Keresés

Részletes keresés

Ildico Creative Commons License 1999.09.24 0 0 118
Köszönöm a könyvcímeket, időközben sikerült hozzájutnom A születés művészetéhez. Egyelőre csak lapozgatom, kóstolgatom a azt hiszem, ehhez a témához idő kell.
ccsa Creative Commons License 1999.09.23 0 0 117
Penny Armstrong C. N. M. and Sheryl Feldman: A születés művészete

Sagov-Feinbloom-Spindel-Brodsky: Otthonszules

F. Leboyer: A gyonged szuletes

Szuleteskalauz (merce egyesulet)

Jessica Johnson, Michel Odent: Mindannyian a viz gyermekei vagyunk

Előzmény: Ildico (116)
Ildico Creative Commons License 1999.09.23 0 0 116
Szerintem a WHO ajánlás önmagáért beszél. Üdvözlök mindenkit, új vagyok a hozzászólók között, és még csak nem is terhes. Viszont jövőre már szeretnék babát, így nagyon érdekel mindaz, ami a terhességgel és szüléssel kapcsolatos. A hozzászólásokat elolvasva felkeltette az érdeklődésemet a háborítatlan vagy öntörvényű otthon szülés. Szeretnék bővebbet tudni a témáról, ezért néhány könyvcímet kérek, ami ezzel a félillegális dologgal foglalkozik.
Fuly Creative Commons License 1999.09.22 0 0 115
Ezek szerint semmi vélemény a WHO ajánláshoz?
ccsa Creative Commons License 1999.09.22 0 0 114
Ma megint voltam terhestornan es az egyik kismama megkerdezte, hogy van-e valami torna, amivel a babat meglehetne forditani, mert vele kozolte az orvos, hogy "faros" a gyerek es keszuljon fel a csaszarra. Erre en megkerdeztem, hogy hanyadik hetes, a valasz: 30.!!!!! (A hetfon hallotok fenyeben)mikor a torna vegen kimentunk oltozni, megemlitettem neki, hogy szerintem, ne hagyja magat felidegesiteni, talan van meg esely, hogy megforduljon (nagyon finom voltam, nem?:). Erre beszelgetni kezdtunk es kiderult, hogy ot ugyanaz az orvos hulyiti, aki velem kozolte, hogy nem vagyok kepes egy Down-koros gyereket felnevelni. Ugy latszik vannak, akik semmitol nem riadnak vissza.
ccsa Creative Commons License 1999.09.22 0 0 113
Sün,
"ccsa - ti hol űltetek tegnap?"
Igy vegig gondodva, hogy ki volt ott tegnap es ki nem volt ott ma, valamint a nickedet, en ugy saccolom, hogy te lehettel az a kedves lany almazold kardiganban es hosszu szurke szoknyaban kozvetlenul a ferjem laba mellett a foldon :) Szoval mi terpeszkedtunk Agi jobbjan a fotelekben.
Előzmény: Sünhdisznó (112)
Sünhdisznó Creative Commons License 1999.09.22 0 0 112
Sziasztok!

A másik topicon már írtam, hogy - bár nem régen olvaslak Benneteket -, nagyon fontosak voltak számomra azok a gondolatok amelyeket úgy tűnik csak tőletek tudhattam meg, könyvekből nem.
Magunkról annyit, hogy a 19. hétben járunk, és ha orvosilag minden rendben szeretnék otthon szülni - egyszerűen úgy érzem, hogy ezt az élményt csak a saját "vackomban" tudom ünneppé tenni. Nagyon örülök annak, hogy vannak akiknek jó tapasztalataik voltak a kórházi szülésekkel kapcsolatban, hiszen nagyon fontos, hogy azok akik kórházban érzik biztonságban magukat találjanak megfelelő orvost és kórházat - ezek szerint van remény. Nekem sem volt rossz benyomásom az eddigi orvosommal, de szülni Geréb Ágnesnél szeretnék. Lehet hogy sokaknak ez furcsa, de nekem lényeges szempont volt a döntésben, hogy amellett, hogy ő orvos, anya is - tehát személy szerint átélte már szülést.
(Nemcsak átélte, hanem tapasztalatait az orvosi gyakorlatában is hasznosította).
Hétfőn és kedden én is ott voltam a tanfolyamon és csak megerősíteni tudom az előttem elhangzottakat. Számomra élmény volt ott lenni ezeknek az embereknek a társaságában.
Azt hiszem, hogy több helyen, többen írták már előttem, hogy ide azoknak is érdemes eljönni, akik kórházban szülnek majd, ha másért nem találkozni néhány igazán elhivatott emberrel - sajnos manapság egyre kevesebb ilyen van.
Elnézést az ömlengését, ígérem, a jövőben figyelembe veszem, hogy a topic nem Geréb Ágnes dicsőítésének céljából indult.

Mindekit üdvözöl:
Sün

ui.: Mackobácsi - sejtettem, hogy te vagy az!
ccsa - ti hol űltetek tegnap?
Nekem egész rövid tüske hajam van és én késtem el kedden reggel.

ccsa Creative Commons License 1999.09.22 0 0 111
Tegnap es ma voltunk a Szuleteshaz tanfolyaman a parommal. Mivel a pentekrol es a hetforol mar irtam (SzT1 ha jol emlekszem), igy kenytelenek vagytok elviselni a folytatast is :) Kedden igy megismerkedhettem Ildikoval (Fuky felesege) is es 3. csemetejukkel (nagyon edes:). Ezt a napot is Agi tartotta es elso sorban a terhes(ön)gondozasrol, ill. az ehhez kapcsolodo vizsgalatokrol szolt. Reszletesen vegig ment az osszes vizsgalaton es elmagyarazta, hogy melyik mire jo, mit mutat, mit nem mutat, mik az esetleges hatranyai, neki milyen tapasztalatai voltak a vizsgalattal stb. Barki kozbekerdezhetett (es ezt sokan meg is tettek), ha valami nem volt vilagos, vagy naluk valami specialis volt, ami eddig nem kerult szoba. Ha valaki nagyon eroltette, akkor Agi azt is elmondta, hogy o mit tenne valoszinuleg ebben vagy abban a helyzetben. Az tetszik benne a legjobban, hogy vegtelenul korrekt. Mindig pontosan megkulonbozteti, hogy mi a tudomanyosan alatamasztahto teny es mi az o velemenye, soha nem ad kesz tanacsot/receptet csak a tenyek felsoralasaval akarja elsosegiteni, hogy te a te specialis helyzetedben donteni tudjal, hogy neked mi a jo. Latszik sokszor, hogy a hallgatosag eleinte ezt ertetlenul fogadja es valami "orokervenyu receptet" var tole, amit o mosolyogva es vegtelen turelemmel, de hatarozottan visszautasit. Termeszetesen az elmondasait fuszerezik, szemleletesebbnel szemleletesebb tortenetek sajat othhonszulos+klinikai praxisabol. Ja, es vegig mindez nagyon emberi (nem mint valami jol betanult musor egy gepbol), pl. amikor a farfekvesrol beszelt, vegig engedte kovetni sajat vivodasait.
Ma pedig egy tunemenyes gyerekorvos volt (meg mondja valaki, hogy en minden orvost lehulyezek :)). O ugy meselt, hogy eloszor a fejetol a labaig vegigment az ujszulotton, hogyan nez ki es mik azok a meglepo dolgok, amik olyanoknak furcsak, akik most latnak eloszor ujszulottet, ill. hogy mik azok a jelek, amik esetleg bajra utalnak. Aztan azt vette vegig, hogy az elso 3 napban, ill az elso nehany hetben milyen ellatast kapnak az ujszulottek korhazban, ill. otthon. Mindezt kiegeszitette sok szakkonyvbol vett kiserlet eredmenyevel, ill. a sajat gyakorlatabol vett peldakkal es nem volt rest bevallani, hogy mennyi mindent tanult az otthon szult anyaktol. Ehhez kepzeljetek egy jo humoru, kelloen laza fickot. Persze megint rengeteg kerdes volt, vedooltasrol, szoptatasrol, besargulasrol stb. Szoval klassz volt.
medvebacsi Creative Commons License 1999.09.22 0 0 110
Fuly!
Megvigasztalódtam.

Köszönökkérdésed jól. Bár még csak picit látszik a mama pocija. Bezzeg a barátnőnk aki úgy a 22. hét körül jár. "Úgy nézek ki mint egy Unicum-os üveg". MI meg biztatjuk a boldog papaval hogy lesz ez még rosszabb is. :-))))

Aki tudja hol lehet Bp.-en kapni a Gyengéd születést, ne kiméljen.

medvebacsi

u.i: Fuly, én meg az a nagyszájú másik szakálas a ferde fal mellett

Előzmény: Fuly (109)
Fuly Creative Commons License 1999.09.21 0 0 109
Medvebácsi vígasztalódj!

Megvan medvebacsi 1999-09-20 13:56:23 -ig! Már felküldtem, várjunk kicsit!

Hogyan nő a babátok?

Ps. Én voltam csütörtökön az a szakállas, aki a jogi dolgokat említette. A fiatalabb... az idősebb a prof. :)

medvebacsi Creative Commons License 1999.09.21 0 0 108
Na most oda az egész topic. És még azt sem tudhatom meg valaki elovasta-e az élménybeszámolómat. Pedig hogy izgatta maci-egomat. :-D

Na mind1. Nekem meg van a topic luna 1999.09.18 21:47:26 -ig. Ha valakinek van újabb küldje el pozsi@index.hu -ra hogy ne csak a nagy fehérséget keljen itten nézni.

medvebacsi

Fuly Creative Commons License 1999.09.20 0 0 107
T. Érdeklődők!

A kellemes hangulatot nem zavarnám nagyon, de megígértem, hogy leközlöm a WHO szülés körüli dolgokra vonatkozó ajánlását. Csak itt, hogy máshol ne harapjanak rá nagyon :))

Kicsit nyers a fordítás, de remélem érdekes lesz!

A WHO ajánlása (szó szerinti fordítás, 1-7/21)

1. Az egészségügy miniszterei a helyi adottságokat figyelembe véve teremtsék meg a feltételeket az egészségügy technikai felszerelésére.
2. Az egyes országok teremtsék meg a lehetőségeket arra, hogy összehasonlító vizsgálatokat végezhessenek a szülészeti ellátás technikai részének felmérésére.
3. Mindenkit informálni kell a szülészeti ellátás lehetőségeiről, és minden nő számára lehetővé kell tenni, hogy az általa választott szülészeti ellátásban részesüljön.
4. A női klubboknak jó lehetőségeik vannak arra, hogy a szülés körüli történésekről az ismereteket kölcsönösen átadják egymásnak, és terjesszék azokat.
5. Ahol nem hivatalosan működik terhességi gondozás és szülésre felkészítés, ott ezen szervezetnek együtt kell működni a hivatalos terhesgondozással, és ennek a kollaborációnak (együttműködésnek) az anya érdekét kell szolgálnia. Úgy kell kialakítani ezt a kapcsolatot, hogy egyik se legyen alárendelve a másiknak, csak így lehet hatékony az együttműködés.
6. A szülés körüli történésekről való informálás, tanítás azt a célt szolgálja, hogy fejlesszük az emberek szociális, kulturális, antropológiai és etikai nézőpontjait.
7. Elő kell segíteni a szülésznők továbbképzését. A normális lefolyású szülések vezetése az ő feladatuk.

folyt. köv.

ccsa Creative Commons License 1999.09.20 0 0 106
Pumukli,
ez nagyon jo. Koszonom szepen. Es tudod is biztosan, hogy kislany vagy csak nagyon szeretned? Amugy en is a 22. het korul almodtam es olyan jo volt, hogy megint szeretnek:)))

medvebacsi,
"Egy kérdés a végére tapasztaktaktól: Egyben ki lehet bírni az Ágnesék felkészítését?"
Ez most tenyleg csak az en legszemelyesebb velemenyem es a tobbiek lehet, hogy ellentmondanak majd, de mi nem csinaltuk meg egyben. En a penteken elhangzottak alapjan ugy gondoltam, hogy a hetfoi+keddi nap inkabb a babassag kezdetere valo. Engem legalabbis ezek a kerdesek akkor foglalkoztattak, ill. a lelki felkeszules (hetfo) az minel elobb van annal jobb. De pl. a szoptatas, a gyerekgyogyasz kerdeskorre szerintem meg kell egy kicsit "erni". Ha jol tudom a kiscsoportos foglalkozasokat meg amugy is a 35. het kornyekere ajanlja az Agi. Szoval mi nem zavartuk le egyben, mert meg sok honapunk van es igy is van ra lehetoseg, hogy egy-egy napot ismeteljunk, ha akarunk. De mondom ez nagyon szereny maganvelemeny.

"hogy álsz a munkahelyeden? Mostanában olvastam ki offline az SZT 1 és 2.0. ott volt az a csúnya afférod. Mi lett belőle?"

Meg dolgozom es ezzel mar jobban jartam, mintha ellenallas nelkul hagyom magam kidobni. Szerencsere a kezdeti fenyegetesekbol sem lett semmi, nagyon is beken hagynak. Most szinte semmit nem csinalok azert a penzert, amiert regen sokat gurcoltem. Ez igy igazsagos nem?:))) Aztan minden honap vegen jon a gyomorgorcs, hogy most ki repul vagy ez volt-e estleg mindenkinek az utolso honap. De valahogy engem mar ez sem tud felizgatni. De azt megfogadtam, hogy ha itt a veg nem adom magam konnyen...

dcsh Creative Commons License 1999.09.20 0 0 105
Kedves Medvebácsi!

A rádióban hallottam az Akt. Szül. Közp.-ról, annyit szűrtem le a hallottakból, hogy ott mindenféle foglalkozások, beszélgetések vannak, pszichológussal, egymással, terhestorna, stb. Tel.: 312-39-18, esti órákban. Ha valamit megtudsz, mondd el.
Hédi

medvebacsi Creative Commons License 1999.09.20 0 0 104
Bocs hogy az előző ilyen hosszú lett, de nagyon kellett.

ccsa: hogy álsz a munkahelyeden? Mostanában olvastam ki offline az SZT 1 és 2.0. ott volt az a csúnya afférod. Mi lett belőle?

Sün
Odataláltatok? Kár hogy nem kerestük össze egymást. Bár tippjeim vannak főleg rád a pocakok alapján.

Tud valaki közelebbit az Aktív Szülési Központról. A Kalauzban láttam egy "hírdetésüket".

Ja és a törvényekből persze kihagytam az 1997 CLIV az egészségügyről szólót.

medvebacsi

medvebacsi Creative Commons License 1999.09.20 0 0 103
Fuly!

Bocs hogy csak most irok de tatarozom a barlangot.

De igen ott voltam, és mostmár bánom is hogy nem kiabáltam körbe a végén, hogy T.asztalosok hozzámhoz.

Mesélőmód ON

Olyan volt mint ha egy kis lyukon bekukucskálhattam volna egy világba amiről eddig fogalmam sem volt hogylétezik. OFF (Tudom miért nem olvasok kötelező irodalmat lsd Gyöngéd születés).ON
Azóta csak a Mátrix c. film forog a fejemben. Számomra hátborzongató a hasonlóság.
Van egy programozott, orvosok által megteremtett művi születés élmény ami nagy biztinságot?! ad és az orvosoknak kényelmes. Lehet irányitani esetleges kisebb hibákat korrigálni. Ezt tapasztalod ezt hallod minden barátodtól, rokonodtól egész életedben. A világ igy kerek.
És akkor jön egy törékeny nő és megkérdezi meg akarod ismerni a valóságot? Ha igen gyere velem járd be az utat és a végén kérlek hivj meg enegem és egy segitőmet életetek legcsodálatosabb élményére hogy segíthessünk. Nem lesz könnyű, sőt. Törvényen kivüli leszel te is meg a gyermeked is de a Nő akit szeretsz nem egy kartoték adatként lép át az anyaságba hanem veled átélve az anyává válás katarzisát új csodának ad életet.
A gondolat csodálattal és áhitattal tölt él de a programozott agyad még tiltakozik, még nem hiszi el hogy ez így is lehet, csengenek a füledben az intelmek "veszélyes, veszélyes, a gyermekedet életéért felelőséggel tartozolí" még nem tudod hogy alkalmas leszel-e rá, de az biztos hogy el fogsz indulni az úton. Az agyad majd lassan elhiszi hogy így is lehet…
"-Elsőre mindenki leesik.
- Ő nem fog Ő A Kiválasztott." (Idézet a filmből)
Elsőre leesett, de legyőzte agya ellenállását…

Péntek este óta rosszul alszom… Most még én is leesnék. Bár nekem sokkal könnyebb és csak hat hónap múlva kell választanom a valóság és a "Mátrix" között. És addig még nagyon sokat lehet tanulni…

Mesélőmód OFF

(Elnézést azoktól akik nem látták a filmet de ez csak így tudtam elmagyarázni. Különben Mátrix rulez, nagyon ajánlom)

Ott kint megvettük a Születéskalauzt. Rémálom. Idézetek: SzIstván: "Az asszonyok harmadánál nem végeztek gátmetszést. Az újszülöttet szülés után 82%-ban megszoptahatták" És ez a legjobb.
És még ez is holvan a Mr. Spock által elért 30-40%-tól (Saját bevallása szerint Ő ennyit vág Forrás:SZT 1.0 úgy 400 körül)
Geráb Ágnes vélemény a gátmetszésről: Abban a teshelyzetben (i.e.hanyattfekve, v. félig ülve) szinte mindig KELL.

SOTE I. "… háromnegyedüknél történt beavatkozás a szülés megindítására vagy gyorsítására." Itt képzik a jövő nőgyógyászait, így.

Szóval nagyon nagy gondban vagyunk. Az ideális esetet már kitotóztuk: Kórházi háttérrel megtámogatott öntörvényű szülés a kórházhoz kapcsolódó intézményban vagy kórházi szinten felszerelt születésházban . Sajnos ez, hála a Szülész stb kuratóriumnak meg parlamntünknek (nem csak a mostaninka a többinek is) ez ma Magyarországon LEHETETLEN. Legközelebb ilyen Bécs mellett van.

Egy biztos október 18 reggel Érdliget.

Addig is jövök majd statisztikákkal meg más részletekkel a péntekről ha van érdeklődés.

Egy kérdés a végére tapasztaktaktól: Egyben ki lehet bírni az Ágnesék felkészítését?
Tudjátok, ha elsőre leesnék még gyakorolhassak…

medvebacsi

luna Creative Commons License 1999.09.20 0 0 102
Fuly ezt nem egészen értettem - kik nem szoktak?? Senki?
moineau Creative Commons License 1999.09.20 0 0 101
Nyilvanosan elnézést kérek.
tényleg nem hulyézte le az orvosokat, tényleg csak az AFP vizsgalatot nem végezte el és semmi olyat nem irt amit én belegondoltam.
Megigérem tobbet nem csopogok és nem ugatok.
Az irasom mérges mert az voltam. Viszont rosszindulat soha nem volt bennem.

moineau
moineau

PUMUKLI Creative Commons License 1999.09.19 0 0 100
Én tegnap álmodtam először a szülésről-22 hetesen.Mégpedig ezt:
Kórházban szültem(ott is tervezem),feküdtem a szülőágyon,senki nem volt velem(pedig papás szülés lesz).Az orvosok is eltűntek.Egyszer csak megszültem.Minden fájás nélkül,és ott feküdt mellettem egy gyönyörű kislány.Csodáltam,hogy milyen szép,és csodálkoztam,hogy milyen egyszerű volt,se vér,se fájás,és a baba is teljesen tiszta volt és békésen aludt mellettem.Megsimogattam az arcát,erre felébredt és rámmosolygott.Egyébként nem egy újszülött arca volt,inkább egy féléves babáé.
A köv. pillanatban már egy széken ültünk,a kislányom is olyan 6-8 éves lehetett,ült velem szemben,és beszélgettünk.Egy nagyon kedves arcú kislány volt,vállig érő barna hajjal,és azt mondtam neki,hogy ha nagy lesz,térdig érő hosszú fekete haja lesz,és ezen nagyot nevetett,mert megcsiklandoztam a térdhajlatát.
...hát így "zajlott" le az én szülésem.
Jó álom volt.
PUMUKLI
Fuly Creative Commons License 1999.09.19 0 0 99
Luna!
Minket nem szoktak riogatni semmivel. Ez számomra most furcsa szembesülés a különbséggel. Minden alapvetően pozitívan van megfogalmazva, esetleg pár veszély vagy csapda előre jelezve, de nem szoktak fenyegetni semmivel. Ezt számomra nagyon fontos. Nincs erősítve a sokfelől táplált veszélytudat, így mindenki elengedheti magát és hagyatkozhat a belső érzékeire.
luna Creative Commons License 1999.09.18 0 0 98
ccsa,minden tiszteletem a tied :)), őszintén, én ennyi mindenfélére sosem tudtam rávenni magam, csak az egy darab dokimhoz járok úgy havonta-öthetente / most két hét óta hetente/, háziorvoshoz nem és a védőnővel is csak a jövő héten találkozom majd másodszor.Őszintén szólva nem is gondoltam sosem hogy kéne, utálom a kórházakat, a rendelőket, a várakozást, a piszkálást- bár igaz hogy semmi bajom sem volt már először sem. De így nem csodálom hogy néha kicsit eleged van az orvosokból.

Fuly lehet abban valami amit írsz, bár én mindkét fiam apásan és kórházban szültem,és az élmény hasonló - ugyanis csak a legvégén volt ott az orvos,szinte végig kettesben voltunk. És nekem harmadszor is ez a legfontosabb-hogy ott legyen az apjuk, ez adta a legtöbb erőt és ez segített a legtöbbet. Szerencsére ő is mindenképp ott akar lenni.
Erről jut eszembe: titeket nem riogattak azzal, hogy ha végignézed a szülést esetleg örökre el fog menni a kedved a feleségedtől??

Fuly Creative Commons License 1999.09.18 0 0 97
Medvebacsi!

Voltál pénteken az információs esten?
Én most kivételesen voltam. Több mint 5 éve voltam először, azóta nem kellett.:)

Nagyon tetszett a természetes, háborítatlan szülésre most használt szó: öntörvényű szülés.

Még valami, azoknak, akik nem voltak ott: azt mondták (pontosabban kimondták), hogy otthon nehezebb szülni, mint kórházban. Nem fizikailag, úgy talán könnyebb is, de ezt a nők jobban tudják. Hanem azért, mert úgy találkozik a szülő nő -és párja- önmagával, ahogy máskor nem. Olyan személyes és közös élmény áll elő, ami meghatározó a további életükre. Aki ezt el akarja kerülni, az NE szüljön otthon. Ez nem értékítélet. Aki nem szereti a krimit vagy a romantikát a TV-ben, az nem nézi. Aki nem akar pszichodrámát, az nem megy ilyen csoportba. Szóval, aki nem akar így, az tegyen úgy.
Saját megjegyzésem: viszont aki akar így, annak legyen lehetősége, tisztességgel, TB-térítéssel, háttérkórházzal, stb.

ccsa Creative Commons License 1999.09.18 0 0 96
"te ezekhez mindhez el is jársz??? "
Igen (bar ez biztosan art itt kiepitett felelotlen gyerekgyilkos imidzsemnek ;). Pontosabban ugye nalunk az a kiindulasi pont, hogy mivel elso gyermekunk, korul akartunk nezni, mik a lehetosegek es miutan mi megbeszeltuk, hogy nekunk mi a fontos, megprobalunk olyat keresni, aki ezt biztositani tudja. Tehat ahogy mar ezerszer mondtam, nem helybol startoltunk az otthonszulesre, ez csak egy a sok lehetoseg kozul (mai napig nem koteleztuk el magunkat). Igy az volt kezenfekvo, hogy a terhesseg megallapitasara az eddig jol bevalt nogyogyomhoz menjek, aki ezutan automatikusan visszarendelt terhesgondozasra, havonta egyszre (azaz eddig 4 alkalom). Konfliktusaink ellenere azert maradtunk meg nala, mert 1. 5 percre van a rendeloje, 2. lassan megszeliditettuk annyira, hogy a szamomra legutalatosabb dolgokhoz mar nem ragaszkodik, 3. a MAV-korhazban dolgozik, ami fizikalisan a legkozelebb van hozzank (ez januar kozepen ugye nem mindegy)+Szuletskalauz 2.helyezett 4.jobbat nem talaltunk, 5. a munkahelyi dolgaim miatt szuksegem van arra, hogy legyen egy dokim, aki akarmikor kiir tappenzre (szelavi :(. A vedonohoz ugye o kuld, aki rettento komolyan veszi magat, ezert ha eddig egy honapban nem mentem el hozza magam (3x), akkor o jott (2x). Ugyanis bar finom voltam vele, ugye ohatatlanul kiderult, hogy nem biztos, hogy mindenben olyan birka vagyok mint masok es ettol o nagyon aggodik. A hazi orvoshoz egy torokgyulladas kapcsan kellett mennem, ugye meg kellett mondanom, hogy no gyogyszer a baba miatt es miutan o csaladorvosnak tekinti magat (es szinten nagyon komolyan veszi a hivatasat), valamint miutan en elmondtam, hogy meg egyik korhaz vagy orvos mellett sem koteleztuk el magunkat, o is el kezdett aggodni ertunk es kotelessegenek tekintette, hogy pl. o irja fel azt a halom vizsgalatot, amire a 6 kemcso ver kellett. Ja es a hepatitisz is az o otlete volt :)) Na de hat a torokgyulladassal csak el kellett mennem dokihoz, nem?
Vegul Agihoz ugy kerultunk, hogy tetszett, amit rola olvastam es kivancsiak voltunk. Most meg csak a tanfolyamra jarunk, aminek nem is minden napjat tartja o es annak is csak az elejen tartunk, utoljara juliusban voltunk (augusztusban szunet van). Bar akarmikor felhivhatnam a mobiljan, ha gond van, eddig valahogy nem ereztem ugy, hogy akkora lenne a baj, hogy ot kellene vele zaklatnom. En tenyleg vegtelenul szerencses voltam eddig, semmi rosszullet, hanyas, semmi kulonos panasz stb. Azt viszont nem tudtam elkepzelni a tanfolyam elvegzese nelkul+elso gyereknel, hogy ne legyen senkim, akihez havonta egyszer eltudnek menni es legalabb beszelgetni vele errol-arrol. Lehet, hogy a kovetkezo gyereknel erre mar nem lesz szuksegem.
luna Creative Commons License 1999.09.18 0 0 95
ccsa,te ezekhez mindhez el is jársz???
Ági ok ha vele akarsz szülni,de minek kell még másik orvos? /Ha úgyis magánrendelésre jársz akkor mindegy a kórház most még,de szerintem később is, mert majd meglátod, hogy a dokin múlik az egész/És háziorvos? és miért aggódik - van valami bajod? Remélem nem. A védőnő meg szerintem normálisan csak annyi,hogy magának is felírja a vizsgálatok eredményét /különben bajba kerül, kötelező neki/,úgy a terhesség alatt max. 2 alkalom. Szóval arra akarok kilyukadnio, hogy elég egyetlenegy doki, akiben megbízol, és aki hasonlóan gondolkodik mint te.

Pocak Creative Commons License 1999.09.17 0 0 94
A vizsgalatokrol:
Itt (Kalifornia) - tudomasom szerint - csak az elso vervetel kotelezo, az is csak azert, mert csak akkor fizeti ki a biztosito a tobbi orvosi szolgaltatast, ha igazoltan terhes valaki.
AFP - _nem_ kotelezo, sot, ala kellett irnom egy papirt, hogy en kerem, egyebkent a klinika kerulhet bajba.
Szivhang: amig nem lehet hallani sztetoszkoppal, addig dopplerrel csinaljak, ez felerositi a hangokat (ehhez nem kell bemaszatolni a hasat, viszont bug). Ezt hallani lehet, az ultrahangot meg latni.
Ultrahang: na ez szivacs, egyet fizet a biztosito (kell a penz a Viagrara), ha tobb kell, az orvosnak meg kell indokolnia, hogy miert (az hogy latni szeretne a babat, nem eleg). Azt nem tudom, hogy kotelezo-e, nem kerdeztem ra, nem is eroltettek.

A korhazban tartas szinten nem problema (de megintcsak anyagi okok miatt), a szules utani 2. napon kirugnak a korhazbol, hacsak nem hagyod ott a teljes fizetesed.
Hogy mit es hogyan csinalnak szuleskor, arrol majd (remelem) csak februarban tudok beszamolni.

ccsa Creative Commons License 1999.09.17 0 0 93
moineau,
"ccsa csipobol lehulyézi az osszes orvost a vizsgalatokat és mindent ami korhazal kapcsolatos"
Egyszer mar kertelek (privat), hogy ne adjal a szamba olyan dolgokat, amiket nem mondtam. En nem hulyeztem le az orvosokat, csak azt mondtam, hogy korhazban nem talaltam eddig olyat, akire gyermekem es magam eletet rabiznam a szules alatt (de amit szinten mondtam mar, ha otthon szulok akkor is lesz ott orvos). A vizsgalatokbol is csak az AFP-t nem kertem a tobbit megcsinaltam, korhazrol meg meg egyrol sem nyilatkoztam. Erzed a kulonbseget? Kerlek masodszor (nyilvanosan) ne fogjal ram dolgokat, amiket nem mondtam csak azert, mert ez kivaloan bele illene a rolam kialakitott ellensegkepbe. Elemi szabaly a neten, hogy pontosan elolvassuk, amit a masik irt, mielott ugatunk. Ugyanis nincs ertelme efele csusztatasnak, mert mindent vissza lehet keresni.
Ezen irasod tobbi reszet nem elemeznem, mert a hasonlo stilusu csopogo rosszindulathoz nem alacsonyodom le.
(Na csak sikerult a vegere felduhiteni)

luna,
nagyon nem ijedtem meg, mert ugye jozanul vegiggondoltam, hogy jol vagyok-e? Alulrol szagolom-e az ibolyat? A valasz nem volt, tehat abban az eredmenyben kellett legyen a baj, ami szerint mar reg alulrol kellett volna szagoljam. Amugy lehet, hogy nem vagyok jo helyen, csakhogy az altalam eddig megismertekbol ez a legjobb. A hazi orvos ugye adott (imad ingem es rohadtol aggodik)+ fizetett szulesz maganrendelesen, amugy MAV-korhazbol (Szuleteskalauz 2. hely)+ Gereb Agi+ korzeti vedono (szinten adott) Tudsz jobbat?

Mas:
A SZT 0.2-on kerdeztem mar egyszer, de senki nem valaszolt, hatha itt tobb sikerem lesz. Szoval en ott leirtam elso (es eddig egyetlen) almomat a szulesrol es kivancsi voltam, ti is almodtatok-e a szulesrol es mit?

dcsh Creative Commons License 1999.09.17 0 0 92
Az orvosellenes hangulatra is van magyarázat. Olvass bele a szülés terhesség topicba. Pont az utolsó hozzászólások egyike is arra bizonyíték, hogy az orvosok bizony nagyon tapintatlanok. Amikor valamennyire kiszolgáltatottan segítséget kérsz, akkor egyből felveszik a mindentudó pofát, és kioktatnak. Mindenkinek van története erről, mindenki került már hasonló helyzetbe.
A másik pedig az, hogy miért ez a nagy riltakozás orvos körökben a tervezett otthonszülés ellen? Ha az orvos is azt állítja, hogy beavatkozásra csak akkor van szükség, ha komplikáció van, akkor az lenne a logikus, hogy számára kényelmes megoldás az otthon szülés, hiszen terhet vesz le a válláról. Lehet, hogy nem is kell az adott szülésnél közreműködnie, ugye. Vagy pont ez a bajuk? Kimaradnak valamiből? Úgy érzik, kicsúszik a kezük közül az irányítás? Miért nem vállalják a kórházak a háttérintézmény szerepét? Miért akarják az otthon szülőket lassan börtönbe zárni? Ha az orvosok részéről abszolut nincs tolerancia, csak elutasítással találkoznak ezek az emberek, végül is félig illegálisan szülik meg otthon a gyerekeiket, akko miért várod el tőlük a toleranciát. Valamikor bizonyára Geréb Ági is bizalommal fordult hozzájuk. De ha valakinek csak elutasításban van része, az miért maradjon továbbra is toleráns?
És miért nem lehetett születésházat csinálni?
Na, hirtelen ennyi jutott eszembe.
medvebacsi Creative Commons License 1999.09.17 0 0 91
Annyira jókat írotk de olyan későn, hogy kénytelek leszek bevezetni otthonra a web-et.

Kedves sófelhasználó!
"hogy ha valamit mindenképpen szükséges végigélni,akkor azt elfogadom" ez egz jó módja a stressz csökkentésének, de hogy dönötd el hogy mi a mindeképpen szükséges?
Ráadásul az sem mindegy hogyan éled végig. Borotválni sokféle képpen lehet. Úgy is lehetne hogy ne ez legyen a szülés meghatározó (negatív) élménye.
SZVSZ embert megalázni nygo sokféle képpen lehet. Csak akkor tudja ezt elkerülni bárki aki részt vesz az eseményben ha ismeri és elismeri a kismamát. pl.: barátnőm első szülés, szülésznő első tágulási vizsgálat, análisan. Barátnőm felsikolt ("ez neki eddig csak "kijárat" volt) , szülőnő: anyuka a szülésre fel kellett volna készülni...
Részemről az alábbi mondatodat megszavazom a topik jelmondatának "azt fontosnak tartom, hogy mindenki tudja, milyen lehetőségei vannak, és nem önállótlan "birkaként" élje -ne csak a terhességét, hanem az életét."

(remélem a SZT 2.0-ból is átszöknek egy páran és elolvassák most hogy a Spock doki nincs itt)

SZVSZ ezekkel a listákal "szolgáltatunk" és nem térítünk. Az érveket tartalmazó vita segít gondolkodni.

medvebacsi

sófelhasználó Creative Commons License 1999.09.17 0 0 90
Kedves medvebácsi!
Az a helyzet, hogy számomra a stresszt úgy lehet kikerülni, hogy ha valamit mindenképpen szükséges végigélni,akkor azt elfogadom.
Ha a legapróbb dolgokon is késhegyig menő vitát folytatok, az legalább olyan rossz, mintha elfogadok egy felesleges vizsgálatot.
De ez én vagyok, aki igazán harcos természet, lehet, hogy felpezsdíti, ha védi az igazát.
(csak biztosan legyen igaza :-)) )
Szóval: azt fontosnak tartom, hogy mindenki tudja, milyen lehetőségei vannak, és nem önállótlan "birkaként" élje -ne csak a terhességét, hanem az életét.
Szóval nem haszontalan a vita, bár akik ezt elolvassák, amúgy is általában önálló véleménnyel rendelkező, gondolkodó emberek...
moineau Creative Commons License 1999.09.17 0 0 89
Mar megint mennyi hiba van.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!