Ez meg túl általános. Én is hallottam olyan személyről, aki, hallott valamit. De hangsúlyozom, én rendszeresen és nem alkalmi jelleggel járok ezeken a területeken.
Én is voltam ott, némelyik faluban nem is egyszer, és bár szóbeli atrocitás csak egyszer ért, a hangulat sosem volt jó, mindig érezni lehetett a feszültséget. Ez így most egy-egy. De sok-sok emberke panaszkodik ezekre a helyekre a saját személyes tapasztalásuk alapján.
Jaja, nekünk is az lesz a vége. Szombat délután jön a Mecsekből egy lány, meg Érdről a haver, úgyhogy délután kimegyünk Nánára, onnan besétálunk a táborig, aztán másnap irány a Kisgyón, bár nem végig a Kéken; a Hamuháztól a Piros - Piros+ - Zöld lesz az útvonal, mert arra ők még sosem voltak.
Ez a cserkésztáboros rész. A fiaim voltak ott jó 18-20 évvel ezelőtt táborozni.Mit monjak? Pöpec a hely.
Amikor a kéken arra jártunk.mi is a rét felé mentünk,mert elég magas volt a vízállás,ráadásul már sz@rrá voltunk ázva,úgyhogy semmi kedvünk nem volt még vizesebbnek lenni.
Azért ez a felsorolás erősen túlzó. Én az elmúlt hetekben egyedül jártam be ezeket és még más településeket is, de a legnagyobb 'atrocitás' az volt, hogy helyenként előre rám köszöntek.
Pedig végig fényképeztem itt a szemétkupacokat, lerobbant épületeket, snittlerakatokat, vízcsapok, kutak környékét. Azaz eléggé irritáló lehetett volna a dolog, de semmi sem történt.
Egyedül Bódvaszilason volt az elmúlt időkben panasz az ottani kiskorúkra, de ezt a telepet májustól kiváltjuk, épp ennek bejárására, előjelzésére is ekkor került sor.
Akkor van még pár rész ahol aggódhatsz, pl.: Putnok, Abaújszolnok, Bódvaszilas. De pl. én Felsővadászon sem ajálanám, hogy lóbáld a fényképezőgéped. Ezeken kívül lehetné még sorolni, de felesleges. Nem kell parázni meg túlagyalni, menni kell és csinálni úgy sem lehet mindenre előre felkészülni.
Ha az 5 órás egri gyorssal mész akkor el lehet kezdeni 7 körül (én pl. a 18:30-as busszal mentem el anno Mátraházáról).
Az alternatív útvonalról meg annyit, hogy saját magaddal számolsz el, ha úgy gondolod belefér, akkor nincsen ki számonkérje.
...a remek időben mi szombat este a Vadalmás-réten fogunk sátorozni (a híres Jásd-közeli patakátkelés előtt van), ha valaki jár arra, ugorjon be egy teára :)
Kicsit még később tervezném, amikor már jobb az idő, mostani hétvégére elég ramaty időjárást ígérnek, hideg is lesz meg eső, szél..ez elég sokat elvenne az élvezeti értékéből a dolognak. na meg meg akarom várni amíg végre átadják a kilátót Galya-tetőn. Azért elküldheted nekem a tervezeted, hátha tudom majd hasznosítani :) Email: (kucseraakos@gmail.com)
Akkor nem én emlékeztem rosszul, hogy a Kinizsin még az 1. nyomvonalon mentem, az Isziniken meg a 2.-on. Mindkét esetben a jelzéseket követve. De ez azért egy jó nagy WTF. Ide már nem írom be részletesen, de: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134385632&t=9013189
mi csütörtöktől fogjuk 4 nap alatt bejárni a Mátraverebély-Szarvaskő szakaszt (remélem nem ázunk el nagyon)
sajnos a húsvét/tavaszi szünet miatt már két hete sem sikerült Mátraszentizén szállást kapni, úgyhogy logisztikai megfontolásból első napra Galyatető-Mátraverebély szakasz jutott, és Ágasvár csúcsára is fel szeretnék menni, mert a "rendes" kéken már többször jártam az elmúlt években de magán a csúcson kb 10 éve nem voltam
Na és a váras kódot is le kell vadászni :-)
nem egészen 10 éves gyerekkel leszek, és nem gondolnám hogy ne élnénk túl :-)
(szűk keresztmetszet a térdem)
következő nap Galyatető-Kékes (szállás Gyöngyösön)
Ezt a szemetes dolgot én se értem! Szomorú volt látni a sok hóvirág mellett ott a rengeteg eldobott szemét (vagy az állatok tépték szét a megtelt zsákot)
de ez annyira tipikus. Minden addig pöpec, míg átadják, aztán elfelejtik, hogy azt működtetni is kell. Karbantartani, takarítani...
A völgy még mindig tele volt kivágott fákkal? Mi nagyon nehezen jutottunk el a Kinizsi-forrásig, kerülgettük a kivágott fákat rendre.
Én még olyan szemetes OKT-szakaszt, mint a Badacsonytördemic-Nagyvázsony, a megtett 500 km alatt nem láttam. Autógumi, sitt, nejlonzsák stb mindenfelé - csupa olyan dolog, amit nem a túrázók dobálnak el. A Kinizsi-forrás lehangoló állapotban van, a szemetesek megteltek, kirakták mellé a zsákot, és úgy töltik tovább, diszperzites vödör a patakban, műanyag poharak szerteszéjjel. (Eleve nem értem, hogy miért raknak szemetest, ha nem tudják megoldani az elszállítást.)
Igen, az a rész nem esik útba neked a Mátra felé. A cigánytelep a falu Cserhát felőli oldalán van.
Ha a vasútnál pecsételsz és indulsz is a Mátrának akkor egy teremtett lélek, egyetlen ház sem esik már neked útba Mátraverebélyből, a vasút az erdő (mező) mellett áll meg.
a bélyegző a vasútnál a fán. A falu itt kezdődik, nem muszáj bemenni.
Annak fényében, hogy 2 vagy 3 napos túrát szeretnék a Mátrában ez a Nagy- Gete nehézségű emelkedő nem biztos, hogy játszik majd,
vagy max úgy ha az Ágasvári th-ban szállnék meg szállnánk meg, illetve a cuccot otthagynánk de az meg nem biztos hogy megoldható. Vagy van ott házinéni
állandó jelleggel? Ez a motoros őrültes rész már a vasúton túli szakaszon van amúgy?
Köszi, én is rájöttem közben hogy nem az újat, hanem a tavaly decemberit töltöttem le a Hikingből a mapszósz alá. De most az újat nem akarja, egy bitet sem tölt le belőle. Na sebaj, majd holnap újra megpróbálom, végül is nem sürgős, most egy hónapig biztos nem megyek arra....
Motoros őrültek mostanság is vannak, akik felfelé a most megszűnő kéken száguldoznak ezerrel az ösvényeken. Mondjuk eszem volt tavaly tavasszal, mert hallva a közelgő motor hangját, beléptem a bozótosba, hogy ne üssön el a baromja, mert ott csak egy ember fér el, akár motoron, akár anélkül. Kb. 2 másodperc múlva elzúgott az őrült.
Tegnap inkább a harci kutya kinézetű ebek voltak elgondolkodtatóak a cityben. Mondjuk, minek vittünk kutyát? Mi bajunk. Arra izgultak be igazán.
Azóta persze sok minden megtörténhetett, ha van valakinek fotója a változásról, azt örömmel venném, mert amúgy nem voltak a felfestett jelzések a helyzet magaslatán...
Az Ágasvári-turistaháztól az Ágasvár csúcsáig a meredekség a Nagy-Gete meredélyével vetekszik, sőt! Mivel köves nagyon talán még bokatörőbb, viszont cserébe rövid, és azért nyilván teljesíthető.
Én itt már lefelé jöttem 3 éve.
Ami a csúcsot illeti a kilátás nagyon szép, mint a legtöbb csúcsról a Mátrában, nekem kissé párás, őszi időm volt, de még így is bámészkodtam vagy negyedórát.
Ami viszont a várakat illeti ne számíts semmire. A bronzkori sáncokat felfedezni sem nagyon lehet, az Árpád-kori várnak sejthetőek az alapjai, falak lehetnek valahol mélyen a törmelék alatt, de a felszínen maximum a körvonalakat lehet felfedezni, meg pár faragott követ, ha nagyon keresed.
Várak a Mátrában mozgalomnak viszont két kódja így is levadászható, mert azok ki vannak téve.
1. ott a csúcs a turistaház felett
2. a Hasznosi víztározó fentről, a kilátás szép lesz több irányban is
falak körvonalai, és egy faragott(nak tűnő) kő az egykori várból
klasszikus Mátra-gerinc út, és mint mindig csodaszép. Jóval szebb mint az alatta vezető kéktúra, de én mégsem vinném fel rá a kéket, van elég megmászandó csúcs a Mátrában így is, aki akarja útba ejti. Nem tekinteném még kispistázásnak se, mert jóval nehezebb útvonal.
Én is pont az nézegetem, hogy ott mi van, valami szabadon választott program? :) Április 13-18 között akarom bejárni a Lábatlan-Kisgyón szakaszt, és nézegettem a másik felét, hogy hogyan kellene tagolni, de őszintén szólva nem sok kedvem van a Burok alján végigkóricálni 83 literes nagyzsákkal... :/