Üdv mindenkinek! Ma próbálják összerakni az 1,6-os benzines, Multipla kipufogóját, ugyanis a szerelő szerint, "összeomlott" a belseje! Lehet hogy vennem kell hozzá mégis! Ha valakinek lenne eladó, ami nem leharcolt, az jelezze kérem, árral, esetleg fényképpel!
Üdv mindenkinek. Multipla 1,6 benzin Bipower / 2000-es évjárat / hidegen indul szépen, alapjárat is beáll, ellenben meleg motornál néha egyszerüen leáll. Teljesen rabszodikus, nem állandó de idegesitő probléma. Valoszinü olyan hiba ami az "agyba" nem jut el, mert semmilyen hibaüzenet nincs. Előre is köszönöm a segitségeteket.
S.O.S. A nemrég vett Multiplám, 1600, benzines a hidegben,(-3,-8 fok), nem indul! Az üzemanyag eljön a motortérig, de valamiért nem jut be a motorba! A levegőszűrő csövet levéve, a pillangószelepnél próbáltunk féktisztítót befújni de úgy se indul! Ha hidegen először indítok elindul egy pillanatra, majd egyből leáll, és valami "morgó" hang hallatszik egy darabig, mintha kompresszor menne! Hibakódot nem jelez ki. Viszont ha melegben áll akkor elindul. Mi lehet a gond hogy nem jut be a benzin a motorba, szárazak a gyertyák! A szerelő is legel már rajta egy pár napja!
Sziasztok légyszi segítsetek van egy 2001es multiplám fél éve vettem egy bácsitól bipower. Sajnos mikor vásároltam nem próbáltam ki hogy gázzal is működik e a bácsi azt mondta hogy ő gázzal nem járt mivel messze volt cng kút. A szintjelző sárga is volt így nem firzattam a dolgot aztán rátankoltam egyszer és 2ezer forintnál letiltott beulok beindítom végig tele zöld a szintjelző megyek kB. 2..3km_tvissza leesil sárgába és átvált magától benzin re. Hm gondoltam jó lesz ez megpróbáltam még 2szer v3szor uezt annyi különbséggel hogy 3.4száz Ft nál már letiltott ismét tele zöld ismét pár km é átvált... Ez kB 2hónapja volt azóta nem járok csak benzinnel. Tudnátok vmi segítséget adni hozzáteszem minden érdekel és segít mivel teljesen laikus vagyok gázos autóm pedig még nem is volt. Annyit kiderítettem h a motorháztető alatt van vmi reduktor onnan széthúztam egy csokit és akkor tele zőldet mutat persze attól ugyanúgy benzinnel megy. Mindent meghalgatnék.
Ja, és ha már valaki ennyire szétszedi, a behajtó motort és koszorúját is érdemes szétszedni és megkenni, ahol kell. Utána kis szilóval le lehet tömíteni a huzal kivezetéseket.
Felépítés ugyan az! Ahogy elnézem, a konzol rothadása elég általános a buborékos Multipláknál. A konzol leszerelésével is megizzadtam, mert az alsó csavar nagyon be volt rothadva. Bele is szakadt, utána ki kellett fúrni.
Túl vagyok egy 2001-es Multipla tükörszerelésen. Bal, fűtött, motoros. Alapvetően két probléma volt vele, a behajtó nem működött illetve a konzol részről levedlett a fekete műanyagos bevonó réteg.
A szétszerelést az itt talált korábbi leírás alapján hajtottam végre. Amit megjegyeznék, hogy az alsó panoráma tükörlapot is sikerült lemelegíteni a helyéről, így nem törtem el semmit.
A behajtó motornak nem volt baja, csak a kis műanyagba dobozolt vezérlője (a tükörben) nem működtette, hibás volt. A négy sarkán felhasítottam a műanyag tokot, a forrasztási oldalon lepucoltam a szilikongumis kiöntő anyagot és újra forrasztottam a két csatlakozójára menő huzalok forrasztási pontjait. Az egyik forrasztása látványosan körbe volt repedve, így ez a probléma megoldódott.
A konzolt letisztítottam és alu alapozóval meg matt fekete festékkel újrafújtam. Szép lett, tartósságát meglátom.
Ezért a fényképes útmutatóért cserébe megosztanék veletek tapasztalatokat a rugós leszorító összeszereléséhez. A konzol lefestéséhez ugyanis szét kellett szedni a rugós feszítő szerkezetet, ami az elfordításkor a két végpontban és a normál állásban kialakított fix pozíciókban segíti megtartani a tükröt. A szétszedéséhez csavarhúzóval lefelé szorítottam a körmös határoló gyűrűt, ami a rugót feszítve tartja, így egyenként a körmöket ki tudtam akasztani. De az összeszerelés... Ahhoz készítenem kellett egy préselő szerkezetet, ami áll egy 85mm szárhosszúságú csavarból (10-es menet), a szükséges alátétekből a hatlapfej alatt és az anya alatt (ami nálam egy golyóscsapágy volt, 10mm magas palásttal)
A kulcsa az egésznek az a "koronás" gyűrű volt, ami a körmös határoló gyűrűvel érintkezik. Ezt egy régi vascsőből vágtam, a belső átmérője 25mm, gondolom 1 colos fűtéscső lehetett. 10mm a gyűrű magassága.
Ennek a gyűrűnek abba a síkjába, mely a körmös határoló gyűrűt fogja bepréselni, flex-el mélyedéseket alakítottam ki. Azért kell ez, mert a 4 felfelé álló körömnek helyet kell hagyni, máskülönben az egész gyűrű a felfelé álló körmöket akarná majd lefelé nyomni ahelyett, hogy a nagyobb, sík, felfekvő felületet nyomná lefelé. Ezeket a bemélyedéseket addig faragtam a flexel, amíg a körmös gyűrű 4 felálló körme beilleszkedett és elfért a mélyedésekbe. (kb 2mm mélyek)
Azt gondolom, a csavar hossza és az alátétek variálhatók. A lényeg, hogy a fej és az anya alatt is olyan alátét legyen, ami lefedi a viszonylag nagy átmérőjű felületeket a tükör elforduló részén és a tartókonzol belső részén is. A hossza nagyon is lényeges, mert a konzol belsejében lesz majd az anya, így abba az irányba fog a csavar is mozogni a préselés során, így a túl hosszú csavar beleütközhet a konzol másik falába. Szépen összeillesztettem a konzolt az elforduló motoros tükör alu vázzal, utána betettem a rugó alatti tányércsapágyat és alátétet, majd a rugót a tetejére. Arra ment a körmös gyűrű, utána befűztem a csavar orsót a fakötésű alátéttel a fej alatt.
A tükör konzol belső nyílásában, ahol már ekkor kibújik a csavarorsó menetes vége, ráhúztam a csapágyat (fakötésű alátét is jó lehet ide) majd az anyát rákapattam. Az orsó hosszától függően itt már egy kis összenyomásra is szükség lehet a rugó ellenében, de jobb, ha nem kell, mert nehéz rákapatni, ha nyomni is kell közben.
Ezután két kulccsal szépen elkezdtem összehúzni a csavart. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy a körmös gyűrű 4 körme találkozzon azzal a 4 horonnyal (ami egy kivágásban folytatódik) ahová majd be kell akadjon.
Ehhez a körmös gyűrűt időnként igazítani kell, mert a csavar húzása esetleg elforgathatja. Ha jól csináljuk, akkor elvileg 4 kattanást fogunk hallani, amikor a 4 köröm a helyére ugrik. Lehet, hogy kevesebbet, mert egyszerre akár több is a helyére ugorhat.
Ha úgy gondoljuk, hogy megállt, akkor kihajtjuk a csavart, a körmös gyűrű ekkor már nem akar jönni vele. Ha valamelyik a 4 közül nincs a helyén, akkor azt az egyet esetleg csavarhúzóval a helyére lehet segíteni.
BALESETVESZÉLY!!!! Mint minden rugóval végzett művelet, ez is veszélyes tud lenni. A rugó, ha kipattan, akkor az komoly sérülést is okozhat. Javaslom, hogy vegyetek fel munkavédelmi szemüveget. (a szétszereléshez is ajánlott) Mivel a feszítés csavarmenet segítségével történik, a csavar meg erős, a préselés alatt nem valószínű hogy elenged valami, de ha levettük a csavart és a körmös gyűrű nem tart, akkor a rugó ki fog ütni onnan. Tehát szemrevételezéssel annak a körmös gyűrűnek mind a 4 körmének ott kell lennie a kivágásban. Akkor nem lehet baj. Nem volt vele semmi problémám, simán összement, nem is ugrott szét semmi, de azért közben megfordult a fejemben, ha ez szétugrana....
Az alábbi képen szándékosan nagyobb távolságra választottam szét az anyát és az alátét szerepét ellátó golyóscsapágyat, amik a tartókonzol belsejében lesznek, és a présgyűrűt meg a felső fakötésű alátétet ami az alu tükörváz felől fog elhelyezkedni.
Köszönöm! Megpróbálom, vagy az alját melegíteni! Nem tudom hogy hol lehet benne üzemanyagszűrő!? Talán ott lehet valahol ahol megállhatott némi víz. Ez egy 20 éves darab, nem tudom a tükröket hol, hogy lehet rajta állítani? Azt nem kérdeztem meg.
Ha tudod, nap közben állítsd ki egy melegebb helyre, ahol éri a napsütés. Ha felmelegszik délutánra, próbáld meg indítani. Ha indul, akkor valóban valahol dugó lehet az üzemanyagrendszerben. Bár ha így lenne, nem épülne fel a nyomás, amit arról vehetsz észre, hogy a gyújtás ráadása után pár másodperccel az üzemanyagszivattyú zümmögése nem marad abba. Bár attól is függ, hol van a dugulás.
Üdv! S.O.S. Egy hétig nem indítottam az 1,6-os Fiat Multiplát, amit kb. 3 hete vettem. Most a hidegben próbáltam indítani de ez nem jön össze! Az indításkor néha elkapja egy kicsit de csak nem indul el. A tápszivattyú a tankban elméletileg működik a hangjáról ítélve! Talán jégdugó kerülhetett a csőrendszerbe, mert a gyertyák szárazak! A levegőszűrőnél hidegindító befújásával is próbálkoztam de ez sem segített! Valaki esetleg,????!!!!
E10... mielőtt valaki vicces kedvében érkezne, a benzines, esetleg CNG/benzin változatokról van szó, dízelbe még véletlenül se....
A Fiat nem végzett erre vonatkozó teszteket, ugyanakkor az ACEA-nak adott kompatibilitási listán a Multiplát több más típussal együtt kiemelték, hogy nem kompatibilis az E10 jelzésű benzinnel. Az üzemanyagrendszer alkatrészei az etanolnak nem ellenálló anyagból készültek.
E10 helyett tankolható bele az E5 jelzésű üzemanyag, mely legfeljebb 5% bio komponenst (etanol, bio-ETBE) tartalmaz.
Természetesen saját felelősségre lehet bele tankolni E10-et.
Dízelbe helyett akkor se tankolnám, ha olcsón adnák.
Amúgy FB csoportban többen írták, h használtak E85-öst sokáig vagy magában, vagy felesben (tehát még az is kb. 4x volt az E10-hez képest) probléma nélkül
Van egy szép allapotu eladó multipla lemezfelni szettem, rajta 4db Fulda Kristall Montero teligumival. 4-5.5 nem közti profil, nem repedezett, de 2005 végi, ha jól láttam. Van hozza egy szett utangyartott dísztárcsa is.
20000ert valakinek nem kell? Budapest-Zuglóban van a cucc.
van egy pár Multipla 1 hátsó lámpám is, balos-jobbos, ezt be sem tudom árazni.
szivesen cserélem a cuccokat multipla tetocsomagtartora.
Láttam eladod, vagy már el is adtad a Multit. S olvastam, hogy dupla tolótetős volt. Én ma vettem egyet Bonyhádon, 2000-s évjárat. Az lenne a kérdésem, hogy hol, merre s milyen szigetelést kapok én hozzá ? Merthogy a gumiszigetelés az első tolótetőből hiányzik körbe. Még nem szedtem le róla a ragasztószalagot, mert nem ázik be. Így még nem tudom pontosan, hogy magáról az üvegről hiányzik a gumi, vagy a keretből, vagy esetleg mindkettőből. Tudnál esetleg valami irányt adni, hogy hol kezdjem el keresni ? Bárdi és Unix webshopjain nem találtam, vagy rossz szavakkal próbáltam meg rá keresni.
Nekem nagyon jó a tapasztalatom az automatával, nem szokott hideget fújni. Pont azt szeretem benne, h ezen tényleg hőmérsékletet állítasz be, míg a manuálison nem, csak hideg-meleg keverési arányt. Nyáron meg kb. mindegy, nagy melegben úgyis kevés a klíma teljesítménye.
A fő különbség a működési elvből fakad. Manuálisnál én állítom be a befújandó hőmérsékletet, automatánál ezt nem lehet állítani, helyette 'csak' a kívánt belső hőmérsékletet, így ő dönti el, hogy ehhez meleget vagy hideget fújjon.
Télen: Mauniálisnál amit beállítok hőfokot azt gyakorlatilag konstans tartja (teljes bemelegedés után), ritkán kell korrigálni, de ha kell is állítani egyből érződik a hatása. Automatánál ha úgy érzi elérte a beállított belső hőmérsékletet akkor elkezd hideget fújni (nehogy már túl meleg legyen) nem nagyon hideget, de télen kellemetlen ha hideg jön meleg helyett, ilyenkor ha nem nyúlok hozzá 5-10 perc is eltelhet mire rájön, hogy talán már hidegebb van a beállítottnál és jöhet újra a meleg. Ezért nem várom meg, kézzel állítok rajta, de ha nem rakom maximum-ra akkor kell neki legalább 1 perc mire elkezd melegebbet fújni.
Nyáron pont fordítva: Manuálisnál, ha már megvan a kellemes hőmérséklet akkor a legkényelmesebb ha engedek hozzá egy kis meleget és onnantól jön egy konstans beállított hőmérséklet, ha kicsit korrigálni kell akkor egyből érződik. Automatánál, ha már szerinte elég hideg van elkezd meleget nyomni, de a kellemesebbnél melegebbet, magától nagyon lassan korrigál, de ha kézzel állítok rajta akkor is lassan reagál. Egyedül a két végállásra reagál egyből.
Én nagyon nem szeretem, a manuális sokkal komfortosabb.
Világított a légzsák lámpa, kiolvastam és az alábbi képen látható eredmény lett, hibakód: 109. Kitörölni nem lehetett a hibakódot, van esetleg valami tanácsotok mi a teendő?
Tudtok Budapest Zugló vagy Rákosszentmihály környékén olyan szerelőt, aki átnéz egy neppertől vett multiplát, és kigyomlálja belőle a világító check engine lámpát? JTD verzió, olyan embert szeretnék, aki ha kell kreatív, nem cseréli le feleslegesen a fél autót, és kedveli/ismeri is a Multiplát.
Budapesten tud valaki holnap délelőttre kölcsön adni egy autórádió kiszedo tüskés, amivel kijön a standard multiplex rádió? Nagyon hálás lennék, (uveg bor?) meg holnap is vissza is hozom.
Nekem a tetőn van négy műanyag lap amit ki lehet venni és alatta van egy kis hornyos kiképzés , abba kell beforgatni a "csavaranyát" amibe lehet rögzíteni a tartót!
Sziasztok! Lenne még egy kérdésem ugyanarról a 2000 es multipláról van szó, villog a chek lámpa, és sípol . Le volt véve az akku saru, és testkábelek érintkezői lettek megpucolva. mi lehet a probléma? Kell e törölni az aksi cserét?
Közben kiderült, hogy a bedugott saruk nem mindig érintkeznek. Szétszedtem - összeraktam (többször is), ekkor már a féklámpakapcsoló volt a problémája, aztán a sebesség fel és a féklámpakapcsoló, aztán az utolsó kísérletemnél visszatért a lentebb említett hiba.
Na, itt hagytam abba, mert nem belevaló sarukat használtam, hanem ami volt itthon.
Köszi a segítséget.
Ezúton keresnék 5-6db ecu kábel darabot saruval, ha lenne valakinek felesleges.
Nem, nem számít semmit 0,5mm az ET-ben, ez annyit tesz, hogy ennyivel beljebb áll a kerék, fél milliméter észrevehetetlen minden szempontból. Ezek különben egyszerű és olcsó acélfelnik, csak jobban néznek ki az átlagnál (szerintem) de semmi gond, csak eszembe jutott amikor olvastam a bejegyzésed. Nekem már csak a helyet foglalják.
Eladóvá vált jelenleg használt autónk, új autó vásárlása miatt. Fiat Multipla 2001-es évjáratú, 1,9 JTD, ezüst színű. Nem árulok zsákbamacskát, a legőszintébben írok az autóról, 2015-ben került a birtokunkba.
Ami meg lett csinálva vagy ki lett cserélve az utóbbi 2 évben: első és hátsó fékbetétek, hátsó fék munkahengerek, vezérlés csere (de nem a klímát meghajtó szíj került rá), generátor felújítás,kézifék bowden csere, első lengőkarok és stabilizártorok, turbó javítás, dupla elektromos tetőablak kapcsoló csere (mindkettő működik és jól zár), nyári gumi 3 idényt ment Bridgestone lemez felnin,2,5 éves az akksi, hátsó ablaktörlő motor csere (bontott). 2 hónapon belül kuplung szett csere (kivéve kettős tömegű), váltó és kuplung bowden csere történt.
Ami nem működik: légtömegmérő, izzítórelé vagy trafó (izzítás villog), a szervó hidraulikacsöve elöregedett (ereszt), óracsoport (km óra és az üzemanyag mutatója néha leesik, majd újra visszaáll), hátsó ablakfűtés alsó két szálig fűt, ablakmosó motor csere kell, mert hátra nem nyom, csak előre, időszerű lenne egy egy olaj és egy szűrő csere is, a víz könnyen felmegy nagy melegben (termosztát vagy ventilátor javítás vagy csere kell), bal hátsó biztonsági öv be van akadva.
Rozsda nincs (alvázát nem láttam), de elöl vannak kavicsfelverődések a motorháztető orr részén és egy az első szélvédőn is. Idén tavasszal volt műszakin, szóval még 2021.04-ig van rajta. A csomagtér ajtón van egy nyomódás, már azzal vettük és nem is csináltattuk meg Mi sem. A tanksapkánál és alatta vannak horzsolások, ezt Mi okoztuk. A bal elején a kerék felett van egy vöröses nyom, 2 hete rácsukódott a nagykapu. A jobb első ajtót vissza kell igazítani, mert kitépte a kezünkből a szél és kicsit elmozdult, jobb első futóműnél kopogás hallatszik, tegnapelőtt óta nem záródik a központi, mert a bal első ajtónál van valami és visszaugrik...
Egyéb hibáról tudomásunk nincsen.
Akit így érdekel, írjon privátot a dawe1988@gmail.com emailcímre. Az autó megtekinthető és elvihető Iváncsáról, Fejér megyéből.
Abszolút nem értek hozzá, hogy az a 1/2 mm számít-e valamit, de inkább amiatt mondanék le róluk, mert a lehető legegyszerűbb és egyben legolcsóbb acélfelnikre gondoltam. Arra a két hónapra bármi megteszi, inkább a gumira költök többet.
Szia, nekem van négy eladó Fiat Barchetta acélfelnim téli gumikkal, 15-ös, ET32, azaz fél mm eltéréssel pont Multipla méret (az ugye ET31,5). A gumikat cserélni kell, téli Pirellik, de már régiek és kopottak, viszont a felnik klasszak. Ha érdekel adj írj vissza itt és egyezetünk. Budapesten vannak.
A képek illusztrációk, mert lent vannak a pincében és nincs időm most leszaladni, de hasonlóak, amikor megvettem őket szintereztettem őket. A középső műanyag elemek is megvannak vele, bár szerintem anélkül ütősebb.
Ha lenne valakinek eladó acélfelnije 4db akkor ésszerű áron megvásárolnám. Ha jó állapotú téli gumi is van rajta akkor lehet avval együtt is érdekelne. De tényleg csak akkor ha jó a gumi, 1-2 éves és ismert jó márkájú.
Multipla oldalablakaival (elöl a tükörnél) nem foglalklzott mostanság valaki?
GOndoltam, levágatom lexánból vagy valami hasonlóból és szélvédőragasztóval felrakom....
De, csak egy mintám van....tavaly vettem, talán a Paulovicsnál....azt sem tudom, jobbos vagy balos..... ( a TSalád elvaràzsolta valahová a mintapéldányt..)
Mechanikus kihajtása van a sebességmérőnek a diffiről, azon egy elektromos jeladó, ami a motorvezérlőnek és a műszeregységnek is adja a sebességjelet. Érdekes módon a jeladó tápellátásáról is a műszeregység gondoskodik.
Kontakthibát kell keresni ezen a két egységen, meg lehetne rákötni egy diagot mondjuk levett kerékkel és nézni hogy a hiba pillanatában a motorvezérlőnél is jelentkezik-e a kihagyás.
Azt szeretném kérdezni hogy tud e valaki a sebebesség mérő rendszeréről? Néha kihagy az óra. Az érdekelne hogy spirálrugós bovdenes vagy ilyesmi, vagy olyat is hallottam hogy valahogy az abs nél van valami jeladó...
eladó egy új, gyári Multipla küszöbspoiler szett eredeti csomagolásban, bontatlanul. A nyáron impulzusvásároltam Angliából leértékelve, ez volt kb. az utolsó új, gyári darab Európában, de más tervek miatt mégsem ragaszkodom hozzá. Ha valaki ilyet szeretne, 45e Ft-ért elviheti, ennél olcsóbban ebből újat biztosan nem lehet találni és ennyibe került nekem is, szállítással együtt. Új ára 470GBP, azaz ~170.000Ft volt, az eperben csekkolhatóan. Van hozzá szerelési útmutató ikea stílusban és minden szükséges kiegészítő. Német gyártmány. Átvenni egyeztetés után Bp. belvárosában lehet. A csomag mérete 205x35x25cm. Multiba szélvédőig befér ;)
Olyannal valaki találkozott esetleg, hogy ESP hiba, sárga háromszög a környillal és világít az ASR visszajelző a kapcsolón, motorleállítás után eltűnik a hibajelzés, majd random előjön (eddig 3x volt)
Az egyik (jobb első) kerékjeladót csapágycserekor cserélték, nem lehetett kivenni. Köszi, ha valaki megosztja a tapasztalatát.
Nem törölni kell, mert amíg a hiba fennáll vissza fog jönni.
Általában az üléslégzsák narancs csatlakozójában szokott kontakthiba lenni. Nézd meg a vezető és az anyós ülés alatt. Ha megszűnik a hiba kis idő múlva magától is elalszik-
Hogyan lehet a légzsáklámpa hibakódot törölni házilag? Belementem egy nagy kátyúba, felgyulladt és azóta ég. Kell venni valami kábelt és egy laptoppal, vagy elég csak az akksit lekötni és vissza?
Esetleg tudja valaki törölni Dél-pest körül jelképes áron?
2001-es gyártású 1,9 JTD 110 lovas Multiplához keresek olajkartelt. Pont az öntvényszámnál sikerült kiütnöm a teknőt, így csak annyi látszik belőle, hogy 606 az eleje. Ehhez képest az alkatrészüzletben alvázszám alapján 73501174-es gyártási számot találtak. Állítólag a Bravon lehetett még ilyen teknő. Tudna valamelyikőtök segíteni?
Sziasztok! Eladó 4 db. 15 Km.-t futott, gyakorlatilag új Pirelli cinturato nyárigumi. 185/65 R 15 Csepelen van, de jövök megyek a városban. Postázni nem szeretném. 60000 Ft. Üdv. Vilmos.
Biztosíték a motorházban. Indexrelé a kormány alatt. Jó eséllyel zárlat a vezetékrendszerben. A miénken külön vezetéket húztak be a bal hátsó lámpához, mert nem tudták kimérni, hol a hiba.
Sziasztok! Hibajelenség: Égett szag - füstöt nem láttunk. Teljes műszerfali kijelzés megszűnt, nem tudok indexelni és az ablakmozgatás is megszűnt. Amúgy megy az autó, bár lámpánál van, hogy leáll a motor, amit eddig sosem csinált. Mi szállhatott el...tudom, a költségek, de azon kívül?
BipoWer Multiplánkban nem indul el az üzemanyagszivattyú. Cserélve lett a szivattyú, illetve a motorháztető alatt lévő dobozban egy relé.
Azt csinálta, hogy egyszer csak nem akart beindulni, de aztán pár próbálkozás után indult (illetve töröltem a hibakódot belőle - a hűtőkörre panaszkodott). Aztán az lett belőle, hogy mondjuk reggel nem indult, de délután már sikerült elindítani. Aztán már csak úgy indult néha, hogy a reléket ki-be raktam a dobozban, átmozgattam (nem tudom, hogy tényleg ennek volt-e köze hozzá). Aztán a végső stációban már abszolút semmi nem segített, és ráadásul még az akksit is lemerítette szép lassan. Mikor ráadom a gyújtást, hallatszik jobb előlről egy kis zúgás és ilyen folyadék lötykölődés-szerű hang, majd ahogy az abba marad, egy relé-kapcsolás szerű hanggal egyetemben kialszik a műszerfalon a kis zöld benzinkút ikon (ami a benzines működést jelezné) - az üzemanyag szivattyú zúgását abszolút nem hallani hátulról. Mindezt megelőzte az, hogy néha (ez is totál véletlenszerűen) nem akart átváltani gázra, hiába volt tele a tank - néha az segített, hogy lejtőre-emelkedőre álltam vele.
Elvittem egy helyi villamossági szerelőhöz, de azt mondja, hogy a gépe nem tudja olvasni az autót, így nem igazán tud vele mit kezdeni, mert azt mondja hogy csak sötétben vagdalkozás lenne. Esetleg van valakinek tippje, hogy mi lehet a gond, merre lenne érdemes nézelődni? Vagy esetleg tudtok jó, Bipower Multiplához értő szerelőt Komárom (Észak-Dunántúl) környékén?
Ez az autó most nálam van. 1 hónapja vettem kb. Borzalmasan koszosan. Kívül, belül, 1 kulccsal, apróbb hibákkal, de rozsda mentesen 300 ezer Km-el, kerestelek most e-mailen, ha nem bánod. :) Örülök, hogy megtaláltam az első magyarországi tulajt :)
vettem a 2002-es multiplánkhoz egy kuplung szettet kinyomócsapággyal, de nem ez a típus kellett hozzá, állítólag volt valami váltás, így feleslegessé vált. Ez egy valeo típusú kuplung, remélem a fotón látszik, ha valakinek pont ez kéne, akkor eladnám 35000 forintért. Nem használtuk egyáltalán, csak kivettük a dobozból, én meg rögtön ki is dobtam a dobozt, mondván minek kell ez még, és utána derült ki, hogy nem ez a típus kell. Ezért nem tudom visszaküldeni.
Furcsa, a miénk elég lágyan rugózik. Milyen felni/gumi kombináció van a kocsin? Amikor mi vettük, az előző tulaj azt mondta, volt hozzá alu felnije, de leszedte, mert nagyon rázott, kemény volt vele a futómű.
Kedves Multipla Társak! A fórumot gyakran olvasva sem jöttem rá arra, hogyan lehetne orvosolni a kemény rugózás problémáját. Nyilván az utak is minősíthetetlenül ráznak, de ezt a multink még fel is erősíti és bármilyen futóműjavítást, cserét, felújítást szétráz és szétver rövid időn belül. Van rá egyáltalán biztonságos megoldás?
Ha megtalálod hol van eltörve, akkor esetleg csőtoldóval egyszerűbb javítani, mint az egészet végig ki- és visszafűzni. Pár helyen össze van bandázsolva mással, tehát kihúzni biztos nem lehet.
A toldó 100-200 Ft (4 mm átmérőjű). A hátsó ajtó átvezetésnél alkalmaztam, majd újra bandázsoltam jó darabon. Működik.
Eladóvá vált a családi kedvencünk! Nemetorszagban forgalomba helyezett, 2004-es evjaratu, 1.6-os benzines (nem benzin/gaz), toresmentes, koranak megfelelo allapotu (nehol egy-egy karcolas, ilyesmi), fokent Nemetorszagban es autopalyan hasznalt, kb. 230.000 km-rel, folyamatosan szervizelt, teli gumik acel felnin, nyari gumik alufelnin, 4 elektromos ablak, elektromosan allithato es behajthato tukrok, elektromosan allithato ulesmagassag, derektamasz, 4 legzsak, 2020. szeptemberig ervenyes német muszakival. Klima momentan nem mukodik.
Amennyiben valakit erdekel az auto, kerem jelezzetek privat üzenetben.
Ugyanúgy lehet az utasoldali is, legutóbb nekem is azzal volt ilyen gond, szóval húzd szét, tisztítsd meg az alatt is a narancssárga csatlakozót.
A törlésnek nincs értelme, mert amíg fönnáll a kontakthiba, úgyis visszajön a műszerfal jelzése, ha pedig elhárítottad, magától megszűnik. Vizsgán meg nem olvassák ki, h volt-e ilyen hiba, csak aktuálisan nézik a műszerfalat.
Ma kigyulladt a légzsák lámpa. Kontakthibára gyanakszom, mert pár hete törölték a hibakódot és azóta nem volt gond. Mit javasoltok? Tisztítsam meg a vezető ülés alatti csatit és utána törlés megint? Egyébként létezik valamilyen "házilag" használható hibakód törlő? Valami aliexpress-es cuccra gondolnék.
Az ablakmosó tartálytól két cső indul el. Egyik megy a gépháztetőn lévő "spricnikhez", ez akkor ezek szerint rendben van. Másik megy hátra a hátsó ablakhoz. Gondolom ez van kilyukadva, elrepedve valahol a tűzfal környékén (belül az utastérben) itt lefolyik a lábtérhez a víz.
Amikor a hátsó ablakra szeretné vizet spriccelni, akkor hátra nem megy, ellenben a kuplung melletti lábtartóra csorog az ablakmosó folyadék. Mit tanácsoltok? Járt már így valaki?
Sziasztok! Az ismerősöm Multiplájában nem vált át gázüzemre valamiért, pedig van benne gáz több egység a kijelzőn. Kérem segítségeteket, miért nem vált át benzinről gázüzemre? Hol keressük a hibát? 2000-es évjáratú. Köszönöm előre a hasznos tanácsokat! Üdv
Eladó kihasználatlanság miatt a gyári CNG-s Fiat Multiplánk. 5 éve van nálunk, nagyon takarékos, ami hibája előjött mind javítva lett, hogy a párom és a négy gyerek tudja napi szinten használni. Valós km, szervizek számlával igazolva.
Már 5.ben is fémes súrlódás jön elölről. Hétfőn meglátom mit mond a szerelő. Köszönöm a segítséget! ;)
Láttam fehér hollót! Vagyis nem láttam hanem hallottam, látni csak holnap fogom! xD Hívott a bontó hogy szereztek nekem komplett pótkerék mechanikát! :D így már csak egy fekete csomagtér ajtó kárpit kell. :)
Hát remélem igazad van! Pont itt vagyok szerelőnél, de csak olaj meg szűrők cserén. Nagyon tele vannak így csak sokára tudnak időpontot adni. Remélem addig nem lesz gond vele! 😊
Más...
Ha valakinek van elfekvőben csomagtérajtó kárpit (fekete), meg teljes pótkerék tartó mechanizmus, tudom ez ritka mint a fehér holló, az gondoljon rám! :D
Köszönöm!
Sziasztok! Új multis vagyok, 2007es 1.9es 120 pacis. Amikor megvettem minden okes volt, hazafele sem vettem eszre semmit sem. De 1 hét után viszont tolatásnál, mindegy hogy balra vagy jobbra tekert kormánynál, de még egyenes tolatásnál is kattog a gépezet. Sebesseg növelésével a kattogás is gyakoribb lesz. 1-2-3-4-5-ben nem kattog. Valakinek van ötlete mi lehet a baj? Meg ha van, kb mennyibe fájhat ez nekem? Köszi!
Közelmúltban vettünk egy benzines Multiplát, eddig minden rendben vele. Viszont az egyik hátsó beltéri világítás nem működik, biztosan a foglalat a rossz, nincs szálszakadás vagy ilyesmi.
Azt szeretném kérdezni, hogy hol tudnék venni egy használt (bontott) vagy új foglalatot?.Nem tudom többféle létezik-e belőle, a miénk ovális formájú.
Előtte mindig benzinesünk volt, de az ugye pályán sokat fogyasztott, kicsit gyenge is volt, gondoltuk most veszünk egy erősebb dízelt. Pályán jó is volt meg keveset fogyasztott, de városban nem tudtuk megszeretni.
Aztán talán még nem volt egy éves sem, amikor belénk jöttek Olaszországban és akkor elengedtük.
Én lekapartam a fóliát. Egy meleg nyári délutánon kell csinálni, amikor rásüt a Nap. Ilyenkor a ragasztó elenged, a fóliát le lehet húzni, és csak a ragasztó maradékát kell lemosni. Nekem denaturált szesszel viszonylag hamar lejött.
Köszönöm a választ!
A másodiknak utánanéztem és kiderűlt hogy fél éve ki van vonva a forgalomból, ami nem valami kecsegtető.
Keresgélek még és van is egy másik kiszemeltem, de nem tudom leinformálni, mert nem mutatják a rendszámot. Így viszont nagyon lutri.
https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/multipla/fiat_multipla_1_9_jtd_dynamic_klima_abs_sz-konyv-13941055
A HD képeken is aggaszt az ajtók körüli dolog...mintha ki lenne töredezve a gumi vagy valami.
De ha olcsón javítható és nem jelentene gondot, annyira nem is érdekelne...majd megcsinálnám.
Szerintem a legnagyobb különbség, hogy a 115 LE-s Multit jó vezetni városban is, a 120-asat meg nem. Mikor megvettük 2007-ben a mi 120 lovasunkat, nagyon nagy csalódás volt. Gyenge alul, aztán hátba rúg és vége.
Én mindenképpen a 115 lovasat venném, bár mostanában vezettem egy 2010-es 120 lóerőset és már nem éreztem annyira rossznak.
Az elsőt, amit találtál én nem venném meg, mert német. Ami Németországból jön, az szinte mind rozsdás, vagy elporlad néhány év alatt. Kicsit tovább bírják, mint az osztrákok, de elkerülhetetlen a rozsda.
Sziasztok!
Előre elnézést kérek, ha sok hülye kérdést teszek fel, de nem szeretnék félrenyúlni!
Multi vásárlás előtt állok és kinéztem párat már magamnak. Csak 2004 utáni 1.9 JTD jöhet szóba, viszont nem tudom, hogy 115 le vagy 120 le legyen. Olvastam, hogy a 120le ben van már részecskeszűrő, ami sok plusz hiba forrást jelenthet. Mennyire igaz ez? Milyenek ezek és mennyire szervízigényesek? Mennyire gyakoriak?
Vagy tudnátok segíteni, hogy szerintetek melyik érné meg jobban?
Ö lenne a cél, de jelenleg félre van rakva ;( /és ugye
https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/multipla/fiat_multipla_1_9_jtd_dynamic-13796568
Ő pedig a másik, de nagyon furcsa, hogy 2 napja még 745.000ft volt! Hamar meg akar szabadulni tőle, mert valami gáz lehet vele?
https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/multipla/fiat_multipla_1_9_jtd_active_magyarorszagi-13853072
És a harmadik, igaz, hogy már eléggé kereten kívül, de lehet inkább beszámítatnám a jelenlegit, és ugye ez a 120le amit fentebb kérdeztem és kicsit tartok.
https://www.hasznaltauto.hu/szemelyauto/fiat/multipla/fiat_multipla_1_9_jtd_dynamic_120_le_euro4-13843386
Segítségeteket előre is köszönöm? ;)
Annyira nem vészes szerintem, habár vicces stílusa van. Az tény, hogy más műhelyben fele-harmada összegből is meg lehetne csináltatni a gépet tip-topra valószínűleg.
Köszönöm a választ! Én a scudomba próbáltam ezt, majd vettem egy új radiátort...A multiplában gyönyörű a hűtővíz, és azóta megnéztük normális obd-vel, hogy 25 km után 65 fokos a víz. Így egyre biztosabb a termosztát hiba. Persze az én kínai kütyük szerint 215 fokos:)
Visszaolvastam a fórumon, de nem találtam meg a kérdésemre a választ:
2000. Jtd Multiplában, melyet a feleségem vezet több, mint 4 éve nagyobb gond nélkül, elgyengült a fűtés.
Hidegen elindítva tapogattam a vízcsöveket. A termosztát mögötti vékonyabb csövek melegednek, a termosztát és a hűtő közötti vastag cső hideg maradt. Azonban a kiegyenlítő tartály és a motort a hűtővel összekötő felső vastag cső szintén melegedett. Ezek alapján a termosztát rossz vagy nem?
Idén nyáron kellett cserélnem hűtővíz tartályt, cseréltem a vizet is. 3 légtelenítő szelepet találtam működik az autó a víz rendesen bemelegszik a thermosztát hibátlan a motor nem főtt meg. De igy télen muszály volt észrevennem hogy fűtésem az szinte nincs. Bő egy óra menet után is csak langyosat fúj ami éppen elég a párátlanításhoz.
Többször is ránéztem a légtelenitőkre mindig jött a víz. Kerestem is még szelepet hátha kimaradt egy de nem találtam.
Sajnos megtörték a bal hátulját a gépsárkánynak.Ha valakinek kell mielőtt eladom egy bontónak keressen 0670427 8246.
Zöld,1999 évjárat 1,6benzin.Tavaly újitattam fel a váltót 88k-ért,új az öninditó,generátor,a teljes futómű vadonat új+lengéscsillapitó toronycsapágyastúl stb... nem sokkal a törés előtt vizsgázott.képeket töltöttem fel de tudok küldeni is.
Azt próbáltam már csak nálam akkor a gyárilag középsőbe nem megy bele a szélső öv .Legfejjebb veszek egy jobbos hátsó ülést.Akkor első izos nem létezik? Mert mi mind a 3- an elöl szeretjük az utazást ha már van rá lehetőség.
Szia. Én egy 1.6 benzinessel húzgálok egy Basteit. Ez papiron 750 kg. Sík úton nincs probléma vele,de a szembe szelet,meg az emelkedőket azért nem szereti.
Azt szeretném kérdezni, hogy gyárilag hány isofixes ülés van a multikban ?
Nekem a 2 hátsó ülésem izós és igaziból az lenne a legkirályabb ha a 2 középsőbe lehetne rögzíteni mert akkor nem süti a gyereket a nap a szülők meg bírják a sugarakat
Nem értek a CNG-s Multihoz, csak próbálom logikusan megoldani.
Én arra gondolok, hogy valami nyomásérzékelő lehet hibás. Esetleg a kocsiban lévő azt érzékeli, hogy túl nagy a nyomás, ezért hibát jelez, vagy a kúton "túltöltik". Azaz a kocsiban beállított max nyomásnál többet tölt bele, mert esetleg a kúton van a hiba. Megpróbálnám másik kúton (a Budaörsi úton van CNG-s MOL, egy haverom ott tankol), ha ott is ez a gond, akkor keresném csak a kocsiban a hibát.
Van egy problémám. Multipla, 2005, 186A4000, CNG/benzin.
Amikor kiürül a gáz és kb. 20 km-t megyek benzinnel (nem tudom, hogy ez fontos-e, de leírom), majd teletankolom CNG-vel (Ócsai út), utána rángat, sípol is, lámpa világít, contact garage, stb., de nem tárol hibakódot. Benzinnel megy. kb. 30 perc elteltével ezt abbahagyja és onnan megy tovább rendesen.
Benzineshez képest sokkal jobb, ez egyértelmű! ;-)
De azért egy 750 kg-os futó... háát... főleg ha ülünk benne még hatan (felnőttek)... szóval na... nem egy új technika, ettől még jó, de el tudnám képzelni picit erősebben is.
6 fő + 450 kg is érezhető, azért valljuk be, nem éppen úgy megy így "megerőltetve", mint üresen - csak a vezetővel. ;-)
Egy nagy lakókocsi pedig még nagyobb légellenállással rendelkezik ám.
Ettől még viszi, nem ezt mondtam! Dde még üresen sem éppen egy forma 1-es verda, nemhogy futóval, főleg lakókocsival.
Viszont közben kiderült, hogy a két küszöb cserés. Tehát:
a, keresek olyan helyet, ahol ettől függetlenül áttolják, mert a mester csak januárban ér rá javítani
b, mit ajánlotok, van jó/rossz tapasztalat utángyártott küszöbökkel?
A napokban lebontom a borítást, megnézem én tudok-e valamit taknyolni rajta. Igazából jobban szeretném, ha olyan cserélné, aki ért is hozzá, mert ezzel az autóval attól hoszabb távra tervezek.
Persze lehet, hogy nem olyan nagy vész, és simán meghekkelem táblalemezből ideiglenesen - csináltam már hasonlót meglehetős sikerrel.
Győrben én mindig az Autóklub-nál végeztetek vizsga előtti előzetes átvizsgálást, azután megjavíttatom ha felírtak valamit, s utána ugyanott vizsgáztatom (saját magam, kb. 1óra, várakozási idővel együtt). Győrújbaráton pl. ott van a Pápai Autóklinika, nem olcsó de a munkavégzés precíz; vagy pl. Nyúlon a Szigeti Autó szerviz.
Lehetőleg Győr környékén tudna nekem valaki vizsgáztatásban és alkatrész beszerzésben segíteni?
A barátom, aki eddig ezeket megoldotta, már nem tudja. :(
Az autóm elvileg nem egy lepusztult vacak, nem látszik rajta, de bőven 7-jegyű összeget költöttem már bele, azonban mindig van valami amin el lehet hasalni és nem akarok csúnya meglepetéseket.
(a BMW-t pl. tavasszal bevittem a sarki szervízbe, hogy ennek úgy sincs semmi baja, simán vizsgázik majd... aha, közel 200 ezres tétel lett a vége - no ilyen nem hiányzik)
Alkatrész kapásból kellene egy javítókészlet a hátsó hídhoz, mert terpeszt. (a helyén nagyjából megkopogtattam, rozsdás, de nem tűnik töröttnek)
A benzinesnek is indul az AC. Gyújtás ráadáskor elindul, feltölti a rendszert, majd védelmi szempontból leáll, majd amikor indítózik a sofőr, akkor az ECU újra indítja.
Elképzelhető, hogy egy visszcsapószelep az üza nyomóágba megoldja a helyzetet. Valszeg elejti a benyát állás közben és ennyi idő amíg az AC előrenyomja. A miénk is csinálja, én is tervezem a dolgot.
A lakókocsiban nem az 1000kg a gond, hanem a légellenállása.
Nem tudom, normál használatban akárhogy pakolom, rettenetesen erősnek érzem az autót, de egy nagy vitorlát biztosan nehezebben cibál, mint a szomszédom már 16 szelepes JTD-je.
Sziasztok! A ha.hu-n nézelődve elgondolkodtam egy multiplán. Az alany egy 1.9 jtd motoros második generációs autó. Főleg egy 1000 kg-os lakókocsi vontatására lenne használva. Van e valakinek tapasztalata a vontatással? A 200Nm nyomatéktól félek egy kicsit.
Visszaolvastam a fél fórumot cng -rángatás ügyben, de konkrét megoldást nem találtam . Van valaki,akinél megoldódott a dolog? Alapjárat ingadozik, mintha nem menne minden henger,hibalámpa világít , erőtlenedik alacsony fordulaton. Ha felgyorsul,meg rendesen. Sokáig nem volt gázzal hajtva mert nem volt a környéken, most mióta gázzal járok jött elő a gond, benzin, és gázüzemben is...Köszönöm!
Üdvözletem! Cng-s multim van, és szeretném a befecskendező szelepeket kitakarítani. Ha valaki szedte ki már őket, pár sorban leírná mi a menete? Multi ezen részét még nem bolygattam. Köszönöm előre is!
A futomu csere az meg volt. Mint már említettem nagy servizből mi lett a vege. Teny hogy megilletőtem a szamla közlése után .. mire ő csinalt egy kedvezőbb kalkulációt utána , és mikor kerdeztem nem e lesz baj ha nem cserel tornyot azt válaszolta az lesz a legkisebb baj..igy hat bele is torodtem. Mostmár viszont nem vagyok biztos benne hogy jól tetem meggyőzn a dolgokról!
A csapágynak darabja 5000 Ft, a szilent az olyan 10000 Ft körül van. Mindkét oldal az 30 ezer, a munkadíj meg annyi, amennyit elkérnek érte. Ha össze vannak rohadva a csavarok, akkor nem leányálom a csere. De ez nem öleli fel az egész futómű cserét.
Az mitől lehet, hogy a benzines gépünk a napi első indításkor olyan nehézkesen indul? A rákövetkező indítások már könnyedek, negyed fordulatra röffen a motor, de az első hidegindítás mindig olyan nehézkes, 2-3 másodpercig, vagy tovább is köszörül. Egyébként nincs semmi baja a gépnek, jön-megy, ahogy kell.
Köszi! Közben úgy alakult, hogy a lakatos végre tud foglalkozni az autóval, szóval marad az eredeti felállás. Gyorsan be is szereztem a legfontosabb alkatrészeket.
Amibe viszont belefutottam: Tatán hirtelen nem kaptam motorházfedél-zsanért, pedig így SOS kellene. Nincs valakinek véletlenül?
Ugye a benzines / gázos és a dízel karosszéria nem tér el jelentősen egymástól?
Gondoltam arra, hogy nem megjavíttatni a bódémat, hanem venni egy jó karosszériát és megügyeskedeni a többit. Legfeljebb soha nem adom el... Kérdés, hogy figyelnem kell-e a motor típusát, vagy mindegy milyen, át fogom tudni építeni.
Nem tudok fogalmazni... automata klíma, vízhőmérő:))))
Bontva megszerzem a kart vagy mittomén, kapcsolót vagy csinálok vagy megrendelem. Mégis mekkora meló még összedrótozni? Villanyszerelő és minden más vagyok, de az ilyen canbus téma nagyon kimaradt. Felőlem berakhatok két-három nyomógombot szépen bárhová a műszerfalra is, csak működjön.
Aszongya ez 110 lovas, már digitális kijelzős műszerfal.
Akarom a tempomatot:)
Úgy vettem a kocsit, hogy alig ment.... nem értettem, mitől lusta.
Most már ugrik mert kitoltam a szemét, na meg az adalékok:) Mondjuk padlógáznál különböző nyomatékváltozások vannak, amik nem köthetők fix fordulathoz.... Majd kiderül, még csak kb 1500 km van benne általam.
Nekem az rémlik, hogy a szívócsövet, légszűrődobozt és talán az akksit kellett kivenni, azután teljesen jól hozzáfértem. A kerék nem tudom hogy kerül a képbe.
Rákeresve a tempomatra megtalálod "Multifiat" (sajnos már 1.5 éve nem aktív itt) hozzászólását az Alfa bajuszkapcsoló cikkszámával, annak beszerzése a kritikus. Azon felül már csak féklámpakapcsoló kell (asszem 3 érintkezős az eredeti 2 helyett), és már be is köthető a vezérlő egységbe.
Láttam már sokmindent, de Bp közepén derült ki, hogy nem nyit és berosáltam. Még az állítócsavart se láttam, hozzáférni fentről nem lehet. Lényegileg magasra emelve és kerék leszedve nem vészes a dolog, bár nem fér be rendesen a kezem, hogy azt a tartógumit felcsavarozzam. Na meg a csövecskéje is leesett háromszor, akkor meg már elveszett. Mikor nyomom felfelé, valaki belülről el kell kapja, mert nem látok semmit, hova céloztam.
Én a hard felhasználó vagyok, a terasz szélére állított szalagkorláton estem neki, így a kerék a helyén maradt.
Miért óriási szívás a csere? Nekem nem tűnt vészesnek. Ki kell venni az airboxot meg pár apróságot és hozzá lehet férni. Szerintem max félóra és nem emlékszem, hogy két embert igényelne...
A bowdeneknek a műanyag feje szokott eltörni, amikor így jártam ott az úton egy önmetsző csavarral javítottam ideiglenesen (öltönyben, naná!), majd fémből tettem rá kengyelt ami azóta is szolgál hibátlanul. (bakancs micrás bowdenről szerványoltam amúgy asszem, az volt otthon a polcon)
Kuplung bowdenből CSAK GYÁRIT tegyél be, nekem több éves, rendszeres cserék után eddig bevált. Fiat kereskedésben tudod beszerezni, nem sokkal drágább, mint máshol egy jobb márka.
Dettó nálam is... Fémesen csattant, csörrent vmi a motorházban, elment a töltés és a kormányszervó: így persze már a megállás előtt tiszta volt, h szíjszakadás - de sajnos nálam is a főtengely szíjtárcsa hullott szét... vitt magával darabot a vezetőgörgőból is, és ha már így alakult, a feszítőgörgő is cserére került (meg persze a szíj is), így munkadíjjal együtt már a 60e-et közelítette a vége... :(
Ma kipróbáltam egyet, egy nagyon jó állapotú és gondozott, exkülföldit. 700 az alja. Csak nem értem, miért tűnik lomhának. Eszerint akár érdemes is lehet megvenni, tényleg semmi hibáját nem találom vezetés közben. Maximum azt, hogy fékezésnél kissé balra ránt, de lehet, hogy a tárcsa rozsdás mert mostanában nem használják. Az alja egyben van, de MINDEN korcnál néz kifele a rozsda.
Olyan kérdésem van,hogy a motor jelző piros lámpám kigyulladt ki lett olvastatva és a kipufogó szelepet írt igaziból ez az a szelep ami a turbó vákumját szabályozza .Ki is szereltrm hátha koszos de nem volt koszos viszont ha befogtam az egyik cső csatlakozót és megszívtam vagy belefújtam át engedi a levegőt aztán adtam neki villanyt de nem változott semmi áramot vett fel de semmi változás az természetes,hogy ez így van vagy meg érett a cserére ?
Ja és volt olyan hogy magától el aludt a motor lámpa .
Ami elfogadható műszaki állapotban van (ténylegesen naponta használták, hordták szervizbe is), és csak kicsit rozsdásodik, azok 6-700 ezer körül voltak. Kérdés, hogy ér -e ennyit úgy, hogy 2-3 év múlva elviszi a rozsda, és a vezérléscserés első nagy szerviz esetleg kis futómű kopogások javításával simán beleszalad a 2-300 ezerbe.
Végül Olaszországból hoztam egy 2001-est, amin rozsdának nyoma sincs, regadóval és szállítással, forgalomba helyezéssel kb 600 000 Ft-ban állt meg. Minden apró hiba javítása és a nagy szerviz kb 300 000 Ft volt, tehát 900 körül állt meg, de esztétikailag mesze nem tökéletes.
Másik végül egy 2010-es lett, amire ugyan úgy a végén rá kellett költeni a 300-at és így állt meg 1,9 körül, de az nagyon szép legalább.
Ezek nagyon soknak tűnnek az itthoni kínálat alját jelentő 2-300 ezres példányokat látva, de sok száz ezre el lehet költeni rájuk, a rozsdát meg nem lehet legyőzni szerintem.
Szerintem néha ki lehet fogni itthon 4-500 körül 1-1 jót, aztán ha az ember nem egyszerre javít ki mindent, akkor lehet jó áron Multiplázni.
Én 2 éve nézegetek magamnak, 2001-2004 közötti 110 vagy 115-ös dízelt, de nem találtam még megfelelőt. Persze én csak hobbiatónak veszem és csak olyan érdekel, amit aztán új állapotra tudok hozni. Már van gyári új bőr kormányom, hamutartóm, pohártartóm, Lineaccessorim Zender spoilereim és lökhárítóim, 3 garnitúra alufelnim, új tetőcsomagtartóm, komplett gyári bőr belső , műszerfal és egyéb apróságok.
Tudtok róla, hogy bont valaki esetleg szürke békát? Lassan aktuális lenne megvennem a cuccokat az elejéhez: sárvédők, motorháztető, lámpák. lökös - de akár az sem baj, ha a teljes első nyúlványon túli részt vihetném (a karéj, ami a lökös mögött van, zárhíd stb.)
Győrben tudok. Volt róla cikk a Totalcaron is. Sztem nem áthidalhatatlan a távolság, bár nincs közel. Tisztességes üregvédelmet nem minden nap csináltat az ember...
Masodik generációs diesel Multiplában hol van a riasztó szirénája? Most már elegem van ebből a riasztóból, kivágom belőle a szirénát! Legalább az ne vinnyogjon!
Sziasztok valaki tud segíteni mi lehet a probléma? Szombaton vettem egy benzin-gázos multiplát, tegnap hazafelé megállt azóta nem indul, a kiegyenlítőtartályból ha próbálom indítani jön a víz vissza és benzin szaga van. Ha a vízgombáról leveszem az érintkezőt a hütőventillátor beindul, ha visszateszem megáll. Hengerfejes lenne? Előre is köszi
Jó ötlet, ill. akár a műszerfal környékére is berakható egy nyitókapcsoló, mert ott, a középső ülés lábtartója alatt van a vezérlőegység, könnyű rákötni.
Nekem az utólagos riasztónak van csomagtérnyitó lába - aztán mégsem segített amikor kellett volna, mert pont zárt állapotban döglött meg az eredeti gyári mikrokapcsoló, így persze egy azzal párhuzamosan kötött másik semmit nem ért...
A kapcsolóház szigetelése helyett én az ázás megszüntetését találtam jónak. Úgy figyeltem, hogy felülről, végig ázik, a víz egyszerűen a vízszintes illesztés mellett befolyik a műanyag elembe...
Én amúgy biztosra mentem, és bekötöttem párhuzamosan egy reed relét is, így egy mágnessel is nyílik az ajtó. A megfelelő pontot egy öntapadós szimbólummal jelöltem a műanyag elemen.
Mindkét téma típushiba, ebből adódóan sokszor van is róla szó. Hosszú topik, átolvasni nem lehet, rákeresni érdemes bal oldalon, légzsákot vagy mikrokapcsolót beírva.
De, idővel eltűnik magától, mert csak kontakthiba okozza, általában a vezetőülés alatti csatlakozónál.
A csomagtér ajtó gombja szétszedhető, és a tényleges kapcsolója pl. régi egér mikrokapcsolójára cserélhető, de akár javítható is lehet. Utána érdemes körbenyomni fölülről vmi szigeteléssel (pl. "melegtakony" ragasztóval), mert a problémát az okozza, h az autó mögött örvénylő levegő fölszippantja a vizet (ahogy az a gyorsan koszolódó hátsó ablakon is látszik), ami így fölülről be tud folyni a kapcsolóhoz, és bekoszolja, elkorrodálja (télen meg még bele is fagy és akkor egyszerűen mechanikusan nem mozog)
A gyári kapcsoló horror pénz, mert házastól adják, de én vettem 500-ért egy kisebbet, egy plusz lyukat kellett a házba fúrni, és kész. És persze felül, ahol a műanyag rész felső éle rá van fektetve a csomagtérajtóra, végigtömítettem gumiprofillal, hogy ne ázzon.
Van egy 1.9 JTD második generációs Multiplám és olyan nyügje van, hogy föleg ilyenkor nyáron világít a légzsák lámpa. Viszont van mikor elalszik magától.
Úgy tudom, hogy a légzsák nem is tünhetne el magától, azt mindig törölni kell. Mi lehet vele a gond, találkozott-e már valaki hasonlóval?
Másik téma a csomagtér ajtó kapcsoló. Ki kell cserélni a kapcsolót vagy van rá valami más megoldás? Mennyibe kerül a gyári kapcsoló?
(Tudom, hogy ha visszalapozok akkor találok erröl beszélgetéseket, de ha lenne valaki aki nem rest leírni akkor írja már le. Köszi)
Van Multim, és fülig ér a szám, ha valahová menni kell vele...illetve ma délutánig fülig ért. A bal reflektor rögzítőcsavarja ugyanis nemhogy kijönni nem akar, hanem elforog a réz betét a műanyagban. Van-e valakinek ötlete, bevált módszere a roncsolásmentes kioperálására? A hurkát nem verném szét, ha nem muszáj, így is sikerült letörnöm a szélvédő alatti műanyag takaróelem szélső fülét. Nem kicsit voltam ideges... Merthogy ezt szerintwmszerintem utoljára a gyárban piszkálták. Köszönöm az ötleteket!
A hétvégén mégiscsak kicseréltem, mivel ez mindössze 5-6 mm-rel volt kisebb, annál, ami gyárilag benne volt. Az előző, amit visszaadtam, az vagy 15 mm-rel volt alacsonyabb.
Természetesen a csere nem volt zökkenőmentes, mivel betekeréskor az egyik csavar beleszakadt (pedig nyomatékra húztam). Ennek a kibarkácsolása eltartott egy darabig. Lyukat fúrtam, próbáltam csavarkitekerő alkalmatossággal, kis megindulás múlva beadta az unalmast, tovább fúrtam, de mivel nem lett központos, a kúpos kitekerő miatt megfeszült már, ekkor jött a tűreszelő és sok türelem, oválra reszeltem a furat, hogy csavarhúzóval kitekerhessem, ki ugyan nem, de be tudtam tekerni a csonkot, és így felszabadult a menetes lyuk végre. Imádnivaló, hogy mindig van valami. Ja, természetesen a 3 motortartó bak cseréje után a legutolsó csavar szakadt bele, melyik másik?!
Sziasztok! Van egy 2004-es facelift-es Multiplám. Egyik napról a másikra elveszett az erő az autóból, kb. 30-40 km/h-val lehet vele közlekedni. Most kiolvastam a hibát. P0685, ECM/PCM power circuit relay. Meg tudná mondani nekem valaki, hogy hol van ez a relé és mi a magyar neve?
Sziasztok! Van egy 2001-es 1,6 SX bubis benzines multim . Ma egyik ablak sem akart megmozdulni, ezért megnéztem a biztosítékokat. A legnagyobb gondom az volt, hogy a könyvemben lévő rajz csak néhány helyen volt olyan mint a biztosítéktábla. Meg tudná valaki mondani hol keresgéljek?
Alapvetően igazad lehet. Bár legutóbb 32 ezerért akartak adni egy darab madzagot a végén egy mikrokapcsolóval. Az sem segített, amikor a stabrúdszilent gumi darabját 3 ezerért akarták adni. Azóta kicsit óvatosabb vagyok velük. Bár lehet, hogy nem jogosan...
A rosszul beállított LPG rendszer elhangolja a benzines oldalt .Javaslat: Ne használd az LPG-t és a benzines részt tegyétek rendbe. Ha az jó utána keress egy megbízható LPG műhelyt.
1.6 benzines multi (99es, LPGvel utólat bővített) néha indításkor 3 hengerezeik, néha nem engedi rá a teljesítményt, de némi noszogatás után megy rendesen, aztán meg néha menet közben egyszer csak leáll... Gyertya- és gyertyakábel ellenőrzés ill. csere megvolt, gyújtástrafó lehet? Vagy benzinpumpa? A gáz tuti nem hibás, mert az ugye inditáskor nem is játszik. Esetleg van valami típushibája, mint a régi Astrán a gyújtásvezérlő? Az a baj, a szerelő is csak totózik, a számla meg növekszik... előre is köszi!
De, előfordult, csak évjárattól is függött a felszereltség, még 2005-ben panaszkodtam arra (közvetlenül a vásárlás előtt), h előző évben még járt függönylégzsák is a "Dynamic" felszereltséghez, de a facelift során ezt is kispórolták és már csak az első ülésekben lévő oldallégzsák maradt
Csubukka (mi lehet vele?) autójában is 6 légzsák volt
Ma délután, munka után indítottam az autót, és a fordulatszám mérő nem mutatott semmit. Leállítottam, újraindítás után ugyanúgy nullán állt. A többi műszer, visszajelző mind rendben működik. Merre keressem a hibát?
Valaki nem tudja, honnan lehetne új jobb első motortartó gumibakot szerezni benzines gépbe? Egy helyen hoztak rendelésre - dízelbe valót, benzines cikkszámon...
Köszönöm szépen mindenkinek, korrekt körképet adtál. :) Árpiéknál volt a Swift, nem mondom, hogy nem dolgoznak jól, de azt tapasztaltam én is, hogy megelégszenek azzal a szinttel, amivel az átlag autós, aki csupán eszközként használja a kocsiját. Abban viszont egyetérthetünk, hogy aki Multit vesz, annál az átlagauós szint nem játszik :)
Alapvetően amit csak lehet és érdemes, szeretném itthon/családon belül megoldani, de ehhez nekem kell egy pár év tanulás, amíg kiismerem a kocsit, viszont addig is menni kéne vele, úgyhogy az első szerviz mindenképpen szerelős lesz, ahogy nézem, jó sok tétellel, mert szeretek nyugodtan elindulni bárhová.
Kíváncsiságból kérdezem: az alábbi videó szakmailag mennyire helytálló? Mert ez alapján nem is olyan rettenetes a vezérműszíj-csere...
Tudod én már annyi rosszat tapasztaltam és hallottam az elmúlt 25 évben, hogy ha meghallom azt a szóösszetételt, hogy "márkaszervíz", akkor fejvesztve menekülök...
(olyannyira, hogy a Suzukit még kötelező szervízre sem vittem el soha - nem is bántam meg)
Egyébként köszi a korrekt összeállítást! Remélem egyre kevesebbet lesz rá szükségem, mert egyre több időm lesz megcsinálni magamnak mindent. Az a biztos.
Győrújbaráti vagyok, és már "végigjártam" a szerelőket, s nagyon vegyes tapasztalataim vannak ......
- A győri FIAT márkaszerviz mintha diagnosztikában gyenge lenne, de amúgy van ott egy jókezű szakember, aki nyugodtan és precízen dolgozik, de idén már 20eFt körül van ott az óradíj, ezért már nem nagyon járok oda.
- Voltam már én is 3-4x Nyúlon Árpinál (XXL szerviz), amit kellett megcsinálták, diagnosztikához is jobban értenek, és Árpi is valamennyire Multi-rajongó, és szimpatikus is volt, de sajnos a szerelést már nem ő végzi abban a műhelyben, ő már leginkább csak szervez/beszerez/ügyintéz stb., a beosztottjai pedig ugyan megoldották a hibákat, de engem zavart, amikor nem tettek vissza bizonyos csavarokat, vagy nem azokat a csavarokat tették vissza egyes helyekre, amik eredetileg odavalók lettek volna.... (bár amikor Árpinak szóltam, utána korrigálták a dolgot, de azért elbizonytalanítottak az ilyen "szépséghibák"....)
- Voltam már Pannonhalmán a Szigeti Norbiéknál, ők igazán szimpatikusak voltak (apa és fia), de náluk inkább csak hibakód olvasás és tuning ügyben jártam, úgyhogy bővebb tapasztalataim nincsenek, de ha Pannonhalmán laknék, akkor szerintem hozzájuk vinném a Multit. Győrújbarátról macerás megoldani, ha ott kell hagyni az autót......
- Voltam már 1x egy kisbajcsi szerelőnél is, aki a legjobb a diagnosztikában, de sajnos sokat kell nála várni, és a "sokfelé dolgozás" miatt előfordult nála is, hogy elfelejtett visszatenni egy-két csavart, az egyik miatt a motor be sem indult, mert az éppen a motortestelő kábel rögzítő csavarja volt :-) .
- Most éppen Győrújbaráton Pápai Zsolthoz járok tavasz óta. Ő precízen dolgozik / ügyes, diagnosztikában is elég jó, sok az autó nála is; nem a legolcsóbb, de nekem helyben van és az is sokat számít. Remélem hosszabb távon is meg leszek vele elégedve. A stílusa időnként sajátos, de nem ez a lényeg, ki lehet vele jönni, ha nem erőszakosan vagy a munkát siettetve beszélünk vele.
Ha autovillamossági szerelő kell, akkor Győrújbaráton a Stipsits Dénest ajánlom, ő mindent megjavít korrekt áron, nemcsak alkatrészt cserélni tud. De várni őrá is kell, mert mindig tele van autóval. Jópofa ember, ha valamikor nyersnek is tűnik.
Nem értek hozzá, de én biztos semmi olyat nem változtatnék a futóművön, ami miatt a számomra amúgy is kemény rúgózás esetleg tovább veszít a komfortjából.
Már azt is nagyon sajnálom, hogy engedtem magam rábeszélni a gyári rúgókra pár ezer kilométerrel ezelőtt. Ki kellett volna próbálnom a benzinesével, vagy gyártatni hozzá lágyabbat/progresszívebbet.
A BMW-vel már/még sajnos nem tudom összehasonlítani, de a WagonR egyértelműen lágyabban rugózik. Jó, 2 mérettel nagyobbak a gumijai, de nekem még az is kevés a mai magyar utakon (OK, nem kifejezetten Győrben, itt azért rendszeresen újítják őket, de pl. vasúti átkelő itt is van és az sehol nem tökéletes).
Végigolvasva a fórum utolsó három évét, felmerült bennem a poliuretán szilentek gondolata. Nem versenyezni akarok, hanem csak nyugodtan autózni abban a tudatban, hogy a szilenteket nem kell minden műszakira cserélni. Van-e valakinek erre vonatkozó tapasztalata?
Persze, az úttörő segít ahol tud! :) Nálam az idő a kritikus (ugyan már, senki nincs ezzel így, ugye? ;) ) de majd meglátjuk.
Itt a fórumon is kaphatsz tanácsot, sokan még sokkal többet bújták a gépet mint én - bár most lehet, hogy belehúzok, mert szeretném, ha szintet lépne az autó, ha már ennyire pórul járt :(
Konkrét helyet nem tudok, de ha bemész a Kanávor szervizbe, a tulaj lehet, hogy tud érdemleges infókkal szolgálni. Korrekt a hozzáállása, nekem mindig segítőkész volt.
Amúgy ha a Multi szerelésében otthon vagy, vennék pár órát, mert ahogy nézem, szükség lesz rá... :)
Tök jó, hogy vagyunk többen Győrből, legalább kisírhatom majd magam a vállatokon, ha kiderül, hogy egy fostalicskát vettem... :) Amúgy nyúli vagyok. A Swiftemet már szerelték ott, hát...mondjuk úgy, hogy vegyes érzelmeim vannak.
Okés. Akkor a gyár miért adja meg a viszkozitást, (5w-40), a minősítéseket, valamint a kifejezett Fiat szabványt? Egyáltalán, ennek a szabványnak maximum 5 olaj felel meg a piacon, ez nekem egy kicsit karcsú. Mit jelent az említett Fiat szabvány az olaj és a motor szempontjából?
Ezek nem fekete-fehér dolgok, kenni fog a 10W40 is, főleg, ha jó minőségű.
A legtöbb cég eleve nem is ad meg konkrét értéket, csak diagramot. Itt Magyarországon mostanában nem volt szibériai tél, hogy ezen aggódni kellene...
Másrészt nekem is azt hozta bele a szervizes haverom, mert valamelyik katalógus szerint az kell. Le is húzott egy periódust vele, de szebben jár az 5W-vel, azóta azt használok.
Segitsegeteket szeretnem kerni, mert felgyulladt a legzsak visszajelzom, 2004-es benzines Multi-ban.
Ules alatti csatit szedszedtem, ellenoriztem a kabelt, mindent rendben talaltam. Van egyeb otletetek h hol lehet a hiba, esetleg tudtok szakit aki meg tudna csinalni?
Köszönöm, én is így gondoltam. Mennyi idő alatt okoz károkat a motorban a 10w-40- es olaj? Jól gondolom, hogy egy ilyen olajjal üzemeltetett kocsi felejtős? Mi a helyzet a többi specifikációval? Az ACEA és az API specifikációk rendben vannak, de egyaránt engedélyezi bele a Fiat 9.55535-M2 minősítésű, valamint egy ezzel nem rendelkező olajat. Akkor - ha jól értelmezem, nem szükséges, hogy ez a Fiat specifikáció meglegyen, elég az ACEA és az API.
A középső ülés lábtartója alatt van. Az a komplett műanyag idom gyorsan kiszedhető pár csavar (kereszt- ill. imbuszfejűek) kioldásával. A riasztónak is ideális helye van ott: hely is bőven van, és minden ehhez fontos vezeték (ajtónyitás, helyzetjelzők) is arra fut.
Egy kis segítségre lenne szükségem. Riasztót szerelnék be és a központi zár vezérléshez keresném a vezérlőt. Ha megírná valaki hol találom hálás lennék.
Nézegettem leendő táltos paripám műszaki paramétereit, követelményeit, és olaj ügyben teljesen elvesztem. Konkrétan a 115-ös JTD kezelési utasítását néztem (hollandul) :) , és ott egyértelműen 5w-40-es szintetikus olajat ír elő ehhez a motorhoz, egyéb specifikációkkal megspékelve. Több helyen olvasom azonban, hogy sokan 10w-40-es részszintetikus olajjal használják a 115-ös motort is. Akkor hogy is van ez? Szabad vagy nem szabad?
Ha váltás közben áll le, amikor nincs a lábad a gázon, akkor egy fojtószelep-házzal kezdenék, szétszedném, tisztítanám. Ott van az alapjárati léptetőmotor, megpucolnám azt és a környékét.
Egy bekattant moderátor kivágott, ezért nem tudtam megírni a fejleményeket, pedig mást is érinthet. Rögtön a lényeg: a fő testkábel rossz érintkezése okozta, hogy megkergült a műszerfal hőmérője és túlmelegedést mutatott, noha ODBII alapján rendben volt!
Persze nem fönn az akkusarunál ahol könnyen látható lett volna, hanem a váltónál volt kilazulva és elkoszolódva a becsatlakozása.
Abból derült ki végül, h szivargyújtós voltmérő szerint menet közben durván ingadozott a töltés, egészen 13.1 és 14V között, ráadásul úgy tűnt, mintha leginkább döccenések, kanyarodások alapján változna. Ez nálam külön bosszantó volt, mert az utólagos nappali menetfény automatikus, és kb. 13.5V közelében van a küszöbértéke, ami miatt rendszeresen kialudt (amiről persze benn nincs visszajelzés)
Ami egyértelműsítette, h járó motor mellett a pozitív akkusaru és a motorblokk között megvolt a 14V, de a kasztnihoz (vagy negatív akkusaruhoz) képest mérve már min. 0.5V-al kevesebb adódott.
A váltón a csatlakozás megtisztítása és meghúzása után már rendben 14.1-14.2V lett a töltőfesz - és megszűnt a műszerfal hőmérő hibája is...
Alapvetően érthető, hiszen egy ilyen, hőellenálláson alapuló mérésnek nyilvánvalóan betesz egy rossz érintkezés, csak az a furcsa, h a motorvezérlés közben végig helyes értéket mutatott: annak tehát saját testelése lehet a motorblokkhoz, nem a kasztnitól kapja.
Sajnos a generátor ettől még könnyen lehet, h megmakkant (szerelő szerint ezt elősegítheti egy ilyen rossz csatlakozás, de 13 évesen már amúgysem csoda), mert azóta egyszer előfordult menet közben "alternator faulty" hibaüzenet és töltésjelző lámpa (és 12.2-re leesett feszültség a szivargyújtóban), ami aztán pár km múlva helyreállt, de aligha javult meg végleg, ez már rossz előjel, h lassan esedékes lehet a generátorcsere (vagy fölújítás, ha Szeged környékén találok olyat, aki ezzel foglalkozik)
Milyen évjáratú a Multiplád? OBD protokolt 2002-2003-tól használnak.Magyarul 06-os környezetvédelmi osztály és két lambdaszonda esetén.Nekem is csak a faceliftesen működik .A bubis 99'-es nem .Azokon majd a 2002-től.
- van többféle kapcsolós kábel (gyárilag ilyen, nem kell átalakítani), de tapasztalatom szerint ez sem mindegy, hogy milyen, mert van olyan, ami a 2005-ös stilo 1.9 JTD-t simán kezeli, de a 1999 -es Multipla 1.9JTD-t már nem (és van amelyik fordítva teszi ezt).
- sima VAG kábel (ch340 chippel) vagy ELM327 (usb kábellel) + MES progi + színes átalakító csatik : ebből is kettő kell a multiplához, asszem a zöld és a piros (de lehet nem jól emlékszem), egyik az ABS, másik a légzsák kezeléséhez.
És akkor van ugye az 5. lehetőség, veszel sima vag kábelt és a már linkelt lehetőség szerint átalakítod.
Viszont a kapcsolósnál és a színes csatis megoldásnál nagyon kell vigyázni, hogy mire van kapcsolva, mert komoly gondot tud okozni a nem megfelelő használata!
És akkor van ugye az 5. lehetőség, veszel sima vag kábelt és a már linkelt lehetőség szerint átalakítod.
Viszont a kapcsolósnál és a színes csatis megoldásnál nagyon kell vigyázni, hogy mire van kapcsolva, mert komoly gondot tud okozni a nem megfelelő használata!
Köszönöm! Akkor, ha jól értelmezem, egy bluetooth-adapterrel és egy okostelefonnal valamelyik erre való szoftverrel tudom olvasni az alapfunkciókat, a MultiEcuScannal meg gyakorlatilag mindent. A fennálló hibakódokat melyikkel tudom törölni?
- ha minél alaposabb kiolvasást számítógéppel, ahhoz ilyen VAG-COM kábelt használunk, egy extra kapcsoló beépítésével, amivel az váltható, h a motorvezérlő és ABS, vagy a légzsák olvasható ki. Ezt Windows alatt futó FiatECUScan, ill. annak újabb változata, a MultiECUSscan programmal lehet kiolvasni, amit kimondottan ilyen Fiat vezérlőkhöz írtak. Magáncélra erősen limitálva (pl. egyszerre max 20 perc működés és csak asszem 4 paraméter vizsgálata) ingyenesen is használható, de valszeg törött verziót sem nehéz találni (egyébként 50 ill. 100 EUR, ami magán célra aligha éri meg)
- ettől függetlenül jól jöhet olyan megoldás is (pl. nekem is most, amikor a műszerfal hőmérője rémisztget), amivel Androidos telefonnal tudod monitorozni a legfontosabb paramétereket. Ehhez pl. ELM327-es Bluetooth illesztőt lehet használni, telefonon pedig jópár ODBII diagnosztikai program közül választani, alapfunkciókra ingyenesek közül is. Nem kimondottan Fiathoz, nem is tudnak annyit, de ilyenkor nagy segítség, ha a kocsiban van egy ilyen.
Sok hozzászólásban olvasom, hogy sokan kiolvassák a hibakódokat. Úgy gondolom, hogy ha gondos gazda szeretnék lenni, nem lenne rossz, ha ezt én is meg tudnám tenni. Mivel olyan autókon szocializálódtam, ahol ilyen OBD- csatlakozónak híre-hamva sem volt még, megkérdezném: hogyan és miféle eszközzel működik a diagnosztika, esetleg a tesztelés?
Egyébként így, telefonnal monitorozva érdekes figyelni: hideg indítás után egyszer mindig elér 92-93 fokot, onnan gyorsan, pár mp alatt visszahűl 86-87-re, és azt már egyenletesen tartja:
Tegnap hazafelé már meleg időben is szépen tartotta (ODBII-t kiolvasó telefon szerint) a 86-87 fokot akár klímával is, és ha a városi araszolásban egy pillanatra föl is ment 90-re, onnan gyorsan visszahűtötte magát.
Tehát valóban úgy tűnik, h nincs nagy baj, "csak" a műszerfal ijesztett rám, mert a szegmensei hülyeséget mutatnak, ill. el is tűnnek. Szerencsére a piros forralásjelző lámpa nem ijesztget akkor sem, amikor a 6 szegmens is kevés már a műszer szerint és eltűnik az összes, csak az LCD-s rész romlott el.
Ha már megrendeltem, elhozom az előtétellenállást, egy próbát megér, nem drága - de nem hiszem, h segítenie, ez hosszabb nyomozás lesz majd.
Vagyis akkor amit tapasztaltál, az nem volt valós:
"- 90 fok fölött jelenik meg 5 szegmens a műszerfal hőmérőn, ám a ventillátor még nem üzemel! Biztosan kellene neki pedig, mert korábban 4 szegmens volt a max, 5 sosem
- 95 fok fölött lesz 6 szegmens, és már beindul a ventillátor (így szerencsére nem forralja el a vizet)
Ez alapján szinte biztos, h tényleg az 1-es ventillátorfokozat esett ki - valószínűleg tényleg az előtétellenállás miatt."
6 szegmensnél valójában még csak az 1. fokozat kapcsolt be.
Tehát nem melegszik túl a motor, jó a ventillátor kapcsoló, ...
"Csak" a kijelző mutat rosszul.
Kiváncsi leszek mi okozza nálad.
Mostanában nekem is volt néha, hogy kint meleg 25-30 fok, de a kijelzőn tartósan csak 3 pöcök (szegmens) volt. Egyszer ilyenkor rádugtam a kábelt és normális 85 fok körüli hőmérsékletet mutatott.
De nekem az olajszint jelző is évek óta néha-néha induláskor kiírja, hogy 0 szint, kapcsoljam ki a motort, miközben maximumon van.
Valóban, én sem látok másik hőmérséklet jeladót a DTE-ben...
Ha viszont valóban nincsen, akkor csak az marad, h a műszeregység hülyült meg (talán analóg úton kap adatot és kontakthiba van valahol az ECU és a műszer között) vagy maga a vezérlés - de az talán csak nem, ha ODBII-n keresztül reálisnak tűnő adatokat közöl.
Munkába jövet telefonon monitoroztam a hőmérséletet (Bluetooth-os ODBII csatlakozással), és amikor az még csak 70 fokot mutatott, a műszerfalon már 4 szegmens volt (túl sok, hiszen annyinál még nem üzemmeleg) majd nem sokkal 80 fok fölött már megjelent az 5., nem sokára a 6. szegmens is, végül pedig eltűnt mind - noha közben a telefon szerint a motor szépen tartotta a 85-86 fokot... (mondjuk ma lehet, h ventillátor sem kellett, mert még 20 fok sincs kinn és felhőszakadás)
Szóval egyértelmű, h a műszerfal kijelzője nem a fő ECU hőmérsékleti adatot jelzi ki, hanem valahol máshol lehet jeladója, azzal van gond - talán tényleg az előtétellenálláson lévő...
Igen, engem is a két vezeték bizonytalanít el, hiszen hacsak nem a testelés jelent egy harmadik csatlakozást, ennyi kevés.
Viszont közben egy régi laptopra raktam föl Windowst és Multiecuscant, kipróbálni amit András írt: és basszus ott, programban kapcsolható mindkét ventillátorfokozat!
Magától viszont úgy tűnik, a vezérlés nem kapcsolja az elsőt...
Lehet, h tényleg azzal a pici hőellenállással lesz a gond. Vagy teljesen mással persze - de egy próbát megér az általad linkelt alkatrész, hátha.
Ebben az előtét-ellenállás egységben van egy hő-ellenállás is. A nagy bumszli alatt. Ennek a feladata az szerintem, hogy jelet adjon az első fokozatnak, hogy ideje kapcsolni. Tehát vagy az előtét, vagy a hőelem szar, vagy mindkettő... :-) Nekem úgy emlékszem kijött egy normál, rövidebb szárú csavarhúzóval.
Első körben a stabilizátor rúd szilentjeit zsírozzátok meg mindkét oldalon, mert ha ez a hibás, hamarosan annyira kikopik, hogy kopogó hang lesz a nyöszörgőből.
A lengőkarok szilentjeit gondolom nézte a szerelő...
Sziasztok. Tulajdonosa lettem egy 99es 1.6 benzin Multiplanak. Tudom nem mai darab de egyben van es a csalad szereti. A problemam az vele, hogy nem mutatja az uzemanyag szintet, mindig azt mutatja, hogy ures es villog a led. Van erre valami tippetek? Kerestem az uzemanyag szint merot de nem talaltam szerviz ajtot gondolom le kell venni az uzemanyag tankot, hogy hozzaferjek. Minden otlet erdekelne. Koszonom.
Előtétellenállás azért kell, h kisebb fordulaton dolgozzon a ventillátor - tehát az 1-es fokozatához. A 2-es úgy lenne logikus, ha az a maximális fordulat - vagyis ez ellenállás nélkül. Bodrobi által linkelt alkatrész fotója is ezt támasztja alá, csak az 1-es lehet ellenálláson keresztül.
Sajnos most nincs kéznél Windows-os gépem amin lehetne használni a FiatECUScant, de telefonos ODB2 programmal nézve az adatokat (sajnos elég keveset tud):
- 90 fok fölött jelenik meg 5 szegmens a műszerfal hőmérőn, ám a ventillátor még nem üzemel! Biztosan kellene neki pedig, mert korábban 4 szegmens volt a max, 5 sosem
- 95 fok fölött lesz 6 szegmens, és már beindul a ventillátor (így szerencsére nem forralja el a vizet)
Ez alapján szinte biztos, h tényleg az 1-es ventillátorfokozat esett ki - valószínűleg tényleg az előtétellenállás miatt.
Sötétben már nem nagyon láttam, az előtétellenállás van a hűtőventillátor mellett? Akkor nem vmi könnyű hozzáférni a csavarjához (nincs 10 cm sem a motorig), gondolom racsnis kulcsba fogott csavarhúzófejjel jöhetne ki.
A FiatECUScan tud olyat is, hogy aktiválja a ventillátort külön 1-es és külön 2-es fokozatra is. Ha beindul mindkét fokozat akkor sztem jó az ellenállás.
Én úgy vettem észre, hogy hiba van, mikor próbálgattam az FiatECUScan-t és akkor feltünt, hogy vagy az 1-est vagy a 2-est nem kapcsolta be (már nem emlékszem melyiket). A szerelő előtét ellenállást cserélt és utána jó lett.
Azt furcsállom azért picit, h a jelenség (klíma mellett túlmelegedés) ugyan tényleg a második ventillátorfokozat hiányára utalhat - dehát ott pont nem lenne szerepe az előtétellenállásnak, hiszen amiatt elvileg az első fokozat esne ki, ha ez a hibás...
1.9 JTD 105 LE eleje laprúgószerű nyikorgó hangot ad, de a szerelő nem lát semmit... Mi lehet a baj? Amikor rugózik (út egyenetlenség vagy fekvőrendőr), akkor hallani, egyébként nem... Ötlet esetleg vkinek?
Visszaolvasgatva a fórumot, azt hiszem, nálam is hűtőventillátor előtét ellenállás lehet a ludas abban, h klímát használva pillanatok alatt elkezd túlmelegedni a motor (magamtól hibás jeladóra gondoltam volna, olyan gyorsan, 10-15 mp alatt okoz különbséget a klíma ki- vagy bekapcsolása, de az itteni tapasztalatok alapján inkább tényleg túlmelegedés lehet)
Hol sikerült ilyet szerezni?
A Kovácsaautónál szoktam mindent, de a webshopjuk szerint egyáltalán nincs Multiplához (JTD-hez kellene - bár az is jó kérdés, vajon ebben eltér-e a benzines és a dízel)
Sziasztok ha vala kit esetleg érdrkelne egy multi eladnánk a miénket családi okok miatt. 1.9 diesel.Idén cserélve lett rajta a vezérlés,futoműben egy valag dolog,olaj ,szűrők,rohadásmentes híd és alváz,termosztát,jéghideg klíma.
Jó lenne egy szerető gazdit találni neki.Ha vkit érdekel írjatok nyugodtan.Emailban küldök képeket.
A generátor csatlakozó kábeleinél is lehet kontakthiba, a szénkefék is lehetnek kopottak (esetleg a csúszógyűrű), de akár a generátorral egybeépített egyenirányító is meghibásodhatott. Én inkább elvinném autóvillamosságishoz (nem olyan nagy tétel a javítása, és amúgy rutinművelet nekik), mert a generátornak a kiszerelése sem olyan egyszerű (dízelnél biztosan, benzinesnél nem tudom). Aztán a szerelő majd megmondja, hogy tudja-e / érdemes-e javítani vagy vegyél bele újat/bontottat...
Hosszú idő után újra multi tulaj lettem tegnapelőtt este vettem a kicsikét. Ma mikor hazaértem kiírta hogy generator defekt.... a kocsi indul, bár menni nem mentem már vele mert már pont hazaértem mikor kiírta. Ötletek? mit érdemes megnézni? olvastam több helyen is hogy volt akinek csak kábel probléma volt. 2002-es 103LE 1,6 benzin
Sziasztok, 2000-es évjárató 1.6 benzines Multpiplánk eladósorba került. Szerettük, de nagyobb autóra volt szükség, így parkolópályára került. Sajnos kissé megkopott, jelenleg nem járóképes, műszakija nincs, de a forgalomból még nem vonattam ki. Eddig terveztem, hogy talpra állítom, de már látszik, hogy eszközök, hozzáértés és idő hiányában ez nem is fog megtörténni :( Egyben szeretnék megválni tőle. Adok hozzá 1 garnitúra téli és nyári gumit, talán a tetőcsomagtartó is megvan valahol. üdv, Gabor
Ahogy írtam, ezek nagyon megbízható gépek. Ha nincs rettenetesen elhanyagolva elvisz bárhová.
A 105-ös JTD egy csoda: erős, takarékos, tartós.
Mondom ezt úgy, hogy a másik autóm egy Suzuki... :D
Vegyél olyat, amit nem nepper árul, ami viszonylag régen van egy tulajnál és nem lesz gond.
Az enyém is vinne, ha nem lenne picit sérült az eleje. De ha leadom a szakdogát és sikeresen leteszem a záróvizsgát, akkor szakmai gyakorlatot tartok majd rajta :)
Azon röhögök magamban, hogy ha anyagilag nézem, jobban járnék ha így ahogy van ingyen odaadnám valakinek, mert az az érzésem, hogy akár többe kerülhet a talpraállítása, mint amit majd kapok érte :D
(főleg, ha a munkámat is beleszámolom)
Szerintem ősszel eladó lesz, miután megkapta a friss műszakit :) ... de ne várd meg, van a piacon 105-ös még rajta kívül.
Nem osztom a 'sajnos gázos' véleményed.Problémamentes a gázüzem.Sima benzineshez képest nagyon másképp néz ki az üzemanyag kltsg.Valaki egyszer megjegyezte,full tankkal és full tartállyal tetemes utat meg lehet tenni.Jelzem CNGt sosem vennék,mint ahogy dízelt sem.
Ezt néztem, sajnos benzin-gázos... Leginkább a 105 lóerős dízel érdekel, vagy a minden faxni nélküli sima benzines. Szerintetek mennyiből lehet olyan autót varázsolni, amivel nyugodt szívvel el tudok indulni mondjuk Bilbaoba? :)
Mint említettem, Multit vennék, leginkább régi kasznisat és dízelt, de nem zárkózom el mereven a sima benzinestől sem. Van-e valakinek esetleg dédelgetett, szeretgetett, de legfőképp karbantartott eladó példánya?
Ha motorolaj akkor az lehet főtengely szimering, olajteknő tömités, szelepfedél tőmítés, bütyköstengely szimering(bár ebben nem vagyok biztos annyira még nem ismerem a motorját). Esetleg (bár tudtommal csak opel betegség) lyukacsos módon átrohadt az olajteknő ami a motoröblítő kipucolt.
Ha hajtómű olaj akkor a nyelestengely szimering, féltengely szimeringek jöhetnek szóba.
A motoröblítő az tényleg kétélű fegyver. Vagy ártasz vele vagy nem. Annó a Hyundai Pony-ba egyszer használtam és elgyengült az egyik henger. Gondolom olyan helyről is kiszedte a berakódást ahonnan nem kellett volna. Az MK1-es Cliómba is tedtem annak nem lett baja.
De elsősorban az olajszűrőnél és a leeresztő csavarnál keresném a hibát. A leeresztő csavar alatti tömítés cseréjét el szokták hanyagolni pedig érdemes olajcserénként cserélni, főleg ha roppantós. 100Ft-os tétel. Az olajszűrő tömítése alá is bármi odakerülhet és ott már tulnyomás is van.
A szimering cserék elég időigényes munkák. Ha váltóoldali főtengely szimering vagy nyelestengely szimering akkor a kuplungtárcsát is tönkreteszi az olaj(nem lehet kimosni/beleég)
Ezeken kivűl ki kellene deriteni hogy a tartóbakok tömörgumisak vagy olajjal töltöttek. Ha olajos akkor abban is van 1-2deci ami el tud folyni.
Ha most jöttél vele el a szerelőtől(értsd: 1-2 hét), akkor visszakéne vinned hogy azóta csőpög mióta javították(már ha így van) és nézzék meg hátha garancsiális a hiba.
Az adalékokat nem javaslom általában nem szoktak segíteni és a legtöbb az változtat az olaj viszkozitásán(sűríti) ami nem tesz jót a motornak.
Valami olajcsöppenés alakult ki a motor aljáról... talán csak napi néhány csepp, nincs tócsa... Sajnos a tavaszi motorolajcserekor belsőmosást is ajánlott a szerelő (megtörtént), és ez is lehetett az indító ok, de igazából kupplung csere után lett számottevőbb a cseppenés, addig a motorburkolat még megfogta. Én motorolajra tippelek a cseppenő olaj állaga-szaga alapján. Elöl-középen cseppen az olaj, ill. a váltótartó bak alján látok olajcseppet...
Szerintetek mit tegyek? Próbálkozzam valami WYNN-es vagy LIQUI-Moly-s szivárgásgátló motorolaj adalékkal, vagy vigyem szerelőhöz ? A motorból hol tud szivárogni az olaj, főtengely szimmering vagy ilyesmi szokott lenni ?! Mekkor munka ennek a cseréje, mennyire bonyodalmas ?!
Ha mégis a váltóból szivárogna, akkor ott a tömítés(ek)nek a cseréje mennyire bonyodalmas ?!
van kopasjelzo mind2 oldalon? ha nincs ,csak az egyik oldalon, akkor nezd meg , hogy melyik oldalon van beepitve (remelhetoleg,meg a gyari nullkilometeres allapot van es nem valami barkacs-tuning megoldas) , tehat beepitve a kopasjelzo.... es aztan nezd meg, hogy melyik oldalon "fogy el" elobb a fek.... (a masik, ellentetes oldalon, tapasztalat szerint)
valamibol a gyarnak is meg kell elnie....az alkatreszeket ,is, gyar gyartja (a fiat auto spa, maga komplett kocsit gyart , sok-sok beszallitoval)
ertelmezd pozitivan, koszi ;-)
:-)))
avagy, szorul /akad /nem rendeltetesszseruen mukodik, az uszonyereg...
Ha a persely szorult volna meg, akkor szerintem féloldalas lett volna a kopás, de mindkét oldali balos fékbetét hasonló gatya. A tárcsák azonosak szintén, hasonlóan is kopottak, szép válluk volt már. Nem tudom mire vélni.
Tegnap felraktam az új féktárcsákat meg betéteket. Furcsamód a bal oldali betétek szinte vasig voltak kopva, sőt, töredezettek is voltak, a végső napjaikat járták, a jobb oldaliakon meg bőven volt még anyag, azok elmentek volna még 1-2 évig. Fékezéskor a kocsi nem húzott, az utóbbi két vizsgán a fékek egyformán fogtak. A fékbetétek márkája azonos, tehát valószínűleg egyszerre voltak cserélve. Látott már valaki ilyet?!
Nem tudom miért akarsz bontott üveget venni, én biztosan nem tenném. Egyáltalán nem megfizethetetlen az új, már nem tudok konkrét összeget, de kizárt, hogy érdemi legyen a különbség. (gondolom nem magadnak veszed ki és teszed be)
Segítséget szeretnék kérni. A problémám az, hogy egy kavics miatt megrepedt a szélvédőm. A repedés mérete miatt menthetetlen. A városban van egy bontó ahol van multipla, de nem tudom hogy ezeknek az autóknak minden tipusába egyforma a szélvédőmérete vagy nem.
Hát ez bizony nevelés kérdése. Meg életkor. Egy csecsemőnek nem mondod meg mikor bukjon. Vagy egy nagyobb gyerkőcnek hogy mikor legyen rosszul. És az ott vagyunk már meg az éhes/szomjas vagyok üti egymást. Ha megállunk enni később érünk oda és ezt kortól függően megértik avagy nem értik meg. A végkimenetel vagy hiszti vagy nem.
Egyébként teljesen korrekt álláspont a tied nem hiszem hogy bárkit is zavarna. Te úgy én így.
De miért koszolnának a gyerekek? Nálunk nincs evés a kocsiban, ez a szabály. A sáros cipőt meg levesszük a gyerekről. Mivel a legkisebbek is azt szokták meg kezdetektől fogva, hogy nem eszünk a kocsiban, így nincs hiszti. Ha megéheznek, megállunk egy negyed órára. Általában nem rohanunk sehová. Könnyű úgy tenni, mintha ezek a dolgok tőlünk függetlenek lennének, de nem. Ezeket a szokásokat mi alakítjuk ki a gyerekben.
Na igen de a gyerekek teljesen másfajta kár tesznek az autóban ha fogalmazhatok így. Ezt a fajta kárt én is elengedem magam mellett. Mondjuk azért ha az ablakok koszosak lesznek az ellen teszek mert szükségem van rá ahhoz hogy kilássak. Ugyanez a helyzet a behajtható tükrökkel, Budapest lévén rengeteg a szűk utca. Azt nem tudom hogy az elektromos tükröt be lehet e hajtani kézzel anélkül hogy sérüljön a mechanika, de csak egy kukáskocsi vagy egy barom sofőr kell ahhoz hogy 15000-be fájjon az hogy még egy darabig ráadásul tükör nélkül közlekedjek. Akkor inkább rászántam a fél órát hogy működjön. Nyilván bármikor leverheti bárki akár menet közben is.
A legtöbb extra ami az autóban van nagyon praktikus(szerintem). Szerintem a hátsóablak fűtésem nem megy, majd ki kell mérnem, valamikor tört a tükörlap és fűtőszál menteset kapott( a sofőr oldal biztos) ezt javitanom kell télig. A klima több okbol is jó elsősorban nekem mert én sem sülök meg és a gyerekek sem hiztiznek a meleg miatt. Ezen kivül szeretnék bele ülésfűtést 4 ülésre.
Igaz nekem csak 1 fiam és 1 lányom van de például a fiam szivesen és kiváncsian segít ha szerelgetésről van szó. Én elsősorban a család többi tagja (húgaim) miatt akartam multit. Sűrűn járunk kempingezni és eddig valakinek mindig otthon kellett maradni.
Találkoztam olyan multival amit melós autónak használtak. Tulajdonképpen kőműves vagon volt. Azt megértem ha azzal nem törődnek. Vigye a brigádot A-böl B-be ahhoz nem kell még csak futómű sem.
Alapvetően jogos lenne a hozzáállásod, de a Multipla tipikus vevőköre szerintem 3+ gyerekes család lehet. Ott pedig nem mindig van idő az autó cicomázására.
...plussz eléggé demotiváló tud lenni, amit a gyerekek koszolnak benne...
Szóval valahol a listámon, nagyon hátul, nekem is ott van a tükör javítás, de nem mondanám, hogy valaha is hiányzott - tehát a drága időmből nem szívesen pazarlok rá.
(akkor inkább már az, hogy levállasszam a tükörfűtést a hátsó ablak fűtésről, mert ez előbbi nagyon jó dolog, az utóbbi meg tök fölösleges - de még odáig sem jutottam)
Mondjuk erre nem gondoltam hogy van egy ilyen tényező is(bogarasság).
De tényleg van ahogy az ábra is mutattja. és ezek szerint én közéjük tartozok.
Én úgy vagyok vele hogy működjön ha már van. Legalábbis ennél az autómnál. Volt elötte egy Fiat Cinquecento-m amire összesen 2500ft-ot költöttem azt is csak azért mert nekiállt 3 hengerezni. Leesett a gyertya elektróda és áthuzott több gyertyakábel is. Azt tényleg csak életben tartottam. A multi az első komolyabb autóm és családon belül forog, sőt a terv az hogyha mi kinőttük akkor van aki örökli és akkor én egy működő komfortos autót akarok adni.
Ha együtt olvasom az előző hozzászólással, akkor el tudom mondani, hogy:
- a tükör nekem sem záródik be, de eszembe sem jutott megjavítani
- a kárpitok csúnyák, meg még hiányosak is, de nem annyira zavar
- a motorház-teleszkóp cserével ugyan megpróbálkoztam, de az új sem volt elfogadható. Csinálok MAJD valami barkács megoldást. (mekkora nyomás van abban, ki lehet fúrni? - lehet, hogy túlparázom)
- a klíma eleinte működött, de szerencsére már megállt - így legalább nem kell beindítanom időnként
és még sorolhatnám.
DE!
Kicseréltem a komplett fékrendszert, a futómű nagy részét, szíjakat, görgőket, vízpumpát, generátort, hűtőt, persze folyadékokat stb.
EZÉRT!
Beleültem és ment, bármikor, bárhová!
Soha nem állt meg, soha nem fogyasztott sokat, nem volt gyenge. Elvitt mindent és mindenkit.
A kaszni nem annyira, inkább az ALVÁZ szokott rohadni, úgyhogy a vásárolandó példányt inkább ALULRÓL kell jól megnézni (erős zseblámpa !!), mintsem felülről. Valóban ki lehet fogni igen jó példányokat (ezek szerint amit mások írtak), de az is igaz, hogy a hibák általában úgy jönnek, hogy mondjuk 1-2 évig semmi, aztán jön ez-az...., aztán meglehet 1-2 év szünet, aztán megint besűrűsödnek a dolgok.... Vagy ha egyszer sokat ráköltesz, akkor jó pár év szünet is lehet.... Tehát ha valakinél még csak 1éve van ott az autó és nem volt hibája, akkor egyáltalán nem abszurd gondolat, hogy akkor majd ezután fognak jönni a hibák, ami alatt persze nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni, de azért kicsi a valószínűsége annak, hogy egy 20éves autó hibátlan legyen hosszú évekig.... de ez természetes is.
A másik tényező pedig az, hogy ki mennyire "bogaras"..... Valakit bizonyos apróbb hibatünetek is már zavarnak és indul javíttatni...., más pedig nem ilyen érzékeny és csak akkor szervizel, ha már megáll az autó vagy ha már elviselhetetlen/veszélyes kezd lenni valami tünet. Ezek most szélsőségek, de ez is nagyban befolyásolja, hogy ki mennyit költ az évek alatt az autójára ! Aztán, hogy melyik "lelki alkatú" tulaj jár jobban (anyagilag/biztonságban), azon lehet vitatkozni...
Hát azt hozzá kell tenni hogy sok aproság volt amit otthon meg kellett csinálnom rajta. Ilyen volt pl a nem mindig csukódó sofőr tükör. 8000ft-ért találtam bontottat de előtte levettem, szétszedtem és alaposan befujtam szórózsírral, azóta működik. De ott van mondjuk a motorháztető gázrugója amit csak cserélni lehet 6500/db.
Én igyekeztem olyan példányt venni aminek csak olyan gondja van amit ráér később rendbe hozni vagy meg tudom oldani magam. 500+átirás alatt ezt találtam. Nem kifogástalan, nem tökéletes. Lógnak az ajtókárpitok amit szintén megpróbálok otthon orvosolni. De a család nagyon szeretni. Nem nyöszög, zörög, nagy kényelmes. Ameddig lehet életben fogom tartani.
Köszönöm a bátorító és az elbátortalanító szavakat egyaránt :) Azt gondoltam, hogy 390 azért még a kínálat legalja, és rá kell borítani egy valag pénzt, hogy jó legyen. Ezek szerint ennyiért is lehet jót kifogni. Ha jól gondolom, inkább itt is a kaszni állapota a döntő tényező.
Én 390-ért vettem 2 hónapja a multimat eddigi kiadásaim 150-re kóstálnak. Ebben benne van félolDalí küszöb csere és a műszaki vizsga is. A vizsga soron kifogástalanul teljesített. Előre láthatólag kell benne kuplungot csereltetnem a közeljövőben és a féktárcsák is az utolsó betét garnitúrát koptatják. Nálam kitétel volt a jó felszereltség és a benzines motor Így lett benzines ELX. A vonóhorog csak hab a tortán. Az elragacsosodott muszerfalat szetszedtem és lefujtam homokkal. Így matt fekete lett a műszercsoport és a kezelőszervek körüli rész. A többi szürke. Sokkal jobban mutat mint az a trutyi ami előtte volt.
Az ár nem befolyásolja szerintem sem a jó autó vételét.
Párszor már leírtam, hogy 300-ért vettem 1 éve a 99-es jtd-t, azóta kizárólag 6 fővel használjuk - sokszor + futóval jól megpakolva. Nem gondoltam, hogy ilyen jó lesz - fogyasztása vegyesben, nem éppen kímélve, de nem is ölve kb 6L.
Akkor sokan azt mondták (több fórumon is), hogy lesz azzal nem kevés baj... nos nem lett.
Szokásos rommá égett műanyag belső elemeken és a ragacsos műszerfalon kívül vállalható volt a verda.
Az aljára nagyon érdemes figyelni, mert elporlad kb. mindnek... félelmetes mennyire rossz technológiát alkalmaztak Fiat-énkán... :-(
Szóval beletekertem vagy 30ekm-t 1 év alatt (350ekm-el vettem), de köszöni szépen jól van.
Gázpedál poti csatlakozója miatt néha dobált hibakódot, de kiolvastam, meglett a hiba, csak meg kellett takarítani a csatlakozót az anyós lábtérben. Ezen kívül nagyobb beruházás egy új akku és kerékszett volt - de ezek kopó cuccok ugyebár.
Most lett az alja javítva (30eft alvázvédőzéssel együtt), elvittem megnézetni a vizsgabázisra, átvitték a "soron", és mondták, hogy a 2 első stabpálca cserés, más minden rendben a verdán.
Szóval van ilyen példa is - és persze amikor vásárlásra adtam a fejem, akkor megnéztem vagy 10-12 db-ot. Ez az egy volt viszonylag normális 0-tól - 600eft-ig. (itt a környéken)
Rengeteg a rommárohadt tekert órás szerkezet. Vagy éppen a rommá tört; halálból visszahozott verda.
Az ár nem biztos hogy irányadó. Valószínűleg a drágábbak között érdemes inkább keresgélned (ha megteheted), de nyilván ha valaki vmi okból gyorsan el kell adja, akkor belefuthatsz "olcsó és jó" vételbe is. Általánosságban azonban azt szokták mondani, hogy inkább érdemesebb egy jobb állapotút drágábban megvenni, mintsem abban reménykedni, hogy egy "olcsó és problémásabb" példányt te majd kis pénzből rendbe fogsz tudni hozni..... mert ez nem nagyon szokott összejönni.....
Hogy is szokták mondani? Nincs ingyenebéd. Szerintem ha valami jó állapotú és olcsó, akkor minimum nem makulátlan. A multi egyébként is tipikus gyerkes/családos autó. Ezzel számolj! Szinte mindegyik koszos, horpadt stb. Emlékszem milyen vicces volt itt is pár éve valakit majdnem megkövezett a közösség, mert azt mondta, hogy van ideje autót takarítani... :D Az enyém is olyan (volt, míg össze nem törték), koszos, szakadt, horpadt, de ha Ausztriába vagy éppen Rómába kellett menni, hát indultunk gondolkodás nélkül...
300-ért vettem kevés (277e) km-el, osztrák papírokkal. Akkoriban 2x ennyiért sem volt jobb. Nem is volt vele semmi gond, mégis 4 év után már 1.2 milliónál jár a költségmutató...
(persze a legjobb vételek mindig majd akkor jönnek, amikor az ember már megvan a kocsi!)
Most meg akarom csinálni szépen, levizsgáztatni, aztán majd jól eladom, hogy a következő tulaj örömmel használhassa :)
Köszönöm! A benzinesben az a (suzukis szemmel nézve) marhanagy fogyasztása a visszatartó erő. Igazán a Multit akkor venném elő, ha hosszabbat megyünk, esetleg cuccolni kell, vagy 3-4 felnőttel utazni, a dízel ezért lenne reális.
A rövidebb távokra megmarad a Swift, mert sajnálnám eladni, jelenleg talán a megye 10 legjobb állapotú Swiftje között van.
Látom, hogy árban elég nagy a szórás a Multiplák között, még friss műszakival is. Melyik ársávban kell nézelődni? Ki lehet fogni jobbat olcsóbban is?
Mentségére szóljon: nem csak a Multipla benzines hangos, a BMW benzines is ezerszer hangosabb, idegesebb és egy bizonyos tempóig gyengébb is mind országúton, mind pályán.
Azért ezt a "maximális nyomaték megvan 1500-nél" dolgot eléggé nehéz megközelíteni kis 1.6-os szívómotorral...
...azért ha nem találnék egy igazán jónak tűnő vételt dízelben, akkor egy SIMA benzinest sem vetnék meg a Te helyedben, ha az amúgy jó vételnek tűnne....
Ugyanis egyszer itt a fórumon én is a dízelt emeltem ki nagyon, és akkor egy benzines fórumtárs reagált, hogy amelyik Multi nem BI-power hanem SIMA benzines, az is elég jó és megbízható ám, ha az autó motorja nincs leélve, jó állapotban van... Saját tapasztalatom azonban benzinesről nincs... Alapjárati, indulási és gyújtási hibákra emlékszem a fórumról, de ezek szerint ezek nem mindennapos problémák a SIMA benzineseknél.... Nyilván a benzines JÓVAL többet fogyaszt mint a dízel, és van benne nagyfeszültségű rész, ahol pl. elkúszhat a szikra stb. Állítólag a dízelnél "ritkább de költségesebb", a benzinesnél meg "gyakrabb de olcsóbb" hibák vannak.... Ha nagyon sok rövid (5...10km) távot mész, akkor nem annyira javasolnám a dízelt (elkormolódás, turbókopás), bár van olyan fórumtárs, aki rövid utakra használja a dízelt és mégsincs problémája. Én kb. egyforma arányban használom rövid-hosszú útakon, és nincs különösebb gondom vele. Havonta azonban mindig van 1-2 hosszabb utam (~2 x 70km autópálya). Annak örülök, hogy halk a motor még autópálya tempó mellett is, ami viszont a benzinesekről (állítólag) nem mondható el, mert azok 5. fokozatban is sokat pörögnek autópálya tempónál, ezért már több benzines kolléga is betetetett "hosszabb" váltót a Multijába.
Egyébkén tényleg: egyrészt egyszerűbb, másrészt több olyan dolog van (pl. gázpedál poti) ami abban még biztosan nem romlik, a későbbiekben már előfordul.
Köszönöm az értékes információkat, nagyon sokat segítettetek. Nem ragaszkodom feltétlenül sem az évjárathoz, sem a felszereltséghez, sőt, ha találnék egy tuti állapotút, még a dízelhez se olyan rettenetesen. A kettős üzemű motorokat zártam ki egyedül, de visszaolvasva a fórum néhány ezer hozzászólását, az a kép alakult ki bennem, hogy a JTD a jobb konstrukció. Van dízelből esetleg olyan típus (105, 110, 115) amelyik kevésbé problémás, illetve ha gond van, könnyebben-olcsóbban javítható?
A Multipla szerintem jó minőségű autó, a dízel meg kifejezetten jobb, mint a hasonló társai.
Itt folyton rám akarnak tukmálni egy bontott motort, mert mindenkinek van. (és miért van? mert működik)
Más márkáknál úgy van, hogy még a bontóba sem ér el a donor, már eladták...
Ha visszaolvasol látod, hogy a turbósok szinte nem is ismerik a típust, nem jellemző a kettős tömegű elfáradása és semmi egyéb jellegzetes CR dízel nyűg.
Az, hogy mennyit költesz rá, azon múlik leginkább, hogy ki fogja javítani?
Nekem van Multiplám (99), Suzukim (2002) és BMW-m is (96). Mindhárom nagyszerű jármű! Állítom egyiknél sincs semmi komoly akna.
A Suzuki persze a legigénytelenebb - de egyben a legegyszerűbb konstrukció is.
A Fiatra leginkább az igénytelen kötőelemek miatt haragszom (osztrák autó volt, kapott sót bőven).
A BMW-ben ki lehet csavarni a csavarokat 25 évesen is - viszont szerintem a karosszéria még jobban is rohad, mint a Fiaté (galvanizált!!)
Egyébként miért lenne költséges a BMW?
Az alkatrészek ára a három autó esetében nem tér el jelentősen. Sőt, talán még a BMW a legolcsóbb.
Pár hónapja ki kellett cserélni az önindítót: ez egy 5000Ft-os kiadást és pár óra kellemes matatást jelentett.
A Fiatban eddig csak generátort cseréltem, az talán 12eFt-ba került, de most az egyik srác 10-ért vett ugyanilyet... szóval HA van ember, aki NORMÁLIS minőségben és árban javítja (leginkább magad!), akkor egyáltalán nem drága.
Ha nem tudod vagy akarod megcsinálni, akkor meg mindegy milyen típus, a szakemberen múlik minden.
Mivel közel 20 éves autóról van szó, és általában az ember nem "kiaranyozva" szokta eladni az autóját, ezért a megvásárolandó Multipla rendbetételére költened fog kelleni. És ez akár simán 0,5...1MFt is lehet, ha tényleg azt szeretnéd, hogy "minden kifogástalanul működjön az autódon", ne csöpögjön az olaj sehol sem, szépen induljon, jól menjen, jól fogyasszon, töltés és minden elektronikus dolog működjön, ne rezegjen, ne búgjon, ne füstöljön, a karosszéria/alváz se akarjon szétrohadni..... stb.
Irányárak (MUNKADÍJAKKAL): kettőstömegű+kuplung csere: min. 160eFt; hátsó híd csere bontottból: >70eFt; kormánymű ha csöpög: felújítottal csere >100eFt; generátorház mindenkinél elreped: csere bontottból vagy új: min. 30...70eFt; légtömegmérő: 20eFt; alvázvédelem: min. 40eFt ha nem nagyon kell hegeszteni; 2db kipufogó csere: min. 40eFt; (nem kizárható turbó felújítás: 160eFt; nem kizárható injektor felújítás: talán 50eFt/db?!); fékrendszer felújítása: min. 50eFt-ra saccolom; első rugók "szoktak" törni időnként: párban min. 50eFt; lengéscsillapítók cseréje is kellhet: talán 20eFt/db; egy-két motortartó bak cseréje előfordulhat: nagyságrendileg 20eFt/db; vezérlés csere: nagyságrendileg 50...70eFt; hosszbordás szíj rendszer cseréje: nagyságrendileg 40...60eFt; termosztát csere: ~20eFt; szervoszivattyú csere: talán 20eFt; izzitógyertyák cseréje: több 10 eFt, mivel nehéz hozzáférni, motort minimum meg kell dönteni...; EGR szelep csere: nagyságrendileg 50eFt mert az 1999-es évjáratú dízelnek még vákuumvezérelt az EGR-je és abból (tudtommal) nincs utángyártott; ha nagyon el van kormolódva a szívórendszer, akkor szívósor tisztítás is kellhet, ami ennél a motornál tudtommal elég körülményes, nehéz hozzáférni, ezért ez több tíz órás munka is lehet; (katalizátor hiba/eltömődés nem jellemző de ez sem kizárható); kisebb elektronikai hibák előfordulhatnak, de nem jellemző / nem nagy költség.
Talán ennyi lenne a közelítőleg TELJES lista, ha tényleg abszolút rendbe akarnál tetetni egy majdnem 20éves Multiplát, amit előzőleg nem tettek rendbe.
Nem elrettentésképpen írtam, de ELVIEKBEN ezekből akármelyik tétel "bejöhet" egy ilyen autó vásárlásánál. Azért ez mégiscsak egy FIAT (amit -- mivel szeretik a tulajok -- addig szoktak használni, amíg csak lehet/gazdaságos/...), tehát ez NEM egy "nyugdíjas svájci házaspár állandóan garázsban tartott alig használt TOYOTÁ-ja/HONDÁ-ja".
Tudom, hogy már lerágott csont, és ezerszer volt, de hadd kérdezzem meg: 1999-ben az SX felszereltségben minek kell benne lennie? Nézegetek egy Multiplát, de annak ellenére, hogy baromira tetszik, félek tőle. Milyen költségek várhatók, ha amúgy igazán belenyúlok a sz@rba? Gondolok itt a hátsó hídra (mondjuk ha terpeszt, azt csak észreveszem), generátorra, kettőstömegű lendkerékre (dízel a kiválasztott), esetleges egyéb jellemző hibára? Jelenleg Suzukim van, épp nagykorú. Nem várom el a Multitól ugyanazt, de egy BMW költségeit se szeretném...ugyanakkor kényes vagyok arra, hogy minden kifogástalanul működjön az autómon. Egy Multinál ez utópia?
Nagyon KÖSZÖNÖM a tanácsodat !!! Pénteken kicseréltettem a kettőstömegű lendkereket LUK márkájúra (+kupplungot is), és hála Istennek ezzel nekem is elmúlt az a rejtélyes motorbúgás-zúgás (2000-es ford. körüli és gyorsításkori rezonancia), sőt az induláskori kuplungremegés (régi problémám) is !!
(megj.: a VALEO lendkerék 35ekm-t bírt, a VALEO kuplung ugyanennyit de már a beépítéskor is remegett induláskor, ezért ezekből VALEO-t nem javaslok senkinek, annak ellenére hogy ez lenne a "gyári" ill. hogy alvázszám alapján csak VALEO-t hoz az alkatrészkereső. A motorkód alapján kiválasztott LUK szet tökéletesen stimmelt.)
Sziasztok! 99'-es 1.6 benzines multim van.Azt szeretném megkérdezni,hogy hány darab Hőgomba van benne és hogy, holt találom meg ezeket?Előre is köszönöm a segítséget.
Meg fogsz lepődni duplán is. Nekem 2 Multiplám van a másik már az új elejű és szintén benzines. Emellett egyszerűen az döntött,hogy ez az idősebb.Közel azonos km van a két autóban ,mégsem érzem kevésbé megbízhatónak...sőt...talán.
Miután elkel hasonlóan extrém kinézetű autó szeretnék venni...
Igen, tényleg nagyon szép az alja a képen! Már láttam hahun, de sajnos nekünk drága.
Az enyémhez is van két garnitúra gumi felniken (a nyári könnyűfémfelnin, a téli lemezfelnin), szerintem is ez a legjobb módszer. Ma is jöttünk haza vele, fáj a gondolat, hogy beszámoltatnám egy másik autóért, annyira összeállt, megbízható, csak azért, mert kicsi...és nem kapnám meg érte azt, amit használati értékben megér. Egy újabbal meg kezdeném elölről. Szóval nem könnyű döntes lesz ez majd, örülök, hogy Te döntöttèl. Mi lesz helyette, ha publikus?
Nem rettenek 300.000 km-es futásteljesítménytől. A mostanit 308.000-el vettem. Az "állapotot veszünk, nem km-t" elvet vallom, ha visszatekerték, akkor már miért nem 200.000-re, bár sosem lehet tudni. Azért jobban elhiszem, mint mondjuk egy 16 éves autónál a 130.000 km-t.
Igen, állapotfelmérés nélkül nem merem megvenni. De már nem 400, hanem 370 az ára.
A fórumos bejegyzések alapján nekem úgy tűnik, hogy a benzines Multi nem hajlamos arra, hogy előírt karbantartások mellett váratlanul otthagyjon az úton, de azért ha egy 300ekm-eset veszel (amit belinkeltél), akkor azért bármi kijöhet rajta, azzal tisztában kell lenni. Persze attól függően, hogy eddig miket cseréltek rajta, és mik a tulaj tapasztalatai (olajfogyasztás, hidegindítás könnyűsége, alapjárat stabilitása, üz.ag. fogyasztása, "hűtővíz fogyasztása", motor ereje, esetleg füstölése, rángatás van-e... stb.). Letiltásos sztorikra nem emlékszem a fórumon, legfeljebb olyan hibajelzésekre, amik miatt nem volt célszerű tovább menni vele, vagy éppen rugótörés, motortartó bak törés (felfüggesztés kitörése rozsda miatt)... ilyesmik.... Amúgy a 400eFt viszonylag nem nagy rizikó, főleg ha szaki is megnézi és kipróbálja az autót (ez a 400ezres autó kívülről jól néz ki, de kérdés, hogy az alváza nincs-e porrá rohadva). Fontos még, hogy ne húzzon el semerre a futómű, ne legyen karambol miatt súlyosan sérült az alváz...
Helló nem fogalmaztál félreérthetően.Logikus az eszmefuttatásod. Valamennyire képlékeny árú autót mutattam neked,ami általam szervizelt és karbantartott ,ráadásul LPG-s ,vonóhorgos(ha ez számít) és két garnitúra kerék van hozzá.
Sziasztok , többen írjátok a hátsóhíd cserét áruljátok már el ,hogy mi indokolja a komplett cserét én azt gondoltam felújítható a "lengőkaroknál " lévő csapágyazás ezt én meg is tettem mindkét oldalon belekerült 10000ft ba az anyag a melót én csináltam.Mi az ami ezen kívül tönkre megy a hídon ami miatt jobb cserélni az egészet? Valami lehet ,hogy elkerülte a figyelmem.
- Nekem dízel Multim van, na azzal nem kéne 2-5km-es rövid távokat menni napi szinten, bár van, aki ezt teszi és bírja a Multi (igaz DPF nélkülivel), de előbb-utóbb ez gondot okozhat.
- Ha 5-600eFt-ért veszel Multit, akkor annak igazi "rendbetétele" akár 3-500eFt is lehet, de azután valószínűleg max. félévente-évente kell "szerelgetni", mert azért ez nem japán...
- Fórumtársak szerint a sima benzines elég jó (a bipower nyűgös, azt a helyedben kizárnám), tehát ilyennel próbálkozhatnál, de sokat kell türelmesen keresgélni (többféle honlapon is: pl. joautok.hu, jofogas.hu, hasznaltauto.hu), hogy érdemleges példányt találj (szakemberrel menj vásárolni!!), vagy pedig külföldről (német, olasz) kéne behozatni, de az meg plusz költségekkel járna...
VAGY kérdezd meg itt a fórumon hogy valaki nem akarná-e eladni a benzines Multiját.
- Fentieken kívül még nézzetek meg egy "HONDA FR-V"-t is, az is 6 személyes (3+3ülés), a Multipla japán verziója (azaz elvileg megbízható, de drágább a szerelése és az alkatrészek, ill. belül nem olyan tágas mint a Multipla). Erre azonban ugyanúgy érvényesek az autóvásárlással kapcsolatban fentebb leírtak !!! (merthogy egy HASZNÁLT japán autó sem feltétlenül "aranybánya") Ha viszont csupán a vételárat nézzük, akkor ugyanannyi (nem túl sok) pénzért valószínűleg egy jobb állapotú Multit illetve egy rosszabb állapotú Hondát tudsz venni, úgyhogy kockázat van így is, úgy is. (1,5...2MFt-ból már lehet hogy inkább Hondát vennék (70...140ekm-eset), ha tudnám az előéletét..., de 600eFt körül nem mernék ismeretlen embertől Hondát venni)
Igen, Zafirától hallottam, de ennyire eddig nem jött le, hogy általános a magas olajfogyasztás (1.8 benzines esetén).
Multiplára ez annyira nem jellemző?
gólyás:
Fenti Zafirás ügy mellett még egy tétel :)
Ez szuper, hogy szerelhető, de a "folyamatos" alatt ugye nem azt érted, hogy egy jó állapotban levő / rendbe rakott Multiplát majd napi rendszerességgel lehet szerelgetni? Ha évente/félévente van kisebb nyűgje, az oké (előírt, rendszeres karbantartásokat nem beleértve). A rövidtáv nyilván nem használ neki. Erre esetleg tapasztalat, mennyire bírhatja ezt?
elmeletileg, letezik, az atmeneti kivonas,amely kb. 5ezer ?forintert ,tetszoleges idore szol(na)....viszont utana csak hatosagi vizsgaval helyezheto vissza a forgalomba a jarmu...atlagos okmanyiroda vagy kormamnyablak avgy ahogy most nevezik,nem akarja ismerni....
Cimborám a hasonló korú, hasonló km-t futott Zafírájára kb. 2x annyit költ, mint mi a Multira...
Ha te bütykölöd, akkor jó hír, hogy az alap dolgok viszonylag egyszerűen szerelhetőek (futómű, fékek, lámpák, ilyesmi), nem igényel spec. szerszámot, és elérhető (!) áron kapható hozzá minden.
Viszont kell is foglalkozni vele folyamatosan, nem az a típus, amit évekig felhőtlenül hajtasz csak. De valamit valamiért, kompromisszum az élet! :) A Multipla pedig -szerintem- egy viszonylag jó kompromisszum.
Egy ideje nézegetem a legalább 6 személyes, nem túl magas árfekvésű autókat, mert a jelenlegi (Toyota Carina E) bár kis túlzással tényleg elpusztíthatatlan, de sajnos kicsi lett, nehezen férünk el, és nehezen pakolható. Egy 6-7 személyes Toyotára nincs pénzem és tudom, hogy azok sem hibátlanok.
Így jött a képbe a Fiat Multipla is, és még az Opel Zafira, illetve a Peugeot 806. Mind csak benzinesben. Az árfekvés max. olyan 5-600.000 körül lehet, ha egy mód van rá, hitelt nem szeretnék felvenni. A szervizigény/költség is nagyon lényeges. Elég sok mindent meg tudok csinálni egy autón hála Istennek, de nem mindegy, hogy várhatóan mennyi nyűgje lesz a gépnek . Olvastam több helyen, hogy a Multipla egy kifejezetten jól sikerült típusa a Fiatnak, ezért térek valahogy mindig vissza hozzá. Nekem a régebbiek formájával sincs gondom (pl. jól ki lehet látni belőle, magasan ül benne az ember), vigyen el megbízhatóan A-ból B-be, és ne menjen rá a gatyám, nagy vonalakban ez az elvárás.
Nehezen tudok dönteni, több információra van szükségem, ezért is írok.
A futásteljesítmény évente 10000 km alatt szokott lenni, ennek legalább háromnegyede városban. Az is úgy, hogy reggel 5 km 2 megállással, délután is annyi, csak legalább 3 megállással (ez mindig, plusz a többi), vagyis önindító is megkapja a magáét. Nem tudom, ezt mennyire bírja a Multipla? A használati mód miatt a mostaniban évente kétszer cserélek motorolajat és olajszűrőt, és legalább egyszer légszűrőt is.
Ha megnézek egyet, milyen típus-specifikus dolgokra kell jobban odafigyelni? Rögtön bejön a nemrég említett hátsó híd probléma. Ez gyakori gond? Komolyabb kiadással járókra gondolok elsősorban, amik nem szembeötlőek.
Nagyon sok gyári benzin/gázos van, de azt olvastam, hogy ezeket nem érdemes nagyon venni, több gond lehet velük, részint nehezebbek, részint pedig bonyolultabbak, több a hibalehetőség, lejár a tartály, stb. Legközelebb Szegeden van CNG kút, az majdnem 200 km, tehát nem is igazán használnám ezt az üzemmódot. Helyben van pár eladó Bipower, gondolom ők is csak benzinnel használják.
Ha kis időt rá tudtok szánni a gondomra, és válaszolnátok a kérdéseimre, meg amik fontosak lehetnek, de nem is tudok róluk, annak nagyon örülnék, sokat segítenétek vele!
"11 év és 206e km után mi is megejtettük a hátsó híd cserét."
Ha publikus, akkor lehet tudni, hogy hogyan lehet hozzá'jutni, egy u'j ha'tso' hidhoz?
A mienk ,sajnos, osztrak import, igy, bizony , van baja, a hatso hidnak.
Maximum,1-2 evre, hoztam, tavaly elott a kocsit (felig-meddig ,viccnek sza'ntam...de , a csala'd beleszeretett es hallani sem akarnak a csererol....)
En mar ott tartok,hogy legyartatom , savallo vagy mas, megfelelo minosegu anyagbol a hatso hidat, csak kellene, egy muszaki rajz. Anyag es szakember,megoldhatonak tunik.
A problémám, hogy néha visszaesik a teljesítmény, alig megy, világít a befecskendező lámpa, majd egy idő után rendbejön és megy mintha, mi sem történt volna.
A LUK az mindenképpen jobb minőségű mint a valeo. Bár valeo-ból is 5 különböző típust dob ki pl a zsu keresője a benzines multira 25-32e Ft közötti áron(komplett kuplung szett). LUK 35-53e között mozog 3 fajta.
Elképzelhető hogy a drágábbik valeo is jól működne.
A zsu kínálatából én vagy a Sachs-ot vagy a LUK-ot tenném fel. TRW-nek meg jobban örülnék de az nincs
Valamelyikőtök tett már 105LE dízel Multijába LUK gyártmányú kuplungot és lendkereket ? Ugyanis alvázszám alapján a Kovács-Autó keresője (telefonon) csak VALEO-t hoz, de ha csak az autó típusára keresek rá (honlapon), akkor hoz LUK gyártmányút is. (Most VALEO van bent, de azzal rángat induláskor a kuplung.)
Sziasztok! Van egy Fiat Multiplám.1,6 Benzines.Nemrég vettük.Fekete füstöt ont magából ki ha odalépek.Már egy csomó mindent kicseréltünk benne. De még mindig úgy veszem észre hogy sok üzemanyagot kap.Mi lehet a baj mit cseréljek még ki?
Köszi a segítséget. Neked is az volt a tünet, hogy nem kerék- hanem motor-fordulatszámmal volt arányos a zúgás, és Nálad is volt egy bizonyos rezonancia fordulatszám 2000 környékén, és főleg nagyobb terhelésnél erősödött fel a zaj ?
Mert ha igen, akkor szerintem nálam is az lehet, ami Nálad.
Amúgy a kettőstömegűnek nálam sincs semmilyen hibás hangja, amit szoktak mondani, hogy csörgés-zörgés motorleállításkor meg ilyesmi...
Még egy kérdés: valamilyen teszttel ki lehet szűrni, hogy jó vagy nem jó a kettőstömegű lendkerék, vagy próba-szerencse alapon vágjak bele a több mint 100eFt-os beavatkozásba ? (persze még ez a tétel is sokkal jobb mint egy motorgenerál....)
Cng-s multinál az alapjárat hol jó hol magas,benzinnel is meg gázzal is, van mikor 2300 ford felemeli váltáskor a fordulatot, pillangó szelep házat cseréltem jeladókkal együtt, van hogy hetekig jó van mikor csinálja egy hétig aztán abbahadja. Esetleg mind a két TPS jeladó hibás lenne? valakinek volna ötlete?