Keresés

Részletes keresés

Axda14 Creative Commons License 2013.02.18 0 0 62187

Ha úgyis takarítod, old meg, hogy a halak pár napig el legyenek egy tárolóban és hagyd, hogy a nap kiszárítsa a medret! Azok a dögök meg pusztuljanak! Én is hoztam haza piócákat tavirózsa tövében hemzsgtek, így azt majd nagyon figyeld! Sok sikert, drukkolok! 

Előzmény: vakeger01 (62186)
vakeger01 Creative Commons License 2013.02.18 0 0 62186

Szia Ivaan!

Köszi hogy foglalkoztál a problémámmal. Levegőztetőm van és a tavam most 2 éves tófólia az alja és ezen kb 15-20 cm. apró, fehér zúzott kő van. Én nem tartom valószínűnek hogy felborult az egyensúly a halak száma sem túl sok a m3-hez viszonyítva. egyébként éppen tavaszra terveztem az iszaptalanítást.

Én is inkább abban gondolkodom, hogy tenni kellene majd olyan halat a tóba, ami elpusztítja ezeket a piócákat.

Jó az ötleted. Mostmár csak azt kell majd megtudnom, hogy honnan szerezhetek be pl. réti csíkot.

Köszi.Szia.

 

Előzmény: ivaan (62185)
ivaan Creative Commons License 2013.02.18 0 0 62185

Ne szerrel próbálkozz !!!

pl.: a réti csík előszeretettel fogyaszt piócákat a varsás megoldással is érdemes ritkítani a pióca állományod .

Levegőzető van a tavadban ?

Felborult az egyen súly a tavadban a víz, nővény, iszap, hal aránya.

Én évente szoktam iszaptalanítani, de a környéken több tavas ismerős nem foglalkozott az iszappal , így évről - évre csak gyűlt majd az egyik tavasszal így jártak mint Te is .

Én 3-4 évente mindenképen ki kell szedni mert addigra 20-40cm is lehet. 

 

Előzmény: vakeger01 (62175)
janos 77 Creative Commons License 2013.02.18 0 0 62184

Mitszólnál ha meglátnál egy ilyet:

Ingolák piócaszerű halféle,szinte teljesen ugy viselkedik mint egy pióca csak sokkal nagyobb..

Olyan mint egy 30cm-is pióca :D

Előzmény: zsolttes (62183)
zsolttes Creative Commons License 2013.02.17 0 0 62183

Undorodom az összes qrva piócától...

vakeger01 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 62182

Szia Vértes.

Örülj ha még nem találkoztál ilyen parazitával:

"Ez az állat szép, tarkás rajzolatáról és fonal módjára megnyúlt testéről nevezetes. Sásszerű testével a vizinövények vékony, gyöngéd szárait utánozza. Nagy talpi tapadókorongjával a vízben, legszívesebben növényi szárak közé megtelepedve és mereven kinyújtózva, teljesen növényi szálhoz válik hasonlóvá. Tarkázata a fodros tükörtől levetítődő árnyékkülönbözetekbe nagyszerűen beleillik. Az arra úszkáló hal észre sem veszi a mozdulatlan állatot s így gyanútlanul érintkezik vele. A pióca erre hirtelen ráveti magát s nagy talpi korongjával a következő pillanatban a hal bőrén terem. Néha egy-egy pontyon vagy keszegen 8–10 piócát is találunk, a lomhán a víz fenekére vagy parti gyökérzet közé húzódó harcsán pedig egyenesen hemzsegnek a halpiócák. Nehogy a halpióca a szúrásaitól megriadt hal száguldása közben leszakadjon a hal bőréről, mindig úgy helyezkedik el, hogy talpkorongját valahol a gazda feje felől szívja az állatra, vékony testével pedig a hal farka felé tekint s így a tovaúszó állatra rásímul. Mellékelt 3. ábránk a 2–5 cm hosszú állatokat a hal pihenő helyzetében mutatja be, amikor a piócák hullámzó testükkel ide-oda mozognak a gazdaállaton. Tavainkra ezek a halpiócák a halgazdaság szempontjából nagy veszedelmet jelentenek. Az ellenük való védekezésre nincs más mód, minthogy a tenyészetre kitett halivadékot az elhelyezés előtt darabról-darabra vizsgáljuk át, nehogy halpióca kerüljön be velük a tóba, másrészt pedig az, hogy a tavakat időnként eresszék le és szárítsuk ki, hogy az esetleg vízimadarak segítségével mégis odatelepített piócák ilyenképpen kipusztuljanak."

Részlet: Brehm  , Az állatok világa  című dolgozatából.

Egyébként azokon a halakon, amelyek már oldalra voltak fordulva és kivettem, ezek a halpiócák rajta voltak a halakon. Úgyhogy biztosan hogy ezek a ludasok.

Köszönöm.

Szia.

 

Előzmény: vértes (62178)
vakeger01 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 62181

Szia Vietnámi!

Ez látod jó ötlet.

Köszönöm szépen.

Szia.

Előzmény: Vietnamiveteran (62177)
vakeger01 Creative Commons License 2013.02.17 0 0 62180

Köszi Szabio!

Szia.

Előzmény: szabio (62176)
Axda14 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62179

Vagy tovább kell kutatni, van e szer, vagy várni tavaszig...

Vettem a piacon egy nagy varsát, valami potom 2000ft körül. Aranyhalat akartam kifogni vele és természetesen reggelre 20 koi volt benne legalább. Kemény 2 köbméterrel nagyobb a tavam és detto 170cm a legmélyebb része, így nálad is bevállhatna.

Előzmény: vakeger01 (62175)
vértes Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62178

Sajnos nem hiszem ,hogy a piócák miatt pusztulnak a halaid a tavakban mindig is lesznek  piócák.Inkább a szokásos téli hal pusztulás az ilyen jegpáncél után.

Előzmény: vakeger01 (62170)
Vietnamiveteran Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62177

Szia , olvasom a problémádat , véleményem szerint egy nagyobb vörösszárnyú keszegállomány megoldaná a problémát , az én tavamban elég sok ragadozóhal van minden féle méretben és korosztályban , ezért nem tudnak ezek az élősködők elszaporodni . Nálad  az okát kell megkeresni a piócák felszaporodásának és megszünteti . Remélem tudtam segíteni .

Előzmény: vakeger01 (62175)
szabio Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62176

 A bôlcsôszáju halak,legalábbis amiket aváriumokban tartunk,tudtommal mind tropusiak,az-az 26-28 fokos vizet igényelnek.Mégha meg is ennék a piocákat,ehhez csak valamikor nyáron lenne ideális a víz hômérséklete.Szerintem inkább a halivadékokat pusztítanák,nem pedig a piocákat.Rájuk már csak akkor fanyalodnának,ha már csak tôluk nagyobb halak maradnának a toban. Ez csak az én véleményem,lehet ,hogy tévedek...talán jôn majd valaki aki  okosabbat mond.Légy turelmes....ilyen hideg vízben ugy sem tudnál most semilyen gyogyszeres kezelést alkalmazni.  Szia!

Előzmény: vakeger01 (62175)
vakeger01 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62175

Szia Axda 14!

Köszönöm a gyors válaszodat!

Ezek mind nagyon fontos információk, köszönöm szépen, de sajnos ezeket nem tudom alkalmazni.

Egy akváriumban lehetséges, hogy megfogom a halakat és egyesével leszedem a piócákat és vattával lekezelem, de ez egy 26 m3-es 170 cm mély kerti tóban amiben több száz hal van sajnos nem.

Nekem valami olyan szer kellene, amit hogyha beleteszek a tóba akkor ezek a rohadék piócák elpusztulnának.

Azért nagyon aranyos vagy és köszönöm hogy foglalkoztál vele.

Evvel a mondattal viszont tud-e valaki mit kezdeni. Itt miről van szó? Azt azért tudni kell ehhez a mondathoz hogy koi-k és aranyhalak vannak a tóban:

A nagyobb bölcsőszájúak szívesen esznek piócákat és – amennyiben a többi telepített állat megengedi – bevethetők ezeknek a leküzdésére.

Köszönöm:

Szia.

Előzmény: Axda14 (62173)
liptakrobi Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62174

Köszönöm a kérdésemre érkező válaszokat és ötleteket.
Lényegében csak azért szerettem volna megtudni hogyan kell ezt a fal áttörést csinálni, hogy ehhez mindenképp szakembert kell, hívnom vagy magam is megtudom oldani, mert semmi fogalmam sem volt még ehhez, miként is megy.

 

Más:

Kimentem a tóhoz tegnap és csak néztem mik azok a piros foltok a vízhez közel, és már egy csapat aranyhal előjött a sekélyebb részekre, ma meg láttam már pár koit is :) úgy látszik jöttek a napsütésre a halak :)

 

Előzmény: liptakrobi (62031)
Axda14 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62173

Amit csak találtam neten összeszedtem neked:

 

Halpióca / Piscicola sp.

A halpiócák a gyűrűsférgek (Annelida) törzsébe tartoznak. Ebbe a törzsbe tartoznak az ismert, nem élősködő fajok, pl. a földigiliszta vagy a csővájó féreg (tubifex) is. A halpióca a száján levő tapadókoronggal kapaszkodik a halakba és szívja ki a vérüket. Ennek során herudint, egy alvadásgátló anyagot, fecskendez a sebbe. A jóllakott féreg legkésőbb legfeljebb két nap múlva leválik a halról. A szívás során megsérti a hal bőrét (ritkábban a kopoltyúkat vagy az úszókat). A vérveszteség maga – az utólagos vérzések miatt is – mindig gyengüléshez vezet, a kisebb halaknál pedig akár azonnali pusztuláshoz is. A szívás helyén gyakran másodlagos fertőzés alakul ki. Ezen kívül a piócák a szívás során paraziták különböző stádiumait is a sebbe juttathatják, amelyeket egy másik hal megcsapolásakor szedtek össze. A halpiócák vagy kokonok a bennük levő lárvákkal együtt újonnan vásárolt halakkal, élő eledellel vagy vízinövényekkel kerülhetnek az akvárium vizébe. A gyakori vízcsere, a férgek lehalászása és a berendezési tárgyak és a növények alapos tisztítása a piócák populációját lecsökkentheti, és végül egészen kiirthatja. A nagyobb bölcsőszájúak szívesen esznek piócákat és – amennyiben a többi telepített állat megengedi – bevethetők ezeknek a leküzdésére.

Amennyiben szükségessé válik a piócát a halról közvetlenül leválasztani, pl. tömeges támadás esetén, akkor a férgeket nagyon óvatosan, egy tompa csipesz segítségével az elülső tapadókorong mögött kell leválasztani. A féreg gyomrát (középső testrész) eközben nem szabad összenyomni, mert a pióca a gyomortartalmát a sebbe löki, és ezzel megnövekszik a betegségátadás rizikója. Ugyanez érvényes más módszerekre is, amik a férget ingerelhetik (pl. közvetlen sószórás). Biztosabb módszer, ha a férget csak azután távolítja el, miután már magától levált a halról. A sera ectopur használata segíti a szívott helyeken a sebek gyógyulását és megelőzi a gyulladásokat. A már fennálló fertőzések esetén a sera baktopur segít.

 

Halpióca

(Piscicola geometra), az ormányos piócák, (Rhynchobdellidae) rendjébe tartozó, fonálszerűen megnyúlt testű féreg. A 25 mm hosszú állat nagy veszedelme a halaknak, mert gyakran tömegesen rájuk csimpaszkodva nedvüket szívja.

Többnyire kerti tóban találhatóak meg. Pár cm nagyságúak, könnyen észrevehetőek így szabad szemmel. Szájuknál lévő szívókorongjuk segítségével kapcsolódnak a halakhoz, megnyitnak egy véredényt és a kiszivárgó vért kiszívják. Amikor elhagyják a halat, vérző sebek maradnak a bőrön. A piócák egyik halról a másikra vándorolnak, így veszélyes betegségeket terjeszthetnek.

Kezelés: A piócákat alkohollal átitatott vattacsomó segítségével választhatjuk le.

 

Halpióca

Néhány centiméteres hosszúságot elérő gyűrűsféreg. Teste nyúlékony, összehúzódva csak pár milliméter. Két végén tapadókorong található, amivel rögzül a tereptárgyakra vagy a hal testére. A pióca felsérti a hal bőrét és a vérrel táplálkozik. Az utána maradt seb könnyen elfertőződhet. A piócák legkönnyebben növényekkel kerülnek be az akváriumba.

Tünetek: A halról szabad szemmel is látható féreg lóg le. Megfigyelhetjük szabadon úszva is.

Kezelés: Vattapálcikát mártsunk alkoholba, ezzel kenjük be óvatosan a piócát és a tapadási pontot. Ettől elengedi a hal testét. A sebet fertőtlenítsük.

 

Halpiócák

Tünetei: A halak a dekorációhoz, vagy az aljzathoz dörgölőznek. A piócák láthatóak, amint a hal bőrére tapadnak; érintésre összehúzódnak.

Oka: A piócák a szívószájuk segítségével a hal bőrére tapadnak, és a vérét szívják. Peterakáskor leválnak a halról, petéiket a növényekre, kövekre rakják.

Kezelése: Gyenge fertőzés esetén csipesszel szedjük le a piócákat, a sebet antiboitikummal kezeljük. Súlyos fertőzéskor a medence vizét kezeljük metrifonat oldattal (2,5-4 mg/10 l) és cseréljük ki az aljzatot, valamint dekorációt.

 

 

Előzmény: vakeger01 (62170)
ördöghal Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62172

Létezik lapostetőkhöz való lefolyóelem. Ezeken van egy gallér (PVC, bitumen, stb...), ezt kell ráhegeszteni a fóliádra és tökéletesen vízzáró lesz. Más típusú fóliákhoz szorítólemezzel történik a rögzítés.
A HL termékei szerintem a legjobbak, tisztességgel megtervezett cuccok, csak sajnos nem olcsók.

Előzmény: liptakrobi (62031)
M.Regi83 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62171
Szia nekem olyan 600 literes csak a tavam tele ültettem növényekkel van egy szökőkut szívatyú benne de mivel kicsi a tó nem hazsnálom mert félnek a halak tőlle így raktam rá egy csővet és át fúrtam egy szikla darabot és bele tettem a csővet és csobogót csináltam belőle egy nap 1-2 oát van bekapcsolva de van olyan is hogy napokig be se kapcssolom csak tavassztól öszig télen nekem nem megy.ha vissza nézed már tettem fel képeket.
Előzmény: H.O. (62168)
vakeger01 Creative Commons License 2013.02.16 0 0 62170

Sziasztok!!!!

LADYBEE illetve kérek mindenkit aki segíteni tud!!!

Nagy bajban vagyok, tegnap  vettem észre hogy HALPIÓCA  van a tavamban !!!! Tegnap is kivettem egy már döglött halat, és ma is. Ezenkívül még láttam egy harmadikat is, amelyik már feküdt a vízben, de azt nem tudtam kivenni, mert még volt annyi ereje hogy elmenjen.

Kedves fiúk, kedves lányok. Mit lehet ilyenkor télvíz idején csinálni, hogy megszüntessem ezeket a rohadék piócákat még mielőtt elpusztítaná az egész állományt????

Tudni kell, hogy a tavam kb. 26 köbméteres, tehát nem olyan egyszerű a helyzet. a tó legnagyobb részén még vastag jég van, csak a bubiztató környékén van kb. 2 négyzetméter szabad vízfelület. A halak jelenleg a kb. 1,70 m mély részén még téli álmukat alusszák, csak van néhány kóbor kicsi aranyhal, ami feljön a léknél a víz tetejére is. Ezeken vettem észre ezeket a piócákat.

Kérek mindenkit aki tud az írja meg hogy mit lehet ilyenkot télen csinálni???? De csak olyanok írjanak, akik a tutit tudják.Tudom, hogy nagyon segítőkész minden fórumozó társ, de most nincs lehetőségem több variációt végig próbálgatni.

Köszönöm.

gomba2008 Creative Commons License 2013.02.15 0 0 62169

A legkényelmesebb és a legolcsóbb megoldás a természetre bízni. Minek a levegőztető? Nem tilos, csak fölösleges. :))

Sok sok növény, kevés hal....

Nyilván ha szeretnél jó sok fölösleges munkát magadnak, lesznek itt ötletek szűrőkre, és egyebekre.

Előzmény: H.O. (62168)
H.O. Creative Commons License 2013.02.15 0 0 62168

Sziasztok!

A tavasszal szeretnénk egy kis tavat csinálni (4m3). Tanácsot szeretnék kérni a szűrés megoldásával kapcsolatban. Vagy bízzam a természetre?

Levegőztetőre mindenképp gondoltunk.

Előre is köszi.

Orsi

Botond koi-farm Creative Commons License 2013.02.15 0 0 62167

Pvc faláttörést vagy epdm faláttörést szeretnél csinálni ?

Az említett képen a beszerelés fóliás lefolyó elemmel van megoldva, de több lehetőséged is van. A két video epdm csőátvezetést mutat be, viszont neked ezek nem megfelelőek mert a cső kiemelkedne a tó fenék síkjából. Neked meg az kellene, hogy minél mélyebbről szívjon. ( az említett kép bemutatása alapján) 

Előzmény: liptakrobi (62031)
Botond koi-farm Creative Commons License 2013.02.15 0 0 62166

Epdm fóliát szakszerűen nem lehet ragasztani, vulkanizálni kell.

Előzmény: Évi5 (62079)
gomba2008 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62165

Ott a gond, hogy már az emilcímemet sem akarja ismerni. Pedig tuti, mert az op.rendszer elmenti, direkt így van beállítva. Tudom hogy likas az agyam....

Kettő egész percet vagyok hajlandó foglalkozni vele, utána kilövöm az egész PC-t és megyek dógomra! :))

Előzmény: Axda14 (62164)
Axda14 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62164

Kérj, jelszó emlékeztetőt :)

Előzmény: gomba2008 (62163)
gomba2008 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62163

No ennyit a face-ről. Elfelejtettem a jelszavam, be sem tudok jelentkezni. :((

Előzmény: durbinka (62150)
gomba2008 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62162

Jó hogy mondod! A krókuszokat nem kukkoltam meg. Jelenleg komposzt van fölöttük, de alatta már biztosan kandikálnak. A hóvirággal egyidőben szoktak kukucskálni.

Előzmény: pacsepa (62161)
pacsepa Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62161

Nálam a tó partján virágzik a hóvirág!

Előzmény: gomba2008 (62160)
gomba2008 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62160

Csak annyit tudok, amennyit ott ő maga elmondott. Harcol a bürokráciával, és talált munkát úgy tudom. Fáj a szivem értük.....nagyon nagyon. A gondolkodásunk  hasonló, tehát átérzem a sorsát. :((

 

A kerthiányom már beteges. Idebent ültetek. Évelőket, egynyáriakat, mindent. Cserepekbe, lámpa alá. Abban bízom, hogy így hamarabb virágoznak majd. Talán nyerek néhány hetet.

Kultúrnövényeket már rég nem palántázok, semmi értelme, de a virágoknál talán beválik.

Ma szétnéztem kicsit alaposabban. Tavasz jön hamarosan, az orgonák azt mondták, és már az áfonyák is ébredeznek. Itt nincs olyan undormányos idő, mint pippokánál, szárad a sár is, de napsütés ma nem volt. A kisebb vizek olvadoznak, a nagyobb tavon még van vagy 20 centi vastag jég.

 

Előzmény: szabio (62154)
pacsepa Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62159

Persze, itt mindenki segítőkész! Örülünk, ha valaki csatlakozik az állatfarmhoz! :-)

Ha visszanézel egy pár oldalt, biztos találsz linkeket is a forgalmazókhoz, de google mester mindenható keze is besegít, ha megkérdezed tőle: "tófólia". Túl sok variáció azért nincs, ha PVC mellett döntesz, inkább a vastagságot kell mérlegelni. Nyilván előnyos a tartósságát tekintve, ha vastagabb, de a pénztárca ezzel ellentétes módon vékonyabb lesz.

Kalkuláld, be, hogy a fólia alá mindenképpen kell geotextília!

 

Nálam a tó fürdésre is szolgál, ilyenkor már 1,4-1,5 mm vastag fólia mindenképpen ajánlott.

Előzmény: Deni1988 (62158)
Deni1988 Creative Commons License 2013.02.14 0 0 62158

Rndeben,köszönöm a segítséget. Körbenézek hogy a tófóliák milyen árban vannak és ha megvan akkor még megírnám hogy milyet találtam és ha esetleg segítenél hogy mekkorát vegyek azt megköszönném.

Előzmény: pacsepa (62098)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!