét azt hová kell bekötni a traktoron meg erre is kell ugyan úgy testkábel is meg ilyenek?
Most azon agyalok eddig mikor régi termosztát volt benne nyitva akkor nyáron felengedtem 80fok-ig is a hűtőzsaluval gépnek az órája szerint! Akkor hányfokos lehetett szegény gép!
Akkor nem másért nem megy feljebb, minthogy a termosztát akkor nyit, amikor....
A kazán hőmérőhöz, szokott lenni menetes csatlakozó a kazánba. Na ezt hozd össze a termosztátházon lévő menetes furattal, amit le kellett dugóznod. Akkor majd beugrik a majom a vízbe....
A mutató kimozdul, ha áramot kap. De ha a csatlakozások lazák, esetleg rosszul van bekötve, vagy a gomba halódik, már nem azt mutatja amit kell.
Egy ideig nekem is csinálta azt, hogy átugrott a mutató az óra túloldalára, minden csatlakozást megcsiszoltam, de akkor jött helyre, amikor az ampermérő csatlakozását megszorítottam.
A hőmérőnek két test kábeljét megcsiszoltam többit nem tudtam mert alig férni hozzá meg olyan rövidek a vezetékek! Világítás ráadáskor még mindig változik felfelé a mutató egy kicsit!
A pici furatot szabadon hagytam és van téve O gyűrű alá hogy zárjon rendesen!
A 86-os a gázon lábosba, ~85-nél kezdett nyitni. Be lett rakva a gépbe, 70-nél nem megy jobban fel.
Ez barátok között is 15°. Ennyit meg el tud csalni bármelyik.
Egy digitális vagy infra hőmérővel kellene végig méregetni a blokkot. Az pontos adat volna.
De nálad, a múltkor azt mondtad, rossz a kontakt és ha a világítást adod rá változik a hőmérő is... Na erre nem lehet így adni... vagy azóta ezt megcsináltad már?
Meg szerintem nálad az is a baj, nem tudom hogy raktad össze, de szerintem a termosztátnál a pici furatot is nyitva hagytad.
Plusz, most hogy visszaemlékszem, még kint az asztalon a termosztátot a házba rakva és a fedelét tömítés nélkül rárakva is kótolgott a házba a termosztát. Ezt ki kellett hézagolnom.
(belsőgumiből vágtam gyűrűt és bekentem tömítőpasztával)
Ha ez nincs meg, akkor a víz szépen ráemel és mellette is folyik át...
De én a külömbséget arra írtam hogy a gépnek a hőmérője mutatott 55-60fokot és már keringett a víz! De a gázon nézve kazánhőmérővel pedig 75-80-körül kezdett nyitni kifelé!
A géphőmérője meg a kazánhőmérő között lenne 20-25fok eltérés én arra mondom!
Dehogynem lehet annyi. A hűtő alja és a hengerfej között van ám különbség, nyitott termosztátnál hideg időben...
Sőt szélsőséges esetekben, akár a hűtő -20°C-os a blokk meg +50°C, van az a hideg, amikor a termosztát nem nyit ki....
Mégegy sárgát ne vegyél, hát egy rakat sz@r kínai az összes.
Keress vissza.
Hori, azt hiszem toyota celica-ét rakott bele. Szabinak meg az előbb is leírtam Caterpillar motoré is van. (de próbából tette bele, azóta pihenteti. Akkori állás szerint)
Ez a generátor itt van a szomszédba ,..méregetek egy kicsit és ha jól jön ki a felfogatás akkor megveszem .:) Birnia kell azzal a felfogatással is hiszen azzal volt felfogatva eddig is.
Egy Bosch 700wattos van rajta, ami egy Fiat 131-esen volt.
Felfogatást, egy halványat kellett alakítani. Ugyanolyan mint az mtz-é csak picit szűkebb a fülek közti távolság.
Egyszerű mint a faék bekötni. A visszajelző kis égőn meggerjeszted, (D+) a csavaros csatlakozása a töltőszál, (B+) testet a házról kap. Ennyi.
A szíjtárcsája is stimmel a szíjhoz. Alapjáraton felkapcsolhatsz neki mindent, akkor is +-ba van az ampermérő.
Ezt a fajta generátort rengeteg autóba beszerelték. Majd dobok róla egy képet, ha érdekel.
De bontóba keresel egy faszát pár ezerért, legfeljebb teszel bele két új csapágyat és szénkefét, aztán amíg tied lessz az az mtz, el is felejted, hogy rajta van. :-)
Hadd kérdezzem meg hogy honnan lehet tudni hogy 12v vagy 24v a generátorom,ja és az öninditó milyen,kicsi vagy nagy és mennyit vesz fel,csinálok holnap képet a generátorról és a öniditórról!
Nekem a 80-asba egy 180-as van, az 550-esbe pedig egy 155-ös.
Megmondom őszintén, a kis Jobs önindítónak hiába teszel nagy akkut, (170-180-asnál nagyobbat) akkor sem fog jobban tekerni hidegbe. Csak a betárolható energia lesz több... de ez esetben tovább bírsz vele "küzdeni".
A 155-ös pedig már nem olyan virgonc...
A lényeg, gyenge az önindító. 24-es Iskra kellene.
Tavaly télen eléggé belepörögtem a 12V vs. 24V indításba. El is határoztam, hogy átalakítom.
Sajna az idei évben ez már elmarad.
De ég és föld a különbség. Főleg úgy, hogy volt itthon ilyen is, olyan is. Szóval van viszonyítási alap....
Ha az 550-esbe megdöglik az akksi, akkor kap kettőt és megy neki a 24 volt....
A haverod rosszul mondta vagy félreértetted, a rossz elem, akkumulátor, zabálja le a jót mindig. Nem fordítva.
Ezért mindig párba azonos tipusút kell összetenni.
Szerintem mindegy mikor nyit ki a termosztát de több embertöl hallottam hogy 60-70 fokos viz nyit ezek a uj hütök jobb mint ha 80-90foknál nyitna,mert ha szántol és nagy a terhelés akkor felforhat a viz és megég a motor,de ez nem biztos valós adat nekem is 50-60 fokos a viz de lehet ha beljebb többen mutat ez nem egy kocsi hogy beinditom és 5 perc után már meleg e viz nekem itt van a vizgomba a hengerfejben! De kár ezen vitatkozni mert már eltelt egy pár év mikor feltalálták a hütöt és mostmár jobb és biztonságos a hütök lehet én tévedek nekem sincs bene termosztát és már 2013 irunk nemsokárra!
Vigyázz avval a hidegindító árammal... Nem mindig az a jobb, amelyik szám értékbe egy kicsivel nagyobb. Nézd csak meg, az Exide amerikai szabványba van megadva, az itteniek vagy DIN (német) vagy EN (európai).
Nagyságrendben az amcsinál lesz mindíg a legnagyobb érték és utána az EN, utoljára pedig a DIN. A német a legszigorúbb szabvány.
Írtam én már neked, hogy rossz az a termosztát. (relatívan értsd a rosszat)
Az írod, hogy a kazánhőmérő 55-60-at mutat és már kering a víz. Ez a probléma....
60-70-nél valahol elkezd nyitni, az a motor onnantól nem fog jobban felmelegedni.
Ezek az "újtipusú" termosztátok, rövid idő alatt nyitnak ki teljesen. Ezért terhelve se fog feljebb menni, attól a ponttól jobban, mikor elkezdi a nyitást.
Betyár , neked milyen generátor van a gépeden ?..mert gyenge a töltésem és nincs kedvem tovább szarakodni a régi rendszerrel , inkább feltennék egy fesz-szabbal egybeépített generátort.
Milyen teljesítményűt keressek ?
Milyen autóé megy bele kevés faragással ? ..olyan ami megfizethető is. :)
Megnyugtatlak hogy a gondoddal nem vagy egyedül .:)
Gyakorlatilag ugyanígy jártam én-is .
Nekem régi termosztátház van , gázon nézve jókor nyit a termosztát.
Mégis mikor még csak langyos a víz a motornál ,akkor már a hűtőben is langyos (amikor még elvileg nincs is keringés mert zárt állásban van a termosztát).
A traktor órája 50-55 fokot mutat , és valószínű hogy a motor hőfok is olyasmi lehet mert a kezem rátudom tenni a blokk oldalára ,,ha 70-80 fokos lenne akkor ...
Nemrég a hűtő és olajhűtő közé raktam kartont ,kb a felét takarja , így hosszabb idő után hajlandó felmenni a víz 70-80 fokra.
Van a Balkánon egy állam, amely önmagával határos. Ahol a legszebb nők élnek, mégis csökken a népesség. Ahol a munkanélküliek dolgoznak a legtöbbet, ahol a legtermékenyebb földön éhező emberek élnek.
Ahol a vonatok menetrend szerint késnek. Ahol mindenki focizik, mégis vízilabdában, kosárlabdában, kézilabdában és röplabdában jeleskednek. Ahol mindenki siet a munkába, de senki sem érkezik be időre. Ahol a nyolcórás munkaidő tizenkét órás. Ahol az egészségügyi ellátás ingyenes, de a gyógykezelés drága. Ahol az újságírók szabadon írhatnak bármit, amit parancsba kapnak. Ahol a világválság állampolgárságot kapott. Ahol a közbeszerzések titkosak, az államtitkok nyilvánosak. Ahol a háborúk sosem érnek véget. Ahol a történelem naponta megismétlődik. Ahol a leggazdagabbak azok, akik egy napot sem dolgoztak. Ahol a külföldi valuta felváltotta a hazait. Ahol az emberek megünneplik a családi védszent napját, de káromolják Istent. Ahol az okosakat, értetlenségből, bolondnak nézik, a bolondokat meg tehetségesnek. Ahol az írástudatlanok írják a történelmet. Ahol a törvények törvénytelenek, az anarchia pedig normális állapot. Ahol a hatalom megveti a polgárokat, mint nem kívánatos tanúkat. Ahol a jövőből élnek, mert a jelenhez nincs joguk. Ahol mindenki mindenkire mosolyog, de senki senkinek nem jóakarója. Ahol a bírósági eljárások tovább tartanak, mint egy élet. Ahol az árvíz a talajöntözés egyetlen módja. Ahol megidézik a diktátort, a demokráciát pedig a hülyék adójának tekintik. Ahol úgy gondolják, az ország annál jobban fejlődik, minél jobban visszafejlődik. Ahol nem vagy normális, ha nem bolondultál meg. Ahol csak azért élsz, hogy meghalj. Ahol az idő végtelen, és a butaság múlhatatlan...
ez a harmadik töbször nem irom le.megmérted a hütö tetején is hogy menyi a höfok.nekem az óra 90 fokot mutat akkor bugyog a viz.egy mtzben sem látam még pontos órát.ha a hötö tetején van 60fokod akkor a motorba van 70ed.ha vizben jól nyitott akkor mi fog változni a másiktól.gyere a másik fórumra teszek képet a szürkéröl ide nem tudok képet teni
Akkor lehet hogy az enyém a sárgaszínű termosztát hamarabb nyit mint kellene mert a gépnek a hőmérőjével nézve már 55-60-fok körül már keringett a víz a hűtőben is! Gázon melegvízbe nézve meg 75-80-körül kezdett nyitni kifelé!
Ilyen hőmérővel néztem! Délután menjek vegyek egy másik termosztátot vagy mi legyen? Ugyan ilyen sárga színűt kapok csak!
és 1 darab 180as nem elég,nekem sohasem ereszti az elektrós haverom hogy amibe .nem muszáj kettö, ketöt vegyek,ö szerinte a kettö mindig eszi egymást egy kicsit és végül az erösebb kinyirja a gyengébet és az is elég ha csak 0.2-0.3 volt különbség van köztük ujkorában
Csak azért mondom mert 25 és 28 között van az ára boltja válogatja gondozás mentes 2 év garival. Nekem bejött a teljesítménye. Exide az drágább kategória úgy tudom de az már némelyik 900A-el indít és ez a lényeg mert az olcsóbbak csak 720 ami szerintem gyenge...
Most is 2db 100Ah-ás van benne, az egyik Exide, az teljesen halott, a másik meg valami nevenincs, az még bírja, csak egyedül nem elég az önindítónak...........
Nekem még a régi fajta van, most tettem bele a termosztátot. Majd meglátom, hogy hogy viselkedik. Hűtőcsere is megvolt, már csak a blokkmelegítőt kell feltennem, fagyállót beönteni, aztán mehet a munka ( mihelyt vettem bele akkumulátort is).
55-60-fok körül néztem akkor már a hűtőbe is keringet a vízalapjáraton levettem a hűtősapkát! A termosztát beszerelés előtt meg meglegvízbe nézve 75-80-fele nyitott kifelé! Hiába mondjátok szürke szinű termosztátot sehol nem találni az interneten nézegettem! Nekem is csak a réz színű van benne!
Szia........Hát akkor te vagy az emberke akinek enyit bir a vas az ekén.........szóval igy lehet dolgozni de ugy amikor szakad minden mert olyanok az adotságok a területen....
Üdv.Sokszor esik szó az új mtz-k ről hogy ilyenek meg olyanok.A cégnél van egy 820.2 es 2002 es kiadású az első perctől kezdve homlokrakodóval van szerelve.Sok apró baja volt már meg mostmár szar az egész gép de megyen.8268 óra van benne de még se a motor se a váltó se a hátulja nem lett javítva csak 1 szer lett kuplungozva 4 éve.Igaz már egy rakás szar de megyen még de meddig pedig minden nap megy kaszál sodor rengeteg bálát trágyát meg mindent mozgat trágyát szór húzat szállít stb.Itt van szörnyeteg ahogy mi hívjuk darus.Egy kimondottam jó gép lenne ha egygazdás volna.
Figyelj nekem is volt ilyenem 1x tavasszal májusba álltnam neki 2 es ekével szaggattam felfelé kormánykerék méretű darabokba. Ne tudd meg milyen volt azt eltárcsázni pedig nekem nagy tárcsám van.... de volt olyan h ősszel mikor megázott rendesen elég kötött talajba szántottam 30cm méjen ment a gép 3 fejes ekével szóval próba cseresznye :D
Meg is kaptam érte az "ívet" tőled meg Freddy-től hogy nagyot mondok.Pedig azóta is (asszem 2 éve volt) azok a vasak vannak rajta ami azt jelenti hogy + 600 ha (mivel forgatós tehát 300) ment bele!Az idén is megmértem 1.1 cm-t kopott!
Nincs mit. Tegnap is írtam, hogy egyszerű a kivitelezés.
"összedolgozás" A belső veszteségek miatt van. Kopott a belselye és átereszt mindenfelé.
A vascsöveket le kell fogatni, ne tudjanak rezonálni. Ezt már egy pár ember végigjátszotta, hogy hegesztgették és egyszer csak megunták. Kicserélték az összes vas csövet, gumi tömlőre.
Épp ezt mondom én is,hogy érdemes kivárni amikor ideálisan puha a föld a szántáshoz főleg akinek csak pár hektár van. Mert fele üzemanyag meg fele erőfeszítéssel le lehet szántani na de ez sajnos néha nem jön össze na akkor szakad minden és az a drága hektár költség...
Hát igen kell a csapadék de főleg a hó mert az legalább fokozatosan huzódik a földbe......ja meg a kutunkba semm árt ha belehuzódik mert nyáron a 7m-es kut kiszáradt ami eddig soha.......
Takard le a hűtőt kartonpapírral, vagy ha van hűtőtakaró, akkor húzd fel. Az MTZ ilyen. Nyáron meg majd az lesz a baj, hogy forralja a vizet..............
Köszönöm a képeket, én valami bonyolultabb dologra gondoltam. Megpróbálkozok vele, és visszaépítem a szabályzót.
A két tömb összedolgozásáról: nekem is ezért lett leszerelve, mert bármelyik karhoz nyúltam, először a hátsó függesztőt emelte, amikor az végállásba ért, onnan dolgozott a másik. Pl: ha pótkocsit billentettem, először fölemelte a vonólapot. Arról nem beszélve, hogy bármit képes volt fél perc alatt leengedni, állandóan emelgetni kellett. ((((( meg a csövek is repedtek, lukadtak, folyt az olaj......)))))
http://www.youtube.com/watch?v=osGF6ccuH-Q Tavalyi szántás, de ez kb. most is hasonló volt. Ez egy "alpesi" kategóriájú föld. Nem vagyok annyira oda érte. De legalább nem áll meg rajta a víz :D
Endrére reagálva: Bizony erős tényező hogy ki milyen földeken gazdálkodik, emiatt is előfordulhat hogy ami egyikőnknek jó az a másiknak nem jön be. Nem lenne igazságos hogyha azzal hívalkodnék hogy 22 liter/ha fogyasztással szántottam idén (25-30cm mélység mellett), mert biztos akadt volna olyan aki rám licitál egy jó kis nyíregyi homokos talajon x literrel szántott. Szerencsére ez nem szül bonyodalmat köztünk/köztetek.
Mtz-be új hüvelydugó garnitúra (80-as), adagolóba röpsúlyt cserélt egy szaki,+ főtengely (e volt a legdrágább) +orbit.
Hát fanatikust nem tudok ki lenne itt köztünk, (biztos van) de hogy majdnem mindennap kapcsolatba kerülünk valamilyen formában az Mtz-vel itt mindnyájan az biztos. :-)
Reagálva a dolgokra itt egyszer volt téma az ekevas-szántóvas,én akkor mondtam azt ,hogy erre felénk ha az ekén nincs pót vas akkor nincs is értelme kimenni szántani,erre reágált itt valaki azt hiszem Dél -balatoni volt az ilető ,hogy ő menyi éve és hány hektárnál jár az eredeti vasakkal.....ezzel csak a körülményekre szerettem volna reagálni.....
Igen, végülis az 550-es is már 80 Le-vel zúgat 3 éve. Valahogy nekem jobban kézre esik, idén jó volt szántani, nem okozott nagy hátrányt hogy nincs első hajtás. (na persze jó lenne :D) Három fejes Regent ekével dolgoztam. Sajnálom hogy nem csináltam videót, mindíg halogattam, és végül elfogyott a szántani való..
Egyébként nincs itt senkivel sem gond csak néha tévednek ide más felfogással élők is és mások a gondolataik meg a tapasztalataik,ha csak nem ugy krehálták maguknak.....de itt akik igazán hozzá tudnak szólni a dolgokhoz azoknak vannak gépeik és dolgoznak is folyamatosan gépekkel.A másik meg az ,hogy akik mélyebben tudják a dolgokat azok foglalkoznak szerelésel is vagy nagyon fanatikusak,vagy szerelő szakemberek akiknek ez a munkályuk-szakmályuk.
Ügyes! Jól megcsináltad. Sajnos nekem is megkopott a kis műanyagpersely, és már van egy kis kotty. Hasonló megoldásra lesz szükség. Azon kívül, az aluminium kis tartó amiben forog hajtogatja a lemezt amire rá van fogatva, ezért a tankhoz egy kis gumi pogácsával ki kellett támasztani, hogy ne gyengítse a fülke lemezburkolatát.
Idén kifejezetten, jók voltak a talajviszonyok itt. (lásd a videóimat)
Nem is dolgozott a rendszer.
De tavaly ilyenkor, 35 cm mélyen szaggattam fel a teljesen száraz földet, november végén, na akkor nem éppen volt ideális a körülmény... Dolgozott is a hidraulika rendesen. (videó szintén van)
A munkahenger "talp" felszakadástól nem tartok. Legfeljebb maga az öntvény szakdhat szét, de a hátsóhídházról nem jön fel az biztos. (nincs odahegesztve) :-)
Na az kérdés, hogy melyik a ludas, mert egyszerre lettek cserélve. Igen átengedte a nyomást a szabályzó és emelt a hátulja is, hiába semleges helyzetbe van az ülés melletti kar.
Ez a hiba meg van csinálva :D ezzel már nincs gond.
Még anyit tennék a dologhoz és utoljára ,hogy ha a talajviszonyok jók és szépen egyenletesen lehet dolgozni akkor a rendszernek sincs sok dolga és szépen üzemelhet ez üzembiztoságot biztosit a hidraulika rendszernek és nincsen állandóan nagy igénybevételnek kitéve a hidraulika rendszer ezért lehetsz vele elégedett és pozitivak a tapasztalataid.....De ott ahol változnak a vontatási viszonyok gondolok a talaj változékonysága miatt..remélem érted mire gondolok ott a rendszernek sok a dolga és ez álltal hamarabb is elö jönnek a hibák......
Ja felőlem OK. nincs itt vita csak eszme csere kinek mik a tapasztalatai mert itt nem csak Veszprém-megye van hanem az egész ország és mindenhol más a tapasztalat.
Igen erre felénk a talaj viszonyok nem valami fényesek mert sok a rejtett kö,még a folyamatosan müvelt területekből is jön elő állandóan kevés az a terület ahol nem igy van.Szóval ezzel a technikával elég kockázatos felénk a meló igy marad az uszó fokozat.......
Nem jól fejeztem ki magam. Nem a te itteni hozzászólásaidal kábítod a népet.
Általánosságban, az a dumás ürge, aki csak rávágja, hogy ki kell dobni... mert sz@r.
Olajfolyás ebből nem sok helyen tud. A két tengelyénél van "O" gyűrű és ennyi. Csőcsatlakozás és ebben ki is merül...
Köves területen nem tudom. Itt ilyen nincs.
De hogy érted ezt? Ami most így hirtelen eszembe jut mint, gond ilyenkor az az, hogy az ekeves megakad a kőben és a szelep elkezdi emelni. Ugye nem biztos, hogy kifordítja a földből és eltörik valami... Erre gondolhattak szerintem.
Egyszerű a történet, a kis billenőkapcsolót a rudaknál középre kell tenni és nem fog önműködően csinálni semmit.
Egyébként az utolsó táblában amit szántottam idén, én egy tuskóban akasztottam meg az első fejet és le is tépte a cuppántokról az egész fejet... De nem a szabályzó miatt, hanem nem figyeltem eléggé. A kar meg teljesen előre volt tolva, ilyenkor szintén nem működik, mert süllyesztő állásban van.
87°C-os termosztátot vettem bele! Gázon melegitve forróvízben néztem kazán hőmérővel (nem higanyos) 75-80körül kezdett nyitni kifelé! Akkor most hogy van ez?
Melyik "O" gyűrűkről van is szó? A kapcsolószelepé? (kis pöcökkel, ez állítod)
Egyszerre a kettő nem tud dolgozni, csak ha valami gubanc van. Én arra gondolok, hogy nincs semlegesbe akkor sem a erőszab. A kihelyett kört meg lenyomod, megvezérli a szelepet.
Csak akkor tud emelni az erőszab. ha a vezérlőcsatorna záródik. (ezt a kihelyett karok bármelyikének lenyomásával megtudod tenni) Ilyenkor nyomást kap az erőszabályzó és valamit csinálni fog. Attól függ melyik vezérlője hol áll.
Második esetnél, szintén a kapcsolószelep b@szaxik. Vagy nem mozdul el és nem engedi a szivattyú nyomást rá a munkahengerre vagy talán valamelyik vezérlőpálca szorult meg valamely nem semleges helyzetben. Először is a kis pöcköt, vagy kereket kellene megmozgatni.
gondolom 70c-os termoszt vetél nehogy agyon melegedjen a gép-amugy meg simogasd körbe a hütö felsö részét ha odaragad a kezed hozá akor lehet rosz a vizórád
le kel veni a végét.van racsnira hasonló fogaskerék ott tetem át.leereszt tisztára aval nincs gond,az a lényeg h a rudazatot ugy kel beálitani hogy teljesen hátranyomva a sin és a kis kerék között 20-22mm legyen akkor van semleges álá
sban ha elereszted a kart ,amugy én már több havernak a vadi ujon is áttetem rögtön mert volt aki vett ujat és a végén kiderült hogy a régi is jó volt csak hátra nyomva megakadt a tartály peremében és hiányzott volna 1mm az emeléshez és ez130 eurós baki volt
Hát igen kinek a pap,kinek a papné....mondja a szólás.De én álltalában nem szoktam itt senkit semm kábitani csakis a tapasztalataimból és a látottakból szoktam véleményt adni-irni az itt lévő kollegáknak-embereknek.Egyébként én nem azt javasoltam ,hogy ki kell dobni csak azt ,hogy nem érdemes használni mert mint már elöttem is irták....ha addig nem volt olajfolyás a rendszerben és más hiba akkor ezek után lessz.Egyébként az 550E-s MTZ-ben nekem is bent volt teljes eredeti állapotában mert én nem is használtam és nem is szedtem ki,pedig jópár gépből ....KISZEDETTÉK VELÜNK....A ROSSZ TAPASZTALATAIK MIATT.......Egyébként a szakik aki használta azt monta ,hogy ezt a rendszert köves területen nem ajánlott használni.........erre mi a véleményed?A megharagudásnak meg itt nincs helye......részemről........
Sziasztok!Látom szabályzó a téma.Nekem is volt már vele gondom-igaz nem nagy-emeléskor a kardános tengelykét nem fordította,hanem húzta.A felfogatást kellett megerősítenem.Viszont a kérdésem a következő:a kis átváltó,fordító kapcsolója nem igazán akar működni.Mi lehet az oka?
Vannak érdekes dolgok az biztos. Én szeretném ha lenne az enyémbe is, nagyon megtudná könnyíteni a dolgomat. :)
Az amikor az O gyűrűk "elhasználódtak" akkor a "hátulja" is emelt, ha a 3 kihelyezett kör valamelyikét használta az illető, az ülés melletti kartól függetlenül. Itt meg viszont működik a szabályzó magába is, csak össze dolgozik a vezérlőtömbbel, ha a tömböt is használni kell.
A másik esetben, meg csak akkor hajlandó emelni a hátulja, ha közben a kihelyezett körök valamelyikével nyomást csinál a rendszerben, de csak az ülés melletti karral emel a hátulja.
Viszont ha nem nyomja le a kihelyezett kar valamelyik nem is annyira hajlandó, vagy nem is emel a hátulja.
ezt még nem orvosolta a gazdája, csak megnézte, hogy mi a hiba oka.
annyira nem látszik, de a csapágy körül van egy lemez csík, mint egy bilincs és az van a tartónak fogatva egy csavarral.
Ez jól áll így most, mert a semleges helyzete, pont ott van, ahol fel van festve a lemezen és hátratolva emel rendesen.
Ha teszel egyet vissza, akkor ha előre tolod a kart, teljesen el is tud fordulni a szelep, leeresztés állásba? Mondjuk ha odáig nem is fordul el teljesen az se baj, mert akkor is leereszt teljesen a szabályozási tartomány végén. (csak belső működés szempontjából lesz másképp a leeresztés)
ezt szépen megcsináltad,még anyit hogy én már soknak a bemenö tengelyén viszattetem egy fogat,és akkor a rudazatal lehet korigálni a perselj kopását is meg rendesen rábirja emelésre forditani a tengejt
Kihelyett kör karját lenyomod, akkor azért emel a pad is, mert a vezérlő csatornát a tömbbe mind 3 tolattyú zárja. Így "vezérlést" észlel a szelep. De ez csak akkor, ha az erőszab. nincs semleges állásban!
Itt nagy rejtély, sokak számára. Ha nincs semleges állásban az erőszab. vezérlőkarja, akkor tud meglepetéseket okozni. (nem emel vagy lassan a tömbbel, leállítod leereszt elindítod felemel...)
Nekem a régi 5 csőcsatlakozás szelep van. De én mikor beraktam az 550-esbe nem kötöttem a vez.tömböt rá. Így nem tudok emelni a tömbbel csak a szeleppel. (az újakon is így van)
Én eddig az új típusú erőszabályzó két hibájával találkoztam még eddig.
Az egyik a rugó törése, ilyenkor nem nagyon akar emelni, de a 3 kar közül valamelyiket leterheli a gépész máris müködik a szabályzó vész esetén hasznos, csak vissza is fog engedni. Ennél nem dolgozik össze a két tömb.
A másik a O-gyürük kopása, szakadása, a szabályzóban, pár száz forint a javítása, na ilyenkor dolgozik össze a két tömb a gépen, ha a kihelyezett kart le nyomod akkor elkezd emelni a hátulja is gépnek.
Nekem még csak ennyi tapasztalatom van ezekkel a ketyerékkel. :)
Tegnap leírtam ennek egy részét neki, amit most te is. :-)
Ilyen, hogy gondol egyet és ráemel... ilyesmi elég hihetetlennek tűnik...
Soha nem tapasztaltam ilyesmi hibákat, amit leírsz. (a panorámás tengely felfogatáson kívül, mert az tényleg fos úgy ott, de hát tegnap ezt is leírtam és azt is, hogy lehet kiküszöbölni)
Én eddig, csakis a rossz beállításokból adódó hibákkal találkoztam. A tsz-ben egyik gépen se volt vele gond, és az enyémeken sem voltak ilyen "hihetetlennek" tűnő hiábik. Mint pl. önnálósította magát... Az lehetséges, hogy eltörik benne a valamelyik rugó, vagy retek az olajban, elzár valami kis furatot, de hát ez benne van a pakliban.
"tehát érdemes nem használni......." "ki kell dobni".....
Áhh, ez egy nagy duma amivel lehet kábítani a hozzánemértőket. :-))
Remélem ezt az írásomat nem veszed magadra és nem sértődsz meg. :-))
De hát ez mellett ki állok, mert egy nagyon jól kigondolt szelep az.
Nálam tökéletesen működik és ezután is használni fogom és sok más Mtz.-sel egyetemben...
Szinte minden korszerűnek mondható traktoron ott, az erő-helyzet szabályzás funkció.
Annyira csak nem lehet rossz akkor nem....? Persze, hogy nem.
Úszóban szántás, szántás úgy egyébként... erről én már nem vitázok senkivel.
Mindenki úgy csinálja, ahogy akarja. De meg is lehet nézni a sok hullára kopott vez.tömböt... meg a visszatolatásokat a barázdában....
Szia és üdv mindenkinek.Hát bocsi a közbe szolásomért de ezeket nem azért szokták leszedni mert nem tudják mire való hanem azért mert sajnos nem egy időt álló dolog és egy idő után a kopások miatt nem ugy müködik ahogy kell van ugy hogy egyet gondol a rendszer és ráemel a vonószerkezetre és ekkor ha olyat csinálsz pl: bálázol akkor ott a kardánodnak anyi........mi már megszámolhatatlan db-ot leszereltünk maszek gépekről ilyen hibák miatt persze a tulaj kérésére......egyébként a nagyfülkés gépeknél szokott jobban gond lenni vele mert egy szabályzó mechanika szerkezete a fülkéhez van felfogatva és a fülke mozgása és bizonyos kopások miatt ez az egység bekeveredik.......szóval ezen az erőszabályzós dolgon ,hogy üzem biztos legyen sokat agyaltunk már de hiába....tehát érdemes nem használni.......
Nekem sincs még difi se és kötött talajon szátok :D bevan lőve az eke menni kell neki ha meg már nem bírja az nem is ér semmit mert az már csak küszködés meg gázolaj pazarlás :D tavaly tettem fel képet december közepén szántottam úgy ment mintha vajba ment volna az az igazi:)
köszi a segitséget,ugy nem lehet elmagyarázni hogy leirod ez és azt és tanuld meg én sok mindent tanultam és az idö kell nincs gyakorlat,ja a t-25ös sokkal jobb volt ott nem volt emmi szabályzó csak uszó és azt használtam mindig!
hát én csak annyit hogy én csak ugy szántok leeresztem az ekét és megyek vele,hisz feltolom egészem a kart egyböl elkapar mér 4 kerékkel is és az a kar ami a 82esben kézigázkar mellett van az nincs bekötve mélyégállitó azt men tudom eröszabályzó vagy anti slip én csak simán leengedem ameddig csak kell és a végén fel és néha játszok a hidrolikával 20-25cm meglegyen néha több néha kevebb!
Az enyémen van a három hosszú kar a hidraulikákhoz,azok mellett az ajtó felé van egy kisseb kar,aminek három állása van.Középen normálisan működik a hidraulika,felső állásban lezár,alsó állásban működik az antiszlipt.
Ne keverd az Antislip-et és az Erő-helyzet szabályozót.
Az 50-esen csak Antislip van. Kisfülkés 80-82-be van mindkettő, aztán a panorámásokba már csak erőszabályozó van, a mai napig. (az első panorámásokban, mint ha lett volna még antislip... nem emlékszem már rá pontosan, de hamar elhagyta a ruszki belőlük)
Ezt a csapágyazásos dolgot leírhatnád konkrétabban, mert már lassan összejön minden alkatrész, hogy visszarakjam a szabályzót. De ez a fülkére szerelhető perselyes vacak nincs, csak szétkopottak.
Az enyémen a korongos állitoszelep,meg a hidroakkumulátor van a normál szerelvények mellett,semmi egyéb, rudazat.Az 550-esen talán rajta lehetett gyárilag.
Nekem a kisfülkés 80-asba van/volt mindkettő. Ugye gyárilag, ezekbe a szériákba került be először ez a szelep.
Nekem működik mindkettő, de javarészt csak az erőszabályzást használtam. Mivel ez addig a pillanatig "csak" figyel és akkor emel rá a hidraulikára mikor kell. Ellentétben az antislippel.
De vettem egy 550-est amiből kidobták a nagyokosok és átraktam a kisfülkésből bele.
Sokan nem is tudják igen. Van egy gyenge pontja a panorámásoknál ennek.
Az ülés melletti kar vezérlőrúja, a szelepből kis kardáncsuklóval ellátott tengelyt fordít.
Ez egy helyen megvan perselyezve egy műanyag persellyel. Ez idővel kikopik.
Ekkor jön az, hogy ki kell kötni hátrafelé a kart... aztán már nem akar emelni és aztmondják szar az egész. Közben semmi más baj nincs, mint a kikopott persely miatt elfeszül a rúd és egyre jobban eltolódik a geometriája.
Én ezt megoldottam, hogy a tengelyre csapágyat raktam és azt fogattan neki a fülkének.
Ez biztos nem fog kikopni. Be kell szabályozni ennek a rúdnak is a hosszát és jó lessz.
Kisfülkésnél nincs gond, mert nem a fülkének van rögzítve, hanem külön állványa van a karnak, ami a hátsóhídhára van lefogatva. Azoknál kis kardános tengely sincs, hanem egy sima tengely van.
Biztos van, volt és lessz is olyan, ami más okból ment/megy tönkre. Mivel semmi sem örökös.
Tiszta sor hogy nem egy a két dolog, mivel végig tárgyaltuk az imént, elég alaposan. Én csak is kizárólag az erőszabályzóról beszéltem, antislipben nem vagyok jártas, de ezt már az előbb is vállaltam. (most ezt csak azért, mert nekem címezted a választ)
Jó a gondolatmeneted, az erő-helyzet szabályozóval kapcsolatban.
Helyzetszabályzásban, az előre beálított (ülés melletti kar szabályozási tartománya) magasságot tart, némi játékkal a vezérlőrúd csatlakozó, nútossága miatt.
Ezt különösebben nem kell magyarázni, mert egyszerű mint a faék.
Erőszabályzást, leginkább szántáskor érdemes használni, VÁLTOZÓ ELLENÁLLÁSÚ talajban. Homogén talajszerkezetnél nem nagyon fog dolgozni, mert nincs rá szükség.
Ez konyhai nyelven annyit tesz, hogy húzod az ekét a traktorral, odaérsz egy kombájnnyomhoz például, ahol megtömörödött a talaj. Ekkor megnövekszik a vonóerő igénye az ekének és a traktor elkezd "be gugyulni" a földbe. Ha úgy van akkor megáll és elkezd kaparni egyhelyben. Ilyenkor a támasztóorsón keresztül nekifeszül az ekének a traktor és a támasztóorsó bekötési pontjánál lévő kengyel alatti "líra" rugót összenyomja. A kengyelhez kapcsolt vezérlőrúd elmozdul és a szelepet emelésre kényszeríti.
Ilyenkor a traktor "átvesz" az eke súlyából, ezáltal megnövekszik a kapaszkodóképesség és megindul a gép. Amint a támasztóorsó "meglazult" a vezérlőrúd visszaengedi a szelepet alap helyzetébe, és minden beáll az eredeti, kombájnnyom előtti állapotra.
A támasztó orsó kengyelben sem hiába van 3 furat egymás alatt a csapnak.
Erőkart lehet változtani vele. Fentről lefelé minnél nagyobb erőnek kell hatnia a rugóra, hogy megmozduljon a kengyel befelé és mozdítsa el a szelep karját a rudazaton keresztül.
Antislip berendezés.:
Duzzasztónyomást hozunk létre az emelőhengerben, amit a szelep állítókerekének forgatásával szabályozunk. Balra növeljük, jobbra tekerve csökkentjük.
8-25 bár között lehet szabályozni a nyomást.
Működése szintén a "ráemelés" technikát alkalmazza. Azaz ezzel a duzzasztónyomással rátart az ekére, ezzel növelve a tapadást.
Ezt a nyomást a hidroukkumulátorban tárolja a rendszer, amiben egy előfeszített rugó ellenében dolgozik egy munkahenger. A rendszer használata közben, az akkumulátor és a emelőhenger össze van kapcsolva.
Teljes nyomással kell kezdeni a szántást. Ha a mélységhatároló kerék nem "kopírozza" a talajt, akkor csökkenteni kell a duzzasztónyomást. Ha állítunk rajta, nem rögtön történik a változás, hanem időbe telik...
Én eddig még csak úszóban szántottam és soha nem volt gondom vele. Az a tiszta és jó megoldás. Szemi szokott néha ilyen kategóriájú hülyeségeket írni, hogy a kerék kitörik, mert az csak mélységhatároló...
Na igen, sirógörcsöt tudok kapni én is, amikor áttömítgetem a munkahengert, meg a vezérlőtömböt, és 1-2 héten belül már megint olajcseppek fogadnak a gép alatt a betonon :D Mostanában már kerülöm a gyári orosz javítókészleteket, Debrecenbe van 2 gumiöntő is, valamivel jobb fajta O-gyűrűket csinálnak, javaslom a környékbelieknek.
A NH-n sebesség érzékelő radar van, ami méri a traktorkerekeinek csúszását az-az a "slippet" és a haladási sebességet, de ez csak az egyik tényező, a másik az egy-egy erőmérő csap amin a hidraulika karok vannak rögzítve a géphez. Az esős időkbe is 5 fejjel, minimális kaparással(slippel) lehetett szántani. Váltóról nem tudom hogyan működik ez, mert a két erőmérő csap fel adta a harcot, így maradt a helyzet szabályzó.Váltóról való üzemelés során viszont nem tud lassulást mérni, csak a függesztő karok terhelése alapján tud reagálni a rendszer. Ha a difi be van kapcsolva ott nincs kerékfordulat különbség.
Először is van e benne? :D Másodszor ekével a legjobb,és a lentebb leirt modon bekapcsolva,tekergetve a szelepet egyzsercsak elkezd emelni,vagy ha nem is emelni ugy zugni mint ha emelnél,akkor már közel jársz hozzá :D
Mtz hidraulikarendszere nem a tartósságról híres és nem a rakodógépes használatról,na nekem az antislip megoldotta az addig csontszáraz rendszeren ezt is,egy nap után,azóta cseppen mindenhol ! :D
Leirom,hogy az ötvenesen hogy használom az antiszlipet,ha nem jól,akkor javitsatok ki.Leteszem az ekét uszó állásban,mig belemegy a kerékkel beállitott mélységbe a talajba.Az antiszlipt karját bekapcsolom,majd a hidraulikát emelésre állitom.A korongos szelepet annyira állitom be,hogy egy nagyon kicsit mozditson rá az ekére.Mikor kiérek a barázdán,akkor kikapcsolom az antiszliptet,és felemelkedik az eke.Egyenletes nagyobb darab földnél,nyálkás talajon néha bekapcsolom,de jobban szeretk úszóban szántani.
Idősebbektől halottam én is hogy's mint dolgoztak antislippel. Régen sose értettem miért van hidraulikaakkumlátor az Mtz-be, míg valaki fel nem világosított. Látom legalább már régi motoros vagy a témába. Én már csak az új típusokon tudtam gyakorlatozni, gyárilag viszont olyan szarul voltak beállítva, mindent csinált, utána egyszer mikor szétszedtem teljesen és összeraktam, akkor jöttem rá hogy miről is van szó. Az ágaskodásra ezek is kapják, bár itt nem nyomástartás van, hanem a támasztórúd ugye a kengyelt nyomkodja. Kezdetben elkövettem még azt a hibát is, hogy az omegát (rugót) teljesen összeszorítottam a csavarral, és az egész nem akart működni. Utána kellett még hozzá 1-2 hektár gyakorlat, mire rájöttem hogy a kengyelen a 3 lehetőségből melyikbe tegyem a támasztórudat, hogy a megfelelő erejű támasztásnál segítsen neki egy kicsit. Az meg bizony igaz, hogy a munkahenger bakját alaposan megrángatja, ha állandóan dolgozik, meg az olaj se kicsit langyos :D Valóigaz, szárazon mehet nélküle is, de ha sár van meg eső akkor mégis azt mondom hogy jó az ha kapkodja.
Ja még annyit az antisliphez,hogy azzal szántani csak ugy lehet ha mankókerék is van ,mert egyébként nem lesz nyomásnövekedés,mert nyakig huzza inkább a gép az ekét ha ugymond "ágaskodni" akar. Mankókereket meg nem tudja a földbe nyomni...kivéve mikor igen :D....viszont nekem ettől már halt meg mankókerekem...! Egy jó kötött réti talajt szántottam antislippel,müködött is,zugott is a hidraulika ha kell ha nem,meg a nap végére dőlt is az olaj orrán száján,aztán a mankókerék tört ki agyastól. Na onnantól én sem antislippezek sehol. Max lazítónál lehet jó haszna ahol két erős mankókerék van.
Az MTZ antiszlip berendezése a traktor "ágaskodásakor" lép működésbe,amikor a túlterhelés miatt a traktor eleje emelkedni kezdene,ekkor ugye értelemszerűen az ekét nyomná a földhöz a gép ami a hidraulikarendszerben nyomásnövekedést okoz s az állítható szelepen keresztül egyfajta vezérlónyomás jut az emelést végző részhez,ami a nyomásnövekedés erejéig működésbe lép,függőben attól mennyire van az antislip szelep be vagy kitekerve.
Jd más rendszeren alapul,ott a kerekek fordulatkülönbségét is figyeli a fedélzeti computer,összhangban a hidraulika terhelés változásával. Különböző programok vannak már hidraulikában is. Attol függ milyen munkaeszköz van a gépre kötve.
Egyáltalán nem haragudtam meg, ha erre gondolsz :D egészségesen használjuk a fórumot. Szerintem is épp erre való, meg lehet vitatni hogy kinek-mi-hogy. Nem vagyok valami aktív részt vevő, néha írok be, inkább figyelem hogy ki-mit ír. Belarus barátikör ez a javából, néha adjátok egymásnak az ívet :D :D
Sziasztok,MTZ-sek!Nekem az ötvenesen működik az antiszlipt,de nagyon ritkán használom,inkább úszóban szántok.Az erő-helyzet szabályozás az a nyolcvanason van,ha jól tudom,bár működöképes rendszert még nem láttam.Erőszabályozás az azt jelenti,hogyha nehezebb talajra ér az eke,akkor kicsit ráemel?A helyzetszabályozásnál meg mindig egyenlő távolságban van a munkagép a talajtól,a traktor állásától függetlenűl?Persze lehet,hogy jó nagy hülyeséget kérdeztem.
a megfelelő beálitásokkal uszoban a legjob pl: dombos gödrös földeken máskép nem is lehetne én csak uszoban A traktor a barázdában .az eke földbe kapatva hosz és kereszt irányban vizszintesen van beálitva 3 pont megfelelően akkor gond nem lehet uszóban követi a talat
Még anyit ,hogy csapágyas pont akkor lessz a kerék ha a szlip rendszer mindig ráemel a munkaeszközre igy a traktor kereke viseli a sujt de igy terhelés alatt van a tengely:ami bizonyos körülményeknél jó-előny de bizonyos helyzeteknél meg nem.....a másik ,hogy a hidraulika munkahenger tartóbakja ami a géptesthez van rögzitve ezért szokott felszakadni most MTZ-ről beszélek.Tehát az uszó fokozat az valamilyen szinten mechanikai kiméletet jelent egy gépnek.....
Ott a pont nálad, vontatott ekénél nincs lehetőség semilyen szabályzásra! Azt tisztán húzod, nincs magassági vagy erő szabályozás. Nem esik nehezemre kimondani hogy Igazad van.
Igazad van, viszont mi nem a hidraulika kíméléséről beszéltünk, hanem hogy a vonóerő által keltett reakció erő, a traktor hátsókerekére terheljék az ekét. JD- nél nem ismerem hogy működnek ezek a dolgok, gondolom ott is van lehetőség erőszabályozásra. Nem volt még alkalmam megvizsgálni, úgy sejtem villamos potméter van rudazatos hidraulika szelep helyett. Kíváncsian várom beszámolód.
Szia.Nem kötekedni akarok de ezt ne nagyon reklámozd ,hogy ne uszóba szántsanak az emberek.Mert nem is tudod milyen hülyeséget jelentesz ki......Ha pl. erre felénk nem uszóba szántanál akkor hamar szét szakadna valami vagy az ekén vagy a gépen.Vontatott ekénél mi a helyzet????
Szia! Én dolgozok Jd vel,Mtz vel,de az összes gép hidraulikáját úgy kíméled a legjobban ha úszóban húzod azt amit úgy kell. A mankókerekes dolgok ilyenek,még a farkerekesek is,csak tudni kell beállítani!
Értelek. A lényeg hogy boldogulsz. Azért gondolom tudod mi a lényege az erőszabályozásnak. Az úszóval kapcsoltban meg biztos hogy egyre gondolunk? Teljesen előretolod a három piros kar közül a jobb szélsőt, így van?
Nekem kettes ekém van és hátul van a kerék úgy mint neked. Mégis megy uszóba. 3-assal is szántottam azon is hátul volt a kerék az is jól ment, sőt 3-as váltvaforgatós ekével is szántottam az is jól ment úszóba. Sőt Khüne ekével is szántottam 3-assal amin alől volt a kerék az is jól ment. Ezért nem értem az elméleted.
Szaby: Igen! Igazad van, eltúlzott kijelentés volt tőlem hogy nem lehet szántani máshogy se csak szabályozóval. Természetesen sokan csinálják nélküle is. L950 (VN) ekével szántok, ez igazából nekem így adta elég rendesen.
Jó helyen kapisgálsz, lehet hogy az ülék van egy kicsit megkopva. Ha szeded szét majd menetközben még meglátjuk mi a megoldás.
Beszéljük meg hol van a kerék az ekén, mert az én ekémen a harmadik fej melett van, sok ekén viszont (főleg 2 fejeseken) az első fej melett) Ne ez egy olyan pont ami már az én elméletemet megborítja. Ezt őszintén vállalom :D
Én eddig még csak úszóba szántottam.... és ezután is úgy fogok ! :-) ..sőt... mikor végzek a szántással, kiszállok a gépből,megnézem, és mindég kurvára elégedett vagyok vele...:-))
elkérhetném azt az összeállításod az erőszabályozószelepről és működéséről amit egyszer ide betettél?
Tegnap megtaláltam a linket, de már nem működik.
Volna egy kis gond a szeleppel, hamar leereszt a függeszték. Munkahenger OK.
Rémlik az összeállításából valami olyasmi, hogy egy golyó a fészkében, zárja az emelés csatornáját. Tulajdonképpen egy visszacsapó szelep. De az is gondja lehet, hogy nagyon öreg a szelep és kopott. (78-as)
Már ne haragudj, de ez csak részben igaz. Nekem nincs se erőszabályzó a gépbe nincs antiszlipp se de mégis tudok szántani és egy kerék se lett csapágyas igaz még kb 16-17éve szántok de letudtam szántani ja és a kerék se kaparászott....
"Azért kapar el a traki ha úszóban szántassz, mert akkor az eke a saját kerekén támaszkodik. Így nem tudsz szántani!!" Ezt fejtsd már ki bővebben mert ez szerintem ma estére egy jó kis téma lesz :)
Azért kapar el a traki ha úszóban szántassz, mert akkor az eke a saját kerekén támaszkodik. Így nem tudsz szántani!! Szántani kizárólag erőszabályzóval (vagy 50-es Mtz-kkel Antislipel) tudsz szántani, és akkor az eke a traktorod hátúljára támaszkodik. Ha így csinálod, akkor a hátsókerek mindíg jól megtapadnak. Ha úszóba szántassz, pocsékolod az üzemanyagod mert mindíg kaparászik a traktorod, és az eke kereke is csapágyas lesz vagy kitörik, vagy mittudom én... Nem arra van kitalálva, csupán annyi a feladata hogy ne tudjon egy mélységnél lentebb menni az eke. (nem véletlenül hívják mélység határolónak) üdv
Tudjátok miért folyik az olaj a munkahengerre,mert egy csö el van repedve fatar mondta ki kell cserélni az egész hidrolika csöveket mint a gumicsö mind a vascsöveket amikor a régi gazdája megcsinálta a trakit nem fogadta fel a csöveket és a rázkódástól elkopot a csö kikezte a trakinak az burkolata,bele fog kerülni egy pár ezerbe de mindig jobb mint egy uj munkahenger!
Nekem ha a gépet beinditom hidegen olyan 4-4,5bár alapon és 2200ford és mindig jönn visszafelé mikor már melegszikmotor, alapjáraton 3bár 2200ford olyan 3.5 bár! Addig jó ha a zöldben van az olajnyomás,nekem 1töl kezdödik 4-5 tart már nem emlékszek,láttam egy olyan mtz videót amelyik szántott 2bár volt 2200ford és alapjáraton meg 1 bár és elég jó handja volt megkeresem ha megtalálom ja és uj a centrifogálszürö van a trakin!
Dehogy nézünk mi hülyének........... de az sem mindegy, hogy iskolában jártál, vagy iskolába jártál.
Abban meg semmi felfoghatatlan nincs, hogy többféle gépet több gyárban készítenek. Autót is gyártanak jó néhány típust, és azt is mind más gyárban csinálják.
Én csak anyit tennék hozzá hogy nekem is volt egy T-25ös amig 20évig dolgozott és kiszolgált igaz nem jó traki de 30lovas és arra jó volt hogy eggyes dolgokat megcsináljon és mai napig is megy a másik gazdánál!
Ezeket tudtam,mi hol van mert jártam iskolában,csak ti hülyének néztek,csak felfoghatatlan hogy van egy pár traki és mind más gyár csinálja mtz-ltz-t-25-t-150-jumz stb!
Szerintetek, ha egy mtz-én alapjáraton hidegen-melegen 2bár az olajnyomás és padlógázon is annyi az jó? Eddig ilyennel nem találkoztam. Mechanikus órával van mérve. Akárhogy nyomja neki az ember nem változik semmit? Mitől lehet?
Lehet, hogy itt tanult olvasni ( ez a Konedata oldal fordítóprogram után):
1973-ban, Svédországban lett a vezetőfülke Belaruksen Fernmo-cab modell MTZ-501 és 521
1975-ben jött a termelés 1972-ben bevezetett hatékonyabb, közvetlen befecskendezés MTZ-80/82. Ez volt a 1000 fordulóban a PTO, amely párosult a kulcsot a traktor. A sebességváltó egy mechanikus gyors változás, amely megduplázta a fogaskerekek 18 +4 és adott közúti sebesség 33 km / h A differenciálzár automatikusan felszabadul a kerekek esztergálás.Hidraulikus üzletek volt a standard nem kevesebb, mint három.
1977 őszén a vezetőfülke megváltozott vidékfejlesztési gép gyártási és ellenőrzési vált hidrosztatikus. A hirdetés szövegét, a jó láthatóságot, világítás, meleg télen és nyáron friss szándékosan helyezett munkát együtt ellenőrzéseket jellemezte antavin funkció Belaruksessa. Különösen, ellenőrzi a beruházás lehet keverni. Legalább a kormánykerék helyzete jelentősen megváltozott a jobb. További újdonság volt a fehér szín. 505/525: C. turbos szereltek Finnországban lépett hatalomra 75 hp.
De akkor-sem MTZ...:-)) ..és egyre jobban ragaszkodok a videó címéhez...:-)) Majd ha az lesz a videó címe, hogy a szovjetunió és,a volt tagállamai területén gyártott traktorok és gépek, na oda majd minden belefér !:-)
Felölem de ha 3500kg hidrolika terhelhetösége akkor el kell birnia azt a 8q munkagépeket mondjuk az a jó traki améken 450kg suly van mert az nehezen emeli meg az elejét mikor egy nagy eke van rajta mint a 82esen amin 200kg suly van rajta,énis tapasztaltam hogy 3q eke hirtelen emeltem meg dombon és egy kicsit megemelte a elejét pedig nem kéne !
te tudod nekem nincs olyan nagy dolog amit emeljek fel,
2.8m kombi + 4soros mütrágyás vetögép,3 eke,4m borona,amugy csináltatni akartam ásóboronát de azt mondják nem jó munkát csinál ugyhogy vettem egy 3,2m tárcsát 51 lappal ami nem olyan drága mint a ásóborona,na még egy 500l mütrágyaszóró lesz még!
Bár ahogy elnézem egyidősek vagyunk, de én nagyon kinőttem ebből. Tiszta nyomorék vagyok:ízületek, gerinc, stb. Somogyban volt olyan nap, amikor egymagam 500 mázsa tölgy méterfát pakoltam le-fel pótkocsira. Meg időm sincs semmire mostanság. De azért köszi az invitálást :DDD
A vetőgép szélessége mióta befolyásolja a függesztő mechanizmusra nehezedő erőket, emelési képesség aránya/az erőkar hossz függvényének tekintetében?
Hogy is emel a hidraulika? Hossztengelyre párhuzamosan vagy merőlegesen?
Na akkor hogy is van ez?
Egyébként okoz összefüggést, de nem úgy ahogy Freddyvel történi diskurálás, szövegkörnyezetében elhangzottaknak alapján alakult helyzetekben!
Mit emelsz meg könnyebben, egy fél méteres botot a végénél fogva, vagy egy két méteres botot a végénél fogva?
Aztán fogd meg középen és megérzed milyen könnyű lesz tartani....
A lényeg az volt, hogy a traktor hátuljától a 2,5 méterig kilógó ásóboronától hanyatt vágja magát az Mtz, de az ugyanolyan nehéz permetezőt meg simán elbírja.
Érted Szemi?
Ha nem hiszed, járj utána! (ne lopd a szövegemet, mert ezt én írtam neked először) :-))
Ja akkor arról lemaradtam. Lagalább látja hogy nem írkálunk hülyseséget.))De basszus hogy lehetne egy váltójavítást leírni, ott annyi minden lehet hogy az képtelenség.
Egy vagy két hete volt ugyanez a kérdés, és mi is ezt javasoltuk neki, amit te írtál, de...........
Én elhiszem, és tapasztalom, hogy a pénz ( vagy annak hiánya) sokat számít, de ilyen dolgokon nem szabad spórolni. Előbb vagy utóbb, de úgyis megbosszulja magát az ilyen felemás javítás.
ja még annyit hogy a t-25ös nem engedet le sosem ha eke ha vetögép volt rajta ,nem ugy mint a 82es,de mivel ujj a vezérlötömb már nem tapasztaltam hogy engedne a hidrolika még van egy kis munka tavaszta és mehet a munka ha jók a hidrolika rendszerr nem szabad engednie a munkahengernek ezeket a munkagépeket!
Én csak annyit szóllok hozzá,hogy egy 4 soros vetögép esetleg 6os meg egy mütrágyszóró tölcséres vagy traéz szóró remélem jól irtam az nagy a külömbség!
tölcséres mütrágyaszóró vagyis 400kg és 100kg az önsulya azt még egy t-25ös is felemeli hisz közel van függesztéshez de már egy 4 soros vagy 6 soros vetögép már terjedelmes egyész nap vettni vele,pl t-25ösnél,nekem is volt eke 2 25öshöz egész nap el tudtam szántani de ez más 82esnél ha van egy 6os vetögép ami olyan 6-8 mázsa és hosszu széles és a függeszötöl távol van neked se mindegy ha pl 30kg közel vagy terjedelmes távol van ez igy van egy gépnél is remélem világos voltam ha nem járjá utánna!
Én csak hirtelen annyit hogy általában ha egy fogaskerék miatt szét kell kapni a váltót ott akkor az össszes csapágyat illdomos cserélni, ha nem akarsz megsüketülni akkor a fogaskereket párban illik cserélni. És még van sokminden, de hátha a többiek is besegítenek, és ami fontos egy jó javítási útmutató amibe részletesen le van írva a javítás menete ,tűréshatárok, méretek ,beállítások stb.
Szükségem lenne a tapasztalatotokra. Hétvégén szét hell húznom a váltót. Egy fogaskereket kell cserélnem. Van olyan dolog amire feltétlen oda kell figyelnem?
A 8-as kereket szeretném cserélni. Valami hézagolás, vagy valami más ami gondot okozhat. Sajna nem igazán lesz hozzáértő, de muszáj megcsinálni. Minden segítséget szivesen veszek.
Szia ,aztán mozgásterápiaként írt ilyeneket neked a doktor bácsi?Mert ha igen akkor gyere hozzánk megyünk még egy pár napig erdőre úgyhogy pakolhatnád egyedül regelltől estig a pótokat.))) Frisslevegő, fogyókúra és még pénzt sem fogadnánk el érte.)))))))
Én biztos, hogy nem ölnék annyit bele, ha nincs sok föld. És 820.1-ig vennék csak 2000-es évjárat körülit. Az enyém nagyon jó tudod. Azt is tudod, hogy .2-esekről jót én nem hallottam, csak talán egyről.
Tudod a Freddy, az az ominózus eset óta, csak is nagyon óvatosan, megfontoltam vezeti az Mtz-ket.... Nem akarja mégegyszer magáraharagítani a szomszédságot... :-))
..hát.... az 550-esbe szerintem nem-ajánlatos a 9 -et még gyorsítani...:-))) Az újabbaknak azért kicsit komolyabb a futóművük, meg a kormányrendszerük is.
Pasz, olyan 150-180-cm-re vannak vágva. A plató méret első 4,1x2, hátsó4,4x2, az első hátsó magasítók ahogy fenn vannak hagyva támasznak azok 1m 5 cm magasak, dehát annak fölé mentünk jóval.
Ha, tegyük fel a régi felezőváltó teknős fokozatban van, (felezve) akkor ennél direktben megy a hajtás a motortól a váltóba, mint az 550-eseknél amiben nincs felező, meg a 80-asoknál "gyorsítóba" (nyúl).
Ha átkapcsolod "nyúl"-ba, akkor ezen a fogaskerék áttételen keresztül megy a motortól a hajtás a váltóba, aminek a behajtó tengelye gyorsabban fog forogni, mint a nyelestengely. Így gyorsít.
Ez teljesen ugyanúgy működik, mint a felező. Tehát minden fokozatra "érvényes" lesz.
A végsebessége meg úgy növeli, mint már írtam, hogy ez egy gyorsító áttétel.
Úgy képzeld el mintha az 550-esedbe minden sebességet gyorsítani tudnál, még a 9.-et is, tehát 18 lesz, csak nem lassítva mint a 80-asba hanem gyorsítva.
Szóval akkor ha jól értem nem marad csak a terep váltó,a felező kapcsolóval pedig a gyorsitott áttételt kapcsolom? És ez a gyorsított hajtás mindegyik sebesség fokozatra jó vagy csak 9.?
Ha felnyomom az antislip karját,akkor nehezebben enged vissza...az 550-es megtartotta a tárcsát reggeltől estig,de a 80-as 3-4 óra-alatt leengedi. Nem nagy gond, csak...mittudomén....... Szállításkor be szoktam akasztani.....na nem úgy !:-))
http://geppiac.agroinform.com/hasznalt,884165,Kuhn-GA-4121-GM.htmlén egy ilyet szoktam cipelni 820.mtz nagyon kint van a suly szokta emelgetni az elejét nem tudja teljesen fel emelni!820 assal is szoktam szállitani amin dakota segéd munka hengerek vannak az felszokta emelni!
A 80-asal még nem volt alkalmam túl nehezet emelni, de az 550-esemel, én is emeltem egy 600 literes permetezőt, tele vízzel..plusz a permetező súlya, az is olyan 800 kiló lehetett.. de az 550-es úgy emelte fel, olyan gyorsan, mintha semmi nem lett volna mögötte..ezt komolyan mondom ! A 80-as már lassabban-emel....meg hamarabb is enged vissza egy kicsit.
Sziasztok és üdvözlet mindenkinek.A véleményetekre lenne szükség MTZ vásárlásnál melyik tipust lenne érdemes nézegetni.Elképzelés 3-4 millió közt és ne legyen benne sok üzem óra,egyenes hidas legyen és ne müanyagos hanem lemezes.............
Ne is mond , ez a rémálmom hogy valami kurens cucc, pl permetező tele, műtrágyaszóró vetőgép leszakad a kövesúton. Minden tavaszon cserélem a csapokat meg átnézek minden teherviselő elemet, dehát az ördög nem alszik. A 1025-nek sincsenek igazából ezen részei megerősítve, legalábbis szerintem nem megnyuktatóann.
Engem ez nem érint, csak kifejtettem a véleményem róla.
A 820-ason 120-as henger volt. Az emelési képességgel nem is volt gond, hanem a többi része gyenge hozzá a kicsiknek. 1025-től felfelé már erősebbek a függesztőmű alkatrészei.
Arról nekem leszakadt egy 3 méteres ásóborona, de ocsmány szerkezet az, nehéz mint a dög és a súlypontja messze esik a traktortól... A balos függő orsónak a menet és a villa találkozásánál szakadt szét az anyag. Ez előtt a jobbos, ugyanezen a helyen, de egy L950-es ekével...
Hát biztos jó munkahenger mert a 82esben csak C-100as van és az 60cm talajtól szerintem ez meg többet emel azért 76eft és a c-100 csak 30eft ! de ha jó a hidrolika minek a munkahenger amit biztos nem emel magasabra csak jobban birja a neezebb dolgokat pl-6 vetögép vagy ilyen nehéz munkagépeket!
Szükségem lenne a tapasztalatotokra. Hétvégén szét hell húznom a váltót. Egy fogaskereket kell cserélnem. Van olyan dolog amire feltétlen oda kell figyelnem?
A 8-as kereket szeretném cserélni. Valami hézagolás, vagy valami más ami gondot okozhat. Sajna nem igazán lesz hozzáértő, de muszáj megcsinálni. Minden segítséget szivesen veszek.
A vonófej csapjainak berakásakor adna jókora visszhangot a segédemelő szett.... :-))
Benzines vagy olajos kanna, jobbra le a trepnire az ajtónál, a fűrész mögém az akksidobozra, segéd balra tőlem, bal ajtóhoz le a trepnire a benzines vagy olajos kanna, szóda az üléstől jobbra az áramtalanító és a "kisdoboz" közé, további italos üveg be az ülés mögé, kajás szatyor még elfér a fűrész lapja mellett...
Hírtelen így szokot elrendezve lenni nálam a favágáshoz kelendő cuccok. :-))
Hogy nincs e útba ott ,az akkor derülne ki mikor szentségelne az ember hogy ez meg útba van és így a gép előtt meg el sem tudjuk képzelni hogy az milyen okból kifolyólag lehetne.)) Mert ugye a nagyfülkésbe is nagy a hely de attól kerülök pszihológushoz hogy hova tegyem a fűrészt meg a sok francot ami egész napra kell., mert minden mindenütt útba van.))))
De külömben ki kellene próbálni, kurvára kíváncsi lennék rá, nekem csak az nem tetszik benne ( az árán kívül) hogy elég sokminden van már ott hátul ez a két munkahenger meg a csövek pont nem hiányzik oda.
Én ezt értem hogy 3 felé oszlik a nyomás, meg hogy elvileg lassab is lesz, mert ugye több l/perc kellene, de ha nagyobb sújokat emelsz a szivattyú és a vezérlés már -már a névleges terhelésen dolgozik igy még jó rendeszernél is ami nem kopott eléggé lelassul ami ugye a szivattyú és a tömb résveszetsége miatt lehet, de ha kisseb nyomáson is fel tudja azt a sújt emelni akkor az kíméli a szivattyút és a tömböt is.
Gondolom HHO generátor van beleszerelve mint ahogy a cím is mutatja.
Itt egy másik videó kezdetleges módszerekkel de szemlélteti a lényeget akit érdekel ráér az megnézheti különösen a végefelé érdekes a téma :) fejlődik azért gáz komolyabb cuccnál biztosan többet is el lehet érni.
Mérnökferi, én már csináltam régebben mtz -hez olyan drótszövetes kringeritből mint amit írsz és bírta, de az még békebeli volt szerintem azbesztos. A kipufogókönyököt meg megpróbálhatod rozsdamentes elektródával is, melegítve , némelyik öntvényhez passzol.
Amit spórolna az ember, persze, ha hozzányúlnak a motorvezérlőhöz ("becsapják" a lambda szonda értékével) szegényíti a keveréket. Le is írják, milyen következménnyel jár...
A másik, nagyon terhelik a generátor. Ezért már nem fog kevesebbet enni a jószág... mint a ketyere nélkül. Lehet benzinből egy kicsivel kevesebbet enne, mert közben eszi a gázt is, de a végeredményben, ugyanott leszel.
Szóval megint eltudták/ják adni a semmit...
Ma volt alkalmam beszélni egy szerelővel, aki dízel szervízben dolgozik. Kimondottan a dízelekre vannak ráállva.
Szóba jött ez a "tankolvizetteis". Azt mondta, látott érdekességeket olyan motorokban, amin ez fent volt. Nem egészséges, mondjuk úgy. Ha hazudott, akkor én is.
De én nem kételkedem, hogy így van.
Ha ez ennyire fasza lenne, már szériába bent lenne....
Üdv nektek. De miért nem tetszik nektek ez a dakota erősítés, nem hiszem hogy lassaban emeli a nagy sújokat, pl az1000l permetezőt már elég lassan emeli így is , de ha a 2 segédmunkahenger is segítene biztos jobban emelné mert nem kellene akkora nyomás . A másik hogy így hogy bent marad az eredeti munkahenger a súj is eloszlik jobban mindenhová. Persze tudom én hogy nem lehet tartósan 20 mázsákat akasztani az mtz-re, mert a függesztőkarok, csapok nem bírják meg a féltengely sem, de 13-15-öt lehet ,és annál segítene (szerintem) .
Itt nem az értékek a lényeg :) hanem h változik akkor amikor ki be kapscolja a generátort :) alapjáraton mérte szóval itt nem lehet ráfogni szél ellen állás lejtő puha gumira semmre :) csak érhet valamit.
Meg kell lánggal melegíteni és akkor szét lehet szedni. Kiég a rozsda, meg a gané az anyagok közül. Ha az újat rakod összefelé, akkor a persely oldala is jó zsíros legyen, hogy ha netán megint be akarna rohadni, akkor ne tudjon. A könyöktengelynél meg nézd meg, hogy be van-e rágódva és ha igen, akkor azt is cseréld ki, mert hirtelen nagy terhelésnél ott fog eltörni. Ha lehet, akkor gyárit vegyél, mert elég gagyi szarokat is árulnak kisiparit ki tudja, milyen szögállásokkal.
érdeklődöm hogy olvastam hogy több ebernek elküldték a 80.82 es könyvet nekem most nagy szükségem lenne rá szét van boritva a gép!!! ha valaki megtenné hogy elküldi nekem
Én is próbáltam már ilyet, de nem olyan egyszerű...amíg rááll az ember keze a mozdulatokra hogy így menjen, az nem kevés idő ! ..nekem nem volt rá időm...meg érzékem se hozzá..:-)