Keresés

Részletes keresés

korzo Creative Commons License 2005.07.21 0 0 312
'Kívánok!
OFF
Abban tud valaki segíteni, hogy tudok vastag betűt, dőlt betűt, nagyobb betűméretet használni, ha ki akarnék emelni valami lényegeset?

Naszóval: a másképp írandóknál külön parancsokat kell adni, hogy mettől meddig tartson a hatásuk. A rendszer onnan tudja hogy "parancs" következik, hogy szögletes zárójelbe teszed (ergo innentől kezdve ahova kerek zárójelet írok, ahelyett szögleteset kell odaképzelni!)

Szóval: ha azt akarod, hogy egy szó kövér legyen, azt úgy lehet elérni, hogy oda ahonnan kezdődjön a kövérség beírod hogy (b) azaz "bold", ha azt akarod hogy abbahagyja, lezárod egy (/b)-vel.

Alapvetően mind így működik. Pl:
(i)dőlt(/i); (u)aláhúzott(/u) stb. ezeket természetesen lehet (b)(i)(u)variálni(/b)(/i)(/u)

A többit nem használom, ezért nem vagyok benne biztos, de talán:
(size=4)[size=4]4-es betűméret[size=2](size=2) vagy (font=1)[font=1]1-es bötü[font=2](font=2)
Meg talán (color=red)[color=red]piros[color=black](color=black)
Ezekre én is kíváncsi leszek 8-)
Előzmény: Perdikkas 2 (306)
szmel Creative Commons License 2005.07.21 0 0 311
Tudtátok?
Sissi büszke volt arra, hogy ő is bajor hercegnő volt mint Gizella, első István felesége, ezért Passauból indult Ferenc Józsefhez, mint annak idején Gizella is...
Második lánygyermekét is Gizelláról nevezte el, Mária Valériát pedig annak a tiszteletére, hogy Magyarországon két királynő is volt:Mária, Nagy Lajos leánya, és Mária Terézia...

Pósa Lajos:
A királyné álma

Mit álmodtál, jó királynénk,
A bécsi kriptában?
Azt álmodtam:otthon voltam
Szép Magyarországban?

-Azt álmodtam zápor szakadt,
Nem a borús égből,
hanem a hű magyar népnek
Bánatos szeméből.

A magyar nép könnyzápora
hullott szakadatlan...
Azt a sűrű bánatesőt
Ugy el-elhallgattam!

Egyre jobban közeledett
A hulló könny árja:
Egész tenger lett belőle
S ömlött a kriptába.

Koporsómat a síró hab
Lágy karjára vette
S hazafelé, csókolgatva
Ringatta, rengette.

Egyszer csak a honi virág
Illatát éreztem,
Szépen szóló darumadár
Krúgatott felettem.

Áldjon meg az Isten, hazám,
Arany szívek földje!
Minden röged öröknyíló
Örömvirág földje!
szmel Creative Commons License 2005.07.20 0 0 310
Haallottatok erről? most bukkantam rá a neten:-)

Átadták a felújított Sissi Kápolnát Bécsben


Több mint egy év után befejeződtek a bécsi Sissi Kápolna felújítási munkái. Üvegtető és falba süllyesztett LCD-monitorok várják a kíváncsiskodókat.
A Bécsi Erdőben, az am Himmelen található Sissi Kápolna felújítási munkái 2004. áprilisában kezdődtek és 1,1 millió euróra rúgnak. A költségek csaknem felét a Bécsi Műemlékvédelmi Alapból fedezték, a fennmaradó részt a Műemlékvédelmi Hivatal vállalta magára illetve pályázatokból és adományokból rakták össze.

Az ismét régi fényében pompázó kápolna súlyosan megrongálódott tetőszerkezetét üvegtető helyettesíti, a falakba pedig tizennégy, mozgásérzékelővel összekötött LCD-monitort építettek be. Az épület tulajdonosa, az „Erdő Kuratórium” elképzelései szerint a kápolna hétvégente mindenki előtt nyitva állna és felolvasóestek, misék, esküvők és egyéb rendezvények helyszínéül szolgálna.

A Kuratórium egyébként 2002-ben, 3500 euróért vette át az 1854-ben, a császári pár esküvője alkalmából épített kápolnát a Caritastól. A háborúban súlyosan megrongálódott épület ablakait és ajtaját 1975-ben falazták be, miután a Műemlékvédelmi Hivatal nem engedélyezte a lebontását. A Sissi Kápolnát a most befejezett szanálását megelőzően utoljára 1927-ben újították fel.

szmel Creative Commons License 2005.07.20 0 0 309
Így van, sajnos mi nem ismerhettük ezt a nagyszerű asszonyt:-(
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.07.20 0 0 308
Szép idézet, irigyelni lehet Jókait, hogy ilyen pillanatokat élhetett át:)
szmel Creative Commons License 2005.07.20 0 0 307


A királyné mint anya

Régi emlékem ez a kép. Bécsi művész, Kriehuber festette:Erzsébet királyné, Gizella leányával és Rudolf újszülöttével.Az egyik gyermek még, a másik csecsemő.
Rudolf főherczeg keresztelésekor csináltatták a magyarok e név betüiből az anagrammát:"Fordul" valóban akkor fordult meg Magyarország sorsa.-Visszaemlékezem róla, arra a szívemből kitörülhetetlen, amidőn Felséges Asszonyunk kegyesen fogadotta budai várban, hogy akkor legujabb regényemet, a "Szerelem bolondjait", melyet Neki ajánlottam, személyesen átadhassam.

Az elfogadás végén így szólt hozzám a Királyné:"Várjon Ön, megmutatom Önnek a kis leányomat." S azzal kinyitva a mellékajtót, beszólítá a magyar dajkát, ki csipkés pólyában ringatta a kis királyleányt, Mária Valériát.-Erzsébet királyné a dajka kezéből karjaira vette a mosolygó kis gyermeket s arczához emelte. Óh, mily isteni szép volt ebben a pillanatban!
Ez a pillanat volt életemnek legszebb jutalma.
Dr. Jókai Mór
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.07.19 0 0 306
A Mozzillával gyorsan megbarátkoztam, ezerszer jobb, mint az Internet Explorer, nincsenek felpattanó reklámablakok, nem fagy le egyszer sem az internet, tudom bekezdésekbe tagolni a mondandómat, szóval klassz...az az egy kis szépséghibája van, hogy mint ahogy mondtam, hiába van ott a "Megnéz" gomb és hiába kattintok rá, nem történik semmi, míg az Explorernél meg tudtam nézni, működött, ahogy mondtad. De ez tulajdonképp lényegtelen, mert így is át lehet olvasni mielőtt elküldeném a hozzászólást.
A számtech már csak ilyen, néha nem lehet tudni, hogy mit miért csinál a progi, biztosan van akinél működik ugyanaz, ami nálam nem...

Abban tud valaki segíteni, hogy tudok vastag betűt, dőlt betűt, nagyobb betűméretet használni, ha ki akarnék emelni valami lényegeset? Én még mindig semmilyen ilyen funkciójú gombot nem látok itt, pedig kellene lennie valahol...
szmel Creative Commons License 2005.07.19 0 0 305
Köszi, hogy utánanéztél a szifilisznek...:-)arról én sem olvastam, hogy Gizella, és Mária Valéria betegek lettek volna...
persze Rudolf a számtalan kétes hírű nőcskétől kaphatta el ezt a betegséget, mert elővigyázatlan volt...nem tudom voltak-e akkor valamilyen védekező eszközök, bár a piros lámpás házak kurtizánjai eléggé dörzsöltek voltak...Más:

A megnéz gombbal meg tudod nézni a hozzászólásodat, mielőtt feltennéd a fórumra:-)remélem, sikerül megbarátkoznod a Mozillával:-)
Előzmény: Perdikkas 2 (303)
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.07.19 0 0 304
Köszi szmel :-)


Letöltöttem a Mozilla Firefox-ot ahelyett a vacak Internet Explore helyett. Tudod, mondtam Gödöllőn, hogy az Internet Explorer-rel egyszerűen nem tudom tagolni, olvashatóbbá tenni a hozászólásaimat, nincs új sor, új bekezdés, stb. hanem egybefolyik az egész szöveg, ami engem eléggé szavart, és gondolom mást is, ha írtam vagy 20-25 soros szöveget. Ráadásul hiába kattintottam a "Szerkeszt" gomb melletti "Kód" gombra, az sem ért semmit, úgy tűnik, ez a böngésző már intelligensebb.
Viszont azt furcsállom, hogy ha ezzel a böngészővel vagyok a forumon, akkor egyáltalán nincs olyan gomb, hogy Szerkeszt vagy Kód, hanem csak "Megnéz" meg "Mehet". Ráadásul a Megnéz gomb is csak dísznek van, mert nem történik semmi ha megnyomom, ez a Explorernél pedig működött. Na sebaj...

Már csak arra kéne rájönni, hogy lehet vatag betűket, illetve eltérő betűméretet elővarázsolni.
Előzmény: szmel (300)
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.07.19 0 0 303
Fura lenne, ha a fogait higannyal kezelték volna, de lehet, hogy így volt. Az biztos, hogy a kora újkorban a szifiliszt kezelték higannyal, de ettől akár a haj is kihullhatott, ez pedig Sissinél nem állt fenn. Nem tudom, hogy a 19. században használták-e még a vérbaj "gyógyítására" a higanyt, azt hiszem akkor még nem volt antibiotikum, úgyhogy lehet hogy még ezzel az 'őskori' módszerrel kezelgették, akkor viszont szerencséje volt Sisinek, hogy nem vesztett a hajából a higyany miatt.
A genetikai kódolásra visszatérve, ha Ferenc Jóska valóban Solferinoból , tehát 1859-ben hozta magával a szifiliszt, akkor Gizella lányuk biztos nem volt vérbajos, mert 1856-ban született, így nemcsak Gizella nem örökölhette, hanem Gizella gyerekei sem. Mária Valéria elvileg örökölhette volna Sisitől a vérbajt, mert 1868-ban született. Azt tudom, hogy ez a betegség az első kettő stádiumban fertőz, aztán van egy akár évekig, sőt akár évtizedekig tartó lappangó tünetmentes stádium, amikor nem tudom, hogy fertőz-e. Ha ebben a stádiumban nem fertőz, és Mária Valéria ilyenkor született, akkor valszeg nem örökölte, de én erről nem tudok többet, hogy ő megkapta-e vagy sem. Nem magamtól vagyok ilyen okos, csak most után anéztem egy kicsit a google-ban :-)
Ferenc Jóskának és Sisinek pedig szerencséje volt, hogy nem haltak bele ebbe, mert bár az első két stádium és a lappangó szakasz nem halálos, de a harmadik szakasz komoly szív-és agyi károsodást okozhat, és persze így halált is. A 19. század 70-es,80-as éveiben pedig tudtommal nem volt még penicillin, és más antibiotikum, és hiába voltak uralkodói fenségek, ha egyszer még nem tudták olyan hatékonyan gyógyítani, mint ma.
szmel Creative Commons License 2005.07.19 0 0 302
Abban a könyvben, amit most olvasok írnak arról, hogy tényleg higannyal kezelték a fogait, és Ferenc József a solferinoi ütközet után "hozta haza " a nemi betegséget...
Kódolva azért lehet bennük, mert belterjesség áldozatai voltak, vagyis elsőfokó unokatestvérek (Sissi és F.J ) is kötöttek házasságot, mivel rangon alul házasodni nem lehetett.Így csak a rokonok jöhettek számításba...Rudolf is ebben a kórban szenvedett, mert mint az apjának milló szeretője volt, hiszen egy trtónörökös mindent megkaphat...nyilván mire elvette Stefániát teljesen kiégett, és kábítószerekkel javította amúgy már megromlott világképét.
Erről a témáról olvashatsz a Habsburg ház betegei c. munkában, amely érdekesen leírja a család rokoni szálait.


Más:
A talin felmerült, hogyan írta a Sissi a nevét.H Szabó Lajos erről így írt:
" A Sisi becenév már gyerekkorától ismert volt, később a bájos arcú leányt "szép Sisi"-nek hívták.
A Sissi változat akkor terjedt el, amikor az osztrákok az ötvenes években Romy Schneiderrel forgatták a Sissi trilógiát.Mivel a Habsburgok jogászai levédték a Sisi nevet, ezért használták a Sissi változatot.Mi magyarok csak Erzsébetnek hívtuk magyarosan."

A leveleskönyvben pedig én magam is láttam, hogy Sisi többféleképpen használta a nevét, tehát:Sisi, Sissy, Sissi...
Előzmény: Illéske (301)
Illéske Creative Commons License 2005.07.18 0 0 301
Ez a betegség tehát, ha jól értem, generációkon át súlytja őket, genetikailag kódolva van bennük, megváltoztathatatlanul?
Előzmény: szmel (296)
szmel Creative Commons License 2005.07.18 0 0 300
Nem engedjük, mert értékes tagja vagy kis társaságuknak:-)
Perdikkas 2 Creative Commons License 2005.07.18 0 0 299
Sziasztok! Kevesen voltunk, de szerintem is azért jól sikerült a tali, én jól éreztem magam. Az kellemetlen meglepetés volt, hogy a barokk színházat nem tudtuk megnézni, az viszont kellemes meglepetés volt, hogy kiderült, szombatonként a diákoknak a kastély megtekintése ingyenes (a paviloné és a fürdőé nem, de így is olcsó) bár ezt a kastély honlapján nem nagyon reklámozzák. Szép versek voltak ezek is, szmel. Én nem vagyok egy nagy versimádó, de mivel Sissi-rajongó vagyok, ezért nagyon szívesen olvasom a verseit, és biztosan a többiek is. Szerintem bármely nagy költővel felveszik a versenyt az Ő művei is. Más: Szmelnek és dudlinskinak említettem a talin, de a többiek még nem tudják, hogy kb. 2 hete töröltek az indexen, méghozzá totálisan, és a nickemmel együtt az összes hozzászólásomat is. Most újra regisztráltam magam ugyanazon a nicken, csak Nr.2-ként. Remélem ezért nem fogják törölni.
szmel Creative Commons License 2005.07.18 0 0 298
Akkor teszek fel verseket, ahogy a talin megígértem:-)Első asszonykori verseit a feszes udvari környezetben ébredő honvágy diktálja:

"A tavasz új erőre támad,
Zölddel borítja már a fát,
Új dalt tanít minden madárnak,
Szavára nyílik száz virág...
De mit nekem most ébredése,
Hogy messze innen otthonom?
Hol vagy hazámnak napsütése?
Isar völgyéről álmodom,
Hol int a zöld folyó a parkban
Sötétlő sátras fákon át,
S elalváskor fülembe halkan
Susogja, hogy:jó éjszakát!"

Mint mestere, Heine: a romantika kelléktárát frivol-ironikus modorban is használta Erzsébet.Egy előadás alkalmával látták Shakespeare:Szentivánéji álomját, így Sissi fantáziája beindult, férjét Oberonnak, magát Titániának nevezte.

"Könyörgök kedves Oberon,
Ne hányj szememre mindent!
Mit ér cívódás, fájdalom?
Kár zsörtölődni újfent!

Szabadság többet ér nekem,
Mint bármiféle presztizy.
Holdfényben táncot lejtenem-
Csak nem tiltod meg ezt is?"

szmel Creative Commons License 2005.07.17 0 0 297
Dudlinski, elfelejtettem megkérdezni, hogy miért ez lett a nickneved?:-)
szmel Creative Commons License 2005.07.17 0 0 296
Szia Illéske:-)
Igaz, hogy Sissi nem mosolygott, mert már egészen lánykorától rosszak voltak a fogai, és sárgák...zárt szájjal, és halkan beszélt, ezért beszélgatőpartnarainak nagyon oda kellett figyelni, hogy mit akar mondani a császárné, ugyanis akkor válaszolhatott, ha arra Sissi engedélyt adott...Ezt a szokást gyülölte Erzsébet, mert a társalgás sokszor fulladt kudarcba, ha neki nem volt mondanivalója az illetőhöz, ugye az meg nem szólíthatta meg...
Sok mindennel próbálkoztak a fogaival kapcsolatosan, de mivel eredendően rosszak voltak, így semmi sem vezetett eredményre, majd később el is vesztette a fogait.
Arról nem olvastam, hogy higannyal kezelték-e a fogait, azonban részleges protézist, majd koronákat viselt...
Viszont Ferenc József számtalan szeretőji miatt szifiliszben szenvedett, és ezt örökítette Erzsébetre is, aki sok-sok fürdőkúrán gyógyítatta magát...és ezért is "zárkózott el" a házasélet elől, hiszen nagy fájdalmai lehettek:-(
Rudolf is szenvedett szifiliszben, ő pedig feleségét, Stefániát fertőzte meg..

.
Előzmény: Illéske (295)
Illéske Creative Commons License 2005.07.17 0 0 295
Sziasztok! Örülök, hogy vagytok, sok érdekességet tudtam meg Sissiről, akinek én is rajongója vagyok. Két hónapja voltam a Shönbrunni kastélyban, csodálatos volt! Viszont valamit hallottam, ami megdöbbentett és azóta sem tudom, hogy igaz-e: Sissi egy fényképen sem mosolygott, úgy, hogy a foga kivillant volna. Éspedig azért, mert a   nem  voltak   fogai.  Ugyanis attól a fráter Ferenc Jóskától kapott egy olyan nemibetegséget, amit higannyal kezeltek nála, és ettől kihullottak a fogai.                           Szerintetek ez igaz?
szmel Creative Commons License 2005.07.16 0 0 294
Jó volt a tali, bár sajnos kevesen voltunk (öten)...
Dudlinski, és perdikkas jött el, angaracska nem.Megnéztük a kastélyt, majd vezetéssel a fürdőt és a királydombi pavilont.Sajnos a barokk színházat nem nézhettük meg, mert a hét eleji esőzések miatt elárasztotta azt az árvíz:-((((
Volt Sissi totó, és 12 kérdés Erzsébetről és a magyarokról...
Beszélgettünk, kicseréltük tapasztalatainkat az olvasott könyvekről:-)
Remélem a következő talira már többen eljöttök:-)

Íme egy kép kedvcsinálónak:-)

szmel Creative Commons License 2005.07.15 0 0 293
Akkor holnap 12 30-kor találkozunk a kastély bejáratánál:-)
szmel Creative Commons License 2005.07.15 0 0 292
Persze, gyertek minél többen:-)lehet ott is jegyet venni, csak a hölgy tájékoztatásul kért létszámot
Hogy hívják a lányokat, akiket magaddal hozol?:-)
Előzmény: dudlinski (291)
dudlinski Creative Commons License 2005.07.14 0 0 291

szmel: lehetséges hogy nem ketten hanem hárman jövünk. ott  is lehet jegyet váltani, nem? mert sajnos nemtudok erröl biztosat mondani...

olyan kiváncsi vagyok, hogy milyen lesz a tali:)

szmel Creative Commons License 2005.07.13 0 0 290
Erzsébet pecsétgyűrűje:-)

Ferenc József egyik kedvelt képe, amely dolgozószobája falát díszítette...:-)


... és ahová szombaton megyünk:-)
szmel Creative Commons License 2005.07.12 0 0 289
Akkor a létszám leapadt:-(
dudlinski ketten
perdikkas egyedül
angaracska ketten
szmel ketten:-)
Eddig heten vagyunk, akkor, remélem, már ez a létszám meg is marad szombatig:-)
szmel Creative Commons License 2005.07.11 0 0 288
Nagyon sajnálom, remélem a többiek mind tudnak jönni, mert már lefoglaltam a jegyeket!:-)
érezd jól magadat, mindenről beszámolunk majd:-)
Előzmény: zitu (287)
zitu Creative Commons License 2005.07.11 0 0 287

Szia!

 

Sajnos eddig úgy tűnik, hogy nem tudok menni, mert ez a családi program tényleg kötelező és nem mondhatom le.  Remélem majd beszámoltok arról, hogy milyen volt a talákozó. Kellemes időtöltést kívánok!

Előzmény: szmel (285)
szmel Creative Commons License 2005.07.11 0 0 286


Ez a kép van a Krúdy könyv borítóján:-)
szmel Creative Commons License 2005.07.11 0 0 285
Semmiképp nem tudsz jönni? mert már 8 jegyet rendeltem meg, és készültem meglepikkel is, délután 13-től megyünk, késöbb is csatlakozhatnál hozzánk:-)
Előzmény: zitu (284)
zitu Creative Commons License 2005.07.10 0 0 284

Sziasztok!

 

Már elég régen voltam a fórumon, ezért csak most láttam a felhívást, hogy megrendeled a jegyeket. Az a problémám, hogy egy családi program miatt - amiről a napokban értesültem - nem tudunk menni 16-án. Pedig nagyon szerettem volna, remélem nem lesz baj belőle...

Remélem, hogy a következő talin már én is ott lehetek.

Előzmény: szmel (283)
szmel Creative Commons License 2005.07.10 0 0 283
Fontos!
Most beszéltem a kastéllyal 13-kor tudnak bennünket fogadni, a jegy 1000 ft. lesz, a kastélyhoz akkor nem lesz idegenvezetö, de a fürdőhöz, a színházhoz ás a királydombi pavilonhoz lesz,ahogy ezt beszéltük.
Fél 13-kor a kastély parkjában találkozunk.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!