Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48904

Még annyival egészíteném ki, hogy - mint az köztudott (?) - decembertől fizetett alkalmazottak vannak minden megyében csak arra, hogy megszervezzék a TeSzedd a kéken szemétszedési akciót. GPS-el felszerelve járták az utakat és megnézték mennyi a szemét, és persze szerveznek is valamit. De ők nem nézik a jelzések állapotát, az akadályokat stb. Somogyban 3 fő dolgozik így. 

Előzmény: pozo (48900)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48903

...de mostanság mással nem nagyon tudsz embereket motiválni ingyenmunkára, csak ha valami lelkesítőt vetítesz nekik (mint pl. a gárdánál a hazafias öntudat meg az egyenruha). Gondolj bele: hogy járod önszorgalomból szívesebben az erdőt, szeded a szemetet, gyűjtesz adatot, koordinálgatsz: felkent rangerként, neadjisten egyenruhában, feljogosítva pár dologra; vagy csak úgy álá natúr, amikor valahol mélyen úgy érzed, hogy ez rajtad kívül a kutyát nem érdekel, mert nem adnak mellé erkölcsi/anyagi/bármilyen támogatást?

Előzmény: donjuan1984 (48901)
asciimo Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48902

Szerintem meg pont hogy egy helyi erös ciganynak kene rendzsörnek lenni. Hidd el nem lenne problema, es a ciganyok is megertenek hogy a turistak a barataik.

Előzmény: donjuan1984 (48901)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.04.02 -1 0 48901

Amíg segélyből többet elő lehet teremteni, addig  a közmunka nem pálya. Ebből a "réndzsörös" dologból meg már csak egy lépés lenne a gárda felvonulás..amit gondolom pár embernek szimpatikus, de inkább csak olaj a tűzre. OFF, én szóltam :)

Előzmény: pozo (48900)
pozo Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48900

Idealista elképzelés. A természetjáró jelenti a SEFAG-nak, a SEFAG jelenti az MTSZ-nek, s utána az MTSZ kiküld valakit?

Nem egyszerűbb, ha a ranger rögtön meg is oldja a problémát? A társadalmi munka, egy-egy ad hoc alkalommal jól jön, de hosszú távon nem alkalmazható.

A rangerek legyenek az MTSZ felügyelete alatt, de megfelelő kiképzés után önállóan dolgozhassanak. 

A rangerek közmunkában dolgozzanak, mert ez a hosszú távú megoldás.

Ha az MTSZ fizetné őket, akkor egyszer csak elfogyna a Kéktúrára szánt pénz, s innentől a rangereknek sem jutna pénz.

Az a kb. 50 rangersre fordított pénz nem igen számítana a közmunkások több tízezres tömegéhez képest.

Közmunka pedig van és lesz hosszú távon. 

Ez a közmunkára kifizetett pénz megoldaná a biztonsági kérdést is.

Előzmény: HEV (48887)
csg65 Creative Commons License 2015.04.02 0 1 48899

Persze, hogy nem működik: van valaki (felsőbb szinten), aki bármit akar tenni akár a mélyszegénység mérséklése, akár romakérdés ügyben?

Hát persze, hogy nincs! Idézve nagyjaink egyik klasszikusát: "annyit érsz, amennyid van".

Na, tessék, már megint off: politika. Most inkább visszafogom magam, mert ez mégiscsak a kéktúrás topic.

Előzmény: Törölt nick (48898)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48898

Persze, ez egyértelmű. Amit itt nehezményezni szoktam, hogy a nem kisebbség továbbra is megélni próbál (vagy elmenekül), a kisebbség meg bűnözni. Itt ennél a pontnál elismerem, hogy a kiváltó ok a szegénység; - de azt már nem tolerálom, ahogy lereagálják a dolgot. Az meg már hitivita szintű magasságokba emelhet, hogy mi a megoldás: elfogadni, hogy szar a helyzet, és mélyszegénység van, de ennek ellenére a renitenseket megregulázni; vagy elfogadni, hogy megregulázhatatlanok és a mélyszegénység ellen tenni valamit (szemmel láthatóan egyik módszer sem működik).

Előzmény: csg65 (48897)
csg65 Creative Commons License 2015.04.02 0 1 48897

Azért azt is vedd hozzá, hogy a gengszterváltás óta menekül a nép a Cserehátból, mert sehol semmi munka és azóta zuhan lefelé pl. Abaújszolnok. Én még láttam úgy, hogy épek voltak a házak, működött a turistaszálló és messze nem volt többségben a mai többség, ami ma már 100%-nak tűnik. És elég siralmas látvány, hogy az elhagyott házakat lerabolva (csak a falak maradnak meg) áll lassan már majd' a fél falu és abból tákolják össze a másik felét.

Sajnos sokat változott a világ - negatív értelemben - arrafelé az elmúlt 20 évben.

Előzmény: Törölt nick (48895)
csg65 Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48896

Igen, sok függ a hozzáállástól. Mindkét részről. Én például útbaigazítást kértem egyszer egy roma férfitől és készségesen megmutatta, hogy merre visz az út Zalatárnokról kifelé, mert nagyon nem találtuk a rádiházi irányt.

Tudom, kicsit off, mert RDK, de lényegen nem változtat.

Előzmény: Random- (48891)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48895

Az biztos jó volt, csak erősen szubjektív lehetett, hiszen Hörpölin is a "békésebb" fajta ember; valamint azóta változott erősen a világ, a kisebbségiek sokkal bátrabbak, sokkal többet megengednek maguknak, hiszen naponta látni, hogy - némi túlzással élve - szinte következmények nélkül lehet bűnözni. Például a 80-as évek végén még fel sem merült ilyesmi gond, amikor Miskolc körül vagy Aggteleki-karszton barlangászni jártunk sűrűn, rendszeresen. Aztán jött a rendszerváltás, és utána őrólt meg mindenki (hozzáteszem, szerintem MINDENKI, nem csak a kisebbségiek).

Előzmény: Törölt nick (48890)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48894

Városban nem is. Erdőbe meg nem megy az ember kés nélkül, és a legkényelmesebb (nekem és még kismillió más turistának) ha mindig kéznél van az oldalamon. 

Másrészt a kés nem fegyver, hanem szerszám. 

Güsziológus Creative Commons License 2015.04.02 -3 0 48893

"Szerintem univerzális jótanács nem létezik..."

Szerintem se, épp ezért nem is rágom ezt a gittet:-)))

Random- Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48892

Ez nagyon érdekel! Bővebben lehet erről olvasni valahol?

Létezik olyan fórum, szervezet ami kezeli a kéktúra útvonalát és oda lehet jelenteni? Keresse az ember a területileg illetékes MTSZ-t???

Sajnálnám, ha a sok ráfordított millió után ismét hagynák lepusztulni az egészet.

Random- Creative Commons License 2015.04.02 0 1 48891

Szerintem univerzális jótanács nem létezik, nagyon sok függ az ember saját kisugárzásától amit nem lehet megváltoztatni.

Valaki pl. azt írta, hogy van kés a derekára csatolva és olykor kibukkan. Hát nem tudom, én például nagyon máshogy kezelem azokat az embereket akik késsel az oldalukon járnak-kelnek... Egyrészt azt a benyomást kelti, hogy el akar rettenteni. "Van fegyverem ne köss belém" viszont bosszant is, hogy nincs bizalma a környezete felé, csak úgy mer mutatkozni, hogy kés van a keze ügyében. Esetleg olyan ember, aki nem fél használni, velük ismeretlenül nem biztos, hogy úgy kommunikálok, mint egy "nem késessel".

Azután sok függ az egyéb külső megjelenéstől, én például 2 méteres vagyok és baromi nyugodt kisugárzású nagy mackó aki a légynek se tudna ártani. Ez egyeseket felhív keringőre, hogy belém kössenek, de a testalkatom lehet mégse túl csábító, mert nagydarab vagyok. Ha cigányokkal találkozom meg is jegyzik, hogy de magas vagyok, rám csodálkoznak. :D Alapvetően mindenki felé próbálok kincstári optimizmussal fordulni és nem zárkózom be. Ha hozzám szólnak válaszolok kedvesen, de nem keresem a mások társaságát.

Az se jó szerintem, ha túlzott bezárkózással próbálkozik az ember, mert bántó lehet a másik felé. Gondolok itt a cigányokra, átsétálsz a kertjeik között és látszik rajtad, hogy tök nem akarsz tudomást se venni róluk, kicsit bántó lehet. Akár konfliktus forrása is, annak ellenére, hogy te azt gondolod ez a legjobb megoldás. Mert azt vághatják a fejedhez, hogy te lenézed annyira őket, hogy tudomást se veszel róluk.

Szóval szerintem a tisztes középút a megoldás és persze nem 100 ezres telefonnal a kezemben és fényképezőgéppel a nyakamban sétálgatok meg nem úgy fotózgatom őket, mintha én lennék egy tudós aki beveti magát az őslakók közé és feltérképezem a primitív életformákat. :D

Remélem értitek a lényeget? Nem tudom hogy mivel fogunk a konkrét szakaszokon találkozni, de elkerülni direkt szerintem nem fogjuk.

Előzmény: Törölt nick (48890)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48890

Egyébként Hörpölin pár éve írt egy tökéletes anyagot az honlapjára, amelyben a kéktúrázók arról olvashattak volna hogy miként érdemes ilyen környezetben viselkedni, ilyen településeken áthaladni.

Nagyon jó írás volt, hasznos tanácsokkal.

Egy gond volt: túl sok ember véleményét kérte ki hozzá, és mint az lenni szokott a demokráciákban végül nem történt semmi a "polkorrektség" jegyében kiherélt írását végül dühösen a sutba dobta.

Kb ami ebben az esetben történt kicsiben az megy nagyban is.

Előzmény: rozaa (48881)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.02 0 0 48889

Erre (is) volt régen a TeSz. Kár, hogy teljesen ellehetetlenítették.

Güsziológus Creative Commons License 2015.04.02 -3 0 48888

Szent Márton gyalogos vándorút

(Via Sancti Martini)

Lébény - Károlyháza

Logisztikai szempontból Károlyházán érdemes megszakítani a túrát, itt ui. ütemes menetrend szerint közlekedő vonat van.

A kezdet nem lehet más, mint a templom:

http://www.turistautak.hu/poi.php?id=76

Károlyháza kis település, a vasútállomás neve: Kimle.

Itt technikai PONT van:

http://www.turistautak.hu/poi.php?id=176569

Elvben itt találkozik az útvonal a Kisalföldi Piros útvonallal, én nem láttam jeleket, bár Kimle főútján mintha lenne kopott jelzés.

Lébény és Károlyháza között közös a zarándokutak útvonala, az erdő közepén van egy betontömb, ez a Szent Jakab zarándokút "szabványa".

Jelzés nem sok van, de az út gyakorlatilag nyílegyenes, egy mezőgazdasági híd keresztezi az M1-es útvonalat, a zaj miatt nem a legkellemesebb szakasz.

Végül az itiner:

Előzmény: Güsziológus (48873)
HEV Creative Commons License 2015.04.01 0 0 48887

A kéktúrás ranger hálózatról:

A SEFAG pld. Somogyban így intézi a ranger hálózat dolgait: A Kéktúra útvonalán Somogy megyében a természetjáróknak is lehetőséget szeretnének biztosítani, hogy az útvonalat felügyeljék. A feladat abból áll hogy túraidőszakban (márciustól novemberig) legalább havonta 1-szer be kell járni a vállalt útvonalat, és az ott tapasztalt eltérésekről (turistaútra dőlt fa, illegális hulladék, járhatatlan út, jelzések megrongálódása) jelentést küldeni a SEFAG-on keresztül az MTSZ részére.

A feladat önkéntes, ellenszolgáltatás alapvetően nem jár hozzá.

Csak jelenteni kell a látottakat, a beavatkozás, a hibák, hiányok kijavítása nem az önkéntes feladata.

donjuan1984 Creative Commons License 2015.04.01 -1 0 48886

Jaaaa...hát így könnyű :)

Előzmény: Tavaszi Széll (48885)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2015.04.01 0 1 48885

A megadott e-mail címed vezetett nyomra. És hajlott korom ellenére a névmemóriám szenzációs. :-)

Előzmény: donjuan1984 (48884)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.04.01 -1 0 48884

Hogy tudtál lenyomozni ezzel a "zseniális", a valósághoz vajmi kevés kapcsolattal rendelkező álnévvel? :D
Azért ha OKT-re mentek majd szólj; a Zoli- Marci csapat, utóbbi "eltűnése" okán mostanság nem igazán akar összeállni, egy autó meg kevés :S

Előzmény: Tavaszi Széll (48882)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.01 0 0 48883

Ezzel így egyetértek.

Más: kicsit majdnemlokál-patriótáskodom is: http://feol.hu/hirek/csak-a-kisasszony-hianyzik-1689434

Előzmény: rozaa (48881)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2015.04.01 0 1 48882

Lebuktam, mint Rottenbiller. :-) Én már hetek óta "fényt derítettem" a kilétedre, de erről szemérmesen hallgattam. :-) Sajnálom, hogy régen volt lehetőségünk együtt túráznunk a Zoli-Marci-féle csapattal.

Előzmény: donjuan1984 (48875)
rozaa Creative Commons License 2015.04.01 0 1 48881

A probléma valóban létezik, és mindkét fél hibás. A többségi társadalom a szegregálódásért - amire a kisebbségi társadalom ugyanúgy válaszol: ő lesz a többség te pedig a kisebbség. Önismétlő - fraktál-szerű - társadalom szerkezet.  Mi itt csak József Attilásan próbáljuk felvázolni, hogy: "Páros kínt enyhíthet alázat." Azaz, ha bárki megpróbálja elképzelni az életkörülményeiket, esélyeiket; - ne adj' Isten - beleélni magát a helyzetükbe, talán rájöhet, hogy hogyan előzhet meg konfliktus helyzeteket. Lenin elvtárs is megmondta: akció-reakció! Ezeket a párokat pedig végtelen hosszú sorba lehetne rendezni, hiszen minden reakció egyben akció is. Nyilván - munkádból adódóan kétségtelenül - sok konfliktusod volt, amik előre vetítenek bizonyos rögzült sémákat viselkedésben - pl: nem tudom, hogy egy-egy beszólásra szoktál-e nevetve / mosolyogva válaszolni? - és lehet, hogy ezek a tudat alatti testbeszédbeli mintázatok okozzák a súrlódást. Száz szónak is egy a vége: ok és okozat is minden élő, és ezt kell(ene) megtanulni tudatosítani. Még egyszer a jelenség létezik, de ahhoz, hogy fennmaradjon vagy változzon mi is kellünk! És olyan nincs, hogy csak az egyik fél tehet mindenről.

Előzmény: Törölt nick (48879)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.01 0 0 48880

Nem, az egésszel. Meleg vagyok... :) Vagyis általában melegem van és nagyon jól tűröm a hideget. Cserébe a -11 fokban sátorozáskor se hallja senki egy panasz-szavamat se. :D

Előzmény: donjuan1984 (48875)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.01 0 0 48879

Garass hozzászólására reagáltam, amikor túlzónak jelezte a negatív állításokat, majd hosszabban kifejtette, hogy semmiféle atrocitás nem érte még soha. Ebből pattant ki (ismét, századjára) a vita. Páran úgy látják, hogy ez a probléma gond, és a kisebbség az oka. Páran úgy, hogy ez a gond létezik, de az áthaladó turista az oka. Szerintem ez nem csúsztatás...

Előzmény: Törölt nick (48874)
Törölt nick Creative Commons License 2015.04.01 0 0 48878

...még mindig nem szorongok, csak szimplán nem tetszik. A táj se jött be, nekem túl sok volt a kietlen, parlagon hagyott föld. Jobban szeretem a sűrű erdős szakaszokat, hegyekkel. 

Előzmény: garass (48877)
garass Creative Commons License 2015.04.01 0 1 48877

Szerintem neked többször kellene ezen a vidéken járnod. A szorongás helyett a szépet, érdekeset, másfélét kellene észrevenned. Erre vannak jó írások, beszámolók a fórumon, mint ahogy már korábban  is utaltam rá.

Továbbá, hogy stílszerű legyek, kutyaharapást szőrivel. D:

Előzmény: Törölt nick (48871)
garass Creative Commons License 2015.04.01 -1 0 48876

Már ne is haragudj, de a leírtak többnyire előitéletesek. Putnok lerobban Serényi Béla utcája nem jobb és nem rosszabb, mint sok más településé. Tudnék példákat hozni, de ez itt nem a reklám helye.  Konkrét atrocitást én itt ennek ellenére nem tapasztaltam még.

A nagycsaládos találkozód sem kötekedésre, csak feltételezésre épül. 

Bódvaszilas kunyeráló gyerekeit meg már annyiszor leírták/tuk, hogy fel lehet rá készülni lelkileg. De ott is csak akkor fordul durvábbra a helyzet, ha beszáll az ember a dologba. Ám mint írtam, pár hét és felejthetős lesz ez a dolog.   

Nem azt várja senki, hogy ezeken mosolyogj, de ez is része a túraélményeknek.   Ez is Magyarország, nem csak a csili-vili paloták és villatelepek. És ez ráadásul nem is mesterkélt, hanem tömény natura.  Ha elkerüljük, ha nem, attól ez még van.  

Előzmény: V43 1279 (48870)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.04.01 -1 0 48875

Úgy érzem mászógép74 Neked valami gond lehet a fej-hőháztartásoddal :D
Tavaszi Széll meg kezd gyanús lenni nekem, mármint, hogy ismerem személyesen, de nem tuti. Nem Zoltánnak hívnak esetleg? Illetve nem szoktál látássérült emberekkel - pl. egy bizonyos Szilárddal - túrázni? :)

Előzmény: Törölt nick (48865)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!