A RECEPTEK gyűjtőtopikja a Konyhasztalon.
Stahl ajnározást és fikázást ill. ezekkel kapcsolatos összes chat-et kérjük a Stahl topicba megtenni: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9132473&la=55683973 ill. a számos Stahl-os topikok valamelyikébe.
Egész nyugodtan, onnan senki nem fogja kimoderálni, még a Stahl ügyvédeinek sem engedünk. :)
Kedves Receptvadászok!
Szemezgetek régi Nők Lapjás receptekből, hátha tudjátok használni. Ha kis csemetéim meggyógyulnak, hatékonyabb leszek, de most enyhén szólva le vagyok terhelve. Pihenésképpen pötyögök Nektek, amíg alszanak. Ugye nem baj, ha csak a receptekre koncentrálok és a bevezető csevejt mellőzöm? A recepteket viszont szó szerint írom. (Lásd a receptek vége)
Nők Lapja 2002/18.
Leves az íróasztalon
(Az ún. Alap csirkelevessel kezdődik a „cikk”, de az már biztosan megvan mindenkinek. Ebből kb. egy liternyi a lenti 3 leves alapja. Rolné)
Brokkoli-leves
Egy kisebb fej brokkolit rózsáira szedek. Egy fazékba kevés vizet öntök, és beleteszem a kukta fém párolóbetétjét. Erre ültetem rá a brokkolirózsákat. Lefedem, felforralom a vizet alatta, és hagyom, hogy nyolc-tíz perc alatt átjárja a gőz és megfőjön. Közben serpenyőben kis maroknyi héjas mandulát megpirítok, majd mozsárban durvára török. Most jön a turmixgép: beleöntöm a csirkeleves egyharmadát, hozzáteszem a párolt brokkolit, öntök bele fél pohárnyi tejszínt és összeturmixolom. Szórok bele evőkanálnyi apróra vágott rozmaringot, és hozzákeverem a mandulát. Zárható dobozba öntöm, készen van.
Édeskömény-leves
Egy nagyobb vagy két kisebb fej édesköményt megmosok, és egycentis karikákra vágok. Ugyanúgy, mint a brokkolit, gőzben megpárolom. Közben serpenyőben öt-tíz deka kis kockákra vágott, füstölt sonkát kevés olívaolajon kicsit megpirítok. Megint a turmixgép következik: a csirkeleves egyharmadát, a párolt édesköményt és fél pohárnyi tejszínt összeturmixolok. Aztán hozzákeverem a sonkakockákat is. Sózni ezt nem szoktam, mert a sonka elég sós, de borsot bőven őrölök rá. Dobozolom – na, nem mint Tóték –, és mehet a hűtőbe, várhat a sorára, hogy magammal vigyem majd.
Sárgarépa-leves
Két nagyobb, vagy három közepes sárgarépát alaposan megdörgölök körömkefével, hámozni nem szoktam. Két-három centis darabokra felvágom, és gőzben, ugyanúgy, ahogy eddig a többi zöldséget, ezt is megpárolom. A turmixgép már szinte magától tudja, mi jön: a csirkeleves egyharmada, a párolt sárgarépa, fél pohárnyi tejszín, és megnyomom a gombot. Sózom és megszórom frissen őrölt borssal. Apróra vágok friss korianderzöldet, és szórok a levesbe belőle egy evőkanálnyit. Ugyancsak egy evőkanálnyi megmosott mazsolát is teszek bele. Amíg a hűtőben a dobozban áll, meg is puhulnak a mazsolaszemek.
Nők Lapja 2002/19.
Paradicsom kompromisszummal
Paradicsomvacsora
Először bekapcsolom a sütőt 220 C-ra (gázsütőn ez a hetes fokozat). Aztán hata paradicsomot gerezdekre vágok, megöntözöm két kupaknyi olívaolajjal, és megszórom frissen őrölt borssal. Beleteszem egy húsz centi hosszú, kerámiából készült sütőtálba. (Előre melegített sütőnél üvegedénnyel viszonylag ritkán kísérletezem. Egészen pontosan soha. Kifejezetten rosszul bírom ugyanis, ha a nap végén a szétpattant szilánkokat kell összesöprögetnem.) Fél óráig sütöm. Közben összekeverek húsz deka kecskekrémsajtot (szuper-hiper közértekben már rendszeresen kapható magyar is!) maréknyi apróra vágott fekete olajbogyóval. Egy csupor friss kakukkfű ágait – beszerzési forrásom szintén a szuper-hiperek világa – ollóval levágom, és következik a türelemjáték: az apró levélkék leszedegetése. Aztán felaprítom, és hozzákeverem az olajbogyós krémsajthoz. Ezzel kenem be a sütőből kivett paradicsomot. Szórok rá még két maroknyi reszelt kecskesajtot is – lassan már „mekeg” az étel, de így jó – és visszateszem a sütőbe, hogy ráolvadjon a sajt. Friss bagettel szoktuk enni. És fehér borral, persze.
Mára ennyit. Folyt.köv.
Sziasztok!
Bekapcsolom a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibélelem egy-egy papírkapszlival.
A darabokra tört étcsokit gőz fölött felolvasztom, és miután kihűlt, robotgéppel, egy nagy tálban összekeverem a gesztenyepürével, a puha vajjal, a rummal, a lekvárral, a cukorral meg a tojások sárgájával.
Aztán a tojások fehérjéjéből csipetnyi sóval kemény habot verek, a lisztet pedig összevegyítem a sütőporral. A sűrű, gesztenyés keveréket fellazítom a tojáshab negyedével -ezek a fakanalas mozdulatok nyugodtan lehetnek erőteljesek-, majd hozzáadom a többi tojáshabot is, de ekkor már óvatosan ügyködök.
Ezek után jöhet a tésztába a sütőporos liszt, és amikor fakanállal ezt is belekevertem, a kész masszát elosztom a muffintepsi horpadásaiban. A gesztenyés muffinok 30-35 perc alatt megsülnek, és mivel igazi "tömör gyönyörök", tetejükre édes tejszínhabot és csipetnyi őrölt fahéjat szoktam tenni, de csak akkor, amikor már kihűltek.
Harmadszorra próbálom elküldeni, erre lemarad a fele! Grrr!!!
MEGGYES-MÁKOS MUFFIN
Hozzávalók:
10 deka magozott meggybefőtt
15 deka puha vaj
15 deka cukor
fél teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
12 deka liszt
3 deka darált mák
1 teáskanál sütőpor
fél teáskanál őrölt fahéj
1 citrom
4 evőkanál tej
A FEHÉRCSOKI-MÁZHOZ:
10 deka fehér csokoládé
10 deka vaj
2 evőkanál tejszín
10 deka porcukor
a tetejére lecsöpögtetett, magozott meggybefőtt
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra (ez gázsütőnél 6-os fokozat), és a muffintepsi horpadásaiba beleteszek egy-egy papírkapszlit.
A meggybefőttet lecsepegtetem, félreteszem, aztán a puha vajat robotgéppel elkeverem a cukorral meg a vaníliaaromával. Ehhez egyenként hozzádolgozom a tojásokat, majd miután a liszthez hozzászórtam a darált mákot, a sütőport és az őrölt fahéjat, fakanállal belekeverem a cukros-tojásos-vajas elegybe. A tésztába belereszelem a citrom héját, utána fellazítom kevés tejjel, tempósan beleforgatom a lecsöpögtetett meggyszemeket, és a masszát a muffintepsi papírral bélelt lyukaiba adagolom.
A meggyes-mákos muffinok kb. 20 perc alatt megsülnek, aztán amikor kihűltek, megkenem őket fehércsoki-mázzal, és feldíszítem mindegyiket egy-egy szem meggyel.
FEHÉRCSOKI-MÁZ: A darabokra tört fehér csokit gőz fölött összeolvasztom a vajjal és a tejszínnel, majd leveszem a gőzről, és hozzászórom a porcukrot. Addig kevergetem, amíg a cukor feloldódik benne, aztán, ha már kihűlt, rákenem a kész muffinokra.
Kaptam 3 Nők Lapjás recipét -régebbiek lehetnek-, asszem ezek még nem voltak.
SZTRACSATELLA-MUFFIN
Hozzávalók:
10 deka tej- vagy étcsokoládé
15. deka puha vaj
15 deka cukor
2 teáskanál vaníliaaroma
2 tojás
3-4 evőkanál tejszín
15 deka liszt
1 teáskanál sütőpor
Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és a muffintepsi horpadásait kibélelem egy-egy papírkapszlival. Aztán a csokit apróra vágom, a lisztet meg elkeverem a sütőporral, és mindkettőt félreteszem. A puha vajat robotgéppel felhabosítom a cukorral és a vaníliaaromával, majd egyenként hozzáadom a tojásokat, és ezeket is jól eldolgozom. A masszát kevés tejszínnel fellazítom, aztán fakanálra váltak, és hozzáadom a sütőporral kevert lisztet meg az apró darabkákra vágott csokit. A tésztát belekanalazom a tepsihorpadásokba, és a csokipöttyös sztracsatellamuffinokat kb.30 perc alatt rnegsütöm.
DORDOGNE-I KRUMPLIS LEPÉNY (LA GALETTE DE POMME DORDOGNE)
HOZZÁVALÓK:6 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, 5 evőkanál disznó-, liba- vagy kacsazsír (kb. 7, 5 dkg), 1, 75 kg meghámozott, uborkagyalun vékonyra szeletelt burgonya, tengeri só és frissen őrölt fekete bors,
A fokhagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, és áttesszük egy kis tálba. Hozzáadunk 3 evőkanálnyit a zsírból, és alaposan összekeverjük, hogy krémszerű legyen. A megmaradt zsírt megolvasztjuk egy 28 cm átmérőjű, 7-8 cm magas teflonserpenyőben. Ha már forró, mérsékeltre csavarjuk alatta a lángot, és beletesszük a serpenyőbe a krumpliszeletek 1/5-ét. Megsózzuk, megborsozzuk, és 2 percig kevergetjük, hogy a szeletek elkezdjenek sülni. Ekkor jöhet az újabb 1/5-nyi krumpliszelet, és rá só, bors. Megint kevergetjük 2 percig. Így haladunk, amíg el nem fogy az összes krumpliszelet. Amikor már az összes szelet az edényben van, még egyszer megsózzuk és megborsozzuk őket, majd hozzájuk adjuk a fokhagymás-petrezselymes zsírt. Ezután az egészet jól összekeverjük, és kb. 12-15 percig a tűzhelyen hagyjuk még, hogy az étel alja aranybarnára süljön. Miután letelt a szűk negyedóra, óvatosan átfordítjuk a lepényt egy nagy tálra, aztán innen visszacsúsztatjuk a serpenyőbe a sült részével felfelé. Újabb 12-15 perc alatt az alját is aranybarnára sütjük. A kész lepényre ráborítunk egy nagy tálat, kifordítjuk rá a serpenyőből, és máris tálalható.
Kaptam e-mailban két régi-új receptet. (Nem mostaniak, de nekem még nem voltak meg.) Bemásolom, hátha másnak sem ismerős.
Spenótfelfújt dióval
Hozzávalók: 22,5 deka mirelit spenót 1,5 deci tej 2 gerezd fokhagyma 1 maréknyi dióbél 1,5 deka vaj 1,5 deka liszt só és frissen őrölt bors 2 tojás 1 tojásfehérje 5 deka frissen reszelt parmezán 2 evőkanál tejszín frissen reszelt szerecsendió puha vaj a sütőtál kikenéséhez
A mirelit spenótot kiveszem a zacskójából, és éles késsel elfelezem. Az egyik adagot berakom a mikróba, hogy felolvadjon, a másikat pedig visszateszem a csomagolásába, és gyorsan elsüllyesztem a mélyhűtőben. A felolvasztott spenótot aztán szűrőbe teszem, és ott hagyom, hogy lecsöpögjön. Egy kis fazékban szinte forrpontig megmelegítem a tejet az egyik megpucolt fokhagymagerezddel, aztán leveszem a tűzről, és félreteszem. A diót száraz serpenyőbe szórom, kevergetve illatosra pirítom, majd félrerakom. Bekapcsolom a sütőt 200 °C-ra (gázsütőn 6-os fokozat), és puha vajjal kikenek egy kerek, 15 centi átmérőjű, 7 centi magas sütőtálat, amelynek az űrtartalma bő félliternyi. A besamelhez egy kis fazékban gyenge tűzön megolvasztom a vajat, aztán fakanállal hozzákeverem a lisztet. Amikor a folyós vaj már felvette a lisztet, 2 percig kevergetve továbbfőzöm a vajas-lisztes alapot. Ilyenkor a tűz erején nem változtatok, marad a takarékláng. Ezek után a fakanalat kézi habverőre cserélem, és miközben ezzel folyamatosan kevergetem az egészet, apránként belecsurgatom a fazékba a langyos, fokhagymás tejet. Amikor az összes tej belekerült, 4 perc alatt gyenge lángon összefőzöm a besamelt. A kész mártást leveszem a tűzről, és félreteszem. A tojásokat szétválasztom, aztán a fehérjékhez hozzáadom a plusz tojásfehérjét. Szórok hozzájuk csipetnyi sót, majd robotgéppel kemény habot verek belőlük. A már langyosra hűlt diót mozsárban durvára töröm, majd megreszelem a parmezánt, és mindkettőt félreteszem. Kész a besamel, megvan a hab, várakoznak az ízesítők, és a sütő is forró már: eljött a pillanat, hogy összeállítsam a felfújtat. A már szinte langyos besamelből kikapom a fokhagymagerezdet, hozzáadok kevés tejszínt, aztán fakanállal egyenként beledolgozom a tojássárgákat. Utána hozzákeverem a spenótot, a diómorzsát, a reszelt parmezánt, és a fokhagymaprésen átnyomott másik fokhagymagerezdet. fűszerezésül reszelek bele szerecsendiót, és megkóstolom az eredményt. Ez alapján megsaccolom, mennyi sót, frissen őrölt borsot, illetve szerecsendiót kell még beletennem ahhoz, hogy a tojáshabos lazítás után is karakteresen jóízű maradjon a felfújt. Miután megfelelően korrigáltam az ízeket, fakanállal óvatosan hozzákeverem a spenótos – diós - parmezános besamelhez a tojáshabot. A habos keveréket átöntöm a kivajazott sütőtálba, és mutatóujjam hegyével centis sávban körbehúzom a peremét, hogy a felfújt könnyebben megnőhessen majd. A diós spenótfelfújtat berakom a már forró sütőbe, és a sütő kapcsológombját azonnal lecsavarom 175 °C-ra (gázsütőn x-es fokozat). Innentől számítva kb. 30 perc kell neki, hogy megsüljön, és csábosan magas legyen.
Villám piskótatekercs
Hozzávalók: 2 tojás 6 deka cukor 6 deka liszt ½ citrom reszelt héja ½ teáskanál vaníliaaroma 3 deka olvasztott vaj Töltelék: baracklekvár Szóráshoz: liszt, porcukor
Bekapcsolom a sütőt 175 fokra, majd előveszek egy nagy tepsit és kibélelem egy darab sütőpapírral. Ezután elkészítem a tésztát, méghozzá az egyik kedvenc tésztareceptemet, a génoise-t. Ehhez először megolvasztom a vajat, közben pedig habosra keverem a tojásokat a cukorral és a vaníliaaromával. Ahhoz, hogy kellően magas és laza tésztát kapjak, kábé 5 perc kitartó habverés szükséges a kézi robotgéppel. A tojáshabba belereszelem a citrom héját, aztán a lisztet összekeverem a sütőporral. Ezután előveszek egy szűrőt, és ezen keresztül három részletben beleszitálom a lisztet a tojáshabba – közben fakanállal óvatosan elkeverem mindhárom lisztadagot. Ha a tészta elkészült, a sütőpapírral borított tepsire evőkanállal 5 centi x 10 centis lapokat kenek belőle, melyeknek mindössze 5-6 perc kell ahhoz, hogy megsüljenek. Ezután a tepsit ráborítom egy olyan sütőpapírra, amelyre kevés lisztet szórtam, és ha a kis korongok kihűltek, leszedem őket a papírról, megkenem őket lekvárral, feltekerem, végül pedig fogpiszkálóval rögzítem mindegyiket. És hogy tökéletes legyen, azaz a kis repedések ne nagyon látszódjanak a tésztán, a kis tekercseket alaposan megszórom porcukorral.
olaj a tál kikenéséhez liszt a gyúródeszka megszórásához Elkészítés:
Először bekapcsolom a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, előkészítem a lepényeket. A tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, majd lisztbe mártott, kb. 6 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrok belőle x darab körlapot. Ezeket sütőpapíros tepsin egymás mellé teszem és lekenem tojásfehérjével. Ha a sütő már meleg, mehetnek is be 10 percre. Amíg a lepénykék elősütése megtörténik, összeállítom a tölteléket. Ez csak annyi, hogy összekeverem a megdarált csülökhúst, a tejfölt, meg a pépes fokhagymát, aztán alaposan megborsozom. Végül a halványsárga lepénykéket kiveszem a sütőből, megpakolom a csülkös töltelékkel, és rájuk reszelek annyi füstölt sajtot, amennyi kellemesen beborítja őket. a félkész lepénykéket ezek után visszapakolom a forró sütőbe, és kábé 10 percig ott tartom, hogy a sajt-tető rájuk olvadhasson. Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel szórom meg, és ehetünk is
3 szelet baconszalonna 4 evőkanál olívaolaj 1 nagy vöröshagyma só és frissen őrölt bors 20 deka boglyas metélt 3 tojás 20 deka zsenge spenótlevél 3 deka parmezán
Elkészítés:
Először a serpenyőbe öntünk egy kevés olívaolajat, aztán fogjuk a füstölt szalonnát és vékony csíkokra vágjuk. A szalonnacsíkokat aztán a serpenyőbe tesszük, majd kevergetve pörcösre pirítjuk. Közben a vöröshagymát félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. Ha kész, vetünk egy pillantást a tészta főzővizére, és ha már forr, beleszórjuk a tésztát és fog-keményre főzzük. A megpirult szalonnacsíkokat egy szűrőlapáttal kiszedjük a serpenyőből, majd a hagymaszeleteket költöztetjük a helyükbe. Egy kicsit sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük fedővel és jó 15 percig rotyogtatjuk. Miután ezzel megvagyunk, előveszünk egy másik serpenyőt, és olívaolajat öntünk bele. Aztán beleütjük a tojásokat, majd nem túl kemény tükörtojásokat sütünk. (A sütés elején egy kicsit megsózzuk a tojások tetejét.) A kész tükörtojást kiszedjük egy tányérra. Aztán a tésztát leszűrjük, lecsöpögtetjük és egy nagy tálba tesszük. Jöhet is az összeállítás; a tésztára szedjük a vöröshagymát, a lágy tükörtojást, a szalonnát és végül a spenótlevelet. Ha minden a tálban van, jó alaposan összeforgatjuk az egészet, végül kevés sajtot reszelünk a tetejére.
Bekapcsolom a sütőt 200 fokra. A tojásfehérjéket felverem – először kicsit ködösre, aztán a cukorral együtt jó keményre. Utána hozzákeverem a baracklekvárt, és a lekváros tojásfehérjét belekanalazom két kivajazott 1,5 decis hőálló tálkába. A szuflé 10 perc alatt készül el.
1 db egész gyömbér 1 banán felkarikázva 1 kis darab friss gyömbér megpucolva 1 dl fekete ribizlilé 1 evőkanál méz 1 deci tej Elkészítés:
Először beleteszek a turmixba egy felkarikázott banánt. Utána hozzáreszelem a gyömbért. Majd hozzáöntöm a ribizlilevet, a kanálnyi mézet és a tejet, aztán már turmixolok is. Ha készen van, az egészet pohárba töltöm.
Ami a dobozban van: Kb. 20 dkg puha sajt (pl. pizzamozzarella) 3-4 szál kisebb sárgarépa 0,5 kg sertés karaj Elkészítés:
Első lépésként egy kis sós vízben megfőzöm a nagyobb szeletekre vágott répát. Amíg fő a zöldség, előkészítem a húst. A karajszeleteket egy kicsit kiütögetem. Vágok a sajtból egy vastagabb szeletet, a húsra helyezem, majd szépen összehajtom a húst. Ahhoz, hogy sütéskor a hús ne nyíljon szét, és ne folyjon ki a sajt, a „batyuk” széleit óvatosan körbeütögetem. Mikor betöltöttem az összes hússzeletet, megsózom és félre teszem pihenni őket egy kicsit. Elkészítem a köretet. A megfőtt répát leszűröm és beleszórom a turmixba. 2-3 másodpercnyi aprítás után már kész is a finom püré. Előveszem a habszifont és belekanalazom a masszát. Szórok bele 2 evőkanálnyi lisztet, ¼ teáskanálnyi sót, öntök hozzá 1 evőkanálnyi olajat és 2 tojásfehérjét. Belecsavarom a szifonba a patront, összerázom, és hagyom egy kicsit pihenni. Következő lépésként kiolajozom és kilisztezem a pudingformát. Aztán fogom a szifont és a formába töltöm a sárgarépa habot. Mehet is a sütőbe kb. 15-20 percre. Egy serpenyőbe olajat öntök, és mikor már kellően forró a zsiradék, rakom is bele a hússzeleteket. Pár perc alatt elősütöm az egyik oldalukat, majd gyors mozdulattal meg is fordítom. Ahhoz, hogy egy kicsit meggyorsítsuk a sütést, a húsra öntök kb. 1 deci vizet, majd lefedve 3-4 perc alatt készre párolódik a hús. Az idő leteltével megfordítom a karajszeleteket, és már csak azt kell megvárni, hogy a másik oldaluk is kapjon egy kis színt. Ha véletlenül sütés közben kifolyt volna a sajt, nem kell aggódni. Hogy ne vesszen kárba, készítünk belőle egy mártást. Teszek rá egy kis borsot, és öntök rá kb. 1 deci tejet. Ezt az egészet óvatosan összekeverem és már kész is. Minden megvagyunk, így nincs más hátra mint a tálalás. Kiborítom a tányérra a répafelfújtat, melléhelyezem a hússzeleteket, és végül megöntözöm őket a finom borsmártással.
Én teljesen újként csöppenek be hozzátok. Őszintén szólva az összes (ötven valahány) oldalt nem olvastam még végig, de a legutóbbi témához, a Nők Lapjás receptekhez hozzá tudnék tenni valamit. Nekem (egy kivételével) a kezdetektől megvan mind. Excel táblában a receptek címe is megvan. Ha valaki mazsolázni akar belőle, szívesen elküldöm. Arra nem vállakozom, hogy az összes receptet beírom, de ha egy-egy konkrét dolog kell, abban számíthattok rám. Egyébként nagyon nagy átfedések vannak a honlap, a könyvek (már amelyikbe belelapoztam) és az újság között.
Na ebben némi lemaradásom van. A Nők lapjához nem mindig jutok hozzá, de múltkor kaptam egy csomót, nemrég valakinél kidobáson volt, szóval a Stahl oldalakat mind kivágtam és már a második dossziét töltöm meg. (mivel az oldal nagyobb, mint a nylon bugyi, vágni kell és ezért macerás az eltevés) viszont az eredmény annál szebb. Igy lett két "Stahl" könyvem.
Viszont a honlapján voltak "hasznos tanácsok" abc sorrendeben, ami csak három vagy négy betűig ment. Ennek a folytatása nincs meg valahol?
Holnap hozom. A könyv érdekes volt, de sokat kellett mászkálni, mig megtaláltam. Jellemzően azok a receptek, amiknél a leirás számszerüen történik (1.pont..... stb.) Az nlc-n valaki bemásolt belőle egy párat, de a legjobb lesz, ha a tartalomjegyzéket adom közre.
Az NLC fórumában találtam egy nekem ismeretlen Stahl receptet. Bemásolom ide, hátha valaki nem olvasta ott.
KETCHUPOS HÚS
Hozzávalók: 10 deka füstölt baconszalonna 1 kg csontos sertéskaraj szeletelve só frissen őrölt bors 1 vöröshagyma 20 deka parasztkolbász 20 deka füstölt sajt 10 deka angolszalonna 1, 5 deci ketchup 3 deci tejszín
Ez az isteni, amolyan család kedvence-étel szerintem akkor a legfinomabb, ha römertopfban készül. És mivel ez a szép és praktikus edény nagyon kényes, célszerű sütés előtt fél nappal hideg vízbe beáztatni - így biztos nem törik majd szét a forró sütőben. Amikor aztán eljött a ketchupos hús ideje, bekapcsolom a sütőt 175 fokra. Ezután a megszárított römertopfban „megágyazok” a husinak, azaz a tál aljára szépen sorban lepakolom a füstölt szalonnaszeleteket. Utána kiklopfolom a csontos karajt, majd megsózom, megborsozom a szeletek mindkét oldalát. Ezután megpucolom és vékony karikákra vágom a vöröshagymát és a kolbászt, megreszelem a sajtot, és előveszem az angolszalonnát is. Nagyjából két adagba veszem mindegyik hozzávalót, és ezután következhet a rétegezés. A füstölt szalonnára először a hússzeletek fele kerül, erre 1-1 szelet angolszalonna, majd a vöröshagyma karikái, a kolbász, végül pedig a füstölt sajt. Ezután jöhet ugyanez még egyszer: husi, angolszalonna, hagyma, kolbász és sajt. Ha mindez megvan, összeállítom a mártást, amely nem egyéb, mint 1/3 rész ketchup és 2/3 rész tejszín keveréke - most ez 1, 5 deci ketchupot és 3 deci tejszínt jelent. Ezt a sötétrózsaszín mártást öntöm rá a sajtra, és az egész mehet a sütőbe, hogy ízei a két órás lassú süldögélés alatt tökéletesen összeérjenek. 6 bőséges adag lesz belőle.
Sikerült pár Stahl adást megnézni és régi Nők Lapját megszerezni, amiből recepteket szedtem ki. De ami érdekesebb, megvettem a Stahl könyvtár első könyvét a Ház a Tatin utcában. Ebből Stahl Judit főleg a Nők lapjában több receptet adott közre. Pl. a békitő kiflik. Mjad lesz időm, a tartalomjegyzéket beirom és ha kell a recepteket is. Különben a könyv nagyon érdekes.
5 deka magozott aszalt szilva kb. 1,5 deci száraz vörösbor 30 deka csirkemáj 10 + 5 deka puha vaj só és frissen őrölt bors ¼ teáskanálnyi currypor 5 evőkanálnyi tejszín Elkészítés:
Egy serpenyőbe kanalazok kb. 5 deka vajat. Felforrósítom, majd hozzádobom a csirkemájat. Kb. 3-4 percig sütöm. Aztán fogom, és a májat a turmixgépbe kanalazom. A serpenyőt visszateszem a tűzre, és óvatosan beleöntök kb. 4- evőkanálnyi vörösbort. Ezzel még az apró ,lesült pörcöket is fel tudjuk szedni. Ha ezzel is megvagyok, fogom a serpenyőt és a szaftot is a turmixba öntöm. Majd leszűröm az előre elkészített szilvát; ami nem állt másból, minthogy egy tálba téve annyi vörösbort öntöttem rá, amennyi éppen ellepte. Mikróban felmelegítetve felforraltam és hagytam kihűlni. A szilvadarabokat belezuttyintom a turmixba, jó alaposan megsózom, borsozom. Jöhet hozzá a tejszín, a currypor és végül a 10 deka puha vaj. Ennyi. Fogom és az egészet jó alaposan összeturmixolom. Ha megvagyok vele, üvegtálba öntöm, és a hűtőbe teszem 1-2 órára.
2 csomag mini-mozzarella (összesen 25 deka) 5 deka durvára tört dióbél 1 piros chili 4 félbevágott fokhagyma-gerezd 3-4 friss rozmaringág kb. 3 és fél deci olívaolaj Elkészítés:
Az apró mozzarella golyókat leszűröm, a dióbelet száraz serpenyőben illatosra pirítom, a chilit pedig kimagozom, és apróra vágom. Ennyi az előkészítés, jöhet az összeállítás. Előkeresek egy félliteres, csatos üveget, és sorra belerakok mindent. Kezdem a lecsöpögtetett mozzarella golyókkal, majd következik a dióbél. Ezután belepottyantom az üvegbe a fokhagymadarabokat, aztán belepakolom a rozmaringágat, és belehintem az apróra vágott chilit is. Következik az olívaolaj meglangyosítása: kis kancsóba öntöm, és beteszem pár percre a mikróba. Nem forralom föl, mert akkor esetleg elpattanna később a csatos üveg, amelyben össze pakolom a leendő pácolt mozzarellát! A langymeleg olívaolajat aztán ráöntöm az üvegben várakozó mozzarellára és társaira, és ha kihűlt az olaj, művemet 2-3 napra beteszem a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízei. Így, ha megéhezem, gyorsan kihalászom a sajtgolyókat meg a diódarabokat, csinosan tálra pakolom őket, és rájuk csurgatok keveset a fokhagymás-rozmaringos-csípős olívaolajból. Pirítóssal és egy pohár száraz, hideg borral kiváló vacsora nyári estéken. A megmaradt olívaolajat pedig nem szoktam kiönteni, mert ha elfogyott belőle a sajt, leszűröm, és saláták öntetéhez használom.