Érdekes dolog történt. A tegnapi 25km után kissé fájlaltam a talpamat egész nap. Gondoltam, a legpuhább cipőmet veszem ma fel, de aztán valahogy mégis az Altra felíratú fapapucsban mentem kocogni.
Hihetetlen módon, most nem éreztem olyan keménynek és tök kellemesen átmozgatta a talpamat. A végén még ebben futom a maratont. A héten kipróbálom egy hosszabb futáson is. Már 6km van benne. :-)
Én Aonijie zsákot használok általában. Télre egy Karrimort, ha több cucc kell, de ez ritka. Télre kevesebb víz is elég, mivel nem izzadjuk úgy.
Most a decathlonos futóövvel megyek, ha 1l víz elég. 2 kulacs fér bele. Ilyenkor már sokáig elég.
Övvel mértem. De amúgy nekem a garmin ugyanazt mérte általában. Tényleg viszont az ilyen hosszabb futashoz már nem elég a fél liter víz és már a legtöbb kút le van zárva. Neked volt valami viszonylaf olcsó melleny ha jól emlékszem. Télen is ugyanúgy kell frissíteni a hosszún? Egyéb tipp milyet vegyek? Kinek mi vált be?
@Ati_66 az 5 kilós fogyás felejtős, az izmaimat nem adom :D
na de sikerült amit akartam 133-as átlagpulzus 324m szint emelkedés! Interval 1:30 futás / 30 s séta. Már csak a tempót kellene hozzánövelni (Most igy 8:15)
VO2Max bizgerélő zóna ez, ha jól tévedek. Nem az van, hogy nem érdemes itt edzeni, csak nem kell sokat és ésszel kell csinálni.
Utóbbi időben elég sok olyat olvastam, hallottam, ami az ultra távokra edzésről szólt. Persze, az alap az LSD, de ahhoz hogy LT alatt normális sebessége legyen a versenyzőknek, elég sok és intenzív résztávos edzést végeznek, simán belenyalva a 80% fölötti részbe is.
Tavaly megjelent Kipchoge edzésnaplója. Na, ott is voltak igen durva ismétléses edzések. Persze, ez "kicsit" más szint, mint a miénk, de akkor is érdekes.
Szerintem ez eléggé edzettség, egyén illetve cél-specifikus hogy mikor kocogunk mikor sétálunk/állunk a pihenőben. Ha kocogással is visszamegy a pulzus, vagy ha pl savtűrést akarsz fejleszteni akkor simán mehet a kocogás.
Az alapcél, hogy egyenletesek vagy javulók maradjanak a résztávok. Ahhoz kell a tudás (az edzőtől) és az érzés (a sportolótól), hogy azt a tempó/pihenő arányt lődd be amin pont végigcsinálod de még egyet már nem akarnál futni.
Ezt is meg kell tanulni. Most már tudom, hogy a célpulzuson kb. milyen tempót tudok tartani, így az elsőnél vissza tudok venni kicsit. Egyébként érdekes érzés volt, hogy igazából pont nem volt szenvedős a gyors rész. Magamhoz képest gyors voltam és élveztem is marhára. :)
A tegnapi 25 viszont megint érdekes volt. 8km után jött egy 10-es kb. félmaratini versenypulzuson. Elvileg ezt a tempót ugye tovább is bírnom kéne, de amikor vissza kell lassulni, úgy érzem, hogy jól elsavasodtam. A gyors részen nem érzem, csak a lassításkor. Furcsa. remélem, ez még a pénteki száguldozás hatása volt.
Most meg lett valami combizom rángásom. Zabálom is a magnéziumot. Annyira remeg, hogy a kicsi lányom az ölemben ült és rám szólt, hogy ezt ne csináljam. :)))
Panoráma Trailnek milyen volt a jelölése, szalagozása? Asszonynak adjak jelzőrakétákat? Ő is indul váltóban és sík hazai terepen is képes eltévedni. :-) Az időjárással úgy néz ki szerencsénk lesz. Nem lesz dagonya.
A tempó korlát esetleg arra jó, hogy ne told túl a legelsőt még teljesen kipihenten, mert szerintem az jobban növeli a laktát szintet akkor is, ha a pulzus nem megy még túl magasra. A többi az elég egyenletes tempójú volt. De gondolom jól esett száguldani 4perces tempóban .
Én még maradtam utána futni, és láttam közben, hogy a nézők elkezdik szétbontani a pályát. De persze csak ilyen molinókat meg mindenféle feliratozott keményebb műanyag táblákat vittek, km jelzéseket, meg hasonlókat, nem pedig az elektronikát :) Először meg voltam lepve, hogy nem szól rájuk egy rendező sem, pedig ugye elég sok volt belőlük mindenfelé. Aztán rájöttem, hogy valószínűleg még örülnek is neki, mert így fele annyi konténer szemetet kell a végén elvitetniük. Konkrétan ilyen molinóból lehetett vagy 10 km kitéve, és a pálya hátsó részén még volt belőle bőven akkor is, mikor eljöttem.
Nem tudom, hogy ez minek a mije volt, ráadásul tempóról szó sem esett. A cél az volt, hogy a gyors 2 percekben érjem el a 168-at. (96%, de csak a 167-et értem el).
Korábban ilyeneknél az volt a bajom, hogy az utolsó ismétlésekre nem bírtam 155 fölé se vinni a pulzust.
Most, ezzel a lihegős módszerrel, amikor csak a légzésre figyeltem a pihenőben a 10. gyors részben is fölment 166-ig.
Ez volt a második 10 ismétléses edzésem. Sikerült eltalálnom a jó erőbeosztást.
Az utolsó kilométert meg ahogy megnyomta... Azt hiszem, az üzenetértékű Bekelének, hogy: bár a hivatalos világcsúcsomat megközelítetted 2 másodpercre, de ehhez még nekem is lesz egy-két szavam. Vagy hogy: látod, így kellett volna az utolsó km-t futnod a rekorddöntéshez :)
Mivel önmagában az aerob zóna zsírégetést fejlesztő lassú extenzív edzései nem fejlesztik sem a maximális sebességet sem a gyorsasági állóképességet, ezért kell a cél verseny előtti 2-3 hónapban az aerob anaerob küszöb közötti tartományban intenzívebb edzéseket végezni. Ilyen edzések emelik az aerob küszöb pulzust és a küszöb sebességet is.
Az ilyen extenzív és intenzív erőfejlesztő edzések helyes arányát és módszereit egyénre szabottan megtalálni az edzői tudomány :-)
Az eredményes fejlődés hatása, hogy a következő alapozó időszak aerob extenzív edzéseit nagyobb átlag sebességgel lehet végezni.
A rövidebb, de intenzívebb résztávok(minden ismétlésnél anaerob küszöb környéki max pulzussal) ismerteim szerint a verseny specifikus erőnlétet állóképességet fejlesztik.
Ennél kell annyi pihenő, hogy következő ismétlések alatt is ugyan azt az erőkifejtést meg tudjuk ismételni, ami futásnál az azonos sebesség.
A kevéssel az aerob küszöb feletti hosszabb résztávok úgy tudom az erőnlétet fejlesztik és küszöb sebesség emelésére szolgálnak. Itt is a sebesség tartása lehet a cél, de jól megválasztott résztáv tempó és pihenő idő az utolsó ismétlésre viszi fel az anaerob küszöbig a pulzust.
Hihetetlen élmény volt a helyszínen szurkolni és nézni Kipchoge rekorddöntését. Nagyon örülök, hogy ott lehettem. A legérdekesebb azt volt látni, hogy milyen könnyeden fut Eliud. Én a helyi futópályán szembejövő, hozzám hasonló amatőr futókhoz vagyok szokva, és mirajtunk már az öt percen belüli tempónál is nagyon meglátszik az erőlködés :) Szuvenírnek meg hoztam a kordonon végigfutó molinóból olyan tíz métert :)
Ha laktátot halmozol fel a tempó alatt, akkor azt érdemes elengedni a tempó után. Ha sokáig nem ürül ki, akkor lerontja azt, amit sok lassú futással felépítettél: zsírégetés képességét.
Amikor csak LT2-ig/körül tolja egy kicsivel az ember, olyankor ez nem olyan jelentős, tempó LT2 alá vétele is elegendő. Szvsz.
Megpróbáltam a pénteki jog-nál, hogy lassan megyek. Sikerült, a pulzus is alacsonyabb volt. Azonban szombat reggelre és azóta is, a lábhajlító izmom eléggé fáj. Rendesen kicsi sétával fejeztem be, lenyújtottam, Dr. Kelen Stop-pal is bekentem, este Richtofittal, pedig sem fáradtságot, sem fájdalmat nem éreztem. Izomláz, de elég erős. A hétfői és szerdai erősebb futás után nem volt semmi... Tudom, mások is írták, hogy a lassabb tempó fárasztóbb. Ma elvileg lenne egy 70 perces hosszú, de lassú tempós edzésem a Polar szerint, de nem hiszem, hogy bevállalom, mert holnapra is van futás... Ráadásul a pénteki 35 perc a Polar szerint nagyobb kardió terhelés volt, mint az előzőek, ahol vmi magasabb volt az átlag pulzus.
Na, ezek nem olyan izgalmas számok, mint a 2 órán belüli maraton, vagy a Vérkör... :-)
Kert fele van. Egyik a fosasig gyorsan, akkor seta a szunetben, a masik meg amikor kvazi billegtetetd a tempot. Versenytempo felett pl fel perccel a gyors tempoja es ennyivel lassabb a lassu szakasz is.
Amikor Fülöp Tiborral anno átbeszéltem, hogy milyen edzések kellenének nekem, akkor külön szedte azt a rövid, intenzív szaggatós edzést, aminek a szüneteiben sétálhatunk is akár, meg azt, aminek a szüneteiben semmiképpen sem sétálunk, hanem mozgás közben igyekszünk rendezni sorainkat.
Én most figyelek, mert sokat tanulhatok abból, ami most történik.
A Garmin által becsült VO2max általában jól mutatja az állapotomat.
Amikor Gabi elkezdte írni az edzéseimet, visszavett a távból és a tempóból is. Esett is a VO2max. Szerintem a versenyre igyekszik a formámat időzíteni, mert most nagyon megindult fölfelé, ráadásul a laktátküszöböm pulzusa is fölfelé változott és a tempója is nőtt egyszerre. (Nem szokott ilyet)
Azt írta, hogy a mai futás alapján tud majd abban segíteni, hogy hogy legyen a verseny.
Érdekes lesz. Megcsinálom, amit mond.
Egyébként úgy gondolom, hogy a túl sokáig erőltetett lassú futások egyik mellékhatása, hogy terhelhető vagyok és gyorsan reagálnak az izmaim a megváltozott terhelésre.
Hihetetlen jó érzés, amikor tudom tartani a 4:30-as tempót, holott nemrég az 5percesbe simán belehaltam.
Az intervallumos futás közben futottam meg a leggyorsabb 5km-emet.
Ez, mondjuk gáz. :-)
Érdekes így, edzővel edzeni. Sok meglepetés van benne. Ez a 10-es ismétlés abszolút pozitív meglepetés volt. Tutira vettem, hogy belepusztulok.
Múltkor viszont meglepően belehaltam, amikor gyors rész volt a hétvégi hosszú közepén.
A mai 25km is ilyen lesz. Csak reménykedem benne, hogy ma nem zsibbadok el úgy a végére, mint a legutóbbi ilyennél.
Izgi.
Gabi azt mondta ehhez az edzéshez, hogy a pulzusom levitelére nem kell figyelnem, csak vegyek nagy levegőket hasból és a légzésemet rendezzem a pihenő alatt. Erre figyeltem. A séta automatikusan jött, amikor nem bírtam kocogva elég nagy levegőt venni.
Egyébként most igyekszem nem túlagyalni a dolgot, hanem próbálom maradéktalanul végrehajtani, amit kapok.
Eddig bejött. :-)
nagy különbség van a pihenő séta és a pihenő kocogás között. ha csutkára tolom (pl szigetről Árpád hídra fel 3:40-es csúcstempóig), akkor utána séta jön, a pulzusomat meg néha 120 alá engedem ilyenkor és meglepően gyorsan leesik. ez kocogva nyilván nem menne.
A pihenő arra kell, hogy az izmokból kitisztuljon a tejsav és helyre álljon az oxigénellátás, hogy utána megint csúcsra lehessen járatni a megfelelő edzésinger érdekében. ha ez így van, akkor a rohanások között arra kell törekedni, hogy ez a pihenés minél hatékonyabb legyen, s nem arra, hogy minél kevésbé pihentető ;)
Köszi, tényleg el sem hiszem, hogy én csináltam. :-)
Persze, csak magamhoz képest olyan jó, de annyira király érzés volt, hogy nem fogytam el a végére, pedig rohadt soknak tűnt a 10 ismétlés. Lehet, hogy a séta is kellett hozzá... a következőnél kiderül, mert majd megpróbálom kihagyni. :-)
3-6 kili kozt mondta a kommentator, hogy hat igen, nemelyik kili lassabb par masodperccel, mivel lehetettlen egyforman futni mindegyiket. Ja, lehetettlen...
Ma reggel elindultam futni, 15-16km-t terveztem be.
Egészen véletlenül lett belőle egy 1:42:43-as félmaraton. :-))
Rohadtul meglepődtem magamon, átlag 4:51 tempó, frissítés, pihi nélkül. Eddig ezzel a tempóval 14-16km volt amit le tudtam nyomni. Legutóbb nyáron (06/30) próbáltam direkt lefutni egy fm-t, akkor átlag 5:34 tempóval 1:57:23 alatt lett meg. Azért örülök neki hogy van némi fejlődés. :-)
Nem tudom stravan vagy-e, de erdemes rakeresni Francois Dhaene-re. A pPacific Crest Trailen botorkal mostanaban, erdekesek a fenykepeik, bar tokig hoban is toljak nagy zsakkal
Remélem, Eliud jobban tud aludni, mint én.
Úgy be vagyok sózva, hogy nem forgolódom tovább. Inkább elindulunk kicsit korábban. Úgyis tömeg lesz, gondolom...
Hát én a tapasztalatomat alacsonyabb tempónál úgy 6:30 -5:30 közötti sebesség tartományban szereztem. Nálad már nem mondanám olyan magabiztosan ilyen mértékűnek a fogyás hatását :-))
Ráadásul én azt tapasztaltam, hogy hiába megy pár km megfelelő pulzuson könnyedén pl 5:10 körüli tempón amikor már lefogytam. Mivel én a lassúbb tempókat csak 160-165 lépésszámmal futom az 5 perc közelit meg 170-180 között, ezért az izmaim az alacsony pulzus ellenére gyorsabban savasodnak és hamar elindul felfelé a pulzusom és még lassulok is. Tehát ahhoz hogy nálam eredményes legyen egy ilyen fogyás projekt és 5 perces vagy gyorsabb tempót eredményezzen több hónappal a verseny előtt már versenysúlyon kell lenni és szoktatni kell a lábaimat ehhez a gyors iramhoz.
Ha már arra mész akkor Kőhányáshoz is tegyél cuccot az utolsó szakaszhoz! Az utolsó QR kódtól végig lejt az nyomjatok rendesen, de előtte ovatosan mert van egy vízmosásban ereszkedés Várgesztesre előtt! Ott rendszeresen fejre állok biciklivel. Mária szakadék is csak nyugisan, mert sokat kivesz ha erőlködsz. A többi sima jól futható hajrá! figyellek majd! Mikor mész?
Látod alakul ez, csak türelem és megfelelő rendszeres edzés kell :-)
A pulzus értékem illetve másé se legyen befolyásoló tényező. Nálam a 133 az 75% intenzitás.
Mivel völgyben lakom a komolyabb szintes futások utolsó 7-8 km-én alig van emelkedő így szinte végig jól futható lejtőkön érek haza ami az első felének 80% közeli átlagpulzusát szépen leviszi, ha a futás első felén nem savasítom el nagyon magamat.
Egy félmaraton idejéből 15 perc lefaragása az 40s/km gyorsulás.
Az nem kevés de megoldható. Ha van bőven energia tartalékod, akkor tapasztalatom szerint kb 30s/km gyorsulás úgy 5kg fogyással elérhető ez a legegyszerűbb . A maradék 10 s/km pedig a fogyás alatti edzések gyorsító hatásából már könnyedén összejön :-)
9. hete tolom a run walk run-t és követem Jeff edző utasításait:
A tapasztalatok, hogy eddig elblicceltem a gyorsító futásokat a lassú futások mellett, az nagyon nem volt jó, ebben most nagyon sokat hozott ez az edzésterv. 6:27 a céltempóm a félmaratonra, szóval ahhoz képest kell nézni a fejlődést. A 9. hétnél a gyorsító rész már 8*800 méter 6:10-es tempóra 3 perces pihenőkkel, és mostanra igen könnyen tudom ezt az időt (van benne rendesen emelkedő is 71m 52m lejtő):
Mivel egy héten csak egyszer van hosszú futás, ezért csak ott tudok alacsony pulzuson futni (bemelegítésen és levezetésen természetesen igen), ahol nagyon nehéz tartani, mert 1:30/0:30 intervalban futok, elég szintes terepen. És itt nagyon irigylem @Ati_66-ot mert a futásán 133 volt az átlagpulzus valami emelkedős futáson, ha jól emlékszem. Ilyet szeretnék én is!. (illetve most ott sem, mert kicsit felidegeltem magam egy magas PSA mérésen + antibiotikummal futok :/// )
Persze eddig okkal hagytam ki a gyorsításokat, majdnem mindig lesérültem, illetve valami mindig fájt amióta ezt csinálom úgy látszik megerősödtek a gyenge pontok.
Szóval ha minden igaz a végén le kellene tudom futni 2:15 alatt a félmaratont, bár én nem látom hogyan fogok 15 percet javulni ezen a terepen D:
Jó hosszu futást hétvégére mindenkinek. Ha van még tippetek, hogy tudom azt a 15 percet lefaragni amit szeretnék, ne kiméljetek! Heti 30 km-et futok jelenleg.
A várható időjárást 5-10 napnál tovább nem lehet érdemlegesen előre megmondani. Az időkép 30 napos előrejelzése úgy működik, hogy megkeresi az elmúlt sok évből az utolsó napokhoz legjobban illeszkedő év idősorát, és azt mutatja 30 napos várható időjárásnak. Beválási statisztikáról ugyan nem tudok, de nem tűnik túl szofisztikáltnak. A minta sem túl nagy, de legalább növekszik évente eggyel :)
Köszönöm. Nem is gondoltam, hogy helyettesítheti, de a kardió terhelést megadhatja. Köszi az üléspozíció ötletet!
Nem fázni, inkább csak ázni nem szeretnék. A hideggel nincs bajom, de ázott cipőben trappolni nem gondolom, hogy jó, sem a cipőnek, sem nekem (és másnak sem). Tudom tűrni a szélsőségeket, de már túl vagyok azon az időn, hogy mindenáron a határaimat feszegetsem. A hangsúly a mindenáronon van.
A szobakerékpározás nem helyettesíti teljesen a futást, de ha nem akarsz ázni fázni a semminél jóval több. Amikor az IM felkészülésem évében 3 törött bordám miatt nem tudtam futni illetve kerékpározni 3-4 hétig akkor a sok tempós gyaloglás mellett szobakerékpáron is töltöttem sok időt.
Az lenne a szerencsés ha legalább annyi vagy több időt töltenél a kerékpár ergométeren mint amennyit futni kéne és legalább olyan pulzus tartományban és ügyelve arra, hogy a lábfordulat a futás lépésfrekvenciáddal azonos vagy kicsit magasabb legyen, lehetőleg minél egyenletesebb körkörös hajtással. Azaz ne csak tapsod a pedált mintha lépcsőznél.
Ha van rá mód akkor az ülés pozíciót úgy állítsd be, hogy a nyereg orra a hajtókar tengelyén átmenő függőleges vonalhoz minél közelebb legyen akár kicsit előtte, hogy a pedálozás szinte álló helyzeteben, a pedál alsó holtpontján majdnem teljesen kinyújtott lábbal történjen, mert így sokkal jobban hasonlít a combok terhelése a futás közbeni terheléshez. Nyilván ehhez az is kell, hogy az ülést megfelelően magasra lehessen emelni. Hagyományos kerékpáros üléspozícióban máshogyan dolgoznak az izmok.
Kérdésem nem is a pótlásra vonatkozott, mert az egyértelmű, hanem a helyettesítésre. Konkrétan: zuhog az eső és hideg is van, ezért nem mész futni (értem, hogy DE MÉSZ!), akkor egy ilyen kerékpáros edzés kiválthatja-e? Ha valamilyen szinten igen, akkor mire érdemes figyelni: edzés ideje, pulzustartományok, stb. egyezzenek meg?
Tényleg, szólok is neki, hogy nov. 22 a következő. Nagyon szépen tolta.
Érdekes dolog történt. Dicséretet kaptam Gabitól az edzőmtől, mert szépen követem a tervet. Azt írta, hogy félt egy kicsit, hogy gond lesz velem ezzel kapcsolatban.
Tök érdekes ez, mert én a hülyeséghez is nagyon tudom tartani magam, egy nálam hozzáértőbb tanácsát pedig tökre tudom követni. Valszeg túl sokat sírtam neki, hogy nem akarok alacsony pulzussal kocogni... :)
Igazából most baromi lelkesítő számomra ez az edzővel készülés. Nagy kedvvel írom meg a heti jelentést és baromira várom, hogy milyen edzések lesznek a következő héten.
A maitól pl. tutira padlót fogok. :)
Múltkor 5x kellett 2 percet rohanni 1 perc pihenőkkel, de most a fokozatosság elvét követve ez megduplázódott. :) 10x2 perc rohanás a max. pulzus 95%-a felé, majd 1 perc pihenő.
Ez alacsony pulzusos 3-3km-es szendvicsben helyezkedik el.
Azt hiszem Marcipán megint nem fogja érteni, hogy mi a fene történik. :)
Hallgassatok Büntetőkör posdcastokat! Tök jó!
Simonyi Balázs nagyon jó műsorokat készít. (Bocs, ha már mindenki hallgatja, csak nekem volt új, amikor Gurtnis elküldte nekem az egyiket...)
Köszönöm a sok hasznos és jóindulatú hozzászólást!
Ugyancsak pulzus kérdésem volt, de már ott tartok, hogy szív UH és terheléses EKG. Ha nem figyelek, azon kapom magam, hogy vastüdőm van... :-D
A sokfajta max pulzus meghatározásokkal megnézem a max pulzust és megpróbálok 70% körül futni. A heti 4 alkalom közül egy van, ami intervallum és 4-5-ös zónás (35 perc, de ebből csak 2x6 perc a 4-5-ös). Az mehet? Mert akkor a másik három, ami 2x30 perc könnyű jog és 1x70 perc hosszú, de a hosszú csak 1-2-es zóna.
Biztos szentségtörés lesz a kérdés, de mit tesztek, ha vmi miatt nem mentek futni akkor, amikor kellene? Pl. olyanok az időjárási körülmények. Kiválthatja és ha igen, akkor hogyan Pl. otthoni ergometer (kerékpár).
Nálam az esőben futás ilyen. Baromi nehezen veszem rá magam, hogy kimenjek és az első km. baromi szenvedős, de amikor bemelegedek úgy élvezem, hogy állandóan esőben futnék. (amíg át nem ázik a cipőm :) )
Ezt nagyon magabiztosan leírom, bár az újrakezdésem óta a legkomolyabb futásom egy félmaraton volt. És gyakorlatilag ez volt az egyetlen 20 feletti. :) De idő még bőven van.
Ezzel én is így vagyok és a ma reggelem is ilyen volt. Aztán 15-20 után már nem is jut eszembe, hogy a hajnali futásom értelmén dilemmázzak, újabb 15 perc múlva meg már a következő futást tervezem türelmetlenül; na, ezt a részt kell jól megjegyezni, aztán felidézni a következő edzés előtti nyöszörgéskor :)
sokszor olvasni olyat, hogy vki sérült vagy beteg, és a kényszerpihenő alatt már majd' megőrül, hogy nem futhat.
Hát nálam ez sajnos nagyon nem így van. Amikor futok, én is alig várom a következő edzést, de elég egy egy hetes betegség, és utána gyakorlatilag elhagy minden kedvem. Ma reggel fogalmam sincs, hogy végül hogy sikerült rávennem magam, hogy felkeljek fél 6-kor, és elmenjek futni. Aztán a 8-9. km körül azon kaptam magam, hogy maratonokról, meg augusztusi Suhanj-ról delirálok.
Amikor az első pulzusmérőm megvettem 1996-ban, a pulzusméréses edzésről és célzónákról csak a Polar órához kapott füzetecskéből és Dr. Matthew Brick Multis-Sport című írásából tudtam tájékozódni . Akkor olvastam Karvonen formuláról a zónák meghatározásához és ahhoz kell az ébredési pulzus. Én is az alapján határoztam meg a zónáimat amíg el nem mentem egy terheléses vizsgálatra.
(Igaz nagyon nem törtem magamat az edzés zónák betartására)
Egyébként én azt tapasztaltam, ahogy javul a formám úgy csökken az ébredési pulzusom. A legutóbbi IM felkészülésem végén a verseny előtt 45 körüli volt, most 50-52 körül van és ennyi volt hasonló edzés mennyiség mellett 20 évvel ezelőtt is. Tehát ez nem csökken a korral mint a max pulzus. :-)
Amikor viszont hosszabb időt kihagytam, 60 körüli is volt úgy emlékszem. Igaz ritkán mérem.
Szóval úgy gondolom nem csak a változásának van jelentősége (betegség, túledzettség esetén megemelkedik) hanem önmagában az értéke is utal talán a fizikai állapotra.
📅 The date of the #INEOS159 Challenge has been confirmed, and will take place on Saturday 12 October.
⏰ The final start time will be confirmed on Friday, but will be between 5AM-9AM CEST.
Read more about the news 👉 https://www.ineos159challenge.com/news/date-set-for-eliud-kipchoges-sub-2-hour-marathon-attempt-saturday-12th-october/
Hol és mikor számolsz ébredési pulzussal?
Semmit nem jelent,pusztán egy szám.Alacsonyabb ébredési pulzusból nem következik edzettebb állapot,mint ahogy a max pulzusból sem.
Ez biztosan így van, de attól még kínozhattam volna magam, de mindig találtam valmi jó indokot, hogy miért ne toljam rendesen.
Most odateszem, ahogy tudom.
A pego123-nak szánt tanácsokat, részletes és okos esszéket nagy élvezettel olvasom! Örülök Csempa, Ati, Ermak, Pinyo meglátásainak! Ilyenkor mindig fellelkesülök, hogy új alapokra helyezem a futásaimat, azaz elkezdek alapozni! Tehát, Spenót, ma, egyedül(!) kimegyek futni!!! :)
Én is azt javaslom, az útvonal elején az emelkedőt érdemes eleinte tempósan gyalogolni a bemelegítés végeként, hogy a tetején a síkabb részen még csak 130 legyen a pulzusod.
40 éves kormom alatt én sem igazán foglalkoztam alapos bemelegítéssel, így 50 felett tapasztalom jobban oda kell figyelni, egyre hosszabb kell. Nekem most olyan 18-20 perc 70% intenzitás alatti kocogás az tűnik az ideálisnak.
Mivel nem vagy túlsúlyos mint én (178cm 89 kg jelenleg, fő versenyre megcélzott verseny súly valahol 82-85kg között ) úgy tűnik valóban az edzettség nem megfelelő, aminek viszont kicsit ellent mond az 50-es ébredési pulzus.
Mivel túl vagy a 40-en és jelentősen magasabb a max pulzusod korosztályod átlagánál (Ami kb 220- életkor), én javaslom a háziorvossal intézz egy szív ultrahang vizsgálatot.
Ha az nem mutat ki rendellenességet, akkor nyugodtan futkározhatsz, bár a nagykönyv szerint az ultrahang után egy terheléses EKG vizsgálat is kellene a teljesen megnyugtató egészségügyi ellenőrzéshez.
Ez még nem fizetős egészségügyi vizsgálat lenne, amire szerintem érdemes rászánnod az időt.
(Kell valami indok a beutalóra, mert az állami egészségügy a megelőzési célú vizsgálatok közül szerintem csak a tüdőszűrést ismeri, más vizsgálatra kell egy panasz. Jelen esetben egy olyan ami indokol egy kardiológiai kivizsgálást. Én egy magán rendelésen javasolt kontrollra mentem egy év után beutalóval szív ultrahangra és majdnem kidobtak, hogy ha semmi panaszom, mit keresek ott)
Tök érdekes, hogy amikor magamnak találtam ki a gyorsító edzéseket, akkor bele akartam halni. Most, hogy kapom a tervet, sokkal könnyebb elfogadnom, hogy lihegve is kell futni néha.
Biztos az is benne van, hogy tudom, hogy "figyelnek". :)
A bemelegítés is számít, nálam az a szigetre kifutás és vissza.
Vegyünk heti 2 gyorsítüt az esetemben: 2 x (3.6km az oda-vissza, 5.3km az 1 szigetkör) = 7.2km könnyú, 10.6km tempó
Ehhez heti egy hosszút: 1 x (25km könnyű), és egy könnyű: 1 x 9km. Ebben már benne van az oda-vissza
Ez összesen: 41.2km : 10.6km => 80% : 20%. Ha emellett még futok 6-8km-t lazán, vagy a 25km-es helyett egy 2 futással csinálok egy 20+14km-t, akkor akkor már meg is vagyok az arányokkal.
Amúgy meg nekem elég lesz heti 1 gyorsító is a jövőben, mert eggyel is nagyon demokratikusra tudom futni magam:
nemre, vallásra, bőrszínre tekintet nélkül mindenkivel egyformán türelmetlen vagyok egész nap (ha nem hagynak nyugodtan dolgozni, és nem szoktak hagyni).
Ebbe a 80-20-as szabályba még sosem gondoltam bele (notóriusan hanyagolom a gyorsító edzéseket), de ez ill. a 84-16 lényegében azt jelenti, hogy 6-7 edzésből 1 gyorsító.
Fejlődni csak úgy fogsz (elégedettséget keltően), ha kipihened az edzést és minden más stresszt is.
Nem az edzés alatt fejlődsz. Az edzés alatt csak leépülsz. Az edzés utáni megfelelő pihenés közben fejlődsz, mert ilyenkor építi újjá és erősebbé a szervezeted az igénybe vett, leépített izmaidat, inaidat, ízületeidet, csontjaidat, keringésedet. Ha a pihenés nem megfelelő, vagy kevés, akkor az edzésed egy bizonyos, kisebb vagy nagyobb hányada teljesen fölösleges volt, és egy bizonyos mértéken fölött még káros is lehet/lesz. Annyit kell edzeni maximum, amennyit ki is tudsz pihenni. Ha ez csak heti 2-3 alkalom, akkor annyit és nem többet.
A pihenés pedig legyen pihenés. Pihenésként a favágás, szomszéddal veszekedés, vagy a hétvégi több órás nagy bevásárlás nem megfelelő. De pl. hanyatt fekve könyvet olvasni viszont annál hasznosabb.
Az intenzitás arányokat nem említették még. Ez általában 80-20% körül optimális, de kezdőként jó lesz a 84-16% is. Ez annyit jelent, hogy az edzéssel töltött időd 84%át töltsd lassú, kényelmes, beszélgetésre tökéletesen alkalmas intenzitású futással, a maradék 16%-ot pedig gyorsító, erősítő futásokkal (tempó, interval, stride, hill, fartlek...)
Kb erről szól a dolog (szvsz): az erősítő, gyorsító futásokkal izomtömeget, izomerőt növelsz és az idegrendszeredet trenírozod az izmok optimális használatához. Míg a lassú futásokkal azt az infrastruktúrát építed ki, amely a megnövekedett izomtömeg és izommunka folyamatos energiával való ellátásához elengedhetetlenül szükséges: tüdő, szív, keringés, mitokondrium szám és hatékonyság....
Ha az erősítő edzéseket hanyagolod, akkor lassú leszel ugyan, de a lassú tempódban kb a világ végéig el fogsz tudni futni megállás nélkül.
Ha a lassú futásokat hanyagolod, akkor gyors(abb) leszel ugyan, de nem lesz állóképességed, mert a szervezeted nem fogja tudni folyamatosan ellátni energiával és oxigénnel az izmaidat (hamar felmegy a pulzusod az elégtelen keringés miatt). Ráadásul jó esélyed lesz a lesérülésre is, ezért ez utóbbi mindenképpen kerülendő.
- Érdemes a tempót reggel futni. Ez felpörgeti a metabolizmusodat egész napra, ami több kalória égetését jelent azonos idő alatt. Ha este futod, akkor nehezíti az elalvást és a pihentető alvást. A hosszúkat lehet délutánra, kora estére hagyni, és azokat kényelmesen, nyugodtan futni.
- A hosszú futásokra általában igaz, hogy 1x60perc többet ér mint 2x30perc. Bruttó időből is kevesebbet vesz el (öltözés, nekiindulás, nyújtás, zuhanyzás), és hatásában is többet ad.
- És nyújtani kell, és csak futás után kell nyújtani. Ha a vádlid húzódik a futás elején, akkor azt is lehet 10 perc futás után egy kicsit, de csak türelmesen. A futás végén pedig egy alaposabb 15-20 perces nyújtás hosszú távon nagyon kifizetődő általában.
- Az edzés végén ne állj meg és ne ülj le (érdemes egy rövid séta után nyújtásba kezdeni, vagy ha nincs más választásod és le kell ülnöd, akkor polcold fel a lábad; de inkább ne állj meg.) Maradj mozgásban, mert a vádlid izmai (gázló izom) segít a keringésben, ezáltal gyorsítja a regenerálódást, segíti az izmaidból a salakanyagok eltávolítását, azok oxigénnel való gyorsabb ellátását.
- Ha keveset / rosszul aludtál, akkor ne fuss tempót, kerüld a stresszt. Ha ez sorban nem az első ilyen éjszakád, akkor a lassú futást is kerüld vagy fogd nagyon rövidre és nagyon lassúra. Először pihend ki magad, és csak utána kezdj el edzeni. Fordítva nem jó, nem működik.
A pulzus - az aerob tartományban legalábbis, ahol Te is futsz - egyenesen arányos a sebességgel. (Leszámítva az olyan eseteket amit Ati írt, hogy túl lassú tempónál rosszabb a futótechnikájának a hatékonysága.) Az általad leírt két adat (7:00 - 156-os átlagpulzus és 8:40 138-as átlagpulzus) ragyogóan megfelel a fenti szabálynak.
Szóval az a helyzet, amit Csempa enélkül is megsaccolt: jelenleg ennyi az állóképességed/teljesítményed. Nekem ennek a javítására jól bejött a 70% HR körüli futás. A max HR meghatározásához én is futottam sprintet (193 jött ki) amihez hozzáadtam 5-öt, mert jó eséllyel nem tudjuk megfutni a maximumot.
Elvégeztem az alábbi linken található két tesztet is; azok is 195-200-at adtak ki.
Csináld meg, átlagold a hármat, vedd a 70%-át, a kapott érték alatt-felett 5 ütésre állítsd be az órát, és fuss ebben a tartományban amennyit jólesik, lehetőleg minél gyakrabban, ahogy Spenót írta. Pár hónapra, fél évre ez bőven elég "edzéstervnek", a többi majd rugalmasan alakul. Ha végképp nem bírod ezt a lassúságot, akkor tekerd 5 ütéssel feljebb a tartományt.
A Polarral most terveztettem egy 10 km-es versenyre programot. Ez heti 4 alkalmat jelent. könnyű-intervallum-könnyű-hosszú részekből áll. Remélem, hogy tudom tartani, mert pl. tegnap elvileg intervallum kellett volna, de csak ismételten egy easy jog volt, mert 3,5 óra alvás után nem akartam erőltetni.
Ha lefelé kezdek, akkor az csak 2-300 méter. Van egy útvonalam, amin nem nagyon változtatnék, ha felérek, akkor az viszonylag sík, ott van lehetőségem tekeregni és azzal nyújtani a távot. A másik irány forgalmas, autók között/közelében meg nem futok.
Mindig bemelegítéssel kezdek otthon, de azért az valóban nem az, mint egy emelkedőn felfelé futni.
178 cm és 73 kg.
30-40 éves koromban sajnos nem futottam. Most bánom. Az egész onnan jött (vissza), hogy elmúlt az az idő, amikor büntetlenül ehettem bármit és bármennyit. Mindig is odafigyeltem az étkezésre, de most már látszik, hogy a kockahas felett van vmi :-).
Feleségem cége elkezdett benevezni az UB-kre és kellett tartalék. Az én voltam. Nem kellett futnom, de fel kellett készülni. Ez azóta is inkább ilyen kampányszerű volt. Eddig. Együtt készülünk minden évben. Ő fut is. Mondjuk neki is nagyon magas a pulzusa, de sokat bír. Főleg, hogy a legelső UB előtt 7-8 hónappal volt egy komoly tüdő műtéte...
Nagyon nem mindegy, hogy milyen magas és hány kiló vagy. Ha ezt is elárulod, többet mondanak a sebesség és pulzus adatok is.
Az hogy enyhe emelkedővel kezdesz már túlságosan megemeli a bemelegítés pulzusát. Ha megoldható inkább lejtő felé kezdd a bemelegítést.
Bár 30 és 40 éves korom között én is szinte mindig 150 feletti pulzussal futkároztam és úgy is fejlődtem. De valószínű jobb lettem volna ha figyelek az alacsonyabb pulzustartományokra is.
Szerintem a komolyabb fejlődéshez legalább 3-4 futás kellene hetente. Ha ilyen keveset futsz, akkor az előző edzés hatása jó eséllyel el is múlik mire jön a következő, így a szuperkompenzáció nem működik.
Úgy látom, hogy ha fejlődni akarsz, akkor rá kell szánnod magad legalább heti 3 futásra. Ha csak kedvtelésből futsz néha (mint Amatőr ;) ), akkor fogadd el, hogy ennyi megy. Ez sem rossz tempó, csak nem feltétlenül egészséges ilyen magas pulzussal.
A max pulzus meghatározása egyébként felesleges. Arra jó, hogy később esetleg zónákat számoljunk belőle, de ennél a beszédteszt is jobb szerintem.
Sziasztok, akkor az ígért információk, hosszú lehet.
Az idei évem: márciustól van adatom, de biztosan futottam előtte is, mert nem egy majd' 7 km-rel kezdetem, mert mindig 2-3 km volt az indulás. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy nem mindegyik alkalommal vittem a telefont... Többek között ennek is akartam véget vetni ezzel a Polarral. március: 45 km / 8 alkalom április: 46 km / 7 alkalom május: 23 km / 5 alkalom június-július: 1-1 alkalom, 3-3 km augusztus: 17 km / 5 alkalom szeptember: 31 km / 10 alkalom október: 10 km / 3 alkalom
Pl. egy áprilisi 10 km 7 min/km-es tempóval, 156-os átlag és 169-es max pulzussal ment le. Próbálok lassabban kezdeni majd tartani és a végén gyorsulni. Itt is a leglassabb 1 km-em az első volt, a leggyorsabb (6:51 min/km) az utolsó. Már az első km után 150 feletti volt a pulzus, ami egy 7:54-es min/km tempó. OK, emelkedőn kezdek, de nem vészes.
A nyári kihagyás után óvatosan kezdtem, ez látszik is.
Nem készülök versenyre, csak magammal. Célom az egészség fenntartás, a bevitt kalóriák felhasználása. Számokban: heti 3-4 futás, ~20 km, egyben 15 km-nél nem több, de inkább max 10 km egyszerre. Tehát mondjuk 3-5-7-5 km vagy 3-5-10 km hetente.
Tempó: futottam 36 fokban 10 km-t 6 perces kilométerekkel, az akkor nem esett túl jól, de biztosan szerepe volt a melegnek is. 6 kilométert 5:30-as tempóval, az akkor jól esett. Tehát állóképességet, némi tempót és alacsonyabb pulzust szeretnék fejleszteni.
A max pulzus meghatározására még egy kicsit ráfekszem, de nem hiszem, hogy teljesítménydiagnosztikára befizetnék, nem látom, hogy megérné nekem azt a több tízezer forintot. Az ébredési pulzusom 50 körüli.
A Polar 10%-onként lép, szerintem még a kifejezetten sportóráknál is a biztonságra és a széles körben történő felhasználásra törekednek. Csuklómon a Vantage, mellkasomon Wahoo telefonnal párosítva. Mivel a pulzus értékek nagyjából egyeznek, ezzel nincsen gond. Mindkettőnél tudom módosítani manuálisan is a sávokat. A cikkek tetszettek. Futás közben megy a Wahoo és a Runtastic (most már adidas Running) app és azt hiszem, hogy a Runtastic bemondja, amikor sávot váltok. Ott nem látom, hogy hol lehetne akár a max pulzust, akár mást megadni, de egy szinttel lejjebbit mond, mint a Polar ír. A pulzusszám megegyezik. Szóval lehet, hogy első körben a Polar sávjait kellene módosítani, ezt kell majd jól lemérni és kitalálni, hogy mi alapján és mennyire.
Talán nem is lett annyira hosszú, de tudnék még írni :-).
Rég írtam már esszét bocs ha unalmas és hosszú:-).
A Polar alapból a max pulzusból 10% lépcsőkkel számol zónákat, nem vesz mást figyelembe.
Én voltam laborban ahol a futópadon nem értem el azt a maximális pulzust, amit az EKG és egyéb mért adataimból utólag a doki meghatározott. Az így meghatározott maximum pulzus 93%-án volt az anaerob küszöb és 80%-án az aerob küszöb, amit a légzés gázcsere adatai alapján határozott meg és nem laktátszint mérésből.
Szóval a gázcseréből számított valós küszöb értékeim szinte egy egy Polar zóna határán vannak.
( a légzés gázcsere adatok alapján számított aerob és anaerob küszöb nem biztos hogy egybe esik a laktát mérés alapján meghatározott aerob és anaerob küszöbbel )
Mivel a Polar zónák főleg az 1. és 2. jelentősen alacsonyabb pulzust jelentenek a linkelt cikkben a 30 perces tesztfutásból számolt zónáknál, már csak az a kérdés használhatóak-e a Polar zónái ?
Az én esetemben a Polar 2. és 3. zónája az aerob edzés tartománya és a 4. zóna fedi le az aerob - anaerob küszöb közötti átmeneti tartományt. Lehet véletlen de a szénhidrát felhasználásom a 2. zóna után kezd emelkedni és az aerob küszöb után vált igazán meredeken emelkedőre a szénhidrát igényem.
Véleményem szerint az a gond a Polar zónáival, hogy a valós maximális pulzus kellene a kiinduláshoz, amit szerintem - saját átlagos képességeimből kiindulva - egy átlag amatőr soha nem tud elérni futással, hiszen ahhoz az anaerob küszöb felett kellene akár több percet dolgozni, miközben az átlag amatőr ilyen terhelésre nincs felkészülve és a savasodás megállítja a lábait pár másodperc után az anaerob küszöb felett. Tehát a futással elért max pulzus akkor is lehet akár 10 ütéssel is alacsonyabb a valós maximumnál, ha magasabb, mint a 220-életkor kaptafa képlet.
Én sem tudtam hosszan futó mozgást végezni a terheléses vizsgálat előtt a Polar 2. zónában. Ott az edzés kezdetén 10-20 másodperc alatt "áthaladtam" és jellemzően a 3. zóna tetején és 4. zóna alsó felén végeztem az edzéseim többségét.
A vizsgálat eredményeit böngészve tűnt fel, hogy mennyire nem vagyok hatékony alacsony intenzitáson. 8km/h tempónál kezdtem kocogni 113 pulzus értéken és 1 perc múlva amikor még csak 9km/h volt a tempó a pulzusom már 133 volt. Itt kezdődött az a tartomány amiben rendszeresen edzettem és ez látható is volt, mert a pulzusom ezt követően sokkal kisebb mértékben nőtt a sebesség váltáshoz képest.
143 HR 14,7 km/h tempó
Azaz a hosszú edzéseim 130-145 közötti pulzus tartományában fele akkora pulzus emelkedés tartozott 5km/h tempó növeléshez, mint amit alatta 1km/h tempó növelés okozott.
Na ezt látva kezdtem dolgozni arra, hogy a Polar 2. zónájában próbáljak egyre többet edzeni ahogy a Polar edzéstervek javasolják.
Annyi időt még nem edzek a 2. zónában, de javulok. Igaz "csalok", mert a legtöbb időt kerékpáron töltöm ebben a tartományban, de nekem jól javítja a futó képességemet is.
Úgy 3 év alatt jutottam el oda, hogy magányos edzésemen rendszeresen képes vagyok a Polar 2. zónájában több km-t kocogni 6:30 - 7:00 közötti tempóban.
Ennek az is hozadéka, hogy ha nem savasítom el magamat és végig az aerob küszöb alatt maradok, akkor a terhelés csökkenést sokkal gyorsabban nagyobb mértékű pulzus csökkenés követi. Pl terepen a hegymenet utáni sík vagy lejtős szakaszon jön jól, hiszen így hamarabb és nagyobb tempó futható az aerob küszöb alatt.
Ugyan nem futottam mostanában teljesen síkon a 30 percet a Suntoo javasolta teszthez hasonló intenzitással, de kizárt, hogy bármilyen körülmények között tudtam volna 20 percet úgy futni, hogy az átlagpulzus a teszten meghatározott anaerob küszöbömnek megfelelő legyen.
Amikor én igazán alacsony pulzusra váltottam, néhány hónap alatt a 9perces km-ek 7percesre változtak azonos pulzuson. Na, itt kellett volna rájönni, hogy megállt a fejlődés, de még szenvedtem pár évig kicsit magasabb pulzussal... :)
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a kedves fogadtatást! Meló után futni voltam, ezért csak most tudok írni, de most is csak annyit, hogy kösz, holnap beírom az adatokat.
Előre is elnézést, ha hosszú lesz. Nem az adatok, hanem a körítés.
Szerintem nem jók a zónáid, amit a Polar kalkulált.
Akinek 189-es a max pulzusa az látatlanban olyan 135-150 közötti 2-es és 150-160 közötti 3-as zónával rendelkezhet. Aztán persze lehet én is legalább akkorát tévedek, mint a Polár.
2-es zónában még könnyen, 3-as zónában már nehezebben, de simán tud beszélgetni az ember.
Nem mondom, hogy menj el egy teljesítménydiagnosztikára, de az óra által kalkuláltaknak se higgy. Akkor már inkább érzésre nyomd.
Ha meg nem hagy nyugodni a dolog és pulzus alapján szeretnél edzeni, akkor ezt a cikket olvasd el. Kellően tömör.
Én is alap Polar zónákkal kezdtem futni, de nem igazán volt jó, alig volt terhelés jellege. Próbáld meg a Karvonen képlettel átszámolni a zónáidat és a szerint futni, nekem sokat javított az edzéseim minőségén. Ezt a tanácsot én is itt kaptam, hát most tovább adom. :)
A rövid válasz: nincs még meg a kellő állóképességed. A hosszabb majd akkor, ha részletesen elmeséled, hogy az elmúlt fél évben hogyan edzettél (távok, tempók, gyakoriság, egyéb edzések). Hajrá, és üdv a topicban!
Amikor "futogatsz", az milyen távot és milyen tempót jelent általában? Érzésre laza, "beszélgetős" tempóban szoktál futogatni, vagy annál keményebben? Vannak-e olyan 10-20 km-es futásaid, amiket úgy fejeztél be, hogy "akár még egyszer ennyi is menne ugyanígy"? Milyen tempóban?
Régóta olvasgatom a topikot, de most kérdeznék, ha lehet.
Vettem egy Polar Vantage M-et és készítettem egy edzéstervet. E szerint időtartam és pulzustartomány szerint kellene futnom. Megadtam minden adatot magamról, ezek alapján kalkulált, a max pulzus esetében 220-életkor helyett próbáltam terheléssel max pulzust nézni (5 km futás után 2 db ~250 m emelkedős sprint), ami magasabb is lett. Nyugalmi pulzust is néztem.
A kérdésem, hogy mennyire normális és mit tehetek ellene (ha kell egyáltalán), hogy nagyon hamar felmegy a pulzusom? Pl. hétfőn Easy jog volt a terv, ami az 1-2-es zónában 10 perc, a 3-asban 15 perc majd újra az 1-2-esben 5 perc. Nálam a zónák így néznek ki (a Polar szerint): 1: 95-113; 2: 114-132, 3: 133-151, 4: 152-170 és 5: 171-189. A 30 percből 28:20-at a 3-as, 133-151 tartományban töltöttem, átlag pulzus 138 volt, a max 155. Van velem még egy mellkasi jeladó is, az átlag és a max esetén nincsen igazán eltérés (137 és 154), de szerintem a zónákban sem, bár ott a 3-as zóna 131-147 közötti, ahol 26:17-es töltöttem.
Ezt önmagában még nem tartanám akkora dolognak, de ez egy jog volt, és 8:40-es tempó! Ennél lassabban már szinte sétálok (sőt, lehet, hogy sétában is tudok ennél többet.). Nem fogyasztottam semmilyen pulzus emelő szert (pl. kv).
Nem vagyok olyan nagypályás futó, mint itt sokan, de azért pár éve futogatok. Volt, amikor heti 4 alkalom, volt, amikor havi kettő. Idén májusig rendszeresen, utána a nyáron ritkábban, de szeptembertől újra sűrűbben, tehát nem arról van szó, hogy hosszú évek tespedése után most felkeltem a fotelből és csodálkozom.
Ezekkel az érvekkel nem tudnék vitába szállni. Főleg a másodikkal. ;-)
Csak azért kérdem, mert én is úgy gondoltam, hogy egy olyan tárgyon, ami egyszerre futással és pulzussal is kapcsolatos, kell legyen egy Polar felírat.
Ez a Garmin viszont állati szerethető. Nagyon tetszik pl, hogy rugalmasan változtatható a képernyőn megjelenő adatok száma (így a mérete is), helye. A másik, hogy ez a fenix3 egy tank. Általában kilincseket sjoktam leverni vele és szereti. :-)
Szóval, mindenkinek más a választásnál fontos szempont, de én elégedett vagyok a váltással.
(Minden korábbi futásomat átmásoltam a SyncMyTracks appal)
Én az akkus megoldásokkal sem békültem ki még mindig.
Részben ezért is vettem 2015-ben az RS800-at használtan. Szemeztem a V800-zal akkoriban. Az ára visszatartott, de még inkább az aksis megoldás. Sajna ez lett a általános.
Ha nem áztatom be, akkor az RS800 jó eséllyel működni fog még 10 év múlva is és ami igazán fontos azt tudja.
Úgy gondoltam, könnyebb Polarral ezt az adatbázist tovább növelni a gépemen:
hogy ilyen összehasonlításokat tudjak nézegetni
bár lehet rosszul gondolom. A FlowSync programból lehetséges a Polar HRM file mentése a számítógépre? Az RCX5 órához használható WebSync feltöltő programban van ilyen lehetőség, ezért abban bízom ez is tudja.
Az is egy szempont, hogy ezt a gyűjteményt növeljem :-)
Nekem kezd haldoklani az M400 töltője (maga a csatlakozó, nem kezdi el majd abbahagyja a töltést, sokszor reseteli magát töltés közben, stb), így esedékes lesz egy váltás.
A Polar Vantage sorozat nekem fura, nem igazán tetszik, inkább egy FR655 órán agyalok, amit januárra várok.
Igen. Annyi, hogy borostyán lencsém van és azon áltátszik a belső plusz keret. Belülről nem is veszed észre a plusz lencséket, kijebb van a széle, mint a látómeződ. A megoldás különben olyan, mint a rudynál, vagyis régebben olyan volt.
Az órám tudása nem teszi szükségessé a váltást. A jelenleg használt RS800CX órám a hozzá tartozó PPT5 programmal olyan képességekkel rendelkezik amihez képest már a V800 is visszalépett valamennyit a Flow felülettel.
(Az okos óra képességek, napi aktivitás monitorozás és hasonló trendi dolgok nekem nem értéknövelő tényezők)
Nagyon rám tört, hogy kéne egy új óra, ha már 100 eFt alatt is láttam a V-t majdnem teljes garancia idővel.
Úgy gondoltam, talán jobban látnám az adatokat, mert a szemüveg nélküli olvasás egyre problémásabb.
Este nézelődtem a neten én is és sikerült elhessenteni ezt az érzést és inkább maradok a régi órámnál. Ha 2 sorosra váltom a kijelzését, akkor azért még szürkületben is látom szemüveg nélkül ezt is.
A kalenji kiprun MT, amit én is használok, elvileg minden lábtartáshoz jó, és nagyon jól párnázott. nekem bejött, aszfaltra stabil cipőt használok (nike sturcture, saucony omni).
A Polar Vantage órák valamelyikéről van valakinek személyes tapasztalata?
Az apróhirdető oldalon gyanúsan sok néhány hónapot hetet használt van belőle és többen is írják, azért eladó, mert váltottak más órára. Még a csúcs modellről is.
Arról viszont nem találtam semmit magyarul, hogy mekkora a H10 belső memóriája, amit a telefonos applikációval lehet letölteni utólag, ha nem akarsz órát viselni edzés közben.
Ha jól értelmezem az angol oldalt akkor Gurtnisnak a teljes Spartathlon teljesítés pulzus adata elfér benne 1 másodperces mintavétellel rögzítve, mert 30 óra feletti időtartamot írnak
Az esküvő kemény meló, de gondolom, tudod. Technikailag is nehéz, mert k nagy a kontraszt a menyasszony és a vőlegény ruhái között.
Nem szabad lemaradni a dokumentum fotókkal, de azért kell valami egyedit is alkotni. A végére mosott xar az ember. Nincs pihenés és k. sok az utómunka is.
Nem szeretnék kimaradni :) Tablók, esküvők kényszerből, riport élvezetből, természet főleg cserkelve és makró szerelemből, modell akt tévedésből ;) pár obimból biciklit vettem azóta semmi :(
Azért is választották idén a bécsi helyszínt, mert itt lehetnek nézők. fontos neki a szurkolás.
A többi körítésért (nyulak, frissítés, akármi) biztosan sokan támadják majd, de vállaltan nem lesz világcsúcs. Akkor lenne ez gáz, ha amúgy egyéb versenyeken állandóan második lenne... Nem az. :)
Nemtom. Azt olvastam, hogy azért itt futja, mert ide tudták megszervezni a segítőket. Összesen, ha jól tudom 58 olimpiai és világbajnoki érem tulajdonosa segít neki a rekordkísérletben. Szóval, folyton friss nyulai lesznek. Ez a Berlin maratonon nem lehet adott.
Off
Már semmit. Évekig hastáncosokat fotóztam, aztán "felfedeztek" és jött minden. Kiállítások díszletének alapja, képeslapok, esküvők meg minden, amit a grafikus csinált, akinek dolgoztam. Sajnos munka mellett ezt nehéz lett volna színvonalasan csinálni, máshogy meg nem akartam.
Te?
On
Én most kissé kiköltekeztem és a család miatt is csak arra lövök, hogy a futás előtt kiugrom, megnézem, aztán jövök vissza, pedig jó lenne hozzátok betársulni.
Hány ilyen csoportosulás lehet most, akik Bécsbe mennek. :)
Én megyek kocsival, egyelőre hárman vagyunk benne, így legalább egy hely még van. Mi péntek délután indulunk, pontos időpontot nem tudok egyelőre. Viszont nekünk van ismerősnél 2 éjszaka szállásunk, szóval csak vasárnap délelőtt jövünk vissza.
Pajtások!
Lenne jelentkező, akivel kimennénk megnézni Kipchoge futását?
Megosztanánk az útiköltséget és olyat láthatnánk, amit még soha.
Pontos időpontot még nem tudni, de most úgy néz ki, hogy szombat lesz.
Valaki?
Gratulálok a hétvégi versenyzőknek és túrázóknak! Szép eredmények születtek.
Én is nagyon vágytam már az őszi erdőbe, mert utoljára majd 2 hónapja voltam az erőben futni, így felkocogtam a hegyre szombaton ebéd előtt.
Alacsony intenzitású kezdéssel és lejtőzéssel 2:22 lett a 20 km, amivel elégedett vagyok, mert a végén is könnyedén futottam (igaz lejtőn lefelé ) noha csak vízzel frissítettem és a reggeli is minimális volt.
Mondjuk a sok lejtő futástól elszoktak a combjaim, így még ma is sziszegős a felállás és a lépcsőn lefelé elindulás.
Kínából nem egyszerű, mert most már szinte csak Bluetooth-os illetve Ant+ HR szenzorok vannak, ahogy az Alin néztem most.
Az RS400 pedig nem olyannal működik. Ha jól emlékszem 5kHz-en működik. Az is dereng ezek a Polar jeladók a fitness gépekre szerelt pulzusmérőkkel kompatibilisek.
A Jófogáson 5000 Ft-ért van hozzá való nem cserélhető elemes új Polar T31 öv
A noname pulzusmérő órák mellkasi jeladóival is működhet, de hogy melyikkel fogalmam sincs. Bár azokkal a Polar fitness teszt nem biztos, hogy működne. (Az új BT jeladós óráknál is csak a Polar jeladóval működnek a tesztek.)
Na, kipróbáltam a saját Altra Paradigm 4-et.
Igazi meglepetés volt. Amikor először volt ilyen a lábamon, olyan volt a Hokához képest, mint egy fapapus. Na, és most jön a meglepetés:
Ez is pont olyan! :-)
Én talpközépre érkezem, ahol ez a cipő elég széles. Klaffogok benne, mint a fene. Ettől eltekintve még lehet jó. Majd kiderült.
A Hoka papucs viszont tök jó. :-)
Nemrég vettem a régiségvásárba egy polar rs400-at, de ahhoz nincs pánt. Mondjuk 2000-ért nem is várhatom el. A kínából rendeltek mennyire megbízhatóak?
Van itthon egy korábbi Vomero, ami azonosan van számozva, mint a Hokák, de szűkebb. Ezért rendeltem belőle egy US számmal nagyobbat, de az meg elviselhetetlenül nagy lett. Most a posta karmaiba adtam. Remélem, visszatalál Németországba.
Gratulálok, nekem egyik kedvencem volt régebben a kassai verseny. 2003-ban ott vettem részt életem első futóversenyén, egy félmaratonon. Aztán futottam még ott két maratont, meg még egy félmaratont. Szerettünk oda járni, de aztán abbamaradt. Lehet, hogy ehhez az is hozzájárult, hogy a barátom autóját fényes nappal törték fel. De szerettem a verseny hangulatát, ahogy az emberek a rajtlista alapján nevünkön buzdítottak, és természetesen a célban a korlátlan mennyiségben fogyasztható csapolt sör sem hagyott hidegen bennünket...:)
Nálam Vomero 45.5, Hoka 45 1/3, de a Hoka passzosabb. A múltkor én is megjártam, Runnerinn-en voltak nagy Altra akciók, rendeltem is gyorsan egy Paradigm-ot, 62 euróért, itthon 50 ezer Ft. A 3 évvel ezelőtti modellből jó volt a 45-ös, de ebben az idei verzióban mozgott a sarkam. Vissza nem küldtem, mivel itt nem ingyenes, de pár napon belül el tudtam adni, még enyhe haszonnal is...:)
Tegnap Kassán a békemaratonon (Európa legrégebbi, a világ második legrégebbi maratonja a bostoni után, 96. alkalommal volt megrendezve) teljesítettem életem első teljes maratonját/42,2 km. 3 óra 38 perc 29 másodperc alatt értem célba. Hetekkel/hónapokkal a verseny előtt több alkalommal is lefutottam szabadidőmben 34 km-t (annyit szükséges), de azt mondják, hogy a maraton a 35. km--től kezdődik, akkor sok minden pl. glükóz kimegy a szervezetből. Amikor a 35. km-t elértem, gondoltam magamban, hogy ha ez a kritikus pont, akkor sima ügy, megvan. S bár a sebességem nagyon lelassult a 35. km-től, de akkor is ugyanúgy élveztem a futást. Az elejétől a végéig extázisban folyamatosan extázisban voltam. A 36. km-től azt sajnáltam csak, hogy mindjárt vége lesz a versenynek. Onnantól kezdve gyakran az volt a gondolatom, hogy élvezzük ki most nagyon a hátralevő maradék km-ket, mert minden nap nem fut az ember maratont. Kevésszer él át az ember ekkora csodát az életében. A célbaérés után is kedvem lett volna még abban az atmoszférában a verseny útvonalán futni pár km-t versenyen kívül. Kassa belvárosa gyönyörű, van kb. 80 ezer néző, s 14 ezer futó (valakik váltóban futják és valakik félmaratont futnak). Nagyon aranyos volt oldalt a nézők közt a sok gyerek, akik az épp arra futóknak nyújtották mindig a tenyerüket, hogy csapjanak bele és közben drukkoltak. Rendesen sajnáltam a célbaérés utáni pilanatokban azt, hogy már vége van. Első teljes maratonom, s az eddigi legnagyobb távom, még is az első ilyen futásom, hogy egy pillanatra sem várom, hogy vége legyen már, mert annyira fáradt vagyok. Fantasztikus momentumok voltak azok is, amikor mi teljes maratonosok örömünkben ismeretlenül a cél után spontán egymást ölelgettük köztük valakik meghatódva. Még most is ezer fokon égek a tegnapi naptól. És végül ez még szebb történet így, hogy februárban még javában sérülten lemondtam már a futásról és nincs még fél éve, hogy a lábam 100 százalékos lett. A könnyeimmel küzködöm most is, amikor e sorokat írom. Verseny közben sokszor járt az a fejemben, hogy bár örökké tartana most ez az egész állapot/verseny/atmoszféra/boldogság stb. minden. Ha valaha életundorom támadna, a tegnapi napra kell olyankor majd mindig visszaemlékeznem.
Bocs, FR235, ez csuklón mér. Nem vagyok az a szőrmók tipus, ez sem zavarhatja. De kb. így mér szinte mindig. Van olyan is, hogy nagyon hamar eléri ezt a pulzusszámot, de olyan is, hogy nem megy 140 fölé ugyanazon a helyen hasonló terhelés mellett. A páromnak van egy vivoaktive 3, ha egymás mellé tenném őket nem zavarnák egymást? Az más kérdés, hogy elég hülyén néz ki...
Már meg is érkeztek a cipők a Runningwarehouse-tól.
A Vomero megy vissza, mert túl nagy lett. Sokkal nagyobb, mint a Hoka azonos méretben. Legalább letesztelem újra a visszaküldés funkciójukat. Közben imákat mormolok...
Augusztust kicsit hanyagoltam családi programok miatt, az augusztus-szeptember meg nagyon stresszes volt a munkahelyemen, ezért kevesebb edzés is volt, és még ettől is sokkal fáradtabb voltam végig. Szerintem nem hat úgy az edzés, nem fejleszt annyit, mintha van köztük idő rendes pihenésre is.
Erre még az ide feltett görbéim láttán rá is kérdeztél pár hete, és tényleg: RHR folyamatosan emelkedett. Most már azt is tudom, hogy ez ilyen lesz.
Másrészről viszont tényleg az a pozitív hozadéka a dolognak, hogy 50km már nem tud igazán kifogni rajtam (főleg, ha még ésszel is futom, nem úgy mint szombaton, de még így is OK volt.)
Érdekes, mert az elevation plot nagyon nem érdekel. Attól még ugyanúgy terhelem magamat, nem kell folyton látnom hogy hány méter milyen hosszan van előttem.
A pomázi futókört még nem tudtam beilleszteni sehová. A múlt héten is kevesebb, mint négy óra futásra volt csak időm.
Vasárnap megnéztem a Vérkör egy részét, térkép szerint nagyjából a jobb oldali kurflit. Nagyon szép vidék, megállapítottam hogy ez a rész könnyen futható, se durva talaj, de durva emelkedő.
És annak is örülök, hogy kirándultam, mert ha futok, csak töredékét látom a szépségeknek.
Azt is megállapítottam, hogy kerékpárral egy ízig-vérig mtb terepről lenne szó. Rájuk gondolva sok keresztbe feküdt szederágat dobtam ki az útszélre, egyszer az egyikkel eldobtam a kezemben szorongatott gps-t is :), kereshettem a bozótban. Magamra gondolva meg néhány faágat is eltisztítottam az útból. Hátha a közeljövőben arra vetődök.
Most amúgy egész sok Sunset-trailes emberke futott, a Vérkörre még tilalom van pár napig.
Azért gratulálok, szép lehetett. Akkor most nem a keto vagy nem keto életmód volt a vízválasztó, hanem maga a fizikai állapot?
A szalagok helyrerakásában mindig dilemmázok, és arra szoktam jutni, hogy békén hagyom. Mert mi van, ha mégis szándékosan van odakötve. Egyszer volt egy terep 50-esen, hogy - mint utólag kiderült - egy patak áradás miatt máshol ment le az út, mint az előzetes track jelezte. Biztos voltam benne, hogy félre volt szalagozva, de nem. Ha átkötöttem volna, eltérítettem volna minden utánam jövőt.
Nekem régi kedvencem Bekele. Véleményem szerint, ha pár éve megkeresik és segítik, mint Spenót unakatesojat Ő is megtudná futni 2 órán belül azt a marcsit.
Nemrég volt szó a verseny előtti táplálkozásról. De most a szilvásgombóc felülkerekedett a racionális énemen. Végülis tészta jellegű dolog, de a szilva okozhatott volna meglepetéseket.
Piros bükki fővonal TT, 33km-en nevezési, indulási idő a kiírás szerint szombat 8-9 között. Én 11-kor végeztem itthon a munkámmal, délben már ott is voltam a rajthelyen. Gyors fejszámolás: 10 óra a szintidő, tavaly (szép időben) öt és fél órát mentem, most esőben, még hat órával is beérhetek célzárás előtt. A rossz idő miatt elvetettem a fél-szintidős tervemet. Indulás Lillafüredről, első állomás a Szeleta-tetőn. Innen a piros jelzésen el kellett menni Bánkútig, majd tovább, Jávorkút felé vissza. Vagyis végig fennsíkon vitt az útvonal, de azért összejött majdnem 900m emelkedő is. Szerencsére az útvonallal alapvetően nem volt gond, jelzésváltásra nem kellett figyelni. Amúgy volt sárban dagonyázás, derékig érő (vizes) fűben menés, kidőlt fákon átmászás, sziklás talajon ereszkedés. (Úgy vettem észre, az új cipőm nem nagyon szereti a vizes köveket.)
Tavaly az elejét kicsit túltoltam, ezért Bánkút előtt volt egy kis elsötétülés, most rájöttem, hogy ez inkább csak a sűrű erdő miatt lehetett. Mindenesetre most kicsit tervszerűbben toltam be a müzliszeleteket, meg iszogattam. Végül meglepetésre sikerült 305 percet menni, ami majdnem megközelíti az 5 órás álomhatárt.
Nagyon jó hangulatú verseny, érdemes elmenni rá. Kifejezetten szép a környék (Keszthelyi-hegység), általában jól futható, két jelentősebb kapaszkodó volt összesen, de azok megkérték a magukét, örültem is, hogy nem 0 drop-os cipőben voltam.
Ha nincs sár (nem volt), akkor utcai cipőben jól futható, talán 3 km volt, ahol jól jött volna, viszont az elején és a végén sok az aszfalt, ahol meg nem lett volna praktikus.
Az útvonaljelzések minősége nagyon változó volt. Volt ahol 4 méteres földre fújt nyúl mutatta a helyes irányt az elágazásban, és volt ahol menetirány szerint a fa mögött lógó szalag, amit max oldalról vett észre a szerencsés, vagy visszafelé jövet, mint én és az általam visszarángatott tucatnyi futó 2 alkalommal is. Ebből jött össze a +2km.
(Az első ilyennél volt, hogy felismertem a helyet, mert már egyszer jártam ott. Szóltam a körülöttem lévőknek is, és azok közül is felismerték ekkor páram, azok elindultak visszafelé velem, meg aki hitt nekem, aki meg nem az ment ott még egy kört, és ezzel még egyszer az egyik jelentősebb kaptatót is megjárta; így megy ez ;)
A frissítőpontok gyakoriak voltak, gátlástalanul bőségesek, és az egyiknél még friss palacsintát is sütöttek (...naná, sokat:)
A rajt 6:00-kor volt, még sötétben, ami nagyon hangulatos, kifelé fákják világítottak az úz mentén, és a napkeltét is futás közben éli meg az ember, ami megint csak nagyon hangulatos. Viszont Budapestről nézve ez ottalvós buli. Én egy barátom füredi nyaralóját kértem kölcsön, így péntek este 8-kor lehetett a villanyoltás, szombaton 3-kor kelés, 3:50-kor indulás, 5-re érkezés, 6-kor rajt; ment mint a karikacsapás (pláne, hogy kedvesem vezetett, így még közben nekem volt egy kis szunyókálás is).
(Ezt a korai rajtot két dolog indokolhatja: a 100km-esek menetideje, és a helyben eltöltött vendégéjszakák számának növelése; mindkettő érthető és elfogadható.)
Ez volt talán életem legnehezebb 50km-e, mert most nem voltam fizikailag felkészülve rá, ráadásul olyan tempóban kezdtem, mintha felkészült lettem volna, ami elég hamar visszaütött. De akaratból végig tudtam cammogni, és be kellett látnom, hogy ez az "50 kilit féllábon is" dolog tényleg tud működni :)
Én úgy 25 évesen lézereztettem meg a szememet, és azóta, több mint 15 év alatt minimálisan romlott csak. Most sem kell szemüveg, bár talán egy fél dioptria jöhetne, de annyiért nyilván nem fogok szemüveget csináltatni és viselni.
Long szó szerint bevitt az erdőbe! :) A maraton utáni első futásra max 8-at terveztem, még mindig van köhögés és orrfújás, de aztán észrevétlen 13.5 lett, remek hangulatban. Long mutatott nekem emelkedőt és lejtőt is, technikás dolog ám terepen futni. :)
Tényleg nem tudom, hogy mi a nehezebb... téged téli futásra vagy engem terepre vinni. :-)
Mondjuk, én már voltam azon a versenyen és nem haltam bele... Gondolkodom a szemműtéten, mert utálok szemüvegben futni, de egyre nehezebben látom a talaj egyenetlenségeit.
Jaaa, félreértesz. Nem a PBkre hajtok, csak úgy látom, hogy még elérhetőek. Továbbra is az a célom, hogy évente két maratont fussak és ezek ne halálközeli élménnyel végződjenek, hanem érezzem, hogy élek és van erőm ezt bármikor megcsinálni.
Tudom, hogy most leginkább a hűvös időnek köszönhető a gyorsulásom meg annak, hogy edzőnéni megkegyelmezett és magasabb pulzuson edzhetek jelenleg, mint indokolt lenne. 3 hete csinálom a tervet. Ez alatt nem lehet csodákat tenni. Meg lennék lepve, ha a maraton után nem lennék visszafogva megint, de most már az nem lesz annyira szenvedős, mint korábban. (Ráadásul teljesen megbízom abban, amit mond, így könnyebb is lesz csinálni, akármit is mond.)
Amikor rendesen visszafogtam magam, sokáig 8-9 perces kilométerekkel szenvedtem. Itt helyben a dombokon ez rettenetesen szenvedős volt. Emlékszem, hogy mekkora öröm volt, amikor először nem volt 8 percen kívüli kilométerem egy futásban. Szerintem ezt ide be sem írtam, mert annyira senyves ennek örülni, de ez van. (vagyis, volt :) )
Most nagyon örülök ennek a relatív nyargalászásnak.
47 évesen már biztos nem lesz ilyen jó félmaratonom, mint neked, de lassan rá fogsz jönni, hogy el kell kezdened edzeni, ha nem akarod, hogy hátba csapkodjalak egy versenyen. Talán már következő tavasszal...
Nem titkolom, hogy ez is eléggé lelkesítően hat rám. ;)
Remélem, nem kiabálom el, de én 3 nap alatt most úgy tűnik kijöttem belőle. Mai futás után befeküdtem egy megfázásra való fürdőbe (Placebo kft. terméke :-) ) és sokkal jobban vagyok, mint tegnap, pedig Aspirint sem ettem.
Még recseg a fülem, ha nyelek, de más bajom nincs.
Rohadtul ki vagyok váncsi, hogy mi lesz ebből az edzővel készülésből. Annyira jó lenne, ha tényleg most érne be a sok lassú totyogás eredménye.
Tök érdekes lesz, ha jövőre 49 évesen megdöntöm az összes futással kapcsolatos rekordomat.
Ehhez persze tök bénának kellett lennem korábban, de most látok rá némi esélyt, hogy lesz még 1:45-nél gyorsabb félmaratonom. Ez lesz a legnehezebb.
...meg az, hogy holnap ne zabáljam fel az összes töpörtyűt, amit bográcsban sütök. :-)
Jobbulást! Kapott most a szervezeted rendesen. Én úgy döntöttem, hogy az én takonykórom tegnap volt a csúcson. Nálam az Aspirin+C pezsgőtabletta és rengeteg C vitamin, ami működni szokott. Szerintem ma már Aspirin nem is kell, bár én csak a keveset alvásban tartottam veled a lépést.
Hasonlóban vagyok, mindenre gondolok, de csak az ágyból. Majd javul az állapot és rendezem a gondolatokat. Egyelőre még befelé mászok sajnos a takonykórba és most indul a köhögés is.
Ja, az volt benne még tök jó, hogy a közepén volt egy 139-143-as 3km. Pillanatok alatt fölugrott a pulzusom és gond nélkül tartottam a kb. 5:30-at.
Jövő héten lesz az első dombon meghalós edzésem. 3km kocogás után gimnasztika, majd 10x kell felszaladnom egy 100m szakaszon egy dombra. Pihenés a lefelé kocogás lesz. Zárásként megint 3km kocogás.
Kiderült, hogy az a domb nem jó, ahol néha edzettem, mert az 10%-os emelkedő. Valami lankásabbat kell találnom, amin tudok rendesen futni. Jó, hogy itt a környéken nagy a választék dombokból. :)
Ma dáthásan annyira jót futottam, hogy edzői dicséretben részesültem. Esőben olyan flow élményem volt, hogy csuda. Tartott vagy 5 másodpercig, mert azonnal csipogott az óra, hogy túltolom. :)
Összességében a 9km 132-es pulzuson volt 6 perces tempóban. Még 2 másodperc többletem van az álomhoz. :)
Holnap egy félmaraton. Ott 128-138 közepe a cél, így gyorsabbnak kell lennie 6percesnél.
Még az is lehet, hogy jól jártam ezzel a 2 hetes versenyeltolással.
Most két cipőm van kidobás előtt. Valahogy egyszerre koptak el. Van egy új a szekrényben, de ilyenkor szoktam újat rendelni, ha épp olcsón adják. Igaz, hogy ott áll a szekrényben, de legalább mindig olcsón vásárolhatok.
Most csak az altra lesz terven felül. (meg a papucs ;) )
Úgy általánosságban nem mindegy, milyen utcai. Pl. a Nike Pegazus csodálatosan viselkedik terepen, egyedül az átnyomódó random köveket nem szereti pl. ha pont telibeugrok egy öklömnyi darabot. Próbáltam a Kinvara 8-at is terepen (HHH környéke?), földes poros lejtős részen mintha jobban csúszkált volna, érzésre sokszor kellett korrigálnom. Mondjuk túléltem, lehet hogy ezzel együtt is gyorsabb voltam vele, terepen nehéz mérni.
Nyilván hülye vagyok. Eredetileg a következő HOKÁT rendeltem, csak elcseszte a posta. (csak akciósat veszek) Aztán rájöttem, hogy ha már így alakult, akkor nem Hokát rendelek (hogy máshogy is terheljem a csülköm), így lett a Vomero. Az Altrát meg már régen ki akartam próbálni és most kapunk egy kis bonuszt, ami fedezi.
Hát ezért. Ráadásul így kb. egy évig nem kell majd cipőt vennem. (a Hoka papucsot meg sem próbálom kimagyarázni...)
Facen jött szembe az ismerősök által kedvelt futásról nőknek. ott volt egy kb semmit mondó cikk velük. Igazából csak az örök dilema, pulzus vs tempó tűnt fel benne. Meg hogy Zsuzsinak 155 a versenypulzusa ezen a távon :)
lehet persze, ez csak egy nagyságrendi megközelítés :) leginkább kezdőknek, az adott távval először próbálkozóknak.
azt szoktam mondani, h egy jó maratonhoz heti 60 km kell, de heti 40-ből már megoldható. ugyanígy heti 20-al lehet félmaratont futni, de heti 30-ból jó is lesz.
én is lefutok már heti 40-50-ből egy százast, de ehhez kellet, hogy 10 éve ennyit futok hetente. :)
A fiamnak gyorsan megcsináltam. Nálam még van egy kis fedőréteg. De a te megoldásod is meggondolandó. Igaz kell hozzá egy messzeről is jól látható összeg.
Ilyés, hajrá, élvezd a futást, az edzettség örömét!
Mivel novemberben 52 leszek, megerősítem, ez a legjobb korosztály! :)
Viszont a betegségem nem javult túl sokat, hurutos köhögés, váladék, orrdugulás, ilyenek. Nem is futottam még egy lépést sem a maraton óta, és most kezdek belegondolni, hogy elég limitált fizikai állapotban ment le ez a 42 km.
Október 23-án Kolonics Emlékfutás lesz, félmaratonra vagyok benevezve, de azért addig kéne edzeni.
Long tök rendes, mindig jelentkezik egy esti közös futásra, de én még halasztom... :)
A táv nem számít, amatőr futó vagy te is, vagyis magaddal versenyzel, magadhoz képest fejlődsz. Sose méregesd máshoz a teljesítményedet, mert akkor csalódott leszel (hiszen rendszerint mindig valaki jobbhoz hasonlítjuk magunkat), pedig a pont az ellenkezője lenne a cél.
Gratulálok, jól csinálod! Nekem most gyorsítás van, elmúlt 5 edzésem erről szólt és év végéig kb. szinte csak ez lesz. Kitűztem újra pár sebesség célt, amibe lehet belepusztulok :)
Köszi. Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, hidd el lessz az több is, mi egyívásúak vagyunk, ez a korosztály kemény mint a kád sarka. Az meg, hogy mennyit is futsz? Én is futottam már Bogár Jánossal egy versenyen, de van olyan ismerősöm aki nála is gyorsabban futotta a maratont. Nálam ha nincs futás vagy bringa, akkor a közérzetem se jó. Most gyúrok a kockahasra, filctollal már megvan.
Feltételezem, hogy úgy értetted, hogy a maraton jóval gyötrelmesebb mint az 5 km, de nekem a maraton hatalmas élményt nyújtott. Igaz előtte túlságosan ráizgultam. A futás reggelén a gyomromban egy nagy darab kő volt. De a futás után és azóta is 10 cm-rel a föld felett lebegek.
Ilyés, én is gratulálok! Valójában te csinálod jól! :) Azt mondják, hogy az egészségre gyakorolt pozitív hatás optimuma épp az általad említett heti 3x vagy 4x fél óra edzésnél van. Sajnos azonban a futás függőséget okoz. És sokunk itt a listán súlyos függő, aki képtelen megállni ennél a mennyiségnél. - Még talán Amatőr nem függő, ő bármikor képes lejönni a futásról :D
Ráadásul a futás által nyújtott élményben sokkal nagyobb különbség van 0 és 5 km közt, mint 5k és egy maraton között.
Azt hiszem, az első maratonommal én is bőven amatőrnek számítok itt, de talán épp ezért lehet, hogy jobban emlékszem rá, hogy micsoda öröm volt, amikor 2,2 km (ennyi volt a háztömb köröm) után 4,4 majd 6,6 km-t le tudtam futni. Nekem elég sok problémám volt kezdetben a bokámmal úgy hogy ez a táv egy vízválasztói is volt. Miután ezt legyűrtem, már sokkal könnyebben növeltem a távolságot 8-10 -13 -15 stb-re. De ha úgy érzed, hogy az 5 km pont elég neked, akkor ne zavarjon, hogy mások milyen hosszan és milyen gyorsan futnak. A saját egészségedért és a futás okozta jó érzésért fuss.
Gondolhatod, hogy én a Spartathlonos kaland után mennyire vagyok elégedett a teljesítményemmel. :)
Magadhoz képest kell elégedettnek lenned. Ha ez rendben van, akkor minden ok. Ha nincs, akkor pedig javíts rajta. Én is ezt teszem. Mindössze egy reális célt kell kitűzni és elérni.
Tegnapi futásom annyira jól sikerült. Nem tudom, hogy mi történt. Voltak olyan pillanatok, amikor 12x-es pulzussal ment a 6perces tempó. Nyugodtan suhantam. Állati jó érzés volt.... meg persze hideg. :)
Köszi a gratulációkat! Nem mondanám, hogy túlzottan meg lennék elégedve magammal, olvasva az itt leírt teljesítményeket. Egyszerűen csak élvezem az érezhetően megjavult testi és szellemi teljesítőképességemet. :-)
Csak tisztelettel tudok gondolni a félmaratont, maratont, ultramaratont teljesítőkre. Számomra ezek a teljesítmények csodálatraméltóak.
Saját kis sikerem: 3 éve kezdtem el futni, óvatosan növelgettem a távokat és életemben először ma futottam le 5000 métert, 49 évesen. Most az a tervem, hogy a következő évtizedekben is megtartom ezt a heti 3-4 x fél óra futást, esetleg sebességben szeretnék még fejlődni.
Erős felindulásból rendeltem Vomerot és a Hoka papucsot a Runningwarehouse oldalon akciósan, mert onnan FedEx szállít alapban és 130EUR fölött ingyenes. Aztán annyira hülye vagyok, hogy megnéztem az Altrákat is.... és azok is jól le voltak értékelve. Most 10EUR szállítással azt is rendeltem. Ebben a hónapban már nem eszik a család... :) Viszont egy évre előre van/lesz otthon cipőm.
Ez a heti kilométeres szabály így némiképp pontatlannak tűnik.
Magamból kiindulva:heti 20-40 km edzéssel is lefutok 70-100 km-t, persze az edzőtempómnál lassabban.
Nekem úgy hangzana kereknek a szabály, hogy "bárki képes lefutni egyben a heti edzéskilométerei számát a szokásos edzéstempójában", feltételezve a "szokásos" edzésmódszert, mely szerint 80%-ot lassan futunk.
Reálisnak hangzik ez így? (Én nem tudom, még sose próbáltam meg 6:00-6:30-as tempóban maratont futni edzésként.)
Amikor még az előző cipő miatt hajlandóak voltak értesítést bedobni, simán odaadták. Még aláírást sem kértek. Rohadjon meg az összes naplopó. Ha én így végezném a munkámat, már éhen haltunk volna...
Üdv itthon! Jól nyomtátok Spenóttal és csinos segítőddel. Kicsit aggódtam mikor az edző néni előtt haladtál, azután aggódtam mikor együtt, mert így ó csak mosolygott ahelyett hogy komolyan versenyezett volna. Akkor nyugodtam meg, mikor Zsuzsi már nem mosolygott hanem koncentrált a feladatra, (Irinára is) és tudtam, hogy Te is keményen dolgozol a beérésért, de rengeteg időd van rá. Jól csináltátok, jó, hogy szinte folyamatosan volt infó, kép, videó mindenről. :)
Valahol irtak, hogy a heti ossztavodat elvileg kepes lennel egyszerre is teljesiteni. Nyilvan intenzitas kisebb lenne. Ugy viszont nem keves a 120. Btw ismerek maratonra keszulot, aki ahhoz fut ennyit, igaz 4 percesekre keszul :)
magyar posta és sportsshoes: egyszer rendeltem tőlük, a szállítási időre valami 7-10 napot írhattak. Külföldön voltam, de megrendeltem, mondván, addigra otthon leszek.
A cipő 3 napon belül megjött. Hív a lakhely szerinti postahivatal, hogy náluk a cipő. Mondom, jó, nemsoká megyek haza, tartsák ott. De azt nem lehet, ők nem tárolják. De mondom, előbb jött a kiírtnál, elküldöm beszkennelve az irataimat, hogy az enyém, csak tartsák ott.
Nem, nem lehet. Akkor mi a megoldás? Vagy hazamegyek ma, vagy visszaküldik a feladónak.
Mondom, írok egy maghatalmazást az unokaöcsémnek, beszkennelem, elviszi. Az se jó, mert a szkennelt aláírásomat nem fogadják el.
Mondom: de aláírhatná bárki otthon is a nevemet.
Postás nő: hát ezt lehetett volna, de most, hogy ezt így elmondtam, már nem fogja elfogadni.
Végül mégis ez lett a megoldás, csak egy másik alkalmazotthoz ment oda az unokaöcsém.
Ahogy ezekből a beszélgetésekből kivettem, nem az átlagpulzus feltolása a megoldás, ha amúgy nem elviselhetetlenül lassú így a tempó (mint nálam), hanem a lassú mellett fokozó és résztávos edzések beépítése.
A 8 órás edzés nem tudom, hogy milyen sűrűn fordul elő. Csak arra voltam kíváncsi, hogy egy ilyenen hogy változik a pulzusa.
5 tempót számolunk átlagnak akkor is 11 óra 132km jön ki heti szinten. Havonta 500-600Km erre valaki rááll akkor már biztos hogy lesz látszatja jobban mint ha 3 hónap alatt rakná össze. :)
A futási eredményeknek egy jelentős százaléka genetika, a zsírfelhasználástól a szívizom fejleszthetőségéig. Lásd Yannis Kouros eredményeit és az "abnormális" verseny közbeni táplálékfelvevőképességét. Oli vagy Fülöp Tibor konkrét százalékot is említett valahol.
Viszont a zsírfelhasználás aránya úgy emlékszem, hogy (önmagához képest) mindenkinél látványosan javítható megfelelő edzéssel.
Biztosan fejleszthető valamilyen mértékben, a zsír felhasználás aránya, de szerintem igazán jó eredményt ezen a téren, azaz alacsony szénhidrát felhasználás mellett magas futó sebességet, azok tudnak elérni, akik genetikai adottságaikkal alkalmasak rá.
Maráz Zsuzsa azt mondta az interjúban, hogy heti 10-12 órát edz, és 2 óra fölött alig.
Én meg három éve zsírégető tartományban edzek, viszont egy ideje megállt a fejlődésem. OK, ebben van időhiány miatti kevés edzés, nyári és betegség miatti kihagyás is, de megállt.
Úgyhogy a következő hónapokban a 70% körüli helyett 75-80% köré tervezem az edzéseim nagy részét (pompommódszer), aztán meglátjuk, mit ad. Persze, ha a testem szól, hogy ez nem tetszik neki, akkor visszaveszek.
Engem az ütött meg a beszélgetés alatt, hogy igazából mennyire alacsony intenzitással végzi a hosszú edzéseket. Persze, vannak közben gyors edzések is, de baromi sok időt tölt zsírégető tartományban.
Én korábban, amikor alacsony pulzussal edzettem, az LT alatt próbáltam maradni, de azért inkább fölötte voltam 1-2 ütéssel. Ő baromira alatta van. Még edzés végén sem közelíti meg. Természetesen nem akarom magam hozzá mérni, de mindenképpen érdekes volt ezt konkrét számokkal látni.
Azt mondta, hogy esetemben a türelem lenne a legfontosabb, meg az, hogy csináljam a gyorsító edzéseket keményen. Az idegeknek is fejlődniük kell, hogy ki tudják az izmaimból hozni, amit a lassú futásokkal beépítettem.
Jaja, valamikor régen már többen linkeltünk diagramokat különböző emberek zsír/CH felhasználásáról különböző pulzuson, és baromi nagy eltérések vannak.
Ez kemény dolog. Csécsei Zolival strandolás közben tök jókat beszélgettem ezekről a dolgokról. Nem mondom meg a konkrét értékeket, de neki pl. alig van zsírszázaléka, viszont ez is elég neki az ultrákhoz, mert ami van, abban sok az energia.
Egyik futásának adatait meg is mutatta. Rettenetesen LT alatt futja a 8 órás edzéseit. (nem fogok itt sem számokat írni) Nekem ebből az jött le, hogy persze kiemelten fontos a verseny közbeni szénhidrát utántöltés, de az alacsony intenzitású edzésekkel egy zsírégető géppé alakítja magát. Olyan, mintha én 100-as pulzuson ketyeregnék órákig. Ő persze azon az intenzitáson 5percesnél gyorsabban megy.
Korábban is az volt a véleményem, hogy a túrázókból azért lesz olyan jó futó sok esetben, mert pont ezt a képességüket fejlesztik ki évek alatt.
Az biztos, hogy a bringán nem kap olyan terhelést a talpam, hisz nincs rajta a teljes súlyom, ráadásul ott húzok is nem csak taposok. Nincs is teljesen kinyújtva a térdem se. Lefáradni le lehet annyi idő alatt. Mondjuk a bringás cipőnek lényegesen keményebb a talpa.
Egyenlőre nem terveztem nagyobbakat futni, nekem egy maraton még messze van. Az1:44-es fél jól motivált, terepen is sikerült 1:47-et futni.
Ez a 90 g jól magyarázza azt, amit valamelyik ultrafutótól vagy edzőtől olvastam:
"Az ultrafutás a hiánymenedzsmentről szól."
90 g CH az 340 kalória, az óránkénti fogyasztás 6-700 kalória. Talán valamennyi bevihető még fehérje és zsír formájában is, a többit viszont saját zsírból kell megoldani.
A vízvesztés is simán több tud lenni, mint a max. felszívódás.
Téged a 6. km után láttalak a rakpartra való fordítónál, Strava FlyBy alapján az alagút környékén előztelek meg - azt már nem vettem észre, azt hittem elhúztál.
Miki akkor hagyott faképnél, amikor másodjára futottunk le a budai rakpartra a Lágymányosi híd alatt...
Na, ez klafa megint visszament a cipő a SpotsShoeshoz. A magyar posta egy kalap xar. Erre a címre mindent megkapok, de cipőt már úgy tűnik nem visznek ki és egy rohadt papírt se róla. Azért rendeltem anyámhoz, mert állandóan otthon van. Na, mindegy. Feladtam és kicsit drágábban megrendeltem a következő cipőt a runningwarehouse-tól, mert ott futár hozza.
Rohadjon meg a posta.
Most megint Vomerot rendeltem, hogy kicsit erősítsem a lábam, mert szerintem a Hokában kissé elkényelmesedett.
A bringa kevésbé megterhelő, a futás intenzívebb, stresszesebb. Emlékeim szerint bringázással 2 és félszer több időt kell edzeni azonos terheléshez, de az a bringás stressz tűrést fogja növelni, a futáshoz szükségeset csak kis mértékben, messze nem megfelelő hozzá. (de ennek jobb ha utána nézem, mert emlékezetből van és nem is nagyon áll az érdeklődésem középpontjában)
Előtte bringáztam pár évet, ott nem volt semmi gondom. Sajnos ahogy megyünk bele az őszbe egyere kevesebb idő van, hamar sötétedik, nem tudok bringázni. Ezért is váltottam futásra. De valószínűleg igazad van, amikor 16-ra növeltem a napi penzumot akkor jött elő.
ha egy év alatt 5 km-ről félmaratonra növelted a távot, akkor nem a cipő, hanem a terhelés miatt van fájdalmad, egyszerűen még nem adaptálódtak az izmaid, izületeid, inak, egyéb lábrészek. egyelőre nem szabad tovább emelned, mert garantáltan ki fog jönni valami komolyabb baj, inkább a meglévő távokon fuss, és végezz mellé keresztedzésnek erősítést, törzsizom, lábak terén.
Mondjuk ott nem lehetnek méret problémák, szorít, nyom, dörzsöl, hólyag stb. :) Esetleg bajonett, de senki nem húz kesztyűt a lábára.... bár nekem már van futó lábtyűm :)
Talán a nike az egyik legtöbbet hamisított cipő ezért a gyanakvás bennem. Sajnos pár hónapja megfájdult a talpam az egyik futás alkalmával ami vissza-visszatér, ezért próbálok meg váltani. Mivel nincs nagy futós tapasztalatom, így inkább kérdezek, de ugye mindenkinek más a lába, csak a tényleges próba ami megmutatja mennyire is válik be.
Igen jó lenne megtudni, hogy neutrális vagy stabil cipő kell, de ugye ez majd a tapasztalattal jön meg...
Nemrég vettem a piacon egy használt asics nimbus 9-et, nem futni csak utcára. Minap kipróbáltam és az se volt rossz. A futás iránti vágyam egyre nő, az év eleji 5,5 kmtől kicsit eltávolodta, előbb a kékesi csúcsfutás, majd Baradla 16, nemrég pedig egy héten belül két félmaratont futottam. Jó lenne vigyázni a lábamra, már nem garanciásak.
Nézd, azt tudni kell, hogy ez az első generációs modell, ami kb. másfél éve jelent meg, tehát ezek készletről visszamaradt cipők lehetnek. Igaz, hazai boltokban még fellelhető néhány méret. Én tavaly szeptemberben rendeltem külföldről, kb. 24 ezerbe került, itthon akkor 39900 Ft volt. Próba természetesen ajánlott, bár nekem méretre ugyanaz kellett, mint a legtöbb Nike-ból. Ja és még valami: ez valójában neutrális cipő, de akadnak weboldalak, amelyek stabil vagy enyhén stabil cipőnek állítják be, talán azért, mert régebben tényleg létezett egy stabil Nike modell Odyssey néven. Én ezzel egyidőben rendeltem egy Pegasust is, de végül azt eladtam, nekem ez jobban tetszett.
Köszi mindkettőtöknek. Először túl jónak tűnt az itthoni ára, de külföldön kb ennyibe kerül. Kicsit félek tőle, hogy nem leszünk barátok, de sajnos itthon csak a Hoka szokott cipőpróbákat tartani. Vagy tévedek?
A kedvencem, amikor megbeszelem delelott edzobaval, hogy aznap megyek futni, majd ezutan derul ki, hogy aznap sokaig kell melozni, vagy nem alazik el a gyerek, ki kell pucolni a furdot, stb...
Azt vettem észre, hogy ha elkezdek kicsit optimistán, hosszú távra tervezni futással kapcsolatban (merek nagyot álmodni), as következő héten rámtör valami takonykór. Most is.
"a távolban meglátok egy sporttársat és elgondolkodom, hogy utána eredjek-e vagy sem, már akkor is feljebb megy a pulzusom 5-10 ütéssel ha a tempómon semmit nem változtatok."
Ezt én is tapasztaltam és fordítva is igaz: valami nyugalmas témára gondolok (tengerpart, pálma fák, hideg sör ... ki-ki folytassa ízlés szerint ) akkor lejjebb megy a pulzus ugyanazon a tempón.
Na, unokatesóm rekordkísérlete miatt eltolták a maratonomat két héttel. Nem fogunk találkozni. Ezt sajnálom, mert a penge módon kidolgozott formaidőzítésem is borul, de első a család. ;)
Egyébként most jön ki rajtam minden. Olyan fáradt vagyok, mint egy zsák f.s.
Csak az edzéshez képes kb. 8-10 ütéssel magasabb volt a pulzusom ugyanazon a tempón már a rajt utáni km-n is.
Ez a verseny "stressz" miatt illetve részben a megfelelő bemelegítés hiánya miatt van. Velem is rendszeresen előfordul.
Bringás edzésen többször is megfigyeltem a stressz pulzus emelő hatását. Békésen egyenletes alacsony pulzuson haladva amikor a távolban meglátok egy sporttársat és elgondolkodom, hogy utána eredjek-e vagy sem, már akkor is feljebb megy a pulzusom 5-10 ütéssel ha a tempómon semmit nem változtatok.
Egyébként teljesen felesleges lenne megenni 9 darab Vitatigrist , mert a szénhidrát tartalma 95%-ban cukor amiből óránként max 60 g szívódik fel ha igaz amit erről tudok.
Szóval 5 db bőven elég, és ahhoz kéne kb 6 dl + víz is.
A HIGH5 energia italpor 2:1 arányban tartalmaz cukrokat és fruktózt, ezért lehet elérni vele a 90g/ó szénhidrát pótlást max töménység esetén, mert a fruktózt más folyamatban a cukor feldolgozásával párhuzamosan szívódik fel és biztosítja az energiát.
Tudtommal ez a pótlás elméleti maximuma ami fel is szívódhat.
A High5 forgalmazója mondta a nyár elején, hogy hallott valami új termékről ami 100g/ó feletti felszívódást ígér, de ő sem tudta elképzelni, hogyan hozták azt össze.
Ez alapján gondoltam. Persze ez csak egy száraz képlet, nem veszi figyelembe a korodat, hogy milyen pulzussal ment a félmaraton stb.
A polar is a RI-m (57-62) alapján 4 óra alá tippelt. Csak az edzéshez képes kb. 8-10 ütéssel magasabb volt a pulzusom ugyanazon a tempón már a rajt utáni km-n is.
De nem gond, hogy nem hajtottam az időre, de tényleg. Sokkal nagyobb élmény volt "lazán" futni, mint egy éve a wizzAir-en amikor 2 óra volt a cél, és ez rányomta bélyegét a "versenyre".
a gatorade eleve folyadék is, a szőlőcukor meg ugye üres. gondolom ki kéen számolni, h egy deci gatorade-ben mennyi CH van, és hogy egy szőlőcukorhoz mennyi víz kéne, hogy ugyanannyi legyen az arány... én ebben nem megyek bele most. :D
Azért nagyon nem mindegy mennyi az egyéni energia felhasználás.
Nekem 2005-ben a PB maratonomnál 82kg testsúllyal 3470 kcal értéket számolt a Polar órám.
A legutóbb 2017-ben 85 kg testsúly mellett a 28 perccel hosszabbra 3700-at. (Igaz a 12 év 14 ütésnyi átlag pulzus csökkenéssel járt)
Látom Gurtnis adatait, azon a pulzuson ahol neki 1 óra 600kcal nekem 850 kcal a "fogyasztásom"
És akkor még ott van, hogy ebből az összesből mennyi a szénhidrát alapú? Nekem 2017-ben a maraton átlag intenzitásán kicsit több mint a fele volt szénhidrátból származó elméletileg. Ha az egy évvel korábbi diagnosztikám adata közelített a valósághoz akkor 113g/ó volt az átlag szénhidrát felhasználásom a maraton alatt.
Az a fura, hogy azt érzem hogy viszonylag jól ettem és ittam.
Egy-egy zselé 6, 15, 25 és 35 km-nél, 10 korty izotóniás minden 2. kilométernél a hátizsákomból (kb 1,5 l; 0,4 l/h), zselék után víz a frissítőpontoknál és ezen kívül 3 alkalommal rendkívüli vízfogyasztás is.
Az volt a tervem, hogy a 30. kilométertől 165 környéki pulzussal megyek, de erre egyszerűen képtelen voltam, inkább a 154-156 közti tempót tudtam magamból kihajtani.
Itt a gömöri dombvidéken (Tompa Mihály emléktúra, 34 km) vasárnap olyan nyirkos, ködös idő volt, hogy szakadt rólam a víz, vagy inkább a rajtam lecsapódó pára miatt áztam át teljesen, mert ettől a kocogós tempótól nem kellett volna megizzadnom. Szerencsére nagy sár nem volt, inkább csak a fű volt több helyen nedves. Kb. 70 percnél értem el az első frissítőállomást, ahol vételeztem pár mg C vitamint, óriási kökénybogyókba csomagolva. (Ide még visszamegyek valamikor, és lesz egy kis lekvárfőzés.) Kelemérbe beérve le akartam öblíteni a torkomra tapadt héjat a nyomóskútnál, de épp rá volt szerelve egy tömlő, annak a másik végén meg egy köbméteres tartály..... Szerencsére arrébb még volt két másik, így tudtam egy kis vizet vételezni. Még Gömörszőlősön is volt egy kút, de a táv további majdnem 2/3-án a hozott anyagból kellett gazdálkodni. (Igazából Szuhán még megittam a kocsmában egy kis doboz kólát, de attól meg csak a büfögés jött rám.)
A "célidőm" vágyaim szerint a hivatalos turistaszintidő (9 óra) fele lett volna, de tavaly, mikor csúcsformában voltam, akkor is alig lett meg, most meg egész nyár kimaradt, ősz elején volt kb. 4 egyórás edzésem, de aztán mégis pár perccel hamarabb beértem, talán annak köszönhetően, hogy most egyszer sem kellett elővenni az itinert, tavaly meg elég sokszor meg kellett nézni, hogy akkor most a tehéncsorda után kell lefordulni, a kék jelről, vagy el kell menni a szénakazalig. (Természetesen voltak megadva ilyen gpx bigyók is de az én ötezer forintos Casio órám nem tudja ezeket értelmezni.)
Én is úgy tudom az IM frissítés okosságokból, hogy amikor nem tudja az ember a tempót és a pulzust emelni az már az izomzat lemerült szénhidrát raktárait jelzi.
Hogy nálad ilyen hiány okozott-e lassulást nem lehet biztosra tudni.
Ha akkor ott bekaptál volna néhány szőlőcukor tablettát elég hamar kiderült volna, mert annak 1-2 percen belül érezni a hatását. Igaz amit egyszerre bevesz az ember azt egy komolyabb tempó váltással pár perc alatt el is égeti és akkor ha nincs további utánpótlás még rosszabb lesz a helyzet mint előtte. Ezért a szőlőcukrot csak gyors segélyek javasolták nekünk és azonnal egyéb lassabban felszívódó komplex szénhidrátot érdemes fogyasztani és a tempót csak akkor növelni amikor érzi az ember hogy kezd visszatérni az ereje :-)
A mostani Spar-nak, az azonos időben rendezett Berlin maraton lehet hogy eléggé nagy konkurencia volt, legalábbis a gyorsak és a külföldiek valószínűleg nem ide jöttek kirándulni.
A 2017-eshez képest ennyivel nem lehet lassabb a pálya. Akkor 2:55-tel ugyanúgy a 45. lettem, mint most a 3:01-gyel. Ha jól néztem, akkor 2017-ban 32%-al több külföldi és 11%-al több magyar volt az eredménylistában. Más éveket nem volt türelmem megnézni.
erre szokta mondani Csempa, ha jól emlékszem, h szénhidrát kifogyás. ebben a felmelegedő időben a második felét gyorsabbra futni elég nagy kihívás, ha mondjuk 5, sőt 10-el alacsonyabb az elős fele, akkor kivitelezhető.
Az tudtad, hogy a Strava már nem az SRTM adatbázisból dolgozik a nem barometrikus eszközöknél? Hanem a barometrikus kütyük által felhalmozott magasságadatokat használja fel. Szerintem ha már akár 20 ilyen eszköz adatait átlagolják egy adott útvonalra, már az is brutál pontosságot ad az esetek nagy részében, viszont nekik több száz meg ezer átvonulásuk lehet egy-egy útszakaszra.
Gratulálok, amúgy hogy hol hibáztál, azt lehet hogy még fél évtized után is kutatni fogod, már ha rendszeresen futogatsz maratonokat. :) Tiszta lutri, annyira sok mindennek kell összejönnie, hogy egy valóban szép teljesítmény lehessen.
Sikerült a mai kocogást Csécsei Zolival megtenni. Lehet, hogy holnap Brian May-el gitározom? :-)
Összefutottam még Korányi Balázzsal, mielőtt az ünnepségre indultak és vele beszélgetve jöttem rá, hogy miért volt nekem akkora élmény ez a Spartathlon így kívülállóként, akit bevettek a buliba.
Egy szemernyi irigység sincs bennem. Teljesen kizárt, hogy én erre valaha is képes leszek vagy bármi hasonló teljesítményre, így a legapróbb rossz érzés sincs bennem. Tisztán csodálat és öröm volt az egész.
Már csak a hazarepülés maradt hátra.
Itt is szeretném megköszönni Gurtnisnak a lehetőséget! Csodálatos élmény volt. Még az unokáimnak is erről fogok beszélni.
Nekem ez volt az utóbbi időkben az egyetlen olyan futásom, ahol szigorúan betartottam a pulzus tervemet és a frissítést is csak kicsit szúrtam el. Nem voltam nagyon gyors, de ilyen szintes terepen ennyit tudok.
Az első pontig nagyon alattomosan emelkedik, ráadásul 3. km után egy patakvölgyben sok helyen 1 ember széles az ösvény több kilométeren keresztül, nem egyszerű előzni és sok a kő. Ha jól emlékszem ketten is segítségre szorultak rossz lépés miatt, szóval ott figyelni kell.
Én a tervezetthez képest 10 perccel lassabban értem fel, részben mert nem melegítettem be és a rajt utáni hullámokon is gyalogoltam sokat, hogy a bemelegítés intenzitását tartsam, de megérte óvatosnak lenni. A többi szakaszon sokkal közelebb voltam a tervezett időkhöz.
Első fele jó volt, 1:44:12-es félmaraton, óvatosan adagolt pulzussal. Azt hittem, hogy meglesz a 3:30 alatti idő!
Onnan akartam emelni a pulzusomon és tartani a tempót, ami úgy a 26. km környékéig sikerült is, majd megmakacsolta magát a lábam, innen szépen lassan lassultam, a 30. km után inkább az 5:10-5:20 tartomány volt az én tempóm, a korábbi 4:50-5:00 helyett.
Érdekes jelenség volt, hogy nem a pulzusom szállt el és amiatt kellett lassítanom, hogy zónán belül maradjak, hanem egyszerűen a lábam nem vitt előre. Ahelyett, hogy a végén a félmaratoni pulzusommal kínoztam volna magam (165-168 között) inkább azért küzdöttem, hogy az első felében kényelmes pulzus (156-158) meglegyen.
Félmaratonhoz képest 12 bpm-el alacsonyabb átlagpulzus, de legalább elsőre meglett sétálás, megállás és komolyabb megrogyás nélkül.
Most egy ideig nem fogok maratont futni. Azt viszont szeretném kideríteni, hogy mi történt a 26-30. km környékén, milyen hibát követtem el és hogyan lehet ezen átlendülni.
Jelentem, nekem is sikerült életem első maratonja. Köszönöm a segítségeteket a felkészülésben!
Korábban írtam, hogy a 1:52 félmaraton után a 4 órát céloztam meg, de júliusban egy 5 hetes betegség miatt vissza estem. Most úgy döntöttem, hogy nem érdekel az idő, a futás öröméért, a buliért futok. Ez sikerült is, 4:19:14 -s eredményem nem olyan nagy szám, viszont végig pacsiztam az egész versenyt, beszélgettem brazil, lengyel, kínai (vagy koreai vagy ki tudja milyen) futóval. élveztem a panorámát, a zenekarokat vezényeltem. A célba vigyorogva tudtam befutni. A feleségem szerint meg se látszott rajtam a korábbi hosszú futások utáni szürke arcszín meg a megnyúlt ábrázat.
Egy szóval jó verseny volt.
Futáshoz kicsit meleg volt nekem is, de kezdettől fogva pótoltam a folyadékot két banánt ettem és 3 gélt is ittam. Szerencsére nem volt maratoni falam - amitől féltem-, végig futni tudtam, nem kellett begyalogolnom a hidakra sem.
Két mentőt is láttam, földön fekvő eszméletlen futóval - remélem nem lett velük semmi komoly. Tudtok róluk valamit? Nagyon ijesztő volt számomra!
Gratulálok a spartatlonosoknak! Egy maraton után még nagyobb a tiszteletem feléjük!
én korábban indultam, szóval csak 3:47-em lett. :) kicsit elfáradtam/elkedvtelenedtem 20-28 között a hosszú rakparti emelkedőn, utána megint okés volt.
Így monitoron megnézve tényleg ott Telkibánya után "válik el a szar a májtul". :-) Érdemes 30-hoz még viszonylag frissen érni. Aztán Füzérbe már felcsúszik a taknyán is az ember. :-)
Igaz melegebb volt, de a fő gond abban volt, hogy nem volt ismerősöm aki visszafogjon az elején :-)
Ugyan tudtam a tesztfutások alapján hogy még a 5:25- 5:30 körüli átlag is necces lenne, de az elején 5:10 körüli tempóval futottam, mert a Hősök teréről a Dunáig a lejtőn a pulzusom a célzóna teteje közelében volt még, így reménykedtem hátha mégis végig bírom. Annak ellenére, kockáztattam, hogy a szeptember közepén futott 20 km-en kipróbáltam és ez a tempó az alacsony pulzus ellenére első 10 km után akkor is nagyon felnyomta a pulzusom a második 10km-re és belassultam miatta.
Ráadásul én is vittem a 0,5 l kulacsot, hogy majd frissítők között iszom, és töltögetem, de az első 20 km alatt olyan keveset ittam belőle, hogy egyszer sem fogyott ki. A 30. km körül már tervezett max körül járt a pulzusom, amit elvileg csak 40 km körül akartam elérni. A túl gyors kezdés és a kevés folyadék pótlás megbosszulta magát.
Köszönöm, Ati! Két éve, annak ellenére, hogy 16 nappal később volt a SPAR maraton, jóval melegebb és sokkal naposabb volt az idő. Ha tegnap olyan lett volna, és mégis a 3:45-ös célidőhöz tartozó 5:20 körüli tempóval kezdek, abból több mint valószínű, hogy összeomlás lett volna a végére, és akár a tegnapra abszolút minimumként kitűzött 4 órából is kicsúszhattam volna. Továbbá segítségemre volt egy ismerősöm is, akivel együtt futottuk a táv első kétharmadát, és ő mindig szólt, ha túl gyorsan próbáltam futni :)
Amúgy nem értem, miért teszik évről-évre 8-8 nappal korábbra ezt a maratont. Ehhez képest nagy szerencse, hogy még viszonylag hűvös idő volt most. Csak idő kérdése, hogy beüssön egy komolyabb kánikula. Akkor aztán lesz dolguk a pláyamentősöknek.
Alföldiként, kezdő hegyi maratonistaként elég nehéz tervezni. Az egyetlen támpont a nyáron a Mátrában futott harmincas, de.a terep nehézségében is lehet nagy különbség. Egy régebbi elképzelésem szerint 4,5 órával elégedett lennék, azon belül már határozottan boldog. :-) Mostanában jó erőben érzem magam, de.az elmúlt év tapasztalatai alapján ez bármikor.minden isnerős ok nélkül megváltozhat.
Gratula mindenkinek! Kissé szétszórt vagyok még, így egyenként nem teszem meg, mert még kihagyok valakit.
Olvasásban lemaradásban vagyok.
Itt, Görögországban, a hangos kipufogók országában, hihetetlenül pörögnek az események, meg vissza is kellett közben utazni Athénba. Most már megvacsiztunk és pihi van.
Ha valaki ingyen kaját szeretne, eljön ide a Spartathlon után, fölvesz egy fehér rongypapucsot és zombijárásban bemegy az étterembe, akkor minden jóval ellátják. Én inkább csatlakoztam Gurtnishoz, de jövőre kijövök zabálni.
Addig még jobban le kell fogynom, mert ezzel a kocsiszekrénnyel nehezen lenne hiteles az alakításom. :-)
Most, hogy mindenki itt van, szeretném megragadni az alkalmat,hogy bejelentsek egy apróbb változást:
Gurtnis továbbra is ugyanaz a szerény, elhivatott sportember, aki volt, de én nem. ;-)
Szóval, ha tőle függ, továbbra is lehet vele ingyen futni a tókerülések alkalmával, de mindenki beláthatja, hogy egy Spártai Hős önjelölt menedzsereként nekem meg kell ragadnom az alkalmat és üzleti síkra terelnem a dolgot.
A pontos árlista még nem ismert, de a "100 méterről alázatosan követem" opció már egészen olcsón elérhető lesz.
A "mellette futok és kedélyesen beszélgetünk" természetesen feláras lesz, főleg, ha az illető valami dagadt hobbista, aki erőmerítésre használja az ilyen alkalmakat.
Gurtnisnak biztosan lesznek kezdetben ellenérzései a dologgal kapcsolatban, de ilyen ez a popszakma. :-)
Komolyra fordítva a szót, szeretném elmondani, hogy mekkora élmény volt ez nekem.
A baj annyi, hogy nem tudom.
Milyen dolog már a verseny előtt a későbbi második helyezettel együtt ebédelni vagy fényképézkedni a női győztessel? Látni és videóra venni az előzést, ami amúgy is beégett az agyamba. Felfoghatatlan ez az erő 230km után.
Az imént 3 teljesítővel vacsorázhattam. Elmondhatatlan.
Ezek az emberek itt TÉNYLEG HŐSÖK!
Számomra teljesen felfoghatatlan a teljesítményük. Ilyet NEM TUD AKÁRKI. Tényleg nem.
Egy félmaratonra bárki felkészül. Egy maratonhoz (ha nem vagy Amatőr), rendszeres és tudatos edzés kell, de egy ilyen versenyhez sorolni sem tudnám, hogy mi kellhet... és akkor ott van, hogy az egész felkészülést elcseszheted valami aprósággal.
Gurtnis sokáig a top 10-ben volt. A MEGÉRDEMELT helyén. Némileg hibásnak érzem magam a végén történt lassulásáért. Erőszakosabbnak kellett volna lennem. Láttam, hogy nem fogynak rendesen a bekészített gélek és hagytam magam leállítani azzal, hogy a köztes pontokon is eszik.
Ha lesz még olyan szerencsém, hogy segíthetem, akkor többet ilyen nem lesz.
Azt hiszem, négyszemközt említettem már néhányatoknak, hogy előre elhatároztam, hogy nem megyek többet vele segítőnek. A Spartathlon után csak csodálom majd az eredményeit.
Ennek az oka az volt, hogy szerintem ő mentálisan felkészültebb, mint a teste (pedig ugye az sem semmi) és simán képes magában maradandó kárt okozni. Ebben nem akarok résztvevő lenni.
Ezt természetesen nem akartam neki elmondani a verseny előtt, de most, amikor utána elmondtam, azt mondta, hogy érződött a dolog.
Most viszont bennem változott meg valami. Láttam őt olyan állapotban, amikor már ő is fel akarta adni. Tisztán nem is emlékszik rá, annyira padlón volt.
Mivel akkor már annyi előnye volt a szintidőhöz, hogy tyúklépésben is betolta volna, mondtam neki, hogy TOVÁBB KELL MENNI.
Szerencsére holt fáradtan is képes volt folytatni és nem is lett belőle baj. Ennél brutálisabb kihívást úgyis nehezen talál és, ha jól tudom, nem is keres. :-) EZT PEDIG TUDJA. Mármint a Spartatlonra képes, ennél kisebb szenvedéssel és ennél is jobb eredménnyel.
Összefoglalva: óriási megtiszteltetés számomra, ha továbbra is segíthetek neki. Remélem, így lesz, de természetesen az sem gond, ha csak távolabbról nézhetem az eredményeit.
...ezt a tókerülős bizniszt, azért beindítjuk... ;-)
Ha az eredmények grafikus megjelenítést választod a szintrajzon gyakorlatilag 100 méteres szakaszonként végig nézheted a szinteket és megtervezheted azt a tempót amit a szint enged.
És ezt a tempót is túlélő hátizsákkal nyomtad? Ha igen, döbbenet. :-)
Gratulálok minden maraton teljesítőnek! Én ma csak egy cél verseny előtti felkészítő/felmérő felest futottam és nem a Spáron, hanem a Picken. :-) Rajt előtt kocogtam 20 percet, mert a reggeli tempófutásokkal volt mostanában rossz tapasztalatom, többször is volt, hogy beletört a bicskám. Ugyanezen okból kifolyólag óvatosan is kezdtem, az első 4-5 km 4:50-nél lassabban ment, utána kezdtem óvatosan gyorsítani. 12-től már 4:30-on belüli kilóméterek mentek, a vége 21,7 km pett 4:38 átlagtempóval. A pulzusom szokás szerint jó tíz ütéssel a tempóazonos edzés pulzus felett volt,.az az átkozott versenydrukk...
Biztos vagyok benne lesz még 2 órával kezdődő eredményed a rakparton is:-)
Azért a két héttel ezelőtti terep maratonod nem a klasszikus maraton felkészülés része azt hiszem. Szerintem legközelebbi országúti maratonod előtt ilyet ne tegyél a naptáradba :-)
Igen, erre céloztam, sajnos rájöttek, hogy ez nem túl jó bolt nekik. Tavaly tavasszal még 25%-os kuponnal is vettem tőlük órát, az egy 100 ezer Ft feletti termék esetén már elég szép kedvezmény volt. De egy jó ideje már nem érvényes a kupon órákra:(
Akkor iden izzadtam mint egy lo ott. iden es tavaly voltunk valtoban, mindketszer en kaptam azt a szakaszt.
Tavaly egy tok fasza Noname (ez a markaja, sifuto cuccokat csinal foleg) teli futogatyam volt. A multinavigator iden nem arulja, de jo lenne megint egy. Nem lattatok mashol ezt a markat?
Az elmúlt pár évben volt néhány jó vásárlásom osztrák és magyar Hervis-ből is, természetesen kuponnal, de sajnos ezek a lehetőségek az utóbbi időben erősen ritkultak... :(
Mármint a Hervis nem forgalmazza, mert igazából egy 20%-os kuponnal már tetszene. Mondjuk kérdés, hogy milyen alapárat adnak neki, és vonatkozik-e rá a kupon :)
Benéztem a Hervis standra, hogy hogy nem, bár még nem forgalmazzák, de épp volt egy Fenix 6x Pro, Garminos fickót kérdezgettem. Szép nagy kijelzős (1,4"), 8 adatmező, térkép, pont ahogy én használom a mostanit. És nem is volt nehéz, kb. mint a 705/810-es amit kézben hurcolok már 9 éve. Csak hát van neki egy ára. És túl sokat olvasom a Garmin fórumokat, meg a gps pontosságos cikkeket, hogy még az élettől is elmenjen a kedvem :)
Gratulálok Gurtnisnak, Spenótnak, és az egész magyar Spartathlon csapatnak! Nagy élmény volt még innen a távolból is látni a számomra felfoghatatlan teljesítményeteket! Az élő közvetítés kezd egész korrekt lenni az elmúlt évekhez képest. Hihetetlen, s egyben inspiráló volt látni titeket a mai maraton előtt :) Gratulálok azoknak is, akik ma velem együtt maratont futottak!
Csodálatos verseny volt számomra a mai. 3:45 volt a kitűzött célom, és 3:44:51 alatt le is futottam. Minek sietni, ugye :) Bár a titkos tervem, hogy negatív splitet futok, nem jött be, de csak máfél perccel lett lassabb a második fele, ezt pedig simán ráfogom a féltávtól már igencsak tűző napra. Végre egyszer nem futottam el az elejét! 5:14 - 5:20 - 5:15 perc/km volt a három harmad tempója, úgyhogy a végére csak gyorsultam azért :) A frissítésemet elég jól elterveztem, és pontosan végre is hajtottam, talán sóból jöhetett volna valamivel több, mert a befutócsomagból egyből betoltam a zacskó chipszet. Lényegében tökéletesen sikerült a verseny, abban az értelemben, hogy nem érzek utólag javítási lehetőséget. Ma ezt ennél gyorsabban nem tudtam volna lefutni. Rókával találkoztam pont a célvonal után. A többieket sajnos nem láttam - vagy nem ismertem fel :)
Gratulálok, azért ez még nagyon jó! Én 2 éve futottam utoljára utcai maratont Triesztben, de még az akkori 3:13-at is visszasírom, mert az utóbbi 2 évben durván lelassultam:(
Viszont most már szerintem vegyél valami órát, már csak az a kérdés, hogy milyet... :)
Röviden: 3:01:21; ffi absz. 45 / M45 korcsoport 4. (2. magyar Urbán Zsolti mögött). Nem volt rossz futás, de a jó nem ilyen.
Rosszul indult, a homlokpántomat ma elkavartam, évek óta nem futottam nélküle, anélkül dől a szemembe az izzadság. 17km-nél kicsúszott a kezemből a biciklis Garmin 810, szépen ugrált a szemközti futók elé. Jó, tudom, miért nem órával futok (drága). Egy jó kis csoportról akadtam le emiatt.
1:27:34-es félmaraton, harminc km-ig egész egyenletes, 157-159-es pulzus, innen az Árpád hídnál már érzem a lábamban a távolságot, a Margit-szigeten 32km-nél a Garmin lefagy, innentől érzésre kell futni. Szigettől kezd húzogatni a görcs, belassulok, kb. 34km-nél Lovas Gergely megelőz (Várahármason is szépet ment, a klasszikus távon), még kb. 7 km kellene 34 perc alatt, simának tűnik. Nem sokkal rá behúz a combom, durvább görcs, megállok, lassú séta után reload, de már nem merem tolni.
Végülis élveztem a görcsig, addig szépen ment, a sok híd nem tetszik, eszi az átlagot, nem itt kell PB-t futni. A maga módján a görcs után is megyegetett, tempóról fogalmam sincs, csak kicsit mérges voltam. Zselék időben voltak, inni is próbáltam sokat, nagyon meleg volt, talán a magnashotot, ami a Várahármason bejött, már későn ittam meg. A végén még a déli szél is felélénkült, az utolsó pesti kilométereken és a befutónál már zavaró volt. Nagyon ritkásan voltunk már, nem volt szélárnyék.
Annyit sejtettem, hogy a 3 óra határán vagyok, a végét még megpróbáltam, de mint kiderült elég sokkal kicsúsztam. Na majd legközelebb. Nem sikerülhet mindig minden. A stabil három órához szerintem 8-10 óra per hét edzés kellene.
A szememben külön rangot ad a teljesítésnek, ha mindezt ezen a horror rakparti versenyen abszolválja valaki.
Összesen két bp-i bsi-s félmaratont futottam eddig, az utolsót 2003-ban, de azóta sem vágyom a rakpartra.
Gyere a maratonfüredre márciusban! Én készülök, te nem, és akkor tarthatom veled a lépést. :) Abban vannak jó kis emelkedők, de oda-vissza tekergés és betonkatlan garantáltan nincs.
Hogy az elejét ne fussuk el akor is megoldható ha eleget edz az ember :-)
Csak önfegyelem kérdése és abban úgy látom elég jó vagy.
Engem eddig mindig magával ragad a verseny hangulata, így maratonon még nem sikerül az elejét kellően visszafogni. De majd valamikor eljön az a verseny is.
Fiúk, ma rájöttem, én szeretek maratont futni!! :) És a negatív split sem ördöngösség, csak előtte nem kell edzeni meg betegnek kell lenni, hogy okosan ne fussuk el az elejét. :) Jó, talán túlbiztosítottam magam, és sokat beszélgettem az egész táv alatt, meg volt egy pit stop is olyan 15 km-nél, ilyet még sosem csináltam. De hát a frissítőnként megivott két-két kis pohárka izo sok volt. :) 2:21:09 után jött egy 2:13:22. Az uccsó 10 km-t tempóban 6 percesre futottam, de a frissítőknél mindig megálltam. Az utolsó 7 km-en azért már sok volt a rakparti szembeszél, végig a pesti oldalon.
Maratoni fal nem volt, holtpont elkerült, jól éreztem magam. :)
Ilyenkor tényleg mindig felrémlik, hogy egy teljes szezonos edzés, értő kezek között mit eredményezne. Vagy, hogy milyen irányba lehetne új célokat találni: táv/idő hosszát növelni, ultra felé kacsintani, vagy egy kemény maratont bevállalni. Aztán, jön a valóság, és felébredek. :)
Minden mai futónak és kiemelten a spártai hősöknek szívből gratulálok!
Amatőr, ha jól emlékszem, 2017-ben valamikor a nyáron kezdett rendszeresen készülni a maratonra és 4 órán belülit futott. Ha egy teljes évet rászánna a felkészülésre, akkor szerintem 3,5 órán belülit tudna futni.
Ha megnézed a részidőket, Gurtnis gyorsabban kezdett és otthagyta az edzőt, úgy kellett Zsuzsinak utolérnie, mert 42km-nél még 7 perccel előtte volt.
Egyébként fent a hegytetőn már kicsit fáradt arca volt Gurtnisnak, de a mozgása még egyben volt. Reméltem, hogy a hegye felfelé a meredekebb részeken nem volt túl erős neki Zsuzsa tempója, mert csak pár másodperccel utána ért fel.
De lehet csak gyorsabb második felest akar futni. Ha nem gyújtja be a rakétákat akkor közelebb lesz az 5 órához, mit a 4 órához.
A 15.1 km-es részideje 1:41:10
Ahogy néztem a közvetítéseket nekem is kedvem támadt egy hosszú futásra, de győzött a józan ész. Pihentetni kell a térdem, mert a hét közbeni terepfutásom még a tegnapi bringázás közben is éreztem a térdeimben. 90 kg-val lejtőn 4 perces tempóra gyorsulni már nem az én térdeimnek való mutatvány. (pedig olyan jólesett )
Várom az eredményed. Így elöljáróban azon lepődnék meg jobban, ha 5 órához lenne közelebb és nem 4-hez.
Én ma nem tudtam beváltani az ígéretemet: a beleim úgy döntöttek, hogy tizedspartathlon helyett elég lesz a félmaraton is. Így is elég kicentizve értem haza.
Gratulálok a spártai futóinknak! Lesz mit mesélniük. És inkább magamba fojtom az összes maraton előtti nyirmogásomat. Jó futást a holnapiaknak is! És az aktuális atlétika vb-t se feledjétek, mint ahogy a holnapi Berlin maraton közvetítését se!
Magyar ultrafutók jól megmutatták most a világnak! Első 14-ből 6 magyar, dobogón 3 magyar.... beszarás!! Gurtnis fantasztikus volt, remélem Spenót túléli és jól beszámol majd mindenről. Zsuzsi utolsó 20 kilit Bódis tempójában futotta egy órát vert Irinára, könnyes szemmel libabőrösen szurkoltam végig. Hajrá, aki még kint van!
Gratulálok Gurtnisnak és természetesen minden magyar futónak, fantasztikus eredmények születtek a Spartathlon-on! Már hajnalban fenn voltam, meg persze éjjel is ránéztem, hogy állnak. Közben persze nekem is megjött a kedvem a futáshoz, le is nyomtam 21 km-t...:)
Ezért is vittem legutóbb kulacsot is, mert edzésen én is 10 percenként iszom, ha az óránként 7dl -1l körüli mennyiséget meg akarom inni. Sajnos ennek ellenére elszúrtam. Ha legközelebb rászánom magam egy városi maratonra 1l-es víz tasakkal a terepfutó hátizsákomban fogok indulni, amit 9%-ra bekevert szénhidrátos itallal töltök meg.
A BSI maratonon óránként kb 2 - 3 frissítő pontot érint az ember ha 3,5-4 óra körüli időt akar futni. Ha csak 1 dl amit megiszik 1-1 ponton, akkor sem szénhidrátból sem folyadékból nem fog eleget pótolni. Huszonévesen én sem ittam ennyit az első maratonomon és célba értem 4:05 körüli idővel, de most ilyen kevés folyadékkal és szénhidráttal nem érnék célba ilyen gyorsan.
Baj lehet az időmérő chipjével, mert a cél előtti időmérő ponton is csak 10 perc után jelent meg az ideje és az utána befutó nevét szinte azonnal kiírták az övét meg nem sikerült kiírniuk.
Fantasztikus időt futott, óriási gratuláció minden Spártai futónak!
Arra figyelj, hogy legalább 1.5 -2 dl-t igyál minden ponton. Ha túl édesnek tűnik akkor kicsit kevesebbet és igyál rá vizet.
Kb 1,5 dl-es műnyag pohárban teszik ki és jó ha félig , 1/3-ig van töltve. (legalább is 2 éve így volt) Szóval szánd rá az időt és legalább két pohárral igyál minden ponton.
Tényleg fantasztikus hajrát futott az utolsó 50 km-en.
Néztem, hogy a 60-as pontra az orosznak nőtt egy kicsit az előnye, 32 percre a korábbi tartósan 21-25 perc körüliről, utána a 69-es ponton a cél előtt 20.1 km-rel már csak 2 perccel volt Zsuzsa előtt.
Az utolsó 20.1 km-t fantasztikus 1:56 alatt futotta le. Bódis Tamás is szinte percre ilyen idővel teljesítette ezt a szakaszt.
Az orosz lány már nagyon vezetett. Teljesen esélytelennek tűnt befogni. Akkora szerencsénk volt, hogy pont az előzéskor értünk oda, így megvan videón. Olyan tempóval húzott el az ororsz mellett, hogy annak eszébe se jusson tempót váltani. Rázott a hideg.
Megnéztem a Mars csokit. Magasabb szénhidrát tartalomra emlékeztem. Az alapján elég kétfelé vágni.
Amiért szerintem nem igazán jó választás a csokoládé futás frissítőnek az a sok fölösleges összetevő. A könnyű és gyors emésztés a fontos a gyors szénhidrát felszívódáshoz, amit a fehérjék és zsírok lassíthatnak. Kiemeltem hogy a futásnál mi kell a csokiból.:
A sokféle zsiradék és a fehérje csak gyomor problémák okozója lehet, haszna semmi a maraton alatt, mert a szervezetben zsírból mindig van egy maratonra elegendő felesleg (akinek nincs az nem fut hobbiból maratont, mert küzd az életéért ), fehérje pótlást sem igényel egy maraton.