Keresés

Részletes keresés

Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 245

grad f=lim eps---->0(1/8eps3)(I1+I2+I3)

Asszem most már értem, mit akartál mondani. A jobb oldali vektornak az i és j által kifeszített síkra való vetülete (magyarán a k-komponens elhagyásával keletkezett vektor) megegyezik a bal oldali vektorral. Mondd, miért nem tudsz pontosan fogalmazni?

Előzmény: Gergo73 (243)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 244

helyesen gépelve:

I1=iIntA1-(x1-eps)2y3+(x1+eps)2y3dydz

Előzmény: Törölt nick (241)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 243

Már mondtam, hogy ez így biztos nem jó. Egyrészt a bal oldal egy két komponensű vektor (két koordináta), a jobb oldal meg három komponensű vektor (három koordináta). Másrészt a példádban jobb oldali limesz nem létezik, mert ha I1-et vagy I2-t kifejted eps hatványai szerint, akkor eps-nak 3-nál kisebb kitevőjű hatványai is szerepelni fognak az összegben, azoknak összege pedig eps3-nal osztva nem rendelkezik határértékkel. Szóval itt valamit rosszul gondolsz, de ezt már a 227-ben elmondtam.
Előzmény: Törölt nick (241)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 242

233 ban levezettem és felirtam az előbb, hogy a gradiens igy is számitható.

A tételeket ismerem. A mérnököknek gyakran emlegetik, hogy nem Lebesgue integrálnak. Valóban nem. Az alábbi konstrukció a kérdés Lebesgue integrálással.

Mivel az RS integrál most létezik, hiszen a fv intható, akkor a megfelelő Lebesgue integrál most megegyezik a Riemann integrállal.

Előzmény: Gergo73 (240)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 241

f(x,y)=x2y3

T := {(x,y): 1<x<2, 3<y<4}.

Számoljuk ki az f fv. gradiensét a T tartomány (x1,y1) pontjában

a)Lebesgue-Stieltjes integrállal.

b) Riemann-Stieltjes integrállal

c) differenciálással (ez kész Gergő megadta)

b) Vegyünk fel egy 2eps élhosszúságú kockát a P pontban úgy, hogy középpontja a

P(x1, y1,f(x1,y1) legyen, oldalsikjai a koo. sikokkal legyen párhuzamos. V =8 eps3

A zárt felület most éppen a kocka felülete. Számoljuk ki a jobboldali integrált. Az integrálok additivek. Ez tehát 6 integrál összege  lesz.

I1=iIntA1-(x1-eps)2y3+(x1+eps)2eps3dydz

I2=jIntA2-x2(y1-eps)3+x2(y1+eps)3dxdz

I3=kIntA3-f(x1,y1)-eps +f(x1,y1)+eps dxdy=0

A1, A2, A3 pedig a kocka oldallapjai vetületei a koordinátasikokra.

Előzmény: Törölt nick (220)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 240

De most nem a te bizonyitásodról beszéltünk. Hanem az L-S és R-S mértékek szerinti integrálról.

Ja, akkor félreértettem. Az egydimenziós Riemann- és Lebesgue-integrál kapcsolatáról a kövekezőt érdemes tudni:

(1) Ha egy függvény Riemann-integrálható egy [a,b] zárt intervallumban, akkor Lebesgue-integrálható is és a két integrál megegyezik.

(2) Egy függvény akkor és csak akkor Riemann-integrálható egy [a,b] zárt intervallumban, ha korlátos és majdnem minden pontban folytonos (magyarán a szakadási helyeinek halmaza lefedhető tetszőlegesen kicsiny összhosszúságú intervallumrendszerrel).

Ennek egyszerű következménye, hogy

(3) Rn-ben szép korlátos zárt halmazokon (pl. téglákon, sima hiperfelületeken, azok metszetein stb.) a folytonos függvények integrálhatók mind a Riemann-, mind a Lebesgue-értelemben és az integrálok megegyeznek.

Az biztos, hogy a gradiens igy is kiszámolható.

Szerintem a divergencia kiszámolásáról beszélünk itt, legalábbis a gradiensről általad írtakat nem értettem, továbbá a Gauss-Osztrogradszkij tételben divergencia térfogati integrálja szerepel, nem a gradiens térfogati integrálja.

Természetesen ha a parciális deriváltak léteznek és folytonosak, akkor a szóban forgó tételben az integrálok léteznek mind a Riemann-, mind a Lebesgue-féle értelemben és a fenti (3) pont értelmében azok megegyeznek.

Előzmény: Törölt nick (239)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 239

De most nem a te bizonyitásodról beszéltünk. Hanem az L-S és R-S mértékek szerinti integrálról. Az biztos, hogy a gradiens igy is kiszámolható. A kérdés a Lebesgue-Integrálás.

Mi ebben a zavaros?

Előzmény: Gergo73 (235)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 238
A Gauss-Osztrogradszkij tételből csak az következik, hogy ha a divergencia létezik

Pontosabban: A Gauss-Osztrogradszkij tételből csak az következik, hogy ha a divergencia létezik és folytonos

Előzmény: Gergo73 (237)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 237

Nem hiszem, hogy az integrálátlagos módszereddel le tudnád rövidíteni a bizonyítást.

Arról nem is beszélve, hogy attól, hogy az általad tekintett integrálátlag létezik egy pont környezetében, még nem világos, hogy a divergencia is létezik. A Gauss-Osztrogradszkij tételből csak az következik, hogy ha a divergencia létezik, akkor előáll bizonyos felületi integrálok (osztva térfogattal) limeszeként. De a divergencia létezését külön meg kell vizsgálni. A 179-ben apriori nem világos, hogy az (Us)(p) konvolúciónak léteznek a második parciális deriváltjai. Persze léteznek (ha az s kétszeresen folytonosan differenciálható és a deriváltak korlátosak és abszolút integrálhatók), de egy kicsit ezért is dolgozni kell, amint a 179 első felében részleteztem.

Előzmény: Gergo73 (236)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 236
Természetesen mondhatod azt, hogy a 179-ben megadott (Us)(p) konvolúciónak Laplace-a az integrálos módszereddel is ki kell hogy adja az s(p)-t. Persze, én meg mondhatom, hogy a Laplace eredeti definíciójának is ki kell adnia az s(p)-t. Na most hogy valóban kiadja, arról szól a 179-es üzenet. Nem hiszem, hogy az integrálátlagos módszereddel le tudnád rövidíteni a bizonyítást.
Előzmény: Gergo73 (235)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 235
Igen, csakhogy én nem a Laplace integrálátlagos kiszámításáról beszéltem a 179-ben, hanem arról, hogy miként lehet olyan függvényt megadni, aminek Laplace-a egy előre megadott függvény. Magyarán én egy differenciálegyenletet oldok meg a 179-ben, míg te a divergenciatétel egy triviális alkalmazását emlegeted itt (és azt is elég zavarosan).
Előzmény: Törölt nick (234)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 234

Ha kiszámoljuk a gradienst mondjuk ezzel a lokális módszerrel, akkor a Laplace

is adott, hiszen Laplace f= nabla nabla f.

nabla f= grad f

Tehát ezt ki tudom számolni igy is. A kérdés itt: a Lebesgue - Stieltjes integrálás.

(R_S nyilván létezik és ki is tudom számolni)

Előzmény: Gergo73 (230)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 233

Nem. Legyen   v=fe itt f az előbbi adott skalárfv. e pedig tetszőleges vektor.

Ekkor a G-O ból tetszőleges A határú V térfogatú zárt térrészre, ami tartalmazza az

P(x1,y1,f(x1,y1)) pontot IntVdiv(fe)dV=IntAfedA itt dA az A felület külső normálisa irányába mutató vektor.  div(fe)=egrad f mert e állandó vektor.

dA =dAn. Akkor fe az f e irányú vetülete. Akkor  integrálokra vonatkozó középértéktétellel továbbá ha a V térrészt és az A felületet a P pontra húzzuk és e vektort eleve e=n választjuk, adódik az állitás.

Előzmény: egy mutáns (228)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 232

Igen.

Előzmény: egy mutáns (226)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 231
Igen. Erről beszéltem. (Bocsi. a dn miatt. rohantam reggel)
Előzmény: Gergo73 (225)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 230

Végül osztasz k-val :)).

Még mindig nem értem. Mi az állítás? Hogy egy tetszőleges folytonosan differenciálható 3-változós függvény divergenciája egy adott pontban megkapható mint bizonyos felületi integrálok (osztva a befoglalt térfogat mértékével) limesze, amint az azonnal (triviálisan) következik a Gauss divergenciatételéből? Minek kellett akkor gradiensről beszélni? matmérnöknek hangsúlyoznám, hogy a 179-ben nem erről volt szó, hanem a divergenciatételnek (a Green-formula alakjában) egy jóval mélyebb alkalmazásáról (Laplace-egyenlet megoldása R3-ban).

egy mutáns Creative Commons License 2007.12.20 0 0 229

Vagyis igazad van, a két f, amiről beszél nem ugyanaz.

1m

egy mutáns Creative Commons License 2007.12.20 0 0 228

Ezt írta:

Vegyük körül ezt a pontot reguláris A zárt felületdarabbal, ennek térfogata V.

Erre, mint zárt felületre vette az integrált, ami tehát nem a függvény garfikonjának a része, hanem a grafikony egy pontja körüli, azt magába záró, a határátmenet képzés során a pontra zsugorodó ffelület.

A képlete a G-O tétel alkalmazásával jön ki, amit felírsz mondjuk valami v vektorra, és ezt beszorzod egy kontans k vektorral, és akkor f=vk skaláris szorzat. A bal oldalon kdivv=grad kv, mint szorzat derivált megkapod.  

Végül osztasz k-val :)). Na jó, kihasználod, hogy k tetszőleges.  

1m

Előzmény: Gergo73 (227)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 227
Mondjuk igy sem ertem, amit matmernok akar mondani, hiszen o egy feluletrol beszel a 3-dimenzios terben (ami az f fuggveny grafikonja a T ketdimenzios tartomany felett). Ennek a feluletnek a normalvektorai 3-dimenzios vektorok, tehat az integral is egy 3-dimenzios vektor. Ennek a limesze allitolag a fuggveny gradiense egy adott pontban. Csakhogy a gradiens a jelen peldaban egy 2-dimenzios vektor, hiszen f egy 2-valtozos fuggveny.
Előzmény: egy mutáns (226)
egy mutáns Creative Commons License 2007.12.20 0 0 226

Alighanem. Mérnökök ezt így is írják: int fdA

1m

Előzmény: Gergo73 (225)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 225

És akkor az n normális az integrálon belül van gondolom. Tehát matmérnök az

(1/V) limV->0 intA fn dA

limeszről beszélt?

Előzmény: egy mutáns (224)
egy mutáns Creative Commons License 2007.12.20 0 0 224

Az nem dn, hanem d nélküli n, ami n a felület normál egységvektora abban a pontban, ahol az f-et venni kell az integrálás során.

A G-O tételt ha szorzod egy konstans k vektorral, akkor adódik a képlet V -> 0 esetén, ahol V az A által határolt rész térfogata.

1m

Előzmény: Gergo73 (223)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 223

Gauss-Osztrogradszkij tétele felhasználásával a grad f= lim V-->0 (1/V)IntAfdAdn

Bocsánat, ezt nem értem. A jobb oldalon IntAfdA egy szám, az f skalárfüggvény integrálja az A felületen. Mit keres ott a dn? És hogy lesz ebből egy vektor, ami szerinted éppen a grad f az (x1,y1) pontban?

Előzmény: Törölt nick (222)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.20 0 0 222

Adott egy skalár pont függvény most egy felület T tartomány felett. Ennek legyen (x1, y1) pontja, akkor (x1,y1,f(x1,y1)) egy pont a felületen. Vegyük körül ezt a pontot reguláris A zárt felületdarabbal, ennek térfogata V.

Gauss-Osztrogradszkij tétele felhasználásával a grad f= lim V-->0 (1/V)IntAfdAdn

Ez az integrál a kérdés, kiszámolható e Lebesgue-Stieltjes integrállal.

(Ez egy Riemann-Stieltjes integrál ami itt fel van irva. Kiszámolása trivi)

f(x,y): T---R fv.  Pozitiv, minden változójában monoton nem csökkenő fv.

Mérték a L2(x,y). Ez is egy (mindig pozitiv) szám. f mérték szerinti integráljával számolnánk. Hacsak az integrál létezik. (Szerintem létezik és egyenlő R_S integrállal).

Na erre gondoltam. Erről  beszélgettünk.

Előzmény: Gergo73 (221)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.20 0 0 221
Nem tudom, mit foglal össze a példád és azt sem tudom, mitől lenne szép (hiszen triviális). Továbbá a gradiens nem függ semmiféle tartománytól, hiszen lokális mennyiség, csak a pont környezetétől függ ;-) Definíció szerint a gradiens a (df/dx,df/dy) vektor az (x1,y1) pontban. Jelen esetben ez a vektor (2x1y13,3x12y12).
Előzmény: Törölt nick (220)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 220
Nos akkor összefoglalásként  egy  szép példa:

f(x,y)=x2y3

T := {(x,y): 1<x<2, 3<y<4}.

Számoljuk ki az f fv. gradiensét a T tartomány (x1,y1) pontjában,

Lebesgue-Stieltjes integrállal.

Előzmény: Gergo73 (219)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 219
Na nyilván más lenne a helyzet ha én is 15 évet tanultam volna és csak matekot, de sajna én nem matekozhatok ennyit.

Ezt is elfogadom, de szerintem a fizikai és műszaki háttér részletezése a jelen példában csak bonyolító erővel bír. Hiszen egy tisztán matematikai feladatról diskuráltam én és abba kapcsolódtál bele. Nevezetesen engem érdekelt, hogy az Lf(p)=s(p) Laplace-egyenletnek milyen feltételek mellett tényleges megoldása az f(p):=int s(r) 1/|p-r| dr konvolúció (az R3-ban). Erre a pontos választ nem találtam meg az általam gyorsan fellelhető irodalomban, ezért csináltam magamnak egy levezetést és megosztottam veletek. A feladat háttere természetesen a cíprián-féle tömegpontos számolás volt, de az már nem érdekel.
Előzmény: Törölt nick (215)
Gergo73 Creative Commons License 2007.12.19 0 0 218

Szerintem a mérték szerinti integrálok helyesebb kifejezés. Akkor pedig egy mérték miért is ne lenne kiterjeszthető térfogatra és felszinre?

Ez rendben van és természetesen ennek a fogalomnak minden téren (minden halmazon) értelme van, még a geometriától nagyon távol állókra is (pl. a valószínűségszámításban eseményterekkel dolgoznak és ezen a mérték a valószínűség). Ennek a tudománya a mérték- és integrálelmélet. Csakhogy általános mértékeknék nincs olyasfajta parciális integrálás, mint az 1-dimenziós L-S integrálra. Ezekkel egyébként (L-S integrál és parciális integrálás) te hozakodtál elő a konvolúció kapcsán. Akkor sem értettem és most sem értem, minek tetted. Te tudod. Az int s(r) 1/|p-r| dr definíció tökéletesen megfelelő volt.

Akkor minden ok adott arra, hogy Riemannal boldoguljunk.

A helyzet az, hogy a Riemann-integrál csak korlátos függvényekre értelmes. Más szóval nem korlátos függvényekre a Riemann-integrál nem létezik, ez egy egyszerű tétel (két sorban bizonyítható) és minden valós analízis könyvben benne van. Tehát amint egy gravitációs vagy elektromágneses potenciált definiálsz, máris értelmetlen a Riemann-integrál definíciója. Tehát vagy külön kezeled a szingularitást a definícióban (egyváltozós esetben ezeket improprius integráloknak szokták mondani) vagy értelmetlen definíciót kapsz. Tehát már itt jelentkezik, miért jobb a Lebesgue-integrál, mert ott nincs szükség ilyen mutatványokra. Aztán amint integrálok limeszét képezed, akkor is sokkal jobb a Lebesgue-integrál, arról nem beszélve, hogy a Fubini-tétel is igazán jól csak a Lebesgue-integrálra működik.

Folytonos problémáink vannak. Nincsenek szakadásos függvényeink.

A számelméletben rengeteg szakadásos függvény van, pl. sump<x 1/p, ahol p a prímeken fut végig. Ilyenekkel nagyon sokat számolunk és a Stieltjes-integrált használjuk rá általában (pl. a fenti összegről igazolható, hogy ln(ln x)+c+O(1/x), ahol c egy konstans).

Előzmény: Törölt nick (216)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 217

http://forum.index.hu/EditArticle/ReplayEditArticle?a=68351061&t=9035811

Itt egy régi beirásom. u=ln(r+z) ez belső energiasűrűség, rugalmas potenciál.

u elmozdulásvektor. Ekkor Navier egyenlet megoldása u=Cgradu= C(r+rk)/r(r+z)

A tér a teljes (rugalmas) tér, koo rsz. Descartes féle, mozgás nincs. A teret origóban

F koncentrál erő terheli. Ez térbeli feladat. Laplace u =0. r=xi+yj+zk

Sikfeladatra: nem igaz, hogy z=0 helyettesités megoldja a feladatot.

Másrészt nem mindegy, hogy sik alakváltozási állapot vagy sik feszültségi állapotról beszélünk.

Legyen sik alakváltozás. Ekkor ue3=0, u diád nabla e3=0, u,3=0 itt e3 a sik normál(egység)vektora. Tehát a diffegyenlet aminek a megoldását keressük eleve más.

Előzmény: Gergo73 (212)
Törölt nick Creative Commons License 2007.12.19 0 0 216

Ebben az esetben nincs is ennek a definiciónak különösen értelme, főleg ilyen egyszerű geometriai esetben, mert mitől izgalmas tetszőleges kétváltozós fv. vegyes parciális deriváltjaiból képzett fv. ami most egy felület alatti térfogat  (az  x,y sikig) és x,y sikon levő téglalap feletti tartomány (a felületig) térfogatát számolgatni. De ha F pl egy valószinűség eloszlásfüggvénye, akkor ez a definició az x,y valószinűség változók együttes eloszlásfv-e pl, pl: y1=x, y2=y valószinűségi változókra (persze a feltételek mások lesznek egy valószinűségszámitási feladatban). Sajna ez van. Nem ad többet a Riemann Integrálnál. Számolni ezzel számolunk általában. Folytonos problémáink vannak. Nincsenek szakadásos függvényeink. Sőt lépcsős fv. is ritka. Akkor minden ok adott arra, hogy Riemannal boldoguljunk. Van e pl. diffegyenletek könyv, ami szisztematikusan kizárólag Lebesgue integrált használ?

Szerintem a  mérték szerinti integrálok helyesebb kifejezés. Akkor pedig egy mérték miért is ne lenne kiterjeszthető térfogatra és felszinre?

A Lebesgue-Stieltjes integrál azért sem használható, mert kevesen értenék. Nem ezt használjuk egyszerűen. Ebből nem következik semmiféle lenézés. A Stieltjes integrálokat pedig inkább fv szerinti derivált, integrál kifejezés fedi a legjobban (talán). Az tuti, hogy a Lebesgue integrálás többet tud.

Előzmény: Gergo73 (213)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!