Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Jaj....Jaj...Jaj.
Nagy marhaságot irtam az előbb. Pont a dugványozás segitségével lehet gyorsan, akár 1 vagy 2 év alatt termő és fajtaazonos fát szaporitani.
Magvetéssel foglalkozom és az élt bennem amikor marhaságot irtam.
Tehát egyszerű dugványozási módszer a honlapomon.
mint mondtam,már jó 2 méter,gyümölcse igen nagy (wmi óriás fajta,wan képem róla),és százáwal hozza a wirágokat.Most egy wilágos,15-18 fokos helyen wan,nem mertem kirakni a 10 fokba,ahol egyébként telelne.Jöwôre állítólag már nem fog beférni a lakásba.:)>
Kösz!Üwegházam sajna még nincs,túl nagy befektetés lenne 18 éwesen...:)Másik citromom lakásban telelt,de nagyon nem tetszett neki.Most új helyen wan,azóta hajt ezerrel.:)Egyébként a nagy citromfa dugwányként kezdett új életet,most kb 4-5(!!) éwes lehet,de>
Dendron.
Csak most olvastam el, eddig elkerülte a figyelmemet, de még nem késő.
Olvasd el a honlapomon a dugványozás oldalt ahol pontos leirást találsz. Gondolom nincs üvegházad. Nem valószinü, hogy a dugványozott fa 10-15 éven belül virágozzon és nem biztos hogy a termése nemes lesz.
www.extra.hu/bonszaj/index.html
Az én narancs, meg citromfámat is megtámadták a pajzstetvek. A növényvédelmi topicban azt ajánlották, hogy kenőszappannal mossam le a leveleit. Le is mostam, a tetvek el is tűntek, de később megint megjelentek.
Szia! Nekem van egy kisebb citromfám, ami már második éve a nappaliban telel, és semmi baja.Egész télen virágzik, igaz nem lesz belőle semmi, mert itt bent le is potyognak a kis citromok. Mikor októberben behoztuk, tele volt nagy zöld citrommal, ezek mostanában sárgulnak be. Nem tudom hosszutávon mennyire jó, ha nem pihen a növény, de mikor a garázsban telelt, az összes levelét elszórta. Van egy másik citromfánk is, ami 3 méternél magasabb, azt egy kertészetben teleltetjük. Ott nagyon szépen gondozzák, tavasszal mindig gyönyör mikor visszahozzuk.
Üdw!Wan pár felesleg hajtás a citromon.Wki megírná,hogy mikor,hogyan kell dugwányt csinálni?Melyik hajtás alkalmas?Pontosan a folyamat hogy zajlik?Köszi
Üdw!Nekem wan egy kb 2 méter magas citromfám.Nemrég wettem.Szerintetek hogy tetszene neki,ha szobában teleltetem?Tudom,hogy nem jó.Wkinek tapasztalat?Egyébként most "szüreteltem" egy tenyérnyi nagyságú,kb 30 dekás citromot:).A fa pedig wirágozni készül.
hi!
a gazdaboltban nekem a FUNDAZOL nevezetű vegyszert javasolták a citromfámra, állítólag majdnem minden fajta gombabetegségre jó.tegnap elkezdtem vele kezelni a fát.kíváncsi vagyok a fejleményekre...
Jó,de azért nem a legveszélyesebbet kell ajánlgatni,vagy fel kell hívni a figyelmet rá,nem?Szerintem szobakörülmények közt inkább a bioszerek,mint a vegyszerek,mert még az a pár tetű sem olyan veszélyes,mintha gyerek mellett pepecselünk.Sőt le lehet szedni,vagy mosni,ha kevés van,stb.
én is használtam a nyáron mospilant. Amilyen büdös volt, én eléggé óvatosan alkalmaztam. leginkább atkák ellen kellett volna, de nem volt 100%-os eredmény, pl. a hibiszkuszon ma is találtam sokat... ma vettem egy Biokill nevű szert, ez elvileg emberbarát szer, permetrinnel, ezzel is befujtam, alulról Plant Pinnel támogatom, csak pusztulnának már ki!
Még 2 hónap van hátra és lesz a Kertészeti Egyetemen a Disznövény vásár. Tavaly ott lehetett kapni Mospilan nevü port, mindenféle szivó-rágó kártevőre, atkák kivéve. Ez a szer emberre gyakorlatilag nem mérgező, azért ha egy csomaggal elnassolsz akkor menj el orvoshoz. A szer felszivódó, gyökérről is hat. Jelenleg a legkorszerűbb szerek közé tartozik, ezért nincs szabad forgalomban. Tönkretenné a többi szer forgalmát. Ezért ha idén is kapható vegyetek, 4gr 10 liter vizbe kb 300Ft. Ha szobanövényt akarsz védeni akkor ha nagyon félsz, a lépcsőházban fújd le. Én 8 felé osztottam a zacskó tartalmát és egy részt 1 liter vizben oldottam fel. Feloldva 10 napig hatásos, utána lebomlik.
A vegyszerek is felszívódnak, de azt sem szabadkézzel keverjük.
Mivel ahol dolgozom találkozok sok-sok vevővel aki semmire nem hajladó, csak ne vegyszer legyen ami hat.A fa elégésekor keletkező hamut sem szoktok nyalogatni, mégis hat.
De a legbiztosabb modszer minden összel elvégezni az olajos lemoso permetezést / AGROL/, igaz 1 literes változatban kapható
A felszívodo rovalölök közül nagyon jó a BASUDIN 600 és hozzá keverve a NONIT, hogy javítsunk a tapadást.
Nekem is támadják a citrom és nagyarcsfámat a pajzstetvek, de veszek egy olyan Fito nevű írtót, mert nem állapot, hogy mindig szenvednek szegények. DE egyébként semmien más növényemen nem található se tető, se semmi, miért csak a citrom és narancsfát támadják meg? És hogy keletkezik újra miután az összeset eltakarítottam? 1 hónap és újra televan tetűvel!:(
Pajzstetű ellen nagyon jó a FITO pajzstetű elleni aeroszol /800-900,- Ft között/, csak be kell tartani a szorási távolságot, mert a levélzetet leszedheti.
Olcsóbb megoldás párszáll cigarettát ki kell áztatni kevés vízben ést azzal az egész fát be ecsetelni, jó szorakozást hozzá.
Még em konkrétum, de a citromfa vékoyágainak elszáradása gombásbetegségtől, vagy túltáanyagozástól van .
Az egyik a fuzárium gombabetegség erre a MYCOSTOP gombaölő hatásos, előtte a száraz ágat le kell vágni. A permetezést célszerű összel elvégezni, mivel a tünetek általában télen a teleltetés időszakában jelentkeznek.
A szer szabadforgalmú, a kiszerelési nagyságát most nem tudom azt majd később.
A másik probléma, a hirtelen ágszáradást színtén gomba okozza de arra még csak a hatóanyag van meg,- nem tudom melyik szerben található- keresem.
sziasztok!
lenne egy kérdésem hátha tudtok segíteni,van egy kb 1m-es citrom fám,egészen tavaly őszig gyönyörűen fejlődött,de akkor valami történt vele,és azóta csak haldoklik.a tünetek: a levél csúcsától induló levél száradás,az ép levelek kokadtak(nem túl öntözés és nem is kiszáradás)és valamiféle jelegzetesen citrom illatú ragadós nedv a még élő leveleken(tetveknek nyoma sincs).először vas hiányra gondoltam,de a vaskelátos kezelésre nem reagált.aztán arra gondoltam talán túl öntöztem,átültettem,de az sem használt.mostmár az ágak is elkezdtek száradni.ha valaki tud kérem segítsen!!!!!!!!
Köszi.
A Disznövényenciklopédiában nem találtam ezt a pálmát, de egy másik könyvben szerepel a P.theophrastii. Egy távlati kép szerepel benne arról nem lehet meghatározni, de nagyon szépnek tünik. Sajnos nekem vagy panelben kell tartanom vagy szabadban, de ott nem garantálhatom a minusz 20-nál nem hidegebbet, lásd tavaly.
Amit a washington pálmáról hallottál az nem teljes egészében állja meg a helyét...
Elég sok példányt tartanak magyarországi otthonokban és szépen fejlődnek, csak sajnos meglehetősen hamar kinövik a lakásokat...
Arra meg, hogy sivatagi növény nem bírja ki télen a szobában, ellenpéldát jelentent néhány kaktusz, illetve a többit is ,ha nem is szobában, de életben lehet tartani...
Krétán a datolyapálmák egyik endemikus faja el a phoenix thermophoarstii ,lehet, hogy rosszul írtam le, szóval egy kizárólag krétál élő, télen nem fűtött! helyen teleltethető ,viszonylag ritka faj(mely ráadásul meglehetősen szép és viszonylag kicsi). -20fokig téláló a szakirodalmak szerint, de ez csak az idős növényekre érvényes, szerintem nem érdemes kipróbállni.
Tortoise