Keresés

Részletes keresés

Bencuc Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155506

Pontosabban a szerkesztői megjegyzést.

Bencuc Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155505

Megfejelem a 20 perces témát:

 

Figyeljétek csak az Étkezési értéket:

https://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?PPE_SID=&action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=882

 

 

morel_whisperer Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155504

Semmi esetre sem kérdőjelezem meg a szaktudásod. Hogy papíron mik voltak a szabályok, amiket be kellett korábban (is) tartaniuk, amihez igazodniuk kellett a szakiknak, nem tudom. Az viszont egészen biztos, hogy pár (5-7) évvel ezelőtt 2 piacon is adtak úgy vissza gombát, hogy 5 percesnek mondták. (De a közbeszédből is rémlik.). És az is biztos, hogy azóta erről leszoktak. És igen, épp elég megjegyeznie egy kezdőnek vagy egy magamfajta demensnek, hogy mijét, hogyan használ(hat)ja fel a gombának stb.

Előzmény: öreg_néne_b (155486)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155503

Irhás árok fölött is vannak jó helyeink...

Előzmény: Cazador88 (155502)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155502

Ahhhaa, azer van ott az a tömény gombaszag, fölfelé száll :DD. Kb másfél km re dolgozunk mindennap. Irhás ároknál van egy tobbhonapos projektünk

Előzmény: nagypapi51 (155498)
Bencuc Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155501

Sebaj, majd viszek macsétát. 

Előzmény: nagypapi51 (155500)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155500

Arra készülj, hogy szúrós dzsindzsás a környezete. :(

Előzmény: Bencuc (155499)
Bencuc Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155499

Köszönöm! Ha arra járok mindenképp megnézem!

Előzmény: nagypapi51 (155494)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155498

Regös utca, megtalálod.

Előzmény: taormina001 (155497)
taormina001 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155497

Engem nagyon érdekelne.

Előzmény: nagypapi51 (155495)
edula2 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155496

bakonyi gombas szeletbe nagyon jo. (Unokaocseim kovetkezetesen nem esznek gombat, de ebben a fromaban igen.) 

Előzmény: Tharkus (155487)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155495

A mulcs még mindig nyomja, kapitális példányok is vannak, lábon száradva.

Ha vkinek így is kell, szóljon, megadom a helyet (Gazdagrét)

nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155494

bencucnak ígértem eresztvényi vackor lelőhelyet, a sárga rész a képen.

(a sífelvonók persze már rég nincsenek)

Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155493

egyébként... írtad, hogy a hegyes nálad barter. én azért nagyobb becsben tartottam a hegyest/ízletest, illetve tartanám még mindig, de a család fellázadt. "mi ez az olajos rongy szag?!", amikor elkezdtem dinsztelni. kiverték a balhét, hogy a pusztainak nem volt ilyen illata, az bezzeg jó, leszek szíves azt intézni.......... :D (egy hete forgatták a szemüket, amikor a sokadik kiskosár pusztaival tértem haza, gyorsan megszépültek az emlékek)

 

annyiban egyetértek velük, hogy számomra is egyértelműen a pkg a legfinomabb kucsma.

Előzmény: homerx (155490)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155492

van, és nem fűzök hozzá nagy reményeket, de már itthon van. legalább 50 db volt egy foltban, ha nem a többszöröse, most indultak, kis zsengék, belőlem meg előtört a mohó gombász és nem bírtam ott hagyni.

Előzmény: nagypapi51 (155491)
nagypapi51 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155491

Van egy enyhén dohos liszt illata, ha bírod, akkor ízlik. Jó állagú gomba, sütés-főzés során sem puhul el nagyon.

Előzmény: Tharkus (155487)
homerx Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155490

regebben en is hasonloan hasznaltam fel. feherboros majonezes salatakent vegezte. ma mar barter gomba :)

Előzmény: öreg_néne_b (155488)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155489

köszi, ki is próbálom!

Előzmény: öreg_néne_b (155488)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155488

Szép zsengéket fűszeres lében megabáltam és majonézes salátát csináltam belőle. Nem volt rossz.

Előzmény: Tharkus (155487)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155487

izgalmas polémia ez a húsz perc :), de inkább azt mondjátok meg, hogy van-e értelmes felhasználása a májusi pereszkének és ha igen, mi az. sosem szedtem még, eztán sem fogom, de elém ugrottak tegnap és már nem tudtam kitérni.

öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155486

Nem tegnap kezdtem, de nem láttam még olyan leírást, amiben húsz percnél rövidebb időt adtak meg. Ezt egyszerű megjegyezni. mindegyiknek biztosan elég.

Előzmény: morel_whisperer (155485)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155485

"Mindegy, hány fokon sütöd, amíg víz van benne, nem melegedik száz fok fölé."

 

Légköri nyomáson, ha esetleg pontosak szeretnénk lenni. :) De szó nem volt ilyenről. Hő, idő és a kettő szorzata számít. És ebből a szempontból nagyon nem mindegy, hogy a hőközlő anyag pl. egy 100 fokos emulzió, 120 fokos zsiradék vagy egy 180 fokos gáz. Vagy egy 500-600 fokon lévő infra hőkibocsátó test (dóm, cekász).

 

"Nincsenek 5-10-15-20 perces gombák, az egyszerűség kedvéért az összes alapos hőkezelést igénylő gomba húszperces."

 

Már. És szabályozás szerint. Pont ezt írtam. Kémiai szempontból attól még ugyanúgy megvannak a különbségek...

Előzmény: öreg_néne_b (155484)
öreg_néne_b Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155484

Mindegy, hány fokon sütöd, amíg víz van benne, nem melegedik száz fok fölé.

Nincsenek 5-10-15-20 perces gombák, az egyszerűség kedvéért az összes alapos hőkezelést igénylő gomba húszperces.

Előzmény: morel_whisperer (155481)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155483

Vszeg 5perc. Rántotta alátétnek szoktam használni pár darabot , keresztbe vágva mint vmi egzotikus tenger gyümölcsei fonnyadnak a serpenyőben Tojással együtt max 10perc hőkezelést kap (magas lángon)

Előzmény: morel_whisperer (155481)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.04 0 0 155482

Erős volt az inger h beirjam egy spanyol toronyház kordinatait,  csakhat ki a túró néz bele? :D

Előzmény: Tharkus (155479)
morel_whisperer Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155481

Vedd figyelembe azt is, ahogy korábban írtam, hogy mennyi időn belül, hány fokosra melegszik fel a húsa, és meddig lesz olyan hőmérsékletű... Zsiradékon futtatni egész más hőbevitelt jelent, mintha csak a saját levében rotyog 100 fokon. Stb.

Amúgy pár éve még voltak 5 perces gombák is, de az egyszerűség kedvéért átálltak azoknál is 20-ra. Sajnos azóta már elfelejtettem, hogy 20 vagy 5 perces volt-e a kucsma. :) Egyébként én néha, apránként pótlom a saját magából kiizzadt vizet, és amikor zsírjára sütöm, akkor pirítom csak meg (nem mindig, ételtől függően). A kucsmában kimondottan szeretem, hogy egyre töményebb lesz az illata és az íze is, nem illan el. Forrázást sosem alkalmaztam. Az erdei állapotában szárított fkg esetében szoktam 2-2 öblítést alkalmazni, a tisztítás érdekében. Utána már langyos vízben áztatom, amit utána (a zacc nélkül) felhasználok. De amúgy az fkg is olyan, hogy 5x ki lehetne lúgozni, akkor is megmaradna a penetránssága. :D

Előzmény: Bencuc (155480)
Bencuc Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155480

Én a 20 perces hőkezelés kapcsán csak azt nem értem, hogy neten meg mintha erről tudomást sem vennének:

https://youtu.be/d-H6z6M2_8U?si=DuflcbCWKylBfGYK&t=571

 

Kétlem hogy ezt ilyen formában 20 percig tudná sütni, azalatt biztos szétégne. De miért tudja akkor így megenni? Vagy az ízletesben nincs annyi veszélyes anyag?

Előzmény: nagypapi51 (155467)
Tharkus Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155479

ilyenkor szólj április 3-i gps koordinátákkal és jön a topik és segít!!

Előzmény: Cazador88 (155475)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155478

Mármint kőtörő kucsmaként használva 

Előzmény: Cazador88 (155477)
Cazador88 Creative Commons License 2024.04.03 0 0 155477

A saxifraga t mint kőtörőfű poénnak szántam. A szexi fraga -rol nincs információm  :D

Előzmény: öreg_néne_b (155476)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!