Nincs előítélet, leírtam ami láttam és tapasztaltam.
Tény, hogy része a túrának. Én sem csili-vili palotákat nézni megyek el túrázni, de ez a másik véglet. Egy valamire viszonyt nagyon jó: megtanulja az ember értékelni azt ami van.
Erre mondtam, hogy az esetek döntő többségében szerencsére ez így működik. Még nálam is :) Negatívan a maradék tízbőkétszer-esetről szoktam beszélni.
Visszaolvasván a dolgokat, valóban félreérthető vagyok (ezért lenne sokkal jobb egy élő beszélgetés). Összefoglalva tehát az álláspontom:
nem utálom a kisebbségieket ab ovo; a bűnöző, agresszív elemeket utálom
nem vagyok kigyúrt, kopasz, kihaénnem-sugárzást generáló emberke. Innen asszem csak Pulmíékkal futottam össze, rajtuk sem látszott, hogy a felbukkanásomkor ijedten lehúzódtak volna az útról az erdő mélyébe :)
Igen, kést hordok erdőben. Mert millió dologra kell. Szoktam is lesújtóan nézni az olyan "humánus" "férfiak"-ra, akik nem tudnak egy nyársat kihegyezni, botot vágni a gyereküknek, kinyitni valamit, mert náluk nincs kés, hiszen akinél kés van, az nyilván csakis bűnöző lehet... :/ Egy időben szívesen adtam kölcsön kést az ilyeneknek, de ma már rászoktam egy cimborámtól eltanult mondásra: "Nincs késed? Harapd el..."
nem félek a kisebbségiektől, bármennyire is szeretnék ezt itt páran belém beszélni... :)
a kutyáktól se! Ha egy kuvaszfalka támadna meg, akkor nyilván a zabszem nem csúszna fel, de legfeljebb elővenném a kést, és küzdenék halálig! :)
nem szeretem a Cserehátot, nem tetszik. Erre csak rátesz egy lapáttal az ottani falvak kinézete; de NEM az az OKA.
nem szoktam kerülni a konfliktust, de kirobbantai se! Se az életben, se neten. Ha valaki mond valamit, amit sérelmezek, akkor nem szoktam politikus alkatot ölteni, s inkább kussolni. Még akkor sem, ha végére kiderül, hogy soha az életben nem fogunk egyezségre jutni. Inkább ne legyen egy barátom se, de akkor sem hagyom, hogy a fejemre szarjanak, vagy kioktassanak olyanok, akik pár mondatból felállítanak egy egész életre szóló diagnózist (by öreg pécsi extanító-ismerős). :)
Azzal hogy kinevezel "rangereket" már bizonyos szinten intézményesíted a dolgot, főleg, hogy pénzt is adsz mellé. Ennél fogva meg már benne is van a politika, ha akarod, ha nem. nem akarom belekeverni semmiképp, én csak túrázni szeretnék, ha lehet bármiféle atrocitás nélkül. Písz! :)
Tudom, de még mindig az önkéntes dolog a szimpatikusabb, még ha nincs is rá sok esély. Úgy tudom, hogy pl. Hörpölinnek se mondta senki, hogy írjon beszámolókat és mégis megtette, más kérdés, hogy utána ezek közül sokat le is közöltek. Az egyenruhát abszolút kapufának érzem, már eleve a ranger az majdnem rendőr, azt meg ki szereti? :)
Békésebb fajta ember, de pont azért nem tette közzé az írását, mert egyesek szerint voltak benne vitatható kitételek.
Pont úgy mint mikor egy normális, az emberek 90%-a által üdvözölt dologba beleszól egy-két "szabadelvű" csak azért hogy mondjon valamit és aztán az egészből nem lesz semmi.
Itt is ez történt.
A kisebbségiek reakciói -sokszor megfigyeltem már- általában a tieidet tükrözik, csak mindig eltúlozva.
Éppen Putnokon történt velem hogy (nem készülvén lélekben egy mátraverebélyihez hasonló sorra) nézelődtem, szemlélődtem, magamban szörnyülködtem, a cigányok meg gyanakodva nézegettek engem.
Aztán kapcsoltam, rájuk köszöntem, "Jó napot, sziasztok" erre válaszol kórusban köszöngettek, és egyből érdeklődtek hogy "túra lesz? Hová?"
Mondtam hogy túra volt, ez már a vége, erre ők hogy honnan jövök, meg milyen az út...stb
Megvárták hogy hogyan viszonyulok hozzájuk, aztán amilyen az adjonisten...
Még annyival egészíteném ki, hogy - mint az köztudott (?) - decembertől fizetett alkalmazottak vannak minden megyében csak arra, hogy megszervezzék a TeSzedd a kéken szemétszedési akciót. GPS-el felszerelve járták az utakat és megnézték mennyi a szemét, és persze szerveznek is valamit. De ők nem nézik a jelzések állapotát, az akadályokat stb. Somogyban 3 fő dolgozik így.
...de mostanság mással nem nagyon tudsz embereket motiválni ingyenmunkára, csak ha valami lelkesítőt vetítesz nekik (mint pl. a gárdánál a hazafias öntudat meg az egyenruha). Gondolj bele: hogy járod önszorgalomból szívesebben az erdőt, szeded a szemetet, gyűjtesz adatot, koordinálgatsz: felkent rangerként, neadjisten egyenruhában, feljogosítva pár dologra; vagy csak úgy álá natúr, amikor valahol mélyen úgy érzed, hogy ez rajtad kívül a kutyát nem érdekel, mert nem adnak mellé erkölcsi/anyagi/bármilyen támogatást?
Szerintem meg pont hogy egy helyi erös ciganynak kene rendzsörnek lenni. Hidd el nem lenne problema, es a ciganyok is megertenek hogy a turistak a barataik.
Amíg segélyből többet elő lehet teremteni, addig a közmunka nem pálya. Ebből a "réndzsörös" dologból meg már csak egy lépés lenne a gárda felvonulás..amit gondolom pár embernek szimpatikus, de inkább csak olaj a tűzre. OFF, én szóltam :)
Persze, ez egyértelmű. Amit itt nehezményezni szoktam, hogy a nem kisebbség továbbra is megélni próbál (vagy elmenekül), a kisebbség meg bűnözni. Itt ennél a pontnál elismerem, hogy a kiváltó ok a szegénység; - de azt már nem tolerálom, ahogy lereagálják a dolgot. Az meg már hitivita szintű magasságokba emelhet, hogy mi a megoldás: elfogadni, hogy szar a helyzet, és mélyszegénység van, de ennek ellenére a renitenseket megregulázni; vagy elfogadni, hogy megregulázhatatlanok és a mélyszegénység ellen tenni valamit (szemmel láthatóan egyik módszer sem működik).
Azért azt is vedd hozzá, hogy a gengszterváltás óta menekül a nép a Cserehátból, mert sehol semmi munka és azóta zuhan lefelé pl. Abaújszolnok. Én még láttam úgy, hogy épek voltak a házak, működött a turistaszálló és messze nem volt többségben a mai többség, ami ma már 100%-nak tűnik. És elég siralmas látvány, hogy az elhagyott házakat lerabolva (csak a falak maradnak meg) áll lassan már majd' a fél falu és abból tákolják össze a másik felét.
Sajnos sokat változott a világ - negatív értelemben - arrafelé az elmúlt 20 évben.
Igen, sok függ a hozzáállástól. Mindkét részről. Én például útbaigazítást kértem egyszer egy roma férfitől és készségesen megmutatta, hogy merre visz az út Zalatárnokról kifelé, mert nagyon nem találtuk a rádiházi irányt.
Tudom, kicsit off, mert RDK, de lényegen nem változtat.
Az biztos jó volt, csak erősen szubjektív lehetett, hiszen Hörpölin is a "békésebb" fajta ember; valamint azóta változott erősen a világ, a kisebbségiek sokkal bátrabbak, sokkal többet megengednek maguknak, hiszen naponta látni, hogy - némi túlzással élve - szinte következmények nélkül lehet bűnözni. Például a 80-as évek végén még fel sem merült ilyesmi gond, amikor Miskolc körül vagy Aggteleki-karszton barlangászni jártunk sűrűn, rendszeresen. Aztán jött a rendszerváltás, és utána őrólt meg mindenki (hozzáteszem, szerintem MINDENKI, nem csak a kisebbségiek).
Városban nem is. Erdőbe meg nem megy az ember kés nélkül, és a legkényelmesebb (nekem és még kismillió más turistának) ha mindig kéznél van az oldalamon.
Szerintem univerzális jótanács nem létezik, nagyon sok függ az ember saját kisugárzásától amit nem lehet megváltoztatni.
Valaki pl. azt írta, hogy van kés a derekára csatolva és olykor kibukkan. Hát nem tudom, én például nagyon máshogy kezelem azokat az embereket akik késsel az oldalukon járnak-kelnek... Egyrészt azt a benyomást kelti, hogy el akar rettenteni. "Van fegyverem ne köss belém" viszont bosszant is, hogy nincs bizalma a környezete felé, csak úgy mer mutatkozni, hogy kés van a keze ügyében. Esetleg olyan ember, aki nem fél használni, velük ismeretlenül nem biztos, hogy úgy kommunikálok, mint egy "nem késessel".
Azután sok függ az egyéb külső megjelenéstől, én például 2 méteres vagyok és baromi nyugodt kisugárzású nagy mackó aki a légynek se tudna ártani. Ez egyeseket felhív keringőre, hogy belém kössenek, de a testalkatom lehet mégse túl csábító, mert nagydarab vagyok. Ha cigányokkal találkozom meg is jegyzik, hogy de magas vagyok, rám csodálkoznak. :D Alapvetően mindenki felé próbálok kincstári optimizmussal fordulni és nem zárkózom be. Ha hozzám szólnak válaszolok kedvesen, de nem keresem a mások társaságát.
Az se jó szerintem, ha túlzott bezárkózással próbálkozik az ember, mert bántó lehet a másik felé. Gondolok itt a cigányokra, átsétálsz a kertjeik között és látszik rajtad, hogy tök nem akarsz tudomást se venni róluk, kicsit bántó lehet. Akár konfliktus forrása is, annak ellenére, hogy te azt gondolod ez a legjobb megoldás. Mert azt vághatják a fejedhez, hogy te lenézed annyira őket, hogy tudomást se veszel róluk.
Szóval szerintem a tisztes középút a megoldás és persze nem 100 ezres telefonnal a kezemben és fényképezőgéppel a nyakamban sétálgatok meg nem úgy fotózgatom őket, mintha én lennék egy tudós aki beveti magát az őslakók közé és feltérképezem a primitív életformákat. :D
Remélem értitek a lényeget? Nem tudom hogy mivel fogunk a konkrét szakaszokon találkozni, de elkerülni direkt szerintem nem fogjuk.
Egyébként Hörpölin pár éve írt egy tökéletes anyagot az honlapjára, amelyben a kéktúrázók arról olvashattak volna hogy miként érdemes ilyen környezetben viselkedni, ilyen településeken áthaladni.
Nagyon jó írás volt, hasznos tanácsokkal.
Egy gond volt: túl sok ember véleményét kérte ki hozzá, és mint az lenni szokott a demokráciákban végül nem történt semmi a "polkorrektség" jegyében kiherélt írását végül dühösen a sutba dobta.
Kb ami ebben az esetben történt kicsiben az megy nagyban is.
A SEFAG pld. Somogyban így intézi a ranger hálózat dolgait: A Kéktúra útvonalán Somogy megyében a természetjáróknak is lehetőséget szeretnének biztosítani, hogy az útvonalat felügyeljék. A feladat abból áll hogy túraidőszakban (márciustól novemberig) legalább havonta 1-szer be kell járni a vállalt útvonalat, és az ott tapasztalt eltérésekről (turistaútra dőlt fa, illegális hulladék, járhatatlan út, jelzések megrongálódása) jelentést küldeni a SEFAG-on keresztül az MTSZ részére.
A feladat önkéntes, ellenszolgáltatás alapvetően nem jár hozzá.
Csak jelenteni kell a látottakat, a beavatkozás, a hibák, hiányok kijavítása nem az önkéntes feladata.
Hogy tudtál lenyomozni ezzel a "zseniális", a valósághoz vajmi kevés kapcsolattal rendelkező álnévvel? :D Azért ha OKT-re mentek majd szólj; a Zoli- Marci csapat, utóbbi "eltűnése" okán mostanság nem igazán akar összeállni, egy autó meg kevés :S