Megnéztem a PhPP-ben az épülő házunknál: alapból 13 % a 25 C feletti túlmelegedés esélye, ha nincs semmi árnyékolás.
Ha a földszinti, elégg nagy üvegfelületekre 33 %-os árnyékolást (spaletta) rakok, az 7 %-ra csökkenti.
Persze az ablakok 3 rétegűek és össz ablak tokkal vonóval U=0,73, össz g=0,43
2020-ra vonatkozó klíma profilnál azért már így is felmegy 17 %-ra a túlmelegedés, a harmados árnyékolás hiányában meg 21 %-ra.
A hővisszanyerős szellőzés szerepét nem tudtam pontosan megnézni, mert SEWT van rákötve és arra még nem találtam programot, ami számolja, h. mennyi hűtést/fűtést jelent pontosan, de így már nem 3-4 fok, amit a szellőzés hoz nyáron.
Szerintem nehéz határvonalat húzni, hogy egy ház beruházás esetében pontosan meddig tart a kényelmi és honnan kezdődik a gazdasági életminőségi stb. ráfordítás. Mint az előző hsz.-ban írtam szerintem nem a kényelmi szerepe a legjelentősebb egy szellőztető rendszernek. Vegyünk mondjuk egy olyan családot ahol van vagy vannak allergiával élők.
Ezért mondom én azt, hogy a szellőztető nem kis mértékben járul hozzá ahhoz, hogy a házban benntartózkodóknak minél egészségesebb legyen az élettere. Arról nem is beszélve, hogy pontosabban kontrollálható a bejövő levegő minősége. Lehet ezt persze komfort kérdésként is kezelni, de akkor már egy központifűtés is komfort beruházásnak tekintendő.
Több projectnél is olvastam, hogy nem vált ki semmit, ha nincsennek totálban árnyékolva a déli felületek. Szóval az amúgy is kell, és akkor segít -3-4 fokot a házon még.
Kár megtérülésről beszélni. A kocsikban ma már csak szervókormányos létezik, mégsem számol senki fogyasztásnövekedést ill. megtérülést. Értelmetlen. Sokba kerül egy jó és gyári szellőztető rendszer, ez igaz. Lehet ügyeskedni, és akkor olcsóbb. De nem úgy fog megtérülni, hogy behozza az árát, mintahogy a szervókormány, elektromos ablakemelő, centrálzár sem. Egyszerűen több időd marad a dolgokra. Ja, és nyáron a klíma kiváltásával kicsit több energiát is megspórol, ezt sem kell elfelejteni.
Üdv ! Az ideális légcsereszámnál érdemes figyelembe venni a légköbméter/fő arányt, ami épületenként nagyon változo lehet. Van ahol óránként kell teljes légcserét végezni, máshol pedig megfelelő a 14-18 óránkénti légcsereszám is. Kisérleti eredmények szerint :10m2-nél kisebb hálószobáknál 2 alvó felnőtt mellett 2.5-3óra alvás után a mérőműszerek azt jelezték hogy a szobában a CO mértéke az előírt eü értéket meghaladta. Szvsz a hálószobáknál valóban nagyon-nagyon ajánlatos szellőztetni. Ha másképpen nem megy, akárcsak a lakás saját levegőjéből is megoldva.
Üdv ! Elméletileg és százalékosan nézve igaz az állitásod. Gyakorlatilag és forintositva viszont már nem. Konkrétabban ha a szellőzési veszteséget 50% számitom, és egy hőcserélővel 100%-ban visszanyerem (és a villamos energia költségét még nem is nézem ) nos akkor már is spóroltam évi 17500 forintot. Szvsz a gépi szellőztetés "kvázi passzivháznál" inkább komfort tényezö, semmint reálisan megtérülő beruházás.
Ha az ember berakja a passzentos nyilaszarokat es a vastag szigetelest a falakra akkor nagyon maceras anelkul es nagy energia veszteseg ha megfelelo minosegu levegot akar az ember biztositani. Napjaban kellene legalabb 3-4-szer teljes atszelloztetest csinalni. A nelkul is el lehet lenni, csak aztan nem tudja az ember mitol van baja.
A gép szellőzés bizonyos esetekben kényelmi kérdés, bizonyos esetekben azért keményen energia megtakarítás - pl. egy alacsony energia felhasználású háznál egy jelentős hőveszteségi forrást eliminál.
Így igaz, a gépi szellőztetés alapvetően kényelmi kérdés. És ha amúgy kiépíti az ember pármillióból a gépi szellőztetést (hűtő/fűtő modulokkal) - pusztán kényelmi okokból, akkor már el lehet gondolkodni, hogy további 2-500000Ft-ot rá akar-e szánni a hőcserélőre - pusztán energiamegtakarítási okból. Tehát nem a hő vissanyerése a szellőztető rendszer fő feladata, hanem a folyamatos friss és tiszta levegő.
Így, ebben a formában már lehetne megtérülést számolni - de csak a hőcserélőre, nem a gépi szellőztetésre.
Üdvözlet mindenkinek, mivel a gépészetre, alternatív energiákra, költségekre kellő figyelem fordul, úgy vélem helye lenne egy olyan topiknak is ahol megbeszélhetnénk a ház elrendezésével, tájolásával, belső elosztásával kapcsolatos dolgainkat, kész tervekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket, elképzeléseinket, skicceinket. Majd meglátjuk mennyire életképes az ötlet, várok mindenkit szeretettel.
a szelloztetes nem jelent olyan nagy energiaveszteseget mint hiszed.
1 kg fa kb 20MJ
1m3 levego kb 1Kg, a fajhoje kb 1KJ/KgK. 60m2*2.6 belmagassag az kb 160m3 levego. Ha a 22 fokos levegot -5 fokosra cserelem, az kb 25 deka fa energiaja.
Már elnézést, hogy belevau de... Szerintem te rosszul látod a szellőztető rendszer jelentőségét. A penészedésre és alkalom adtán a friss levegőszerzésre jó a módszered, de azért az ilyen szellőztetések alkalmával szerintem ki dobsz minden alkalommal egy néhány kg fát az ablakon. Meg aztán nem hiszem, hogy éjjel 2-kor fel kelsz egy alapos szellőztetést elvégezni. Egy a szkmában elismert személy mondatait idézném: "Ha végiggondoljuk, mi történik lefekvésünk, elalvásunk után? Az azonos szobában alvók egymás elhasznált levegőjét lélegzik be. Reggelre a levegő már szinte használhatatlan. Amit egyszer már mi vagy társunk kilélegzett, újrahasználjuk. Nem véletlen, hogy reggelre sokszor fejfájásra ébredünk." Valószínűleg azokból az alkalmankénti néhány kg fából nagyon sokára jönne ki gazdasági szempontból egy szellőztető rendszer, de mint azt már mások megírták ez életminőségi kérdés is. Arról már nem is beszélve, hogy könnyedén tudjuk szűrni a bejövő levegőt ami nem elhanyagolandó szempont egy egy allergiás családtag szempontjából. Csak a kép teljesége miatt.
2008 tavaszán én is hasonló paraméterekkel bíró házat építettem 30pth+12cm baumit open, a tetőtér 25cm kőzetgyapot. ja és szafás 3-as üvegezésű ablakok. nagy üvegfelületek, elég jó tájolás. 60m2, alapterület -szuterén, fsz, tetőtér. A földszinten egy "lucifer" kandalló(cska), amivel jelenleg az egész házat fűtöm. fsz., tetőtér átlag 22fok, mostanság 15kg fával, egyébként 8kg körül alakul(gyerekmérleggel minden nap mérem:)). a pince 14fok. reggel- este alapos kereszthuzat, ha egész nap itthon vagyunk, akkor 4 rövid, de alapos szellőztetés. penésznek nyoma sincs, és nem is lesz! a pára is csak egy-két ablak-üveg alsó 1cm-én csapódik le, de nem rendszeresen. egyébként van padlófűtés és a pincében radiátor kiépítve, de egyenlőre nem használjuk a gázbekötés elhalasztása miatt. -Őszintén szólva nem is hiányzik, nem teher és nem pénz kifűteni a házikót. Nem tudom a Tiéd mekkora alapterület ill. légm3, nem hiszem, hogy valaha is megtérülne egy többmilliós szellőzőrendszer. Egy belül is nikecelezett ház a téglával szemben nem tud párát fölvenni, maj alkalom adtán visszaadni, hisz nem természetes. Ilyen esetben elkerülhetetlen a szellőzőrendszer, de nekünk nem kell. Szerintem is sok hasznos dolog hangzik e fórumon én is sokat "morzsázgattam" itt amit köszönök a résztvevőknek, de nem szabad átesni a ló....
hegyen völgyön! szívesen felvenném veled a kapcsolatot a szafás ablakok miatt.
Nagy, normálisabb gyártók (forgalmazók...? pl. Stiebel stb.) nem mernek ekkorát hazudni. A COP helyett jobban jársz, ha a JAZ-t nézed, az a teljes éves átlagra vonatkozik.
Ez a COP dolog olyan, mint a '80as években az 1200as Lada fogyasztása: mindenki aszonta 6ot eszik (JAJA, OLAJBÓL :DDD), oszt mégis mindenki tudta, hogy mindenkié benyeli a 10et.
Szal ha azt látom 5, elhiszek belőle 3at, 2 meg az angyaloké...
Le tudná valaki vezetni, hogy ha a ház hűtését nem hagyományos légkondival, hanem kútvizzel és fan-cool-lal oldanám meg, akkor az hogy nézne ki bekerülési és üzemeltetési költségben nagyjából? Ki lehet egyáltalán hozni ugynabból a teljesítményből egy ilyen rendszert, mint egy hagyományos kompresszoros klímát?
Atbogarasztam a pellet kandallokat, nem talaltam bepitheto vizkoppenyes valtozatot, amik kaphatok pedig nem tul esztetikusak egy nappaliba. A 8nm-es gepeszeti helyisegbe meg a sugarzo ho miatt nem raknam. Szoval most probalok megbaratkozni a kulsejukkel.