Keresés

Részletes keresés

Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 405
Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 403
Kattintsatok rá a képre, hogy kiadja nagyban! Érdemes. Szerintem ezen a képen a legszebb az arca. Legalábbis nekem itt tetszik legjobban. Olyan gyönyörű!
Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 402
Ezeket a képeket most találtam, talán még nem ismeritek őket.:-)Sisi gyerekkorában
Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 401
És sikerült! Végre!
Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 400
Romy Sissiként
Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 399
Én nem adom fel. Próbálkozom!
Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 398

Hát ez tényleg nehéz feladat. Mit kell tennem, hogy sikerüljön képet feltennem? Van valami jó tippetek?

Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 397

Szia!

Igen itt vagyok, bár sokáig tartott, míg végigértem a hozzászólásokon.:-) Én is örülök, hogy itt vagy.

Előzmény: alminar (395)
Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 396
Megpróbálok képeket feltölteni. Bár ahogy olvastam, ez nem egyszerű.:-)
alminar Creative Commons License 2005.09.17 0 0 395

Pegisu :)))

 

Örülök, hogy itt vagy, üdv a topicban...

 

 

Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 394

Rengeteg új információt tudtam meg Erzsébetről a topic olvasása közben. Elsorolni sem tudnám. És a képek! Gyönyörűek! Megígérem, hogy én is teszek mejd fel fotókat és festményeket, de nem garantálhatom, hogy mind új lesz Nektek. Megpróbáltam megjegyezni, hogy Ti eddig már miket raktatok fel, de biztos nem sikerült mindet. Az idézetek is nagyon jók. Ötletes! És sose gondoltam volna, hogy Sissinek nem voltak fogai. De megnéztem pár képét, és tényleg nem mosolyog egyiken sem. A haját mindig is csodáltam. Én is növesztem, bár olyan hosszú sose lehet, mint az övé volt. Kiskoromban is, mikor a filmet láttam, teljesen odáig voltam a hajától és a ruháitól. Apropó, szerintetek Romynak műhajjal volt megtoldva az igazi haja a filmben? Mert olyan élethűnek tűnik, és hát az 50-es években még nem volt divat a ma oly gyakori műhaj. Olvastam, hogy sokotoknak nincs meg a film. A Dunán tényleg szokták adni, de a tv2-n is érdemes figyelni, énnekem onnan sikerült felvennem 8 éve.

Nagyon tetszett, hogy topictalit szerveztetek! A legelső hozzászólástól olvastam a topicot, így végigizgulhattam, hogy összejön-e vagy nem. És sikerült!!! A 4. oldalon (ha jól emlékszem) láttam a képeket és a beszámolókat a taliról. Biztos nagyon jól éreztétek magatokat! Mesélnétek egy kicsit Gödöllőről majd? Én még sosem jártam ott, mert nagyon messze van tőlünk, de nagyon kíváncsi lennák rá.

Erzsébet versei is mélyen érintettek. Sok versét nagyon is át tudom érezni. Gyönyörű költeményeket írt.

Arról sem tudtam, hogy Krúdy Gyula írt róla könyvet. Azt megpróbálom majd megszerezni. És az is teljesen új volt számomra, hogy Jókai többször is találkozott a császárnéval. Pedig hát logikus! Egy korban éltek, és Jókai gyakran megfordult az udvar köreiben.

Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 393

Most akkor bemutatkoznék egy kicsinykét. 15 éves vagyok, és nagy Sissi-rajongó! Bár én inkább úgy nevezném magam, hogy Sissi-Romy rajongó. Amit most írok, az biztos furcsa lesz nektek. Úgy ötéves lehettem, mikor először láttam a Sissi-filmeket. Teljesen beléjük szerettem, és ez a "szerelem" azóta is tart.:-) Tudom, hogy Sissi valójában nem ilyen volt, és hogy teljesen máshogy érzett a császár iránt, de nekem valahogy könnyebb elhinnem ezt a szirupos sztorit. Nem akarom igazán megtudni, hogy milyen volt a valódi élete Erzsébetnek. De azért mégis érdekel. Ebben a kettőségben őrlödök. Sajnos túlságosan a szívemhez nőtt az a film. A tudattalattimban két Sissi van: az, akit Romy Schneider játszik, és az igazi. Mind a kettő érdekes. Romy Sissijét, már ismerem, szeretném az igazi Erzsébet világát is átérezni. Elég furán hangzik, igaz? Sajnálom, de nem tudom jobban leírni az érzéseimet. Sok könyvem van Sissiről, persze közel sem annyi, mint Nektek.:-) Felsorolom, hogy nekem mi van meg, csakhogy tudjátok:

-Sissi: Egy császárné élete (A filmek eredeti képei egy kötetben)

Ezt nagyon szeretem, mert a film történetét írja le.

-Sissi: A korona szolgálatában

           A sors kezében

Ennek a sorozatnak még hiányzik az első kötete. Ezeket a könyveket még nem olvastam. Bevallom, nem mertem elolvasni őket.:-) Tudjátok, amiatt amiről fenn írok. De most már 15 vagyok, és megbirkózom vele.

-Sigrid Laube: Sisi titkos szerelme

Ez nagyon tetszett, mert Sisi életének boldog szakaszáról szól. Ha jól emlékszem, ez Neked is megvan, szmel.:-)

Pegisu Creative Commons License 2005.09.17 0 0 392

Ma regisztráltam magam ebbe a fórumba, de csakis e topic miatt. Alminartól hallottam erről a helyről, és nagyon felkeltette az érdeklődésem. Elolvastam az összes hozzászólást! (Csak azután akrtam regisztrálni magam.) Nagyon tetszenek az emberek, kedves társaságnak tűntök. Remélem engem is megkedveltek majd!

Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.09.16 0 0 391
Pozsony egyik központi terén áll a Grassalkovich-palota. A stílus ugyanolyan, de kisebb, mint a gödöllői palota, mert ennek nincsenek melékszárnyai, de hasonlóan szép ez is. Belülről nem láttam, azt hiszem nem is látogatható, de a parkjában azért lehet sétálni.





Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.09.16 0 0 390
Az, hogy 1889 után depressziós lett és már sehol sem találta a helyét, az érthető is az átélt sorscsapások után. Úgyhogy nem is az a furcsa hogy ezután már kevesebbet tartózkodott Magyarországon, hanem inkább az -és ezt furcsállja Gerő is- hogy 1889 előtt is csak nagyon kevés helyén fordult meg az országnak. Idejének 95%át Gödöllőn töltötte. Jó, ez részben magyarázható azzal, hogy ez volt a magyar állam koronázási ajándéka, ez a kastély volt az ő tulajdonuk, úgyhogy más kastélyba Erzsébet csak mint vendég mehetett volna, de azért valljuk be őszintén, ez egy királyné esetében azért nem olyan nagy akadály. Most is rengeteg szép hely van a Kárpát-medencében, hát még képzeljük el, hogy 130 éve mennyivel szebb volt. Ráadásul a 325 ezer négyzetkilométer sem volt valami kevés, úgyhogy keresztöl-kasul bejárhatta volna az országot...mégsem tette. Gerő is ezt furcsállja, és én sem tudok ezzel mit kezdeni. Csak az a különbség kettőnk között, hogy Gerő András kissé...nem is tudom, talán ironikusnak nevezhető bevezetője arra megy ki, hogy tulajdonképpen miért is vontunk Erzsébet királyné köré glóriát? Hiszen igazából nem is a magyarsághoz, hanem saját szabadságához kötődött, az ország sem érdekelte Őt, csak Gödöllő, szabadságának és lovaglószenvedélyének helyszíne. Az Erzsébet-kultuszról beszélve is mintha némi irónia lenne a szavaiban,...amúgy szerinte Erzsébet annak ellenére lett a magyar világkép hőse, hogy igazából nem is sokat tett ezért...Szóval a lényeg az, hogy -bár lehet hogy nem ezzel a szándékkal írta az előszót-de szerintem sokkal nagyobb tiszteletet érdemelt volna Sissi, mint ahogy ez az alak megemlékezett róla.

A válasz az eredeti kérdésre viszont-hogy miért olyan kevés helyen járt az országban,miért nem járt pl. Erdélyben, vagy a Felvidéken is miért olyan keveset, az továbbra is rejtély marad, a választ Sissi már sajnos a sírba vitte. Bécstől éppolyan távol lett volna pl. Kolozsvárott, mint, mondjuk Genfben, jó, nem biztos, hogy kilométerre pontosan olyan távol:-) de a bécsi kötöttségeket éppolyan kevéssé érezte volna, ha pl. 2 hetet Kolozsvárott, 2 hetet Székelyföldön(a Hargitán vagy a Kárpátokban is mászhatott volna hegyet, amit ha jól tudom szeretett is), másik 2 hetet mondjuk a Zemplénben tölt. Sajnos ezt csak találgatni lehet, de én azért én hiszek abban, hogy az igazság nem olyan kiábrándító, mint amilyennek Gerő látja:-)

Egyébként az előszó, amit Gerő András a Brigitte Hamann-féle albumhoz írt, picikét rövidítve ugyan, de szó szerint ugyanaz a cikk, mint amit Gerő annak idején a Rubicon 1992. évfolyamának 4. számábna írt(ugyanezt a cikket újra megkjellentették a Rubicon 1999-es évfolyamának 9-10. számában, ami neked is megvan, szmel.
szmel Creative Commons License 2005.09.16 0 0 389
Egy idevágó vers:
Kísértés

Ne feddjetek meg érte, emberek:
Kétségek közt megtorpanok, letörve,
Hűs tófenékre bízom testemet,
S lelkem jövőnknek titkán csüng örökre.

Ha meg-megálltok majd a tó felett,
Nem lent a mélyben lelhettek meg engem,
A mennyel nézek farkasszemet
S füleljetek:nem onnan szól-e lelkem?

Sokáig néztem, hogy hab habra hull
A zöld vizen mormolva és igézve,
S kísértett ellenálhatatlanul
Tündérleányok bűvölő zenéje.

A tó susogta halkan, a habok
Szavával:"Jöjj pihenj meg zöld ölemben!
A megfáradt test jó ágyat kap ott,
S lelked csapong majd féktelen, kötetlen!"

Ugy tetszett, még a nap is hízeleg:
"Ha mélybe szállsz félelmek súlya nélkül,
Zöld habsírodra arany fényt vetek,
S lelked vakító lángom kapja ékül!"

De a kísértő perc elszállt felettem,
S mint gyáva eb, megint vackomra mentem.

A verset Mészöly Dezső fordította, visszadja a költemény Erzsébet megfáradt lelkét amely már pihenni vágyik
alminar Creative Commons License 2005.09.15 0 0 388

Jók a pöstyéni képek...

 

Sisi utazásaival kapcsolatban: "Sirály vagyok, sehová se való "

 

 

szmel Creative Commons License 2005.09.15 0 0 387
Szia Perdikkas:-D
Sissi azért is utazott, hogy ne kelljen Bécsben lennie...
Rudolf halála után seholsem találta a helyét, az emberek azt suttogták, hogy megbolondult...mindig fekete ruhát öltött, arcát fátyollal takarta el, csak Ferenczy Ida, és később Sztáray Irma láthatta az igazi arcát, öregen, ráncosan, hiszen 60 éves már elmúlott akkoriban...
A szomorú karcsú alak sokhelyütt feltűnt álnéven, Hohenembs grófnő néven utazott legtöbbször, mert egy grófnőnek nem kerítettek akkora feneket, mint pl.Ausztria császárnéjának, és hát ő utálta a felhajtást...Genfben is ilyen álnéven jelentkezett be Hotel Baurivage-ba.(Ha jól írom le a nevet)
Igazából a gyász keserítette meg, menekült minden-és mindenki elől.
Azonban fiatal császárnéként a kalandot kereste hazánkban, tetszettek neki a rebellis magyarok, akik úgy lázadtak a Habsburgok ellen, mint ahogy ő is, ezért fordult szertetete Magyarország felé.Később valóban elfordult hazánktól, de nem megúnásból, hanem elveszítette azokat a barátait, akik számára nagyon nagy vígaszt jelentettek.pl.Andrássy Gyula gróf, Deák Ferenc, akit a haza bölcsének neveztek.Jókai Mór is találkozott a királynéval és el volt tőle ragadtatva...
Elmaradtak a nagy falkavadászatok Andrássy halála után, a nagy viták,nem volt többé értelme Magyarországra látogatnia-úgy érezte.
A gyász töltötte ki a mindennapjait-érthető, hiszen a fiát veszítette el...
Ilyen magyarázatot tudok arra adni, miért is fordulhatott el tőlünk később Erzsébet.
Úgyhogy én sem értek egyet Gerővel, bár Fenc Józsefet egészen jól leírta egyik könyvében...
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.09.14 0 0 386
A szlovákiai útikönyvben, ami nálam volt, egyébként írják, hogy például 1916-ban Pöstyénben találkozott a gyógykezelésen ott tartózkodó Ferdinánd bolgár cár II. Vilmos német császárral és Habsburg Károly trónörökössel. Úgyhogy megfordultak itt egyéb hírességek is. Azt viszont nem írta, hogy Sissi is járt volna itt:( Pedig azért Ő is volt ám akkora híresség, mint az előbb említett uralkodók:-)

Ráadásul a Brigitte Hamann-féle Erzsébet királynés albumának a bevezetője, amit Gerő András írt, szintén nem említette Pöstyént, Azt írta, hogy öszesen 69 napot töltött máshol, mint Gödöllőn és Budapesten. Mindössze Mehádiát és Bártfát említi, valamint egy rövid látogatást Zágrábban és Fiuméban, meg hogy átrobogott egyszer egy éjjeli gyorsvonattal Erdélyen és a Magas-Tátra alatt. Úgyhogy úgy mentem Pöstyénbe, hogy nem tudtam róla, hogy járt ott Sissi, de azért jó így utólag is megtudni, hogy olyan helyen járt az ember, ahol Sissi is megfordult, 100 valahány évvel ezelőtt:-)
Egyébként szerintem elég felháborító, hogy ennek az Erzsébet-emlékalbumnak ez az ember(Gerő András) írta a bevezetőjét, mert a szöveg végig csak azt sugallja, hogy Erzsébetet abszolút nem érdekelték a szép magyar tájak, csak Gödöllő, és az is csak azért, mert ott szabadnak érezte magát. És szerinte a magyarsághoz sem kötődött különösebben, csak az előbbiek miatt. Szóval szerinte Erzsébetet csak az érdekei vezérelték. Nem tudom, hogy egy amúgy olyan szépre sikeredett albumot miért kellett elrontani azzal, hogy egy ilyen embert kértek fel arra, hogy megírja azt a nem odavaló bevezetőt? Persze azért még értékes könyv, mert nagyon sok szép kép van benne, és ez a Gerő-féle írás csak 2 oldal, amit persze nem muszáj elolvasni:-) De azért jobb lett volna, ha olyan embert kérnek fel az előszó megírására, aki jobban tiszteli Erzsébet királynét.

Persze az jó kérdés, hogy az évtizedek alatt miért nem járt több helyen is az országban, ha annyira szerette a magyarokat (ami szerintem nem kérdés:-) Ezzel szemben fél Európát beutazta. Sokat gondolkoztam ezen, és nem tudok jobb magyarázatot, mint hogy valószínűleg azért utazott annyit Európában, mert azok az országok mégsem az Ő országai voltak, ott talán nem érezte annyira, hogy uralkodó és nem érezte annyira az ebből fakadó kötelességeket, elvárásokat és talán nem is ismerték fel annyian, mint ha Magyarországon vagy Ausztriában utazgatott volna. Kint azért mégiscsak egyszerűbben tudott inkognitóban maradni. Valahogy nem tudok rá jobb magyarázatot, ha valaki tudna, akkor szóljon:-)
Előzmény: szmel (385)
szmel Creative Commons License 2005.09.14 0 0 385
Nagyon szépen köszönjük a szép képeket:-) szerencsés vagy, hogy láthattad azokat a szép helyeket...
Sissi egy fürdőkúrára utazott el Pöstyénbe, ahol az isiászát gyógyítatta...
Előzmény: Perdikkas 2 (384)
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 384
Augusztus utolsó hetét Szlovákiában töltöttem. Többek között voltam Pöstyénben is(szlovákul kb. Piestany),ami egy híres gyógyfürdőhely, kb 80 km-re ÉK-i irányban Pozsonytól. Ez persze idáig még offtopic, amiért mégis leírom itt, az azért van, mert ért egy kellemes meglepetés, ami Sissivel kapcsolatos. Nem számítottam rá, mert az útikönyv nem írta, de találtam ott egy Sissi-szobrot:) És ha már ilyen szerencsés voltam, akkor készítettem is róla néhány képet. Több példányban is felrakom, abból kettőn én is rajta vagyok. Nem tudok róla, hogy Sissi járt volna abban a fürdőben, de azért jó hogy ott is állítottak neki emléket:-)

Meg felrakok még két másik képet is. Ezek már nem Pöstyénben készültek, hanem Pozsony belvárosában. Ott sajnos nem találtam Sissi-szobrot, de azért váratlanul észrevettem egy Ferenc Jóska-mellszobrot és az egyik Winterhalter-féle képet Pozsony egyik híres kávézójában, a Kaffee Mayerben. Sajnos nem voltam bent, így csak kívülről csináltam felvételt ezekről, ezért van az, hogy a fényviszonyok miatt illetve az adott szögből nem sikerültek annyira jól, de azért felrakom ide őket.

A lényege az egésznek az, hogy néha érik ilyen kellemes élmények az embert, hogy amikor nem számítunk rá, egyszercsak rábukkanunk egy-egy Sissivel kapcsolatos dologra:)
Érdemes nyitott szemmel járni:)













szmel Creative Commons License 2005.09.13 0 0 383





szmel Creative Commons License 2005.09.13 0 0 382
Lucheni a börtönben a saját nadrágszíjával akasztotta fel magát, mivel nem volt más eszköze...
A bűnét nem bánta meg, sőt engedte magát elfogni, mint aki dicsőségben vonul be a majd a történelembe...
Előzmény: Perdikkas 2 (381)
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.09.13 0 0 381
Bizony, már 107 éve, hogy megölte az a gőzös agyú anarchista. Lucheni az orleans-i herceget akarta megölni, de az mindig idejében továbbutazott. így más áldozat után nézett, és ez sajnos pont Sisi volt. Lucheni pedig sajnos nem kapta meg a méltó büntetését, talán jobb lett volna ha kiadják a Monarchiának, Ferenc Jóska biztosan kivégeztette volna...

Bár azért szerencsére így is megbűnhődött-bár korántsem eléggé-életfogytiglant kapott, ami azért volt számára óriási csalódás, mert azt szerette volna, ha felakasztják, és így-szerinte-hősi halált halhat. Volt magánzárkában. sötétzárkában is, a börtönéveket meglehetősen rosszul viselte, és végül 1910 körül öngyilkos lett.
Előzmény: szmel (379)
szmel Creative Commons License 2005.09.11 0 0 380
Nem tette be a 3. képet:-(majd most...

szmel Creative Commons License 2005.09.11 0 0 379
Tegnap volt Sisi halálának szomorú évfordulója, 1898. szept.10-én ölte meg egy anarchista, Luigi Lucheni, aji bár nem Sissit akarta megölni, hanem egy királyt, de mivel az hamarabb elutazott, így más célpont felé vette az irányt...
Sisi pedig pont Genfbe utazott....





[image4

szmel Creative Commons License 2005.09.08 0 0 378
Igen, és volt még egy szeretett képe:-)ez...

Előzmény: alminar (377)
alminar Creative Commons License 2005.09.07 0 0 377

Bécsben a császár dolgozószobájában is ez van, állítólag ez volt az egyik kedvenc képe Sisi-ről...

 

 

szmel Creative Commons License 2005.09.07 0 0 376
Ez egyike azoknak a portréknak,melyeket Winterhalter készített a császár kérésére a fiatal Sissiről:-)
Előzmény: alminar (375)
alminar Creative Commons License 2005.09.07 0 0 375

Ez a kép van a spanyol könyv borítóján... :)))

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!