Keresés

Részletes keresés

csavez Creative Commons License 2003.01.25 0 0 77
Sziasztok!Eltévedtem a sok kedvező lakáshitelező ajánlata között.Ha tudna valaki segiteni konkrét ötlettel hogy melyik bankhoz forduljak.Már meghallgattam a Lakáskasszát a Generali Biztositó Hitelfedezeti ajánlatát is.Van viszonylag jól igazolt fizetésünk és azt hiszem elengendő fedezetünk is.Használt ingatlant szeretnénk.
Eraszt Creative Commons License 2003.01.24 0 0 76
Sziasztok,
az Otthonteremtő Hitellel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, mert bizonyos kérdésekre sem az FHB honlapján, sem személyesen nem kaptam egyértelmű választ. A legfontosabb tudnivalók a következők:
- a kölcsönt élettársam és én szeretnénk felvenni, 30 és 28 évesek vagyunk
- jövedelmünk papíron mindkettőnknek a minimálbér

FHB-éknál azt írják a honlapon és a prospektusukban, hogy:
- "arra is van lehetőség, hogy jövedelemvizsgálat nélkül vegyen fel az FHB ügyfele kölcsönt"
- "Az Otthonteremtő Hitel fedezetét elsősorban az igénylő tulajdonában lévő vagy a hitelből felépítendő, megvásárolandó stb. lakás biztosíthatja."
- "Ha a hitel összege legfeljebb harmada a fedezetül felajánlott értékes ingatlanok piaci értékének, akkor az FHB a kölcsönt nem az igazolt jövedelem alapján bírálja el. Ilyenkor elegendő igazolni, hogy a kölcsönkérő rendszeres jövedelemszerző tevékenységet folytat."

Kérdéseim a következők:
- érvényes-e a mi esetünkben is, hogy a hitelből megvásárolandó lakást beszámítják fedezetnek? Fel tudok ajánlani további fedezetnek egy 5 millió Ft értékű lakást (tesóm a tulajdonos) és/vagy egy 10 millió Ft körüli családi házat (jóatyám, tesóm és én vagyunk a tulajdonosok) Elfogadható-e fedezetnek a kettő közül csak a kisebb értékű, vagy szükséges mindkettő?
- Ha van lehetőségem hitelre, akkor új lakást is vásárolhatok, vagy csak használtat?
- Ha van lehetőségem hitelre, a fentiek ismeretében mekkora összegre számíthatok? Egy 10 millió Ft-ért megvásárolandó lakás esetében mekkora önerőt kell mindenképpen felmutatnom?
- Ha van lehetőségem a hitelre, a megítélhető legnagyobb hitelösszeggel számolva 25 éves futamidőnél mekkora havi törlesztőrészletre számíthatok?

Bármilyen választ előre is köszi! Mind telefonon, mind személyesen ugyanis az FHB- nál csak egy rendkívül unott, akut embergyűlöletben szenvedő illetékessel tudtam beszélni, akinek csak az "ez így van, de nem vonatkozik magára, csak máshogy, de az se mindig, mit nem ért, hülye állat, húzzon haza" kommunikációs készletből sikerült válogatnia, ami, lássuk be, nem túl informatív, vagy legalábbis én nem tom dekódolni.
kicsinap Creative Commons License 2003.01.22 0 0 75
Attila!
Ami az ÁFA-t illeti, azzal tényleg a felvett hitel összege csökken. A hitelkérelemmel együtt intéződik, tehát nem lehet előtörleszteni vele. (Mire elkezded törleszteni a hitelt már lezajlott az ügyintézése.) Tehát pl. az én esetem.
Lakás ára:
7,1 millió.
Önerő: 3,6 millió.
Tehát 3,5 hitelre lett volna szükségünk, de csak 3,1-et kelltt igényelnünk, mert 400 e az ÁFA visszatérítés.
Ami a szocpolt illeti erről még nem hallottam, csak arról, hogyha nem születnek meg a gyerekek, akkor lép át hitelkonstrukcióvá.
Előzmény: szucsati (74)
szucsati Creative Commons License 2003.01.21 0 0 74
Sziasztok!

Most hívott a hitelügyintéző a bankból (MKB), hogy az előrefelvett szoc.pol. konstrukciójának kidolgozása folyamatban van és valószínűleg a gyermekek megszületéséig kamatot kell fizetni, kb. a kamattámogatásos hitel kamatát.
Tudtok ilyen irányú inforól? Mintha nem ezt mondaná a rendelet...

Más: az áfa-visszatérítést (szerintük) nem lehet előtörlesztésre fordítani, hanem csak önerőre, ezért kevesebb hitelt kell igényelnem. (?)

Köszi: Attila

(Bocsi, hogy több topicba is betettem, de sürgős az ügy.)

hitelportal Creative Commons License 2002.12.20 0 0 73
Mostanában nem tudtalak követni benneteket az évvégi hajtás következtében. Mivel a következőkben is nettávol leszek, ezúton is boldog karácsonyt és sikeres újévet kívánok minden fórumot látogató ismeretlen ismerősnek!

Hp

kicsinap Creative Commons License 2002.12.11 0 0 72
Válasz az OTP-s topicban.
Előzmény: free_norton (71)
free_norton Creative Commons License 2002.12.11 0 0 71
Év elején szeretnék kedvezményes hitellel élni használt lakás vásárlása céljából. 10 M Ft-os lakás megvásárlását tervezem, viszont saját tőkével nem rendelkezem, legfeljebb a hitelelbíráslási díj, ügyvédi költség stb. Fedezetként a megvásárolandó ingatlan mellett, egy kb. 6-7 M Ft-ot érő ingatlant tudok biztosítani(szülői segítség).
Az érdekelne, hogy
-saját tőke nélkül kaphatok-e hitelt,
-igénybe vehető-e a kívánt 10M Ft-os összeg, ílletve, hogy
-melyik bankhoz lehet fordulni.
Kérem azokat akik ilyen tapasztalatokkal, vagy ismeretekkel rendelkeznek írjanak.
viktor a takarító Creative Commons License 2002.12.11 0 0 70
szvsz konkrétumot ez ügyben csak az a közlöny tud mondani, amelyben a jogszabály megjelenik majd. ez egy ilyen ország, ilyen jogalkotási gyakorlattal...
Előzmény: the_insider (69)
the_insider Creative Commons License 2002.12.11 0 0 69
ehh, pedig már kezdtem örülni. mindenesetre most az van, hogy állítólag folynak az egyeztetések arról, hogy a közalkalmazottak és a speciális jogállásúak, így a katonák is 100 százalákot kapjanak. ezt megerősítette az fhb jogásza és a honvédelmi minisztériumból is hallottam pozitív híreket.
Van aki konkrétumot tud mondani arról, hogy milyen változások lesznek a közeljövőben? (pl, támogatják-e a második lakáshoz jutást, vagy csak arról van szó, hogy egyidejűleg két lakás vásárlását nem finanszírozzák? stb...)
Előzmény: viktor a takarító (65)
mammama Creative Commons License 2002.12.10 0 0 68
Köszi,van igazad...Még azt próbálom meg körbejárni,h kinevezem a férjemet kedvezményezettnek (erre kaptam is nyomtatványt,utólag is lehet),és akkor ő vásárolja meg a harmadik,idegen személytől a haszonélvezetet.Nekem tökmindegy,de ÁFÁt semmiképp nem akarok fizetni,akkor inkább kenjék a hajukra a támogatásukat.
Előzmény: Elm (67)
Elm Creative Commons License 2002.12.10 0 0 67
mammama,

A haszonelvezet vagyonerteku jog. Tehat ugyanugy adhato veheto, mint az ingatlan tulajdonjoga.
Szerintem vagyonerteku jog megszerzese lakascelu felhasznalasnak minosul. Viszont a sajat ingatlanodrol "letakaritas" mar nem biztos... legalabbis en nem tudom.

Talan az ingatlanokrol szolo adoterveny alapjan lehetne probalkozni: ha nem tevedek, es jol remlik, akkor pl. ha eladsz egy lakast, majd nem veszel egy ujat, hanem csak haszonelvezetet szerzel rajta, akkor az lakascelu jovedelem felhasznalasnak minosul, es csak a kulonbozet utan kell adozni. De forditott helyzetben nem tudom, tehat ha a sajat lakasod haszonelvezojet akarod kivasarolni. Nezd meg a torvenyt, hatha kiindulasi alapnak jo lesz (marmint a "lakascelu felhasznalas" szempontjabol).

Amugy szerintem GOTO egy ugyved.
Esetleg dobd fel a kerdest naspolya olvtarsunknak a "Hazijogsegely" topikban.

Előzmény: mammama (66)
mammama Creative Commons License 2002.12.10 0 0 66
Nemrég tényként hallottam egy érintettől a közalkalmazottak 100%-os hiteléről.Reméljük,úgy is lesz.
Más:most járt le a lakástakarékom,amiből hitellel együtt talán megvásárolhatnám a néhány éve tulajdonomban levő kis ingatlan haszonélvezetét,ami most másé.Nemrég láttam leírva,h ez is beletartozik a lakáscélú felhasználásba,de az OTP-nél gőzük nincs róla.Vélemény???
Előzmény: COWFITZ (59)
viktor a takarító Creative Commons License 2002.12.09 0 0 65
Nos megnéztem, és pontosítanom kell magamat.
A hatályos jogszabályok (leginkább a 1996. évi XLIII. tv. a fegyveres szervek hivatásos állományú
tagjainak szolgálati viszonyáról) alapján a HM hivatásos állománya egyfajta különleges közszolgálati jogviszonyban áll, ami sem nem közalkalmazotti, sem nem közszolgálati. Sajnos kevertem a bérezési mechanizmus egy esetével, amely szerint a hivatásos állomány tagjának beosztásba történő kinevezése esetén a köztisztviselői tv szabályai alapján kell a juttatását kiszámítani.
A köztisztviselőknek járó 100% hitelt épp a Ktv. határozza meg, és nem találtam olyan utalást, ami alapján ez a hivatásos állomány tagjaira is vonatkozna.
Előzmény: the_insider (64)
the_insider Creative Commons License 2002.12.09 0 0 64
várom
Előzmény: viktor a takarító (63)
viktor a takarító Creative Commons License 2002.12.06 0 0 63
szvsz a főjogász tévedett. ezzel kapcsolatban a köztisztviselői törvény az irányadó, amit sajnos nem találok (nagy a rumli az asztalomon), de infót találhatsz róla a neten (talán a kancellária honlapján, illetve neten elérhető jogtárakban). hétfőn, amikor visszajövök, meg is tudom nézni konkrétan.
Előzmény: the_insider (61)
heady Creative Commons License 2002.12.06 0 0 62
Tudom, ezt a témát már előhoztam a héten, és a MEH meg is nyugtatott, de most más forrásból uazt az infót kaptam, mégpedig, hogy_januártól_eltörlik_a_köztisztviselői_kedvezményt:(((

Akitől hallottam, állítja, hogy már a közlönyben is megjelent. Lehet, hogy rossz jogász vagyok, de én még nem találkoztam vele.

Tudtok erről valamit, vagy újabb rémhír???

SOS!!!

the_insider Creative Commons License 2002.12.06 0 0 61
Éppen most beszéltem az fhb egyik főjogászával. mint katona, érdekelt, hogy köztisztviselő vagyok-e, de megnyugtatott, hogy nem, vagyis nem kapok 100 százalékot :-(((
három kategória van, köztisztviselő, akiknek jár, és a közalkalmazott és a hivatásos állományban lévők (rendőr katona, tűzoltó) akiknek nem.

Állítása szerint vannak tervek, hogy a kormány kiszélesítené a jogosultak körét, de távoli terv, bár már felismerték azt az ellentmondást, hogy egy utcán dolgozó ktv. vehet fel, egy rendőr meg nem...

sajna ez a szomorú hírem van.

Előzmény: COWFITZ (59)
Elm Creative Commons License 2002.12.06 0 0 60
Ilyenrol nemigen hallottam, de egy valamiben biztos lehetsz: belathato idon belul nem is lesz valoszinuleg. Ugyanis ha terveznenek ilyet, akkor kb. fel-egy evvel elobb elkezdenek lebegtetni, hogy mindenki jol csamcsogjon rajta, hogy milyen allampolgarbaratok vagyunk, meg ilyenek. Szoval ha egyszer lesz ilyen, akkor az 2004 elott biztos nem, de SZERINTEM egyaltalan nem lesz ilyen, ugyanis igen huzos koltsegvetesi kotelezettsegvallalassal jarna, amire most egy ideig nemigen lesz keret. Persze, lehet, hogy csak pesszimista vagyok...

Arrol nem is beszelve (csak hogy en is elsirjam az engem erinto banatot), hogy amit meg nyaron igertek, hogy dec. 1.-tol lesz apai plusz szabadsag, na abbol sem lett semmi, raadasul nem is tudnak semmit mondani az EUM-nel. Se kep, se hang, se info, se terv. Majd egyszer. Talan. De mat semmi sem biztos.

Előzmény: COWFITZ (59)
COWFITZ Creative Commons License 2002.12.05 0 0 59
Üdv mindenkinek!

Az OTP jelenleg a köztisztviselőknek akár 100%-ban is meghitelezi a használt lakás árát. Engem az érdekelne, nem tervezi-e a Kormány, hogy a lehetőséget kiterjeszti a közalkalmazottakra is. Tud erről valaki valamit?

C

hitelportal Creative Commons License 2002.12.05 0 0 58
Az lótépé nem értesíti ki azon ügyfeleit, akik a korábbi években nagyobb kamatra vettek fel náluk jelzáloghitelt.
Ezért kérném a fórumot olvasó közönséget, hogy amennyiben ismerősei között tud ilyen személyről, akkor értesítse arról, hogy lehetősége van arra, hogy egy másik (kedvezményesebb) hitelkonstrukcióra szerződhet át.
the_insider Creative Commons License 2002.12.04 0 0 57
sziasztok,
áthidaló hitelt szeretnék felvenni, 2-3 M-t, fedezet a saját tehermentes lakásom, míg el nem adom. melyik bankot javasoljátok? van esetleg név szerinti ügyintéző aki korrektül tájékoztat és intéz? kösz.
Ági1225 Creative Commons License 2002.12.03 0 0 56
Csatlakozom Heady aggodalmaihoz....
nekem is hasonló a problémám. Második lakást szeretnék venni, kedvezményes hitelből. Szerintetek meddig tehetem meg? Mennyire kell igyekeznem? (Ahogy most látom az anyagi helyzetemet , jó lenne, ha nyárig elhúzódna a dolog.) Egyáltalán érdemes most még belekezdenem? Állítólag ha idő közben változik, elbukhatom az előleget meg a hitelbírálati díjat.Azt meg méginkább nem szeretném.

Ha van ötlet, ha tudtok valamit, írjatok!
Előre is nagyon kösz!

Előzmény: heady (54)
heady Creative Commons License 2002.12.03 0 0 55
Most hívtam fel a MEH-et. Kacsa! Ennyit a "jóindulatú" rémhírekről :(
heady Creative Commons License 2002.12.03 0 0 54
SOS!!!

A héten már a 3. ember riogat azzal, hogy még decemberben kell lakást venni, mert_januártól_megszűnik_a_KÖZTISZTVISELŐI_HITEL. Mit tudtok erről? Én ilyet nem halottam, csak azt, hogy 2004-től terveznek változásokat.

HoMano Creative Commons License 2002.12.03 0 0 53
Sziasztok !

Nem biztos, hogy a belevagas segit. A dolog szepsege, hogy csak megkotott szerzodesre (ami ugye altalaban foglalot is jelent) lehet elkezdeni az elbiralast, de nem lehet tudni (=en nem tudom), hogyha eltorlik a masodik lakasra a kedvezmenyes hitelt, akkor az mire vonatkozik. Tehat, ha mar beadott kerelmed van, az lehet, hogy elony, de lehet, hogy nem. Es akkor mi lesz a foglaloval.

Azt tudja-e valaki, hogy csak az uj lakasra tervezik a modositast, vagy a hasznalt lakas vetelere is ? Az ugyan kicsit magasabb kamat lenne, de meg mindig kifizetheto. Viszont, ha ugy gondoljak, hogy a masodik lakashoz jutast mar nem tamogatjak, akkor esetleg a hasznalt lakasra is eltorolhetik.

A bankoknal, ahol erdeklodtem, azt a 'szimpatikus' hozzaallast tanusitjak, hogy varjam meg, amig hatalyba lep az uj szabalyozas, tovabba leer hozzajuk a bank belso rendelkezese, es akkor adnak felvilagositast. Persze pont az adhatna meg nemi eselyt a reagalasra, ha elobb tudnank.

Előzmény: Ági1225 (49)
Meggie21 Creative Commons License 2002.11.29 0 0 52
Ez van... csak akkor lehet alacsonyabb a kamat, ha több ingatlant is felajánlanak fedezetként, akkor viszont nincs/ nem kell állami kezességvállalás, így viszont jobban nézik a jövedelemfedezettséget (mert ugye az állami kezesség mindig jobb, mint bármilyen ingatlan)
Előzmény: Elm (51)
Elm Creative Commons License 2002.11.28 0 0 51
Ez erdekes, errol meg en sem hallottam. A HB ertek feletti resz piaci kamatozasu? Azert az eleg huzos, 13-15% vagy ekoruli, nem? Azert ez mar nem annyira szep kerek dolog, mint eddig hallani lehetett, hogy 100%, meg minden...
Előzmény: Meggie21 (50)
Meggie21 Creative Commons License 2002.11.27 0 0 50
Kedves Heady, ne aggódj. A köztisztviselői hitel annyit jelent, hogy a vételár / építési költség 100%-a megfinanszírozható a bank által. (Azért a foglalót általában elvárják, hogy az ügyfél saját erőből fizesse meg.) Tehát lesz ugyan értékbecslés, ami mindjuk megállapítja, hogy az ingatlan hitelbiztosítéki értéke mondjuk 8 m Ft, de a vételár meg 10 m, és ekkor a következőképpen néz ki a hitel (legalábbis nálunk - nem OTP):
a hitelbiztosítéki érték max. 60 v. 80%-áig ingatlanfedezetű (attól függ, milyen típusú a hitel, úgy értem, milyen kamattámogatás kapcsolódik hozzá), a maradék (ami még a vételár kifizetéséhez kell) pedig piaci kamatozású hitel, állami kezességvállalással fedezve.

Egyébként a hitelbiztosítéki érték a forgalmi érték 70-90%-a szokott lenni (általában inkább a 70% felé...) "Kivédeni" pedig további ingatlan biztosíték bevonásával lehet.

bocs mindenkitől, ha valaki más ezt már leírta előttem...

Előzmény: heady (48)
Ági1225 Creative Commons License 2002.11.27 0 0 49
Sziasztok!

Segitsetek!
Tudja valaki, hogy az új szabályozók, amiket tegnap jelentettek be, (már hogy be fogják vezetni) mikor lépnek érvénybe?
Konkrétan arra lennék kíványcsi, hogy mikor szüntetik meg a kedvezményes hitelt második lakás vásárlásához.... nagyon fontos lenne, mert ha nagyon szorít az idő, akkor beleadok mindent és gyorsan belevágok, akárhogyan is. Viszont feleslegesen elkapkodni nem szeretném.

Előre is nagyon köszönöm!!! Ha valaki biztosat v. legalább kb. meghatározást adna, nagyon sokat segítene rajtam!

heady Creative Commons License 2002.11.26 0 0 48
Mi jövő év elején vágunk bele a lakáshitelbe. Fiatal házasok leszünk, a köztisztviselői 100%-ot akarjuk igénybe venni, mert önrész nincs, egy kis, 45-50m2 lakást vennénk, kb. 9-10Mért. Pontosabban önrész az a 20% lesz az, amit a munkahelyem ad. Benn voltunk az OTP-ben, hogy szóban is érdeklődjünk /ne csak neten meg telefonon/, és jó híreket kaptunk, úgy tűnik, menni fog a hitel. Egy dolog viszont aggaszt. Még nem gondoltuk végig, de nem tudom, hogy lehetne kikerülni. Van ugye az ingatlan forgalmi ára, meg van az összeg, amit a bank ingatlanértékbecslője állapít meg. Úgy hallottam, ez általában alacsonyabb a vételárnál. Mivel alacsonyabb, a 100% /vagy 80%, ahogy tetszik/ sem fogja fedezni a vételt. Nekünk viszont nincs 1/2-1 M pénzünk ennek áthidalására. Szóval az érdekelne, hogy a tapasztalataitok szerint mennyi szokott lenni a differencia a forgalmi és a bank által megállapított érték között? És van-e valami "okosság", hogy ezt ki lehessen védeni? Üdv

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!