Én csak magamat neveztem ki hozzá nem értő szakértőnek. Gondoltam tanulok valamit nálam okosabbaktól, ezért megkérdeztem, hogy miért is nem elég kapásból rávágva?
Persze válasz nem érkezett, így ma sem tanultam semmit! :(
Ja hogy cs. ház ! Akkor a 32 Amp-nek semmi akadálya. Meg kell kérvényezni és kb. 15 eft -ét megcsinálják. Az egy háztartásra bőven elég.
Meg kell venni azt a házat... ha tetszik, kipróbálni, belakni majd jöhet a korszerűsítés, ami egy hatalmas terület.
Az un. átvezetékezés csak egy kicsi szelete.
A fűtésre és főzésre van bőven a villanynál lényegesen olcsóbb energia. Ott a gázkonvektorok. Igaz nem a leggazdaságosabbak, de megvannak ,strapabírók elnyűhetetlenek.
A melegvíz a problémás ahogy látom. Villanybojler, de lehet van is olyan.
Vissza erre az 'átvezetékezésre'. jó bevétel a villanyszerelőknek. Nem biztos hogy indokolt. A vezetékrendszernél általában a kötések azok amik néha kérdésesek. Azokat nem árt megvizsgálni.
Vettem én is több használt lakást... mindig azzal kezdték, hogy át kell vezetékelni. Mondtam azt majd én döntöm el.
Általában két tendencia van. Az egyik, hogy bizonyos fogyasztók csökkenő teljesítményűek.... elektronika , energiatakarékos fényforrások stb., mások pedig nőnel... pl. mosogató gép elketromos tűzhely. Na e szerint kell a rendszert is kiépíteni... ill. a fogyasztáshoz igazítani.
Én úgy igazítottam, hogy külön áramkör a nagyfogyasztóknak és oké.
Van 32 Amp és amiről beszéltem 25 Amp és bőven elég.
De tűzhelyt, fűtést erről üzemeltetni eszembe sem jut.
A jövő egyértelműen a gázkazán a konvektorok helyett és az fog már melegvízet is termelni neked.
Lakásvásárlást írtam, de helyesbítek: ez egy ház, kertes családiház.
A házban mindenhol gázkonvektor van és két szobában működő cserépkályha is. Valóban gondolkozunk a villanybojler elhagyásán is, csak állítólag most már kondenzációs kazánokat lehet üzembehelyezni, ami megint igen zsebbenyúlós dolog és erre már a fennmaradó anyagi keretből most nem igen fog jutni.
Komolyabb dolog ez az átvezetékelés mint ahogy én ezt elsőre gondoltam volna.
Most látom, hogy lakásról beszélsz és nem házról. Igaz a családiházban is lakás, az egy un. 1 lakásos épület. De ha tényleg egy több lakásos épületeben van az a megveendő, kinézett lakás, akkor a 32 Amp se biztos , hogy megyen. A szoláltató ugyan adná, de hát a ház már elégé túlterhelt.. nem egyezik bele. Másnak is kell az az áram... hacsak saját költségeden nem újítod fel a ház közös rendszerét. Az meg drága móka lehet. tehát sok körültekintés kell, de hát egy lakásvásárlásnál nem az első az elektromos rendszer... megnézi az ember.. tájékozódik, de nem ezért veszi meg.
"hiszen napi szinten használnánk villanybojlert, olajsütőt, kombi tűzhelyet, mosogatógépet, néha szárítógépet stb...
...csak jó lenne biztonságba tudni az otthont, hiszen annyi rosszat hallani." Sőt a 32 Amper sem.
Ha én ilyen feladat előtt lennék, először is megterveztetném.
A terv tartalmazná a vezetékek térbeli elhelyezkedését méretét ( mármint átmérőre ) illetye a fogyasztók milyenségét mennyiségét.
Majd még a tervező ( ha ért hozzá... egy villanyos tervező miért ne értene ? ) készítene egy költségvetés kiírást, az beárazná és az árazott lenne az un. költségbecslés. Viszont az árazás előtti példányt megküldeném... felkeresném a szimpatikus és elérhető villanyszerelőt, megkérném ,hogy nézze meg, érdekli e a téma. Ha igen... mondjuk 2 hét múlva küld egy árajánlatot.
A tervező által készített .... mondjuk 35m -45 tételes költségvetés végösszege... na mennyi ? Hát 600 eft.
A felkért villanyszerelőjé mondjuk 650 eft, akkor tenyérbe csaphatunk, ha 700-750, akkor talán a nagyon eltérő tételekre rákérdeznék hogy miért is ?
ha viszont 800 - vagy 900 ezer akkor elgondolkodnék , hogy vajon ki tévedett ? Mert lehet , hogy pont a szerelőnek van igaza.
ha egy második is /pl egy párhuzamos ajánlattévőnél szintén 750 -800 körüli az ajánlat, akkor viszont a tervező lőtt mellé.
az áraim csak konstruáltak, de biztos nem 300eft és az is biztos nem 2 mill. 300 eftft lesz a munka.
Ha viszont lesz lift, akkor biztos több.
"Pld. mit jelent az, hogy szerelvényenként 6000Ft-os díjjal számoljak " mit jelent. pl. azt hogy egy lámpa a mennyezeten 600O ft /szerintem a kapcsolókkal, de lehet tévedtem.. meg kell kérdezni ? Vagy egy dugalj 6000ft. habár itt is van csel,mert ugye az elején ez a 6eft megy majd később rákérdez a mester, hogy egyes kettes netán négyes legyen ?
és a mohó mester bizony 24 eft -ot számol és ha lesz a lakásban pl. helyiségenként kettő akkor már ez is lehet akár 100ft nál is jóval több. Ennél pl így korrekt : aljzat kiállás nála 6 eft + az felszerelendő konnektor ... 1 -es 500F t , kettes 600 Ft, a négyes sem több mint 900 ft és nem 2000 ft mármint a szerelvény ára.
Tehát egy ajánlat is sok munkával jár van aki ingyen adja van aki pénzért.
Aki ingyen az elnagyolhatja... nyilván így nagy a mozgástere.... vagy ami még rosszabb elsőre komolytalannak tartja a megrendelőt.. minek foglalkozna vele.
Amúgy mondjad gáz nincs abban a megvett megveendő házban ?. Ha véletlen van, akkor azt ne dobd el ! Egy gázrendszer tud 50 kW-ot , a fűtésre , melegvízre és főzöcskére bőven elég és akkor egy 32 Amperrel minden mást el tudsz látni... majd.
Egy vidéki 71nm2-es téglaépítésű lakásvásárlás előtt állunk, amely 1972-1975 között épült.
Első lépésként szeretném a teljes vezeték rendszert kicserélni, hiszen napi szinten használnánk villanybojlert, olajsütőt, kombi tűzhelyet, mosogatógépet, néha szárítógépet stb...
...csak jó lenne biztonságba tudni az otthont, hiszen annyi rosszat hallani.
Próbáltam utána olvasni a netten, hogy milyen munkadíjakra számíthatok, de hatalmas a szórás és nem jutottam előrébb. Írnak több százezer forintokat, de van aki csak a töredékét...nem vagyok szakmabeli és sohasem csináltattam ilyet, így tényleg tanácstalan vagyok. Tudom, helyszíni felmérés nélkül csak tapogatózni lehet, de még jelenleg villanyszerelő keresési fázisban vagyok, nem sikerült találnom még.
A kérdésem végül is az lenne, hogy ragaszkodjak-e a "papiros" szerelőhöz vagy olyan is megcsinálhatja aki csak ért hozzá. Azt sem tudom, hogy ilyenkor kell-e az áramszolgáltató felé valami engedélyeztetést kérni. Bár valószínű kismegszakítót is cserélni kéne mert csak 16Amperes van a villanyórában.
A másik pedig a hozzávetőleges ár, -hogy, hogyan lehet kontrollálni a munkadíjat amit a szerelő kérni fog. Mi a reális ebben a világban?
És most ne értsetek félre, nem a legolcsóbb munkát keresném, hanem olyan becsületes embert, aki munkájába tényleg meglehet bízni és mindent szívvel-lélekkel é szakmailag is tökéletes munkát végez. Mi saccolt ára egy ilyen szerelési munkának?
Pld. mit jelent az, hogy szerelvényenként 6000Ft-os díjjal számoljak? Ilyet több helyen olvastam már.
Szia! Megkérdezhetem, hogy hogyan hajtod be a fizetésedet? Talán az egyösszegű vállalás azt jelenti, hogy még kezdésnél fizet? Ezt hogyan éred el? Én amúgy kemény 1500 ft-ért csináltam egy konnektor cserét amiben az egyik kötésnél minden összeégett. :(
Villanyszerelési munkát vállalok Budapest területén. Lakások elektromos felújítása,hibák keresése,javítása,szerelvények felrakása. Kisebb munkát is vállalok. Ingyenes árajánlat,garancia az elvégzett munkára.
A zsákos vakolat jó, de nem árt minimális gipsszel feljavítani.
A vakolat is meghúz úgy 4 -5 óra után. A gipszes vakolat viszont akár félóra múlva is megszilárdul és akkor mehet rá a következő réteg , pl. az glett vagy az a rimano. A - 2mm meg lehet állni, a kanálla kiveszünk belőle ha teli van.
Köszönöm a válaszotokat mind3otoktak, azHofinak külön a technológiai leírást, bár nem tudom, hogy ha egy 3-5 cm széles vájatba nyomom a vakolóanyagot, hogy lehet megállni vele -2 mm-en. Korábban így mindig kissé puposra sikerültek hasonló kisebb beavatkozásaim.
Én volt, hogy vállaltam horonyvakolást villanyfelújítás után. Persze ez nem mérvadó, mert ismerősömnek csináltam. Zsákos vakolóhabarcsot használtam kb -2mm-ig, utána falfix, majd rimano 0-10-zel behúztam, a festő kezet csókolt :D
A vissza javítás mindig megegyezés kérdése, de te nem vagy festő - kömműves :), a vakolásnak vannak szabályai, így először jön a normál vakolat, majd a simító, végül a vékony glettelés. Csak ez ad szép eredményt. A vakolatnál a gyártó utasítását kell figyelembe venni mint nedvesség mind vastagságot nézve. Így lehet hogy adott javításnál kétszer van normál vakolás a finom simító vakolás előtt.
Ha tájékoztatnátok abban, hogy az itt saccolt villamos felújítási (áthuzalozás, konektor/ kapcsoló csere, ház elosztó fi relé stb) költségekbe bele szokás-e érteni a "javítási" költségeket is, mármint a cső vésések nyomainak eltüntetését.
Esetleg tapasztalatot közölnétek, hogy mi a legpraktikusabb anyag erre? Bolti előkevert vakolat? Melyik? Ami esetleg már glettet nem igényel?
Volt annó éjszakai - néha csúcsidő kihagyásos ezekből lett az un vezérelt. Általában 60 % -a a 24 órásnak.
A legfontosabb tisztázni a teljesítményt. Azaz hánya mperes a biztosíték ? általában 15 -ös néha 25 amperes nagy néha pedig 32 Amperes. Na ez biztos nincs. Főleg ha van 'estei' nyilván arról megy a villanybojler.
Mielőtt belevágysz a kötéseket kell megvizsgáltani és nem az egész rendszert likvidálni.
A konnektorokat pedig hosszabítóval lehet pótolni.
"és egyik ismerős szerint nem szabványosak a kötések se"
Egy 50 + éves vályogháznál valószinű igaz, de az hogy valami nem szabványos az még nem jelenti azt hogy baleset veszélyes is.
Természetesen lehet újra huzatni is és annak szabványosnak kell lennie.
Anno nem is olyan régen egy belvárosi lakás felújítása során futottam bele hasonlóba.
Az egyik mester 500 -ért akart dolgozni a másik elvégezte na nem ugyan azt ... csak amit kértem 120 ért.
lett új biztosíték tábla + 2 új áram kör a nagy terhelésre.
Magyarázta az illető hogy az egyik csillárnál kevés a vezeték. Kérdeztem mire ? Ha bírja jelenlegi 4 db 60 -ast, akkor a jövőben miért ne birná a szintén 4 db. 15 Wattost